КПК

Показати повну версію : Хочу запустити новий кутовий акваріум

Roman71
16.07.2009, 01:20
Всім доброго дня!
Декілька тижнів назад випадково попав на "aquafanat.com.ua" і читаючи теми, що зацікавили мне, зрозумів - все що я робив попередні роки зі своїм акваріумом це як кажуть "і сміх, і гріх"... Вода постійно жовта (викинув корягу, затінив кімнату, менше кормлю риб), завелась "борода"Ю практично немає живих рослин (пластмасові і то обростають "бородою") і багато іншого такого, що напевно не повинно бути... Єдина втіха, що риби адаптувались до даних умов і з листопада 2008р. (тьху-тьху-тьху) ніхто не здох... Вивести "бороду" *DASH* так і не вдалось, тому недавно купив собі кутовий акваріум 140л ("Природа"). Хочу переселити всіх риб туда, а старий акваріум повністю почистити. Відповідно було би цікаво почути як поради по боротьбі з "бородою" так і по правільному запуску нового акваріама...
Фільтр, компресор і обігрівач я вже купив. Тепер стоїть проблема грунту... Спочатку хотів викласти дно червоним гранітом різних розмірів, але прочитав, що це погано. Тоді питання, а скільки треба дрібного грунту (граніт можна назвати грунтом?) для мого акваріуму? І чи можна в якості певних декорацій використовувати більші камні (3-7 см.)? Чи можна ті великі, що вже в мене є подрібнити молотком*JOKINGLY* і використати?...
Та і взагалі, хотілось би при можливості поспілкуватись з досвідченими акваріумістами в реальному просторі...
Наперед вдячний за допомогу :)

lar
16.07.2009, 01:48
Є така класна штука як пошук введи потрібне слово навіть на форумі і тобі буде щастя

Напочаток зменши температуру в акві і будуть рости рослини.

Sasha@
16.07.2009, 06:58
Для рослин грунт повинен бути фракцією 2-4мм. Старий грунт колоти не бажано, будуть гострі кути і рибі можуть травмуватися.
хотілось би при можливості поспілкуватись з досвідченими акваріумістами в реальному просторі
Поспілкуватися можна на краківському біля магазину п.Руслана після 11-00
Про бороду вже багато говорилося тут (http://www.aquaforum.lviv.ua/forum/showthread.php?t=1099&highlight=%E1%EE%F0%EE%E4%E0) і тут (http://www.aquaforum.lviv.ua/forum/showthread.php?t=73&highlight=%E1%EE%F0%EE%E4%E0).

Roman71
16.07.2009, 08:44
Є така класна штука як пошук введи потрібне слово навіть на форумі і тобі буде щастя

Оригінальна відповідь, нічого сказати - краще не пишіть

Напочаток зменши температуру в акві і будуть рости рослини.

А на скільки знизити? Зараз температура тримається в районі 30 градусів

Для рослин грунт повинен бути фракцією 2-4мм. Старий грунт колоти не бажано, будуть гострі кути і рибі можуть травмуватися.

Поспілкуватися можна на краківському біля магазину п.Руслана після 11-00
Про бороду вже багато говорилося тут (http://www.aquaforum.lviv.ua/forum/showthread.php?t=1099&highlight=%E1%EE%F0%EE%E4%E0) і тут (http://www.aquaforum.lviv.ua/forum/showthread.php?t=73&highlight=%E1%EE%F0%EE%E4%E0).

Дякую, при можливості в суботу підійду...:)

Fadeev
16.07.2009, 09:03
Я би порадив виставити температуру в районі 26 градусів і робити підміну води з сифонкою грунту раз в тиждень близько 20%

І для таких риб як скалярії і птеропліхт Ваша аква замала :(. Скалярій можна буде пересадити в нову акву а від птеропліхта я би радив відмовитись а на його місце можна заселити анцитрусів.

navy
16.07.2009, 18:10
roman71Вітаємо на форумі*THUMBS UP*Ви вже маєте досвід утримання акваріуму,тому бажано питання більш конкретизувати.:)Як,що вам подобається світлий грунт то маю мармурову крихту фракція 4-7мм.Пролежав у мене років 6 в акві.Можу запропонувати.Але поперше Ви мусите визначитись,що буде у Вас за аква-з рослинами,які риби,просто риби типу цихлідника,багато стайних наприклад харацинка,або барбуси,тощо.Тому визначайтесь і все буде гаразд*DRINK*

Руслан
16.07.2009, 19:45
Кілька зауважень:

1 Температура в акваріумі.: 29-31 - трошки перебор, 26-28 оптимальна

2 Скалярії, гурамі, сомики крапчасті, мечоносці, птеропліхт на 90 л - перебор, і навіть для 120л риб забагато. Тут треба визначитись або пара скалярій в 120л а гурамі, сомики крапчасті, мечоносці в 90, але аж ніяк не птеропліхт, утримання якого потребує від 200л - це мали Вам сказати при купівлі:(.

