Показати повну версію : Охолодження води в літній період !
Доброго вечора!
Прошу порадити як понизити t*води в акваріумі?Чи це не обов"язково?
В моїм аквасі завжди була стабільно 25,а тепер піднялась до 28!Що ж буде влітку???:confused:
з повагою,початківець
;)Все дуже просто,перенос акви.на що я розумію відповідь негативна.Або скажу Вам більше ,я так само хвилююсь від перебільшення температури влітку,тому старий та надійний спосіб-заморозка пластикових пляшок в морозильці,з подальшим додаванням їх в акву.Але попереджаю,це суто персональний підхід.
Температура в акваріумі піднімається від ламп. Радять вмонтовувати в кришку акваріума компютерні вентилятори, які ставлять на процесори. Таким чином буде здійснюватися вентиляція і охолодження простору під лампами.
Інший варіант - це спеціальні акваріумні охолоджуючі пристрої води, але вони коштують дорожче ніж побутові кондиціонери)))
Охват Марьян
20.05.2008, 15:49
Дайте відповідь:
Який у Вас термометр?
Як близько стоїть лампа до води?
Який нагрівач і на скільки ватт?
Доброго вечір!
Дякую ВСІМ за поради!
Термометр звичайний,
лампа стоїть на відстані пр.15 см,
нагрівач Aquarium Heater K-366 ,50W,але нагрівач не працює бо темп.в аквасі піднялася до 28 гр.
з повагою,початківець
Охват Марьян
27.05.2008, 22:35
Більше провітрюйте приміщення :)
Так як темпиратура води переважно нижча ніж повітря на 2 градуси, невже у Вас 28-30 градусів :confused:
Мар"яне,дякую що Ви стараєтеся терпеливо ставитись до запитань початківців!:)Наш будинок панельний,а коли на вулиці висока Т то у нас теж.Зараз поки нормально,а от що буде влітку?Кватирки постійно відчинені.Можливо причина в тому,що акваріум маленький і фільтр додатково його підігріває?Буває ж що електроприбори нагріваються працюючи...Зараз,звичайно,Т знову стабільно 24,але що робити в спеку?
З повагою,Еріка
Z mogo dosvidy na vprotiazi 10 rokiv v moih akvariumah voda pidiymalas do 30 gradysiv odun ras,na chetvertomy poversi piatupoverhovogo bydunky po vylutsi Mazepy.
30 tse tak zvana meja kolu treba vvajatu schob ne bylo bilshe,i iak skazav Navy dobavte liody,mojute postavutu fen ,schob obdyvav aquarium,vukluchit svitlo iakscho vono y vas grie vody ,vse odno ia ne dymau scho y Lvovi velukuh problem ne povunno bytu,tomy scho taka temperetyra dovgo stoiatu ne moje.Tyt y pivdennuh shtatah i osobluvo morski aquariumistu korustyutsia oholodjyvachamu,ale vonu dorogi i v vashuh ymovah prosto ne ratsionalni(tak do slova pruluplo)
Літом в мому акваріумі десь коло 27-29С майже завжди. Причина - в кімнаті десь коло 27 і лампи гріють. Тому літом я піднімаю кришку акваріума так, щоб свіже повітря поступало під кришку.
До Еріки: у Вас акваріум всього 25 літрів, температура хочете того чи ні, буде така як в кімнаті. А регулювати температуру не дуже важко. Підніміть кришку з лампами над акваріумом для вентиляції, можете кидати лід. Доливати холодну воду треба обережно - акваріум малий, тому якщо необережно долити багато води, можливий різкий скачок температури. Думаю лід то найкращий варіант: звечора "зарядили" холодильник, ранком кинули кілька "бурульок" і на роботу.
Yurik_7_
29.05.2008, 09:47
Я також всім дякую за надану інформацію, тому що мене також це питання хвилювало, в мене стояла t-28 в акві(на терморегуляторі 25), доки я взагалі не відключив нагрівач і став меньше включати освітлення, але t впала всього на -1 поки. Тепер попробую методи які наводили вище, результат повідомлю
Найкраще рішення --- кондиціонер, хоч і дорого, зате комфорт не тільки рибам, але і вам. Можна самому спробувати зробити охолоджувач на ейекті Пельтьє. Тільки воно дуже не економне і елементи досить дорогі.
