Показати повну версію : Выбор системы обратного осмоса.
Давно тема не поднималась. Хочется разобраться, какова нынешняя ситуация с данными девайсами, поскольку хочу приобрести. Но может что есть что-то поинтереснее сейчас?
Для меня важны следующие параметры:
1) Большой процент выхода готовой воды (на водопроводе счетчик).
2) По возможности отсутствие насоса (понимаю, что есть противоречие с первым пунктом, но давление в водопроводе вроде бы неплохое). Опять же открыт к признанию факта, что насос - это на самом деле благо, но давление на 6 этаже нормальное.
3) Возможность настроить систему для работы в автономном режиме.
4) Общая надежность конструктива.
5) Цена, конечно тоже имеет значение.
6) Может быть еще что-то, что я не учитываю по причине неопытности.
Еще просто хотелось бы просто услышать отзывы по конретным импользуемым системам и проявившимся за время эксплуатации недостаткам. Короче, что хорошо и что плохо.
Охват Марьян
26.01.2010, 01:15
Маю американський осмос фірми PurePro, вже більше двох років і ним повністю задоволений *THUMBS UP*
Большой процент выхода готовой воды (на водопроводе счетчик).
Лічильник води не реагує коли працює осмос ( принаймі в мене), тобто не крутить куби :)
3) Возможность настроить систему для работы в автономном режиме.
Незрозуміле запитання, але якщо мається на увазі автодолив то потрібно ставити ел.магнітний клапан.
Лічильник води не реагує коли працює осмос ( принаймі в мене), тобто не крутить куби
Класний лічильник!:D Де взяв?
В мене осмос польський, не дуже задоволений, але суть не в фірмі. Усі осмоси подібні, головне там мембрана, від якої і залежить продуктивність. А попередні фільтри якоїсь суттєвої ролі не відіграють. Тому, якщо важить ціна, то купуйте окремо мембрану і "баняк" під неї, а попередні фільтра можна зібрати із звичайних побутових фільтрів - один механічна очистка а інший вугільний. Якщо хочете більшу видачу осмотичної води, то я бачив фільтра з двома мембранами.
Охват Марьян
26.01.2010, 18:45
Класний лічильник! Де взяв?
На "Торпедо" :)
6) Может быть еще что-то, что я не учитываю по причине неопытности.
Якщо осмос буде купуватись для морського акваріума, то після нього потрібно буде ставити ще й іоннообмінні колонки так, як осмос пропускає всетаки деякі елементи, які шкодять поліпам.
sv-ukraine
26.01.2010, 19:33
Нажаль в Україні осмос установки або дорогі або неякісні, якось не можуть в нас сумістити все в одне :) Можна замовити з США, якість відповідно набагато краща за польські та китайські аналоги :)
Осмос установка + іонообмінні колонки - ціна з доставкою в Україну $159
http://www.aquaforum.lviv.ua/forum/photoplog/images/126/large/1_22-264-g.jpg
ціна з доставкою в Україну $159
Це дуже хороша ціна за такий осмос. За свій простенький польський, без іонообмінних колонок, три роки тому я заплатив більше 200$. А що означає пропорція Waste/Pure - 1,1/1? Невже на одну літру осмосу відходи будуть становити 1,1 літра? Бо мій осмос дає співвідношення 1 літр осмосу до 5 літрів в унітаз. І ще одне - який потрібен мінімальний тиск для цього осмосу?
Ще один момент. На київському форумі обговорювалося питання помякшення води з допомогою іонообмінних смол і прийшли до висновку, що для травника це шкідливо, оскільки по принципу дії, іони жорсткості обмінюються на іони натрію, який шкодить рослинам. Я передаю зміст і якщо він некоректний, то прошу поправити.
До иашої інфорації мембраму виробляє тільки америка а корпус хто хоче
ЛиСиЙ, наклейку Made in USA вже давним давно навчились друкувати у Китаї ;)
Марян Деякі елементи чому шкодять???-поліпам:confused:
Смоли для моря треба ставити спеціальні бо не всі забирають заликові аніони
Для моря залишають перші три фільтри тонкої очистки:
1 картрідж простий фільтр тонкої мех-очисткиа 20 чи 10 микрон,
2 картрідж угольний фільтр на 20 чи 10 мікрон,
3 картрідж угольний фільтр на 5 мікрон.
Або другий варіант:
1 картрідж - 5 мікрон
2 картрідж - 2 мікрона (1 мікрон)
3 картрідж - елемент з активированного угілля
Потім іде осмосна установка.
Фільтр зі смолами треба видалити - бо вони збагачують воду фосфатами з яким в "морі" борються.
http://www.aqualogo.ru/phpbb2/index.php?act=Attach&type=post&id=811
Охват Марьян
27.01.2010, 12:25
Марян Деякі елементи чому шкодять???-поліпам
Деякі елементи, які всетаки проходять осмосну мембрану, для прикладу кремній, викликають буйний ріст водорослей, що в сьою чергу закривають попадання світла на корали і припинення життєвого циклу зооксантелій.
Або другий варіант:
1 картрідж - 5 мікрон
У мене стоїть (загальному осмосі):
1- 5 мікрон
2- вугіля
3- 1 мікрон
Прохідність води зменшилась наполовину ніж була при 20мікрон/вугілля/5мікрон зате мембрана працює вже 3 роки.
Фільтр зі смолами треба видалити - бо вони збагачують воду фосфатами з яким в "морі" борються
Не зрозуміло звідки візьмуться фосфати? Думаю, що це твердження помилкове.
Noe, Вы правы, это про угольный пост-фильтр.
Вот что пишут про пост-фильтр -
http://www.aqualogo.ru/phpbb2/index.php?s=&showtopic=5349&view=findpost&p=94241 (http://www.aqualogo.ru/phpbb2/index.php?showtopic=5349&st=180&p=94241*********) пост 183 и
"5 ступень - пост-угольный фильтр" - вот этот картридж лучше убрать, скорее всего будет давать фосфаты (http://www.aqualogo.ru/phpbb2/index.php?showtopic=5349&st=180#) пост 200.
(http://www.aqualogo.ru/phpbb2/index.php?showtopic=5349&st=180#) (http://www.aqualogo.ru/phpbb2/index.php?showtopic=5349&st=180#)
Я не розбираюся в морській акваріумістиці, але! Коли читаю форуми, то в першу чергу звертаю увагу на профіль дописувача. Майже 90% людей тупо переказують на форумах те що десь чули. По-друге, активоване вугілля не поглинає і відповідно не може після використання свого терміну видавати фосфати! Можливо картрідж з активованим вугіллям якось інакше впливає на морський акваріум, але явно не в плані фосфатів!
P.S.: Написав цей пост і почав читати далі посилання, яке дав пан Doc-tor. В підтвердження моїх слів про рівень дописувачів на форумах - "сеня" запустив морський акваріум на звичайній воді, а не приготованій на осмосі. Що він там наливив - сам не знає! Зате вугільний фільтр видалив з осмоса!
