КПК

Показати повну версію : Рід Archocentrus.

Охват Марьян
01.05.2008, 17:39
Родина: Cichlidae (цихловые),
Підродина: Cichlasomatinae,
Рід: Archocentrus.

В кого є досвід утримання таких риб, власні спостереження, особливості утримання риб роду Archocentrus пишіть у цій темі.
Також, хто знає цікаві види які невказані тут допишіть будь-ласка :)

Охват Марьян
01.05.2008, 18:04
Види риб :
Archocentrus centrarchus (Gill, 1877)
Archocentrus multispinosus (G*********252;nther, 1867)
Archocentrus spinosissimus (Vaillant & Pellegrin, 1902)
Archocentrus octofasciatus (Regan, 1903)
Archocentrus nigrofasciatus (G*********252;nther, 1867)
Archocentrus nigrofasciatus alba (1934)
Archocentrus spilurus (G*********252;nther, 1862)
Archocentrus sajica (Bussing, 1974)
Archocentrus spilurum (G*********252;nther, 1868)
Archocentrus septemfasciatum (Regan, 1908)
Archocentrus panamensis (Meek & Hildebrand, 1913)

MSNc
01.05.2008, 18:59
Деякі з цих риб є представлені на Україні, я дам деякі тривіальні назви цих цихлід.
Види риб :
Archocentrus multispinosus (G*********252;nther, 1867) - мультиспіноза
Archocentrus octofasciatus (Regan, 1903) - восьмиполоса/пчілка
Archocentrus nigrofasciatus (G*********252;nther, 1867) - чорнополоса
Archocentrus nigrofasciatus alba (1934) - чорнополоса альбінос
Archocentrus spilurus (G*********252;nther, 1862)
Archocentrus sajica (Bussing, 1974) - седжика
Archocentrus spilurum (G*********252;nther, 1868)
Archocentrus septemfasciatum (Regan, 1908)

Територіальна риба. Починає нереститися при досягненні розміру 5-7 см. Нереститься в пещерах, на камінні. Доглядає мальок. Мальок викльовується за 2-3 дні, починає плавати через 2 дні. Можна починати кормити артемією або іншим дрібним живим кормом (правда можна піднімати і на мороженому циклопі і планктоні).
Складності в утриманні цього виду цихлід немає.

Охват Марьян
01.05.2008, 19:06
По класифікатору FishBase:

Archocentrus altoflavus (Allgayer, 2001)
Archocentrus citrinellus (Gьnther, 1864)
Archocentrus myrnae (Loiselle, 1997)
Archocentrus nanoluteus (Allgayer, 1994)
Archocentrus nigrofasciatus (Gьnther, 1867)
Archocentrus sajica (Bussing, 1974)
Archocentrus septemfasciatus (Regan, 1908)
Archocentrus spilurum (Gьnther, 1862)
Archocentrus spilurus (Gьnther, 1862)

Сергій
21.12.2008, 02:36
Тут (http://www.practicalfishkeeping.co.uk/pfk/pages/item.php?news=1399) подано новину про ревізію роду Archocentrus, відповідно до якої його поділено на три роди:

Archocentrus (3 види):
Archocentrus centrarchus
Archocentrus multispinosus (мультиспіноза, повернено зі створеного під нього роду Herotilapia)
Archocentrus spinosissimus
Cryptoheros (9 видів):
підрід Panamius:
Cryptoheros panamensis
підрід Cryptoheros:
Cryptoheros spilurus (винноплавцева)
Cryptoheros chetumalensis
Cryptoheros cutteri
підрід Bussingius:
Cryptoheros septemfasciatus
Cryptoheros altoflavus
Cryptoheros myrnae
Cryptoheros nanoluteus
Cryptoheros sajica ("седжика")
Amatitlania (4 види):
Amatitlania nigrofasciata (чорносмуга)
Amatitlania coatepeque
Amatitlania kanna
Amatitlania siquia
Деякі з цих видів є новими.
Також в цій роботі виділено новий рід Rocio, куди віднесено "Cichlasoma" octofasciatum (восьмисмуга або "бджілка") та два нових споріднених їй види Rocio gemmata та Rocio ocotal, та підверджено валідність роду Hypsophrys з двома видами Hypsophrys nicaraguensis (нікарагуанська цихлазома) та Hypsophrys nematopus.

Сергій
21.12.2008, 02:40
Особисто я маю досвід утримання чорносмужок (природна і ксанторична форми), седжиків, мультиспіноз, бачив вживу винноплавцевих. В планах на найближче майбутнє створити цихлідаріум саме під ці чотири види. Про решту видів в Україні не чув.

