Показати повну версію : Чорна борода
Як боротися з такою проблемою, як водорослі а саме з Чорною бородою?
В мому маленькому аква, 45л, є багато рослин, але присутні такі противні водорослі як Чорна борода.
Ростуть тільки на анубасах і на яванському моху, на інших рослинах нема.
Акві приблизно 3 міс, всі рослини впринципі в нормальному стані.
Вода достатньо чиста, 10л зіміна раз в тиж, кормлю мало.
Риб середня кількість.
Тести робив тільки на NO3 = 0
Фільтир: гупка, лава (біофільтир), активоване вугілля.
Всякі там таблетки від водорослів непомагають, я в них і не вірю, хіба кинути конску дозу :) ;)
Може жосткість води зменшити дистилятом...?
Метод купання рослин в розчині хлорки щось мені не подобається...
Охват Марьян
06.02.2008, 07:59
Особисто я веду боротьбу з ними задопомогою TetraAlgoStop + TetraAlgetten.
Але памятайте, що спори її зберігаються і на сачку, сифоні і т.п.
Також читайте тут http://aquaforum.lviv.ua/forum/showthread.php?t=73
Перегляньте книги "Золота книга акваріуміста", "акваріум і водні рослини".
Особисто я веду боротьбу ними задопомогою TetraAlgoStop + TetraAlgetten.
Але памятайте, що спори її зберігаються і на сачку, сифоні і т.п.
Також читайте тут http://aquaforum.lviv.ua/forum/showthread.php?t=73
Перегляньте книги "Золота книга акваріуміста", "акваріум і водні рослини".
Спасибі за відповідь, перечитав статті.
Але подібні статті я вже читав, колись в одному акві я збільшував рН, результату на вєтнамку не дало... правда він не був дуже чистий... :(
TetraAlgoStop -закидував, кількісить бороди не зменшилась, але зупинилась...
Спробую тоді ще TetraAlgetten.
Поміряю завтра кН та рН. Зроблю корекцю по цих параметрах.
За результат ще розповім.
Я не профі в акваріумістиці але багато в книгах читала, що "чорна борода" боїться підвищеної твердості води.
Bactrian
12.02.2008, 20:02
ось тут є фото і короткий опис видів водорості (http://www.aquariumalgae.blogspot.com/), а також методів боротьби з ними.
Чорна борода потребує потоку і органіки і перебоїв з подачаю диоксиду вуглецю.
Тобто, щоб забути про цю напасть, потрібно організувати рівномірну подачу Со2 і слідкувати за підкормкою рослин МАКРО і МІКРО-елементами.
То моє бачення проблеми
з повагою.
Причина в активованому вугіллі. Нашо воно вам? Воно ж затримує всі речовини і корисні і шкідливі. Якщо нітратів 0, то рослини не можуть споживати СО2 і фосфати - ото все лишається бороді, яка і живиться чудово.
Вугільний фільтр використовують тільки тоді, коли треба очистити воду від ліків. Користуються тимчасово.
Причина в активованому вугіллі. Нашо воно вам? Воно ж затримує всі речовини і корисні і шкідливі. Якщо нітратів 0, то рослини не можуть споживати СО2 і фосфати - ото все лишається бороді, яка і живиться чудово.
Вугільний фільтр використовують тільки тоді, коли треба очистити воду від ліків. Користуються тимчасово.
В мене колись давно був акваріум з цихлідами, і без живих рослин( пробував садити, все покусали, навіть самі жосткі рослини :-) ). Там проблеми з водорослями я вирішив, поставив хороший фільтр, пробував хімічним методом (таблетками), світло вирубав і їх позбувся. З живими рослинами в мене перший акваріум, правда він всього-навсього 45л. , тому я і подумав поставити вугілля, біо система не така потужна, як в великому акві може бути. Але напевно правда, якщо нітрати О, то його можна і не ставити.
Я вже по аналогії взяв як для морського, там бажано щоб воно було постійно.
З прешою партією риб, була проблема, іхтіоріоз, лічив, і потім поставив вугілля, логічно було-б його витягнути :)
Тести так і не зробив, брак часу , зроблю при наступній заміні води, і викину вугілля.
