Показати повну версію : Практичне застосування LED для акваріума
синій компенсую іншою лампою.
На малюнку спектр поглинання рослин. Піки поглинання знаходяться в синій (за різними даними 430-445нм) і в червоній області (660нм). Тому, Ваша лампа досить гарно працюватиме в червоній області. А якої це лампи спектр?
Спектр Вашої лампи теж має невеликий пік в синій області. Якщо врахувати, що сині промені менше поглинаються ніж червоні, то ця лампочка близька до ідеальної для рослинок. Але не для ока людини. Думаю, що така лампа буде світити рожевим кольором.
Хоча я помилився - ця лампа буде гарно світити і для ока людини, хіба зовсім трошки жовтіти. А яка кольоропередача цієї лампи (позначають Ra)?
це світлодіоди EDSX-KLC8 http://www.kosmodrom.com.ua/data/light/pdf/847.pdf
планую купити 3-и шт. для свого 20ти літрового акваріума, поміняю підсвітку, подивлюсь як будуть рости рослинки.
Я бачу, там є діоди і з піком в 450нм, так що поєднавши ці два типи можна одержати непоганий спектр. Раджу купувати діоди з CRI = 90, мінімум 80.
Петрович
09.01.2010, 19:28
питання?
використання світлодіодів зумовлено:
мінімальними розмірами верху над акваріумом чи іншим,,,?
інфо на чужій мові не прочитав, лінь...
на сьогодні є одна тема на київському ... за якою слідкую, Шаман пробує використати світлодіодне світло.
Для Вас раджу енергозберігайки 2700К і 6400-6500К, в себе недавно так поставив, очі не відірвати, ліплю долучення.
Загадка для тих, хто читає тему. яке світло на фото з родостромусами? Вт/л, спектр, добрива, СО2?
Lestat попитайте мене ще про фільтрацію :)
1. Цікавість.
2. Хочу поміняти освітлення в акві, зараз стоїть звичайна 3400 К 8 Ватт за 8 грн + 15 Ват лампа розжарення.
на сьогодні є одна тема на київському ... за якою слідкую, Шаман пробує використати світлодіодне світло.
я читав цю тему, Шаман закрив її. Він світлодіоди використовував не з таким як в першому пості спектром.
3. Підключивши світлодіоди через ШІМ до свого акваконтролера в акві можу зробити "сонце":)))
Петрович
09.01.2010, 20:05
Що таке звичайна 3400К ?
Дослід в 20л над рослинами, ну не знаю, трохи малий об'єм.. *DONT_KNOW*
15 Вт лампа розжарювання, де взяв?
Що таке звичайна 3400К ?
Дослід в 20л над рослинами, ну не знаю, трохи малий об'єм.. *DONT_KNOW*
15 Вт лампа розжарювання, де взяв?
1. люмінісцен. 3400K
2. нова лінія, лампи для холодильників, там же і гніздо.
Відзвітуюся по світлодіодній підсвітці.
Зробив обрахунки по темі http://aquaforum.kiev.ua/showthread.php?t=51346 "Расчет света для аквариума (немного математики)" тільки в цьому місці "Ку = 120 / 360" замість 360 підставив 120 градусів, тому що світлодіод не світить у всі 360, а замість 120 порахував для свого 20ти літрового акваріума кут, вийшлов біля 80 градусів.
В результаті вийшло 290 люмен.
Замовив я 3 шт. світлодіодів (EDSX-KLC8-C3_847) по 90 люмен кожний, і вартістю по 36 грн.
Приїхали світляки, на швидку руку на контролері зробив ШІМ значення якого задається через ком порт компа, на вихід контролера поставив польовий транзистор, світлодіоди прикрутив до комп’ютерного радіатора(найшов в хазяйстві з старого процесора).
Встановив світлодіоди над аквою і був приємно здивований, вони світили набагато яркіше чим стара підсвітка(15 Ват лампа розжареня + 8 Ват лампа деного світла).
На даний момент мінус один: дуже сильно, як на світлодіоди, гріється радіатор, в майбутньому потрібно буде крутити вентилятор для охолодження, а це вже зайвий звук.
На майбутнє хочу дописати прошивку на свій існуючий акваконтролер для регулювання світлодіодною підсвіткою, і переробити стару підсвітку, потім відзвітуюся як почувають себе рослинки.
На фото охолодження світляків.
