Показати повну версію : Жовтий лабідохроміс (Labidochromis caeruleus "Yellow")
Аквариумная история желтого лабидохромиса
Эд Конингс
CichlidNews 01/2001
(опубликовано 23.01.2005 / dvanmal)
"Желтый лабидохромис" - это, пожалуй, одна из самых популярных малавийских цихлид. Яркая окраска и миролюбивый нрав сделали эту разновидность крайне популярной среди аквариумистов еще 17 лет назад. Когда эти цихлиды впервые появились, то название их было довольно любопытно - Labidochromis "tanganicae" (считай "танганьикский" лабидохромис). В настоящее время разновидность "встречается" в десятках тысяч аквариумов во всем мире, но немногие аквариумисты знают, что почти все эти экземпляры - потомки одной пары!!
Прежде, чем рассказать аквариумную историю этой разновидности несколько слов о ее местообитании и таксономии.
Labidochromis "Yellow", или "Electric Yellow" как иногда его называют, обитает в относительно маленькой области северо-западного берега Озера Малави. Находится эта область между Чаро и Каджизинги (Charo, Kajizingi), к югу от Бухты Льва (Lion's Cove или T'hoto). Рыба встречается по скалистым берегам на глубинах, между 30 и 150 футами. В природе это - достаточно редкая цихлида. обычно встречается внутри пещер и щелей, где она ищет корм на нижних сторонах камней. Рацион рыб состоит из ракообразных, насекомых, и их личинок. Зубы Labidochromis длинные и в действии подобны щипцам, что облегчает задачу по вытаскиванию добычи, находящейся внутри крошечных трещин и "карманов" в скалистой поверхности. Основная масса пищи добывается этим цихлидами на свободных от седиментов участках.
Labidochromis "Yellow" - географический вариант L. caeruleus (L. caeruleus "Yellow"), который имеет широкое распределение с обеих сторон озера. Желтый цветовой вариант - довольно редкий "подарок" для аквалангиста, встречается между Чаро и Каджизинги (Charo, Kajizingi), как было выяснено и подтверждено совсем недавно. Разновидность L. caeruleus в северной части у Ruarwe, Nkhoso Point, окрашена в бумажно-белый цвет. Приблизительно в 15 милях к северу от залива Нката (Nkhata Bay), есть две разные популяции: в северной части - встречаются более желтые особи, а по южной стороне, рыбы желтые лишь в верхней части тела, и белые в нижней. К югу от Каджизинги все лабидохромисы имеют чисто белый цвет тела.
В 1956 Джеффри Фриер (Geoffrey Fryer) описал Labidochromis caeruleus обитающих как раз в заливе Нката (Nkhata Bay). Он работал на станции по отлову рыбы и был, вероятно, первым ученым, наблюдавшим этих цихлид в их естественной среде обитания. Это объясняет, почему он назвал разновидность "caeruleus" - то есть "голубой". На глубине рыба выглядит в таком цвете. После того, однако, были выловлены экземпляры с полосами и с серовато синим телом, однако Фриер сделал поправку в описании, что цвет у одного из его экземпляров был почти белый. Здесь также интересно обратить внимание, что цвет подростков отличается от цвета взрослой рыбы (взрослые особи украшены черными полосами на спинном, анальном, и брюшном плавниках). Эти разница в окраске встречается у всех разновидностей L. caeruleus, включая, обитающих вдоль восточного берега озера.
В конце семидесятых и в начале восьмидесятых на озере Малави активно работали три экспортера: Стюарт Грант (Stuart Grant), Эрик Флит (Eric Fleet) и Норман Эдвардс (Norman Edwards) , все трое работали в южной части страны. Грант и Флит имели лицензии на отлов рыбы в северных частях озера, но усилия обоих, были сконцентрированы на юге за исключением островов Ликома и Чизумулу (Likoma, Chizumulu). Интересно, что белые Labidochromis, которые довольно часто встречающиеся при ловле другой рыбы в заливе Нката (Nkhata Bay), никогда не экспортировались. Однажды Флит нашел желтую морфу Labidochromis (я не удивлюсь, если это было у острова Мбове (Mbowe Isl.)). Было выловлено два живых экземпляра, которые и были включены в поставку в Стокгольм.
Рыбу в Стокгольме, направлялась Стигу Яансону (Stig Jansson), который получал поставки и от других Африканских экспортеров, включая Пьера Бришара (Pierre Brichard), станция которого находилась в Бурунди (на оз. Танганьика). Так случилось, что Бришар посещая Европу, оказался в гостях у Стига Янсона, и как раз в этот момент пришла поставка от Флита с двумя нашими "желтыми друзьями". Скоре всего это произошло в 1980 или 81 году. Бришар мгновенно понял коммерческую ценность этих великолепных рыб (которые на счастье оказались самцом и самкой) и попросил Янсона продать ему эту пару. Чтобы вывезти ее к себе в Бурунди для искусственного размножения. Янсон подарил Бришару эту первую пару, которую последний успешно размножил, и когда количество экземпляров составило около 1000 штук, Бришар начал экспорт этих рыб своим клиентам (в 1986 году). Так как, вся рыба, которую он экспортировал, была с озера Танганьика, то он дал желтому Labidochromis(у) любопытное название - " Labidochromis Tanganicae ". Это, конечно, запутало большинство аквариумистов, поскольку разновидности рода Labidochromis естественно не встречается в озере Танганьика.
Все это происходило без участия Стюарта Гранта, который даже не знал еще о существовании желтой морфы Labidochromis. Впервые он положил на них глаз, когда Лэйф ДеМасон (Laif DeMason) и Джеф Тейлор (Jeff Taylor), нашли двух самцов около Lion's Cove в 1986. Однако, из-за того, что количества рыбы были малы и попадались лишь на больших глубинах, Грант счел отлов этой разновидности лабидохромисы экономически невыгодным мероприятием. Имейте в виду, что к тому времени, когда он впервые обнаружил эту разновидность, большие количества этой рыбы уже были доступны на разводнях Бришара в Бурунди и по стоимости гораздо меньшей чем, мог бы предложить Стюарт Грант.
Позже, в 1990, С. Грант также решил разводить желтых лабидохромисов на своей станции в Камбири-Пойнт (Kambiri Point) и заказал своей команде работавшей в заливе Нката (Nkhata Bay), несколько экземпляров. За месяц ныряльщиками было выловлено всего 22 особи, которые были доставлены в разводню.
К сожалению вскоре после этого события случилось землетрясение, в результате которого были разрушены резервуары в которых было уже довольно много Labidochromis "Yellow" "сделанных" Стюартом Грантом и рыба погибла. После этого события Стюарт решил больше не продолжать размножение этих цихлид, а вместо этого отвез оставшихся в живых в Соединенные Штаты, где обладателем нескольких экземпляров стал Гэри Краточвил (Gary Kratochvil). Между 1980 и 1990 вообще не было никакого импорта диких желтых Labidochromis(ов), и вся распространяемая рыба была получена всего от той самой пары, которая была "экспортирована" из Швеции (!!!!). И даже если учитывать, что небольшие количества экспортировались с Малави в 1991, все же большинство "еловых" попали в наши аквариумы от той самой пары. В этом отношении удивительно видеть, что качество этой рыбы не ухудшилось за более чем 20 лет внутриаквариумного разведения.
Желтый лабидохромис - безусловный фаворит аквариума среди малавийцев, не только из-за своей яркой окраски, но также и потому что это относительно мирная цихлида. Самец и самка могут содержаться в аквариумах со многими другими видами рыб и едва ли, когда-нибудь будут вредить своим соседям, не говоря уже о соплеменниках. Labidochromis довольно редко дерутся и еще реже наносят друг другу какие-либо повреждения. Даже самки вынашивающие потомство могут долгое время находится в составе размножающейся колонии. После того, самка выпускает на свет божий свое потомство, мальки ловко расплываются, и подобно драгоценным камням привлекают к себе внимание. И еще немало аквариумистов соблазнятся на их яркую окраску и приобретут эту интересную разновидность для своего аквариума.
перевод С. Аникштейн, 06/2003
Эд Конингс. CichlidNews 01/2001
Риба, як на мене, цікава та заслуговує уваги, але конкретної та всебічної інформації по ній в неті мало.
Тому, як кажуть, ласкаво просимо усіх, хто мав справу з "Yellow" і має цікаву інфу по темі.
319
До Львова перших єллоу привіз з Москви Юрій Копельців купу років тому назад. Риба була нова, а я тоді якраз малаві утримував, тому взяв одразу. Чим мені запам'яталися єллоу, так це тим. що самка виносила малих з свого першого нересту. Здебільшо забирав ікру, або самки не доносили. А тепер про негативне. Я тримав їх з жорсткою мбуною. Піндані, ауратуси, зебри ... У такій спільноті їх тупо заганяли. Риба достатньо пластична (у колеги жили з дискусами без усяких конфліктів) і, ІМНО, зовсім нецікава. Не розумію, чому навколо неї стільки розмов.
Охват Марьян
07.05.2008, 22:03
Риба, як на мене, цікава та заслуговує уваги, але конкретної та всебічної інформації по ній в неті мало.
Тому, як кажуть, ласкаво просимо усіх, хто мав справу з "Yellow" і має цікаву інфу по темі.
Рибка досить цікава і гарна. У Львові давно не зустрічав їх у хорошому окрасі, все що було давно виродилось. Спокійна, доволі мирна риба добре співіснує з скалярами, гурамі і т. п. Самка рідко з"їдає ікру (хіба як самець сильно ганяє). Кількість ікри мала але мальок великого розміру.
