Показати повну версію : Кокос в декорувані акваріуму.
Охват Марьян
23.02.2008, 09:30
Гроты и пещеры из кокосового ореха
Скорлупа кокосового ореха - прекрасный материал для аквариума, легко обрабатывается, не гниет, не требует вымачивания и сразу тонет в воде. Волоски на внешней поверхности и шелуха на внутренней - источник необходимой целлюлозы для анциструсов и других лорикарид. Поэтому лучше лишную волосатость оставить им на радость, для полировки. К декорациям из скорлупы хорошо приращивать все растения - анубиасы, папоротники, яванский мох - которые используются для украшения коряг.
Купленному кокосу отпиливаем "крышечку" - можно и просто ножовкой, хотя бормашинкой куда удобнее и быстрее.
Выскребаем кокосовую мякоть - в чисто кулинарных целях.
В "крышечках" сверлим отверствия и прорезаем входы-выходы для рыб, сверху приматываем простой хлопчато-бумажной нитью анубиас или папоротник - со временем они к кокосу прирастут, а х/б нить сама потихоньку сгниет. В результате получаем укрытие для мелких рыб и креветок.
Большие части кокоса можно использовать и целиком, как укрытия для крупных рыб...
Охват Марьян
06.03.2008, 17:04
Зараз в продуктових магазинах нерідко бувають у продажу кокоси. Вони відносно недорогі, їх м'якоть і молочко мають приємний смак, але дістатися до них непросто: шкаралупа у горіха тверда і міцна, звичайне кухонне начиння з нею не справляється. В той же час для акваріума цей чинник представляє цінність, чи не більшу, ніж внутрішній вміст горіха. Шкаралупа не схильна до гниття у воді, володіє негативною плавучістю і високими декоративними властивостями. Тому не поспішаєте хапатися за молоток і лещата, розносячи шкаралупу на дрібні осколки. Краще трохи пізніше насолодитися "ніжною м'якоттю кокоса", та зате використовувати його без відходів і в той же час отримати відмінні заготовки для декорування акваріума.
На мій погляд, найакуратніший інструмент для розтину горіха - ножівка по металу. Для того, щоб відокремити шкаралупу від горіха, досить зробити два подовжніх розпила з боків горіха від тупої вершинки до загостреної. Можна зробити і повний розріз, але тоді треба заздалегідь розколупати вузьким ножем або викруткою м'яке тім'ячко горіха (воно розташоване на верхушці) і злити молочко.
Тепер у вас на руках дві половинки шкаралупи. Що ж робити з ними далі? Ніяка попередня підготовка для кокосової шкаралупи не потрібна. Її не потрібно виварювати, обпалювати, вимочувати і т.п. В принципі, немає навіть необхідності усувати "лохматость" зовнішньої поверхні кокоса і полірувати її. Навпаки, волоски додають виробу з шкаралупи додаткову декоративність і вишуканість. Єдине, що потрібно зробити, це зіскоблити залишки м'якоті з внутрішньої поверхні шкаралупи (отшкуріть і промити). Але якщо у вас в акваріумі живуть анциструси, плекостомуси, панаки та інші, то вони це зроблять і без вас, причому з великим задоволенням.
Найчастіше шкаралупу просто кладуть на дно, використовуючи як укриття для риб, ведучих придонний спосіб життя і що потребують притулків для облаштування гнізда і відкладання ікри. Лаз в таке укриття можна зробити плоскогубцями, відламуючи помалу шматочки шкаралупи до утворення потрібного розміру і профілю входу. Це, так би мовити, найбільш традиційне застосування шкаралупи кокоса, але зовсім не єдине. Я, наприклад, з шкаралупи виготовляю підвісні квіткові горщики. Адже не секрет, що у високих акваріумах деякі рослини добре ростуть тільки будучи розміщеними поблизу поверхні води, де і світла більше, і тиск води менший. Різного роду полички, пластикові і керамічні горщики порушують декоративну цілісність водоймища. Кокосові ж відмінно вписуються в акваріум, не тільки не псуючи його природності, але навіть додаючи додатковий шарм.
Зробити такий горщик неважко. Використовую для нього четвертинку шкаралупи. За її внутрішнім профілем випилюю заготівку з листа оргскла товщиною 2 - 3 мм - це майбутня задня стінка горщика - і свердлю в ній декілька периферійних отворів діаметром 1 2 мм для надходження води. У геометричному центрі заготівки треба просвердлити ще один отвір, діаметр якого трохи менше або рівний діаметру циліндрового виступу присоски.
Залишається вставити присоску на місце та закріпити оргскляну заготівку в шкаралупі епоксидним клеєм. Через добу, коли клей затвердіє, горщик споліскую під струменем холодної води. Тепер він готовий до експлуатації. Правда, якщо ви хочете, щоб виріб мав максимально природний вигляд, раджу ще небагато поворожити над шийкою горщика. Сформований полотном ножівки, він має дуже правильні контури. Рекомендую його трохи "причесати" плоскогубцями, додавши якусь нерівність - і горщик в акваріумі виглядатиме значно гарніше.
