КПК

Показати повну версію : Зниження жорсткості води методом виморожування.

Slavik
18.01.2010, 23:53
Зниження жорсткості води методом виморожування.
Для успішного розведення багатьох видів риб звичайно необхідна м'яка вода. Оскільки акваріуміст - любитель майже ніколи не може дістати відповідну за якістю воду з природних водоймищ, він вимушений сам займатися зниженням жорсткості води. З фізичних методів для цієї мети рекомендується дистиляція і електроліз, з хімічних - обробка гашеним вапном і щавлевою кислотою. Останніми роками стали застосовувати дифузійну обробку води.
Але всі ці методи мало придатні для практичного вживання в домашніх умовах. Для дистиляції і електролізу води необхідна громіздка апаратура, яка дорого коштує. Щоб користуватися хімічними методами, треба володіти спеціальними знаннями, до того ж і сам процес дуже трудомісткий. Тому любителя часто осягає невдача.
Отож, необхідний такий метод обробки води, який відповідатиме наступним вимогам:
1. Він має бути простий, щоб любитель зміг обходитися мінімумом спеціальних знань.
2. Потрібна апаратура має бути дешевою.
3. Процес обробки води не повинен віднімати у акваріуміста багато часу.
Цим вимогам задовольняє запропонований нами метод пом'якшення води виморожуванням, який застосовний, зрозуміло, лише в холодну пору року, зазвичай з листопада по березень.
Фізико-хімічна основа цього методу полягає в наступному: при замерзанні розчинів кристалізується чистий розчинник, а розчин насичується залишком розчиненої речовини. Вимерзання чистого розчинника теоретично відбувається до тих пір, поки концентрація розчиненої речовини в розчині, що залишається, не досягне межі розчинності. З цієї миті у вимерзаючому розчиннику присутня і розчинена речовина.
Так відбувається процес очищення рідини, широко вживаний в хімічних лабораторіях. Водопровідна вода є розчином жорстких складових (розчинені речовини) в чистій воді (розчинник). При заморожуванні такої води спочатку замерзає розчинник, який є майже чистою водою, тоді як жорсткі складові насичують розчин. У наших дослідах застосовувалася лейпцігська водопровідна вода з середньою жорсткістю 14 градусів. Вода була заморожена приблизно до половини об'єму. Вода, що утворилася з льоду, що розтанув, мала жорсткість 2-2,5 градуса. Чим більше поверхня води, тим краще вона виморожується. Тому треба користуватися відповідним посудом. Краще, якщо вона зроблена з синтетичних матеріалів (поліхлорвініла, поліетилену і тому подібне), які лід може деформувати, не руйнуючи.
Після того, як вода заморожена до половини або до відповідної частини, шар льоду пробивають, водний залишок з підвищеною жорсткістю зливають, а лід розтоплюють і нагрівають.
Перевага описаного методу перед іншими полягає в тому, що вода при виморожуванні не лише помякшується, але і опріснюється.
Джерело: Рыбоводство и Рыболовство 3/1967

navy
19.01.2010, 10:37
Slavik, Так то знайомий старий метод.Але уявіть коли Вам треба зробити наприклад 30л такої води:eek:.Я пробував ,після цього бажання пропало бавитись з тим.:D

ЕММА
19.01.2010, 20:24
Воно-то так,але якщо акваріум не один і в кожному потрібно поміняти воду?Ліпше вже дистелятор купити

pyellow
21.01.2010, 18:04
Думаю что в то время когда приходилось-цитата: "бавитись з тим" - немного прошло.Практически каждый второй дошел уже до двукамерного холодильника,а кто и до морозильной камеры...

navy
21.01.2010, 18:25
pyellow,Не має значення де виморажувати воду:) чи в холодильнику ,чи на вулиці.Легше придбати наприклад в аптеці,або на аккумуляторній станції.А хто має тепер осмосну установку то взагалі*THUMBS UP*.З колегами можно за *DRINK*завжди домовитись.
Я до чого вів хто хоче зробити собі воду таким чином ,для нересту риби хоч 30л,прошу побавитись і поділитись потім враженнями від насолоди того процесу.:D

pyellow
21.01.2010, 18:42
Не спорю,с ветеранами,да и нужды в 30 литрах пока небыло.А в камеру входит 3 шестилитровых пластиковых канистры.Время заморозки и количество на выходе доложу позже.

АшДваО
21.01.2010, 19:05
Зараз така температура на дворі,що можна виставити тару на балкон(хто має,звичайно) і не загружати камеру,тим більше,що вона рідко буває порожньою.Тут головне не перетримати,щоб вся вода не замерзла.

