КПК

Показати повну версію : Нашестя, як позбутись надокучливих равликів ?

ronja
16.06.2009, 14:55
Привіт, колись мала нещастя завести 2-х маленьких равликів (яких саме не скажу :confused: - маленькі коричневі звичайні), тепер їх просто цілий акваріум і доводиться раз на тиждень зливати воду щоб повибирати їх:mad: Чи є рибки, які можуть допомогти з засиллям равликів (тобто спокусяться їх поїсти)???
в мене 40 л (2 коридораса, 2 ма-алюсенький анцитруса, 6 гуппі, 1 гурамі)

Gemeni
16.06.2009, 15:43
Аналогічна ситуація була в першому малому акваріумі - 45 л. В 180л равлики (котушки) переселились успішно. Але десь за півроку не стало зовсім. Підозрюю гурамі у винищенні котушок, правда на очі не бачив. щоб товкли завзято. Так, деколи пощипували. І півник цікавився ними.

navy
16.06.2009, 16:06
Пані! Ті риби які винищать равликів (тетродони,боції) вони також зашкодять Вашим рибам.*RTFM*Є також фірмові ловушки від фірми СЕРА коштує 90 грн на Краківському.:).А для Вашого випадку прислухайтесь до пропозиції Gemeni:),або механічне винишення руками.:)

ronja
16.06.2009, 17:32
Дякую. Гурамі ігнорують равликів, а коридораси щось трохи порпаються (то скорше їх стандартна поведінка і на равликів вони теж не дуже дивляться)

Охват Марьян
16.06.2009, 17:41
Велика кількість равликів в акваріумі, це показник перегодовування риб !!!

DonWinton
16.06.2009, 19:08
У себе цю проблему вирішував наступним чином:
1. Годувати риб 1 раз на три дні і так, щоб все виїдали.
2. Відмовитися від підмін води на тривалий час.

Равлики не зникнуть, але їх кількість збалансується.

K@SPER
16.06.2009, 19:24
В мої "акві" боция клоун з неонами, даніо. Боція їх не рухає, а на рахунок слимаків то через місяць - другий слимаків не стало. Та й боція більша ... як не як живий корм!

K@SPER
16.06.2009, 19:32
На рахунок "ловушки" є декілька недоліків:
1. Ціна за "ловушку": слід заплатити близько 100грн, а за боцію 20-30грн.
2.Бачив в одному акваріумі ловушку: як на мене толку НІЯКОГО.
3. Уявіть, що у Вашому маленькому акварімі розмістити таке:
http://www.aquaforum.lviv.ua/forum/attachment.php?attachmentid=1175&stc=1&d=1245166253
http://www.aquaforum.lviv.ua/forum/attachment.php?attachmentid=1176&stc=1&d=1245166253
А висновки робіть САМІ!

MSNc
18.06.2009, 01:52
Пустити 1-2 макроподи, півня, чи гурамі і тиждень не покормити всю рибу - 100% вся дрібнота, яка їм влізе до писка буде знищенна, додати до кампоту анциків - щоб ікру підчистили катушок. А залишок великих вибрати руками.
Варіант другий - якщо немає креветок - додати хімію для винищення равликів (але вона вся на основі солей міді), але вважайте.

Katushka_123
30.07.2009, 20:04
В мене також було заселення равликами. Заселила макроподів і привчила їсти мясо равликів (роздушувала їх руками). Тепер тільки пусті пансирі по акваріумі остаються. Їдять їх переважно вночі (спостерігала).
Півник теж їсть равликів, але не дуже.

ronja
30.07.2009, 20:07
Усім спасибі за допомогу - проблема вирішилась - придбала дві боції і равликів не стало, принаймі за останні 2 тижні жодного не бачила))))*ONE*

kelast
31.07.2009, 21:30
А я залишив виводок ампулярії і катушці тупо нема що їсти і за місяць їх нестало

AlokuM
17.09.2009, 00:44
У мене у акві 30л. надзвичайно велика к-сть маленьких темно-коричневих равликів. Яка риба чи щось інше ними може поласувати?

Roman71
17.09.2009, 01:11
У мене у акві 30л. надзвичайно велика к-сть маленьких темно-коричневих равликів. Яка риба чи щось інше ними може поласувати?

Співчуваю! Напевно то котушки... :mad:
Я собі з мохом теж їх ікру заніс, тепер кожен ранок починається з того, що пхаю руку в банку і душу їх... Тоді їх мечоносці їдять - аж з руки виривають... :D
Як мені пояснили то є три варіанта:
1) залишити все як є;
2) поки вони не великі (а значить ще не відкладають ікру) дусити все, що видно;
3) ну або виловлювати і викидати (коли вже їх багато), але для чого це робити, коли то смачний корм...
Ще один варіант - тут на форумі хтось продавав якихось хижих слимаків (досить дорогих)... Ніби вистарчає одного на 50-ти літрову банку...
Успіхів в боротьбі! *DRINK*

AlokuM
17.09.2009, 10:07
Я поки що з ними борюся кожний день витягуючи їх з акви і душу ікру, але не бачив, щоб рибки ікру їли.

Roman71
17.09.2009, 10:29
Я мав на увазі роздушених равликів... :)

Сихівчанин
17.09.2009, 14:00
І креветки теж люблять роздавлених равликів... :)
Якщо йде мова про "котушок", то дійсно тра нещадно давити всіх хто попадає в око.
Щодо ікри котушок, то можу помилятись, але десь читав, що її успішно їсть/пошкоджує равлик фіза, які менш плодючі, але більші корисні для аквасу, бо їдять плівку на поверхні води.

P.S. Але з часом може виникнути "нашестя фіз", але повторюсь - це менша напасть, ніж котушки :)

Хе-хе, згадав правильно - фізи гризуть ікру ін. равликів, див. в тексті http://www.aqualife.nm.ru/physa.htm

AlokuM
17.09.2009, 14:15
Дакую.А всіх котушок винищити можливо???????