СО2 теж хочу зробити, правда для такого маленького аква з браги будемо брати :-)
Однозначної відповіді як боротися з бородою нема. Одні вказують на те, що борода зникне, коли рівень фосфатів буде 0. Інші кажуть, що незалежно від рівня нітратів і фосфатів (в розумних межах) борода зникає коли добре ростуть рослини. Але всі сходяться на одному - якщо рослини дуже добре ростуть то бороди нема.
Тому "лікарство" одне - добитися хорошого росту рослин при дуже великій їх кількості.
MotaMota
01.04.2008, 15:34
В мене була борода. В хімію, таблетки ніколи не вірив і не віритиму, хоча розумію що деколи і неправий. Причому гарно так вчіпилася в апоногетон і в анубіас. Вивів її достатньо просто, правда трохи трудоємко. Мій спосіб:
1. Зменшити потік води в акваріумі.
2. Затемнити авкаріум (в розумних межах).
3. Купив SAE (сіамський водорослеїд) на Краківському його чомусь називають "касярка", але обов'язково поцікавтеся чим його кормили І НЕ КОРМІТЬ тим самим кормом (так як він має жерти вашу бороду)
4. Регулярна щоденна підміна 7-10% води.
5. Сифонення грунту ОБОВЯЗКОВЕ.
Тижня за 2 побачите конкретний результат.
пробуйте, успіхів!
Мораль сєй басні такова - заберете зайву органіку з акваріума - позбудетеся бороди.
Мораль сєй басні такова - заберете зайву органіку з акваріума - позбудетеся бороди.
Поправочка: позбудетесь бороди означає зупините її наступ, але існуючу треба самому механічним шляхом "виселяти", а не надіятись на сіамського друга і обов'язково підтримувати чистоту в акв.
MotaMota
03.04.2008, 09:38
Ну незнаю як хто, а я, чесно говорячи, зі скелі механічним способом її ніяк не видалив, пробував витягти сушити (скелю), полити кипятком, оцтом навіть... Поки якраз сіамський друг (і шо дивно молінезії) її не вибрив - доти вона і була. Та і не дуже я вірю в те що наприклад з анубіаса чи з криптокорини серцеподібної механічним способом можна видалити бороду. Скоріше видалите листочки ніж бороду.
Ну і як на то пішло - спори бороди ні механічним, ні органічним способом з акваріуми повністю не виведеш...
Так саме так!
Якщо я првильно зрозумів попередні пости мова йдеться про те , що бороду повибирати руками максимум, по мірі можливого, а те , що залишиться зменшити за допомогою маленьких помічників і не давати її гаму-гаму.:)
Є ефективний, як зазначає автор, але як на мене задорогий спосіб виграти битву з бородою. Ось ссилочка http://www.paludarium.info/msaqua/aqua09.htm
Охват Марьян
25.05.2008, 13:33
Є ефективний, як зазначає автор, але як на мене задорогий спосіб виграти битву з бородою. Ось ссилочка http://www.paludarium.info/msaqua/aqua09.htm
Ссилка не активна :(
"Борода" і "в*єтнамка" після тижневої підміни води по 30% в день зникла повністю. Перед підмінами також були посадженні швидкоростучі рослини.
Tarik_Nikita
26.05.2008, 13:28
А може нитчатка перерости в бороду? Чому питаю - на лимоннику є ,ніби-то, темно-зелені ниточки(на інших є теж ниточки, але вони світлі) і якщо їх не зчищати вручну, то утворюються, такі темні лахматі згустки - це може бути борода?, я шось так переживаю.
Вчора витягнув лимонник, добре промив, продезинфікував в розчині марганцовки і посадив в інше місце.
Правильно я зробив чи ні? Чи все-таки, міняти кожен день по 30% ,як Марян каже.
Охват Марьян
26.05.2008, 16:37
А може нитчатка перерости в бороду? Чому питаю - на лимоннику є ,ніби-то, темно-зелені ниточки(на інших є теж ниточки, але вони світлі) і якщо їх не зчищати вручну, то утворюються, такі темні лахматі згустки - це може бути борода?, я шось так переживаю.
http://www.montan-a.hotmail.ru/plant/algae.htm - шукай свої водорослі :)
vBulletin версії 3.8.4, © 2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.
Переклад: © Віталій Стопчанський, 2004-2009