Не буду спорити, перечитав багато форумів, та всі вказують на підвищення фосфатів, коли є вугільний постфільтр. Коли його виключають, то параметри фосфатів у воді майже зникають. Також пишуть, що при виготовленні цих вугільних постфільтрів використовують фосфорну кислоту, тому і підвищуюють в воді фосфати.
Я заміряв рівень фосфатів після свого осмоса, в якому стоїть вугільний фільтр - фосфатів 0! Заміряв не одноразово, тому можу з впевненістю говорити про нульовий рівень фосфатів.
Охват Марьян
28.01.2010, 00:34
Не буду спорити, перечитав багато форумів, та всі вказують на підвищення фосфатів, коли є вугільний постфільтр. Коли його виключають, то параметри фосфатів у воді майже зникають. Також пишуть, що при виготовленні цих вугільних постфільтрів використовують фосфорну кислоту, тому і підвищуюють в воді фосфати.У мене в осмосі є два вугільні фільтри: перший стоїть як катрідж між пяти і одномікронними катріджами, а інший стоїть, як мінералізатор після мембрани (для очищення неприємних запахів - це з інструкції) може Док ви саме про другий чули ?
І хочеться і колиться. Поки по трохи все збираю. Думаю в восени запускати.
У мене в осмосі є два вугільні фільтри: перший стоїть як катрідж між пяти і одномікронними катріджами, а інший стоїть, як мінералізатор після мембрани (для очищення неприємних запахів - це з інструкції) може Док ви саме про другий чули ?
Я про фільтр який стоїть після осмосної установки.
Green belt
05.02.2010, 18:01
........3) Возможность настроить систему для работы в автономном режиме.
А що саме мається на увазі під автономним режимом? Практично всі подібні системи, які зараз є на ринку, не потребують не те, що втручання споживача, а й будь-яких налаштувань як таких взагалі.
.... А що означає пропорція Waste/Pure - 1,1/1? Невже на одну літру осмосу відходи будуть становити 1,1 літра? Бо мій осмос дає співвідношення 1 літр осмосу до 5 літрів в унітаз. ...
Співвідношення 1:5 ну дуже у Вас велике. Якщо поставити мембрану більшої пропускної здатності, то таких великих втрат води можна уникнути. Доречі, такий скид в дренаж може бути внаслідок тривалої експлуатації мембрани.
Для моря залишають перші три фільтри тонкої очистки:
1 картрідж простий фільтр тонкої мех-очисткиа 20 чи 10 микрон,
2 картрідж угольний фільтр на 20 чи 10 мікрон,
3 картрідж угольний фільтр на 5 мікрон.
Або другий варіант:
1 картрідж - 5 мікрон
Потім іде осмосна установка.
...
Для системи зворотнього осмосу такий порядок є неприпустимим, оскільки вугільний «пил», потрапляючи на мембрану, значно зменшить термін її придатності для експлуатації. Механіка: поліпропілен – вугілля- поліпропілен ; а далі мембрана. 2-ий поліпропіленовий фільтр захищає мембрану від вугільного пилу який буде вимиватись з вугільного картриджа, тому картриджі мех. очищення потрібно ставити саме в такому порядку.
Деякі елементи, які всетаки проходять осмосну мембрану, для прикладу кремній, викликають буйний ріст водорослей, що в сьою чергу закривають попадання світла на корали і припинення життєвого циклу зооксантелій.
У мене стоїть (загальному осмосі):
1- 5 мікрон
2- вугіля
3- 1 мікрон
Прохідність води зменшилась наполовину ніж була при 20мікрон/вугілля/5мікрон зате мембрана працює вже 3 роки.
В даному випадку кремній у воді може бути у вигляді силікатів або у вигляді оксиду SiO2. Отож SiO2 як механічна частка відфільтрується ще на етапі механічного очищення і до мембрани не дійде. А степінь очищення води від силікатів системою СЗО становить 96%. Тобто або у вас невірні дані по очищеній воді, або прийшов час змінити мембрану, ресурс якої становить в середньому 6000л – 1-2 роки.
Не зрозуміло звідки візьмуться фосфати? Думаю, що це твердження помилкове.
Дійсно, звідки візьмуться фосфати. Якщо вугільний постфільтр виготовлений з дотриманням всіх технологій і з якісної сировини , то він НЕ МОЖЕ підвищувати кількість фосфатів у воді.
У мене в осмосі є два вугільні фільтри: перший стоїть як катрідж між пяти і одномікронними катріджами, а інший стоїть, як мінералізатор після мембрани (для очищення неприємних запахів - це з інструкції) може Док ви саме про другий чули ?
Вугільний постфільтр не є мінералізатором, це різні речі. Вугільний постфільтр покращує смакові властивості води що проходить через мембрану. А мінералізатор збагачує воду мінеральними солями (хлориди і бікарбонати кальцію, магнію,натрію і калію). Це не є взаємозамінні речі.
Системы обратного осмоса в интернете описаны,продавцами, но в основном конечный результат.С фильтрами более или менее все понятно,но подскажите какую роль в этой системе играет мембрана (ссылок про этот элемент достаточно,но без принципа работы и его роли во всей системе).
Green belt
06.02.2010, 12:01
Системы обратного осмоса в интернете описаны,продавцами, но в основном конечный результат.С фильтрами более или менее все понятно,но подскажите какую роль в этой системе играет мембрана (ссылок про этот элемент достаточно,но без принципа работы и его роли во всей системе).
Мембрана в ситемі зворотнього осмосу є основним елементом, без неї це фактично звичайний колбовий підмийочний фільтр.
Зворотньоосмотичний процес в системах фільтрування води заснований на проходженні молекул води через напівпроникну мембрану. Для «протиснення» молекул води через мембрану потрібно створити певний тиск і подавати воду на мембрану під певним кутом. В результаті цього процесу молекули води проникають через отвори мембрани, а із зовнішньої сторони мембрани (на вході) утворюється концентрований розчин солей (в т. ч. забрудників), який скидається в каналізацію. Забрудники, що знаходяться в концентрованому розчині солей (концентраті) скидаються в дренаж, для запобігання забруднення мембрани ("забивання" мембрани) тими самими забрудниками. Очищена вода (пермеат) потрапляє до споживача.
Мембрана, як сито - молекули води проходять через отвори мембрани, які в 200 разів менші від вірусів і в 4000 менші від бактерій, тобто «відсіюється» абсолютна більшість забрудників - 99,9%.
Даний метод підготовки води ще називається тангенціальною фільтрацією. Використовується для знесолення води.
За цією ссилкою скачуємо і дивимось відео про мембрану (9 Мб): http://www.membranes.com/animation.wmv Вибачте, що на англійській мові, але все наглядно. Типів мембран за призначенням і структурою є досить багато, але принцип експлуатації скрізь однаковий. Можуть відрізнятись розмірами, матеріалами виготовлення і технологією, що дозволяє обирати з ряду технологічних можливостей потрібне обладнання по селективності (ступеню очистки), продуктивності і умовам експлуатації.
