Показати повну версію : як правильно підібрати освітлення в мій акваріум?
Tarik_Nikita
08.02.2008, 16:25
висота акваріума 60 см., площа дна 100см. на 40см. Лампи 2/30W, китайські з краківського, 1 - "екста-дей", 2 - червона.
Спочатку все покривавалося бурими(коричнивими) плямами, потім грунт став темно-зеленим. Декорації соми почистили, дно все більше і більше зеленішає.
Підскажіть, будь-ласка, як правильно підібрати освітлення і як позбутися цього наросту на грунті.
Охват Марьян
10.02.2008, 12:15
Водорослі добре ростуть, якщо є для них пожива :).
1 - "екста-дей"
Це лампа з глибоким синім спектром, що може провокувати ріст зелених водорослів. Бурі водорослі ростуть із-за поганої якості води (великої кількості нітратів, фосфатів, нез"їденого корму)
Tarik_Nikita
11.02.2008, 12:07
1.якщо взяти звичайну теплобілу Філіпс, вона підійде?
2. І яка має бути характеристика лампи (номер кольру, тощо), оскільки продавці говорять все що хочуть, "лиш би втюхати":mad:
Охват Марьян
11.02.2008, 17:11
Все залежить від того які будуть у Вас рослини?
Можна ззаді філіпс теплобілу 950 а з переді hagen aqua-glo, sylvania aquastar, філіпс акварелє.
Філіпси завжди беру у http://www.majster.lviv.ua/
Tarik_Nikita
25.02.2008, 13:08
купив для проби 2 лампи філіпс 30ват/33-640 (тепло-білі)
механічно зщистив зелені водорослі буду чекати результат.
Р.S. До речі, всі існуючі магазини оббігав в пошуках таких ламп, ніде не було, навіть в Електромайстрі. Купив в Епіцентрі.
Пояснили, що такі лампи є:
"дорогі в собівартості і їх невигідно завозити,вони нестандартного розміру, голанські" - пояснив продавець.
Для прикладу, та сама лампа 120 см. коштує - 6-8 грн., а моя 90 см. - 17.50 грн.
Охват Марьян
26.02.2008, 22:00
Для прикладу, та сама лампа 120 см. коштує - 6-8 грн., а моя 90 см. - 17.50 грн.
Зверніть увагу!!!
Лампи 60 і 120 см які коштують 5-8грн. в-тва. Польща, а лампи 60, 90, 120, 150 які коштують 16-28грн. в-тва. Голандія
Якість=ціна :)
Tarik_Nikita
03.03.2008, 12:15
Зелені водорості не зникають, здається навіть трохи появилося. Я вже не знаю, може купити tetra algazit. Просто нема гарантії, що куплю нові дорогі лампи, і вони підійдуть.
Варто засипати цю хімію в акваріум з дисками, які можуть бути наслідки і яка правдива доза, одні говорять 1 таб на 20 літрів, інші на 40л.
Охват Марьян
03.03.2008, 23:21
1 таб. на 20 літрів.
Але це не вихід, воно допоможе тимчасово в боротьбі з водоростями. Вам необхідно шукати причину? У Вас збільшується швидко кількість нітратів, можливо із-за нез"їденого корму, який попадає в грунт або несвоєчасно підміненої води.
Tarik_Nikita
04.03.2008, 18:53
може "гиринохейлусов" придбати, поможуть чи ні. Якщо поможуть, то як вони виглядають?
Те що лампи змінили - добре для рослин і в боротьбі з одніею групою водорослів.
Водорослі ростуть якщо мають поживу - нітрати. Для того, щоб росли рибки люди часто годюють в надлишок (нехочуть щось їсти, а.. насиплю, може потім з'їдять) - від того починаються грибкові інфекції, перестають рости рослини, починається вспишка водорослів і інфузорії.
Чомусь коли радять боротися з нітратами - зменшити кількість корму (особливо сухий гранульваний), підмінювати воду частіше (можна перекипятити 30-50% підмінюваної води або осмосної), губку фільтра частіше мити, люди все шукають іншого шляху, докупляють сомів, лиють ліки і добавки.
П.С. Якщо є зайві гроші засипте собі в акваріум подвійну дозу цього (http://aquaforum.lviv.ua/forum/showpost.php?p=426&postcount=8) препарату на грунт і хоча б раз в тиждень підмінюйте 30% води на свіжу з сифонкою грунту.
може "гиринохейлусов" придбати, поможуть чи ні. Якщо поможуть, то як вони виглядають?
Це називається SAE - сіамський водорослеїд, який успішно бореться з "бородою" а на зелені йому начхати.
Tarik_Nikita
05.03.2008, 14:55
дякую, так і зроблю. А воду я почав підмінювати 2 рази в тиждень по 10-15%
Tarik_Nikita
06.03.2008, 13:23
а яка приблизна ціна цього препарату і як визначається доза?
