КПК

Показати повну версію : Нагальні питання, які мене хвилюють по моєму акваріуму

Ірина
13.11.2009, 22:14
Дорогенькі форумляни! Прошу допомоги яко початківець. Розумію, що питаю сотий раз те саме,але для мене все вперше:eek: Крім того, самі експерти радять: відкрийте свою тему, опишіть свою ситуацію....
Пояснюю ситуацію: чоловік купив акваріум своїй мамі, щоб "заспокоювати нерви":mad:. Купував і встановлював все за порадами продавців і "на око". Обивателям сподобалося. Місяць подивилися "телевізор". Але тепер мої слова про те, що деколи треба промивати грунт,підмінювати воду і взагалі відповідальніше ставитися до тих, кого приручили, сприймаються з непідробним жахом і недовірою.*DASH* Отже, оскільки я в душі трохи грінпісівець і приїхала сюди на кілька днів в гості, то мушу щось зробити.
що ми маємо?
1.Те все, що описано в профілі (назви риб сама визначала за атласом, отже, якщо гуппі не бувають чорні, то це моя помилка:o)
2. Сухий корм рівненської фірми "Скалярія" - "Дафнія", "Гамарус" і "Пластівці універсальні"
3.крім риб і рослин - чотири здоровенні мушлі, привезені з курортів, і тлінні останки засушеної морської зірки, яку мешканці акваріума розтягнули за перший тиждень.
2. Запущений акваріум був правильно - відповідно до порад з форуму.
3. Через 3 тижні після запуску риби було підмінено 10% води
4. зараз гуппі тримаються біля поверхні, золоті - постійно "дзьобають" грунт
5. один чорний гуппі здех два дні тому
Нагальні питання, які мене хвилюють:
1. чи нормально, що риб'ячі екскременти висять у них з-під хвостів по півдня?
2. що таке "магніт, який чистить воду" і чому за його присутності в акваріумі не треба "нічого робити" :confused:
3. чи нормально при підміні доливати перекип'ячену воду? (тут таких порад не зустрічала)
4. чи є якийсь пристрій для сифонення грунту? і опишіть, будь ласка, як має виглядати процес?
Наперед дуже вдячна.
Згляньтеся на невинні створіння.

Fadeev
13.11.2009, 22:40
1. Мушлі і морську зірку заберіть з акваріуму, вони роблять воду жорсткішою, що непідходить для даних риб!
2. Грунт промивати не треба (я так розумію що ви пишете про перезапуск акви з промивкою грунту), грунт просто треба сифонити. Купіть сифон, наприклад такий http://www.arowana-im.com.ua/product_info.php?cPath=39&products_id=2223 , працює по принципу пилососа...
3. Як намене або золоті, або всі інші. Виберайте тому що гупі, неони через деякий час стануть кормом для золотих ну і золоті дуже каламутять воду...
4. Кипячену воду заливати не обовязково, робіть раз в тиждень підміни 20-30% води. Воду можете заливати прямо з крана, просто її температура повинна бути така як в акваріумі.

Ну і почитайте форум, багато з питань, які Вас цікавлять, неодноразово тут обговорювались. Щасти Вам в цьому цікавому ділі!

Roman71
13.11.2009, 22:46
Під "магніт, який чистить воду" скоріш за все мається на увазі скребок з магнітом для чищення самого шкла, наприклад такия як цей http://www.arowana-im.com.ua/product_info.php?cPath=39&products_id=202
"Пристрій" для сифонки грунту - http://www.arowana-im.com.ua/product_info.php?cPath=39&products_id=2223
Кип'ячена вода скоріш за все буде трохи мягшою, так як розчинені в ній солі випадуть в осад, але це не обов'язково... Можна доливати і відстояну воду, і відразу з-під крану... Але підмінювати хоча б 20% кожного тижня, бо Ваші карасі то така риба, що більше всіх їсть і відповідно гадить...
Та і взагалі з часом вони всіх Ваших неонів поїдять, і всіх мальків живородок теж...

З Вашого профіля не зрозуміло яке є в акваріумі обладнання... Фільтр? Компресор? Терморегулятор? Наприклад температуру бажано тримати на рівні 24-26 градусів...
Може тому гупії і весь час біля поверхні води, що погана (або і взагалі відсутня) аерація води?