*DANCE*
даному випадку кремній у воді може бути у вигляді силікатів або у вигляді оксиду SiO2. Отож SiO2 як механічна частка відфільтрується ще на етапі механічного очищення і до мембрани не дійде. А степінь очищення води від силікатів системою СЗО становить 96%. Тобто або у вас невірні дані по очищеній воді, або прийшов час змінити мембрану, ресурс якої становить в середньому 6000л – 1-2 роки.
А тести показують зовсім інакші результати,(з новою мембраною)
Green belt
07.02.2010, 22:50
А тести показують зовсім інакші результати,(з новою мембраною)
Які тести?
Охват Марьян
08.02.2010, 14:38
Вугільний постфільтр не є мінералізатором, це різні речі.
Я знаю, вони (мінералізатор і вугілля) працюють паралельно на різні крани :)
Green belt
08.02.2010, 17:28
Я знаю, вони (мінералізатор і вугілля) працюють паралельно на різні крани :)
Теоретично вугільний постфільтр і мінералізатор можна поставити на різні потоки, так щоб в одному положенні текла мінералізована вода а в іншому вода пропущена через постфльтр. Але якщо повернутись до опису постфільтра, то : вугільний пост фільтр адсорбує розчинені у воді гази і покращує смакові характеристики води що зберігається в гідроакумуляторі.
Монтаж постфільтра здебільшого здійснюється IN-LINE , так як це вказано на схематичному малюнку, тобто після нього вода іде або на мінералізатор, або до споживача.
http://lh6.ggpht.com/_aHKfRe8ETl0/S3Acq5ECa4I/AAAAAAAAAjc/MrlI8ClSi9U/s800/схема%20осомсу%20останняcopy.jpg
Знайшов я інформацію, яка пролиє світло на питання фосфатів і фільтра з активованим вугіллям. Цитата: "Уголь, используемый для питьевых фильтров, промывается в фосфатосодержащих кислотах. Он имеет низкое значение рН (для подавления роста бактерий в нем - вам вряд ли нужна колония бактерий в питьевом фильтре), поэтому будет "подкислять" воду и выделять фосфаты, которые способствуют росту водорослей.". Оригінал тут (http://titchadesh.info/2008/01/18/aktivirovannyjj-ugol-za-i-protiv.html)
осмос бачу класна штука-колись назбираю ще на такий за 159 з америки:'(. а поки користуюся звичайним фільтром для води наше джерело мабуть як і більшість людей тут.:)
тернеция
15.02.2010, 03:06
sv-ukraine, Уточните пожалуйста технические характеристики установки, фото которой выложено.
sv-ukraine
16.02.2010, 00:13
Колби - груба очистка 20 мікрон, вугільний фільтр, груба очистка 1 мікрон.
мембрана 100 галонів на добу
після мембрани іонообмінна колонка та додатковий фільтр для покращення смаку води.
тернеция
16.02.2010, 00:55
sv-ukraine, Переведите пожалуйста галлоны в литры.
И еще вопросы:
- Через какой срок работы (вернее - через сколько литров ) требуется замена элементов очистки?
- Возможен ли заказ еще одного комплекта фильтрующих элементов (про запас)? Его стоимость?
sv-ukraine
16.02.2010, 09:31
100 галонов = 378 литров
Катриджи грубой очистки меняются в зависимости от состояния воды которая поступает на вход. Например для львовской воды замена происходит примерно после каждых 1000 литров полученого осмоса. Мембрана при своевременной замене катриджей служит несколько лет.
Заказывать катриджи грубой очистки про запас нет смысла, они продаются и у нас.
Green belt
16.02.2010, 14:07
Знайшов я інформацію, яка пролиє світло на питання фосфатів і фільтра з активованим вугіллям. Цитата: "Уголь, используемый для питьевых фильтров, промывается в фосфатосодержащих кислотах. Он имеет низкое значение рН (для подавления роста бактерий в нем - вам вряд ли нужна колония бактерий в питьевом фильтре), поэтому будет "подкислять" воду и выделять фосфаты, которые способствуют росту водорослей.". Оригінал тут (http://titchadesh.info/2008/01/18/aktivirovannyjj-ugol-za-i-protiv.html)
В процесі виготовлення активоване вугілля активують (збільшують пористість) або парою або хімічними реагентами, в якості яких переважно використовують кислоту (не обов’язково фосфатну) або цинковий хлорид. Хімічно активоване вугілля відноситься до «спеціальних» марок і використовується переважно для технологічних процесів.
В переважній більшості технологій при виготовленні активованого вугілля за допомогою хімічних реагентів отримують мезо- і макро- пористе активоване вугілля. При застосуванні активації парою – мікропористе. Активоване вугілля з мезо- і макро- порами використовується для адсорбції сполук, для яких характерний великий розмір молекул – масла, нафтопродукти, для поглинання сполук з газових середовищ і т.п. Активоване вугілля з мікропорами використовується саме для очистки питної води, зокрема підготовки води для акваріумів, обробки стічних вод і для води або газів в технологічних процесах тощо.
Вугілля, окрім технології виготовлення поділяють на типи в залежності від вихідної сировини, з якої виготовляється вугілля: мінеральне вугілля, деревне вугілля і вугілля зі скорлупи кокосового горіха. Але, це не є головним критерієм в підборі за методом використання. Наприклад, для очистки питної води і, зокрема, води в акваріумах використовують мікропористе гранульоване вугілля фракції 0,18-1,7 мм або формоване мікропористе активоване вугілля в пеллетах фракції до 2 мм.
Ще дещо на додаток… При виготовленні активованого вугілля за допомогою активації кислотою, промивка активованого вугілля приводить до нейтральної кислотності і пониженню його зольності. Тим більше дана обробка зовсім не заважає при експлуатації вугілля розвитку мікрофлори в його порах. Відносно збільшення кількості фосфатів у воді при використанні хімічно активованого вугілля має місце, але кількість фосфатів, які можуть вільно виділятись з вугілля є незначною, і в акваріумі збільшення фосфатів є скорше «власним» процесом біотопу, хіба що використовується велика кількість вугілля на досить незначні об’єми фільтрованої води, або використовується вугілля з малою поверхнею розділу фаз в об’ємі: вугілля з мезо-, макропорами грубих фракцій, які призначені для адсорбції в газових середовищах.
Що стосується зворотнього осмосу і вугільних фільтрів в ньому… Мембрани систем зворотнього осмосу «відфільтровують» мікроорганізми, тому про розвиток біоти на пост-фільтрі говорити не варто, слід тільки знати, що при тривалій експлуатації мембрани вона пошкоджується, внаслідок чого може бути «проскок». Тому раз в пів року вугільний пост-фільтр замінюється, тим більше він має певну адсорбційну ємність, яка себе вичерпує. Вугільний фільтр в колбах виконує функцію поглинання активного залишкового хлору у воді (який «руйнує» мембрану), якщо її дезінфікують хлорвмісними сполуками. Замінюється він раз на 3 місяці, тому там щось сильно вирости просто не встигає, тим більше після нього стоїть мембрана.
