КПК

Показати повну версію : Фільтри для води - деіонізатори

Mike
06.02.2008, 13:09
Питання саме по смолах, для деіонізуючої колонки.
На Сфері-Сім є смоли марки КУ-2-8 (катіоніт) та АВ-17-8 (аніоніт). Може хто купляв їх, чи знає їх чиштоту?
Чи вони випадково не віддають у воду якісь інші шкідливі речовини,
мені невідома їх чистота?

Mike
06.02.2008, 23:18
Дещо нарив в неті:

Сильноосновной гелевый анионит АВ-17-8 ЧС. ГОСТ 20301-74
Модификация АВ-17-8 ЧС, отличается от АВ-17-8 особенной чистотой.

Область применения: для глубокого обессоливания воды, а также пищевой промышленности и медицине.

Ионнообменная смола КУ-2-8 ЧС - ГОСТ 20298-74
Представляет собой модификацию КУ-2-8 и отличается от КУ-2-8 особой степенью чистоты.

Области применения: глубокая очистка воды, разделение различных элементов, получение особо чистых веществ в пищевой, медицинской и фармацевтической промышленности.

ІМХО: щоб не ризикувати, краще використовувати смоли марки ЧС.
Може і в пресняку без різниці, а от для моря, думаю може бути суттєво, немає бажання ризикувати. ;)
Взагалі існує для тих потреб професійна колонка від Aquarium Pharmaceuticals
http://vitawater.ru:80/shop/product_info.php?cPath=330&products_id=2450
а от купити таку у нас проблема, є впринципі представництво цієї фірми в Києві, но щоб купити треба замовляти... і ціна її поідеї виходить чуть не 70уо.
Що добре в цій колонці що сіль в ній міняє колір по мірі виснаження. Тобто відомо коли треба робити регенерацію.:)
Спробую пошукати КУ-2-8 ЧС та АВ-17-8 ЧС.

Охват Марьян
06.02.2008, 23:36
Я не купляв, але знаю людей які купляли, реактиви на "Сфера сім" досить хорошої : смоли , залізо, магній, кальцій, йод. Смоли розраховані на певну кількість пропущеної через них води цих розрахунків я не знаю. Після іонообмінних колонок всерівно залишається певна твердісь параметри GH –4 , KH- 9.

Найкраще використовувати очистку води методом зворотнього осмосу з використанням 2 фільтра вугілля+срібло, який каталізує багато мікрочастинок. Вихідні параметри GH –0 , KH- 4.

Охват Марьян
06.02.2008, 23:45
ІМХО: щоб не ризикувати, краще використовувати смоли марки ЧС.
Може і в пресняку без різниці, а от для моря, думаю може бути суттєво, немає бажання ризикувати
Ризик можливий так як частина хімелементів може випастив осад.
Сіль краще розводиться у осмосній воді.

Mike
07.02.2008, 00:44
Я не купляв, але знаю людей які купляли, реактиви на "Сфера сім" досить хорошої : смоли , залізо, магній, кальцій, йод. Смоли розраховані на певну кількість пропущеної через них води цих розрахунків я не знаю. Після іонообмінних колонок всерівно залишається певна твердісь параметри GH –4 , KH- 9.

Найкраще використовувати очистку води методом зворотнього осмосу з використанням 2 фільтра вугілля+срібло, який каталізує багато мікрочастинок. Вихідні параметри GH –0 , KH- 4.

Деякі елементи мають сумлінну чистоту, з СфериСім. Були скарги.
Саме в яких, невідомо. :( Видно по банці погані зміни.
Осмос в мне стоїть з самого старту банки.
По інших форумх є інфа що осмос очищає добре, але не ідеально, пролазять силікати, деякі солі, залишаютьсяч залишки фосфатів- нітратів. Для пресняка це безрізниці, а от для моря - недуже добре.
Із-за силікатів з"являються вредні водорослі: наприклад нитчатка, яка є дуже проблемна. От і кажуть, що основна причина накопичення силікатів це долив води - в мене за день випаровується приблизно 5л, літом під 10л. Тому і шукаю спробу вирішення цієї проблеми. Навіть при мінімальній концентрації, кожен день по 5л,
за місяць вже накопичуєтся немало. А вони нікуди і недіваються.:(
Ставлять деіонізатори саме після осмому, щоб довше ресурсу хватило солей + страховка коли пробило мембрану осмоса.
ІМХО: нарахунок вугілля+срібла:
Срібло там суто для бактеріологічного обеззаражування,
для моря я б нерекомендував, щоб воно якось непролізло дальше і в банку...
Краще просто вугілля, але якщо вода у вас погана, при заміні картріджів є бактеріологічна слизь на них, тоді напевно краще вугілля+срібло.

Mike
07.02.2008, 00:52
Після іонообмінних колонок всерівно залишається певна твердісь параметри GH –4 , KH- 9.

Поідеї мало-б бути все по нулях. Може поток води засильний, і невстигає пройти реакція кінцево?
Я чув у людей, що на виході деіонізатора у них було KH О.