Сергій
21.12.2008, 03:09
Види нескладні в утриманні, витримують досить широкі коливання складу води та температур. Попри невеликі розміри готові боротись за територію навіть із значно більшими та агресивнішими восьмисмужками та бірюзовими акарами. В Україні досить важко підібрати чорносмужок та седжиків, що не є жертвами довготривалого близькоспорідненого схрещення, мультиспінози ж та винноплавцеві просто дефіцит, тому з ними не все так сумно. Бажання освіжити кров ускладнюється перебірливістю в партнерах дорослих риб, формувати ж неспоріднені пари з мальків дуже непросто :)
Утримую риб при 20-24°, влітку трохи більше, взимку доводиться стежити, щоб температура не падала нижче 20°, бо не всі це добре переносять.
Розмножуються досить просто, достатньо пари риб і гарних умов утримування. Риб на нерест краще відсаджувати, хоча це і створює проблеми при поверненні в загальний акваріум, втім, якщо влаштовувати нерестову ротацію, то ці проблеми можна звести нанівець. Якщо не переслідувати мету отримання якамога більшої кількості нащадків, то можна риб і не відсаджувати, звісно, якщо акваріум досить просторий. Втім, інколи мені спадає на думку, що може варто було б спробувати тримати риб відокремлено, але з візуальним контактом, наприклад в кількох вишикуваних в ряд (щоб самці виплескували емоції на сусідів, а не на партнерок) акваріумах по 50-80 л, оскільки в спільному акваріумі шанс успішно підняти малька наближається до 0 - надто мало місця. За моїми спостереженнями мінімальна прийнятна для цих видів зона в груповому акваріумі приблизно 40х40х40 см з поправкою на ландшафт.
Всіх моїх цихлід (а крім вищеозначених тримав ще восьмисмугих, меєк, пельвікахромісів та скалярій) я піднімав на… трубочнику, який батьки пережовують і випльовують малькам. Крім того використовував циклоп та моїну, зокрема і "самородні", тобто такі, що самі заводяться в акваріумах з часом (пояснень цьому феномену я так і не знайшов). Ну і звичайно мальки зачищають обрастання на склі, корчах, грунті, рослинах…

navy
21.12.2008, 16:52
Cергій вражає досвід!*ONE*Їз свого досвіду утримання амеріканців,Ваши дописи вразили тим.що( "самородні", тобто такі, що самі заводяться в акваріумах з часом (пояснень цьому феномену я так і не знайшов). Ну і звичайно мальки зачищають обрастання на склі, корчах, грунті, рослинах…)Сам неодноразово це спостерігав.*THUMBS UP*Але прошу трохі пояснити що означає утримання при Т 20-24,як на мою думку це замало:eek:.А взагалом я радію що повертається попит та інтерес до америки.*DRINK*

Сергій
21.12.2008, 17:20
…Але прошу трохі пояснити що означає утримання при Т 20-24,як на мою думку це замало:eek:…
Років із 20 тому, коли я тримав ще живородок, в нашій квартирі температура взимку падала до 13-15°С, тим не менше гупі і особливо мечоносці почували себе досить пристойно, навіть розмножувались. Слід зазначити, що в природі мечоносці живуть в тих же краях, що і центральноамериканські цихлазоми, тож якщо ми припускаємо невисокі температури для перших, так само їх мають витримувати й інші. Та й здорова логіка підказує, що ніде у світі немає відкритих водойм, де б протягом доби не відбувались коливання температури на 3…4°С, тим більше протягом року. Та й у того ж таки Золотницького і навіть Ільїна температурні рекомендації відрізняються від сучасних. Ну і багато ще є аргументів на цю тему.
А що таке понижена температура утримання? Це - більш повільний метаболізм, відтак довший період дозрівання, внаслідок чого досягнення більших розмірів, трохи довше життя, більш стійка в імунному плані риба…
Єдине зауваження - температура повинна бути мінімально оптимальною, а не екстремальною. Тобто, якщо видно, що рибам дискомфортно - треба додати пару градусів…
Ну і звичайно дуже небажано переводити рибу на понижену температуру миттєво, цей процес має бути розтягнений на місяці…

navy
21.12.2008, 17:40
Зрозуміло!Доповнення стосовно Т,в ті часи (я відчуваю ми з Вами приблизно одного віку)і риба була трохі інша,тому сноски на Ільїна,а тим паче Золотницького на данний час якось не актуальні(хоча їх завжди треба читати для розвитку та самоосвіти).Так я згідний з метаболізмом та Вашими висновками.Але ставлю питання конкретно-ззараз взяти молодь цихлазоми та вирощувати її при екстримальних умовах,що з того вийде.Чи Ви це вже проводили в життя.:)