Tarik_Nikita
09.06.2008, 10:39
ага - комфорт від кондюка у вигляді заложеного носа, болі у горлі і у деяких випадках температури:), крім того купа кіловат енергії:)
Андрійко
11.06.2008, 11:21
Температура в акваріумі піднімається від ламп. Радять вмонтовувати в кришку акваріума компютерні вентилятори, які ставлять на процесори. Таким чином буде здійснюватися вентиляція і охолодження простору під лампами.
не згоден!! зазвичай радять ставити кулери для того, аби під кришкою не накоплювався конденсат, який, як відомо, не надто гарно впливає на роботу будь-яких електричних приладів (у даному випадку - ламп, якщо вони погано загерметизовані - як у мене);););)
не думаю, що потік повітря з вентилятора може суттєво збільшити випаровування води з акваріума, а тому вплив кулера на температуру буде незначним, якщо взагалі буде.
пс - прошу вибачення за мій український.....
Охват Марьян
12.06.2008, 18:57
не згоден!! зазвичай радять ставити кулери для того, аби під кришкою не накоплювався конденсат, який, як відомо, не надто гарно впливає на роботу будь-яких електричних приладів (у даному випадку - ламп, якщо вони погано загерметизовані - як у мене);););)
не думаю, що потік повітря з вентилятора може суттєво збільшити випаровування води з акваріума, а тому вплив кулера на температуру буде незначним, якщо взагалі буде.
пс - прошу вибачення за мій український.....
Якщо Вам незручно пишіть на російській.
Кулери ставлять для охолодження роботи ламп, особливо Т5 і МГ., які досить сильно нагрівають воду навіть на відстані. Випаровування з 500літрового акваріума з кулерами буде 4-7л. в день (з цим зтикається кожен любитель морського акваріума).
Також цікава стаття (http://vaa.in.ua/articles/cool/)
Андрійко
15.06.2008, 15:14
Насколько я понимаю для 25-литрового аквариума ни о каких Т5, а тем более о металогалогеновых светильниках речь идти не может:). Если в такую банку поставить МГ, то вода в ней вообще закипит, и никакие кулеры не помогут:). Кстати в пункте 7 статьи сказано о применении вентиляторов, однако я не думаю, что в данном случае можно говорить о процесорном кулере, как о полноценном вентиляторе;).
Охват Марьян
17.06.2008, 13:18
Насколько я понимаю для 25-литрового аквариума ни о каких Т5, а тем более о металогалогеновых светильниках речь идти не может. Если в такую банку поставить МГ, то вода в ней вообще закипит, Не тільки закіпить, а ще й позеленіє все :)
Можна ставити МГ -- віддаль збільшити і все тут (варіантів такого оформлення для малих акваріумів в інеті повно). А т5 -- це взагалі найкраще рішення для такого акваріума. В аровані для таких банок є купа світильників. Якщо банку не прикривати, то і температура не буде такою високою. При інсталяції кулерів температура додатково впаде, бо швидкість випаровування води з банки зросте (якщо тільки у кімнаті не 100% вологість повітря).
У мене у креветочнику 45 л встановлений світильник від Sun-sun HDD-600B 2 по 24 вати т5, увімкнений через таймер десь на 8-10 годин на добу. Температура на рівні 23-24 градуси тримається. Часто вмикається терморегулятор. Банка відкрита, випаровується десь 1 л на день, можливо і менше.
Підскажвть як понизити температуру води в літній період?
Пляшками із замерзлою водою.Попередньо ці пляшки кладемо в морозилку(пластмасові)*RTFM*.
Охват Марьян
22.05.2009, 10:49
http://aquaforum.lviv.ua/forum/showthread.php?t=278
А рибкам будн комфортно?
Не зрозумів зміст питання.:eek:
Якщо кину заморожену пляшку, доречі на 100 л яку літражність вистачить, то коло пляшки буде холодна вода а як колонеї буде рибкам?
Відповім так у Вас є циркуляція води в акві-тому вода буде охолоджуватись майже рівномірно.Тривалість користної дії пляшки підбирається практичним шляхом.Але скажу на перед невже у Вас літом Т піднімається вище 30.А більшість риб нормально переносить таку Т.Тому Вам приймати рішення як діяти.
Дякую!!!! Будемо пробувати.