Пишіть запитання - будемо обговорювати :)
Пишіть запитання - будемо обговорювати :)
За колір і я зауважив,що він не такий як у літературі (я б сказав в'ялий,ненасичений, нижні плавнички зовсім трошки чорні, а не "смоль" - як пишуть москвичі).
І перше, з чим стикається більшість - відбір пар (чи можна відрізнити 4см молодь)та купа байок про крапочку на нижньому плавнику (1-з'являється перед нерестом, 2-є тільки у самок і т.д.).
Крапки *релізери* у Малавійців Мбуна є переважно у самців.Починають вимальовуватись на анальному плавці після 6-7 місяців.Хоча бувають виключення,це я про самок,та крапки.4см молодь ні про що не говорить(риба може бути затянута та пригнічена)треба знати вік.Малавійців не рекомендую тримати парами найліпший варіант самець на 2-3 самки,ще домінуючий самець не буде давати набрати окрас решта самцям,і вони будуть "косити"під самок.Все зясується під час нересту,та Вашого спостереження та уміння відрізняти своїх риб.На разі хай ростуть та квітнуть.
Povnistu pogodjyus z Navy i ne raduv bu robutu vusnovku bazovani na prusytnosti chu vidsytnosti relizeriv.Ia sam bachuv i samok z krapkamu i samtsiv bez krapok,dlia yellow tse bilshe oznaka dominantnosti nij sex.Kolu ruba stae doroslishou to samtsi v osnovnomy bilshi z temnishym zabarvlenniam,a sche dlia tuh hto hoche pogratus po doroslomy zaproponyu taky statiu ,profesional moje vuznachutu sex v triohmisiachnomy vitsi po ang. metod nazuvaetsia "venting",(dlia yellow maije nemojluvo vznatu sex bez tsiogo)najal zaras nemau chasy pereklastu ale sprobyite poduvutus na kartunku abo pereklastu na online perekladachi,iakscho e iakis zaputannia to oboviazkovo pereklady i pidkajy.
http://www.fishhead.com/articles/ventsex.htm
i sche pogliante na tsi fotku,tyt naidete "yellow" samtsia(male) i samky(female)
http://www.malawimayhem.com/articles_venting.shtml
Методика хороша, але щоб лишній раз не травмувати рибу прийдеться чекати моменту вилову та "підглядати" зараз.
Будні моїх єллоу:
У першого 4.5 см єллоу, якого купив, як самку почали проявлятись вертиальні полоси - і все це на фоні гонитви майже 5,5 см самця (впевнений, що самець) підсаженого пізніше і який точно пробує косити під самку. Звідси підозри, що перша все таки самка, але поводиться як самець.:confused: але питання щодо її статі залишається відкритим.
P.S. Все рівно ще буду докупляти кількох для формування стайки - як в природі.
;)У малавійців особливо Мбуна завжди хтось буде головний.Розсади по різним банкам ,потім знов посади разом можуть ролями помінятись.Кобіти також бійці бувають,хоча Лабідохроміси чемні з малавійців.Так що експерементуй.:rolleyes:
Ось надибав ще трохи інфи про цихлід африканських озер (http://talks.mark-itt.ru/forummessage/45/250632.html) в т. ч. і Єллоу.
Окрас в "дикаря" потужний - чи то монітор такий яскравий:confused:. Я зібрав у себе риб з Дніпропетровська та двох різних місцевих розводчиків, але колір нажаль не є дуже насиченим. Здається це вже дається в знаки схрещення між родичами (виходить що по всіх трьох лініях), а може ще й погане харчування було в мальків.
Охват Марьян
12.06.2008, 22:54
Дякуючи MSNc у мене появився десяток Єлоу і ще кілька видів малаві :)
Якість рибок досить висока.
Марьян якось не солідно,що означає *ще кілька видів малаві*,відкрий левандівську таємницю.:eek:
Охват Марьян
12.06.2008, 23:38
Марьян якось не солідно,що означає *ще кілька видів малаві*,відкрий левандівську таємницю.:eek:
P. zebra RED FIN MBENJI 10
P. zebra RED BLUE 10
P. zebra RED RED 10
P. zebra MAGPIE 7
P. sp. RED TOP COBALT 10
Labidochromis sp. YELLOW10
Haplochromis venustus 10
L. trewavasae ROSY 10
L. trewavasae CHILUMBA 10
Iodotropheus sprengeri 8
Мальок по 3-4см.
L. trewavasae ROSY 10
L. trewavasae CHILUMBA 10 Я зрозумів це лабеотрофеус:cool:вітаю з поповненням чудова буде колекція.А не знаєш хто це F1,F2 або хороша лінія?
До речі інформація для роздумів - недивлячись на багато заяв що Єллоу мирна цихліда *RTFM*хотів би уточнити для початківців: навіть така мирна цихла може "діставати" інших риб, в тому числі великих скалярій, яким обкусує "щупальця" і це при добрій годівлі,саме тому напевне і рекомендують утримувати їх у цихлідниках (без сторонніх видів). Наявність зубів дає деяку перевагу перед "простими" :) видами риб, а вже про рослини взагалі мовчу (чомусь у мене особливо полюбляють пошматувати німфею:'().
Зазвичай підвищення темп. води спричиняє агресивність риби.
Tarik_Nikita
05.08.2008, 11:18
До речі інформація для роздумів - недивлячись на багато заяв що Єллоу мирна цихліда *RTFM*хотів би уточнити для початківців: навіть така мирна цихла може "діставати" інших риб, в тому числі великих скалярій, яким обкусує "щупальця" і це при добрій годівлі,саме тому напевне і рекомендують утримувати їх у цихлідниках (без сторонніх видів). Наявність зубів дає деяку перевагу перед "простими" :) видами риб, а вже про рослини взагалі мовчу (чомусь у мене особливо полюбляють пошматувати німфею:'().
я думаю ця агресивність притаманна всім рибам того роду - і карликовим і дискам і навіть тим самим скаляріям (за принципом сильніший скубає слабшого). Все залежить ще від характеру самої риби та від умов утримання, води. Ось в мене хроміс раміреза (метелик) був спокійний нікого не трогав, несподобався йому один дорослий меченосець він його і до смерті заскубав, інших риб не трогав. Тепер знову просто "Божий адуванчік":D
Недарма є книжка Кочотова , яка називається "цихліди - риби з інтелектом"
Відповідь: Labidochromis caeruleus "Yellow"
Акваріум 200 л.6 мальків"Yellow" 10-12мм.Через півроку 2 самца, затянутая самка та решта самок.Домініруючий самец ярко жолто-лімонний з черним кантом плавнікив. Самка виносила сама в общем акваріуме, мальков не трогали, зараз до 12 подростков 15 мм.Еще в акв сине-голубі , точно не знаю від, вже е мальки 7-10мм, добавлени зебри ред-форма, анціструси, теж нерестятся.рослини єхенодорус горізонтальний, та еще 2, апоногентон курчавий, вода роднікова Карпати, грунт обкатаная галька-крупний пісок до гороха
Недивлячись на багато заяв що Єллоу мирна цихліда хотів би показати результат тимчасового співіснування з дорослими мечоносцями
http://s47.radikal.ru/i118/0809/17/4ad1b25d6702.jpg (http://www.radikal.ru)
http://s46.radikal.ru/i111/0809/0e/aeba0d401fd0.jpg (http://www.radikal.ru)
Охват Марьян
25.09.2008, 22:32
Через півроку 2 самца, затянутая самка та решта самок Яка темпиратура в акваріумі і чи багато схованок ?
Мальки ростуть довго і дуже цікаві у своїй поведінці.
http://s53.radikal.ru/i142/0903/a4/1558293fd1d3.jpg (http://www.radikal.ru)
http://s40.radikal.ru/i090/0903/78/e1fc065c79de.jpg (http://www.radikal.ru)
Jararaka
01.04.2009, 22:37
навіть така мирна цихла може "діставати" інших рибВсё-таки хочется уточнить - термин "миролюбивая цихлида" обычно используется лишь при сравнении видов самих цихлид, но никак при их содержании с другими видами :).
Интересно, можно ли назвать моих поллени "миролюбивыми" ?
Сейчас эти кабанчики в 8 см роста МИРНО уживаются с двумя 4-см мальками фест, не преследуя их и не угрожая...
...зато между собой лупятся, как крашенки на Пасху - только чешуя летит :). Ну и, понятное дело, подселять к ним гуппи или мечей - только рацион разнообразить...
Не знаю чи хтось зіштовхувався з такою проблемою у єлліків (може ін. малаві): перший нерест і виношування малька відбулись нормально (100% вижило), а от починаючи з 2-го нересту самка невиносить ікру - жре зараза. 3-ій нерест зжерла половину, а потім я зловив її щоб відібрати ікру (колись Мар'ян порадив :)) та вже ніякої ікри в роті не було (з'їла зі страху:eek: чи шо). З чим таке пов'язано не можу врубатись :confused:.
Бували в мене такі випадки,як що самиця виношували ікру в загальній акві де жиє.Я тоді її відсаджував в окреми апартаменти що її ніхто не заважав.Або тре інкубірувати.Тому це тре експерементувати.
valerius
27.10.2009, 11:02
Доброго дня, виникли наступні питання:
1. В аровані замовив базальт чорний колотий фракцією 3-5 мм, чи підійде він цихлідам Єллоу?
2. І чи підійдуть ракушки з моря(багато) після проварки для піднятя жорсткості води?
3. Чи підійдуть корали (мертві і сухі) їм в банку?
valerius,
Ось аква з цихлідами і чорним грунтом... http://aquaforum.lviv.ua/forum/showthread.php?t=176 Виглядає як на мене гарно.
Взагалі то колір і фактура грунту це справа смаку кожної окремо взятої людини...