Vitalik_only
13.11.2009, 22:46
Тут на відео можете подивитися,як виглядає сам процес сифонки грунту. Як на мене дуже повчальний ролік http://www.arowana-im.com.ua/product_info.php?cPath=39&products_id=646

Ірина
13.11.2009, 22:55
Дякую за оперативність, Fadeev!
З приводу золотих я те саме сказала, як тільки дізналася, що їх докупили. І мушлі також мене недаремно хвилювали. Значить, я не безнадійний чайник...

Руслан
13.11.2009, 23:08
3.... і тлінні останки засушеної морської зірки, яку мешканці акваріума розтягнули за перший тиждень.
4. зараз гуппі тримаються біля поверхні, золоті - постійно "дзьобають" грунт

Морська зірка мала конкретно "спортити" воду - звідси мав би бути неприємний запах води, помутніння і як наслідок нехватка кисню для риб (може тому гуппі біля поверхні), а золотим то по барабану вони можуть брати кисень з повітря.

2. що таке "магніт, який чистить воду" і чому за його присутності в акваріумі не треба "нічого робити" :confused:
3. чи нормально при підміні доливати перекип'ячену воду? (тут таких порад не зустрічала)
4. чи є якийсь пристрій для сифонення грунту? і опишіть, будь ласка, як має виглядати процес?
Наперед дуже вдячна.
Згляньтеся на невинні створіння.

1-може бути наслідком неповноцінного годування (сухий корм)!
2 - може магнітний скребок, яким треба чистити стінки? Або може Ви маєте на увазі фільтр, який чистить воду? Не зрозуміло в цілому...
3 - невелику кількість час від часу навіть треба, щоб пом'якшити воду.
4 - описано вище.

П.С. Розберіться з рибою - тримайте або типу гуппі або тільки золотих.

Ірина
13.11.2009, 23:22
2 roman71
отже, з приводу обладнання дізналася небагато: є фільтр, компресор і терморегулятор. темп. виставлена - 24град. якої фірми, які їхні параметри - невідомо, бо всі коробки повикидали...
вдень, як тільки побачила поведінку гупіків, збільшила трошечки "бульки" в компресорі - тепер вони плавають нормально.
магніт знайшла. в шафі. завтри купую "пилосос"
а ще мене дуже хвилює питання №1 в моєму 1-му пості. сорі за натуралістичність...

Roman71
13.11.2009, 23:28
Ірина,
Добре, що Ви розібрались і добавили "бульки"*THUMBS UP*
Все не так страшно, як виглядає на перший раз... Успіхів в нашій "мокрій" справі! :)

Ірина
13.11.2009, 23:30
Руслане,
так, саме скребок і мався на увазі. досі господарі мене запевняли, що він мало не сам має чистити, лежачи в воді постійно:eek:
а чим годувати, щоб не було закрепів у рибок?

Vitalik_only
13.11.2009, 23:41
А може Ви виложете хоть якесь фото, а ми вже самі оприділимо марку фільтра. Компресор і терморегулятор більш-менш не цікавлять, просто добре що вони є. І ще один момент, а термометр у вас є? Оскільки температура в акваріумі може не співпадати з виставленою на обігріві навіть на 4 градуси у більшу сторону!

Ірина
13.11.2009, 23:51
Ви можете здивуватися, але сифон я також знайшла.. в сусіднійшафі. і це спричинило ще одне питання: він зовсім простий, не з різними там клапанчиками і патрубками,як на ролику в Vitalik_only.
Отже, як я маю примусити воду всмоктуватися всередину - дідівським способом за допомогою власного рота, чи є якийсь хитріший спосіб?

Термометр є. на ньому - 23,5 град. Зараз спробую щось зазнимкувати на телефон

Doc-tor
13.11.2009, 23:59
Наберіть в трубку води з під крана та закрійте з обох кінців. Опустив один кінець шланга в акваріум - відкриваємо, а другий кінець в тазик чи відро та теж відкриваємо. Ось і все.
Замість скребка можете використати стару кредитну картку. До речи дуже ефективно чистить.