В моїй "акві" літом температура піднімається за 32градуси. В спекотні дні сягяє 33градусів( акваріум стойть на кухні + сонячна сторона). То я кидав 3-4 0.5літрових банок з льдом, щоб понизити температуру до 30-29градусів, помагає!
Vitalik_only
22.05.2009, 20:00
Маю ідею, на рахунок охолодження. Якщо ваш акваріум стоїть на кухні, то звісно що є холодильник. А що, як кинути пластикову пляшку в холодильник і завести туди 2 трубки і поставити маленьку помпу. Регулюючи потік ви тим самим можете регулювати температуру.
Помпу можна і в акву кинути!
Mykhaylo
22.05.2009, 20:37
Найпростіше і найдешевше - 8 чи 12 см вентилятор (для корпусів ПК) через джерело струму 6-12В (для простого регулювання). Повісити паралельно воді (струмінь на воду) чи під кутом 45о (але це рідко коли можливо під кришкою). В моїх 40л легко збивав на 5-6 градусів навіть не на 12, а на 9В. Але води випаровується до 2 л в день, а доливати бажано осмосом чи дистилятом.
Маю ідею, на рахунок охолодження. Якщо ваш акваріум стоїть на кухні, то звісно що є холодильник. А що, як кинути пластикову пляшку в холодильник і завести туди 2 трубки і поставити маленьку помпу. Регулюючи потік ви тим самим можете регулювати температуру.
Помпу можна і в акву кинути!
1 - Воно добре, але як Ви собі це уявляєте "аква" в одному куті стоїть, а холодильник в іншому - через всю кухні 2 трубочки ідуть.
2 - двері в морозилку не закриються нормально, і температура в морозилці почне падати...
Сихівчанин
27.05.2009, 14:30
Всього лиш тра дзюрку просверлити в дверці морозильної камери.... ;)
А якщо серйозно, в мене теж аквас на сонячній стороні стоїть, нагрівається під 29-30, пробував затуляти аквас своєрідною шторкою (рушником на сушильній розкладушці :)) - на градус-два температура стає менша.
Ще цікаво було б попробувати зробити шторку із матеріалу, яким закривають лобове шкло автівок, щоб не грівся салон... тра спробувати, ніяк не зберусь.
Ще цікаво було б попробувати зробити шторку із матеріалу, яким закривають лобове шкло автівок, щоб не грівся салон... тра спробувати, ніяк не зберусь.
Цікава ідея, спробую...
Scorpion
30.06.2009, 15:18
Пробував охолоджувати пляшками 1,5л з замерзлою водою. Допомагає. Може кому пригодяться такі дані. Аква 200л (185л води), дві баклашки по 1,5л з льодом (заморожені в морозильній камері-суха заморозка(не в холодильній морозилці)), за 3години охолодили воду на 2,5-3град С (пробував 2 рази).
Креветочник: 12-13л води, баклашка 0,5л, за 1-1,5год вода охолодилась на 3град С(два рази).
Кидаю 1,5л деколи одну деколи дві заморожені пляшки на 100л. плюс звичайний вентилятор. Температура стабільна 25*YAHOO*
Я наигрался с бутылками и поставил кондиционер.
Євген рішення*THUMBS UP*.В заможніх свої захцянки.:D
Охват Марьян
18.07.2009, 00:07
так як у теплій воді погано розчиняється кисень, то незабувайте ( в кого проблеми з перегрівом води):
1. частіше підмінювати воду - це зменшить кількість нітратів в акваріумі
2. не перегодовуйте рибу (або зробіть розгрузку їй), краще годувати зранку
3. збільшіть аерацію акваріума
ira_kart
18.07.2010, 00:25
У мене на термометрі 31, але жодних ознак страждання риби від підігріву не помітила: апетит чудовий, усі риби досить активні.Може мій термометр(спиртовий) дає велику похибку, чи знаходиться надто близько до поверхні води, чи просто риби покищо тримаються? Була у Стрию в акваріумних магазинах температура також висока 33. Пробувала кидати пляшечку(0,5л) з морозілки- температура різко падає на 3-4 градуси а потім знову піднімається до попередньої позначки.Через кілька днів їду на відпочинок,спостерігати за самопочуттям риб буде нікому тому порадьте що краще для риб: пляшка з морозілки і різкий перепад температур чи стабільно 31 градус?
