Показати повну версію : Іхтіофтіріус ("манка").
Охват Марьян
21.11.2007, 11:06
Війчасті – це одноклітинні мікроорганізми. В кожному акваріумі існує велика їх кількість, багатьох видів, більшість з яких настільки мала, що їх неможливо побачити неозброєним оком. Харчуються вони бактеріями і мікрочастинами залишків корму. В свою чергу, війчасті є хорошим стартовим кормом для мальків в перші дні життя. Але деякі війчасті є паразитами. Вони більшу частину життя знаходяться на тілі риб і харчуються їхніми тканинами.
ЗБУДНИК:
Ichthyophthirius multifillis (іхтіофтіріус)- це одноклітинний мікроорганізм, який відноситься до класу війчастих розміром до 1.2мм.і його можна побачити неозброєним оком. Цей мікроорганізм нападає на тіло риби, особливо в пораненому місці.
СИМПТОМИ:
В перший день хвороби зовнішні ознаки не проявляються але в риби, ніби починають склеюватися плавники, вона починає тертися об каміння, ніби струшуючи з себе паразита. В наступні дні тіло риби, спочатку плавники, покривається білими крапками розміром до 1,5мм. і їхня кількість стрімко зростає. Через білі крапки на тілі риби, вона виглядає ніби обліплена манною крупою тому акваріумісти цю хворобу назвали “манкою”.
ЛІКУВАННЯ:
Хоча вилікувати не складно але лікування слід розпочинати негайно, при виявленні перших ознак. Паразит не переносить високої температури, тому її потрібно підвищити до 30-32С.(в залежності від риби, бо не кожна риба переносить підвищення температури). На час підвищення температури слід забезпечити в акваріумі потужну аерацію. З лікарств добре зарекомендував себе ТРИПАФЛАВІН (лікувати згідно інструкції) та бицилін – 5 . Бицилін -5 слід застосовувати з розрахунку 1500000 од.(аптечна розфасовка) на 300 літрів води, так як це антибіотик його потрібно використовувати в темну пору доби(на світлі моментально розпадається). Лікування продовжувати не менше 5-7 діб (навіть при зникненні ознак).
ІНШІ ЛІКИ:
Sera costapur
Sera costamed
Tetra contraIck
Tropical ichtio
Інші види лікарств можна знайти у розділі http://aquaforum.lviv.ua/forum/forumdisplay.php?f=8 .
Бажаю здоров’я і довголіття Вашим рибкам.
Лікування продовжувати не менше 5-7 діб (навіть при зникненні ознак).
Підкажіть новачку. Купила вчора і ввела біцилін. Протягом 5-7 днів треба щоденно вводити?
олюнька,
Краще Ви б купили Sera costapur.По першості - краще без досвіда використовувати і суттєвіше.По друге з вашим об"ємом і тими рибами ,що там знаходяться Ви постійно будете мати якісь проблеми.Дуже замалий у вас об"єм для тих риб.
Не обов*язково костапур, можна і самому наколотити зеленки і синьки, а якщо досвід і знання є, то і трішки формаліну можна добавити, получиться хороша універсальна суміш і від бактерій, і від інфузорій, і від вищих шкідників, на кшталт "Антипару". Не слід гнати зразу в магазин по стогривневі препарати. Чудово справляються з задачею і ліки за 10-15грн. Згадую, колись сам бігав і лікував рибу по 5 грн лікарствами по 60 грн. З роками порозумнішав. І взагалі такі проблеми пропали з часом самі... Досвід, це більше ніж знання.
Радив би підмінити 50 відсотків води на свіжу з такою ж температурою. Влити зеленки(не бриліантового зеленого, а малахітового зеленого), а ще краще препарату "антипар" згідно інструкції, вичекати 2 дні, підмінити ще 50 відсотків, знову влити дозу антипару, і так ще 2 рази... Жодна манка ще не втекла від мене таким чином. За весь час загинуло тільки кілька рибок, і це не тільки при нашій "манці", яка лікується за тиждень самою тільки сіллю, а і при азіатській також. Що б не говорили, а "антипар" хороший препарат, якщо свіжий.
Це не реклама.
П.С. Під час лікування будь-якими препаратами обов*язкове посилене аерування банки, цілодобово, так як площі стику води і повітря в такому випадку не вистачає для забезпечення риби киснем.
bmw,
Це добре ,що Ви маєте досвід;) і тепер користуючись їм робите як Вам зручно.Але мова йшла про "манку" з якою панночка перший раз має справу.Тому як найпростіший варіант для неї то лікі фірми Sera на данному етапі.;)Наступні дії залежать від того досвіду який має кожен із нас.А той самий "антіпар" так собі препарат,на рівні аспирину за 30 коп ні користі ні шкоди,але щось приймаєш для самозаспокоєння.Тай морока із підмінами води щоденно при його використанні доводить одне -"дешева рибка .... юшка";)*DRINK*
олюнька,
Краще Ви б купили Sera costapur.По першості - краще без досвіда використовувати і суттєвіше.По друге з вашим об"ємом і тими рибами ,що там знаходяться Ви постійно будете мати якісь проблеми.Дуже замалий у вас об"єм для тих риб.
Дякую за консультацію. На жаль, за останню ніч кількість тих риб значно скоротилася :'( залишились тільки 3 золоті рибки, їм вже візуально краще.