А для підняття жорсткості води в Вашому акваріумі можна використати декорації (або каміння) з ракушняку чи мармуру... Одним словом ті камені, які реагують на кислоту... (якщо при взаємодії з оцтом або оцтовою кислотою камінь починає шипіти - значить він буде підвищувати жорсткість води)
valerius
27.10.2009, 17:13
http://i.piccy.info/i4/00/ad/2217db3b598aed63983574542eb3.jpeg (http://piccy.info/view/77f34de44de4f8e8750ce986280de5e4/)
а такий корал, коли буде розчинятися - своїм мінеральним складом не зашкодить Єллоу?
та чи не зашкодить гостротою?
valerius,
Те,що Ви показали на світлині не є коралом:),це мушлі дуже добре підходять,для Малаві ,але особливо для Танги(типу юлідохромісів та принцес).Тому можете не вагатись і сміло прикрашати свою акву.Но хочу зауважити для Малаві тре по любому робити схованки із каміння ,так буде природніше виглядати.:)
navy,
Андрій, а що це за такі мушлі? Вірніше чиї вони?:confused:
roman71,
Рома,відверто кажучи забув яку мають назву:oВони мешкають в морі на корпусах кораблів їх дуже багато,періодично їх знешкоджуюють:).Десь у нас на форумі є про них інфа.Мої вже просто з часом поламались теж хочу зараз придбати таких.*DRINK*
Малаві дуже любят рити нори під камнями, ртом вони переривають кілограммі камінців, тому я думаю , що краще грунт був окатан, без гострих кутів.Да і взагалі мені більш подобуються декорації натуральні
valerius
28.10.2009, 08:53
в мене покищо так:
http://i.piccy.info/i4/6c/e6/9622363cff5b5f28764d99d66823.jpeg (http://piccy.info/view/64ae5607cdea310718add0877d13958c/)
(домінуючий(???) самець шукає притулок)
Olga_t_s
28.10.2009, 21:09
Доброго дня, шановні форумчани, цікавить питання:
якщо самець витанцьовує перед іншим Єллоу, то значить шо інший Єллоу самка, чи самець може витанцьовувати і перед іншими самцями за відсутності самок, і чи розпізнає домінуючий самець самку і замаскованого під самку самця????
Щоб виховати сім’ю псевдотрофеусов треба брати 6-10мальков. Тоді по мере росту стане добре видно де головний самець, він як правило весь час сидить в найкращій схованці, та вилазить рідко щоб навести порядок, самки більше плавають вільно, інших самців можна подарити або продати. Мальків "старі" псевдотрофеуси непогано винашивають самі, досить пристойний процент них так ховається в рощилинах, що ви зобачити коли вони будуть мм5-10.Більше схованок. Щоб кожна рибка могла сховатись, а не жалась. Да и ракушки на дні мені не подобаються, то не море
Olga_t_s,
Хороше питання.;) Переважно самець витанцьовує перед самками .Навіть в підлітковому віці(коли ще не розрізниш хто є хто)можно по такій поведінці вже знати де самець. Що неодразово спостергав при уриманні своїх Малавійців.Хоча іноді домінантний самць може так себе вести і по відношенню до іншого самця який прикидається(за кольором) самкою.Тому на 99% ви вже маєте пару .*DRINK*
Olga_t_s
29.10.2009, 18:36
а чорні полоски в самочок можуть бути на верхньому плавнику?
Так можуть,но такий аналіз тре проводити тільки в порівнянні.;)
Можуть, але вони більше нагадують брудно-сірий колір, в той час як у самців вугільно-чорний.
Ось для прикладу пара (думаю легко розібрати де самець, а де самка:D)
http://s41.radikal.ru/i093/0910/49/19cbcd83cb95.jpg (http://www.radikal.ru)
Olga_t_s
29.10.2009, 22:14
полоска світла у 3-ох з чотирьох, а 4-ий домінуючий, але всі 4 такі жовті як у вас самець, нічого не розумію, а самочка може верхній плавничок розпушувати і ніби передьоргувати перед самцями, чи може в мене всі самці: :eek:
Olga_t_s
30.10.2009, 13:50
всім привіт, сьогодні годувала риб мороженим кормом "малаві дієт", так смачно наминали, кажу про це бо єлоу виявились досить примхливі в їжі, до прикладу артемію не дуже хочуть їсти :)
всім привіт, сьогодні годувала риб мороженим кормом "малаві дієт", так смачно наминали, кажу про це бо єлоу виявились досить примхливі в їжі, до прикладу артемію не дуже хочуть їсти :)
Їх природній корм звичайно що для них і є найкращим, але я своїх навчив так, що вони залюбки "лопають" мотиль, циклоп, артемію, асорті, рослинну дієту, таньганіку дієт і т.д. - коротше все, але при умові, що один і той самий корм часто не повторюється, бо починають "крутити носом":).
Аналогічна ситуація з кормом. Носом крутять від гамаруса і коли не змінюється вид корму. А загалом їдять все що даю, навіть дуже швидко :)
Olga_t_s
30.10.2009, 20:42
А скільки літрів потрібно на 1-го Єлоу, у мене близько 150 літрів акваріум, я думала туди ну максимум 4 можна поселити, а ось дізналась дехто і в менших акваріумах цілі стайки Єлоу тримає, може хтось підскаже, як краще щоб їм тісно не було, буду дуже вдячна
Olga_t_s,
на Ваш об"єм можно дві родини малавійців спокійно утримувати.А чого у Вас юлідохроміс один?
Olga_t_s
31.10.2009, 10:11
Юлідохроміс один, бо купували Єлоу, а він був з ними в спільному акваріумі в магазині і випадково потрапив в пакет, маленький, сантиметра 2 відсили, продавець намагався повернути його собі, але дуже вже юліку хотілось потрапити в мій акваріум, врешті продавець лишив нам його як бонус, але парочку сказав купити пізніше, коли точно будем бачити що його не чіпають таракатуми, бонус наче прижився, ось планую скоро купити парочку тільки не знаю самець він чи самка
Зрозуміло а хоч який вид юліка знаєте:confused:Бо їх основних 5 видів ,а ще морф купа.;)І переважно, коли він один.визначити стань майже неможливо.Вони самі шукають собі супутника по життю:),і тоді вже так живуть.От же тре хочби ще мін 3 шт докупити.http://cichlidenareal.ru/wiki/index.php?rod=JULIDOCHROMIS
Olga_t_s
31.10.2009, 13:45
вид не знаю, але купуватиму (тепер вже декількох) юлідохромісів у того ж продавця, це наш знайомий і в нього є тільки цей вид юлідохромісів, дуже дякую за корисний лінк, а якщо таких юликів буде зо 4, вони не переб'ються з 2 дорослими таракатумами на дні 90*37см? (таракатуми по 7-8см)
Ні, коли пара займе свою теріторію то вона просто не пустить їх туди.Тільки схованки із каміння зробіть їм(юлікам);)
Olga_t_s
31.10.2009, 19:57
а це нормально, що риби деколи "чухаються" об ґрунт чи водорості?
а це нормально, що риби деколи "чухаються" об ґрунт чи водорості?
Якщо деколи, то нічого страшного :), але на всякий випадок уважно придивляйтесь чи нема ніяких крапок - як то кажуть краще пере... ніж недо.. :D.
Olga_t_s
01.11.2009, 21:04
а чорний колір на нижніх плавниках обовязково має зявитись?
Olga_t_s
01.11.2009, 21:12
Єлоу покищо ведуть себе досить мирно, барбуси ними іноді навіть поганяють, але 2-ох даніо довелось відселити в банку поки не запущений їхній акваріум, бо Єлоу вирішили ними перекусити, тож мусять даніо ще з тиждинь пожити в банці :(
а чорний колір на нижніх плавниках обовязково має зявитись?
Принаймі в самця мав би бути, головне створіть рибі нормальний температурний режим без різких перепадів та збалансований харчовий раціон - напр. після розгрузочного дня я даю рибам рослинний корм, або крупного циклопа і головне не годувати постійно сухим кормом чи трубочником, бо в природі вони таких кормів на мають. І тоді можете сподіватись на гарну і здорову рибу*ONE*.
Olga_t_s
02.11.2009, 13:00
Руслан, дуже дякую, годую рибок мороженим кормом, сухий взагалі не сприймаю як варіант харчів, температура постійна (25), буду чекати почорніння плавничків ;) , а яким ви рослинним кормом годуєте?
Руслан, дуже дякую, годую рибок мороженим кормом, сухий взагалі не сприймаю як варіант харчів, температура постійна (25), буду чекати почорніння плавничків ;) , а яким ви рослинним кормом годуєте?
Зрідка таким (http://www.aquaria.com.ua/p15.html), частіше таким (http://www.aquaria.com.ua/p22.html), а взагалі для різноманітності можна глянути таку (http://www.aquaria.com.ua/images/tabb.gif)таблицю.
Olga_t_s
03.11.2009, 21:13
Ура, у домпінуючого самця почали чорніти нижні плавнички *YAHOO*
valerius
09.11.2009, 14:39
панове, як Ви даних риб залишаєте на тиждень ?
Чи не подохнуть з голоду?
чи не пожеруть вони барбусів і таракатумів, чи ті їх???
Чи не пожеруть вони всю зелень?
як вони відносяться до кормів холідей чи уікенд?
панове, як Ви даних риб залишаєте на тиждень ?
Нормально, головне в останній день Вашої присутності не перегодовувати, щоб за Вашої відсутності не спортилась вода.
Чи не подохнуть з голоду?
Залишав і на 23 дні - як на зло ніхто не помер :D (це при умові, що риба сумісна підібрана правильно)
чи не пожеруть вони барбусів і таракатумів, чи ті їх???
Барбусів і таракатумів неповинні, але з 2 Даніо Реріо та 7 гуппі точно когось би затовкли.