на відео трохи тухла підсвітка, думаю баланс білого не вірно виставив
http://www.youtube.com/watch?v=C90I7GO2pkM
Виміряв температуру повітря в середині радіатора = +50 по цельсію, включив вентилятор на 5 Вольт температура впала до 25 градусів, причому світлодіоди світят не на всю потужність (на 200 значень ШІМу з 255).
Відзвітуюся по світлодіодній підсвітці.
Зробив обрахунки по темі http://aquaforum.kiev.ua/showthread.php?t=51346 ...
Це неправильні розрахунки. Потрібно брати задані вами люмени і ділити на коефіцієнт відблискувача від 0.33 (без відблискувача) до 0.95 з супер пупер відблискувачем. А решта там правильно.
У вашому випадку, співпало так, що все вірно, при умові коли діод низько то буде все попадати на поверхню, тобто 1, але звичайно буде відбите від поверхні світло (за рахунок непрямого кута падіння) тому не все попаде на дно, отже меньше одиниці.:)
Виміряв температуру повітря в середині радіатора = +50 по цельсію, включив вентилятор на 5 Вольт температура впала до 25 градусів, причому світлодіоди світят не на всю потужність (на 200 значень ШІМу з 255).
Значить на кристалі приблизно 40 град цель.
Що це в вас за одиниці потужності ШІМу?
І прошу звернути увагу, що виробник гарантує тривалість роботи 64000 годин лише при струмі 350 ма і температурі 45 по Цельсію, при струмі скажімо в 1 ампер життя діода буде як люм.лампи десь 10000-20000годин.
Тоді купуємо 9 ват Бріллє 750 люмен 12000 годин і виходимо на те саме еле по ціні 9 грн. ще й без кулера та з меньшими розмірами ???:)
Тоді купуємо 9 ват Бріллє 750 люмен 12000 годин і виходимо на те саме еле по ціні 9 грн. ще й без кулера та з меньшими розмірами ???:)[/QUOTE]
що це за лампа?люмінісцента чи економка якщо можна детальніше розкажіть?
Тоді купуємо 9 ват Бріллє 750 люмен 12000 годин і виходимо на те саме еле по ціні 9 грн. ще й без кулера та з меньшими розмірами ???:)
що це за лампа?люмінісцента чи економка якщо можна детальніше розкажіть?[/QUOTE]
Це виробник Польша 9 ват 864 PL-S 2, на сторінці:
http://www.aquaforum.lviv.ua/forum/showthread.php?t=1586&page=2 пост №12, є посилання як включити, хача до них продаються і спеціалізовані баласти, але їх можна купити лише в Москві, де в нас не знаю, хоча є настільні лампи з такими баластами, якщо щось таке знайдете то дайте знати.
Наскільки я знаю, хоча можу і помилятись то на таку лампу подається 12 вольт змінний струм. Відповідно ЕПРА там в лампі.
Наскільки я знаю, хоча можу і помилятись то на таку лампу подається 12 вольт змінний струм. Відповідно ЕПРА там в лампі.
Ви помиляєтеся, там тільки стартер встроєний, на лампу подається десь 90 вольт, точно вказано на упаковці струм, цьго достатньо, на память не скажу. Потрібний баласт.
Значить на кристалі приблизно 40 град цель.
Що це в вас за одиниці потужності ШІМу?
І прошу звернути увагу, що виробник гарантує тривалість роботи 64000 годин лише при струмі 350 ма і температурі 45 по Цельсію, при струмі скажімо в 1 ампер життя діода буде як люм.лампи десь 10000-20000годин.
про ШІМ http://ru.wikipedia.org/wiki/Широтно-импульсная_модуляция
Підведена напруга 12 В - втрати на провіднику(від 1 до 1,5 Вольт)
Діод розрахований на 700 мА, на ощуп ледве тепленький при увімкненому вентиляторі.
На мій погляд рослини почали рости чуть краще ніж при попередньому освітлені, Валліснерія далі пускає парости, в акві було 2а куски якогось стебла, яке пустило коріння і маленьке листя. Купив криптокорину, вже півтори тижні росте і пустила коріння маленьке(давав добрива під коріння).
Я порахував ціну на світлодіоди і люм.лампи, майже однаково, плюс світлодіодів: можна регулювати спектр і яскравість(на акваконтролері зробив для акваріума аля сонце:)), довший час роботи. Мінус: Ризикую викинути гроші на вітер, оскільки в нас мало хто використовує сітлодіоди, і їх не можна буде заміняти, припаяв і забув.