В суботу і в себе виявив в двох акваріумах манку. Дуже був здивований і сильно засмучений, бо дуже давно з таким не стикався. Кажу зразу, усі попередні в минулому спроби вилікувати рибу в мене до добра не призводили, була дуже висока смертність.
Так як на вихідних часу абсолютно не мав, тай вдома інет в самий непідходящий момент пропадав, то почав лікувати наступним чином:
В суботу з ранку підняв температуру до 29-30С.
В ночі приїхав з футболу ( доречі був у Львові на матчі Україна-Румунія) добавив антибіотика еротроміцин (що був під руками) з розрахунку 1 таблетка на 10 л.
В неділю зранку добавив солі з розрахунку 1 чайна ложка з невеликою горкою на 10л води. (потім пішов на день народження до похресника).
У вечері ще добавив біцеліну (еротроміцин закінчився, купив біцелін) з розрахунку 1 флакон на 300л.
Все обладнання працює в штатному режимі.
Сьогодні з ранку ситауція наступна: в 60л акваріумі явно видно прогрес, гуппі чисті, на піциліях і анцитрусах де не де є цятки, реально їхня кількість значно зменшилася. Зато у 120л все стало навпаки рибу ще більше обкидало.
Сіль і ліки в обидва акваріума давав в одинакових пропорціях з розрахунку на 10л води.
У вечорі планую замінити води десь 30-40% і знову сипати біцеліну і солі. З вільним часом в мене зараз реально засада. Бігати шукати ліки по магазинам мені зараз не виходить. Через інет довго чекати поки приїде замовлення.
Одним словом засада повна, а риб жалко.
Чи правильно я їх лікую, а чим ще можна їх полікувати, щоб було по простіше, типу експрес варіант? Дуже бажано щоб це було щось, що досить легко придбати, щоб було доступне і масове.
Ще таке в мене в 120л стоїть зовнішній фільтр-каністра. Мабуть, після лікування антибіотиком його мікро-флорі настане "абзац", що мені робити зараз з цим фільтром відключити, чи не трогати, нехай працює, а після лікування його добряче помити і перезапустити? Фільтр без цеоліту і вугілля; лише кераміка, губка, синтепон.
Сам розумію, що так не робиться, але реально засада з часом як на роботі так і вдома.
тернеция
31.05.2010, 14:34
Первые четыре дня: одна таблетка эритромицина 0,25 грамма и две таблетки тетрациклина 0,1-0,15 грамм разводится на 35 литров аквариумной воды.Весь курс лечения температуру необходимо поддерживать на уровне 33-34*********730;С. Ежедневно подменивается 50% воды на свежую, в которую добавлены препараты в той же концентрации (т.е. 50% дозы, добавленной в первый день на весь объем аквариума). Следите, чтобы при подмене воды температура не понизилась бы больше, чем на 1-2 градуса.
Рецепт 2.В первый день плавно поднимаем температуру до 32-34*********730;С, добавляем поваренную соль в концентрации 3,0 грамма на литр и фурациллин 1 грамм на 200 литров воды – являющийся мощнейшим средством против ихтиофтириоза, применяя его против обычного отечественного ихтиофтириуса, можно иногда добиться полного лечебного эффекта буквально за одни сутки. На второй день подменивается 50% воды, добавляется соответственно 50% дозы соли и фурациллина. На третий день – еще одна 50%-ная подмена подмена воды, при которой добавляется фурациллин, но уже без соли.
тернеция, риби мої пішли на покращення. Візуально всі виглядають здоровими, почали нормально і з апетитом їсти. Тільки чорні неони ще якісь бліді і сильно похудавші, але почали вже відходити.
Таке питання, коли можна припиняти лікування, а саме понизити температуру до 25С і соленість води? Як це краще робити, поступово, розтянувши на 1-2 тижня чи можна раптово. Проте зараз горячо і температура все рівно буде плавно зменшуватися і нижче 27С в день мабуть що не впаде. Завтра має бути трохи вільного часу вечором, планую зробити підміну води десь 40-50%. Сіль мені потрібно ще додавати ?
І що робити із зовнішнім фільтром, помити і перезапустити його після лікування антибіотиком і сіллю? По ідеї я мав убити в ньому мікрофлору. Візуально він працює нормально, вода чиста. В принципі я його в кінці березня повністю перезапускав і капітально помив. Фільтр зараз без активованого вугілля і цеоліту. Вдома є свіже вугілля і цеоліт, якщо буду перезапускати, можу добавити. Тоді що краще покласти в каністру вугілля чи цеоліт і на який час?
тернеция
08.06.2010, 12:52
ryuras, Лечение прекращается так : как очистится вся рыба плюс 3 дня.
Затем делаете 2 подмены по 1/2 через 3 дня на четвёртый, понижаете Т до нормы, после первой - закладываете в промытый фильтр уголь, запускаете его, и промоете его через пару недель, как руки дойдут. Уголь потом выкидывайте - в нем будет много продуктов распада лекарств.
Из Вашего профиля:
Риби та безхребетні.
є риби
Были бы тут перечислены все виды, как положено - я бы Вас сразу предупредила, что неонов лечат половинной дозой, отдельно от другой рыбы. Сейчас они будут болеть от слишком сильной для них дозировки... :(
тернеция, дуже дякую
А на рахунок профіля, то риби в мене час від часу міняються, лінь кожного разу профіль правити. :o
Александр11
08.06.2010, 14:21
лінь
Це рушійна сила прогресу, але не акваріумістики.