Сергій
21.12.2008, 17:49
…ставлю питання конкретно-ззараз взяти молодь цихлазоми та вирощувати її при екстримальних умовах,що з того вийде.Чи Ви це вже проводили в життя.:)
Я навіть фактично дорослих риб адаптував. Головне, аби зниження температури відбувалось поступово. Здорові центральноамериканські цихлазоми нормально переносять 20-22°С, нижче - ні…
Скалярії при 20° почувались не дуже певно, хоча якось навіть були відклали ікру, довелось терміново шукати обігрівач і терморегулятор, аби підняти їм температуру на 2-4°.
Можу зняти відеоролики тощо, де буде видно температуру і поведінку риб :)

navy
21.12.2008, 18:02
Добре зрозуміло,висновок на мою думку -один правильно Jararaca дослідив та намагається Всім пояснити за ті 30-40 років утримання риб в Европі.та на теренах СРСР риба передворилась на "гібридів та мутантів".Тому коли є можливість зараз придбати дикунів та підтримати чистоту виду тим треба тішитись та підтримумати всіляко*ONE*.Радий зустріти в Вас людину яка розуміється на тому*DRINK*.

АндрійП.
24.02.2010, 20:39
Купив влітку були, 4-5 см.Схоже Мар'ян вгадав, вибрав самця і самку.Якийсь час тримались разом,але в міру того, як самець набирав в рості, почалося цькування самочки. Такі "взаємини" й залишились до сьогодні, бідака сидить в куточка,а той при найменшій нагоді її ганяє.
Може хтось порадить,як їх помирити.
В мому 100-літровому акваріумі зарас живе парочка ляліусів і один барбус.
Дякую.

тернеция
24.02.2010, 21:58
АндрійП., Самочку мне прислал Марьян. Результат на фото.
Поставьте им горшок с выбитым краем, и нерест будет не за горами!

Из Вашего профиля:Догляд за акваріумом
один раз в 2 тиждні з підміною 20% води.

Делайте подмены еженедельно 30% с сифонкой, чистая вода стимулирует нерест. Кормите заморозкой артемии, мотыля, гаммаруса, креветкой.

Gemeni
24.02.2010, 22:56
І в мене сейджики також від Мар'яна. Одна пара живе разом, аж любо-дорого дивитись, віднерестились недавно. А друга пара змалечку ніяк не хотіли потоваришувати, віддав форумчанину Myrat-у, зміна оточення могла б змінити ситуацію. Але і в нього те саме.
Правда є підозра, що це 2 самці ( хоча зі всіх риб, які вибирав мені Мар'ян, решта безпомилково пари ).

тернеция
24.02.2010, 23:15
Gemeni, У девченок ярко-желтые плавнички, их трудно с хлопцами спутать. Присмотреться надо к рыбкам.

Первое фото - самец, на втором - самочка справа.

Gemeni
25.02.2010, 00:10
Своїх я давно по цих ознаках і розрізняю.
У коллеги просто давненько в гостях не був :), а віддавав ще з не зовсім чітким окрасом.

тернеция
25.02.2010, 00:44
Gemeni, Зайдите в гости может, там уже куча малышни плавает! :)

АндрійП.
25.02.2010, 12:35
В моєї, явно не жовті плавнички, може це і не вона зовсім.
Сьогодні попробую зфотографувати.

АндрійП.
25.02.2010, 23:56
Народ, подивіться на моїх рибок

http://www.aquaforum.lviv.ua/forum/photoplog/images/778/large/1_IMG_4164.JPG

зліва - самочка, зправа - самець, все вірно?

АндрійП.
25.02.2010, 23:59
упс...зараз буде вона

АндрійП.
26.02.2010, 00:00
О !

http://www.aquaforum.lviv.ua/forum/photoplog/images/778/large/2_IMG_4384.JPG

тернеция
26.02.2010, 09:39
АндрійП., Поставьте свет посильнее - например, сверху приспособьте настольную лампу.

АндрійП.
26.02.2010, 18:10
АндрійП., Поставьте свет посильнее - например, сверху приспособьте настольную лампу.
А для чого додаткове світло, для яскравішої фотки чи для рибок?

тернеция
26.02.2010, 18:59
АндрійП., Да, для хорошего освещения во время фотографирования.