Замінюється він раз на 3 місяці, тому там щось сильно вирости просто не встигає, тим більше після нього стоїть мембрана.
З Вашого ж посту №25 ми бачимо, що можуть бути і вугільні пост-фільтри, які ставлять після мембрани.
Три місяці це досить значний термін і бактерії там вже будуть жити, гарантую!
Green belt
16.02.2010, 17:03
В зворотньоосмостичних системах зазвичай використовується вугільний картридж до мембрани і вугільний картридж (вугільний постфільтр) після мембрани. Строки експлуатації вугільного картриджа - не більше 3 міс., лімітуючим є адсорбційні властивості по вільним окисним сполукам, наприклад активний хлор. Вторинне забруднення даного вугільного фільтроматеріалу нас не цікавить оскільки, після цього фільтра вода попадає на мембрану, яка не пропускає мікроорганізми далі. Строки експлуатації вугільного картриджа (постфільтр) після мембрани - 6 міс., лімітуючим є ріст біоти на поверхні фільтроматеріалу.
Заміна потрібна саме для запобігання вторинного забруднення. Дезінфекція накопичувального бачка повинна проводитись 1 раз в рік з тою самою метою. Можливий також "проскок" мікроорганізмів через мембрану, але внаслідок її пошкодження при тривалій експлуатації.
При бажанні можна просто зняти пост фільтр і пустити воду далі.
Rostyslaw
24.02.2010, 15:05
Профессіонали кажуть: для підготовки мягкої води потрібна лише мембрана, яка не пропускає солі. Мембрани бувають різного виробництва, у нас розповсюджені америка, корея, польша та китай. Вироблені вони фактично по одному принципу, та трішечки різної якості. Америка та корея стоять майже на одному рівні. Америка дорожче, працює найдовговічніше, але за ці гроші можно купити 3 китайця, які пропрацюють стільки ж часу - 3-5 років.
На рахунок продуктивності: всі мебрани мають різну подуктивність, яка вказана виробником на упаковці, себто при певних варунках вона видає таку кількість води, а інша більше, це визначається конструкцією.
Довговічність мембрани також залежить від підготовки води, в німеччині не потрібна груба очистка та знезараження активованим вугіллям, там і так чиста (питна) вода, на жаль у нас вона зовсім інша. Тому рекомендовано її очищати (попередні катріджі 20 та 5 мікрон) та знезаражувати вугіллям. Рекомендовано регулярно заміняти катріджі, бо в них з часом накопичуються купа елементів та тяжких металлів, накопичується цілий букет бактерій, а бактеріальні процесси теж впливають на довговічність мембрани. Ще потрібно звернути увагу на можливість зворотьньої промивки мембрани, що збільшує її вік роботи.
Постфільтри для акваріума не потрібні - вони насичають дистилят солями, потрібними людині та й для смаку. Навіщо за них платити?
Ще можлива підкачка тиску насосом в розширенних комплектах, при умові малого тиску води з міста та великому водозаборі дистилляту.
Ще є накопичувальний бачок (400 грн) та клапан перекриття води (прибл. 60-80 грн)при наповненні бачка. В основному використовується для систем питної води, щоб не чекати наповнення чайника та для резервування 20л води, та є більшим комфортом.
МОЯ ДУМКА:
Значить, якщо потрібно тільки дистилят для прісноводного акваса, то таку систему ліпше зібрати самому на основі корейскої мембрани, без всяких цацок, вартість складе прибл.700 грн (дві-три колби хорошої якості+начинка+з"єднання+шланги та інше). Для морського тре добавити фосфатний фільтр.
Але, готову систему можна використовувати і для приготування питної води, вона значно дешевша в експлуатації чим різні брітти та барьери, та пропонує вищий класс підготовки. Вартість 1430-2000 грн (відповідно курса та комплектації).
ЇЇ можна модифікувати і для просто дистилляту для акваріума або праски, тобто вклавши ще 60-100 грн (трійники+шланки+крани) отримуємо 1.систему питної води для сім"ї та 2.підготовку для акваса (відгалуження відразу після мембрани), доцільність покупки такої системи з сімейного бюджету вже значно простіше фінансувати та пояснити родині:).
доцільність покупки такої системи з сімейного бюджету вже значно простіше фінансувати та пояснити родині:).
zoloti slova*THUMBS UP*
Green belt
25.02.2010, 11:23
Профессіонали кажуть: для підготовки мягкої води потрібна лише мембрана, яка не пропускає солі.
Так, для підготовки демінералізованої води існують мембрани які мають меншу селективність, і відповідно вони пом”якшують воду і частково її знесолюють . Але, такі мембрани є вузькоспеціалізованими, а їх виробництво є дорогим. вони використовуються в харчовій промисловості, а їхнє застосування в побутових системах зворотнього осмосу є невиправданим.
Мембрани бувають різного виробництва, у нас розповсюджені америка, корея, польша та китай. Вироблені вони фактично по одному принципу, та трішечки різної якості. Америка та корея стоять майже на одному рівні. Америка дорожче, працює найдовговічніше, але за ці гроші можно купити 3 китайця, які пропрацюють стільки ж часу - 3-5 років.
Першими на ринку були американські мембрани, які довгий час утримували монополію в даній сфері. І порівнювати якість тайванської (доречі, а не корейської) мембрани з американською складно, бо різниця в якості є великою.
Довговічність мембрани також залежить від підготовки води, в німеччині не потрібна груба очистка та знезараження активованим вугіллям, там і так чиста (питна) вода, на жаль у нас вона зовсім інша. Тому рекомендовано її очищати (попередні катріджі 20 та 5 мікрон) та знезаражувати вугіллям. Рекомендовано регулярно заміняти катріджі, бо в них з часом накопичуються купа елементів та тяжких металлів, накопичується цілий букет бактерій, а бактеріальні процесси теж впливають на довговічність мембрани.
Активоване вугілля НІКОЛИ не знезаражувало воду. Воно лише адсорбує на собі розчинені гази і органіку, частково механічні домішки. І якщо вугільний фільтр вчасно не змінити то на ньому швидко виросте біота (бо він має велику адсорбційну поверхню на якій все це і виросте).
Ще потрібно звернути увагу на можливість зворотьньої промивки мембрани, що збільшує її вік роботи.
Не існує зворотньої промивки мембрани. Те що Ви маєте на увазі називається гідравлічною промивкою, яка змиває частинки забруднення лише з поверхні мембрани вхідним потоком з великою швидкістю.
МОЯ ДУМКА:
Значить, якщо потрібно тільки дистилят для прісноводного акваса, то таку систему ліпше зібрати самому на основі корейскої мембрани, без всяких цацок, вартість складе прибл.700 грн (дві-три колби хорошої якості+начинка+з"єднання+шланги та інше). Для морського тре добавити фосфатний фільтр.