Запускаю нову акву 112 літрів на світлодіодах.
про ШІМ [url]...
Діод розрахований на 700 мА, на ощуп ледве тепленький при увімкненому вентиляторі.
Я порахував ціну на світлодіоди і люм.лампи...
Запускаю нову акву 112 літрів на світлодіодах.
Ви не зрозуміли, ШІМ не дає уявлення про середньодіючий струм і напругу на діоді, тому практичної цінності ваша інформація не має, просто булька, а могла б бути і корисною.
На рахунок однакової ціни, між люмінесцентними і діодами, то цікаво, але без ваших розрахунків нізащо не повірю, був би вдячний якщо ви такі дасте.
Згідно документації, ваш діод може витримати не тільки 750 мА, але і 1000 мА , але як і при 750 так і при 1000 русурс його буде меньший від 64000 годин!! Нажаль виробник замовчує точну цифру годин у цьому випадку. Для аналогії можете глянути доки, для NICHIA NSPWR70CSS-K1-E і Z-Power LED P7 W724C0.
Мені стало цікаво, яка економічна ефективність люмінесцентної лампи, Польша 9 ват 864 PL-S 2 Brille в порівнянні до діода EDSX-KLC8-C3_847 по 90 люмен і вартістю по 36 грн.
Вхідні дані:
лампа потужність - 9 ВА, світловий потік - 750 люмен, ресурс - 12000 годин, вартість - 9 грн.
діод потужність 2.52 ВА, світловий потік - 90 люмен, ресурс - 64000 годин, вартість - 36 грн.
Розрахунки зроблено для однакової яскравості і однакового ресурсу. Тобто, якщо взяти одну лампу і 8 діодів отримаємо 750 люмен і 720 люмен.
Якщо взяти по ресурсу, то потрібно спалити 5.3 лампи по черзі і 8 діодів за оди раз.
Вийшло витрати за перший рік лампи 17.2 грн, а діоди 308 грн. За весь ресурс (17 років) діоди разом з витратами на електрику в 3.25 рази дороще: (в таблиці зліва лампа справа діоди)
Вариантов два.
1. т8 25вт 75см.
2. т5 24вт 55см. (в шахматном порядке).
И тех и тех нужно по 4шт. На крайний случай по три.
Если по три, тогда гролюкс -2шт, аквастар -1шт.
Нужны эпра. Мои уже почти закончились (может одна осталась плата), есть немецкие, VS. -170грн. Это на две лампы.
Патроны есть только т8 -20грн\шт. т5 скоро приедут -25грн\шт.
Лампы: т5 гролюкс -90грн
аквастар -80грн
(25Вт) - т8 гролюкс -83грн
аквастар -95грн
це ціни які мені скинули на київському форумі
потрібно:
1 ЕПРА - 170 грн.
2і лампи Т5 - 90+80
патрони Т5 4 шт - 100грн.
разом: 440 грн.
для 100 літрів виходить 0,5 Ват/літр
+ кожних пів року потрібно замінювати лампи.
Діоди: хочу поставити 15 шт. в лінійку = 540 грн.
при цьому на 100 літрів аквасу виходить 0,3-0,4 Ват/літр
+ блок живлення безшумний (5В, 12В, 24В) - 230 грн.(але блок живлення потрібний не лише для діодів, а й планую поставити помпу для подачі добрива+живлення акваконтролера)
по діодам, Ви не врахували що діод світить на 120 градусів а лампа на всі 360!
- надіюсь на те що діоди не потрібно буде міняти пару років
От такі розрахунки в мене.
Єдине той діод який ви вибрали неефективний, тоді беріть вже Z-Power LED P7 W724C0, вони мають 90 люмен/ват проти 35 люмен/ват. Але є і такі варіанти:http://www.ledlamp.com.ua/catalog/index.php?SECTION_ID=63&ELEMENT_ID=1390, бачив і схоже 70 люмен/ват, правда ціна кусається 4 долара за ват
тоді беріть вже Z-Power LED P7 W724C0
спектральна характеристика його не підходить для рослин! ціна 20 у.о. ось тут http://www.beriled.biz/category_25.html
6000К підходить
це теплова температура, а не спектральна харектеристика густини розподілу потужності.