Риби мої вже здорові, висипка пропала, неони стали вже набагато краще виглядати, почали "жирком" запасатися. В суботу зробив 50% заміни води, понизив температуру до 26С, але через спеку вона нижче 28 С всерівно не падає. Повністю почистив зовнішній фільтр, добавив активованого вугілля. Доречі коли відкрив фільтр то в кожній корзині знайшов купу слимаків і криветок (деякі були із ікрою), всі живі і здорові, тільки дуже бліді. В такій великі кількості я їх бачу в перший раз. Креветок випустив назад в акву, слимаків в унітаз. Вернув подачу СО2.
Із втрат: то це 1 гуппі чорний принц, 2-3 кардинала (важко полічити), 1 неон чорний. Також пропала Німфея живородяща, причому в обидвох акваріумах, але то не біда, бо в крееточнику приживаються її дітки.
тернеция
14.06.2010, 12:28
ryuras, Рада за Вашу рыбку!:)
Fisherman04
11.01.2011, 19:21
Зранку виявив білі цятки 3 на самиці меченосця (2 на хвостовому палвнику і 1 на тілі) і 2 на плавниках самця; поведінка риб нормальна, решта риб без цяток. Підозрюю "манку" (Ichthyophthirius multifiliis). Питання таке, чи розпочинати лікування негайно, чи почекати поки ознаки хвороби стануть більш явними? Costapur Sera маю.
тернеция
11.01.2011, 19:32
Fisherman04, Срочно хорошо просифоньте дно и сделайте подмену 1/3 объема, выключите свет до конца лечения и поднимайте Т до 30. Лекарство вносите сразу после подмены.
Fisherman04
11.01.2011, 19:39
тернеция - Вдячний за оперативну відповідь, буду діяти.
тернеция
11.01.2011, 19:48
Fisherman04, Отписывайтесь, плиз!
Fisherman04
11.01.2011, 22:20
Грунт просифонив (на скільки було можливо), підмінив ~1/3 води (на охолоджену прокип"ячену), після чого дав Costapur Sera із розрахунку 1 мл на 40 л води, світло виключив, підігрівач поставив на, приблизно, 30 градусів.
На Форумі не знайшов відповіді на таке питання: чи протягом періоду лікування зберігати режим годування, який був до того, чи вносити якісь зміни?
тернеция
11.01.2011, 22:25
Fisherman04, Рыбку кормите как всегда.
А вот кипяченую воду лить не надо. Подмены делайте обычной водопроводной водой, сравняв Т.
Fisherman04
12.01.2011, 18:33
тернеция - сьогодні зранку t була 28, увечері довів до 29 і ще підвищую. Риби почувають себе нормально, активно споживають корм. Нових білих точок на рибках не видно.
У інструкції до Costapur сказано давати його на 1-ий і 3-ій день. Якщо я дав лікарство 11.01 о ~22-00, то третій день буде 13.01 о ~22-00?
тернеция
12.01.2011, 18:40
Fisherman04,
третій день буде 13.01 о ~22-00?
Все верно.
Fisherman04
13.01.2011, 21:05
тернеция - Дав другий раз Costapur у тій же концентрації, як першого разу. На меченосцях білих цяток не помітно, як і на решті рибок; поведінка в нормі.
Думаю у неділю зранку, як не буде якогось "ЧП", почати виходити з процесу лікування.
тернеция
13.01.2011, 21:13
Fisherman04, Давайте подождем до выходных.
Осмотрите рыбку, отпишитесь, и решим уже тогда.
Fisherman04
14.01.2011, 20:30
Неприємний сюрприз, на хвостовому плавнику самки меченосця 3 нові дуже дрібні білі точки. Зранку їх, здається, не було. Решта рибок у нормі. Температура тримається біля 30. Напевно процес лікування затягнеться, оскільки повний цикл паразита займає 7-10 днів?
Чи можна вливати в акву "Сера Костапур", якщо Pelvicachromis pulcher вивели вже свій виводок на прогулянку?
Чи можна вливати в акву "Сера Костапур"
Роман, так Ви його хочете влити:), чи Вам його потрібно туди влити? Я так розумію, на те є якась причина? Тоді лийте. Потрібну дозу можна, наприклад, розділити на три частини(вечір - ранок - вечір). Думаю, мальку нічого не станеться...Не вмикайте в акві світло...
Александр11
14.01.2011, 21:09
Roman71, Я успішно лікував малахітовим зеленим у загальному акваріумі, не зашкодило ні рибі ні рослинам. Костапур малькам не зашкодить, підсиль аерацію.
vi_ki,
Александр11, дякую за миттєву реакцію *DRINK*
То в мого друга в акваріумі сталось, в моїх все (тьху-тьху-тьху) нормально.
Александр11
14.01.2011, 21:30
Roman71, Ну слава Богу!
Александр11
14.01.2011, 22:01
Fisherman04, За день два точно не пройде, почекайте 4-6 днів, температуру можете підняти до 32 градусів, ефект буде швидшим.
тернеция
14.01.2011, 23:18
Fisherman04, Внесите костапур еще раз.
Fisherman04
14.01.2011, 23:20
тернеция - на п'ятий день, тобто завтра?
тернеция
14.01.2011, 23:22
Fisherman04, Да, завтра.