При використанні системи зворотнього осмосу ви ніколи не зможете отримати дистилят, оскільки в осмосу не така висока селективність. А дистилят можна отримати лиже з випарних установок.
Rostyslaw
26.02.2010, 01:13
Взагалі мій пост спрямований для інформації простими словами,щоб кожному школяру було зрозуміло про що йдеться, а то ми вже в тангенціальні площини перешли.
Тому кажучи, наприклад, про знезараження і йшлося про адсорбацію, та більш простими словами (на різних сайтах цей процес називають по-своєму: удаляет - задерживает - устраняет - очищает отравляющие и канцерогенные (раковые) химические соединения, тяжёлые металлы іт.д.)
Мембрана, як сито - молекули води проходять через отвори мембрани, які в 200 разів менші від вірусів і в 4000 менші від бактерій, тобто «відсіюється» абсолютна більшість забрудників - 99,9%.
Значить видаляє також солі на 99,9%?! (інші вказують 85-98%) Значить таки і обессолення? наприклад характеристики:
RE8040-BLR*
99.5 % SALT REJECTION
Дистилят для мене - акваріуміста - поняття умовне. Остаточних 0,5-0,1% - це просто надзвичайно "мягка" (знесолена) вода, яку ще потрібно змішувати для підготовки нересту.
Для біологічних дослідів в інститутах після осмоски та іонообміну воду ще і випарюють для повного дистиляту да стерилізації. Мені для акваріума достатньо води після мембрани, в якій кондуктометр показує меньше 10, а тести 0.
Першими на ринку були американські мембрани, які довгий час утримували монополію в даній сфері. І порівнювати якість тайванської (доречі, а не корейської) мембрани з американською складно, бо різниця в якості є великою
До речі я якраз мав на увазі корейські мембрани
(Address 254-8, Kongduk-Dong Mapo-Gu 121710 SEOUL Korea (Republic Of)
Website
http://www.csmfilter.com Type of company Manufacturer)
які, на мій досвід, нічим, крім меньшої ціни від американців не відрізняються і працюють на той самий літраж та термін, що і амі.
Green belt
26.02.2010, 13:01
Значить видаляє також солі на 99,9%?! (інші вказують 85-98%) Значить таки і обессолення?
Практично всі забрудники у воді є у вигляді солей.
До речі я якраз мав на увазі корейські мембрани
(Address 254-8, Kongduk-Dong Mapo-Gu 121710 SEOUL Korea (Republic Of)
Website
http://www.csmfilter.com Type of company Manufacturer)
які, на мій досвід, нічим, крім меньшої ціни від американців не відрізняються і працюють на той самий літраж та термін, що і амі.
Американська поліамідна мембрана продуктивністю 75 Gal в районі 35 $. Корея коштує дешевше?
Rostyslaw
26.02.2010, 14:09
Практично всі забрудники у воді є у вигляді солей.
Американська поліамідна мембрана продуктивністю 75 Gal в районі 35 $. Корея коштує дешевше?
Американську брав за 36, корея 25, кітай 14-16. Правда в мене свої знижки!
Green belt
26.02.2010, 16:25
Американську брав за 36, корея 25, кітай 14-16. Правда в мене свої знижки!
а де у Вас є свої знижки?
Rostyslaw
27.02.2010, 00:17
Все Вам розкажи:D. А Ви можете запропонувати ліпші?
Green belt
28.02.2010, 11:38
Все Вам розкажи:D. А Ви можете запропонувати ліпші?
А який в тому зміст, мені Вам щось пропонувати?
Ваші ствердження відносно цін на мембрани без вказання ресурсу, звідки, не мають ніякої цінності. Це те саме, якщо я відповім, що ціна на американську мембрану 10 баксів, але от де взяти - нікому не скажу. :cool:
Rostyslaw
28.02.2010, 12:24
А який в тому зміст, мені Вам щось пропонувати?
Ваші ствердження відносно цін на мембрани без вказання ресурсу, звідки, не мають ніякої цінності. Це те саме, якщо я відповім, що ціна на американську мембрану 10 баксів, але от де взяти - нікому не скажу. :cool:
Ну де взяти у Львові по цим цінам я знаю, але дзвонити на весь нет не збираюсь!:cool:
Ви, до речі, також ціни вказували без ресурса, але Вам ніхто не писав, що тому цінності поста немає!:cool:
Green belt
28.02.2010, 16:57
Ну де взяти у Львові по цим цінам я знаю, але дзвонити на весь нет не збираюсь!:cool:
Ви, до речі, також ціни вказували без ресурса, але Вам ніхто не писав, що тому цінності поста немає!:cool:
Чому ж не має? :)
Дзвоніть сюди: (063)308-71-20, там американські мембрани на 75 галлон/добу по 35 баксів.
Я теж знаю, і сказати мені "не в западло".
Rostyslaw
01.03.2010, 12:19
"Западло-не западло" - "у кого что на уме"!
Я не даю контакти без дозволу власника, тим більше на весь нет, а його зараз немає.
А по Вашому тел. дзвонив, завтра поїду подивлюсь, тоді і складу свою думку.
Green belt
01.03.2010, 13:32
а я думаю що мій "власник телефону" мені ще спасибі скаже, і знижку зробить, а якщо Ви скажете що Ви від Мар"яни то можливо і Вам;)
Rostyslaw
09.03.2010, 23:15
Geen belt дякую за інфу, зустріч була плідною для обох сторін. Американські мембрани там дійсно дешевші, але тільки американські.
Зразу кажу в осомосі повний юзер, такщо якщо буду смішні питання або незрозуміле тлумачення прошу: в ліс непосилати та ногами сильно некопати. Значить ситуація така. Під кафедрою стоїть нова насосна станція, яка качає воду на весь гуртожиток (9 поверхів). Буває що деколи тиск скаче шаленний (вже було два затоплення: 1 - розірвало водяний кран на різьбі де кріпиться до умивальника; 2 - вирвало теж на різьбі, резиновий шланг в металічній оплітці).
Питання
- щоб небуло таких різких перепадів тиску треба ставити регулятор тиску орієнтовно 350 грн (Епіцентр).
- буває деколи таке що води немає в магістралі. А коли появляється то хвилин 20 йде повітря з шаленою швидкістю - як це може вплинути на систему осмосу. Чи може краще в такому випадку взагалі закрити кран на осмосі. І коли треба щоб наганяло осмос відкривати кран.
- чи можна поставити 100 літрову бочку з кришкою з харчового пластику, як накопичувальний бак. Від установки вивести шланг на вхід. І коли наприклад дойде до верху то зновужтаки вивести шланг на вихід в каналізацію - аварійка проти потопу.
- сільки буде коштувати насос на систему, якщо наприклад небуде нормального тиску для коректної роботи системи.
З повагою Остап.