Навіть будучи заповненим гравієм, такий горщик не відрізняється великою вагою, і одна присоска цілком достатньо для його надійної фіксації на стінці акваріума.
MotaMota
02.05.2008, 21:24
Для тих хто на бронепоїзді...
Якшо в акваріумі є анцитруси то зішкребти з середини мякоть кокосу чи залишити це анцитрусам??? Я не жадний, можу поділитися з анцитрусом пополам - половину мякоті йому, іншу половину - мені :)
..
Якшо в акваріумі є анцитруси то зішкребти з середини мякоть кокосу чи залишити це анцитрусам?
Питання до якого доречно додати ,скільки анциструсів?Прошу заповнити ,як що не тяжко правильно профіль,всім кольчужним сомам потрібна "деревина".Горіх це окремий продукт який не містить целюлози...
Охват Марьян
07.05.2008, 21:07
Небажано залишати м"якоть, вона збільшить кількість органіки в акваріумі.
Недавно помістила в акваріум кокос для папугаїв, і шматочок мякоті кинула анцитрусам. Мякоті анцитруси не їдять, на шкарлупу теж не дуже реагують.
Tarik_Nikita
14.05.2008, 15:58
Щоб анцитруси гризли кокос та виконували інші санітарні функції в акваріумі, їх непотрібно годувати (нащо їм напрягатися як хазяйка погодує :) ;) ). Кокос є - з голоду не здохнуть
Так, вони і герінохеліус в мене "балувані" кокос та водорості не їдять, але все одно сильно гальмують в рості.
Я сподіваюсь всій громаді відомо ,чим старше стає будь який сом із родини Лорікарієві, тим лінивішим він стає.Хоча продовжує виконувати покладені на нього функції в акві,особливо в нічний час.З свого досвіду додам ,одна шкаралупа кокоса пролежала у мене в акві приблизно 7 років,за цей час шкаралупа стала товшиною з аркуш,безумовно не без допомоги анциків та птерів.
Анцитрус за рік виріс на 2мм., хоча його "сестра" більша чи не в 2 рази і мала потомство:((в іншій акві)
Охват Марьян
18.05.2008, 17:05
Шановні профі!!! від чого такі розбіжності в рості риб??? (візьмено, для прикладу, риби, які живуть в одному акваріумі)
Кокос в декорувані акваріуму.
sasha421
22.05.2009, 23:14
До речі в мене в акваріумі немає ні сомів ні анцитрусів, а кокос малу-помалу стає гладеньким. І риби люблять в ньому тусуватися.
Кокос в кожен акваріум!!!!!!!!!!
:):):) Тиждень назад і мені спала на думку така ідея - тепер в кожний акваріум поклав по скарлупці кокосового горіха !
angelvasia
29.06.2010, 23:18
Люди, в мене вже рік стоїть і вигляду не поміняв, навіть не думав портитись!! Попробувати всім!!!:D
я вже в кожний акваріум поставив собі)))
biabuchja
30.06.2010, 07:11
Тиждень назад і мені спала на думку така ідея - тепер в кожний акваріум поклав по скарлупці кокосового горіха !
Люди, в мене вже рік стоїть і вигляду не поміняв, навіть не думав портитись!! Попробувати всім!!!
я вже в кожний акваріум поставив собі)))
Народ давайте не будемо засмічувати форум своїми емоціями, :mad: якщо у вас є КОРИСНІ поради, з власного досівду, ми з радістю вислухаємо і приймемо до уваги. Вітя звертаюсь до тебе так як ми знайомі особисто, без образ, зрозумій правильно не всі мають змогу сидіти в інтернеті "он лайн", коли раз на день на годину заходиш на рідний форум хочеться читати щось корисне.
Модератори підчистіть будь ласка тему*DRINK*
Використовую кокоси в акваріумах певно більше двадцяти років. Пам’ятаю ті часи коли кокос був такою диковинкою, що приходилося його тарабанити з відрядження з Москви (чи з Мінська, вже точно не згадаю звідки привіз перший).