В мене колись був акваріум з висотою води більше 50 см. Росли тільки самі прості рослини - німфея, валіснерія, лимонник, анубіаси, ехінодорус амазонка (здається), лампи були люмінісцентні. Є простий критерій: в акваріумах в яких рівень води вище 40-45 см для того щоб росли гарно рослини потрібні металогалогенні лампи. А якщо ставиться мета запобігти росту водорослів, то ... багато порад є, але тре більше знати про твій акваріум. Тут або добиватися доброго росту рослин з МГ-лампами, або навпаки - зменшити світло до такого рівня, щоб вистарчало тільки самим невибагливим рослинам - тоді водорослям вже не буде комфортно
Тарік дам Вам кілька порад: 1.спочатку зменшіть к-сть(час) освітлення,2.вийдіть на сходинковий режим освітлення(60%3год-100%4год-60%3год)3.корміть рибок рідше 4.Посадіть більше швидкоростучих рослин.
Підтримую GrinjA - в мене зараз майже такий самий режим освітлення.
Tarik_Nikita
17.03.2008, 17:12
4.Посадіть більше швидкоростучих рослин.
Порекомендуйте які?
Тарік вам потрібен комплексний підхід до вирішення проблеми з водоростями,Але для досягнення повного балансу цього далеко недостатньо..наприклад: у вас висота акв. 60 см ,240л об"єм і тільки 2 лампи денного св,по 30ват. так далеко не заїдеш з швидкоростучими рослинами...та й СО2 здається відсутнє
Тарасе, скільки часу цьому акваріуму після запуску?
Яке обладнання використовується у ньому?
І як повинен виглядати ваш акваріум в ідеалі, тобто що ви прагнете отримати?
Tarik_Nikita
18.03.2008, 10:23
Тарасе, скільки часу цьому акваріуму після запуску?
Яке обладнання використовується у ньому?
І як повинен виглядати ваш акваріум в ідеалі, тобто що ви прагнете отримати?
часу - 2 місяці, нагрівач і внутрішній фільтр (акваель фан3 700л/г), лампи дві філіпс 90 см. 33/640(тепло-білі).
Хочу багато красивих і великих рослинок (короче - джунглі), звичайно без всяких водорослів
З таким освітленням, при висоті банки 60 см, практично без шансів. Можливий варіант зробити криптокоринник -- там менші вимоги до освітлення.
Але стартуватиме криптокоринник довго. Великий досвід має Іра serpentarius з кийвського аквафоруму. Спитайте у неї яким чином безболісно запускати такий травник. Скалярій і дискусів порадив би підсадити вже у сформований акваріум. Бо будете мати клопоти як з рослинами, так і з дискусятами.
Але у довільному варіанті потрібно додати ламп. Стартувати можна і на 2, але потім не вистачить.
Tarik_Nikita
18.03.2008, 13:10
ну ось наприклад тема про 0,2 вати на литр - http://aquaforum.kiev.ua/forum/showthread.php?t=20906&highlight=0%2C2+%E2%E0%F2+%EB%E8%F2%F0
Охват Марьян
18.03.2008, 22:25
ну ось наприклад тема про 0,2 вати на литр - http://aquaforum.kiev.ua/forum/showthread.php?t=20906&highlight=0%2C2+%E2%E0%F2+%EB%E8%F2%F0
Тарас, насправді там про 0.2 ват/л. + устаткування високого рівня + грунт спеціяльний з мікроелементами і глиною + мінімум риби.
Криптокоринник з дискусятником буде доволі важко поєднати, при такій кількості риби потрібно часто сифонити дно чого криптокорина не любить.
Води в акваріумі у Вас не більше 180л., а висота води до грунту 50см =0.33 ват/л.
Про швидкоростучі Ви можете прочитати у книгах про рослини.
Поки не буде біологічної рівноваги в акваріумі у Вас постіййно виникатимуть проблеми з рибою, рослинами та водорослями.
Tarik_Nikita
20.03.2008, 12:17
Підтримую GrinjA - в мене зараз майже такий самий режим освітлення.
якою апаратурою користуєтесь, щоб зробити такий поетапний режим освітлення. Де реально можна придбати таку штуку і скільки це коштує?
Tarik_Nikita
20.03.2008, 12:34
Замовляв я акву і кришку у "Світі Акваріумів" (кришка така як у "Джувель") як можна там добавити лампи і головне скільки штук (площа 100*40 см).
А СО - установочка, то трохи задороге задоволення
якою апаратурою користуєтесь, щоб зробити такий поетапний режим освітлення. Де реально можна придбати таку штуку і скільки це коштує?
Тарік, купуєте два реле, і 60 % ламп вмикаєте на 10 год.а 40% лапм на 4 години, і все ...доречі коли придбаєте СО2 установку ,підключіть її в реле разом з 60% ламп.