Це і те і друге, суть 6000К до 2700К така, що у першому випадку спектр ширший від другого. Плюс умова балансу білого і чорного, тобто хорошої кольоропередачі от і входить нормально. Але краще було б 6500К
Запустив акву на 100 л. з світлодіодами, поставив
EDSX-KLC8-C3 - 10 шт.(з 14шт.) та EDSW-KLC8-B3 - 2 шт. (з 4шт.), всі не встановив тому що не хватило радіаторів.
Керуються світлодіоди від акваконтролера через ШІМ, освітлення він проключає ступінчасто.
П.С. На старому акваріумі(20 л.) коли стояли 3 шт. EDSX-KLC8-C3 рослинам подобалось таке освітлення, криптокорина потягнулась в сторону ЛЕД.
На першому фото світлодіоди світят на максимально обмеженій потужності.
На другому фото видно дзеркальне відображення радіаторів з світлодіодами, планую доставити ще таких же 2а блоки.
На двох середніх радіаторах видно світлодіоди з холодним білим спектром.
Доставив я всі світлодіоди, тепер їх 18 шт. і виникла проблема, блок живлення імпульсний китайський (Mean Well 24 В 4.5 А) не справляється з навантаженням, світло починає "блимати" навантажений він тільки світлодіодами. Міряю навантаження - 3.5 Ампер при 24 Вольт = 84 Ват. Скинув струм до 2.7 Ампер = 64 Ват, вроді політ "ясний".
Тільки щось мене мої пораховані Вати у порівняні з ватами люмін. ламп збивають з пантелику.
Тепер в мене 1780 направлених люмен під 120 градусів.
Цікавить порівняння з люмін. лампами, хочу дойти до практичного висновку. Хто може або знає де позичити люксометр для науки, за пиво:)?
Цікавить порівняння з люмін. лампами, хочу дойти до практичного висновку. Хто може або знає де позичити люксометр для науки, за пиво:)?
У порівнянні можна спробувати фотоекспонометром, але абсолютне навряд чи вдасця.
http://io.ua/14710285n.jpg
2010.04.30 - Посадка рослин
http://io.ua/14710287n.jpg
2010.05.23
Доставив 2*15 Ватт 2700К на задню стінку, планую, як розбагатію:), доставити наперед або світлодіоди або дві лампи T5, коврик Глосостігми повільно стелиться. В акву лию Fe і Флорастім + СО2.
Звіт по росту рослин:
Анубіас nana (Anubias nana) - дуже повільно росте.
Блікса Японська (Blyxa japonica) - практично не росте.
Глосостигма - росте але не так як хотілося б:)
Марсілія - майже не росте.
Річчія - дуже розрослася, через неї аква робиться вся зелена(мало світла потрапляє до дна).
Гетерантера гостролиста - дуже швидко росте, особливо пускає коріння.
Дідіпліс діандра - росте, класний вигляд має.
Лімнофіла сидячоквіткова - помаленько прогресує:)
Лімнофіла водяна - дуже швидко росте, доросла в гору почала рости горизонтально. Як її образати правильно? Вона затримує частину світла.
Апоногетон хвилястий - помаленько прогесує.
Пистия (Pistia stratiotes) - росте помаленько.
Мох яванский Vesicularia dubyana - росте помаленько.
Гигрофила многосеменная - майже не росте, лімнофіла водяна не дає світла їй.
Альтернатера Рейнека Розифолия - дуже помало росте.
Валіснерія спіральна - росте чудово, пускає парости.
Ехо - він в мене як виріс в 20 літрах пів року назад так майже таким і зараз залишився.
Водяна капуста - так сказали продавці на рослинку яка має сітло зелений колір і росте біля Ехо і Лімнофіли водяної, пройшла акліматизацію і дала сильного жару в рості.
Охват Марьян
24.05.2010, 00:17
Lestat, мені здається, що у вас не ті LED про які говориться в темі.......
Глосостигма - росте але не так як хотілося з Со2 подачею за місяць......це вона зовсім не росте.
мені здається, що у вас не ті LED про які говориться в темі.......
саме ті про які я писав + 30 Ват 2700К звичайні люмін. лампи
з Со2 подачею за місяць......це вона зовсім не росте.
я так думаю мало світла їй, лінійка з ЛЕД стоїть саме по цетрі акви, а глосостігма на початку акви росте.
акваріум станом на 2010.07.01
http://io.ua/15165831n.jpg
vBulletin версії 3.8.4, © 2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.
Переклад: © Віталій Стопчанський, 2004-2009