Гелеві пакетики краще. Мені, принаймі, так видається.
пляшка з морозілки і різкий перепад температур чи стабільно 31 градус?
в мене хоч досвіду і небагато, але я вже встиг над рібами познущатись. Я теж грався з температурою, опускав, потім вона піднімалась і так 2-3 дні. Після чого риби стали дуже нервові, ниткоподібний кал, судоми. Діагноз був поставлений - температурний шок. Після того як я побачив цей дагноз одразу згадав як температура стрибала.
Всі експерименти робив над гуппіями (несвідомо, я думаж що роблю краще). Можливо інші риби можуть виявитись більш чутливі.
Краще температуру не рухати якщо немає гарантованого способу підтримання стабільной температури (+-1 градус.)
Кажуть що аерацію треба включати коли висока температура. То на час відпустки можливо продумати такий варіант.
От такий висновок я зробив для себе.
Діагноз був поставлений - температурний шок
цікаво, а хто ставив такий діагноз? :confused:
всім відоме посилання
http://www.fishy.ru/diag/
я дав симптоми, воно видало 7-9 варіантів.
першим був - температурний шок.
Охват Марьян
21.07.2010, 16:54
Діагноз був поставлений - температурний шок Неможна робити різку зміну темпиратур, якщо темпиратуру різко опустити на 5 і більше градусів можна отримати не лише темпиратурний шок, а й іхтіофтіріоз, та багато інших хвороб шкірних покривів.
Неможна робити різку зміну темпиратур
це я вже відчув на совїх рибках. Тому і вирішив поділитись з ira_kart
я вже встиг над рібами познущатись
воно так і виглядає. Якщо ви помістили в акваріум заморожену воду обємом 1\20 обєму акваріуму або ще більше, то самі винні. При такому співвідношенні, та ще й коли є занадто продуктивна помпа, температура впаде різко. Якщо взяти 1\40, або ще менше, то ніякої різкої зміни температури фізично не може бути. Не треба лякати
Якщо ви помістили в акваріум заморожену воду обємом 1\20 обєму акваріуму або ще більше, то самі винні
Звичано я винний. Я і в рідкий азот їх кидав, охолоджує сильно, але рибкки після цього почувають себе пагано. Ви думаєте це від різкого перепаду температур? :)
А якщо серьезно то я не знаю як відреагувати на цей пост. Ні про яку заморожену воду не йшлося - виключно фантазія автора. Винен я лише в тому що вимкнув куллер коли його треба було тримати включеним цілодобово (що я зараз і роблю). Температура в такому випадку тримається на 26-27 градусів цельсія. Все це через брак досвіду. Думаю іншого такого разу не може бути в моїй практиці.
Я теж грався з температурою, опускав, потім вона піднімалась
якщо це робилось вмиканням і вимиканням вентилятора, то про який температурний шок ви пишете ? Звідки йому взятись ? Хіба що кулер - це холодильник для води. А якщо мало місце різке зниження температури, то це або порівняно велика кількість охолодженої речовини в акві, або ваша фантазія, що це різке зниження мало місце. Термодинаміка - річ вперта.
Охват Марьян
21.07.2010, 22:58
Bobus, підтримую ! Кулером швидко не охолодиш воду і різниця темпиратур не складе більше 5-6 градусів. Шукайте причину хвороби іншу- і напевне й інша хвороба (для цього можна відкрити окрему тему).
або мене хтось не слухає або, або я когось сильно образив своїм постом.
1) Я відписався в цій темі бо прозвучало запитання
тому порадьте що краще для риб: пляшка з морозілки і різкий перепад температур чи стабільно 31 градус?
Я висловив свою думку що РІЗКИЙ ПЕРЕПАД ТЕМПЕРАТУР це пагано. Хтось тут зі мною не погоджується?
Розповідь про моїх риб це окрема історія. Факти також вперта річ. Куллер охолоджував воду від 30 до 25-26, потім знову до 30 градусів. Так продовжувалось дві доби, або навіть три. Після того як я помітив дивну поведінку риб, почав шукати причини за допомогою вищезгаданого сайту. Встановив - як мені здається абсолютно вірний діагноз. Після того як я припинив бавитись з темпаратурою, самопочуття риб покращилось.