Охват Марьян
08.02.2008, 21:02
Потік води не сильний та й довжина колонки 120см. :confused:
Нітрати у водопровідній воді 80 :eek: решти тестів не маю але думаю, що й вони не кращі

Rostyslaw
04.03.2008, 02:10
Використовую колонки довший час, зробив сам з коллегою, смоли купував на Сфері, колонки вміщають по 3,5-4 кг смоли, висотою 120 см, діаметр біля 10 см. При водогоні з Стрийського напряму після колонок кН та gН - 0, <20 mS. За 1 раз отримую 1000 л дистиляту. Смоли потрібно добре промити перед використуванням та регенерацією. Воду перед "вживанням" відстояти 3-4 дні, можна продути. Використовую з успіхом для розведення досить примхливих риб.
Переваги очевидні:
1.Низька вартість приладу в закупі,
2.Немає побічних втрат води (при великому споживанні води та актуальних цінах досить важливо),
3.Довговічність,
4.Низька вартість обслуговування -все разом низька вартість 1л.
Недолік на мою думку один: регенерація розчином кіслоти, що можливо тільки не в квартирі та небезпечно, та на третій раз стає рутинним, відпрацьованим методом.
На скільки мені відомо, то майже весь дистилят в продажу, як для машини так і для медицини, з під колонок. Був в коллеги біолога в дослідному інституті, так тільки для особливо чистих дослідів використовують воду з під термодистилятора.
Коллега в Німеччині для моря теж використовує колонки. Думаю проблема моря в рН. Після колонок він 4-5, море потребує значно вищих значень. Продаються фірмові смоли, після яких рН відразу близько 7, вартість майже подвійна, також процесс регенерації складніший, плюс колонки нерозбірні -купа проблем. Але тиждень відстоянну воду після колонок без втручання можна добавляти в море, т.як рН підніметься до 6,5-7,5.
Від осмозу відмовився після розмов з "стариками - розводчиками"
Недоліки:
1.Висока вартість закупу,
2.Недовговічність-при інтенсивному використанні та нашій "чистій воді" - через 2 роки потребує заміни дорогої мембрани,
3.Досить дороге обслуговування - для підготовки води перед мембраною потрібна регулярна заміна 3х катріджів,
4.З часом збільшується пропорція "поганої води" відносно "доброї",
5.В деяких квартирах міста Лева добре працює тільки з тисковим насосом,
6.Висока вартість 1л.
Переваги:
1.Компактність,
2.Непотрібна складна регенерація як у колонок.

А для вилучення нітратів-фосфатів теж існують смоли, десь бачив на німецьких сайтах, якщо потрібно пошукаю.

Mike
04.03.2008, 13:14
Як правило, люди частенько для моря використовують цілий цикл:
механічний фільтр 20мк -> механічний фільтр 5мк -> активоване вугілля -> осмос -> деіонізатор.
Плюси:
- такий спосіб дає найчистіу воду на виході;
- відносно менший розмір, чим колонки 1.2м ;)(смол після осмосу можна суттєво менше ставити і регенерацію треба робити не так часто, в мене після осмосу взагалі кН-0, провідність неміряв);
- можна після предфільтрів воду використовувати для приготування їжі, я так і зробив (пити воду після осмосу без мінералізатора нерекомендую, все-ж таки кН-0, солі з організму будуть вимиватись)
Мінуси:
- початкова ціна комплекту виходить досить висока;
- менбрана коштує 250грн (правда на 2 роки і не так дорого ;) )

Якщо для моря-рифу, раджу робити саме так. Безподзвоночні дуже чутливі і їм треба дуже чисту воду. Ціна осмосу порівнянно зі всім обладнанням для моря і самими коралами і не така висока.
Середнього розміру корал від 60уо!
А для пресняка фільтр можна сеттєво спростити.

Rostyslaw
24.03.2008, 23:45
Тоо Mike А по німецьки трошки розумієш?
то подивись сюди
http://www.aquarienfilterbau.de/assets/s2dmain.html?http://www.aquarienfilterbau.de/00000096f71430f04/00000096f710970b2/index.html
http://www.aquarienfilterbau.de/assets/s2dmain.html?http://www.aquarienfilterbau.de/00000096f71430f04/00000096f7109690a/index.html
як раз для моря, та сюди (є також на англійській)
http://www.zoozajac.de/cgi/websale6.cgi?Ctx=%7bver%2f6%2fver%7d%7bst%2f3ea%2f st%7d%7bcmd%2f0%2fcmd%7d%7bm%2fwebsale%2fm%7d%7bs% 2fzoo%2dzajac%2fs%7d%7bl%2f03%2daa%2fl%7d%7bmi%2f0 00931%2fmi%7d%7bpmi%2f000005%2fpmi%7d%7bsid%2f0311 f8a5f5ffbc7330f9a9b53c23a329%2fsid%7d%7bmd5%2ffcff 725c655c02b254693e505c5aa4e6%2fmd5%7d

Удачі