Fisherman04
16.01.2011, 01:36
тернеция - Дав сьогодні третій раз Costapur. Температура в районі 30, більше підняти неможливо - нагрівач на максимумі. У самки меченосця на задній частині хвостового плавника сьогодні понад 10 дуже дрібних (використовував лупу) білих цяток, на тілі цяток немає, хвостовий плавник тримає ніби неповністю розправленим, більше часу проводить у бульбашках повітря, що виходять з аератора, але, крім цього, на апетит не жаліється. Решта риб у нормі. Курс лікування продовжується.
тернеция
16.01.2011, 10:59
Fisherman04, Ихтиофтириусом поражаются и жабры, потому рыбе тяжело дышать и она держится в струе пузырьков.
Выложите фото, плиз.
Fisherman04
16.01.2011, 11:39
тернеция - фото з бульбашками, на жаль, не вийде, бо аератор біля задньої стінки куди немає доступу, а в іншому місці постараюся зробити.
Зранку - перша і несподівана втрата, загинув самець молінезії, без видимих причин, оглядав детально тіло і нічого підозрілого ззовні не побачив.:'(
тернеция
16.01.2011, 11:42
Fisherman04, Из Вашего профиля:
Риби та безхребетні. Риби: Ancistrus multispinnis (1), Xiphophorus helleri (2), Poecilia sphenops (2), Puntius anchisporus (5), Hemigrammus rhodostomus (5), Pterophyllum scalare (2).
Молюски: Ampularia australis (2), Melanoides tuberculata (4-5).
Догляд за акваріумом
Сифонка за потребою, підміна води 2 рази у місяць 25%
Сейчас кто живет в этом аквасе и как ухаживаете?
Fisherman04
16.01.2011, 11:46
тернеция - все згідно з профілем (- моллі), оскільки рибки в акваріум запускалися 3.01.2011 р., то була підміна води 30% тільки перед лікуванням (11.01.2011 р.).
тернеция
16.01.2011, 12:25
Fisherman04, Почитайте тут - http://www.aquaforum.lviv.ua/forum/showthread.php?t=5122&highlight=%C6%F3%F2%FC+%ED%E8%F2%F0%E0%F2%ED%E0%FF
Fisherman04
16.01.2011, 16:40
Шкода, що цей матеріал не попався мені раніше. Виглядає, що все так і є. Що можна зробити вже зараз, щоб хоч трохи полегшити ситуацію?
тернеция
16.01.2011, 16:46
Fisherman04, Только продолжать лечение, аккуратно следуя инструкции.
Fisherman04
16.01.2011, 17:41
тернеция - Вдалося зробити пару фото самки мечоносця з білими цятками.
Fisherman04
17.01.2011, 00:14
"Манка" + аміачне отруєння.:( Протягом дня симптоми отруєння проявилися у інших риб, особливо ослаб найменший із суматранських барбусів (не знаю чи до ранку дотягне), більші за розмірами тримаються.
Завтра (7-ий день) за інструкцією потрібно давати 4-ий раз Costapur проти "манки", чи витримають рибки? Хоч виходу іншого немає.
Александр11
17.01.2011, 00:22
Fisherman04, А продувка аератором є? Може просто нехватка повітря через підняття температури і внесення ліків.
Fisherman04
17.01.2011, 01:17
Александр11 - Фільтр з аератором працюють постійно. Не думаю, що це недостаток кисню, бо риби не заковтують повітря з поверхні. А симптоми (крім "манки"): похитування на бік чи втрата рівноваги, плавання вниз головою, найменший барбус вискакував з води.
тернеция
17.01.2011, 02:52
Fisherman04, Сделайте подмену 1/3 с хорошей сифонкой перед внесением лекарства.
Fisherman04
17.01.2011, 20:16
Зранку - мертвий суматранський барбус мутант ("манки" не мав), але до цього, приблизно тиждень, був апатичний ховався серед рослин. Крім цього виявив "манку" на двох барбусах і двох родостомусах (це на 7-ий день лікування згідно інструкції!?). Якщо заразилися паразитами під час внесення Costapur-у, то чи діє лікарство? А якщо ні, то чи були носіями паразита і чому хвороба появилася аж на 7-ий день лікування?
Увечері просифонив грунт, підмінив 1/3 води і дав Costapur.
тернеция
18.01.2011, 09:37
Fisherman04, Удивительно, рыба должна была уже выздороветь.
О том, что СЕРУ подделывают, слышала не однократно. Посмотрите на упаковке - как нанесены дата выпуска и срок годности? Цифры вдавлены или напечатаны?
Fisherman04
18.01.2011, 09:44
тернеция - На коробці і на флаконі цифри надруковані, пише, що гідний до 08.2012 р.
тернеция
18.01.2011, 11:37
Fisherman04, На оригинальном лекарстве цифры должны быть вдавлены.
Купите СЕРА протазол, это лекарство сильнее костапура и убивает трофонтов, сидящих на рыбе.
Fisherman04
18.01.2011, 12:25
тернеция - Дійсно сьогодні бачив у магазині Costapur з вдавленими цифрами на коробці (правда, були тільки великі флакони); купив його на розлив в іншому (перевіреному) місці. Також купив ContraIck Tetra і GeneralTonic від Tetra (до прочитання Вашого повідомлення).