Vitalik_only
14.11.2009, 00:03
Ви можете здивуватися, але сифон я також знайшла.. в сусіднійшафі. і це спричинило ще одне питання: він зовсім простий, не з різними там клапанчиками і патрубками,як на ролику в Vitalik_only.
Отже, як я маю примусити воду всмоктуватися всередину - дідівським способом за допомогою власного рота, чи є якийсь хитріший спосіб?

Є хитріший спосіб. Йдете у ванну, набираєте у сифон воду, закриваєте вільний кінець шланга пальцем, коли сифон і шланг наповниться водою, то йдете до акваріума, погружаєте колбу у воду, а інший кінець тримаючи над порожньою посудиною пускаєте. Єще один метод, але цей самий простіший!

Roman71
14.11.2009, 00:04
Ірина,
як я маю примусити воду всмоктуватися всередину - дідівським способом за допомогою власного рота

Можна і так, головне, щоб пусте відро стояло набагато нижче акваріуму. Тоді вода сама буде текти шлангом...
Сифон може бути і простіший, просто доведеться слідкувати за наповненням відра і вчасно витягнути другий кінець з акваріуму...

Doc-tor
14.11.2009, 00:06
Vitalik_only, ми з тобою про те саме говоримо.

Vitalik_only
14.11.2009, 00:09
Так, звісно, просто однаково писали і я не побачив вашого дописа *DRINK*

Noe
14.11.2009, 00:09
Щось мені здається, що "чорні гупі" з профілю, це молінезії, а "червоні гупі" це меченосці :)
Гммм... якщо по-простому, то рибам зле від поганої фільтрації. Фільтрація буває механічною і біологічною. Почитайте тут на форумі. Компресор дещо спасає ситуацію, але в першу чергу потрібна хороша фільтрація! Знову ж таки, якщо по-простому, то чим дрібніша губка, тим краще фільтрується але і швидше забивається фільтр. Чим повільніший потік через фільтр, тим краще бактерії що там живуть переробляють шкідливі нітрити в нітрати. Для ефективної фільтрації потрібно щоб в такому акваріумі як Ваш через фільтр проходило як мінімум три об"єми акваріума в годину (це всюди і постійно пишуть). Як результат, люди придумали каністрові зовнішні фільтри, де великий об"єм фільтруючих наповнювачів і достатня продуктивність при не дуже значному току води через фільтруючі матеріали. Для біологічної фільтрації потрібні бактреії, а для них в свою чергу потрібен кисень і місце де жити. Місцем житла може бути і звичайна губка, яка здійснює як механічну так і біологічну фільтрацію. Кращим житлом для бактерій є різноманітні наповнювачі, зокрема керамічні трубочки....
... ну словом я тут знову переказую те що тут вже написано в розділі для початківців і як запускати акваріум...

Ірина
14.11.2009, 00:23
тому ж і темка так хитро називається:D

Панове, ви молодці! так дружно ополчилися проти акваневігластва. ще раз всім дякую!!
Ну і наступне питання - як викласти фотку?

Roman71
14.11.2009, 00:33
Ірина,
Ну і наступне питання - як викласти фотку?

Прочитайте цю тему... Багато написано, але все дуже легко! Як на мене, то краще використовувати другий варіант.
http://aquaforum.lviv.ua/forum/showthread.php?t=1597

Ірина
14.11.2009, 00:38
[QUOTE=Noe;21968]Щось мені здається, що "чорні гупі" з профілю, це молінезії, а "червоні гупі" це меченосці :)

о, я чекала подібної фрази від когось із "патріярхів" форуму. цілком імовірно, що вони всі не гуппі :(.... просто, в атласі знайшла червоних гуппі, подібних до "моїх",а формою і червоні, і чорні подібні. ну але й не меченосці, то факт.
я хоч і чайник, але ж порцелянОвий.
хай но розберуся зі знимками, то самі побачите

Ірина
14.11.2009, 00:44
ось і фото з перших днів життя акваріума. золотих ще немає. плями на задньому плані - як ви розумієте, недбало приліплений фон (то не я !)
http://s56.radikal.ru/i151/0911/4b/6cfed30a85a0.jpg (http://www.radikal.ru)

rsumytus
14.11.2009, 01:03
Чорні зліва це молінезія, червоні це меченосці це тещо видно по чорних і червоних рибсах, такщо Noe був цілком правий в свїх припущеннях.