Bobus, Раджу більш зважено підходити до написання постів. І уважніше читати що пишуть. Всі тупі репліки прошу в приват.:mad:
Шукайте причину хвороби іншу
Риби себе почувать нормально. Ніякої хвороби вже немає. Як тільки почав підтримувати стабільну температуру проблем немає.
Нагадаю в мене аква 13 літрів. Падніння температури на 5-6 градусів відбувалось за якихось, боюсь збрехати, 3 години.
з 22 червня я щоденно по кілька годин спостерігаю за аквою, фотографую, перераховую мешканців, дивлюсь на поведінку і окрас, дивлюсь як розвиваються рослини, годую риб.
І можу запевнити, що поведінка риб змінилась дуже швидко коли я припинив штучно понижувати температуру. Але зараз коли температура перевалює за 31 градус, цілодобово охолоджую куллеров воду - при включеному світлі 27 градусів, без світла 26. Знову ж, риби себе почувають чудово.
Охват Марьян
21.07.2010, 23:41
або мене хтось не слухає Я погоджуюсь, що різкі перепади негативно впливають на рибу, але те, що ви описали неможе бути темпиратурним шоком. Інколи приїжджає зимою замовлена риба з темпиратурою води +15С і за годину доводиш до + 25-27С і це не вважається темпиратурним шоком, а плавною адаптацією.
Темпиратурний шок - це коли з 20л. акваріума злити 10л. води і залити 10л. свіжої за 5-10хв. і при цьому темпиратура впаде/підніметься на 5-6 градусів. Ознаки: риба ховається або різко рухається намагаючись вискочити.
У вашому акваріумі нормальний процес для холоднокровних тварин відбувається.. При збільшені темпиратури холоднокровні тварини стають активнішими, пришвидшується кровотік та прискорюється перетравлення їжі. Єдиний мінус у високій темпиратурі - це те, що пришвидшується вивільненняенергії, а отже організм виснажується.
риби себе почували пагано лише коли температура стрибала.
при 29-30 і при 26-27 поведінка в них однакова добра, судячи з моїх спостережень. Можливо ця біда з рибами співпала в часі з чимось про що я не здогадуюсь. Але коли в риби довжиною 2 см. какашка біла і довжиною теж в 2 см і не відвалюється це явно не прискорене травлення ІМХО. І рухались вони вгору вниз дуже швидко і знервовано маже як хотіли б вистрибунти. От така фігня.
Хочете вірте хочете ні, все так і було.:)
Можливо нюанс в тому, що аква 13 літрів з яких води літрів напевно 10-11.
З.І. і судомило їх періодично. Було. Можу забігмитись :) В субботу прийду на краківський спробую відтворити як вони себе поводили :).
тернеция
22.07.2010, 00:36
Резкие перепады атмосферного давления провоцируют необычное поведение не только рыбы, но и других гидробионтов. Несколько раз наблюдала, как в течение 4-6 часов без видимых причин рыба дико металась по банкам, креветки постоянно кружили, плавали все от мелочи до крупных "мамок", которых обычно и не видно в таком количестве.
Причиной были прыжки давления или сильные магнитные бури - заметила, что в те дни у меня страшно болела голова.
Может, и с рыбой происходит то же самое.
Разница температур в 4-8 градусов для рыбы совсем не критична. Суточные колебания Т в природе бывают и больше.
Не надо забывать, что рыба просто принимает Т воды - остывает и нагревается в месте с ней, Это мы - теплокровные, у нас поэтому есть понятие тепло-холодно, а рыбе всегда одинаково.
тернеция, хотелось бы обратить внимание всех присутствующих, что не я "виновник торжества". Помощь нужна автору поста номер 37. Я свое ИМХО высказал. Было бы отлично если бы более опытные аквариумисты тоже высказали свое мнение по теме. Со мной все понятно и место свое я знаю поэтому всегда добавляю в своих постах ИМХО или в данном случае От такий висновок я зробив для себе.
Поэтому непонятные выпады в свою сторону не терплю.:)
тернеция
22.07.2010, 01:26
airo, На форуме принято соблюдать нормы цивилизованного общения. На Вас никто не нападал, извольте держать себя в рамках. Оскорбления форумчан наказуемы, читайте Правила форума.