Чи не пожеруть вони всю зелень?
Всю не з'їдять, але понадкусують то точно.
як вони відносяться до кормів холідей чи уікенд?
Не знаю, ніколи не питав їх :D попробуйте спитати самі.
valerius
09.11.2009, 15:42
профіль підправив, 7 гуппі і 2 даніо в іншій банці
Olga_t_s
22.11.2009, 21:29
Всім доброго вечора, є запитання: самка Єлоу якось дивно поводиться, вона ніби постійно щось пережовує, в роті ніби щось має, тобто тканини нижньої щелепи приспущені ніби там щось є, у чім справа? Загалом рибка наче здорова але іноді намагається сховатись під анубіас, що це може бути? :confused:
Щось мені підказує, що там в неї може бути ікра...:)
Olga_t_s,
Панночка вітаю Вас з нерестом.А самочка носить в роті ікру,і це буде продовжуватись 21 день,як не з"їсть.
Olga_t_s
22.11.2009, 22:04
Урааа! *YAHOO* Ой :eek: , а що ж робити, щоб не з'їла, чи що не робити? Ось я наприклад тільки в цю п'ятницю збиралась їм гірку з печерками із гальки робити, вчора назбирала гальку в кар'єрі, а чи варто тепер, чи не злякаю я майбутню матусю таким активним рухом в акваріумі?? *DONT_KNOW*
Olga_t_s,
Моя порада буде така-як маєте окрему невеликого об"єму акву(до15-20л),облаштуйте її(схованка,терморегулятор Т-27-29С) та відсадіть її туди .Бажано поставити в такому місці де меньше зовнішного руху.
Або залишити все як є і спостерігати за подіями,а потім (як вона доносить молодь) витрусити з писка і вигодовувати як будь яку іншу рибу.
витрусити з писка
а як той процес витрушування відбувається?*DONT_KNOW*
тримати за хвіст і головою об воду?*JOKINGLY*
До речі в загальному ,так воно й виглядає.*RTFM*:eek::D
Olga_t_s
26.11.2009, 23:31
Виникло декілька питань :
1- як знати чи ікра запліднена?
2-домінуючий самець виявився самкою - носить ікру, при чому чітко видно в роті в діаметрі по міліметра2-3 ікру, хто ж тоді самець? як взагалі таке може бути? Чи можливо, що вона поганяла інших і має найчіткіші чорні смуги через те, що це найбільша Єлоу з 4-ьох наявних?
1) Як за 3-4 дня не з"їсть то все добре.:)
2) Як,що крім єлов більше малавійців не має в акві,то хтось із решта єлов;)буває так,що самиці самі скидають ікру.Я таке неодноразово спостерігав.*RTFM*
3)Гоняла тому,що це звичайна річ для них-розподіл терен.;)
Olga_t_s
27.11.2009, 10:06
Дуже дякую, отже якщо більше чотирьох днів носить ікру, то самець там є і ікра у самки запліднена, я правильно зрозуміла?
Скажіть будь-ласка, а скільки ця самка, що носить ікру буде не їсти? Це їй не шкодить?
Підскажіть будь-ласка, якого кольору повинна бути ікра?
Самка не буде їсти приблизно 21день... Це їй нешкодить, просто трохи похудає :)
Olga_t_s
27.11.2009, 10:42
А якого кольору повинна бути ікра у Єлоу? :)
Olga_t_s,
Світлого,мутна,(в кожного роду риби свій відтінок від білого до світло коричневого) розміром як сірникова головка,в вигляді сплющенної краплі.;)
Olga_t_s
27.11.2009, 11:26
Значить точно ікра, беживий колір, дуже дякую всім за відповіді:)
Olga_t_s
27.11.2009, 11:42
Скажіть, будь-ласка, а як можна визначити приблизний термін виношування ікри?(просто під час самого процесу нересту вдома нікого не було і помітили вже саму самку з ікрою)
Olga_t_s,
Вам вже казали 21 день.До речі носять так що можна години перевіряти;).Яколись робив так відмічав в календарі дату і потім відраховував 21день і в цей день давав корм.Самиця випускала молодь на поживу а я її виловлював:).Хоча бувало й пропускав дні випуска но то не суттєво вона все одно їх то випускає ,то забирає до себе.*RTFM*
deletant
27.11.2009, 19:42
- всім дякую, дуже цікаво почитати, теж маю Єлоу
Olga_t_s
27.11.2009, 19:51
Дякую за відповіді, вибачте я не правильно сформулювала запитання, я мала наувазі, як знати скільки з цих 21-го днів ікра вже виношується, бо ми пропустили сам нерест і тепер незнаєм з якого дня відраховувати*DONT_KNOW* , ще раз дякую за відповіді :)
viven134-2
04.12.2009, 00:00
Olga_t_sПисала
самка Єлоу якось дивно поводиться, вона ніби постійно щось пережовує, в роті ніби щось має, тобто тканини нижньої щелепи приспущені ніби там щось є, у чім справа? Загалом рибка наче здорова але іноді намагається сховатись під анубіас, що це може бути?
Чегото мне кажется у меня происходит тоже:eek: Хотя по возрасту какбы молоды- более 4месяцев приблизительно:confused:у меня.
Буду наблюдать,о выводах и наблюдениях отпишу Какбудто как и предпологалось самец и самка не ганяются,а описывают круги,а на много раньше после подмены воды был "танец живота между ними.Нижняя губа оттянулась у двух самок:D У одной какбудто видел икру во рту-не уверен....
viven134-2
04.12.2009, 00:10
Ну вот предполагаемая... если видноhttp://www.aquafanat.com.ua/forum/uploads/1259594075/gallery_2256_13_238976.jpg
viven134-2,
На скільки я пам"ятаю у Вас Псевдотрофеуси Ломбардо(що підтверджує світлина),так от у них самці ЖОВТОГО кольору ,а самки голубі в чорну смужку:)тбто такі як вони в молодому віці.
Так видно що щось в роті у жовтих риб "типу"є,але так не має бути.:confused:
Але та самиця,що на фото до нас мордою схожа на М.Йохані,теж як з ікрою.Ви не бачили з ким із самців(порода)був нерест.
Olga_t_s
04.12.2009, 15:35
,,Так видно що щось в роті у жовтих риб "типу"є,але так не має бути.,, -А чому так не має бути? Єлоу з ікроє в роті повина виглядати інакше, чи то на світлині взагалі не Єлоу??
Olga_t_s
04.12.2009, 15:44
У мене ще 2 самки напротязі тижня почали носити ікру, але жодна не доносила термін, з'їли :( :
-та самка, що ми думали на неї "домінуючий самець" і точно бачили в неї ікру, з'їла її через 3 дні
-ще одна самочка носила ікру близько 4 днів
-і тільки одна з них протрималась тиждень, дуже схудла, але теж з'їла, тепер виглядає не дуже добре, іноді стає якось вертикально головою вниз біля фільтра + так як домінуючий самець виявився самкою, тепер не знаю чи є в нас самець, 4-а Єлоу якась замілка і пасивна як на самця і ікру ніхто не виносив(може незапліднена була?), ось така ситуація, хто що може про це сказати, щось порадити, буду вдячна :)
Olga_t_s,
Правильно Ви думаєте-це не Єлов.:) Мова йшла про П.Ломбардо,а вних навпаки самці жовті а самиці голубі й строкаті.А у М.Йохані самки брудно жовті,а самці темно-голубі.Ось тут й загадка з ким віднерестилась самиця Йохані,що на світлині,та самиця жовта яка в центрі фото:confused:.До речі вона дуже схожа на самицю П.Зебри жовтої морфи.Ось й загадка з 3-ма невідомими.:)
Olga_t_s,
Вони могли носити не запліднену і тому й з"їли її.Не можу Вам ніц сказати хто у Вас без фото.:eek: Але раджу пошукати Вам самця,до речі самця легше знайти ніж самиць.А хто ще з малавійців в акві:confused:
Olga_t_s
04.12.2009, 16:31
Дякую, постараюсь пізніше викласти фото
Olga_t_s
04.12.2009, 16:34
акваріум на 150 л., в ньому 4 Єлоу, з малавійців більше нікого, ще є 2 молька юлідохроміса по сантиметра 2-3, 2 каліхта і 5 барбусів.
Olga_t_s
04.12.2009, 16:36
А чому самця легше знайти?
Olga_t_s,
Тому,що їх в виводках завжди більше народжується це перше ,а друге він потрібен ОДИН на родину а самиць 3-4 при утриманні в аквах.:)
Olga_t_s
04.12.2009, 22:55
А як же запевнитись, що купую саме самця? Продавець дуже старався вибрати нам аж 2-ох самців, ми думали на теперішню вже точно самочку - найбільшу і яскравішу, що то самець, врезультаті всі 4 - самки, можливо є якісь якості на які особливо при виборі треба звернути увагу? :confused:
Olga_t_s
04.12.2009, 22:58
Зараз прикріплю світлини, але вони дуже поганої якості, бо цифрового фотоапарату немаю, а це - з мобільного телефону:
рибки зверху не білі, а однотонні жовті і трішки яскравіші, просто дуже світло відбивають на світлині чомусь :(
http://i.piccy.info/i4/b6/9d/e75e75439171d58c2544eed1fd02.jpeg (http://piccy.info/view/0fb286e5ea971a693df8491405821752/)
ооранжевого теж на рибках немає насправді :o
http://i.piccy.info/i4/55/18/c2de76c24f8866be911c87b4b0cf.jpeg (http://piccy.info/view/bf0aaa191c9b2d319e7ddeffb19ac506/)
http://i.piccy.info/i4/b4/9c/86705d0dcb7ecbcc4ab59a8e767d.jpeg (http://piccy.info/view/d8a567fe2d642d1a897a3f2712420e83/)
http://i.piccy.info/i4/f4/f2/a3aa1b27e541dab772b4a196b603.jpeg (http://piccy.info/view/a3a62e4886d776941aa9d41cb4d4d706/)
- це самка, на яку ми думали самець, її важко сфотографувати, весь час ховається в нижній печерці
viven134-2
04.12.2009, 23:03
Ребят я савсем запутался*DASH* продолжение тут (http://www.aquafanat.com.ua/forum/index.php?showtopic=835&st=99)Сорри*DRINK*
Olga_t_s
05.12.2009, 01:08
Знайшла спеціальний розділ на форумі
Olga_t_s
05.12.2009, 16:52
Буду читати, иоже і знайду подібні симптоми як у моїх рибок
[b]viven134-2[/
Давай дочекаємось буде носити, та самиця чи ні.А потім робити висновки.*DRINK*
Nightmare
06.12.2009, 12:21
Підскажіть шо це може бути. В мене є самець Єллоу, сьогодні купив йому самочку і він себе почав якось странно поводити, а саме підпливає до неї завмирає на місці сильно починає вібруватись всим тілом і постійно від неї не відходить. Що це він таке робить???