Green belt
16.03.2010, 20:27
Зразу кажу в осомосі повний юзер, такщо якщо буду смішні питання або незрозуміле тлумачення прошу: в ліс непосилати та ногами сильно некопати. Значить ситуація така. Під кафедрою стоїть нова насосна станція, яка качає воду на весь гуртожиток (9 поверхів). Буває що деколи тиск скаче шаленний (вже було два затоплення: 1 - розірвало водяний кран на різьбі де кріпиться до умивальника; 2 - вирвало теж на різьбі, резиновий шланг в металічній оплітці).
Питання
- щоб небуло таких різких перепадів тиску треба ставити регулятор тиску орієнтовно 350 грн (Епіцентр).
- буває деколи таке що води немає в магістралі. А коли появляється то хвилин 20 йде повітря з шаленою швидкістю - як це може вплинути на систему осмосу. Чи може краще в такому випадку взагалі закрити кран на осмосі. І коли треба щоб наганяло осмос відкривати кран.
- чи можна поставити 100 літрову бочку з кришкою з харчового пластику, як накопичувальний бак. Від установки вивести шланг на вхід. І коли наприклад дойде до верху то зновужтаки вивести шланг на вихід в каналізацію - аварійка проти потопу.
- сільки буде коштувати насос на систему, якщо наприклад небуде нормального тиску для коректної роботи системи.
З повагою Остап.
З вищезгаданих питань:
- щоб не було перевадів тиску - можна поставити редуктор
- якщо в трубопроводі стиснене повітря і воно поступає на осмотичну мембрану, вона вийде з ладу
- можна поставити бочку, але якщо вода набирається з осмосу не в напірний бак, то буде постійний скид води в дренаж концентрату з мембранного корпусу
- насос окремо на осмос може коштувати в районі 70 Євро, в залежності від виробництва і де купляти
Димитрий Литвинов
16.09.2010, 01:11
Отличная установка обратного осмоса Dennerle Osmose Compact для пресноводных и морских банок.
Green belt
16.09.2010, 10:28
Система без накопичувального баку і крану на мийку ? А ціна як за "повноціннний" осмос?
"Установка обратного осмоса Dennerle Osmose Compact 130 ощутимо замедляет рост водорослей в аквариуме." улибнуло, це напевно коли осмос знаходиться в середині акви :)
"Установка обратного осмоса Dennerle Osmose Compact 130 ощутимо замедляет рост водорослей в аквариуме."
Да-а, лучше не написать. Смешно. Как в лохотроне - "купи только это, ибо это, панацея от ВСЕХ болезней". К сведению - любая обратноосмотическая вода ощутимо замедляет рост водорослей в аквариуме, независимо от того, что это Dennerle Osmose или это установка обратного осмоса другой фирмы.
Димитрий Литвинов
17.09.2010, 09:30
Привел этот вариант как пример, а не явную заявку на покупку. Это пример хорошей системы за небольшие деньги. В этой системе уровень фильтрации воды на много лучше, чем в любых системах других производителей из-за высокого качества фильтров.
В описание для этого товара, было составлено непосредственно к самому товару,
если любая другая установка обратного осмоса замедляет рост водорослей в аквариуме, то и эта установка работает по этому принципу, не вижу ничего погрешного в этом предложении :)
Шановні форумчани ! Порадьте недорогу і якісну систему зворотнього осмосу ! Хочу собі купити, щоб була і для ел. чайника і для підміни води в акві. В епіцентрі радили Absolute "Наша вода" (2078 грн.). Напевно є щось краще і дешевше. Порадьте !
Охват Марьян
21.02.2011, 19:13
pim, От недавно допоміг придбати систему зворотнього осмосу для APLoad за 850 грн., якщо вам така підійде звертайтесь в приват, допоможу.
pim, От недавно допоміг придбати систему зворотнього осмосу для APLoad за 850 грн., якщо вам така підійде звертайтесь в приват, допоможу.
Я думаю, що всім, хто вирішив придбати систему зв. осмосу, саме така і підійде за показником ціна/якість. Я дізнавався ще в декількох місцях - практично те саме або подібне, але такої ціни не зустрічав, сподіваюся, що і якість буде на рівні. А без бачка ніхто не хоче продавати, а навіщо він ? Дякую, Мар'яне, що переконали.
Сьогодні уже четвертий день, як користуюся цією системою. Постійно згадую Мар'яна з вдячністю *DRINK*. Працює нормально, відразу після мембрани (вода для акви) - 150 мл/хв, після постфільтра і мінералізатора (вода для пиття, їжі) - десь 110-120 мл/хв. Параметри води ще не міряв.
Значить так, після мембрани у мене pH=6,7-6,8; dKH=1-2; dGH=2. Сьогодні в акві (щойно): pH=7,5; dGH=12; dKH=4. Думаю через тиждень при підміні води залити в акву 3/4 осмоляту + 1/4 з крану або чистий осмолят, але ще перед тим поміряю параметри води в акві. Я розумію, що чистий осмолят для рослин не дуже, їм ще тре мікроелементи. Отже, ще мушу поміряти параметри води після мінералізатора, може то буде якраз то шо тре :D *THUMBS UP* ;)
Всьо, дистилят для себе вважаю "пройденим етапом", оскільки зворотній осмос має НЕЗАПЕРЕЧНІ переваги ! Так, відносно дорого, але то відносно. +-си: не тре бігати, шукати, "клянчити" дармовий дистилят; кількість - до 160 л/добу (у мене, приблизно); не тре купувати воду для ел. чайника, праски, готування їжі і т.п. в магазинах або з пересувних цистерн; можливість відбирати воду на вибір - або практично дистильовану після мембрани або "повноцінну" - після мінералізатора. Думаю, цього досить. Критикуйте, поправляйте ! :D
або "повноцінну" - після мінералізатора
от звідси дуже і дуже спірно...
от звідси дуже і дуже спірно...
Згідний, тому й кажу "або"... Напевно краще брати відразу після мембрани і змішувати з водопровідною в залежності від параметрів води в акві.
У вашому випадку для утримання акваріуму(підмін), непотрібно лити осмос, мені здається , що це дороге і непотрібне задоволення-достатньо відстояти воду добу(я взагалі в загальний акваріум лию прямо з-під крану Dh=10-11 KH=3-4).
Щодо вживання води в їжу, важко не погодитись-краще осмос, але без мінералізатора ІМХО.
Привозні бочки рекомендую, їх і їхню воду, ігнорувати- знаю де набирають цю воду деякі фірми:-!, сумніваюсь що і інші фірми поступають чесно...
TORNADO,
добре вам коли прямо з-під крану тече така водичка Dh=10-11 KH=3-4 :)
А в мене валить Dh=30-32 KH=26-28 :(
і без осмосу тут ніяк
Охват Марьян
11.03.2011, 13:59
краще осмос, але без мінералізатора
Жартуєте ? Якщо будете пити воду з осмосу без мінералізатора, то у вас в короткий час станеться гіпокалінемія і буде сильно стукати серце, буде різко вимивались пісочок з нирок та може статись гіпертонічний криз. Мінералізатор - "Вода, проходя через минерализатор, насыщается калием, кальцием, магнием, железом, цинком, селеном, стронцием и другими микроэлементами". Тому тільки вживати з мінералізатором і поступово переходити з водопровідної на вживання осмосу, спочатку розбавляючи 1:1.
romul2007
11.03.2011, 14:02
Охват Марьян, а біокераміку (http://filtry.org.ua/novosn/Bio.html) треба ставити? чи можна обійтися?