В субботу прийду на краківський спробую відтворити як вони себе поводили
Цікаво було б подивитися, особливо як їх "періодично судомило" *ROFL*
Тепер по суті питання: Якщо риба здорова і перебуває у нормальних умовах (чиста вода, достатня кількість кисню і т.п.), жодних проблем з незначними перепадами температури бути не може. Сам борюся з високою температурою, кладучи в акваріум пляшки з льодом. Звісно що треба реально оцінювати ємність акваріума з кількістю льоду і якщо це ємність 5 - 10 літрів, то півтора-літрової пляшки буде забагато, отже лід треба додавати кубиками, як для коктейлів. Якось кілька років тому влітку мені доводилося тримати акваріумних риб (анциструсів, даніо, макроподів) у імпровізованому басейні, у якому вдень температура піднімалася до 25 - 27 градусів Цельсія, а вночі опускалася до 18 - 20. Також було кілька дощових днів у які температура взагалі не піднімалася вище за 18 градусів. Жодних проблем не виникло, а анциструси у таких умовах навіть відклали ікру, з якої вивелися повноцінні мальки.
airo допишіть свій профіль. Ви говорите про риб, а які саме?
В вас і дійсно дивна поведінка риб, при умові охолодження куллером температурного шоку не може бути, адже вода охолоджується поступово, ну і так само нагрівається при вимкненні його.
В мене самого є аква на 20 л. і ніякого шоку в риб не бачу навіть після використання льоду. Я б Вам з кулером при обємі акви в 11-12 л. не радив бавитися, бо ви випаровуєте фактично дистилят, а всі шкідливі і нешкідливі речовини, навіть та сама органіка, залишається в воді, і її концентрація тільки зростає, навіть з підмінами води (ну хіба доливаєте дистильовану воду). Самий кращий метод охолоджувати маленькі акви це - обгорнути хоча б дві стінки акви вологою тканиною, навіть марлею, і давати вологі випаровуватися тим самим охолоджуючи стінки і воду.
Одну із своїх акв я охолоджую мороженою водою в пляшках. Коливання температури за день може сладати до 10 град. С. і нічого, мешканець почуває себе цілком нормально вже протягом 2-х місяців. Ось фото акви:
http://i8.fastpic.ru/thumb/2010/0722/80/cb5a07b185f89694e41400abf9493680.jpeg (http://fastpic.ru/view/8/2010/0722/cb5a07b185f89694e41400abf9493680.jpg.html)
охолодження акви це суто персональний підхід, я охолоджую тільки акву з аксолотлем в 30 літрів. В 20 літровій акві - 29 град.С. максимум (правда вона відкрита), і в 70 л. - 30 град.С
Rybkaigor
22.07.2010, 18:06
Свої акваріуми охолоджую звичайним вентилятором: один бік кришки трішки припідняв, закріпив, поставив вентилятор так щоб дув під кришку. Температура води більше 29 градусів не піднімається.*YAHOO*
Охват Марьян
22.07.2010, 20:12
Ось як охолоджує свої акваріуми Наталя Романович :
Про жару и борьбу с ней. (http://nataboa.blogspot.com/2010/07/blog-post.html)
http://1.bp.blogspot.com/_J89uvtC0IRs/TDiiWhhY9KI/AAAAAAAAEOw/kVomOg54VW4/s400/setup_aqua_nata_boa-300l-16.jpg (http://1.bp.blogspot.com/_J89uvtC0IRs/TDiiWhhY9KI/AAAAAAAAEOw/kVomOg54VW4/s1600/setup_aqua_nata_boa-300l-16.jpg)
Сегодня в Минске жарко. Очень жарко и в 300-литровом аквариуме днем было около +30C (29,6С). Мой аларм-датчик орал как сумасшедший весь день. Очень удобная штучка, знаете. Как-то уже и неудобно хвастаться, потому - коротко.
http://1.bp.blogspot.com/_J89uvtC0IRs/TDiK7De6ZbI/AAAAAAAAEOQ/Am1mdoQvXoc/s400/Hagen-Marina-Aqua-Minder.jpg (http://1.bp.blogspot.com/_J89uvtC0IRs/TDiK7De6ZbI/AAAAAAAAEOQ/Am1mdoQvXoc/s1600/Hagen-Marina-Aqua-Minder.jpg)
Это Marina Aqua-Minder (http://www.bigappleherp.com/Hagen-Marina-Aqua-Minder-Programmable-Digital-Thermometer). В аквариуме на тонком проводке - датчик, в тумбе - сам девайс. Устанавливаешь максимум и минимум температуры - и он очень противненько пищит, если этот диапазон жарой или морозами нарушается. Вообще там еще пару настроек есть, но для меня самая важная - эта.