Оскільки сьогодні втратив двох родостомусів, вагаюся, що давати, чи продовжувати перевіреним Costapur-ом, чи дати сильніший ContraIck Tetra?
тернеция
18.01.2011, 12:43
Fisherman04, Лекарства Тетра намного слабее СЕРЫ, потому не ждите чуда :(
Сделайте хорошую сифонку и подмену 1/2 объема и внесите или оригинал костапура, или СЕРА протазол.
Fisherman04
18.01.2011, 19:42
тернеция - Просифонив, підмінив 1/2 води, дав перевірений Costapur, але зважився на подвійну дозу, оскільки, з одного боку, так радив продавець, а з іншого, на сьогодні вже всі риби в "манці".
тернеция
18.01.2011, 19:45
Fisherman04, Боюсь я повышенных доз, но давайте посмотрим - может и будет толк.
Просифонив, підмінив 1/2 води, дав перевірений Costapur, але зважився на подвійну дозу, оскільки, з одного боку, так радив продавець, а з іншого, на сьогодні вже всі риби в "манці".
Я також часами даю подвійну дозу, але у Вас не цихлозоми, а харацинки та ще й в жахливому стані(вимучені хворобою). Тому, щоб не було ще й різкого отруєння лікарством, костапур потрібно було вносити меньшими дозами протягом декількох годин, а то й сутки. Ну що ж, будемо сподіватись, що риба вилікується. Хоча, судячи з фото - не вся :(
Fisherman04
19.01.2011, 10:37
тернеция, vi_ki - На жаль не вся.:( Менші, виснажені відходять, сьогодні - родостомус і найменший з суматранських барбусів, останій ще декілька днів тому надій не викликав. Але за решту ще поборемося.
Чи не доцільно було б (якщо куплю Sera Protazol) завтра - на третій день після подвійної дози Costapur-у його застосувати з підміною води?
тернеция
19.01.2011, 11:12
Fisherman04, Вносите Протазол после хорошей сифонки и подмены 1/3 объема.
Карантин спас бы Вас от этой беды... :( - http://www.aquaforum.lviv.ua/forum/showthread.php?t=3685
Fisherman04
20.01.2011, 18:33
тернеция - З протазолом у Львові проблема, у магазинах (Жаба, Булька, Єврозоо і на Краківському) не виявилося. Замовив у Аровані, але прийде не скоро.
Тому, продовжую лікування костапуром.
Меченосці, на яких перших проявилися ознаки хвороби, "манки" вже не мають і виглядають б.м. здоровими - займаються своїми риб'ячими справами.
тернеция
21.01.2011, 10:06
Fisherman04, Хоть какой-то плюс.
Fisherman04
30.01.2011, 15:56
Після виявлення "манки" 11.01 і лікування з внесенням Costapur-у Sera (11, 13, 15 і 17 січня) згідно інструкції, майже усі риби вкрилися білими цятками. Можливими причинами відсутності результату лікування були або підробний Costapur, або, крім цього, підвищення вмісту азотистих сполук у новозапущеному акваріумі. Після цього вносив два рази оргінальний Costapur Sera (подвійну і звичайну дозу), а 21.01 підмінив 1/2 води і дав GeneralTonic Tetra.
Після такого "знущання" над рибами і рослинами при підвищеній температурі і з виключеним світлом, у риб з’явилися ознаки отруєння лікарствами. У результаті 23.01 припинив лікування поставив до фільтра цеоліт з активованим вугіллям, підмінив 2/5 води, забрав з акваріума корягу і все каміння, які заважали сифонити грунт, досадив рослин і почав знижувати температуру. На цей час ще трималися 2 меченосці, 1 моллінезія, 2 скалярії.
З часу припинення лікування загинули: 26.01 від іхтіофтіріозу самець меченосця (фото) та скалярія 27.01, очевидно від передозування лікарств (фото), моллінезія (фото) викарабкалася. На сьогодні залишилися самка меченосця (на вигляд повністю здорова), самка моллінезії (з неї "манка" зійшла протягом тижня без лікування) і скалярія (правда, має трохи пошкоджені грудні плавники з білим нальотом). До речі, скалярії здивували, протягом усього часу лікування у них на тілі не було жодної білої цятки, лише руйнувалися грудні плавники.
Враховуючи, що остання рибка від "манки" загинула 26.01, а з молінезії протягом тижня сходили білі цятки, то у акваріумі зараз має кишіти від бродяжок іхтіофтіруса. Якщо рибки протягом наступних днів не заразяться (бо виробили імунітет), то вони, напевно, стануть носіями паразита, а решта бродяжок загине. У такому разі, чи доцільно буде провести у майбутньому профілактичне внесення Sera Protazol, якщо він за один раз вбиває паразитів на усіх
стадіях життєвого циклу?
Александр11
30.01.2011, 21:33
Fisherman04, Можна питання? Скыльки коштів за цей час пішло на лікування (враховуючи ліки, кондиціонери, підвищення температури.....). Ну і для порівняння кількість і вартість риби, яка була і яка зосталася.
хочеться зрозуміти доцільність лікування костапуром.