АндрійП.
26.02.2010, 19:09
Люди, а ще хочу попросити поради в такому питанні.
Недавно самочка ліфалілі відклала ікру,і вже з'явився крихітний мальок.Хотілось би зберегти їх.Самця сейджіка відсадив в (6-ти літрову ємність з дирками), залишились сейджік-самка,барбус і малий герінохейлус (нагадую аквас 100л.)
Які в малих шанси? І що для цього треба зробити?

http://www.aquaforum.lviv.ua/forum/photoplog/images/778/large/1_IMG_4395.JPG

тернеция
26.02.2010, 19:43
АндрійП., Малька Лифалили будут лопать все, кто сможет. Поэтому лучше всего отнерестить пару отдельно и отдельно выращивать малька.
Выводки у Лифалили бывают более 400-450 шт. Поднять непроблематично - малек крупный, крепкий, хорошо растет.
Попробуйте отловить шпану, отсадить и хорошо кормить.

АндрійП.
26.02.2010, 20:19
АндрійП., Малька Лифалили будут лопать все, кто сможет. Поэтому лучше всего отнерестить пару отдельно и отдельно выращивать малька.
Выводки у Лифалили бывают более 400-450 шт. Поднять непроблематично - малек крупный, крепкий, хорошо растет.
Попробуйте отловить шпану, отсадить и хорошо кормить.

Я вірно мислю: - підняти малька з допомогою сифону,
-помістити в резервуар подібний до того, що на фото (тільки з меньшими дирками),
-і годувати їх ....?

тернеция
26.02.2010, 20:31
АндрійП., Нет, в выростную банку, компрессор, чистить почаще и подмены. Подрастут - поставьте маленький фильтр. И будет Вам счастье. :)

ЕММА
26.02.2010, 21:10
В мене практично така сама історія!!!Але в моєї самки чомусь немає жовтої окайми плавників(седжика),що робити???Самець її ганяє по всьому аквасу,вік приблизно 9-10міс

тернеция
26.02.2010, 21:28
ЕММА, Желтая кайма видна уже в 3-4 см. Самец гоняет самца - самка давно бы отнерестилась.
Выложите хорошее фото.

ЕММА
26.02.2010, 21:35
ок,але це самка один раз вона вже нерестилась,а другий ніяк не може...:'(:'(:'(

тернеция
26.02.2010, 21:40
ЕММА, И не будет!

Из Вашего профиля: Догляд за акваріумом
1 раз на два тижні 40% підміна води,сифон грунту.

Нужны еженедельные подмены 30% объема. При недостаточных подменах качество воды постоянно ухудшается - накапливается органика. Ясно, что чем хуже вода - тем меньше рыба хочет нереститься.

Кормите чем?

ЕММА
26.02.2010, 22:53
ЕММА, И не будет!

Из Вашего профиля: Догляд за акваріумом
1 раз на два тижні 40% підміна води,сифон грунту.

Нужны еженедельные подмены 30% объема. При недостаточных подменах качество воды постоянно ухудшается - накапливается органика. Ясно, что чем хуже вода - тем меньше рыба хочет нереститься.

Кормите чем?

Заморозка артемія і мотиль, дафнія,з сухих кормів Dayana та рідко(дууууже рідко) Sera

тернеция
26.02.2010, 23:17
ЕММА, Кормите рыбку хорошо, молодец!:)
Отсадите самца на неделю в другую банку - пусть соскучится по девчёнке. Там, где она сидит - сделайте 2 подмены по 30%, вторую - перед тем, как посадить самца обратно, и поднимите Т на 2 градуса.
Должно помочь!

ПыСы. Посмотрите - во 2 посте я выложила фото гнезда для Седжиков - цветочный горшок с выбитым краем. Поставьте такой же! Рыбка в нем будет нереститься и туда же собирать деток на ночь.

Rybkaigor
26.04.2010, 00:38
Шкода, що я не можу подевитися Ваші фото в 2 пості, мені чомусь їх не відкрило. Комп'тера в мене не має, спілкуюся через мобільний. Чи можна по іншому завантажити фото. З повагою Ігор.

plastilin
26.04.2010, 02:06
В 2 і 4 пості в мене також фоо невідкрилося, хоть я і заходив з компютера. Просто пише напис "Мініатюри долучень", може мені поміняти дещо в настройках щоб фото можна було бачити.

Охват Марьян
15.05.2010, 23:45
В 2 і 4 пості в мене також фоо невідкрилося, хоть я і заходив з компютера Деякі долучення померли (в період з лютого по квітень).