Nightmare,
Вони так "залицяються":D.Так само починається нерест у всіх риб,які виношують ікру та молодь в роті.:) А саме починається танок по колу кружляння.У самців є на анальному плавці плямки так звані "релізери" вони імітують ікру.Риби при нересті стають головою до хвоста партнеру і починається кружляння,самиця мече ікру й забирає в писок одночасно торкається анального плавця самця і він виділяє молоки .Таким чином проходить запліднення.На тому роль самця закінчується ,а самиця шукає місце де її не будуть турбувати і виношує молодь 21 день.*RTFM*
Nightmare
06.12.2009, 13:26
navy, дякую за відповідь!!! Але шось самка десь пропала, ніяк не можу її найти, не могли ж вони за 1 годину знайомства вже запліднитись і вона сидить в місці де її не будуть турбувати, чи може таке бути???
Nightmare,
Нерест триває до 30хв:).Але скорше всього вона просто сховалась.
Всім, доброго ! Дякую за інформацію. В мене дві цихлідки Єллоу, "парочку" майже відібрав у знайомих, бо риба була дуже зашугана дитиною (до речі майже така й зісталась, бо ховаються в різних хованках-частинах акваріуму і виходять тільки на годівлю). Акваріум знайомих стояв на відстані від підлоги півметра та таким чином, що біля нього завжди хтось проходив-пробігав - тінь людини-дитини їх дуже нерувала. Пишу "парочка" бо зі статтю нерозібрався: в першої "гребінь" чорний і другої рибки - ні. З чорним "гребнем" рибка вирила в камінцях ямку і ніби чекає іншу. До речі під час перебування в знайомих: телескоп, півник, декілька неонів були забиті до смерті. Ось така історія. В перспективі пересадити їх у більшу банку, бо зараз перебувають в 60 літровій, ну і придбати ще декілька рибок для розмноження. :)
valerius
21.05.2010, 00:24
Допоможіть!!! захворіли улюблені Єлоу:
-спершу ніби припіднімається в певному місці луска
-далі наче з-під неї починає виступати щось біле (типу грибкових волокон)
-далі воно місцяме рожевіє, а потім червоніє, наче ранка,
-потім в одному місці зникає, а в іншому з'являється.
Що це може бути, що робити, чим лікувати? :confused: :'(
Я думаю що це підшкірні паразити.Позбутись можна тільки на "плавучій" стадії-ранка зникає.У зоомагазинах є ліки від паразитів.Іншим рибам в акві можна зробити профілактичні ванночки з розчином солі чи марганцовки на пів години.
valerius
21.05.2010, 20:15
Дякую!!! , а що за ліки? Може якісь конкретні підскажите, якщо знаєте, бо в зоомагазині щось не дуже розбираються ( вже запитуваались :( )
І в нас одна самочка вагітна в відсаднику, на ній проявів наче немає, але була раніше в акві з хворими рибками, що з нею робити і малюками? Малюки заразяться тепер? (носить малят 16-ий день)
valerius
23.05.2010, 00:27
Дякую, начебто розібрались, виявилось в нас перенаселення, бо рибки вже виросли і їм треба більшу акву (в нас 7 цихлід на 150л), це ж може бути причиною захворювання, так? От тепер шукаємо 2-ом цихлідкам притулок, в перспективі надіємось обміняти акву на більшу, але це тільки в перспективі, а покищо будемо частіше підмінювати воду :)
Охват Марьян
23.05.2010, 00:45
це ж може бути причиною захворювання, так теоретично може, але все залежить від догляду за акваріумом і станом види з водопроводу
щоб визначити хворобу бажано додавати фото
valerius
23.05.2010, 00:50
Зараз буде фото
valerius
23.05.2010, 00:57
http://i.piccy.info/i5/50/19/131950/Image_00013_800.jpg (http://piccy.info/view3/131950/f8a7366a24f52cc7d2095f51dd97a9a9/1200/)
у дальньої рибки на боку трохи далі плавника (+ забарвлення сіріше,-- значить стрес :( ), вже майже зажило, що це може бути, просто ослаблений імунітет через перенаселення і через це чіпляється всяка зараза?
valerius
23.05.2010, 01:05
Підскажіть ще будь-ласка, а що робити після того як самочка випустить молька?:
- коли її відсаджувати знову в загальну акву (зараз в нерестовику)?
- вона не поїсть мольків? Взагалі малавійці їдять свій молодняк (інші, там самки, самці...)?
- коли годувати мольків і чи підійде планктон для перших днів їх життя?
P.S. Вперше віднерестилась і носить ікру, от і не знаєм як діяти:)
valerius, Як,що Ваша самиця не з"їла молодь то вже того не зробить.Перважно попадаються такі самиці але ікра з"їдається на третій день.
Самицю просто виловлюваєте і в акву.
Малавійці можуть залюбки поїсти молодь будь якої риби.
Годувати тре як тільки випустила самиця,"пилюка" самий кращий корм для молодняка.
valerius
23.05.2010, 13:21
для цих цілей придбав морожений корм Акварії "планктон", він підійде?
Так підійде,але купіть ще корм для молоді бажано із спирулиною.Слідкуйте за водою в відсаднику,робіть підміну мах через день і щоб корм на дні не залишався.
для цих цілей придбав морожений корм Акварії "планктон", він підійде?
Звичайно що підійде, бажано тільки щоб акваріум (або хоч би його частина) у якому росте молодь був без грунту. Так простіше його обслуговувати, а чистити дно прийдеться кожен день, бо корм який мальок не встиг з'їсти протягом дня, перед виключенням світла треба з акваріума забрати. Для цієї цілі також добре запустити в акваріум десяток маленьких ампулярій, або кілька малих анциструсів відповідного розміру (лорікарій, стурисом і т.п. тільки не крапчатих, коридорасів і інших, які каламутять воду).
Як додатковий корм рекомендую, перевірений на власному досвіді, корм Sera mikropan зі спіруліною http://www.arowana-im.com.ua/product_info.php?cPath=50_196&products_id=2819, а по мірі росту Sera mikropan для підлітків http://www.arowana-im.com.ua/product_info.php?cPath=50_196&products_id=2818. Хоча за наявності вільного часу і бажання можна самому приготувати корм з кропивою, яка нічим не потупається спіруліні. При кормлінні цими кормами фільтр на якийсь час бажано відключати, бо він "вибере" увесь корм.
valerius
23.05.2010, 17:52
А можна креветок неокардинок замість ампулярій запустити, бо там вже і водорослі якісь нехороші розвелись :confused: якщо ні, то чи можна замість ампулярій котушок кинути? (ампулярій не маю)
А можна креветок неокардинок замість ампулярій запустити, бо там вже і водорослі якісь нехороші розвелись :confused: якщо ні, то чи можна замість ампулярій котушок кинути? (ампулярій не маю)
Катушок, без сумніву, можна, а от на рахунок креветок нічого не можу сказати, я би не ризикував *NONO* бо не відомо чи не сприймуть вони мальок за корм :confused:
Дякую, начебто розібрались, виявилось в нас перенаселення, бо рибки вже виросли і їм треба більшу акву (в нас 7 цихлід на 150л), це ж може бути причиною захворювання, так? От тепер шукаємо 2-ом цихлідкам притулок, в перспективі надіємось обміняти акву на більшу, але це тільки в перспективі, а покищо будемо частіше підмінювати воду :)
Але ванночки з сіллю для риб я б зробив - щоб неповторилось.Назви ліків непамятаю, від фірми TETRA.
На фото в акві нема печер-придумайте щось:D щоб малавійцям легше жилось*THUMBS UP*.Інколи хвороби виникають через невідповідність акви прородньому середовищу.
тернеция
23.05.2010, 19:58
valerius, Из Вашего профиля:
В 150 л. - 2 соми таракатуми, 5 барбусів, 4 Лабідохроміси Єлоу, 4 Юлідохроміс Марлеі - укажите размер рыбок.
Об увеличении обьёма подмен Вы уже знаете - делаете?
Фото нечеткое.Сделайте снимок в режиме макро( обозначен тюльпанчиком). Надо посмотреть более четкое фото.