Сихівчанин
17.09.2009, 14:34
Так, можливо. У всякому разі, мені це вдавалося неоноразово.
Просто слід регулярно їх унітазовувати чи давити на корм рибам.
Є й інші, оригінальніші механічні варіанти для знищення катушок та ін. равликів - в марлю кавалок якось промитого мяска і на лєску або нитку в акваріум на кілька годин чи ніч, зрання виймаєш лєску з равликами/дозбируєш всіх в околиці і викидаєш...

AlokuM
17.09.2009, 15:15
а це м`ясо за ніч рибам не пошкодить?

Сихівчанин
17.09.2009, 15:24
Мясо в даному випадку грає роль приманки, тому це повинен бути невеликий шматок, зрештою це може бути й не мясо (його більше застосовують для боротьби з планаріями), а просто придавлений каменем листок капусти і т.д. - щоб зібрати багато равликів в одне місце, а не збирати їх по всьому акваріуму поштучно.
Рибам не зашкодить, але може зіпсути воду, тому лише на короткий період можна встановлювати такого роду приманки.
Зрештою, якщо це видаєься складною процедурою - дуси равликів руками і не заморочуйся з приманками.

Roman71
17.09.2009, 15:47
Зрештою в тебе ж 30 літрова банка - то не моїх 150 літрів... Можеш риб відсадити в іншу, а грунт і декорації перекип'ятити... Рослинами напевно доведеться пожертвувати...

Руслан
17.09.2009, 16:02
[QUOTE=Сихівчанин;18184] Якщо йде мова про "котушок", то дійсно тра нещадно давити всіх хто попадає в око.
P.S. Але з часом може виникнути "нашестя фіз", але повторюсь - це менша напасть, ніж котушки :)

Щось ніяк не врублюсь чого підняли такий хай http://yoursmileys.ru/tsmile/rtfm/t1943.gif (http://yoursmileys.ru/t-rtfm.php) через купку простих равликів, чим вони можуть бути для Вас небезпечні?
А те що при перекосі біотопу (перенаселення риб, забагато їжі) вони множаться як дурні - так то напевно показник, що треба систему повернути до нормальних умов, а не мучитись з наслідками http://yoursmileys.ru/tsmile/rtfm/t1916.gif (http://yoursmileys.ru/t-rtfm.php).

DonWinton
17.09.2009, 16:16
У мене майже у всіх аквасах живуть. Особливих проблем не бачу. Доїдають залишки їжі за рибами. Якщо їх стає забагато - починаю робити перерви в годуванні риб по 2-3 дні і рідше підмінюю воду.
Але зауважив - суттєве зростання кількості катушок - ознака перекорму мешканців акви. Годуйте менше риб - буде менше равликів.

AlokuM
18.09.2009, 18:11
Всеодно не допомогає. А недавно у 140-овому замітив катушки, напевне з мохом заніс? Буде видно чи будуть розмножуватися.

Ye_Lviv
18.09.2009, 18:24
Не розумію які проблеми, якщо вони так розмножуються то їм є що їсти, а вони потрохи їдять і водорості, коли забагато сухого корму лишається на дні теж підчищають, якщо ви впевнені що у вас ідеальний баланс по мікро і макро то можна їх і давити. В іншому разі стабільнісь у банці при душенні равликів буде зменьшуватися. Є альтернатива завести великих які їдять водорослі ефективно. Чи ви готуєте банку на фотоконкурс, як на мене то краще стабільність, меньше проблем.

Roman71
18.09.2009, 18:30
Може Ви і праві, просто особисто в мене стоїть перед очима одна банка, де всі стінки були в котушках... Напевно з тих пір ті котушки викликають в мене таку реакцію...

Roman71
18.09.2009, 18:32
У мене майже у всіх аквасах живуть. Особливих проблем не бачу. Доїдають залишки їжі за рибами. Якщо їх стає забагато - починаю робити перерви в годуванні риб по 2-3 дні і рідше підмінюю воду.
Але зауважив - суттєве зростання кількості катушок - ознака перекорму мешканців акви. Годуйте менше риб - буде менше равликів.

А як впливає на популяцію котушок "рідша підміна води"? :confused:

navy
19.09.2009, 22:43
Рома-ніяк,а ще спонукає до розмноження:).Найкращий спосіб то механічне знищення.але все залишить від ситуації:D.

Roman71
19.09.2009, 23:06
Так от і я собі так думаю... Але може колєга якусь нову закономірність вивів...:confused:

navy
19.09.2009, 23:19
Но то ми мусимо спитати у колегі:eek:,але знаю наперед.що все сказане менає підстави від його досвіду ,та розповіді як він їх перемагав.:D

Roman71
19.09.2009, 23:24
Отож і я про те ж... Але почекаємо, може ще і відповість...:D

viven134-2
20.09.2009, 00:32
Вот потверждаю слова navyтолько руками,в пардон интимный момент можно избавится от нежеланных сожителей !!! Перед включением подсветки рано утром бросал таблетки ля анцитрусов они сбегались...и пальцами (хотя это сложно)собирал и делился с аквариумистами региона...В мою акву попали -икрой с растениями http://files.myopera.com/Creat0R/Opera_AC/Icons/Kolobki/good_luck.gif http://files.myopera.com/Creat0R/Opera_AC/Icons/Kolobki/drinks.gif