Ірина
14.11.2009, 01:10
трохи ближче псевдогуппі і роззброєний мечоносець

http://i023.radikal.ru/0911/23/a032fda6681d.jpg (http://www.radikal.ru)

фільтр і компресор, якщо не помиляюся

http://s55.radikal.ru/i149/0911/e3/1fcfd00a74a9.jpg (http://www.radikal.ru)

Vitalik_only
14.11.2009, 01:18
Я колись умудрився по своїй молодості запхати такий фільтр у 19л акваріум. Риби ніби попали на американські гірки! На другий день я його зняв, тепер помпу використовуя для закачки води у акваріум. З недоліків, це те що вода втягується тільки першим стаканом і частково 2-м, а 3-й відпочиває!

Scorpion
14.11.2009, 01:23
У Вас з фото є: молінезії(чорні), мечоносці(червоні), расбори (з чорними трикутниками по боках), неон (з червоною ісиненькою полосами по боках).

Ірина
14.11.2009, 16:13
Отже, сьогодні перший раз в житті сифонила акваріум, чистила скло, фільтр, міняла воду. Жертв і руйнувань немає. дякую всім за допомогу.
мені видається, що просифонила грунт не дуже добре, бо не розраховувала на таку швидкість всмоктування води - десь за хвилину відро було повне, та й равлики постійно всередину попадали. Але підмінила десь четвертину води, то може на перший раз буде досить...
Сьогодні зранку таки помітила в одного мечоносця трошечки довший нижній відросток хвоста. очевидно, вони ще молоденькі, то й "мечі" були досі непомітні. Так що, шановний Noe, моє шанування, ви таки спец, а я дійсно чайник, хоч і порцеляновий...
Vitalik_only, як я зрозуміла, особливих зауважень до обладнання акваріума немає? Очевидно, що воно не найліпше, але, певно, і не найгірше...
Тепер наступна справа - відселяти обох золотих, поки ще всі цілі і здорові. На разі не маю уявлення, куди і як. Так що пливу шукати щось про це.

Noe
14.11.2009, 16:45
Так що, шановний Noe, моє шанування, ви таки спец, а я дійсно чайник, хоч і порцеляновий...

Ще трошки тут "помешкаєте" і ми Вас відпуцуємо до китайського фарфору;)

Ірина
14.11.2009, 17:31
Ще трошки тут "помешкаєте" і ми Вас відпуцуємо до китайського фарфору
І мушу визнати, мене вже почала захоплювати така перспектива
*JOKINGLY**JOKINGLY**JOKINGLY**JOKINGLY*
От якраз думаю - чи не забрати свекрушиних "золотух" собі *DONT_KNOW*

І ще в одному признаюся чесно - забігала я сюди частенько яко гість і багато форумлян мені знайомі, з захопленням переглядала ваші розмови і... любила акваріум на відстані, бо була переконана, що то все заскладно і замарудно, а надто, що бриджуся хробами і личинками... але сьогодні не було куди подітися - і виявила, що то не так і страшно, мало чим в житті бридишся...

АшДваО
14.11.2009, 19:02
а надто, що бриджуся хробами і личинками... але сьогодні не було куди подітися - і виявила, що то не так і страшно, мало чим в житті бридишся...
Зараз є можливість годувати замороженими видами корму,замовляти можна прямо з форуму,вони не такі вже й бридкі,навіть апетитно виглядають,як чоколядки:D

Ірина
14.11.2009, 20:15
АшДваО,
Ой, не порівнюйте той божественний шляхетний смаколик з чимось, негідним навіть його кольору.
А за інформацію дякую. То була самореклама?