3 Мінімум декорацій переносити із старого акваріуму, а при переносі їх добре ошпарити гарячою водою.

4 Кожен тиждень сифонити грунт і підміняти воду, що недозволить бороді окупувати акву.

5 Визначитись чи будуть в акві рослини і відповідним чином підібрати грунт (напр. базальт) не забувши про освітлення.

Roman71
16.07.2009, 22:35
І для таких риб як скалярії і птеропліхт Ваша аква замала :(. Скалярій можна буде пересадити в нову акву а від птеропліхта я би радив відмовитись а на його місце можна заселити анцитрусів.

А чому від птеропліхта треба відмовитись? Він в мене вимахав десь під 30 см. І ніби нікому не заважає....

roman71Вітаємо на форумі*THUMBS UP*Ви вже маєте досвід утримання акваріуму,тому бажано питання більш конкретизувати.:)Як,що вам подобається світлий грунт то маю мармурову крихту фракція 4-7мм.Пролежав у мене років 6 в акві.Можу запропонувати.Але поперше Ви мусите визначитись,що буде у Вас за аква-з рослинами,які риби,просто риби типу цихлідника,багато стайних наприклад харацинка,або барбуси,тощо.Тому визначайтесь і все буде гаразд*DRINK*

А от на рахунок мармуру: мені на Краківському сказали, що він з часом буде розчинятися у воді, і робити її ще твердішою...

Кілька зауважень:

1 Температура в акваріумі.: 29-31 - трошки перебор, 26-28 оптимальна

2 Скалярії, гурамі, сомики крапчасті, мечоносці, птеропліхт на 90 л - перебор, і навіть для 120л риб забагато. Тут треба визначитись або пара скалярій в 120л а гурамі, сомики крапчасті, мечоносці в 90, але аж ніяк не птеропліхт, утримання якого потребує від 200л - це мали Вам сказати при купівлі:(.

3 Мінімум декорацій переносити із старого акваріуму, а при переносі їх добре ошпарити гарячою водою.

4 Кожен тиждень сифонити грунт і підміняти воду, що недозволить бороді окупувати акву.

5 Визначитись чи будуть в акві рослини і відповідним чином підібрати грунт (напр. базальт) не забувши про освітлення.

Я і не збираюсь переносити старі декорації... Хіба фільтр(якщо це можливо). Про перенаселення я вже зрозумів - саме тому і купив другий акваріум. А куда ж мені тепер того птепопліхта дівати?
Щодо п.5 тут є над чим подумати. А з рослинністю я повний ноль - на разі в мене вони штучні (з них легше зчищати "бороду")

Fadeev
16.07.2009, 23:10
А чому від птеропліхта треба відмовитись? Він в мене вимахав десь під 30 см. І ніби нікому не заважає....

Відповідь Вам дав Руслан. Птеропліхт у Вас в акві просто буде мучитись :(

navy
17.07.2009, 00:02
Мармур мармуру - різниця:D.А от те що твердість більше дає то факт.Тому я ї кажу тре спочатку з рибами визначитись:)

Roman71
17.07.2009, 00:24
Мармур мармуру - різниця:D.А от те що твердість більше дає то факт.Тому я ї кажу тре спочатку з рибами визначитись:)

Дякую, але на разі я не збираюсь докупляти якіхось нових - і так в моїй старій акві перенаселення. Значить треба буде їх розселяти. Може порадите, які рослини (і де) придбати? Ну і за мрамор заодно можна побалакити... Скільки його мені потрібно?

navy
17.07.2009, 12:25
Зрозуміло.:)Рослини можете придбати у форумчан або на Краківському.На форумі навіть існує тема де всі ми пропонуємо рослини.:)На разі я міняю на пиво гігрофілу іволистну та гіганську валіснерію*DRINK*.Рослини я завжди радив підбирати так-покупаєш те що подобається,за певний час дивишся ,що у Вас буде рости а що ні,тоді додаєте схожі.А грунту Вам потрібно,щоб шар був 4-5 см,на Вашу акву це приблизно до 10кг.