Охват Марьян
11.03.2011, 14:11
romul2007, Я вважаю, що людство ще не придумало фільтрів кращих ніж система зворотнього осмосу. А всі ці фільтри, які очищають воду від "енергетичної памяті" та інший примісей - просто "розвод на гроші".
http://www.aquaforum.lviv.ua/forum/showthread.php?t=3158
Якщо будете пити воду з осмосу без мінералізатора, то у вас в короткий час станеться гіпокалінемія
нонсенс, яким пояснюють, що без мінералізатора - труба :)
Основну частину мікроелементів і мінералів людина споживає разом з продуктами харчування, тому вклад води не є аж таким суттєвим. Хіба буде зле тоді, коли пити цілий день лише осмосну воду і нічого не їсти.
Охват Марьян
11.03.2011, 14:19
Bobus, Я не написав ІМХО та не вказав, що це теорія. Це реальні факти з життя непоодинокі. Доречі попробуйте приготувати будь-що на воді після мінералізатора і без та порівняти смак, тоді зрозумієте.
Мар'яне, не сперечаюсь, - обезсолена вода не є приємною на смак. Справа звички, але на такій воді мені кава смакує більше. Моє суб'єктивне негативне відношення до мінералізаторів грунтується лише на тому, що я не зустрічав ніде опису, що напхано в той картридж і пояснення, навіщо мені цинк та стронцій в воді. Цікаво було би знати вміст того добра в воді після мінералізатора.
на мою думку мінералізатор - ци чистої води маркетинговий хід, який не на "камеру" признають самі ж виробники і продавці зворотнього осмосу....
Жартуєте ?
ні , це моя і не тільки моя думка.
Охват Марьян
11.03.2011, 14:54
Цікаво було би знати вміст того добра в воді після мінералізатора.
http://www.purepro.info/pdf/mineralfilter.pdf
Хороше посилання. Чесно написано, що: Щоденне споживання мінералів з водою не має істотного впливу на фізіологічні функції нашого організму але може бути добрим додатком до споживання мінеральних речовин з твердою їжею.
Добова потреба кальцію для організму приблизно 1000 мг, скільки ж то води треба випити -порядку 30літрів :D, однозначно, що з їдою ми його більше споживаємо чим з водою, по іншим мікроелементах, ситуація аналогічна...
Скажіть будь ласка шо може бути шо я не відстоюю воду з крану а одразу заливаю в акву через те шо нема місця для відстоюванні води ???
Скажіть будь ласка шо може бути шо я не відстоюю воду з крану а одразу заливаю в акву через те шо нема місця для відстоюванні води ???
Поступово буде підвищуватися жорсткість води в акві.
Gonduras
24.03.2011, 12:27
Хіба воду відстоюють щоб зменшити жорсткість? Я думав що це роблять для того щоб з води вивітрився хлор (поправте мене якщо я не правий і чогось не знаю). Сам я не відстоюю і відразу з крана лию в акву.
на мою думку мінералізатор - ци чистої води маркетинговий хід
Не зовсім так. По перше там як правило стоїть цеоліт а це як відомо хороший абсорбент. Ї є статистика зовсім мяка вода незавжди найкраще для здоров'я. До статистики прив'язують жорсткість води і серцеві захворювання тощо...
Я думав що це роблять для того щоб з води вивітрився хлор (поправте мене якщо я не правий і чогось не знаю).
Все правильно - щоб вивітрився хлор і все, що важче від води і все що можливо, осіло на дно, в тому числі деякі солі і т.п. Я так вважаю. В кого вода м'яка - відповідно нема чого особливо відстоювати, кип'ятити, мішати з осмосом/дистилятом...
цеоліт а це як відомо хороший абсорбент
отже перед тим, як його запхати в мінералізатор, цеоліт зарядили солями, які він потрохи віддаватиме в воду. Чи я помиляюсь ?
На мою думку мінералізатор потрібен лише для того, щоб споживач, випивши осмосної води, не сказав, що вода після фільтру погана на смак.( Спробуйте аптечний дистилят :) ). Хто ж купить той осмос після того ?
Фактом, наприклад є те, що більше 90% людей з серцевими захворюваннями споживали свіжі огірки. Але робити з того висновки не варто :D.
Звичайно, очищати фільтрами від дрантя воду потрібно (ще б якось чистити повітря і їсти лише натуральні продукти ..)
Практично нічого статися не може, якщо Ви хоча б підігріваєте її перед заливанням у акваріум. Хіба на станції дезинфекції хто кине кілька зайвих лопат хлорки, тоді ОЙ!!!
Цього не буде, тому що за час відстоювання жорсткість падає (за рахунок випадання часточок), але дуже незначно. Щойно заміряв TDS - метром воду прямо з-під крану 360 мг/л., відстояну одну добу - 330 мг/л. і дві доби - 320 мг/л. Подальше відстоювання скоріш за все не змінить показників приладу.
До речі, ніколи не використовую всю відстояну воду і приблизно одну четверту її частину виливаю в каналізацію.
як правило стоїть цеоліт
Це для мене новина, завжди вважав, що у мінералізаторі розташовані якісь мінерали, типу кремнію і т.п., які досить легко взаємодіють з водою, підвищуючи вміст мінералів у ній.
Але мабуть, що так:
У ньому містяться високопористі мінерали з підвищеним вмістом срібла. Ці мінерали добуваються з глибини 300-600 метрів, що забезпечує їх екологічну чистоту. У воду вивільняється до 200 видів мінеральних солей (в тому числі що містять іони кальцію, калію, фтору і магнію).
Джерело: http://www.td-san.ru/catalog/174.htm
Охват Марьян
25.03.2011, 23:18
Bobus, Мінералізатор (принаймі американські) складаються з кількох відсіків і ставити його можна лише в одну сторону, отже є певний цикл мінералізування води.
Для прикладу: два однакових акваріуми з креветками "вишня". В одному вода після мінералізатора і там креветки полиняли по 2-3 рази за 14 днів, а в іншому чистий осмос - ніодної линьки. Після того як в акваріум з чистим осмосом добавив мінералів mosura, за сутки креветки полиняли. От і робіть висновки з мінералізатора :)
TDS-metr:
осмос - 5ppm
мінералізатор - 16ppm
з крану - 374ppm
заміри робились через годину після забору води
як правило стоїть цеоліт
Це для мене новина, завжди вважав, що у мінералізаторі розташовані якісь мінерали
Для прикладу в прибалтиці є родовища цеоліту і його використовують для побутового очищення води та мінералізування, на додаток той фільтр періодично здають на відновлення.