Roman71
20.09.2009, 00:35
"... они сбегались" :D*THUMBS UP*:D
ото напевно були "тараканьи бєга":D
сьогодня чув такий анекдот:
стоять два фіна на автодромі "Формули 1"...
раптом "вжжжж" - мимо них пролітає машина...
один в другого питає - ктоооо этттоооо был?
- этооо Мика Хакиннен - позор нашей нации...:D

viven134-2
20.09.2009, 00:42
roman71
Ну гдето так можно назвать это действие http://files.myopera.com/Creat0R/Opera_AC/Icons/Kolobki/drinks.gif http://files.myopera.com/Creat0R/Opera_AC/Icons/Kolobki/russian.gif

aides
20.09.2009, 09:04
1. Природній спосіб знищення. Anentome helena -- спосіб найкращий, але дорогий і повільний. Боції і тетраодони. Перші трохи завеликі для 30 л. Другий пожре одразу і рибу.
2. механічне збирання. Тільки в якості приманки зелень (листки салату, капусти, кульбаби). Є спеціальні пастки для слимаків, однак ручками виходить не гірше.
3.Препарати, створені спеціально для боротьбя з слимаками. Для прикладу шнекопур від сера. Валить слимаків, планарії, гідру .. Можна зробити розчин мідного купоросу -- теж допоможе. В 3. випадку попередньо всіх потрібних нам безхребетних попередньо пересаджуємо у іншу ємність.

AlokuM
20.09.2009, 10:16
Може ліпше зробити так: Зібрати усе каміння і поставити на сонце?????

Doc-tor
20.09.2009, 10:41
Може ліпше зробити так: Зібрати усе каміння і поставити на сонце?????

Тоді легше перезапустити акву, а каміння прокіп'ятити.

AlokuM
20.09.2009, 11:57
І це буде добре.

Doc-tor
20.09.2009, 12:02
Спробуй. Та дізнаешся.

AlokuM
20.09.2009, 12:21
Скоро перезапущу, але нехай ще мальки виростуть.

AlokuM
20.09.2009, 12:24
Я одного разу перезапускав цю акву і просто залишив грунт на сонці і котушок від тоді не бачив, тільки самі ракушки. Але потім "дурак" знову закинув двох і от тепер бідую.

Roman71
20.09.2009, 12:27
Все наше життя то боротьба з чимось або з кимось... Так що ти на вірному шляху *DRINK*

AlokuM
20.09.2009, 12:33
Все наше життя то боротьба з чимось або з кимось... Так що ти на вірному шляху *DRINK*

гарно сказано. "Дакую" буду боротися дальше.

djmalder
20.09.2009, 18:45
Я з ними не боровся - бо вони мені не заважали. Коли мальки в роддомі і коли їх кормити печінкою "нульовкою", корм падає на дно роддому і створює ціле покривало гнилі. Кидаєш туди 2 великі котушки, вони плодяться і поки мальки живуть в хатинці, там чистота і порядок. Мальки виростають, випускаєш їх в загальну акву, а котушок випускаєш погуляти на вулицю.

Як вони в мене зникли зовсім.:)
Заходиш на Краківському до Руслана, береш ліки на основі мідного купоросу,(забув як вони назив.), кажеш об"єм акви. Потім це заливаєш в акву і за годину вже бачиш результат. Катушку плющить не по дитячому. Трошки б"є по рослинах.
В мене після цього лікування вже місяць нічого не з"являється.
Хоча, ще раз кажу, вони мені не заважали, і я з ними не боровся. Так сталось

DonWinton
21.09.2009, 13:17
А як впливає на популяцію котушок "рідша підміна води"? :confused:

Я в тих питання не "спєц", але так розумію той процес:
1. В старій воді всі речовини з яких равлики будують свої панцирі з води витягуються, або безпосередньо равликами(для будови нових панцирів), або рослинами. Таким чином, новонародженим равликам, нема з чого побудувати міцний панцир, вони стають вразливі і їх з'їдають або риби або інші равлики.
2. Чим рідше підмінюється вода - тим сильніше РН зсувається вниз. Тобто вода стає "кислішою" вода з РН менше 7 частково руйнує панцирі равликів(чим менше РН тим швидший і помітніший це процус) і вони повинні мати з чого їх відновлювати.
3. Накопичення нітратів та нітритів так само негативно впливає на слимаків. При досягненні певної концентрації цих речовин популяція равликів різко зменшується. (До речі про надмірну кількість нітратів в свої банці я роблю висновки по поведінці, наприклад, ампулярій. Якщо вони поховалися в свої хати і міцно позакривали кришечки - потрібна термінова підміна води.)

Ye_Lviv
21.09.2009, 14:57
Я в тих питання не "спєц"...
2. Чим рідше підмінюється вода - тим сильніше РН зсувається вниз. Тобто вода стає "кислішою" вода з РН менше 7 частково руйнує панцирі равликів(чим менше РН тим швидший і помітніший це процус) і вони повинні мати з чого їх відновлювати.

Помилка-чим рідше тим більша жорсткість, і віповідно більший рН може і до 8.5, а при львівській воді то це акваріумний екстрім.

Ye_Lviv
21.09.2009, 15:07
Заходиш на Краківському до Руслана, береш ліки на основі мідного купоросу,(забув як вони назив.), кажеш об"єм акви. Потім це заливаєш в акву і за годину вже бачиш результат. Катушку плющить не по дитячому.

А потім банка після тої терапії може піти в рознос!!! З власної практики у 90% випадків після будьякої хімійотерапії так і є, на роботі в мене яскравий приклад банка виходить з піке вже третій місяць, з тою різницею що причина застосування була набагато поважніша, то була невиліковна рибяча хвороба.
А зараз бавунцяємося з колегою підмінами води сифонками світлом, бо лізуть різні водорості!!!

DonWinton
21.09.2009, 16:12
Помилка-чим рідше тим більша жорсткість, і віповідно більший рН може і до 8.5, а при львівській воді то це акваріумний екстрім.

Хм, а за рахунок чого жорсткість піднімається? Хіба ґрунт не правильний(містить карбонати)? Чи аквас відкритий?