Tarik_Nikita
20.03.2008, 17:57
Тарік, купуєте два реле, і 60 % ламп вмикаєте на 10 год.а 40% лапм на 4 години, і все ...доречі коли придбаєте СО2 установку ,підключіть її в реле разом з 60% ламп.
так це добре, але в мене тільки дві лампи, так що вийде тільки 50% на 50%:)
Tarik_Nikita
20.03.2008, 18:33
Ще таке питання:
якщо в мене вся поверхня під кришкою білого кольору, то потрібно ставити ще відблискувачі на лампи, чи це нічого не поміняє.
Р.С. Сьогодні на краківському в магазині Акваріуміст (нище п. Руслана) бачив їх по 50 грн.:eek:, невже це така дорога фігня.
Ще таке питання:
якщо в мене вся поверхня під кришкою білого кольору, то потрібно ставити ще відблискувачі на лампи, чи це нічого не поміняє.
Поміняє 2-3%...
Більше допоможе монтаж додаткового освітлення.
Правильно змонтований рефлектор (парабола в фокусі якої повинно бути джерело світла) додасть ще 50% світла! Крім того, промені від відбивача ідуть паралельним потоком що змінює сприйняття акваріума. Про це я прочитав на Аманівському сайті, тільки посилання не можу знайти. А взагалі сайт тут (http://amania.110mb.com/)
Правильно змонтований рефлектор (парабола в фокусі якої повинно бути джерело світла) додасть ще 50% світла! Крім того, промені від відбивача ідуть паралельним потоком що змінює сприйняття акваріума. Про це я прочитав на Аманівському сайті, тільки посилання не можу знайти. А взагалі сайт тут (http://amania.110mb.com/)
Це правда. Парабола має 1 фокус. Всі промені, що з нього виходять, відбиваючись від поверхні параболи ідуть паралельним пучком.
Для відкритого акваріуму з підвісним освітленням параболічний рефлектор -- це найкраще рішення, бо промені падаюь перпендикулярно на поверхню води, і відбите світло (навіть та невелика його частка) не потрапляє в очі глядачеві.
Охват Марьян
20.03.2008, 23:14
Ще таке питання:
Р.С. Сьогодні на краківському в магазині Акваріуміст (нище п. Руслана) бачив їх по 50 грн.:eek:, невже це така дорога фігня.
Додам, світильник даної конструкції не дозволяє впихнути ні однієї лампи, а також відблискувача (фірмового). Для даної конструкції можна поставити лише дзеркальну самоклеючу плівку.
Така модель....:(
Tarik_Nikita
21.03.2008, 12:44
Додам, світильник даної конструкції не дозволяє впихнути ні однієї лампи, а також відблискувача (фірмового). Для даної конструкції можна поставити лише дзеркальну самоклеючу плівку.
Така модель....:(
Дана конструкція складається із трьох секторів на другу безпосередньо закріплені дві лампи. Чи можливо і чи дасть це ефект на задню конструкцію змонтувати (якось приклеїти) ще два патрони і вкрутити туди енергозберігаючі лампи по 20 чи 30 ват.
П.С.Це мають бути напевно звичайні патрони, але якось заізольовані, щоб волога не попадала.
Мені на київському форумі попадалась на очі тема про освітлення та конструкції кришок.Там багато різних порад.Може що знайдете корисне для себе.
Tarik_Nikita
21.03.2008, 14:15
http://aqua.web-box.ru/raznoe/kryshka-na-akvarium-plastik/
там класні патрони на люмінісцентні лампи можна було б 1 посадити на клей, але там ніби нема гідроізоляції
Охват Марьян
22.03.2008, 21:34
Тарас, якщо захочете туди поставити додаткові лампи то у Вас покрутить кришки :)
також гляньте тут (http://aquaforum.lviv.ua/forum/showthread.php?t=182) 2х20W. на 240л.
Tarik_Nikita
24.03.2008, 17:24
Покрутить всі кришки чи тільки ту на яку ставити додаткову лампу. І невже все так безнадійно. Я не знаю, але чи можливий такий варіант - цю (третю) кришку укріпити чимось: по всій площі, наприклад якоюсь дерев"яшкою, а тоді прикріпити лампу.
Тарас, якщо захочете туди поставити додаткові лампи то у Вас покрутить кришки :)також гляньте тут (http://aquaforum.lviv.ua/forum/showthread.php?t=182) 2х20W. на 240л.
Я так зрозумів, що проблем із маленьким 40л акв. при 5 Ватах немає, а проблеми з 240л.-2/30w філіпс тепло-білі 33/640. Чомусь ніхто не спитав де знаходиться акв.?