Fisherman04
30.01.2011, 21:53
Александр11 - Взагалі то, не в коштах справа та і доцільність важко оцінити, але спробую прикинути. Мінус 14 рибок (близко 140 грн.), купівля Costapur Sera, ContraIck Tetra, GeneralTonic Tetra (приблизно 140 грн.), ще замовив в Аровані Protazol Sera (110 грн.), підвищення температури не рахую. У залишку - 3 рибки (біля 30 грн.) і, можливо, це ще не кінець з іхтіофтіріусом, а ще нервове напруження і набутий досвід. Коли риб залишилося вже мало то віддав перевагу рослинам, зараз вже пішли в ріст.
Я манку лікував 2дня, підняв т до30гр., і залив така речовина "синька" і всі здорові але правда вчасно побачив шо шось не так з рибою ще коли на них не вискочила манка тому може і вижила)
Fisherman04
30.01.2011, 22:32
Roma65 - Нижче - Розширений режим, Керування долученнями і вставляєте фото (попередньо фото треба зменшити).
Я шось спочатку не побачив тому написав це але дякую за відповідь:)
Александр11
30.01.2011, 22:52
Взагалі то, не в коштах справа та і доцільність важко оцінити,
Я теж дуже люблю рибу, але лікування не повинне бути дорожчим ніж вартість самої риби. Тобто тоді в лікуванні є зміст ІМХО. Я своїх лікував підніманням температури і сифонкою грунту. Тільки я піднімав температурку з 25 до 32 гр і за 5 днів пішло на покращення. Ще лікував малахітовим зеленим, в іншому акваріумі і теж успішно, правда там була живорордка то я добавляв ще і сіль.
На лікування моїх рибок пішло десь близько 6-ти днів.
Обійшлося без жертв. Мабуть, тому, що зловила на початковій стадії. Давала костапур у дозах, рекомедованих Тернецією.
А на рахунок затрат на лікування...
Маю дешеву рибку. Але... В мене серце краялося, коли я приходила до дому і бачила, як вона залягає на дно і мучиться...
особисто для мене, рибка - це живе сотворіння і не має значення скільки воно коштує
кожен для себе вирішує сам...
В мене серце краялося, коли я приходила до дому і бачила, як вона залягає на дно і мучиться... особисто для мене, рибка - це живе сотворіння і не має значення скільки воно коштує кожен для себе вирішує сам...
Розумію Вас, все Ви правильно пишите. Але... З часом (звичайно якщо втягнетесь в це остаточно ;)) погляди на це трохи зміняться. Особливо, коли лікуєш, лікуєш, а результат - нульовий...
Десь на форумі піднімалась тема рибної евтаназії. Особливо, коли під рукою немає ніяких ліків, нема в кого спитатись чи ще по якійсь іншій причині... І бачите, що до ранку, коли можна до когось подзвонити і порадитись риба точно не доживе - чи варто за цим споглядати?!?
Р.S. знайома ситуація... в мене вчора вечором і вночі впало п'ять мальків (вік прибл. 2-3 місяця) N. helianthus. Було дві абсолютно протилежні версії (отруєння продуктами життєдіяльності внаслідок невчасної підміни води і перекорму риби або погана якість води, якою була зроблена підміна) - яку з них брати за робочу? Поки зранку радився - ще чотири лягли на грунт... Деяких ще напівживих власноруч унітазував... Звичайно мені було шкода це робити, але їм ніяке лікування вже б не допомогло...
Терлецький Дмитро
31.01.2011, 00:23
В цій темі, варто було б написати і про профілактику "манки" Іхтіофтіріус, краще не допустити захворювання ніж лікувати. В мене був один випадок чотири роки тому, що рибки захворіли Іхтіофтіріусом, бо жили в не підходящих умовах:
1)Малий розмір акваріуму;
2)Перенаселення;
3)Не регулярні підміни води;
4)Перепади температур при підміні води - (відстояна вода яка заливалась в акваріум була на декілька градусів холоднішою ніж та , що в акваріумі)
5)Одноманітна годівля.
6) І , як наслідок впливу усіх вище перелічених чинників - зниження імунітету у рибок.
Думаю це основні фактори винекнення захворювань, не враховуючи можливість занести звудники з новими рибками, іншими менканяцями акваріуму чи рослинами.
лікування не повинне бути дорожчим ніж вартість самої риби.
Не згоден. Якої б вартості не були рибки, вони не винні що ми допустили щоб вони захворіли, тому лікую не зважаючи на ціну. Друге питання, це те, що я для лікування використовую не "модні" нині препарати, а чисту хімію: Малахітовий зелений, Основний фіолетовий К, Стрептоцид, Біцилін 5, Метиленовий синій, Мідний купорос і інші препарати, з яких, у різних комбінаціях і складаються нинішні фірмові ліки. Моя "риб’яча аптечка" складається більше ніж з двох десятків речовин, які переважно зберігаються у порошкоподібному стані. До речі, саме по цій причині я не даю жодних консультацій у темах про лікування риб, тому що у більшості сучасних акваріумістів просто немає ні подібних препаратів, ні можливості точного дозування, ні досвіду лікування ними.
Не згоден. Якої б вартості не були рибки, вони не винні що ми допустили щоб вони захворіли, тому лікую не зважаючи на ціну. Друге питання, це те, що я для лікування використовую не "модні" нині препарати, а чисту хімію: Малахітовий зелений, Основний фіолетовий К, Стрептоцид, Біцилін 5, Метиленовий синій, Мідний купорос і інші препарати
Цілком підтримую, якщо Ви придбали живу істоту, то Ви несете за неї відповідальність, чи то риба, чи то пташка,кіт чи пес.