Есть ли изменения в поведении рыбки?
valerius
23.05.2010, 20:27
-Фото з мобільного, краще не виходить, але зараз і фотографувати на рибках нічого,- зажили всі ранки :)
-підміна води щотижнева (30%),
-печери є -- 5 схованок (було 7, але 2 забрав в нерестовик);
-склад жителів трішки змінився (ніяк до профілю не доберусь):
6 єлоу (8-10см), 1 хроміс красавець (~9см), 2 йлідохроміса (прибл. 2см і 3см), 2 таракатуми (4-6см) і 5 барбусів (суматранці)
Така кількість риб випадкова, планували 4 єлоу, 5 барбусів, 2 таракатуми і 2 юліка, але всі єлоу виявились самочками, докупили ще 2-ох, пощастило -- із них один самець :D, а потім ще друзі попросили терміново забрати хроміса, був без хвоста і плавника - чернополосі цихлазоми ледь не забили бідолаху, тому так багато риб.
В поведінці були зміни - збираються біля фільтра і зависають вертикально, але зараз наче все нормально *DONT_KNOW*
В перспективі вирішили замінити акву на 200л + віддати 2 єлоу(дівчаток), вже наче знайшли їм притулок, але ще роздумуєм...
МиКол@, дякую за поради, печерки є і хочемо придбати ще 3 колоди, але вже певне в нову акву. Ванночки робити не хотів би, хіба в загальному акваріумі профілактичне лікування зробити, але не хочу експереминтувати. Якби точно знати які ліки, щоб не нашкодити лишньою хімією...
+ зробили додаткові висновки що це через перенаселення, бо всім дрібнішим рибкам нічого, тільки єлоу,
якби просто якась хвороба, то певне перше вчепилась би до малих риб, а так хворіють ті, кому найтісніше в акві, чи я щось не так розумію?
тернеция
23.05.2010, 21:11
якби просто якась хвороба, то певне перше вчепилась би до малих риб, а так хворіють ті, кому найтісніше в акві,
Первыми заболевают рыбы с самым слабым иммунитетом, причем независимо от возраста.
Наблюдайте за рыбкой, не дай бог что - сразу сюда.
valerius
23.05.2010, 23:20
Буду спостерігати, дякую :)
Сьогодні 19-ий день, самочка продовжує носити мольків, їх вже видно, але самочка виглядає не дуже добре, я хвилююсь за неї:
-19 днів не їла і стала дуже худа;
-вчора дуже активно плавала по акві, а сьогодні весь день практично лежить на пузі в схованці;
-вчора ротом активно перемішувала малюків, а сьогодні ротик привідкритий і все, плавники обтріпані;
Може їй дати поїсти? планктон наприклад чи рослинну дієту?
Чи вона тоді може випадково проковтнути малечу?
valerius, Не хвилюйтесь ,так передбачено природою самиці то не зашкодить.А годувати не треба, через 2-3 дні вона сама випустить молодь ,от тоді її відсаджуйте і давайте малим корм.
zelenapantera
25.05.2010, 12:44
Сьогодні 19-ий день, самочка продовжує носити мольків, їх вже видно, але самочка виглядає не дуже добре, я хвилююсь за неї:
-19 днів не їла і стала дуже худа;
-вчора дуже активно плавала по акві, а сьогодні весь день практично лежить на пузі в схованці;
-вчора ротом активно перемішувала малюків, а сьогодні ротик привідкритий і все, плавники обтріпані;
Може їй дати поїсти? планктон наприклад чи рослинну дієту?
Чи вона тоді може випадково проковтнути малечу?
а ви візміть і витрусіть їх! на такому терміні я своїх трушу! як особисто зауважив - і рибі-мамі краще і молодь швидше стає на ноги! як трусити - на форумі є моя тема "Малаві з ікрою!!! Що робити???", отам все детально описано як в посібнику, сам вперше робив по цій "методичці"!:D*THUMBS UP* успіхів Вам!
zelenapantera
25.05.2010, 12:48
У самців є на анальному плавці плямки так звані "релізери" вони імітують ікру.Риби при нересті стають головою до хвоста партнеру і починається кружляння,самиця мече ікру й забирає в писок одночасно торкається анального плавця самця і він виділяє молоки .Таким чином проходить запліднення.
а скажіть будь ласка, а чи нерест виглядає дійсно так?, чи, зустрічав, опис в літературі, що самки відкладають ікру на камінь (грунт, щось такого), самець поливає це молоками, а вже пізніше самка забирає її до писка?*ROFL*
Це ж зрозуміло що одразу ікру до писка покласти неможе,ато ще " зігнеться в три погибелі".*ROFL**VICKING*
Ліки в загальну акву лити нетреба, якщо зажило все. Зчасом нова аква-розселите всіх*THUMBS UP*
zelenapantera
25.05.2010, 13:16
Це ж зрозуміло що одразу ікру до писка покласти неможе,ато ще " зігнеться в три погибелі".
??? але ж якось кладе і не гнеться!:D:D:D
Хтось бачив як це відбувається чи може відео запис є?:)Я ніколи не встигаю до самого цікавого.:mad:
zelenapantera
25.05.2010, 15:01
Хтось бачив як це відбувається чи може відео запис є?
ну власне! я теж то завжди прогавлюю!:mad:цікаво, в малаві нерест повязаний з порою дня?
Зараз їх немаю , але дуже хочу , може восени...
Раніше завжди нерестились в першій половині дня.Це властиво і американцям .Інколи нерестились ввечері після підміни води.Дуже активний нерест під час дощу.
zelenapantera
25.05.2010, 15:52
Дуже активний нерест під час дощу.
а дощ як робили в акваріумі?:)
zelenapantera,
МиКол@, Та все ,ще попереду у Вас і нерест своїх риб побачите, і витрясати навчитесь,і "дурних питань":D про вигінання риби при нересті :D задавати не будете. Про дощ в акві- існують дощувалки але для чого то тре:confused: А відверто кажучи ,якусь залежність нересту від зовнішних обставин я не помічав, у малавійців готовність до нересту визначає самиця,а самець завжди готовий(що зробиш хлоп є хлоп:D) тому вишукувати ,якийсь закон типу"вплив місячного затміння на похмільний синдром у вуйка Петра" не має змісту.*DRINK*
valerius
25.05.2010, 17:50
Я бачив нерест, дуже прикольно, танцюють так один перед одним, десь пів години кружляють, а потім бац, - самка з ікрою :)
Всім дякую за порали, але буду діяти як Navy радив, трусити не буду - нехай вже все як в природі, навіщо мучити самочку...
*NONO*Дощ надворі-зниження тиску.
Я бачив нерест, дуже прикольно, танцюють так один перед одним, десь пів години кружляють, а потім бац, - самка з ікрою :)
Всім дякую за порали, але буду діяти як Navy радив, трусити не буду - нехай вже все як в природі, навіщо мучити самочку...
Якщо є така можливість, то чому б не оставити все так як у природі. Час від часу приходилося для деяких своїх риб робити розвантажувальну дієту. Риба відсаджується у окремий акваріум і... забувається на дві неділі - місяць. Треба тільки не забути щоб температура, об’єм і фільтрація були відповідні для даного виду риб. Будь-яка доросла риба місяць витримує без проблем.
Охват Марьян
25.05.2010, 23:31
Дощ надворі-зниження тиску. Переважна більшість нерестів риб в природі припадає на повну фазу місяця, а не на дощ надворі. Нерести в акваріумі переважно відбуваються після активної підміни води.
Переважна більшість нерестів риб в природі припадає на повну фазу місяця
Можна конкретніше*DRINK*
Миколо, у мене є Labidochromis caeruleus "Yellow" і ще 14 видів Малаві, які , протягом 4 років успішно розмножуються в будь - який час дня, при будь - якому атмосферному тиску за вікном і не залежно від фази місяця!!!!!!!!!!!!!одна-дві пари нерестяться кожного тижня, переважно на наступний день. після підміни води.в дощовий період воду намагаюся не підмінювати у зв'язку з тим, що їм потрібна чиста,тверда і з високим pH вода, а не брудна м'яка дощівка, про це пише у всіх посібниках *RTFM*
а ще - зміна раціону. наприклад, після кількаденної рослинної дієти, поштовхом до нересту є морожені корма такі, як коретра і циклоп, а також пластівці спіруліна 36%.:)
zelenapantera
28.05.2010, 10:53
в дощовий період воду намагаюся не підмінювати у зв'язку з тим, що їм потрібна чиста,тверда і з високим pH вода, а не брудна м'яка дощівка,
а ви берет воду з вулиці?
Ні, не з вулиці, але в дощовий період з крану вода теж не зовсім чиста, оскільки у нашому місті очисні споруди працюють погано!!!!тому...
valerius
28.05.2010, 18:49
щось не випускає самка мальків, хоча вже 23 день..:confused:
zelenapantera
28.05.2010, 19:00
а вона може й довше носити їх!:) в мене одного разу випустила на 26 день і то тільки коли я почав її виловлювати в відсаднику, щоб витрусити малих!:D якщо це у самки перший нерест - то вони люблять переношувати і байдуже шо температура оптимальна, аква у затишному місці т.д і т.п., так шо не журіться і чекати залишилось недового!:)
valerius, Хто знає ,як поводяться Малавійці ,то й зна ,що самиця периодично випускає молодь для годування.Тому зараз у Вас такі варіанти:
- або додавати по тороза живого корму для молоді(типу артемії,пилу...)
-або пильнувати коли вона їх випусте ,і її ТЕРМІНОВО забрати.
крім того, при температурі 26 градусів,мальок формується 3 тижні, тобто 21 день і його дійсно можна вже витрясати. бажано вилапувати самку вночі, коли вона спить, підсвічувати ліхтарем, бо є ризик, якщо все дійство відбувається не у відсаднику, а у загальному акваріумі,що вона налякається і виплюне і тоді вдасться піймати лише тих мальків, яких не встигли з'їсти інші риби))якщо у відсаднику, то самку бажано підгодовувати...можна артемією...а якщо її немає, то підійдуть пластівці, вона сама знає, що з ними зробити. а за малька не варто переживати: з часом він сам попроситься назовні)):D
valerius
28.05.2010, 22:57
:) Вже підгодовував, надіявся, що це її спонукає випустити малечу, але ж ні, вона просто їла і перемішувала все в роті... А скрізь пишуть 21 день, от я і почав хвилюватись.. Але я не можу зрозуміти, то сама самка молодняк не їсть після того як випустить його в акву, (ну раз забирає їх назад в рот після годування, то вона не несе небезпеки для мольків, так?) а інші Єлоу їдять? Я правильно зрозумів?