Ye_Lviv
21.09.2009, 16:49
Хм, а за рахунок чого жорсткість піднімається? Хіба ґрунт не правильний(містить карбонати)? Чи аквас відкритий?
Звичайно в світі все відносно, але тут все просто, у Львові як правило вода має 12-15 гр. загальної жорсткоті плюс корм для риби плюс гниття рослин, і при підміні води на 30-40% в вас буде трохи меньше від 2*12 практика показує 17-19 градусів, в кращому випадку 15. А чим рідше тим ближче до 2*жорсткість води, це 24-30. Навіть якщо акв. закрити кришкою то вода меньше, але всеодно випаровується. І ґрунт тут нідочого.

DonWinton
21.09.2009, 16:57
Звичайно в світі все відносно, але тут все просто, у Львові як правило вода має 12-15 гр. загальної жорсткоті плюс корм для риби плюс гниття рослин, і при підміні води на 30-40% в вас буде трохи меньше від 2*12 практика показує 17-19 градусів, в кращому випадку 15. А чим рідше тим ближче до 2*жорсткість води, це 24-30. Навіть якщо акв. закрити кришкою то вода меньше, але всеодно випаровується. І ґрунт тут нідочого.

"гниття рослин" - передбачає реакцію окислення, а значить зсув РН в бік кислоти. Який у Вас грунт? Наявність карбонатного грунту (мармурова крихта, деякі види гравію) може підвищувати жорсткість і компенсуватти зсув РН. Але сама по собі вода з якої рослини та равлики поглинають складові жорсткості - не може її набувати. Можливо у Вас в аквасі є натуральні мушлі?

AlokuM
21.09.2009, 17:10
у мене розвелися котушки, але рН стабільний.

navy
21.09.2009, 17:15

А як знаєш:eek:,чим міряв:confused:

DonWinton
21.09.2009, 17:17

рН стабільний -але який? А катушки у тебе надмірно розвелися бо перегодовуєшь рибу. А як на мене краще катушки ніж залишки корму у воді.

AlokuM
21.09.2009, 17:45
рН=7.

AlokuM
21.09.2009, 17:46
Міряв полосками від Tetra

Ye_Lviv
21.09.2009, 18:17
"гниття рослин" - передбачає реакцію окислення, а значить зсув РН в бік кислоти. Який у Вас грунт? Наявність карбонатного грунту (мармурова крихта, деякі види гравію) може підвищувати жорсткість і компенсуватти зсув РН. Але сама по собі вода з якої рослини та равлики поглинають складові жорсткості - не може її набувати. Можливо у Вас в аквасі є натуральні мушлі?
Бла, бла... з водою в мене гаразд КГ-5, загальна 7.
Я про, водопровід хоч без ґрунту, якщо рідко міняти то жорсткість буде вище від тої, що в крані, пора знати, тай елементарної арифметики достатньо щоб переконатися.
А як ви думаєте на скільки вода відмивається водою?:)
Гниття рослин передбачає поглинання кисню зменшення редокс потенціалу, та викид солей і органіки у воду. Хіба що у вас є модель болота з утворенням гумінових кислот, так потрібно пару десятків років...

sonethko
21.09.2009, 19:07
Цитата:Допис від DonWinton
Я в тих питання не "спєц"...
2. Чим рідше підмінюється вода - тим сильніше РН зсувається вниз. Тобто вода стає "кислішою" вода з РН менше 7 частково руйнує панцирі равликів(чим менше РН тим швидший і помітніший це процус) і вони повинні мати з чого їх відновлю

Цитата Ye_Lviv

Хотілося внести деяку ясність. В акваріумах процеси окислення переважають над процесами відновлення - в зв'язку з цим з часом кислотність води зменншується (тобто рН стає менше 7). Що стосується жорсткості і Львівської води: якщо доливати замість випаруваної води нашу жорстку воду то логічно, що вона буде рости. Присутність у воді солей веде до зростання буферних властивостей акваріумної води. "стара вода" - це кисла вода, в основному зарахунок органічних кислот. Ye Lviv як ви тоді пояснюєте жовто-коричневий колір "старої" води?

Що стосується равликів, не знаю вони мені ніколи не заважали, вже скільки років повзають собі (правда їх в мене так багато ніколи не було)...

Ye_Lviv
22.09.2009, 13:13
Цитата:Допис від DonWinton

Хотілося внести деяку ясність. В акваріумах процеси окислення переважають над процесами відновлення - в зв'язку з цим з часом кислотність води зменншується

Згоден але не зі всим. Складається враження що у вас слово окислювати звязане з словом кислота. Річ у тім, що при високій жорсткості майже не можливо отримати рН меньше 7. Це дві взаємозвязані речі (карбонатний буфер). Окрім того з ваших слів "кислотність води зменьшується", а це означає що рН зростає. Я так зрозумів, що це описка? Якщо не описка то згідний.
А з іншого боку при низькій жорсткості переважно буде так як ви кажете, меньше 7. Все відносне.
У мене небуло жовтої води ще у 85 році, я з сифону доливав газовану воду СО2, вода була кристально прозора і біла протагом 5 ти років. У друзів які не дуже напружувалися з підмінами води рН ніколи не падав менше 7 в кращому випадку 7.5 при загальній жорсткості 15-17. Один єдиний випадок це в районі вулиці Пушкіна у акваріумному клубі в підвалі з крану заміряна загальна жорсткість була 8. Не знаю чи вона там така зараз, це був 83 рік.
Відносно равликів з вами згідний, при низькому рН і малій жорсткоті панцир може трохи погано виглядати, але це ніяк не вплине на кількість котушок. Таке може бути і при подачі СО2.
Щодо боротьби з равликами то вибачте це нерозважно якщо нема мети, тобто якийсь топ дизайн і фотоконкурс, або розведення риб, ікру яких равлики можуть їсти. І взагалі, чого без потреби мучити живих істот.:)

DonWinton
22.09.2009, 13:42
Щоб підтвердити те, що на равликів пагубно впливає стара вода можу зіслатися на Київській форум (http://aquaforum.kiev.ua/showthread.php?t=8585) допис №3
цитую: "Воду не подменивал месяца два и это при большой плотности населения...", "... До таких экспериментов было огромное количество физ и пару сотен ампуляшек которые вылупились за неделю-другую. Много грунтовых улиток (не меланий, а каких-то в коричневой, короткой, грубой, конической раковине.)....","В результате всего этого количество физ и меланий сократилось до единиц, две больших ампуляшки умерли, молодёж так-же почти вся исчезла, а та что ещё держалась - спала и вообще не росла."