Так само і карпатський цеоліт можна відновлювати сіллю. Срок використання першого 10 років нашого 12 років.
Доброго дня шановні колеги!
Прошу Вашої поради!
На даний час стоїть колбовий проточнийфільтр http://www.aqua-ua.com/product/filtr-3-kolby-gl-10-3/.
Чи можна доукомплектувати цю систему. Щоб знижувати жорсткість води, яка буде йти для кухні і частково для акваріума.
Якщо можна то що саме потрібно доставити і в якій послідовності.
Комплектуючі планую брати в Аква-уа.
Буду вдячний за пораду.:)*DRINK*
Купувати повністю систему, фінанси незходяться.:(
Комплектуючі планую брати в Аква-уа.
Впевнений на 100% что там можна отримати і повну косультацію. Сам переконався в якості їх сервісу і багато людей хто з ними мав справу говорять те саме. Консультація буде на вищому рівні.
Охват Марьян
12.04.2011, 00:16
Якщо можна то що саме потрібно доставити і в якій послідовності.В третю колбу поставити катіоніт/аніоніт (іонообмінні смоли).
Gonduras
15.05.2011, 15:56
Ще перед Великоднем завдяки Маряну отримав з Аква-уа систему зворотнього осмосу. Взяв таку як порадив Марян (850 гр сам фільтр плюс накопичувальний бачок за 300 гр). Бачок це була ініціатива моєї дружини, коли вона почула що баняк на 4 літри на пряму з фільтра треба буде наповнювати на протязі 30 хв :). Так сталося що тільки вчора дійшли руки до того щоб її встановити. Враження від води - просто супер*THUMBS UP* (це я про смакові властивості)!! Вже долив у свій нанчик з чериками і ендлерами то що випарувалося за пару днів. Зараз планую поступово переводити обидва свої акваріуми на осмос. Для тих хто сумнівається (яким був і я) - раджу ставити таку систему без вагань (якщо звичайно дозволяють фінанси). *THUMBS UP**THUMBS UP*
Велике спасибі Маряну за допомогу в покупці!!!
Консультація буде на вищому рівні.
На рахунок консультації незнаю як кому але мені не пощастило!
Тому я відмовився з ними співпрацювати!
Придбав систему зворотнього осмосу в Бульці, за що їм вдячний!
romul2007
15.05.2011, 20:12
Придбав через знайомого з "Зіко" систему (FitAqua) з амереканською мебраною (за 1400 грн.). Задоволений на всі 100%, раджу всім, різниця відчутна*THUMBS UP*
Задоволений на всі 100%, раджу всім, різниця відчутна
а яка система стояла до того ? І чим краща ця ?
romul2007
15.05.2011, 20:27
Bobus, ніяка, вода з хлоркою з-під крана:(
А це на Личаківський їхній офіс-магазин http://www.aqua-ua.com ?
romul2007, тоді питань нема. Будь-який фільтр - то краще, ніж його відсутність.
Я теж дозрів до осмосу. Але є питання, на котрі можуть відповісти лише ті, хто має фільтр і можливість поміряти провідність води до і після. Хотілося б побачити реальні цифри. Як приклад TDS-metr:
осмос - 5ppm
мінералізатор - 16ppm
з крану - 374ppm
Це нормальний показник - більше 98,5% очистки від солей. Мембрана Filmtec 75 для побутових фільтрів http://www.lenntech.com/Data-sheets/Dow-Filmtec-TW30-1812-75.pdf має мати в середньому 98% (мінімально допустиме значення 96%).
Хоча у цій темі можна знайти розмаїті суперечливі цифри :
степінь очищення води від силікатів системою СЗО становить 96%
тобто «відсіюється» абсолютна більшість забрудників - 99,9%.
Очевидним є те, що даний параметр залежить виключно від якості мембрани, а все, що стоїть до неї потрібне лише для того, щоб забезпечити їй триваліший термін служби і нормальну продуктивність.
Взагалі, цей продукт цікавий тим, що все, що я зустрічав у продажу, не має жодної гарантії. Чи в випадку очистки від солей менше 90% продавець (виробник) поміняє мембрану ? Ще одне питання : комусь попадалися європейські сертифікати на продукцію що продаються у нас (FitAqua, як приклад). Зі зрозумілих причин :) вітчизняні сертифікати відповідності "не предлагать".
Ще перед Великоднем завдяки Маряну отримав з Аква-уа систему зворотнього осмосу. Взяв таку як порадив Марян (850 гр сам фільтр плюс накопичувальний бачок за 300 гр). Бачок це була ініціатива моєї дружини, коли вона почула що баняк на 4 літри на пряму з фільтра треба буде наповнювати на протязі 30 хв :). Так сталося що тільки вчора дійшли руки до того щоб її встановити. Враження від води - просто супер*THUMBS UP* (це я про смакові властивості)!! Вже долив у свій нанчик з чериками і ендлерами то що випарувалося за пару днів. Зараз планую поступово переводити обидва свої акваріуми на осмос. Для тих хто сумнівається (яким був і я) - раджу ставити таку систему без вагань (якщо звичайно дозволяють фінанси). *THUMBS UP**THUMBS UP*
Велике спасибі Маряну за допомогу в покупці!!!
Приєднуюся до подяк Мар'янові за таку саму систему, правда без бачка, без якого можна цілком обійтися, а ті 300 грн., що він коштує, можна десь інакше "прилаштувати"... Але я би радив осмосну воду мішати 50/50 з водопровідною, мені здається, що то є "саме те" ! Я раніше мішав 50/50 воду відразу після мембрани (перед мінералізатором) з водопровідною, але так "догнав" dGH до 8 (!) (dKH=4-5; pH=7-7,5). Тепер мішаю 50/50 воду ПІСЛЯ мінералізатора з водопровідною (підмінюю 25% води щотижня).
А це на Личаківський їхній офіс-магазин http://www.aqua-ua.com ?
А можна точніше (адресу) ?
Охват Марьян
16.05.2011, 14:34
А це на Личаківський їхній офіс-магазин http://www.aqua-ua.com ?Цей магазин немає представництв по Україні. На Личаківській(бічна) є лише магазини від "Зікко".
систему (FitAqua) з амереканською мебраною (за 1400 грн.). Задоволений на всі 100%, раджу всім, різниця відчутнаЯкщо робити різниці між системами осмосу то всі системи ідентичні (усі колби виготовлені на одному заводі), відрізняються лише наклейками фірм, що продають. Мембрани мало чим відрізняються одна від другої:
америка - 5-8ppm
китай - 12-17ppm
польща - 9-14ppm
Недумаю, що варто переплачувати по кількасотгривень за мембрану, якщо у очистці є така невелика різниця. Минулого тижня у мене взагалі текла вода 741-790ppm кілька днів... :(
vBulletin версії 3.8.4, © 2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.
Переклад: © Віталій Стопчанський, 2004-2009