Правда, погоджуюсь також із ситуацією, коли у великому акваріумі одна хвора риба, і щоб через неї не наражати на зараження інших риб( а карантинника у Вас немає), то її краще унітазувати:'(
Також іноді використовую Біцилін, Цилін5, Метронідазол і т.д. Але з такими хворобами, як іхтіофтіріус, вирішила не заморочувати собі голову і купувати модний препарат. Перепробувала всі, що можна зустріти в наших зоомагазинах і зупинилась на Костапурі. Подивившись на ціну - ніби, кусається, але переважно ніхто не звертає уваги на який літраж баночка розрахована. І ще, дуже вагомий фактор, який мене переконав в якості Костапуру, те, що він виліковує рибу від іхтіофтіріусу при t27-28 градусів, що немаловажно. Чому? Тому, що при лікуванні "манки" радять піднімати t до 30-32 градусів. Але, на власному досвіді переконалась, що при 32 градусах по Цельсію більшість(здорової) риби склеїть ласти, ой, плавники.:) Що тоді говорити про хвору і знесилену? Але це вже інше питання.
Я теж дуже люблю рибу, але лікування не повинне бути дорожчим ніж вартість самої риби. Тобто тоді в лікуванні є зміст ІМХО.
А тепер давайте порахуємо, цього тижня придбала Костапур(53грн)
Судячи з профілю, Fisherman, аква 80л. Костапур розрахований на 800л.
Тобто, можна вносити 10 разів.
Так, як іхтіофтіріус - одна з найпростіших хворіб, лікується елементарно внесенням за тиждень трьох доз - і все. Як можна було її не вилікувати*DONT_KNOW* не розумію.
І що у нас виходить? 53грн ділимо на 10 = 5,3грн. І вносимо три рази, протягом тижня. Якщо ситуація дуже складна, через 10 днів, даємо четверту, контрольну дозу. 5,3грн множимо на 4 = 21,2грн.
То вигідно лікувати дуууже дорогим Костапуром?
Fisherman04
31.01.2011, 01:29
vi_ki - Думаю, що вилікувати не вдалося (зрештою декілька рибок вилікувалися), бо одночасно поєдналося декілька несприятливих факторів.
Перелопативши за цей час українські, російські, польські акваріумістичні сайти, найбільш толкові, як на мене, наступні дві статті:
http://www.vitawater.ru/aqua/ill/ichtyo.shtml
http://www.vitawater.ru/aqua/ill/ichthyo1.shtml
зупинилась на Костапурі.
Состав: 100 мл SERA костапур содержат:
малахитовый зеленый оксалат 0,18 г
раствор формальдегида 5,89 г
дистиллированную воду на 100 мл
У 50 мл дистильованої води додаю 0,18 грама Малахітового зеленого, розмішую, далі доливаю 5,89 грама Формаліну і доливаю дистилятом до 100 мілілітрів. Ліки готові до застосування.
Александр11
31.01.2011, 10:24
То вигідно лікувати дуууже дорогим Костапуром
Про вигідність чи не вигідність не йдеться. Ви правильно зазначили:
коли у великому акваріумі одна хвора риба, і щоб через неї не наражати на зараження інших риб
Якби відокремити хвору рибу і провести в загальному акваріумі запобіжні заходи. То з однією рибою можна гратися. А так виходить, що при лікуванні пішла до нептуна ціла купа риб, і все через невміння лікувати в загальному акваріумі , через вірогідність підробки чи неякісності використаних ліків.....
тернеция
01.02.2011, 13:50
Состав: 100 мл SERA костапур содержат: малахитовый зеленый оксалат 0,18 г раствор формальдегида 5,89 г дистиллированную воду на 100 мл У 50 мл дистильованої води додаю 0,18 грама Малахітового зеленого, розмішую, далі доливаю 5,89 грама Формаліну і доливаю дистилятом до 100 мілілітрів. Ліки готові до застосування.
Согласна с Вами на все 100%!*THUMBS UP*
Но - далеко не у всех дома или на работе есть технические или аналитические весы с такой точностью взвешивания и необходимые компоненты.
Верно, состав того же костапура прост до изумления. И, если посчитать его себестоимость - получатся такие копейки, что можно долго смеяться.
Только взять и сделать лекарство дома могут единицы из тысяч...
Верно, состав того же костапура прост до изумления. И, если посчитать его себестоимость - получатся такие копейки, что можно долго смеяться.
Саме смішне, що найдорожчим компонентом є дистильована вода, бо 100 мл аптечного дистиляту мені обходяться у одну гривню. Два інші компоненти, якщо не помиляюся коштують десь біля 15 копійок.
Ростислав
20.09.2011, 02:24
В акваріумі після купівлі неонів і без проходження ними карантину, спочатку обсипало їх, а потім і усіх решту. Дії:
1. Підняв температуру до 29 - 30 градусів
2. Пішов на Краківський до п. Руслана. Купив 4 міліграма здається Костапур... заплатив 4 грн. залив в акву, через два дні все пройшло. Втрат від манки не було. Постійна аерація і висока температура + не робив 7 днів підміну води за порадою п.Руслана.