Заради експерименту поставив 150л акв. біля вікна, - рослини росли шалено(окрема спіральна валіснерія сягала до 0,5м), але вже за 2,5 міс зелено-бурі водорослі вкрили дно, стінки і перекинулись на рослини. "Перезагрузив" акв. і розмістив навпроти вікна на відстані біля 2,5м. Бурих нема взагалі, натомість після перебування 80 мечоносців вода мутніє(зеленіє), оскільки багато органіки. При збільшенні світла (до 30Вт люмену додав жарівку 75 Вт) вода мутніла ще на 10-15%. За суботу і неділю, коли світло невмикалось і риба "віддихала від їжі" - вода вчищалась на 70%. Збільшення і зменшення рослин невпливало на муть. В рамках експерименту залишив 24 риби і підчистив акв. Слід зауважити, що задня стінка акв. незаклеєна, а стіна світла, тобто повертає усе світло в акв.
Для збільшення якості порад (по суті, а не абстрактно) рекомендую зробити фотографію місця знаходження акв. з кількох метрів у різних ракурсах.
Tarik_Nikita
25.03.2008, 17:30
аква знаходиться на відстані шести метрів напроти вікна. Вікно виходить на схід.
Постав собі ультрафілолетовий стерилізатор - муті, позеленіння і всякі синьозелені "друзі" будуть відсутні. УФ також впливає на поширення бороди, але слабенько. Також УФ буде захищати рибу від хвороб що передаються через мікроорганізми. Словом, майже щастя акваріуміста:)))
Не ставте УФ коли доливаєте залізо для рослин.
Tarik_Nikita
25.03.2008, 17:47
Постав собі ультрафілолетовий стерилізатор - муті, позеленіння і всякі синьозелені "друзі" будуть відсутні. УФ також впливає на поширення бороди, але слабенько. Також УФ буде захищати рибу від хвороб що передаються через мікроорганізми. Словом, майже щастя акваріуміста:)))
Не ставте УФ коли доливаєте залізо для рослин.
1.ультрафілолетовий стерилізатор - як воно виглядає і що це таке і де придбати?
2.від УФ-у поширюється борода чи навпаки?
Ультрафілолетовий стерилізатор може і хороша штука, але мабуть вона знищує усі бактерії - і погані, і потрібні корисні. Звичайно якщо треба вирішити проблему будь-що, то це вихід (аналогічно як пити таблетки від того, того і оцього), але як на рахунок спробувати все ж таки знайти і усунути проблему природнім способом - оце вже щось.;) Правда ніхто не казав, що буде легко!
Tarik_Nikita
25.03.2008, 19:12
Природнім способом користуюся - двічі на тижтень воду підміняю і сифоню грунт, ще хочу попробувати скористатися білиліном 5
До RUSLANS:
Так, УФ знищує всі бактерії, але в тій воді, яка проходить через стерилізатор. Бактерії що живуть на губці чи в каністрі від цього не гинуть. Зато всяка зараза що плаває в воді знищується.
До Tarik_Nikita:
УФ стерилізатор то така УФ-лампа, яка захована в спец колбу, через яку прокачується вода. В мене УФ-стерилізатор підключений до вихідного шлангу каністрового фільтра.
Чисто з практики, побачили, що УФ припиняє поширення бороди, але не знищує тої бороди, яка вже є на рослинах.
Tarik_Nikita
26.03.2008, 10:28
УФ стерилізатор то така УФ-лампа, яка захована в спец колбу, через яку прокачується вода. В мене УФ-стерилізатор підключений до вихідного шлангу каністрового фільтра.
Чисто з практики, побачили, що УФ припиняє поширення бороди, але не знищує тої бороди, яка вже є на рослинах.
а в мене внутрішній фільтр - таке підійде? І якщо не важко, можна фотку, бо не можу уявити як воно приблизно виглядає.
2. Скільки це коштує?
Tarik_Nikita привіт.
Зайди у інет магазин "У водяного" (http://eshop.aquariumist.in.ua/), там побачиш. Є різні конструкції, в тому числі і для внутрішніх фільтрів і з різною потужністю УФ-ламп, заодно і ціна.
Tarik_Nikita
26.03.2008, 11:34
ясно, УФ лампа - відпадає.
Tarik_Nikita
31.03.2008, 16:22
До речі, прочитав на одному форумі, що для зменшення кількості водорослів і для покращеного росту рослин потрібно взагалі вимикати лампи на декілька годин, без затемнення акваріуму (це може бути і денне світло з вікна). Тобто включаємо на 4-5годин - 2-4 години темна пауза і знову 4-7 годин світла. Такий режим називають «Ступенчатым методом освещения»
До речі, прочитав на одному форумі, що для зменшення кількості водорослів і для покращеного росту рослин потрібно взагалі вимикати лампи на декілька годин, без затемнення акваріуму (це може бути і денне світло з вікна). Тобто включаємо на 4-5годин - 2-4 години темна пауза і знову 4-7 годин світла. Такий режим називають «Ступенчатым методом освещения»
http://amania.110mb.com/Chapters/Tech/light-stepmeth.html уважно прочитай до кінця
Tarik_Nikita
03.04.2008, 12:33
Всім привіт!!!