Noe
14.11.2009, 20:24
Та нема нічого смачнішого ніж відламати шматочок від замороженого пластівця з червоних циклопчиків! Ану киньте чукуляду до акваріума, що буде? Ніхто і не подивиться в її сторону! Хто би то той шоколад їв?! А циклопчики!!! Мям-мям-мям ;)

АшДваО
14.11.2009, 20:26
То була самореклама?
Отак,хочеш людині допомогти,а тебе ше баригою зроблять,буває...*DONT_KNOW*

Ірина
15.11.2009, 13:32
А циклопчики!!! Мям-мям-мям
ги-ги! а я думаю, від чого ви так слічно на знимці виглядаєте... а то від циклопчиків :)
АшДваО,та не будьте такий вразливий. В наш час тотальної комерції самореклама - то нормально. і я не з податкової.
Аніж знущатися над моїми гастрономічними відчуттями, краще підкажіть, який мінімальний (по фінансах) джентельменський набір мені потрібен для двох золотух, яких маю відселити... плізз

Vitalik_only
15.11.2009, 13:41
Акваріум, не менше як 50 літрів з світлом, фільтр, грунт, термометр, задній фон! Це мінімум, а якщо захочете щось тримати інше то ще і обігрів!

Ірина
15.11.2009, 13:51
А якщо ще + 1 анциструс? Температура в кімнаті коливається деколи до 8-10 градусів (тобто, від 17 до 27град.). Чи може бути такий же фільтр, як на знимці в дописі 25?

Vitalik_only
15.11.2009, 13:59
На рахунок сумісності, то нічого не мож скузати, але оптимальна температура 22-24градуса для його утримання. Фільтр бажано інший поставити, щось з надійнішого.

АшДваО
15.11.2009, 17:36
ги-ги! а я думаю, від чого ви так слічно на знимці виглядаєте... а то від циклопчиків
Ви також дуже симпатична на аватарі*ROSE*

Roman71
15.11.2009, 22:58
АшДваО,
Та то вона до Noe писала...:D

Руслан
16.11.2009, 10:35
Руслане,
так, саме скребок і мався на увазі. досі господарі мене запевняли, що він мало не сам має чистити, лежачи в воді постійно:eek:

Ні, я розумію, що науково-технічний прогрес рухається вперед і все таке, але щоб такими темпами :)...., поясніть будь-ласка "господарям", що аква то не телевізор - коли хочеш включив, а потім виключив і на тому все, а складна модель біотопу і т.д. по тексту ;)

Руслане,
а чим годувати, щоб не було закрепів у рибок?

Як мінімум чередувати сухий з заморозкою, живим (трубочник, мотиль) побалувати, рослинного при потребі.

Ірина
16.11.2009, 11:20
АшДваО,
Та то вона до Noe писала...:D
*ROFL**ROFL**ROFL*

АшДваО,
Не можу повірити, що ви то на свою адресу сприйняли. Але мерсі з компліме :o то всьо чоколядка...

Руслан,
Ой, ви знаєте, для них "складна модель біотопу" - це те саме, що для нас з вами "синтеляція диструбних гентронів". Тут, на жаль, варіант з телевізором, і золотих рибок "не віддам, бо вони красіві"...
Тут на вихідних підчитала дещо з класиків акваріумістики, особливо мене турбує питання здорового харчування, так от зустріла таку пораду, що можна дощових хробів заморожувати, а потім тоненько нарізати лезом. А ще мож згодовувати рибам живих мух (кімнатних?). Чи то правда і чи хтось зараз таке практикує?

Noe
16.11.2009, 12:24
Ага, ага, записуйте рецепт. Значить дощові хрубаки довжиною не менше 5 см і діаметром не більше 5 мм треба зібрати на цвинтарі личаківським в ясну місячну погоду після 24:00, але не пізніше ніж перша. Коли будете збирати, назад озиратися не можна і обовязково примовляти "Хробак-хробачок, лізь до мене у сачок". Як тільки наберете повну торбу, дайте сторожові на Личакові 5 гривень, аби все пройшло люкс і ніхто не наврочив, потім обійдіть ще три рази цвинтар проти годинникової стрілки і виловлюйте при нагоді мух. Зелені не підходять. То всьо дома через мясорубочку і в холодильник на другу полку знизу. Як риби не захочуть то їсти, то лапайте їх сачком і годуйте намус!

Маю простішу пораду - ідете в зоо-магазин і купуєте пластівці для акваріумних рибок. Їдять аж за жабрами тріскотить. Якщо маєте бажання щоб чоловік зазирнувши в холодильник почав хрумати дивну на смак галяретку, то можете купити заморожені корма, я прихильник червоного циклопа. Ну і ще є корми, також сухі пластівці, на кшалт "Тетра рубін" які підсилюють колір ("Тетра рубін" підсилює червоний).