3. Не змінював режиму(тільки температура). Годував 1 раз на день
4. Не робив ---- "30% потім, це капнути це відлити, потім 50% зняти температуру, потім знов 50%, зробити колір води таким, якщо не допомогло - все заново + те і те.... загальна вартість лікування 100грн +"
При перечитуванні n-кількості тем та постів на форумі натикався на якісь складні дозування різними ліками та таблетками.... режимами освітлення і ще великою кількістю незрозумілих для мене, як для новачка порад та різних дописів.
Питання:
1. В мене був легка стадія? Слабка форма манки?? (риб обліпило з ніг до голови ( з хвоста... до голови)).
2. 4 грн на 80 літрів води - невелика ціна? я вважаю невеликою ціною за здорові рибки і відсутності великої кількості лишніх проблем
3. Чому більшість порад починаються з чогось складного, а не " піди на ринок. Купи Vакви / 20 = n мл. залий в акву підніми температуру, не міняй воду і буде тобі щястя."
Дякую за увагу. Вибачте якщо когось чимось образив. Чекаю на критику.
p.s. Можливо було б варто робити підписи, наприклад " цей спосіб лікування для досвідчених, а цей для початківців"
Ростислав, добре, що все закінчилося так щасливо для рибок і для Вас.
Але... не факт, що всі проблеми позаду, бо при одноразовій обробці можуть залишитися цисти - бродяжки, які знаходяться у сплячій стадії. Ну і швидше за все це був місцевий іхтіофтіріус, який можна на початковій стадії знищити самим підняттям температури і посиленою аерацією. До того ж, судячи по Ваших словах, освітлення Ви не вимикали? Мушу Вам повідомити, що у такому випадку, дія Костапуру була половинчастою, бо малахітовий зелений, що входить у склад препарату, на світлі розкладається за лічені години. Був би "азіат", зараз би плакали в три ручаї з своїм "методом"...
Ви хоч воду підмінили після такого "лікування"? Бо якщо ні, то Ваші улюбленці і надалі плавають у розчині отрути, чим є формалін.
тернеция
20.09.2011, 23:02
Можливо було б варто робити підписи, наприклад " цей спосіб лікування для досвідчених, а цей для початківців"
Способ лечения - для всех один, и ничего сложного в нем нет.
Перед внесением лекарства необходимо провести тщательную сифонку , сделать подмену 1/3 объема и поднять Т до 29-30.
СЕРА костапур : Обычная дозировка:
в 1-й и 3-й день добавить 1 мл или 22 капли средства на каждые 40 л аквариумной воды, в тяжелых случаях повторить дозу на 5-й и 7-й дни.
Перед внесением лекарства выключить свет до окончания лечения.
Для неонов и сомов - половинная доза лекарства.
Ростислав
20.09.2011, 23:22
Але... не факт, що всі проблеми позаду, бо при одноразовій обробці можуть залишитися цисти - бродяжки, які знаходяться у сплячій стадії. Ну і швидше за все це був місцевий іхтіофтіріус, який можна на початковій стадії знищити самим підняттям температури і посиленою аерацією. До того ж, судячи по Ваших словах, освітлення Ви не вимикали? Мушу Вам повідомити, що у такому випадку, дія Костапуру була половинчастою, бо малахітовий зелений, що входить у склад препарату, на світлі розкладається за лічені години. Був би "азіат", зараз би плакали в три ручаї з своїм "методом"...
Ви хоч воду підмінили після такого "лікування"? Бо якщо ні, то Ваші улюбленці і надалі плавають у розчині отрути, чим є формалін.
Воду підмінив. Риби себе почувають добре. Метод не мій, а порада в магазині пана Руслана. Про світло в нього теж питав сказав, що режим освітлення може залишатися незмінним. порада продавця - це просто " відчепись ". Чи в неї все таки вкладалась якась доля допомоги? Просто в більшій кількості тем ситуація з манкою закінчувалась плачевно для половини рибок в акві і лікування обходилось досить дорого. Я новенький в питаннях з акваріумами.... спираюсь лише на літературу і на чийсь досвід.... Захоплююсь порадами "бувалих" акваріумістів...
Як початківець гублюся в великій кількості інформації і хочу знати чи обовязково всі знання провіряти на власній шкурі... Дякую
тернеция
20.09.2011, 23:42
порада продавця - це просто " відчепись ". Верно.
Продавец скальпеля не может дать совет, как правильно сделать им операцию. Потому такой совет -
сказав, що режим освітлення може залишатися незмінним. кроме вреда ничего принести не может...
Ростислав
21.09.2011, 09:53
Тернеция а яку пораду можеш дати зараз? Рибки на вигляд здорові, вода підмінена... Проводити профілкатику.... солеві ванни?
тернеция
21.09.2011, 10:03
В акваріумі після купівлі неонів і без проходження ними карантину, спочатку обсипало їх, а потім і усіх решту. Без карантина рыбу добавлять недопустимо. Подробно тут - http://aquaforum.lviv.ua/forum/showthread.php?t=3685
Солевые ванны ничем не помогут - ими лечатся совсем другие болезни.
Сейчас внесите костапур по норме еще раз, как описано в п.80. Это не профилактика - это лечение.
тернеция
07.12.2011, 11:01
mani29, Все лечение - тут - http://aquaforum.lviv.ua/forum/forumdisplay.php?s=&daysprune=&f=73
Создавайте тему, оформляйте, как положено и будем разбираться с проблемой.
vBulletin версії 3.8.4, © 2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.
Переклад: © Віталій Стопчанський, 2004-2009