Roman71
17.07.2009, 21:54
Зрозуміло.:)Рослини можете придбати у форумчан або на Краківському.На форумі навіть існує тема де всі ми пропонуємо рослини.:)На разі я міняю на пиво гігрофілу іволистну та гіганську валіснерію*DRINK*.Рослини я завжди радив підбирати так-покупаєш те що подобається,за певний час дивишся ,що у Вас буде рости а що ні,тоді додаєте схожі.А грунту Вам потрібно,щоб шар був 4-5 см,на Вашу акву це приблизно до 10кг.

Це найкращий варіант обміну! *THUMBS UP*
А ще з інтересом вислухаю Вашу критику моєї старої акви... Так би мовити, аби в новій не "наламати дров". Пиво *DRINK* і до пива - само собою...:)

navy
17.07.2009, 22:20
Роман,добре що Ви оцінили пропозицію:),але яка конкретно Ваша мета (будете щось міняти:D)будь ласка в приват.Як можно щось казати про акву коли її не бачиш:eek:Викладайте фото тоді й поговоримо.:)

Охват Марьян
17.07.2009, 23:44
1 створіть тему в розділі "акваріуми учасників форуму"
2 викладіть фото
3 опишіть акваріум, обладнання, мешканців і їх розмір

Бажано це зробити, щоб дати вам оптимальну пораду. Кожен акваріум є унікальною гідросистемою і для неї потрібно підбирати певні умови. Поспілкуватись можна вживу в Скайп конференціцї чи на ринку в суботу.

Roman71
18.07.2009, 01:35
1 створіть тему в розділі "акваріуми учасників форуму"
2 викладіть фото
3 опишіть акваріум, обладнання, мешканців і їх розмір

Бажано це зробити, щоб дати вам оптимальну пораду. Кожен акваріум є унікальною гідросистемою і для неї потрібно підбирати певні умови. Поспілкуватись можна вживу в Скайп конференціцї чи на ринку в суботу.

Марьяне, підскажіть як завантажити фото... Власне я це тільки що пробував, але не пішло, бо їх розмір перевищує встановлений... Як мені "підігнати" розмір?

Доброго вечора!
В мене є такі питання:
1. Сьогодня купив грунт (фракція 3-5мм). Можна його досипати до тих камнів, що вже є в акваріумі чи треба щоб все було однорідне?
2. Достатньо його (грунт) промити чи ще треба перекип'ятити?

navy
21.07.2009, 09:46
Можно ї досипати,ае зезрозуміло яку роль виконують те каміння.:)
Грунт можно добре промити від бруду.Або тр кіп"ятити коли Ви не впевнені в якості того грунту.:)

Roman71
21.07.2009, 22:07
Можно ї досипати,ае зезрозуміло яку роль виконують те каміння.:)
Грунт можно добре промити від бруду.Або тр кіп"ятити коли Ви не впевнені в якості того грунту.:)

Просто подобається колір... Ті що в кутику може будуть грати роль фундамента гірки якоїсь...
Скажіть, а чи треба вносити які добрива під грунт (так написано було на кульку)?

navy
21.07.2009, 22:23
Добрива вносяться для рослин.Спочатку запустіть акву ,дійте поступово.До рослин ще далеко.

Ostap
21.07.2009, 22:29
В торенті є декілька фільмів про акваріуми та їх запуски. Мені дуже сподобався запуск від Тетри, можна також глянути уривками на www.youtube.com там в пошуку задаєте що вас цікавить і дивитесь кліпи. А щодо удо то можна зкатуляти глиняні шарики з довавкою флорастиму, флорени чи добрим для кактусових або читайте тут http://aquaforum.kiev.ua/search.php?searchid=4008310 є також і більш дорожчі варіанти. Вам вибирати.

Ostap
21.07.2009, 22:32
п. Андрію, людина хоче знати все і зразу, мені наприклад коли починав небуло кому допомогти, а наробив багато помилок. А тут хлопця треба завантажити інфою щоб лягав спати пізно так як студент перед екзаменом, а зранку става вже із вирішення проблем в голові. Забагто інформації небуває буває замало часу щоб ї переварити та застосувати саме так як тобі треба. Отож успіхів та терпіння в починаннях.

navy
21.07.2009, 22:37
Остапе то так ,як ти міркуєш можно задавати питання на яке тяжко відповісти:).От я ї намагаюсь якось скерувати коллегу в потрібному напрямку:).

