Показати повну версію : 80л
Акві 2 роки, люблю постійно вдосконалювати(зазвичай напливами з перервою десь місяць). Підскажіть що додати, що забрати. Хто шо думає?
Очевидно, що усе вже продумано і розміщено оптимально та зі смаком!:)
Але я б іще у передньому лівому куті посадив щось невисокого зросту (типу карликової саггітарії), щоб чуть-чуть прикрити ліву частину кокоса - на мою думку буде ще природніше.
Хороша ідея, дякую. Проте напряжно купити карликову:(
Я б цей кокос взагалі б забрав, але потрібен для нересту pelvicachromis taeniatus. А з низькорослими рослинами то я маю на увазі шо взагалі ніде купити у Львові(бачив в неділю на Краківському сагітарію проте см 20-30), а в Польші в магазині то дорого та й буваю там рідко.
Аква добре виглядає,можу поділитись маленькою рослиною.Тільки чесно кажу,що не знаю чи це ех ніжний,чи сагітарія.Зацікавить пиши в лічку.
На Краківському в магазинчику без назви (перед маг. братів) є ехінодорус ніжний (tenellus), якщо ще не маєш то там можна взяти недорого, або щось підібрати.
Tarik_Nikita
07.05.2008, 17:39
Хочу поділитися досвідом щодо росту ехінадоруса ніжного.
Спочатку воду міняв 1 раз в тиждень 10% - ехінадорус ріс нормально, кожні три дні пускав нову стрічку і це при тому, що грунт був фракцією 1-1,5см, потім почалися проблеми з водорослями, я почав міняти по 20-30% води два рази в тиждень і все - ніжний почав занепадати, листки стали прозорі і розлізлі в результаті при заміні грунту я побачив, що переседжувати вже нема шо і викинув. Виходить, що ця рослина не любитель свіжої води і з частими замінами рости не буде
Охват Марьян
07.05.2008, 21:27
Можливо я неуважно дивився :) але хотілось би почути(побачити) про папороті і мохи.
Може Тарас і правий аква де в мене росте або ех або сагітарія вода підмінюється 2р на місяць,але він виростний для малька.І росте нормально.
Щиро дякую всім за поради. З підмінами води також мав гіркий досвід, особливо з криптокориною апоногетонолистною.То зробив кілька висновків.І вже рік чудово все росте.
1.Визначився які мені потрібні параметри води для більшості видів рибин і рослин. У мене це 7-10gH(мінімально 4-коли стимулюю нерест,обовязково поступово), pH 6,5-7,0, нітрати 5-10 мг/л, фосфати перевіряв кілька раз, завжди все ОК(зараз не парюсь). І намагаюсь цього дотримуватись хоча з нітратами буває і до 20мг/л(коли в відряджні, а дружина чи світло забуде ввімкнути чи перекормить:)) , проте це не шкодить(хіба починають зяввлятьсь grin spot alge).
1. Раз чи два рази в місяць аналізую жорсткість водопровідної води, виходячи з чого роблю суміш водопровідної з деіонізованою( на вул. Виговського то взимку бувало шо лише дві частини водопровідної на вісім дистиляту).
2.Підміна раз в тиждень 15% готовою сумішю(твердість десь на 1-2 градуси менша ніж в акві, а pH завжди 7-7,1) ці параметри я зазвичай не перевіряю, бо знаю шо десь так і є ( кілька раз перевіряв). Свіжу воду вливаю тонкою трубкою за внутрішній фон(10л то десь хв 10-15хв).
3. Перед підміною сифоню грунт, безпосередньо з під рослин детрит не витягую навмисне. Проте маю донний фільтр комбінований з зовнішнім біологічним фільтром. Тому корені не гниють.
4. Завжди тримаю декілька швидкоростучих рослин(Валіснерія, індійський папоротник, пухирчатка). Це забеспечує буферність акви(типу чим більше нітратів і фосфатів тим швидше вони ростуть). Можна їхати на місяць у відрядження і довірити акву дружині(грунт не сифонить і воду не підмінює:))
5. Раз в два місяці міряю нітрати (виходячи з чого коректую кількість швидкоростучих рослин(прориваю і так кожен тиждень чи два проте корегую загальну їх кількість бо кількість риб то змінюється)
Вся ця возня з нітратами і швидкоростучими рослинами то головно шоб не зявлялись водорості.
З твердістю і рН для запобігання криптокоринової хвороби.
А з детритом під коренями то шоб добре росли більшість рослин(не можу додавати глину та вугілля через свій донний фільтр проте підкладаю при необхідності шматочки торфу)
Ось це мій досвід може комусь допоможе;)
vBulletin версії 3.8.4, © 2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.
Переклад: © Віталій Стопчанський, 2004-2009