DonWinton
22.09.2009, 13:44
...Щодо боротьби з равликами то вибачте це нерозважно якщо нема мети, тобто якийсь топ дизайн і фотоконкурс, або розведення риб, ікру яких равлики можуть їсти. І взагалі, чого без потреби мучити живих істот.:)
Цілком погоджуюся.

DonWinton
22.09.2009, 13:45
рН=7.

А жорсткість води поміряти можешь?

Doc-tor
22.09.2009, 13:49
Ye_Lviv, рекомендую ознакомиться с этой статьей: "Окислительные процессы в аквариуме". (http://www.aquaforum.lviv.ua/forum/showthread.php?p=18671#post18671)

Ye_Lviv
22.09.2009, 13:56
В мене ціла книжка по тому є, окрім того я пів року збирав інфу по приладах з редокс потенціалу. А про відємний редокс потенціал ви чули? Наведу згодом вам детальнішу інфу, трохи заділи мене. Не популістичну копію з російського сайту, яку я читав вже давно і яка дуже бідна на корисну інфу.

Ye_Lviv
22.09.2009, 14:05
"Воду не подменивал месяца два и это при большой плотности населения...", "... До таких экспериментов было огромное количество физ и пару сотен ампуляшек которые вылупились за неделю-другую. Много грунтовых улиток (не меланий, а каких-то в коричневой, короткой, грубой, конической раковине.)....","В результате всего этого количество физ и меланий сократилось до единиц, две больших ампуляшки умерли, молодёж так-же почти вся исчезла, а та что ещё держалась - спала и вообще не росла."

Велике діло я особисто у одному аквасі рік не міняв воду, тільки доливав. Всі равлики і дві ампулярії почували себе чубово, при величезній кількості меланій. Єдине меланії вночі вилазили на шкло, вдень щезали. Але в акваріумі був постійнодіючий біофільтер.
Має підозру, що причина зникнення равликів не стара вода а в збільшенні нітратів!

DonWinton
22.09.2009, 14:42
... Має підозру, що причина зникнення равликів не стара вода а в збільшенні нітратів!
Саме це і стверджує пункт 3 допису #34 в цій темі.

Ye_Lviv
22.09.2009, 15:42
Саме це і стверджує пункт 3 допису #34 в цій темі.
Нарешті майже консенсус. Але є єдине зауваження, виходить, що стара вода = нітрити та нітрати в токсичних дозах, звичайно тоді і кислотність підскочить.
Нерадив би такої практики.

DonWinton
22.09.2009, 16:12
Нарешті майже консенсус. Але є єдине зауваження, виходить, що стара вода = нітрити та нітрати в токсичних дозах, звичайно тоді і кислотність підскочить.
Нерадив би такої практики.

Ну тут вже треба уважно слідкувати за мешканцями, але то все одно краще ніж лити хімію, або перезапускати акву. Бо перезапуск все одно якась ікра на рослинках переживе і все почнеться спочатку.

Ye_Lviv
22.09.2009, 16:28
Ну тут вже треба уважно слідкувати за мешканцями, але то все одно краще ніж лити хімію, або перезапускати акву. Бо перезапуск все одно якась ікра на рослинках переживе і все почнеться спочатку.

Категорично проти такого методу. Є кращий спосіб: http://www.aquaforum.lviv.ua/forum/showthread.php?t=1480

Охват Марьян
22.09.2009, 18:36
Привіт всім !
........а про що тема ?

Roman71
22.09.2009, 18:39
Привіт всім !
........а про що тема ?

Все починалось з котушок в акві...

Doc-tor
22.09.2009, 19:59
Все починалось з котушок в акві...
потім був - редокс потенціал, а тепер перйшли на біологічні методи.
Мені цікаво, все ж таки, чим це закінчиться?

Охват Марьян
22.09.2009, 20:34
60 дописів і тільки три з них є порадою !

Редокс потенціал, хімія, збільшення кількості нітратів/нітритів, тести - це ви так жартуєте, тоді ставте смайлик ( :) )

Автор теми просить поради, як позбавитись равликів у 30 літрах, це ж двогодинний огляд акваріума з пинцетом та й небуде ні равликів ні ікри. Пропонувати хімію за 60-110грн на 1000л, людині в якої 30 літрів - це просто смішно.

Мені цікаво, все ж таки, чим це закінчиться?повною чисткою теми від флуду, в якій залишиться 3-4 розумних дописи.

aides
22.09.2009, 21:30
Тему закриваю до суботи (тоді матиму час і почищу її).
Надалі не рекомендую писати дописи не по темі треду у даному підрозділі.

melya
07.01.2011, 13:45
Shanovni ychasnuku forymy, xochy poradu vid vas jak mogna pozbytus v akvariymi takux slumakiv jak "Katyshka"? (oruginalnoji nazvu ne znajy, kagy jak chyv sam)
Akvariym na 300L tomy vulovutu vsix ne mogluvo, a rozmnogyjytsa vonu dyge shvudko!
Poradte sho y takux vupadkax potribno robutu?