ще деякий час у неї працює материнський інстикт, переважно малька, після того, як випустить взагалі, не чіпає, а інші-так, їдять)))і не лише інші Єллоу, а й взагалі, інші риби, які є в акваріумі. крім анциструсів:D:D:D:D:D
valerius
30.05.2010, 11:49
Сьогодні 25-ий день, тому я не витримав і разом з дружиною ми зловили самочку Єлоу, щоб витрусити мольків, але не знали де натиснути, щоб відкрити їй рот, та нам пощастило, при опусканні в воду рибка сама випустила всіх малюків, потім правда намагалась їх знову зібрати, але мольки тікали, всього нарахували 8 *YAHOO*
Зараз самка в загальній акві, але ми за неї хвилюємось, вона дуже виснажена після цього всього і дуже якось важко сприйняла те, що довелось випустити мольків - в загальній акві не їла, коли ми годували всіх, і продовжує постійно фільтрувати воду в роті*DONT_KNOW*
можливо вона просто не всіх мальків випустила, буває таке, що залишаються 1-2 мальки і тому вона досі фільтрує воду.але вилапувати її зараз не треба, не треба її зараз мордувати.вона і иак зараз стресована і якщо її дотрушквати, то можна втратити самку через тих пару мальків.
а взагалі, після витрясання малька, якщо вона носила уже 25днів, товона дуже стресована і ослаблена, а тому, інші мешканці акваріума можуть цим скористатися і забити її настмерть.тому, якщо трапляються такі випадки, самку можна ізолювати від інших риб на декілька днів, але в загальному акваріумі.найдешевший і простий метод, як це зробити:пластикову бутилку від мінеральної води на 4-5 літрів, обрізаєте горловину, у дні і в боках банки виплавляєте нагрітим залізним предметом(паяльником, або цвяхом нагрітим) дирки, діаметром 0,5 см, дирок має бути дуже багато, для хорошої циркуляції води.закріпити цей відсадник у загальний акваріум і помістити туди самку.таким чином самка знаходиться в тому самому акваріумі, що й інші риби, вода та сама, але вони її не турбують.коли побачите, що самка віджила, то можна випускати до решти)))
zelenapantera
30.05.2010, 12:52
швидше за все, що самка пару - трійку мальків ще залишила у роті!:) valerius зробіть так як пише vi_ki - це неодноразово перевірений спосіб!*THUMBS UP* можна ще купити спеціальні відсадники (коштують приблизно 25 грн.), але банка ні чим не гірше!
так, але у відсадниках досить маленькі дирки і циркуляція вони не така потужна, тому відсадник треба ставити навпроти фільтра на проточну воду, або хоча б закинути туди розпилювач повітря:)а перевага банки в тому, що вона має 4-5 літрів і дирок може бути невідома кількість для хорошої циркуляції води, а відсадників з такими об'ємами немає
zelenapantera
30.05.2010, 13:15
так, розпилювач обовязково! :) особисто сам користуюсь пляшками!:D
valerius, а куди ви відсадили малька? чим годуєте???
valerius
30.05.2010, 16:00
Мольок залишився в відсаднику (де сиділа вагітна самка) 40л, з обігрівачем (зараз 28 градусів, це ок?) і компресором, 1 анубіас і грунт базальт(треба було без грунту, але я про це дізнався вже після того як відсадив самку), в самки мольків в роті вже немає, бо вона була з відкритим ротиком, коли ми її відсадили від мольків в переноску (акваріум і нерестовик в різних кімнатах) і змогли добре роздивитись,- там порожньо. Фільтрувати вона вже перестала, зараз з усіма рибами: 6 Єлоу, 1 хроміс, 5 барбусів, 2 юліка і 2 таракатуми, її наче не чіпають, спершу одна із самок Єлоу пробувала ганяти, але самець навів порядок *NONO*
Мольків годуємо мороженим планктоном, але на наступному тижні плануємо піти в МЄНЦУМ до знайомого і взяти в нього декапсульовану артемію (якщо є). Ось такі справи :)
valerius
30.05.2010, 16:13
Самочку від решти риб надіюсь ізольовувати не доведеться, рибки наче в нас досить мирні:
-нещодавно в нас з'явилась ображена цихлазомами хроміс - без хвоста і одного бокового плавника, з ранками, в шоковому стані (забарвлення майже не проглядалось), так наші рибки їй наче вступали навіть, дозволяли першій їсти і зі схованок вона їх виганяла;
-також в акваріумі 1 юлік прибл 2,5 см величиною, думали його будуть ображати, але покищо наче все ок :-X
Тож будемо надіятись на їхню подальшу толерантність :)
Запитання: скільки кубиків мороженого корму "акваріа" треба давати, щоб не перегодовувати і не залишати голодними таку кількість риб:
6 Єлоу (8-10см), хроміс (10см), 2 юліки(2-5см), 5 барбусів суматранців, 2 таракатуми (6-8см)?? (Ато ніяк не вгадаємо :o)
zelenapantera
30.05.2010, 16:30
десь 2-3 кубика на раз приблизно, але спостерігайте: дорослі риби мають зїдати корм за 2-3 хвилини!
valerius
30.05.2010, 16:41
ОГО, здається я своїх недогодовував :o ,- боявся перегодувати і давав 1 кубик, які там хвилини, вони змітали все за секунд 10 (тільки сьогодні дав 3 кубика - в честь прибуття самочки з нерестовика :D, щоб вона хоч щось поїла), дуже дякую за пораду!!
Доречі цікава штука, самка, яка щойно виносила малюків - найменша з усіх наших, см5, а найтерплячіша, ми нею дорожимо, ще самця не було, а вона бідненька все кидала ікру і носила її по 6 днів, тому і залишилась найменша :((раніше була як всі), і як тільки їй помістились в роті всі 8 малюків??? аж не віриться... *DONT_KNOW* :)
valerius
30.05.2010, 17:33
А яких розмірів повинна бути така малеча? В нас з хвостиками по мм 5-7, я думав мають бути менші, чи це вона їх так переносила?
valerius, Молодь така й має бути.Не хвилюйтесь все добре.*DRINK*
Охват Марьян
30.05.2010, 19:24
при будь - якому атмосферному тиску за вікном і не залежно від фази місяця!!!!!!!!!!!!! Не потрібно кричати, я ж писав про нерест в природі
Переважна більшість нерестів риб в природі припадає на повну фазу місяця Міцяць діє на гравітацію, відповідно на припливи і відпливи - це і служить в природі стимуляцією до нересту.
і як тільки їй помістились в роті всі 8 малюків??? аж не віриться...
В мене перший раз самка виносила 24 мальки, так що не хвилюйтесь природа сама все регулює, от тільки б людина не мішала (чи то не трусила:D).
valerius
31.05.2010, 12:01
Ми б і не трусили, але це був 25-ий день і самка виглядала поганенько - пів хвоста і плавників не стало, а тепер їсть і хвіст потроху відростає :)
zelenapantera
31.05.2010, 13:17
от тільки б людина не мішала (чи то не трусила).
чомусь в мене після "натуральних родів":D (повноцінне виношування ікри і випуск малька) самки за 3-5 днів поммирали:(? після витрушувань такого ще поки не спостерігалось (тфу-тфу-тфу):)
Охват Марьян
31.05.2010, 13:48
самки за 3-5 днів поммирали Самки під-час виношування нічого не їдять. Після того, як самка випускає малька, самець одразу починає її ганяти стимулюючи до нового нересту. Якщо в акваріумі немає гарему (кілька самок на одного самця), що притаманно малаві, то самець часто доводить самицю до смерті. В акваріумі для малавійців стараюсь тримати темпиратуру на рівні 24С, тоді вони менш агресивні. Досить добре коли в акваріумі присутні два самці одного виду, завжди один з них буде слабшим (так званий "мальчик для битья"), тоді домінуючий самець буде спокійніший по відношенню до самки.
zelenapantera
31.05.2010, 14:27
Якщо в акваріумі немає гарему (кілька самок на одного самця), що притаманно малаві, то самець часто доводить самицю до смерті.
та в мене з тим все в порядку - по 2-4 самки на самця, і "хлопчики для биття" пррисутні!, але...
valerius
31.05.2010, 14:53
Ми дуже не хотіли трусити, щоб все як в природі, але в результаті задоволені, бо 1-го малюка самка ледь виплюнула, він застряг був головою їй в роті, хвіст стирчить і все (це найбільший мольок, з хвостиком певно до 1см буде:)), ще б деньок почекали і не знаю... Отже різні ситуації певно бувають, все приходить з досвідом *DRINK*
Якщо в акваріумі немає гарему (кілька самок на одного самця), що притаманно малаві, то самець часто доводить самицю до смерті.