Ostap
21.07.2009, 22:40
Знімаю капелюха.

Roman71
22.07.2009, 01:08
п. Андрію, людина хоче знати все і зразу, мені наприклад коли починав небуло кому допомогти, а наробив багато помилок. А тут хлопця треба завантажити інфою щоб лягав спати пізно так як студент перед екзаменом, а зранку става вже із вирішення проблем в голові. Забагто інформації небуває буває замало часу щоб ї переварити та застосувати саме так як тобі треба. Отож успіхів та терпіння в починаннях.

Справа в тому, що коли є аж багато інформації, то теж важко зорієнтуватись "що, коли і як"... Особливо, коли починаю читати різні теми, то розумію тільки одне - що запутатись дуже легко. Тому що в кожного є своя аква з певним середовищем і мешканцями - відповідно і поради будуть характерні...
Я так само свій перший акваріум здається довів "до ручки" (завтра виставлю фото). Тому і не хочу повторювати невірні кроки...

navy
22.07.2009, 09:53
Пане Роман власне ви все вірно зрозуміли:),ти паче вже маєте певний досвід*DASH*.Тому просто робіть все посупово.Зараз Вам тре знайти грунт,оформити акву,почекати покиква буде "жити"(біобаланс).Запустити рибу та насолоджуватись зробленим акваріумом.:)

Roman71
22.07.2009, 22:14
Дякую пане Андрію за підтримку :)

Тоді чергове питання початківця : заливати воду можна прямо з під крану чи треба її відстояти пару днів?

navy
22.07.2009, 23:02
Ні Вам не тре відстоювати воду,тому,що ви ще рибонаселення:D не маєте так що сміло лийте й не хвилюйтесь.Ось коли будете підмінювати воду в акві з рибами то тоді бажано відстоювати воду.Це переважно робиться для того ,щоб вийшов хлор з води.:)

Ostap
23.07.2009, 01:14
Якщо тре грунт то я маю річкову гальку 3-х франкцій з р. Стрий. Також раджу перше залити воду включити фільтр та нагрівник і без жодного влючення світла, а вже потім за 3-4 дні коли хлорка осяде чи скатуляється у "ватяні шарики" як у мене було це все вибираєте легенько шлангом, полощите губку фільтра. Після заливки води в 340 л акву, таких "шариків" а точніше того осаду що від них залишилося назбиралося десь 200 гр чистого шару в 1 л банці. А після промивки губки було відро на 10 л оранжу правда без газ бульки. Отака от історія малята.

Roman71
23.07.2009, 09:29
Якщо тре грунт то я маю річкову гальку 3-х франкцій з р. Стрий. Також раджу перше залити воду включити фільтр та нагрівник і без жодного влючення світла, а вже потім за 3-4 дні коли хлорка осяде чи скатуляється у "ватяні шарики" як у мене було це все вибираєте легенько шлангом, полощите губку фільтра. Після заливки води в 340 л акву, таких "шариків" а точніше того осаду що від них залишилося назбиралося десь 200 гр чистого шару в 1 л банці. А після промивки губки було відро на 10 л оранжу правда без газ бульки. Отака от історія малята.

Дякую, але на рахунок грунту я вже визначився і вже купив (червоний кварцит)... А от про хлорні "шаріки" вперше чую, тому вдячний за попередження - не буду здивований, коли таке з'явиться...:)
А "оранж" то Ви маєте на увазі що на губці стільки іржі назбиралось?:eek:

Тоді наступне питання: де в кутовій акві краще фільтр поставити? в глибині чи все таки біля зовнішнього шкла (щоб "гнав" бульбашки взовж нього)?

navy
23.07.2009, 10:12
Романе! Поміркуйте самі ,для чого псувати вигляд акви:eek:.Фільтр та інші прилади тре намагатись як можно мах задекорувати ,ще робиться для того щоб аква виглядала природньо,а не була схожа на очисні споруди:D.

Ostap
23.07.2009, 17:58
"Шарики" це як вам сказати. От коли на вулиці є пух і його вітер зганяє в клаптики, і ганяє ним по всій вулиці. То щось подібне було і акві. А хлоранж був не від іржі а від кількості хлорки у воді, і те що фільтр був включений і ганяв то все, а губка в свою чергу збирала це все на себе.