Хочу зробити, щоб лампи світили наступним чином (їх в мене 2 по 30 ват) з 8 години до 13 - світило 60 ват, з 13 до 16 - 30 ват, і з 16 до 22 - знову 30 ват.(є окремі включателі на кожну лампу) Як це зробити? В постах нище говорилося про якісь реле, однак я гуманітарій:), ніколи цим не цікавився і навіть поняття не маю що це таке.
Ваші рекомендації? Підстажіть, яке то реле має бути, щоб було хороше та просте в користуванні і настроюванні.
Наперед всім дуже вдячний!!!:)
У епіцентры продають таймери. Механічні по 27 грн, електронні дорожчі приблизно у 2 рази.
Ваи потрібно придбати 2 таймери (по одному на кожну лампу) і відрегулювати їх. Але потрібно вимикачі (ті, що на кришці) викинути з кола, і вивести дві пари дротів до таймерів.
Але потрібно вимикачі (ті, що на кришці) викинути з кола, і вивести дві пари дротів до таймерів.
А залишити їх в положенні "On" не простіше? :)
Tarik_Nikita
03.04.2008, 15:41
круто!!!:eek:, а інших способів не має.
Швидше за все до кришки іде 1 фаза, що розпаралелюється на 2 ЕПРА. Після розпаралелення стоять вимикачі. Монтувати в кришку таймери незручно, та й це є порушенням техніки безпеки. Тому доведеться дублювати дроти від таймерів до ЕПРА самостійно. Який тоді зміст залишати на кришці сопливі вимикачі? Можна вимикати на таймерах, або перед ними (на подовжувачі із розетками)
Tarik_Nikita
03.04.2008, 19:14
а навіщо мені 2 реле, треба щоб включалася/виключалася тільки одна лампа, другу я можу вручну.
Це щось міняє?
Якщо робити таймери, то краще 2. Інакше сама автоматизація змісту не має. Крім цього така система дасть змогу вам підібрати оптимальний час свічення ламп на різних стадіях розвитку акваріума.
Охват Марьян
03.04.2008, 23:19
Всім привіт!!!
Хочу зробити, щоб лампи світили наступним чином (їх в мене 2 по 30 ват) з 8 години до 13 - світило 60 ват, з 13 до 16 - 30 ват, і з 16 до 22 - знову 30 ват.(є окремі включателі на кожну лампу) Як це зробити? В постах нище говорилося про якісь реле, однак я гуманітарій:), ніколи цим не цікавився і навіть поняття не маю що це таке.
Ваші рекомендації? Підстажіть, яке то реле має бути, щоб було хороше та просте в користуванні і настроюванні.
Дуже сумніваюсь, що це хороша ідея. Якщо у Вас дроселі у виносні коробці то можливо поставити таймери.
У Вас не професійнй травник і такі експерименти нідочого. Буде біобаланс в акваріумі та й рослини будуть добре рости, а водорослі з часом самі пройдуть.
Якщо хочете поставити хороше світло для рослин купіть собі світильник (http://www.arowana-im.com.ua/product_info.php?cPath=45_125&products_id=1789) такий :)
Якщо тарас поставить там МГ + 2 по 24 т5, то отримає водоростіаріум, а не травник.
Нехай побавиться з таймерами на старті банки, потім все одно згодяться для нормального освітлення.
До речі, на таку банку якраз 2 МГ можна поставити.
Тарасе, якщо дозрієш до заміни світильника, скажу де можна у Львові дешеві МГ світильники лампи взяти.
Охват Марьян
04.04.2008, 08:51
хм...
Тема : "Чудо-акваріум"
ank size: external tank 60 x 60 x 10 cm, internal tank 30x30x40 cm
*********193;nh s*********225;ng : 1x125W HQL
Зато буде природне світло з ідеальним спектром для рослин :)
Tarik_Nikita
04.04.2008, 10:38
Якщо хочете поставити хороше світло для рослин купіть собі світильник (http://www.arowana-im.com.ua/product_info.php?cPath=45_125&products_id=1789) такий :)
Хороший жарт:), де я ту байду засуню, вона мені спортить весь інтер"єр:)
НУ і друге, якщо ви говорити про коробку з транзисторами, які мають властивість нагріватися, то так вона окремо. Можна тоді якусь схему як то зробити, але так конкретно - крок за кроком.
Дякую!!!
З повагою!!!
Охват Марьян
04.04.2008, 13:51
Можна тоді якусь схему як то зробити, але так конкретно - крок за кроком.
Точно знаю, що переробляли таймер механічний "BRILUX" під дві лампи і підєднувався він до дротів що йдуть від світильника до коробки з дроселями.
Я не знаю як це робиться і людини яка це робила немає, може хтось допоможе.
Всім привіт!!!
Хочу зробити, щоб лампи світили наступним чином (їх в мене 2 по 30 ват) з 8 години до 13 - світило 60 ват, з 13 до 16 - 30 ват, і з 16 до 22 - знову 30 ват.(є окремі включателі на кожну лампу) Як це зробити?.....