FENIX
07.01.2011, 13:47
melya, легко!купіть півника самця,самку не підсаджуйте(не тим зайнятий буде),або можна завести рака кубинського(за пару днів виїсть всіх).но рак полюбляє їсти маленьких риб.

melya
07.01.2011, 14:00
Ny v mene 20 neoniv plavaje, pojist?

melya
07.01.2011, 14:02
Jakuj za-dorosluj rak maje bytu?

Roman71
07.01.2011, 14:32
melya,по-перше - пишіть кирилицею ! :mad:
Вивести котушок мені допомагають креветки-макробрахіуми. Знаю що і боції полюбляють їх споживати.

FENIX
07.01.2011, 14:35
неонів поїсть

YuraIF
07.01.2011, 14:45
В мене з катушками прекрасно справляються хелени*THUMBS UP*

Roman71
07.01.2011, 14:53
В мене з катушками прекрасно справляються хелени

Коли даєте таку "цінну" пораду відразу пишіть і свій літраж, і кількість хелен. Бо я вже писав в одній з тем про це - хелени не вбивають заради вбивства, а тільки для того, щоб бути ситою. З'ївши котушку і наситившись, хелена буде лежати і відпочивати, а інші котушки (які в мене полюбили стакан фільтра) в цей час інтенсивно відкладають ікру. Тому хелен треба купувати досить багато практично 1:1, щоб вивести масу котушок, а штука одна продається за 10-15 гривень.
Тим більше, що людина пише - в нього 300 літрова аква. В мене 4 хелени (з них вже 3 здохли) не справились з котушками в 150л. Запустив макробрахіумів, то вони хоч "контролюють" їх популяцію, виїдаючи молодих. Ну а старі "доходять" самі собою...

Охват Марьян
07.01.2011, 15:01
Обєднав, до вже існуючої теми, читайте попередні дописи !

Руслан
07.01.2011, 15:08
В мене як з'явились восьмиполосі цихлазоми то всіх катушок як вітром здуло :eek:, навіть меланії дихають через раз:D. А велика популяція катушок у Вас напевно від того, що вони мають багато корму (може забагато кормите своїх неонів). Задумайтесь над цим.

АшДваО
07.01.2011, 15:13
неонів поїсть

FENIX,якщо ти мав на увазі макробрахіумів,то в 300 літрах не поїдять вони неонів.
melya,в мене практично така сама ситуація була,аква на 350 літрів і повно котушок,поки не переселились туди від Roman71 3 макріки. Тепер вже подумую створювати тему "Візьму в добрі руки котушок"...,бо апетит в них нівроку...*DASH*

Doc-tor
07.01.2011, 15:13
На колишній 210 л акваріум я купив 10 Хелен, так вони за невеликий проміжок часу побороли котушок та взялися за меланий. З десяти штук на сьогоднішній час мав більше ніж шість десятків Хелен, добру половину вже встиг продати та йще залишилось десь три десятка.

Хелени, це ефективний біологічний метод боротьби з котушками, меляніями та фізами.

FENIX
07.01.2011, 15:20
АшДваО, я мав наувазі рака кубинця

Roman71
07.01.2011, 15:51
З десяти штук на сьогоднішній час мав більше ніж шість десятків Хелен

Значить в Вас сприятливі умови для їх (хелен) розмноження *THUMBS UP*
Але (повторюсь, хоч може десь і не правий) що ті, що інші - молюски, і відповідно в них десь приблизно однаковий обмін речовин, а значить не так швидко зміниться (якщо зміниться взагалі) ситуація.
А боції чи макробрахіуми щоденно потребують пару котушок на "пропітаніє", відповідно і процес буде швидший. Тому ж Роману (АшДваО) я дав макриків десь місяця два-три назад, а тепер він пише

вже подумую створювати тему "Візьму в добрі руки котушок"...,бо апетит в них нівроку

Зрештою... Вирішувати тому, кому то треба яким методом боротись... *DRINK*

Gonduras
07.01.2011, 18:14
Вивести котушок мені допомагають креветки-макробрахіуми. Знаю що і боції полюбляють їх споживати.

Також воюю з катушками в 6-ти літровому нанчику. Чи можна туди посадити макробрахіума? Не замало йому місця буде? І чи він не зашкодить черікам?
Дякую.

Leo N
07.01.2011, 18:30
Коли даєте таку "цінну" пораду відразу пишіть і свій літраж, і кількість хелен. Бо я вже писав в одній з тем про це - хелени не вбивають заради вбивства, а тільки для того, щоб бути ситою.

Не важливий літраж акваріума, не важлива і кількість Хелен. Важливі умови, які Ви створите для них. У свій час (червень 2010) купив п’ять Хелен і закинув їх у 35 літровий акваріум у якому було безліч котушок. Все так як Ви пишете, Хелена впольовує чергову котушку, закопується в грунт і кілька днів лежить, практично не рухаючись. Приблизно через місяць виявив, що одна Хелена віддала кінці, дві пропало "безвісти", а ще одну виявив на підлозі, біля акваріума. Перевірив параметри води - все в межах допуску... Вирішив двох, що залишилися, перевести у інший, такий же акваріум, тільки без катушок. На сьогоднішній день скормив їм уже майже всіх катушок (навіть з 240 літрового акваріума, де їх було безліч), час від часу підкидаю маленьких Ампулярій (неохоче, але їдять) і точно не знаю скільки їх там є. Дораховував до 60.. і збився. При всьому тому що у акваріумі їх практично не видно, але варто лише кинути чергову порцію катушок, з’являються як з-під землі і, після пожирання равликів, точно так само щезають.

Roman71
07.01.2011, 18:41
Важливі умови, які Ви створите для них

Ну в більшості випадків їх купують для того, щоб знищували інших молюсків, і про створення якихось спеціальних умов навряд чи задумуються... Кидають в ті, що є на даний момент. Добре, що ті дві (останні з виживших) виявились різної статі і дали потомство...