Roman71
23.07.2009, 22:34
Романе! Поміркуйте самі ,для чого псувати вигляд акви:eek:.Фільтр та інші прилади тре намагатись як можно мах задекорувати ,ще робиться для того щоб аква виглядала природньо,а не була схожа на очисні споруди:D.

В принципі я з Вами згідний. Просто я не уявляю як буде циркулювати вода. В старій акві вода "ганялась" по колу, бо фільтр стояв в одному з кутів...
А може на початку в якості "маскувальної сітки" фільтра і обігрівача використати штучну рослину?

"Шарики" це як вам сказати. От коли на вулиці є пух і його вітер зганяє в клаптики, і ганяє ним по всій вулиці. То щось подібне було і акві. А хлоранж був не від іржі а від кількості хлорки у воді, і те що фільтр був включений і ганяв то все, а губка в свою чергу збирала це все на себе.

Зрозуміло... Буду спостерігати :)

navy
23.07.2009, 22:41
Вода буде циркулювати так як тре,на то вона й вода:),а з декораціями то вже які пан має захцянки хай так і робить.:D

Охват Марьян
28.07.2009, 21:42
п. Андрію, людина хоче знати все і зразу, мені наприклад коли починав небуло кому допомогти, а наробив багато помилок. А тут хлопця треба завантажити інфою щоб лягав спати пізно так як студент перед екзаменом, а зранку става вже із вирішення проблем в голові. Забагто інформації небуває буває замало часу щоб ї переварити та застосувати саме так як тобі треба. Отож успіхів та терпіння в починаннях.http://aquaforum.lviv.ua/forum/showthread.php?t=25

тут все написане по-простому, на зрозумілій мові :)

Roman71
29.07.2009, 00:49
Дякую Марьяне! Я вже прочитав це... Чесно кажучи, настільки перенасичений інформацією, що починаю розуміти "крилатий" вислів дідуся Лєніна : вчитись, вчитись і ще раз вчитись...:D

Накінець то сьогодня залив воду в новий акваріум...:)
Відразу виникає пару питань:
1) Може варто опустити фільтр нижче?
2) Як (чим) мені замаскувати його? Чи на разі хай кидається в очі, а з часом рослини його приховають...

Забув долучити фото...*DONT_KNOW*

Охват Марьян
29.07.2009, 09:05
Нагрівач встановлений НЕправильно, верхня його пласмасова частина має бути над водою.

Фільтр можна опустити нижче, при цьому підняти сопло догори.

Roman71
01.08.2009, 22:14

Вже минуло чотири дня, як залив воду. Як не дивно, вона практично не змінилась (не має помутніння). Бульбашки вже майже зникли, є хіба ще на компресорі....
Планую десь у вівторок чи середу запустити перших риб. Чи це не за швидко? :confused:

navy
02.08.2009, 00:20
Я б спочатку ,ще б рослинки посадив:)Але все залежить від того ,що Ви збираєтесь утримувати:).На данному етапі спробуйте вже кинути певних риб.Далі зробите висновки самі.:)

Roman71
02.08.2009, 00:28
Ну бачите, а Руслан з Краківського мені навпаки казав спочатку запустити риб, щоб вони трохи обжили його... Так би мовити, щоб з'явились відходи їх життєдіяльності, а вже тоді висадити рослинки... Бо без риб в пустому грунті рослини рости не будуть...

navy
02.08.2009, 00:37
так,це також варіант і п.Руслан правий але в Вашому випадку рослини допомогли б встановити біорівновагу скорше:),тому.що мова йде тепер про запуск акви.*DRINK*

Roman71
02.08.2009, 00:52
тоді п.Андрію скажіть - Ваша пропозиція щодо бартеру *DRINK* на рослини ще в силі? :)

navy
02.08.2009, 09:29
Так.Дзвоніть,домовимось.*DRINK*

Roman71
05.08.2009, 09:40
Вчора дякуючи п.Андрію (navy) оживив свій аквас. Тепер буду спостерігати чи всі рослинки приживуться. Також добавив парочку молоденьких анцистусів і пять таких же меченосців. Особливо боявся за них, бо дорослі даніо реріо почали їх ганяти... Але на ранок всі новенькі були на місці:)