У Вас не так багато світла, щоб його комбінувати :cool:
Tarik_Nikita
22.04.2008, 13:18
Всім привіт!!! )))
Винекло таке питання - які лампи найкраще суміщати?
Варіанти:
1. філіпс аквареллє + філіпс (чи осмар) 830 (тепло-біла)
2. філіпс аквареллє + філіпс (чи осмар) 930 (тепло-біла)
3. філіпс аквареллє + осмар флора L30/77
4. Інший варіант )))
і ще - що краще? - філіпс аквареллє чи осмар флора L30/77 і чи остання має якийсь колір (для гарного підсвітлювання дискусів)
Охват Марьян
22.04.2008, 21:05
530....930 чим вища перша цифра показника тим більша світлопередача, 930 - має найближчий до сонця спектр, з даного виду ламп. Тому кращий варіант № 2.
осмар - правильно Osram (осрам)
Осрам флюора має спектр 830 (тепло-біла) :)
Можу ще від себе додати, що дійсно, риб краще спостерігати, коли вони освітлені спец.лампами - на лампи грошей не жалій! То дві великі різниці, коли дивитися на дискуса під звичайною лампою і спеціальною.
В мене для риб стоїть лампа фірми Aqua Medic, називається "Ocean Blue" - дуже контрастне синювате світло. В принципі нею радять користуватися в морських акваріумах, але риби під цією лампою і в прісноводних дуже гарно виглядають!
Tarik_Nikita
24.04.2008, 11:19
ОК! Всім велике спасибі!
Тепер інша проблема - якщо аквареллє є хоча б по прайсу у деяких мазазинах, то 930 на 30ват - взагалі ніде не має, я навіть уявлення не маю скільки може коштувати така лампа. Аквареллє знаю коштує 53 грн. в "електромайстрі".
Поможіть дістати такі ляпми:(
Охват Марьян
26.04.2008, 16:33
Поможіть дістати такі ляпми
Дзвони і питай (Поможіть дістати такі ляпми) :)
Tarik_Nikita
14.05.2008, 19:02
філіпс аквареллє вже купив - лишилося ще одну лампу докупити - як виявилося зараз модифікації 930 немає і невідомо коли буде, є варіант - silvania gro-lux чи філіпс 830(ціна однакова).
1.Порекомендуйте, що краще?
2. Чи має сільванія колір чи просто біла?
Дякую.
Tarik_Nikita
15.05.2008, 19:20
Чому так тихо...ауууу...
з кольром я вже вияснив
що краще:
1. філіпс аквареллє+філіпс із спектром 830
2. філіпс аквареллє+філіпс із спектром 930 (на це тре довго чекати)
3. філіпс аквареллє+сільванія гролюкс
третє! однозначно... удачі
В мене стоять лампи Сильванія Гро-Люкс. Це моя улюблена лампа! Беріть її, не пожалкуєте!:)
Tarik_Nikita
01.07.2008, 16:38
давно хотів порадитися. В мене кришка пласмасова з двома лампами т8 по 30 ват(900мм) з патронами звичайними як на польських кришках (на закрутку), ці 2 лампи знаходяться посередині та кріпляться на один баласт по боках. Питання -
бачив я такі гачки, якими можна приєднувати лампу до лампи та патрони такі гумові чорні, вони типу водонепроникні, ось, якщо взяти то всьо - типу лампу+стартер+2 таких патрони+ 2-3 таких гачка і причіпити це все до задньої лампи - Це можливо і чи нічого не станеться з кришкою і чи витримає баласт (я перше думав про т5, але вони сильно нагріваються і кришка розплавитися може)
Охват Марьян
01.07.2008, 18:13
бачив я такі гачки, якими можна приєднувати лампу до лампи та патрони такі гумові чорні, вони типу водонепроникні, ось, якщо взяти то всьо - типу лампу+стартер+2 таких патрони+ 2-3 таких гачка і причіпити це все до задньої лампи - Це можливо і чи нічого не станеться з кришкою і чи витримає баласт (я перше думав про т5, але вони сильно нагріваються і кришка розплавитися може)
Можна поставити, але за умови що дросель+стартер будуть винесені за межі світильника.
Tarik_Nikita
01.07.2008, 18:51
ок. А тепер основне, коли я то всьо зроблю, то буде десь 0,45 ват/літр - позитивні і негативні моменти? (при умові установки со2 і без неї)
Охват Марьян
01.07.2008, 19:27
ок. А тепер основне, коли я то всьо зроблю, то буде десь 0,45 ват/літр - позитивні і негативні моменти? (при умові установки со2 і без неї)
Ну як то все зробиш і встановиш, то за тиждень напишеш позитивні і негативні моменти ;) . Кожен акваріум унікальний і по-своєму реагує на освітлення, Со2 і внесення добрив.