Раніше "відкривав" їх за допомогою електродрилю, просверлюючи послідовно отвори навкруги місця, де мав бути вхід (чи вихід). Тепер це роблю болгаркою, а потім обпилюю отвори напилком. Кокоси ніколи не варю, не солю, не вичищаю залишки м’якоті і не ошкурюю до блиску ні всередині, ні ззовні. Тільки промиваю водою з крана, все інше зроблять риби. Не було жодного випадку щоб у мене в акваріумі кокос підфарбовував воду, чи робив якісь інші неприємні речі, як біологічний спалах, чи щось подібне. Звичайно, що треба бути реалістом і не кидати свіжоприготований таким чином кокос у наноакваріум з креветками і ємністю 10 літрів, там, однозначно, будуть проблеми. І ще, досить важливо правильно вибрати горіх, щоб він початково не був "підброджений". Отож, кокос повинен бути абсолютно сухий і без запаху бродіння, на одній з гострих сторін у нього є три заглиблення, які не повинні різко виділятися кольором на загальному фоні кокоса і не бути вологими, при натисканні на них не повинні продавлюватися. Кокос повинен видавати звук легкого плюскотіння, коли ним потрясти біля вуха (ну, чи потрясти вухом біля нього :D) Зрештою, якщо кокос вибраний правильно, то рідина з нього повинна мати приємний смак і аромат.
При виготовленні якихось конструкцій з кокоса (як хтось там рекомендував вище) в жодному разі не можна використовувати епоксидну смолу і клеї на її основі. Це дуже сильний канцероген, який провокує захворювання на рак. Краще вже силікон, але такий виріб усе одно треба кілька днів вимочувати, якомога частіше змінюючи воду. Ми повинні дбати про здоров’я наших улюбленців.
Свіженький кокос, в акваріумі всього два - три місяці:
http://s57.radikal.ru/i155/1006/8f/04148d6323ae.jpg (http://www.radikal.ru)
Старожил, два - три роки:
http://i062.radikal.ru/1006/f4/689e4d4cba5d.jpg (http://www.radikal.ru)
Списаний, товщина стінок заледве кілька десятих міліметра, як декорація з прирощеним анубіасом у акваріумі прослужив більше п’яти років:
http://s004.radikal.ru/i207/1006/2a/f186ae2c3516.jpg (http://www.radikal.ru)
Саме головне, що отой більший отвір що зліва не був передбачений початково, його анциструси "проїли" собі самі, два отвори в кокосі видалося їм замало :cool:
Ось і я теж вирішив поставити кокос в акву:
*розпиляв пилкою по-залізу у поперек,
*вичистив з допомогою ножа,
*поробив отвори з допомогою круглогубців та ел. дрелі,
*помив гарно під проточною водою з допомогою щітки.
*все.
Получилось по-моєму гарно. Вже анцики зацікавились.
http://s016.radikal.ru/i335/1010/9a/1a522c7465d9t.jpg (http://radikal.ru/F/s016.radikal.ru/i335/1010/9a/1a522c7465d9.jpg.html)
http://s009.radikal.ru/i308/1010/88/d1666b115020t.jpg (http://radikal.ru/F/s009.radikal.ru/i308/1010/88/d1666b115020.jpg.html)
http://s001.radikal.ru/i193/1010/21/98ace1d9fa36t.jpg (http://radikal.ru/F/s001.radikal.ru/i193/1010/21/98ace1d9fa36.jpg.html)
Кійко Микола
14.04.2012, 18:54
Я собі недавно поставив в акваріум тепер гуппі не вилазить з нього навіть коли годую:), хто знає як її "вигнати" з кокоса підкажіть.
хто знає як її "вигнати" з кокоса підкажіть.
забрати кокос і не буде такої "глобальної" проблеми *JOKINGLY*
Кійко Микола
14.04.2012, 20:40
забрати кокос і не буде такої "глобальної" проблеми
Діло в тому що кокос дуже вписується в стиль акваріума(аквас в тропічному стилі)
то хай собі сидить та рибка в ньому... зголодніє - сама випливе...
але досить оффтопу
Свої кокоси купував поштучно в "Арсені" по ціні 6-7 грн. за шт. Прикол в тому, що вони мені були потрібні власне як декорації чи гнізда для нересту анциструсів і те, що з семи штук тільки один був з молочком і м'якоттю. І я не сильно розчарувався...
А як бути тим, хто купує їх для прямого застосування? :confused:
які розміри вибирати і чи для анциків потрібно робити його сквозним так би мовити ?
розмір маєте самі собі підібрати - адже тільки Ви знаєте як і де будете його використовувати...
щодо іншої частини питання: я роблю їх глухими (з одним отвором) - легше контролювати щойно проклюнувшусь личинку
Десь читав що є такі випадки коли кокос токсичний(маю на увазі підсипаний чимось для довшого зберігання)
Отже підготувати кокос раджу сумлінно:)
А ще краще помістити підготовлений кокос в карантиник з рибкою яку найменш шкода .
Підкажіть чи добре приростають на кокосі різні новомодні мохи крісмаси, стрінги і т.п.
якщо примотати ниткою, жилкою, чи приклеїти, то дуже добре :)
Якщо мох має ризоїди, то приросте без проблем, якщо ні то ні :)
vBulletin версії 3.8.4, © 2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.
Переклад: © Віталій Стопчанський, 2004-2009