І ще простіша порада. Йдете на Сихові коло Санта-Барбари в магазин "Булька" і там Гріша Вам все гарно розкаже і напродає на всі гроші;)

Ірина
16.11.2009, 12:48
Але вже й жорстока ваша мстя за тоті циклопчики...:rolleyes:
Нагадую: риби і так об’їдаються виключно сухим кормом, я потім ледве стримуюся, щоб не зробити їм клізми, так бридотно виглядає їхній процес дефекації :(
отже шукаю максимально простий спосіб урізноманітнити їм раціон. Крім того, я не буду акваріумом постійно займатися, підшукую цікаве заняття для свекрухи... ну, ви розумієте ;)
пи.си. а ви звідки знаєте, що мені близько до Бульки? А що Григір вміє добре продавати - то я вже переконалася.*ONE*

Noe
16.11.2009, 13:12
А чо Ви такі упереджені до сухих кормів? Там хмара вітамінів і різного-корисного. Але коли стоїть задача знайти заняття свекрусі, ну то інша справа! Тоді є ще варіант піти на Краківський, до пані Оксани, накупляти трубочніка (то такі дрібненькі живі хробачки) - ото якраз заняття для свекрухи. Хробачки ідеально тримати в кюветоці з водичкою, так щоб половина того горбика з хробачками тирчала на повітрі. Рівень водички приблизно 0,5 - 0,8 мм. Чим більше водички, тим краще, але якщо рівень 0,8мм, то самі розумієте, ця кювета повинна мати відповідну площу. Я колись тримав в таких посудинках від котячих туалетів, тоже продають на Краківському, щось до 20грн коштують. Водичку бажано змінювати щоденно. Якщо на дворі більше 0С але не вище 18С то цю кюветочку можна тримати на балконі. Літом або міняти кілька разів на день воду, або в холодильник, або в туалетному змивному бачку (не дивуйтеся, є і такі акваристи:) ) Ну але то вже коли ви задумали зробити рай своїм золотим рибкам. Єдине, що потрібно відзначити, трубочнік то досить брудний хробачок, тому і рекомендую пані Оксану, бо вона дбає про якість корму що продає, і коли трубочнік свіжий, то попередить, що потрібно кілька днів вичекати, перш ніж годувати.

Так що задача для свекрухи буде серйозна - в суботу на Краківський за трубочніком, потім пильнувати його, водичку підмінювати, промивати, годувати хробачками - все як Ви хотіли! ;)

Ірина
16.11.2009, 13:20
О! Саме те, що треба :D:D

а щодо сухого корму - дослухаюся до порад Руслана:

Цитата:
Допис від Ірина
......
1-може бути наслідком неповноцінного годування (сухий корм)!

Roman71
16.11.2009, 13:37
Ірина,
То таки так, але краще дійсно чергувати і сухі, і живі, і рослинні корма... Ми ж не сидимо постійно на бульбі, воді і хлібі... Так само і рибкам бажано робити...
Звичайно, як Ваших риб весь час кормили одним і тим же, то це можна назвати неповноцінним харчуванням. Але якщо то буде в комплексі, або сьогодня те, завтра - інше, післязавтра ще щось - то буде все ОК.

Ірина
25.11.2009, 15:46
Всіх вітаю!
Що ж, дорогенькі, мушу з сумом повідомити, що у тій всій мокрій справі мушу вмивати руки - як у прямому, так і в переносному значенні. Свекруха намагається до тої консервної банки ще підселити двох телескопів - ну не вар’яти???:mad:
Розумію, що заскоро здаюся, але не маю ні найменшої сили з ними воювати. Шкода рибок :'( і нервів.....
Але в тій всій історії є й позитив - за останні 3 тижні я дoвідалася про акваріум більше, ніж за все попереднє життя.
Отже, поки збираю гроші на свою баночку, то віртуально все підбираю, комбіную і прикидаю. Так що, вважаю, ця тема матиме продовження у вже приємнішому для мене ключі, отже, прошу набиратися терпіння і гумору і всоте для вас, а вперше для мене відповідати, підтримувати або просто кидати посилання. :):):)

GRM
26.11.2009, 11:33
Саме головне що у Вас є мрія і бажання втілити цю мрію в життя, а гроші прийдуть.