ЕММА
21.01.2010, 21:27
Я дя нересту таракатумів в 80 літрах 50літрів виморожувала...слова ХТО ШУКАЄ ПРОБЛЕМИ ТОЙ ЗАВЖДИ ЇХ ЗНАЙДЕ точно про мене...добре що в мене дві морозильні камери

Lavina
22.01.2010, 17:05
Я для свого 40 л акваріума (який густо населений рослинністю) теж бавюсь: кип’ячу по 2 год 10л баки з водою, потім зразу ставлю в ванну з холодною водою, внаслідок чого утворюється 1,5 см слой осаду, зливаю акуратно чисту воду і в акву. Для маленького об’єму ше так повозитись можна, тим більше рослини почуваються прекрасно, ніяких проблем з водою немає, і немає ніяких водоростей, адже вони не дуже полюбляють м’яку воду.
А от для більших об’ємів , то вже питання інше....
Але все-таки методом виморожування, думаю вода краща виходить.

Slavik
22.01.2010, 19:24
Цей спосіб мені подобається, таким методом зараз готую м"яку воду раз на тиждень 10л. для доливання в замін випарувавшої.
Я думаю, що розморожена вода має більш придатнішу структуру для росту рослин і життя риб.:)

kelast
23.01.2010, 11:38
на вулиці -18 градусів. Набераємо відра і бігом на вулицю і через пару годин будете мати БАГАТО льоду

pyellow
23.01.2010, 17:35
В камеру холодильника залезло две шестилитровых бочки(остальное имущество сдвинуть не удалось),мерзло 36 часов ,выход до 5 литров(скорость нагнетания холода стояла минимальная).Усилий минимум ,но 30 литров и чтоб побыстрей - это нужно постараться.
Лучше,по совету ветерана сходить за *DRINK*.....

navy
25.01.2010, 10:36
А тепер прошу заміряти параметри води,яку получили:)

KSENIA & RUSL@N
25.01.2010, 14:05
Мою таку практику з виморожування води!
Жосткість води понижається шляхом виморожування з 8 до 4
Застосовувала такий метод!
В баклажки по 1.5л. наливала води з крана і складала в морозільну камеру.
Після замерзання протягом ночі,витягала і ставила щоб розмерзлась.
Після розморожування знову заморожувала.
Таку процедуру повторювала 5 днів.
Потом розморожену воду зливала в відро і залишала на ніч відстоятись.Вся сіль залишалась на дні у вигляді осаду.
Тепер придбала осмос,бо набридло цим займатись.

pyellow
25.01.2010, 16:43
А тепер прошу заміряти параметри води,яку получили:)

дело обстоит так
вода с крана GH28 KH 20 РH 7.2
кипяченная 5 мин GH 14 KH 15 PH 6.8
кипяченная 50 мин GH 10 KH3 PH 6.8
вымороженая GH 10 KH 2 PH 6.8

точность параметров GH и KH по кипячению и вымораживанию может быть немного больше РН без сомнений

navy
25.01.2010, 18:16
А тепер доповідаю,приблизно такі параметри води має "Моршинська",яку привозять в цистернах на розлив-50 коп\літр.
Робіть висновки чи варто тим займатись.:)
Коли мені треба було віднерестити скалярів,апістограм,нанокар тощо,то я купував воду заливав нерестову акву і всі були в захваті.*ONE*

Slavik
27.01.2010, 14:16
А мені, наприклад, морока з регулярним тасканням тазіків і відер з водою, приносить величезне задоволення, а ще, як куплю собі тести, то тоді, взагалі мене ніхто не відірве від цієї захоплюючої справи ( Зниження жорсткості води методом виморожування). :D:D:D

Green belt
06.02.2010, 12:20
Зараз можна купити побутовий зворотній осмос базової моделі (5 ступенів) за 115,00 Євро, продуктивність по очищеній воді при тиску 4 атм. складе орієнтовно 180 л/добу.
Інший варіант - можна купити пару літрів катіоніту в Na+ - формі і пом"якшувати, регенеруючи кухонною сіллю вручну. Але у вихідній воді збільшиться вміст натрію еквівалентно кількості іонів Ca2+ і Mg2+.
І для чого морочитись з виморожуванням? Хіба що дійсно комусь це подобається...

RVV
06.02.2010, 12:44
Зараз можна купити побутовий зворотній осмос базової моделі (5 ступенів) за 115,00 Євро,

І для чого морочитись з виморожуванням? Хіба що дійсно комусь це подобається...

Тому що не всі можуть взяти і потратити 115 євро на осмос