http://1.bp.blogspot.com/_J89uvtC0IRs/TDih6BxeCmI/AAAAAAAAEOo/gAC24qupS0M/s400/setup_aqua_nata_boa-300l-19.jpg (http://1.bp.blogspot.com/_J89uvtC0IRs/TDih6BxeCmI/AAAAAAAAEOo/gAC24qupS0M/s1600/setup_aqua_nata_boa-300l-19.jpg)
http://2.bp.blogspot.com/_J89uvtC0IRs/TDifaO4L1OI/AAAAAAAAEOg/XgoG4mA-R9A/s400/setup_aqua_nata_boa-300l-18.jpg (http://2.bp.blogspot.com/_J89uvtC0IRs/TDifaO4L1OI/AAAAAAAAEOg/XgoG4mA-R9A/s1600/setup_aqua_nata_boa-300l-18.jpg)
Итак, теперь жара не сможет ко мне подкрасться бесшумно. :)) Тепер о том, как с ней борюсь. Как видно на фото, сегодня я установила на аквариум вентилятор. USB-шный. Других на данный момент нету в продаже! Но и эта малютка (8 см в диаметре где-то) за час снизила температуру на градус. Посмотрим, что будет к вечеру.
http://2.bp.blogspot.com/_J89uvtC0IRs/TDmHccVp2hI/AAAAAAAAEPA/h17-e1fiubQ/s400/20100711-setup_aqua_nata_boa+(Large).jpg (http://2.bp.blogspot.com/_J89uvtC0IRs/TDmHccVp2hI/AAAAAAAAEPA/h17-e1fiubQ/s1600/20100711-setup_aqua_nata_boa+(Large).jpg)
http://4.bp.blogspot.com/_J89uvtC0IRs/TDmHhXbHOVI/AAAAAAAAEPI/H9eN2204R5M/s320/20100711-setup_aqua_nata_boa-2+(Large).jpg (http://4.bp.blogspot.com/_J89uvtC0IRs/TDmHhXbHOVI/AAAAAAAAEPI/H9eN2204R5M/s1600/20100711-setup_aqua_nata_boa-2+(Large).jpg)
http://3.bp.blogspot.com/_J89uvtC0IRs/TDiiej1irFI/AAAAAAAAEO4/co5f1P9_DmE/s400/setup_aqua_nata_boa-300l-17.jpg (http://3.bp.blogspot.com/_J89uvtC0IRs/TDiiej1irFI/AAAAAAAAEO4/co5f1P9_DmE/s1600/setup_aqua_nata_boa-300l-17.jpg)
Вверху и внизу поста - пара текущих фрагментов. Такие на вид прохлааааадные. :) Аха, это из-за белых камней. Красавицам-галактикам моим тут еще жарко.
Дописано через 5 часов. Сейчас в 300л аквариуме +25,3 С (в соседнем 20л аквариуме +28С). Итак, за 4 часа аквариум остыл на 4,5 градуса (приблизительно 3 градуса снял вентилятор для ноутбуков). Ну что ж, мал, да удал :). Девайс включен в таймер и будет работать вместе с освещением в течение 8 часов.
за час снизила температуру на градус
для того, щоб 1 літр води охолодити на 1 градус, треба випарувати щонайменше 4 мл води. А 300 х 4 = 1,2 літра.
Краще вже пляшки з льодом для таких об'ємів.
В субботу прийду на краківський спробую відтворити як вони себе поводили
як пише наш полковник (Navy) - доводжу до відома... ніхто не прийшов, а значить і не відтворив... спека напевно...
Пришов. Поспілкувався з Русланом, купив в нього Fe (залізо) власного розливу (дякую йому за консультацію, все розказав і показав.). Він сказав що ви пішли в кнайпу.:cool:
В мене розродилась гуппі. Тепер в мне 3 дорослі риби і 5 мальків по 3 мм.
Додав в акву Fe 1/4 потрібної дози - поспостерігаю.
Отакє :)
vBulletin версії 3.8.4, © 2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.
Переклад: © Віталій Стопчанський, 2004-2009