Чи можна туди посадити макробрахіума? Не замало йому місця буде? І чи він не зашкодить черікам?

В моїх 30л живуть з черіками. Чи полюють на них - не бачив. Але думаю і Ви бачили як в разі небезпеки рухаються черріки - раз і вони вже в іншому місці акви. Так само як не бачив щоб полювали за меланіями - а шкода...
Думаю в 6 л. можна підсадити хіба одного макробрахіума і то не назавжди - доросла креветка досягає розмірів 6-7 см

АшДваО
07.01.2011, 22:09
Також воюю з катушками в 6-ти літровому нанчику. Чи можна туди посадити макробрахіума? Не замало йому місця буде? І чи він не зашкодить черікам?
Дякую.

в 6 літровому нанчику,на мою думку,краще боротись з котушками вручну,а макробрахіуму там буде некомфортно,та й сама гра слів: макробрахіум і в наноакваріумі- не звучить:)
Хіба тимчасово посадити.

Gonduras
07.01.2011, 22:23
АшДваО, Та от і сумнівався я. Також була така думка взяти в аренду одного макробрахіума. А вручну я вже сили не маю. Там корчик лежить мохом обматаний, так вони в ньому і під ним на день никаються - вибрати неможливо. І ікру знищую, і дорослих давлю так що дно все вже всипано їх черепашками (доречі молодим анциструсам їх мясо дуже подобається). А їх менше не стає :(
Думаю все-таки купити одного чи два - якщо щось, то переселю на постійне місце проживання в шестидесятилітровий.

melya
10.01.2011, 11:17

Roman71 v mene plavajyt somu, chu zmogyt Makrobraxiymu z numu vgutus chu krevetku jix pojidyat?
Na raxynok kuruluci proshy vubachennja, tak jak na danuj moment znaxodgys za megamu Ykrajinu i ne majy mogluvosti pusatu Ykr. sumvolamu...

Roman71
10.01.2011, 11:31
v mene plavajyt somu, chu zmogyt Makrobraxiymu z numu

Звичайно, що можуть.

melya
10.01.2011, 11:38
Звичайно, що можуть.

Tobto sho somu sho krevetku drygno guvyt?

Roman71
10.01.2011, 11:46
Ну дружно чи не дружно- не знаю, але один одному заважати не будуть. Які в Вас соми там?

melya
10.01.2011, 13:13
Ну дружно чи не дружно- не знаю, але один одному заважати не будуть. Які в Вас соми там?

Dva ancutrysa doroslux, korudorasu (4 paru),i malenki perevertachi (2 paru)

none
10.01.2011, 13:58
Мені раз знайома дала рибок і пару водорослів з равликом.
Я помістив то всьо до себе в акваріум, через паро тижнів , почав замічати що почали появлятися все нові равлики. Десь через 2 тижні їх вже було десь 7 шт.
Потім я вирішив купити собі кривету.
Після покупки, криветка поїла всіх равликів, залишився тільки один)

Roman71
10.01.2011, 14:10
malenki perevertachi

то вони поки що маленькі... в мене в 100л. вони за пару років виросли до 15-20 см. - і то не межа для них.... так що з часом для молоді креветок можуть бути проблеми, але аж ніяк не для сомів.

Терлецький Дмитро
10.01.2011, 14:42
Є ще такий радикальний метод щоб швидко позбутися равликів: повністю злити воду, витягнути і прокипятити грунт, ретельно почистити стінки акваріума і все устаткування, рослини викинути :)

Roman71
10.01.2011, 15:01
Є ще такий радикальний метод щоб швидко позбутися равликів: повністю злити воду, витягнути і прокипятити грунт, ретельно почистити стінки акваріума і все устаткування, рослини викинут
Безумовно, так. Якщо аква до 100л, то можна і так. Але якщо то 300л і більше? Кип'ятити більше 30кг грунту, чищення каміння чи інших декорацій і все інше - то хіба коли є багато вільного часу.

stochanyn
10.01.2011, 15:07
Ручками -ручками -ручками і нічого незливати :cool::cool::cool:

melya
10.01.2011, 15:09
Є ще такий радикальний метод щоб швидко позбутися равликів: повністю злити воду, витягнути і прокипятити грунт, ретельно почистити стінки акваріума і все устаткування, рослини викинути :)

Sprava v tomy sho pid granitom je shar tetravskoji pidguvki, tomy vse vutjanytu zvidtu i zrobutu chustky dyge problematuchno!
Tak jak vge skazav Roman71 to ne 100L a 300! Troshki zabagato litragy dlya povnogo perezapysky

Roman71
10.01.2011, 15:16
Ручками -ручками -ручками і нічого незливати

Руками можна витягнути хіба тих, кого побачиш. Напевно в акваріумає є затишні куточки, куда ручками не дотягнутись. Вони полюбляють і серед каміння сидіти, в фільтрі ікру відкладати. Так, великих можна дістати руками, а маленьких? Чи ікру? Замахаєтесь !

vi_ki
10.01.2011, 17:46
melya, придбайте декілька боций(риба красива, ефектна, нікому не робить шкоди) і за тижлень забудете, що у Вас в акві колись були слимаки, поїсть усіх, навіть - ампулярій.

melya
10.01.2011, 18:39
melya, придбайте декілька боций(риба красива, ефектна, нікому не робить шкоди) і за тижлень забудете, що у Вас в акві колись були слимаки, поїсть усіх, навіть - ампулярій.

Vi_ki djakyjy za porady!

Охват Марьян
10.01.2011, 21:48
придбайте декілька боций Оце дійсно корисна порада *THUMBS UP*

А взагалі знову повторюсь: нашестя росту слимаків відбувається лише при перегодовуванні риб, якщо в акваріумі немає залишків корму то слимаки не будуть активно розмножуватись, а лише будуть підтримувати невеличку їх кількість, що ніяк не шкодить акваріуму.