Скільки ламп будеш доставляти ?
Tarik_Nikita
02.07.2008, 11:15
ширина акваріума 40 см., так що можливо доставити тільки 1 лампу, хоча можна і дві але тоді не буде я думаю навіть як риб погодувати (хіба спереді ще якусь на 600 мм, але "-" буде нерівномірне освітлення)*DASH*
А нашо тобі рівномірне освітлення? Є два підходи до освітлення, протилежні за своєю суттю. Перший каже, що лампи потрібно розміщувати чим ближче до передньої стінки акваріума, бо рибки і рослини кращий мають вигляд у світлі, яке падає на них. Це правильно: подивіться на самця гуппі коли лампа перед ним і коли світло позаду нього - дві різні рибки. Інший підхід - світло розташовувати або рівномірно або менше коло переднього скла. Обгрунтовують це тим, що чим далі лампа від передньо скла, тим менше буде заростати переднє скло водорослями. Це теж правда)))
Tarik_Nikita
03.07.2008, 10:51
я думаю доставити тільки ззаді (лампу на 900мм), але воно виходить так, що частково вона буде попадати (падати пряме світло) на ребро жорсткості, а щоб посунути допереду весь баласт з лампами тре нові кришки зверху вирізати + не знати чи я підберу той самий колір
і ще таке питання чи може бути один дросель на дві лампи,з яких 1-ша на 600мм, 2-га - 900мм
Ти ще не дозрів до заміни світильника?
http://www.arowana-im.com.ua/product_info.php?cPath=45_125&products_id=1882
Ось нормальний варіант для такого акваріуму.
Тільки варто 2 лампи поміняти на теплі.
і ще таке питання чи може бути один дросель на дві лампи,з яких 1-ша на 600мм, 2-га - 900мм
Ні не може. Спарені дроселі розраховані на однакову потужність ламп. Тобі доведеться ставити окремий дросель на ту лампу.
Tarik_Nikita
04.07.2008, 11:43
Ти ще не дозрів до заміни світильника?
http://www.arowana-im.com.ua/product_info.php?cPath=45_125&products_id=1882
Ось нормальний варіант для такого акваріуму.
Тільки варто 2 лампи поміняти на теплі.
Розумію що т5 мають набагато більший ККД від т8, але вважаю що це марне викидання грошей. Я ж хочу зробити абгрейт без пошкордження зовнішнього вигляду акваса. Кришка про яку Ви говорити мені не вписується в дизайн:)
не дозрів я до такого http://www.arowana-im.com.ua/product_info.php?cPath=45_125&products_id=1790 (і то скільки кіловат електрики в трубу)
Скажіть, скільки порад ви використали?
Я розумію, що так уже заведено: просити пораду і не використовувати.
Я не можу зрозуміти, навіщо тему розкручувати?
Світильник, який я вам пропоную, можна спокійно повісити над акваріумом. І повірте, що дизайн вашого акваріуму від цього тільки виграє.
А кіловати електрики ідуть не в трубу, а для покращення вигляду любих рослинок.
Ви ж були у Віталіка. Треба було глянути на потужність освітлення його акваріуму.
І врахуйте, що стовп води там 50 см, а не 60, як у вас.
Tarik_Nikita
07.07.2008, 10:37
інформація ніколи лишньою не буває, поради я всі враховую по мірі можливості. В мене банка ще не розігнана до такої міри, щоб ставити там МГ - я загнуся потім виправляти помилки
Вмене на 115 літрів стоять лампи -Осрам флора - 2 лампи по 18 Ватт. Але вони придатні 6 місяців, а потім газ яким вони заправленні вигорає і спектр не той . Це напевно ще одна причина чому ростуть водорості а не рослини ,адже в мене перші 4 місяці так росли рослини ,що я кожен тижеднь ходив продавав валіснерію і мох на пташиний ринок .Мій хрестний використовує енергозберігаючі лампи, і результи дуже добрі . Я теж планую в майбутньому так зробитияк внього , а покищо мучусь з устарівшими осрам флора .
Шукаю лампи Philips ‘TL’5 HO 49W (5 ft) 840, 865 (145 см.), чи хтось може підказати де можна їх придбати у Львові.
MotaMota
06.12.2008, 13:00
Перечитав більш менш уважно цю тему не зумів визначитися скільки світла треба для моєї банки.:confused:
Вихідні параметри:
126 літрів, висота водяного стовпа 45 см.Теперішнє світло це 2х18Ват. Світло включається з 15 до 23 години. На один літр виходить 0,28 Ват. Рослини ростуть але недуже :'(
Гуру - порадьте щось?
Раніше я б просто відправив почитати літературу... Але тепер розумію що там пишуть хоть і правильно, але певні "дрібниці" опускають. Моя порада наступна.
Якщо вирішили займатися рослинами, то спробуйте спочатку вирощувати невибагливі до світла рослини. Добийтеся гарного вигляду рослин, щоб не було водорослів і щоб в акваріумі було видно якусь дизайнерську задумку. Для такого акваріума підійдуть ехінодоруси, криптокарини, анубіаси і різна невибаглива довгостеблова рослина. Світло при вашій висоті стовпа води не повинно бути більше ніж 0.4-0.5 Вт/літр, навіть старайтеся менше.
Чому так раджу? Бо збільшення світла неминуче тягне за собою ріст водорослів. Щоб їх позбутися, то або лиють хімію, або добиваються сильного росту рослин щоб ... ну короче почитаєте в неті чому потрібно багато швидкоростючки. Після цього прийдеться підключати балон з СО2, потім треба буде доливати ще різних добрив, потім... а потім потрібен контроль кожен день. Бо як тільки поїдете у відпустку на два тижні і не буде кому пильнувати акваріум, то одержите болітце.
MotaMota
06.12.2008, 17:42
Так от, хотілося б для початку і вияснити яка потужність має бути світла в моєму аквасі. Просто читаючи про рослин, навіть таких як Людвігія, Гігрофіла майже всюди пишуть про приблизно 0,4-0,5 Ват на літр. Може тому в мене вони і не дуже хочуть рости. Приробити в кришку 2 енергозберігаючі лампи які будуть вмикатися окремо від загальних можу, благо руки ростуть з того місця де треба.. але чи варто??? Можна звичайно вдатися до добрив ітд... але не дуже люблю хімію:o ше зі школи :) Ну і по ходу ще одне питання, дзеркальним оракалом може тоді варто покрити кришку з середини? Чи через місяць через чистки він буде матовий?
А може просто спектр ламп не той. Кришка йшла в комплекті з акваріумом фірма виробник Akwa-Rynkar на лампах ніяких розпізнавальних знаків крім напису 18W Akwa-Rynkar немає... :(
Охват Марьян
06.12.2008, 18:29
Я б Вам радив створити тему у розділі " Прісноводні акваріуми учасників форуму " і повністю описати свій акваріум (бажано з фото), тому що судячи з вашого профілю, рослини, які там вказані ростуть при 0.2вт/літр. Лампи бажано замінити на Осрам флюора, сільванія гро-люкс, хаген аква-гло, другу на філіпс 830/840/865 (задня)
Tarik_Nikita
08.12.2008, 11:03
Шо я вам скажу, в мене на 200 л. води 60 ват світла. Рослини в мене підібрані такі, що всі ростуть нормально при такому світлі(амбулія , людвігія, ехи, криптокорини). Водорослів немає. Короче, тре хороші лампи, які мають великий спектр сонячного світла, теплі. В мене філіпс аквареллє + теплобіла
MotaMota
08.12.2008, 17:23
Поставив Osram Fluora + Philips AquaRelle (клин клином вишибають) подивимося на результат :) Поки трохи розуватим акваріум став :)
Я особисто схиляюсь до Т5 НО серії 830, 840, 865. У них краща кольоро передача довгий ресурс пр. 20000 годин на відміну Philips AquaRelleі -8000 і Osram Fluora - 15000. Вони вставляють спеціалізовані лампи по люмен на ват 90 -104, швидше ростуть рослини. Детальніше - http://www.hereinspaziert.de/Seh-Wuchslicht_neu/Ergebnisse.htm Оптимальне відношення ціна якість.
Tarik_Nikita
11.12.2008, 12:30
Я особисто схиляюсь до Т5 НО серії 830, 840, 865. У них краща кольоро передача довгий ресурс пр. 20000 годин на відміну Philips AquaRelleі -8000 і Osram Fluora - 15000. Вони вставляють спеціалізовані лампи по люмен на ват 90 -104, швидше ростуть рослини. Детальніше - http://www.hereinspaziert.de/Seh-Wuchslicht_neu/Ergebnisse.htm Оптимальне відношення ціна якість.
звичайно, що т5 кращі, але в даному випадку в людини кришка зроблена під т8. Т5 аж ніяк не підуть, хіба-що поміняти кришку:)
Згідний, але проблеми з кришкою то тільки чверть решта то будуть проблеми з з електронним баластом.
Tarik_Nikita
11.12.2008, 14:44
Згідний, але проблеми з кришкою то тільки чверть решта то будуть проблеми з з електронним баластом.
Я під кришкою розумію - систему. Тобто в широкому розумінні цього слова. Замінити кришку, в цьому випадку, це викинути все (лампи, баласти, стартери, саму пласмасову основу) і поставити нове.
А Ви бачили, які ціни на аравоні, http://www.arowana-im.com.ua/product_info.php?cPath=45_125&products_id=1882
місяць тому був 470 грн, тиждень назад 650 грн, сьогодні 770 грн.:'(
vBulletin версії 3.8.4, © 2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.
Переклад: © Віталій Стопчанський, 2004-2009