ЮркоЮрко
24.01.2011, 12:48

Маю теж проблему з молюсками, питання: співіснуваня боції і лабео біколор, як 2-ох придонних жителів?
Крім того на 85 л акву не забагато рибки буде?

ЮркоЮрко
24.01.2011, 13:00
Не встиг дописати впопередньому пості. Лабео не біколор, а зелений і доволі агресивний ( півників ганяє ого-го).
Також чув, що боції рослини підкопують, це правда?
Тоді сенсу в них як в антиравликах?

Roman71
24.01.2011, 13:20
ЮркоЮрко, а ви інші варіанти розглядували чи тільки боції? Якщо в Вас засилля котушок чи фіз, то з ними і макробрахіуми можуть справитись. Треба 1-2 креветки.

ЮркоЮрко
24.01.2011, 13:25
Якщо в Вас засилля котушок чи фіз, то з ними і макробрахіуми можуть справитись. Треба 1-2 креветки. А яка "цена вопроса"?

Roman71
24.01.2011, 13:29
http://aquaforum.lviv.ua/forum/showthread.php?t=5428

ЮркоЮрко
24.01.2011, 13:33
Roman71, дякую за інфу, але там одне але, "тільки Львів" :(

ЮркоЮрко
24.01.2011, 16:11
Все-таки погугливши виходить, що макробрахіуми потрібно тримати з ... макробрахіумами.
А равлики встилають дно акви майже суцільним шаром.

Gonduras
24.01.2011, 16:46
ЮркоЮрко, Люди з нашого форуму гворять що вони нормально вживаються з іншими мешканцями, при достатній наявності корму.

ЮркоЮрко
24.01.2011, 16:52
Просто якщо мій анцик попливе до Нептуна, то жінка мене *DASH*

Александр11
24.01.2011, 16:56
Люди з нашого форуму гворять що вони нормально вживаються з іншими мешканцями, при достатній наявності корму
Факт. А у рослинному акваріумі їжа для них є завжди. В мене спокійно існують а равликів немає.
Марьян правильно писав, чим менше залишку корму- тим менше равликів. Дайте вашим рибам стимул для полювання на равликів. Хай поголодають декілька днів. Потім розтрощіть для риб декілька равликів і риба потроху підїдатиме поголівя равликів.
Запарьте капусний лист і покладіть в сачку в акваріум, через пару годин матимете чудовий улов равликів.

Roman71
24.01.2011, 16:57
Просто якщо мій анцик попливе до Нептуна

в мене з макриками плаває три анцика з місячного віку - всі живі... правда коли кидав їм на корм одноденних анциків (деякі були ще з жовтками), які чомусь за один день загинули - їли їх з задоволенням...

в любому випадку будь-яке рішення за Вами - брати в когось "во врємєнноє пользованіє" боцію, купити 1-2 макробрахіума чи розрекламованих Хелен

Александр11
24.01.2011, 16:58
ЮркоЮрко, Анциструси від природи гарно захищені, макрики їх не скривдять.

Leo N
24.01.2011, 17:25
розрекламованих Хелен

Якщо взяти 2 - 3 - 5 -10 штук Хелен і кинути їх у акваріум з рибами (особливо з Цихлідами), то стверджую що Ви кидаєте їх на повільне вимирання, тому що мало того що риби їх будуть безперервно "пресувати", то ще й будуть поїдати їх ікру. А ікри дуже мало, Хелени відкладають всього по одній ікринці що кілька днів. Отож, Хелен треба спочатку розвести у підходящих умовах, хоч би до 50 штук, а лише потім використовувати за призначенням.

Roman71
24.01.2011, 17:38
Leo N, от добре, що Ви це написали, бо ті, хто їх тут продає - про таку особливість позведення і співіснування з рибами "скромно" мовчать

Leo N
25.01.2011, 17:01
добре, що Ви це написали, бо ті, хто їх тут продає - про таку особливість позведення і співіснування з рибами "скромно" мовчать

Значить прийшла пора написати статтю: "Утримання і розведення хижих равликів Anentome helena" :D

Leo N
28.01.2011, 17:15
Усім хто має зацікавленість піднятим питанням і розчарувався, купивши Хелен, пропоную прочитати мою статтю: "Хижі равлики Хелени. Утримання і розведення." (http://aquaforum.lviv.ua/forum/showthread.php?p=63570#post63570)

P.S. Запитання і уточнення до статті приймаються без обмежень :)

P.P.S. Тема знаходиться тут: http://aquaforum.lviv.ua/forum/showthread.php?p=63570#post63570

tato
28.01.2011, 19:22
завести цихлід вони все зїдять

Roman71
28.01.2011, 20:46

Геніально! *DASH*Тобто через равликів кардинально міняти все в акваріумі?!? І яких саме цихлід? Скалярії також цихліди...

Leo N
29.01.2011, 01:10

Кардинальне рішення *THUMBS UP* Тоді вже краще відразу завести качок :D

$lavchuk
01.02.2011, 00:49
Креветка макробрахіум тигровий!В мене було певне 2000 тих катушок-зїли всіх!!!достатньо 5шт.дорослих креветок і все!

Roman71
01.02.2011, 00:52
$lavchuk, про це є в попередніх постах цієї ж теми*DRINK*

ванька7м
10.04.2011, 01:55
потрапив до мене гарний дуже великий кущ анубіаса я його закинув в карантін,після тиждня виявив катушки,вручну почистити нереально,яку би то хімію(з недорогих но ефективних) туда бувхнути щоб верняково і без шкоди для трави

Snoop
10.04.2011, 20:10
Саме дешева хімія від фірми Dajana Mouthid. Банка на 500л.