Це класичні правила утримання малавійців. Пропоную більш глибше розібратися, чому у zelenapantera на 3-4 день після випуску малька, самки помирали. Хто "за", відгукніться
zelenepantera, самки під час інкубації ікри знаходились у загальному акваріумі. чи в окремому акваріумі-відсаднику?
zelenapantera
31.05.2010, 21:01
утримував в відсадниках: взагалі в окремих аквах (17-25 л), а також прикріплював "аля відсадник" з пластикової банки (вольюм - 6 л). після повернення до загальної зграї риби гинули через 3-4 дні, причому спочатку активно приймали їжу і не вирізнялись від інших, а на 2-3 день вони починали віодкремлюватись і намагались триматись на струмені води з фільтра, у риб спостерігались нехарактерні коливальні рухи, тіло вкривалось неприродніми плямами. так в мене загинуло три самки, які доносили малят повністю до завершення терміну!:(
у мене багато малавійців, наприклад, 7 самок Єллоу, витрясаю штучно лише 1-2, решту залишаю, оскільки такої кількості малька мені не потрібно. Хочу зауважити, що всі самки виношують малька і випускають його в загальний акваріум.ніколи не помічала таких синдромів у самок після інкубаці, як Ви описали. Навіть бувають випадки, що декілька мальків виживають в загальній акві.інше питання з окремим відсадником. З ними виникають проблеми: малавійці створюють міжвидові зграї, тобто "сім'ї". де функціонує жорстка ієрархія, вилучивши на 3 тижні самку з акви,Ви її вилучаєте з сім'ї, тому повернути її назад досить важко, тим більше знесилену після 3-тижневої голодовки. Немаловажним є те, що в інкубаторі і в загальному акваріумі за 3 тижні дані води відрізняються і якщо самку різко перекинути в загальну акву, то це на неї теж впливає пагубно.
Охват Марьян
31.05.2010, 21:39
Хто "за", відгукніться Для початку потрібно загальне фото акваріума і детальний його опис.
zelenapantera
31.05.2010, 22:23
Для початку потрібно загальне фото акваріума і детальний його опис.
фото є тут - http://www.aquaforum.lviv.ua/forum/album.php?albumid=25&pictureid=208, підміна води від 30 до 50% раз в тиждень, так само сифонка, температура 25-27, світло 12 годин
Охват Марьян
31.05.2010, 22:31
фото є тут - а єлоу там де ?
Охват Марьян
07.07.2010, 14:46
Але ж Єлоу мирні, чи це тільки вони? Labidochromis сaeruleus бувають різні і не тільки жовті (десь про це писав, мабуть в "Аквареррі"). Для прикладу візьмемо статтю С. Аникштейн написану в 2004 році до обговорення цього виду і його популяцій по фото © Ad Konings из книги "Malawi cichlids in their natural habitat" A.Konings издательство Cichlid press :
Желтее желтого или снова Labidochromis «yellow»
http://www.malawi.cichlids.ru/images/arts/art051.jpg
Labidochromis сaeruleus “Kakusa”
Labidochromis сaeruleus “Ruarwe”
Labidochromis сaeruleus “Mbowe Island”
Labidochromis сaeruleus “Lion’s Cove”
Labidochromis сaeruleus “ Lion’s Cove ”
Labidochromis сaeruleus “Nkhata Bay”
Labidochromis сaeruleus “Kaiser Point”
Labidochromis сaeruleus “Lundu”
Labidochromis сaeruleus “Undu Point”
Labidochromis сaeruleus “Londo”
Labidochromis сhisumulae “Chizumulu”
Labidochromis sp. “сhisumulae mbweca” Tumbi Point
Много вопросов связано с «чистотой» окраски L. сaeruleus, но как уже говорилось ранее: Labidochromis «yellow» - географический вариант L. caeruleus, который имеет широкое распределение с обеих сторон озера. Желтый цветовой вариант – довольно редкий «подарок» встречающийся между Charo и Kajizingi, в районе Mbowe Island (Острова Мбове). Разновидность L.caeruleus в северной части у Ruarwe, Nkhoso Point, является чистым белым и даже с металлическим отливом в районе Kaiser Point. Приблизительно в 15 милях к северу от Nkhata Bay, имеются два различных поселения: по северной части – встречаются более желтые особи, по южной стороне, рыбы желтые лишь в верхней части тела, и белые в нижней. К югу от Kajizingi все лабидохромисы имеют чисто белый цвет тела.
А в районе Undu Point в Танзании (рядом с гараницей Мозамбика) L. сaeruleus вообще имеют цветовую гамму схожую с Labidochromis chisumulae, хотя и находятся на большом расстоянии от мест обитания последних (см.карту).
Так почему же в одних случаях «еловые» обитающие в наших аквариумах имеют ярко желтую окраску, а в других лишь изредка имеют намек на желтую окраску (лишь в районе спины)?
Скорее всего мы имеем дело с гибридизацией «настоящих yellow» с их сородичами из других мест озера Малави, какое разнообразие красок имееет L. сaeruleus видно на снимке (см.фото). В прайсах различных западных импортеров рыбы, можно встретить различные версии указания на принадлежность к «чистоте» линии, но в целом эти коммерческие названия (real yellow и др.) всегда преследуют одну цель, побольше продать рыбы. Не многие фирмы и частные импортеры точно имеют представление где находится реальное место вылова той или иной популяции лабидохромиса.
Тем более если рыба поступает в мальковом возрасте, возможна даже неумышленная путаница.
Далее «по цепочке» в ход вступает компетентность покупателя в отношении содержания и кормления данных экземпляров. Не секрет, что окраска рыбы напрямую зависит от полноценного кормления, не соблюдая «диету» мы также рискуем получить плохо окрашенные экземпляры и зачастую отдаленно напоминающие природную окраску (вспомните как часто на рынках вы видите чисто красные экземпляры например M. estherae "RR" или того же L. сaeruleus). Рыбу надо стараться кормить максимально приближено к природной диете, а поэтому рекомендую тщательно изучать литературу и интернет – источники «серьезных» авторов, подробно изучающих фауну озера.
Nightmare
09.08.2010, 20:22
Вот проблема з єллоу, постійно думав що у мене пара, бо самець мав такі насичені чорні полоски на плавниках і 2 крапки на анальному плавнику. А друга (другий) єллоу мав тусклі майже не замітні полоски на плавниках, не мала (мав) крапок на анальному плавнику. Вот я і думав, що це пара. А тут недавно поставив в акваріум ракушняк з тунелями і норками, і та самка єллоу стала з насиченими чорними полосками на плавниках, але періодами вони стають тусклими. І тепер я шось не можу оприділитися чи це самець чи самка, поможіть будь ласка (якщо нада буде фото то виставлю).
ЗІ. З "Хонгі" і зебрами сталося схоже, було по 1-му самцю і по дві самки, а тепер я замітив що то швидшее всього по 2 самця і по 1 самці)))
Фото потрібне буде. Але по фотографії опреділити буде також важко, якщо це молоді риби. У єллоу самці від самок відрізняються, коли вони повністю дорослі. І то переважно домінанти.
Nightmare
10.08.2010, 17:12
це той, що міняє насиченість чорної полоси на плавнику (той що я думав, що він самка)
http://s50.radikal.ru/i129/1008/89/e05ea0a52820t.jpg (http://radikal.ru/F/s50.radikal.ru/i129/1008/89/e05ea0a52820.jpg.html)
http://s44.radikal.ru/i104/1008/f7/9f953a2f60bbt.jpg (http://radikal.ru/F/s44.radikal.ru/i104/1008/f7/9f953a2f60bb.jpg.html)
а це самець із самого початку
http://s11.radikal.ru/i183/1008/5a/9fd00af17e95t.jpg (http://radikal.ru/F/s11.radikal.ru/i183/1008/5a/9fd00af17e95.jpg.html)
http://i073.radikal.ru/1008/b7/2353dc99ddbct.jpg (http://radikal.ru/F/i073.radikal.ru/1008/b7/2353dc99ddbc.jpg.html)
рибам приблизно 7-8 місяців
8 місяців - риба ще дуже молода,тільки по зовнішньому вигляду щось сказати дуже важко. На фото №3 і №4, на мою думку-самець.(в нього тіло високе, на чолі появляється наріст, спинний і нижні плавники - видовжені) на першому фото, скоріш за все - самка.(плавнички короткі, відсутнє високе чоло). По насиченості чорної полоси відрізнити самця від самки важко.нажаль, чисті породи велика рідкість, а ті, що продаються- переважно схрещені, де в одному нересті можуть вийти мальки жовті,білі, з чорними полосами і без. Трапляється так,що деякі самки можуть мати яскравіші кольори від самців.
Nightmare
10.08.2010, 22:04
може це поможе, вони інколи крутяться по спіралі від самого верху акваріума і до низу і так можуть крутитись на протязі 15 хвилин....шо вони таке роблять????
б'ються:D:D:Dвиясняють, хто сильніший:Dтака поведінка притаманна як самцям, так і самкам, навіть різних видів:D якщо вони будуть судорожно трястися, кружляти і щипати один одного за анальний плавничок, то це означає, що вони вияснили, хто самець, хто самка:D:D:Dце буде нерест:)
Nightmare
11.08.2010, 07:47
Вони кружляли і не раз, судорожно самець трусився тоже не раз, але нересту не було))) то виходить шо у мене всетаки пара*YAHOO*
Охват Марьян
25.10.2010, 22:39
Ось така морфа приїхала єлоу:
http://aquaforum.lviv.ua/forum/photoplog/images/1/1_IMG_1428.jpg
Прикольні, цікаво які їх діточки будуть ;)
Діточки будуть такі ж діамантові, єдине, що в 10% буде пробиватись чорна полоска на верхньому плавнику;)
Охват Марьян
02.11.2010, 23:03
Діточки будуть такі ж діамантові,
А от ми це скоро взнаємо !
Сьогодні самочка набрала ікру *YAHOO**DANCE*
Діточки будуть такі ж діамантові, єдине, що в 10% буде пробиватись чорна полоска на верхньому плавникуЦе не можуть бути Йєлоу, шо то за гібрид ?
шо то за гібрид ?
Ви запитайте у Ігора(Лисий).Називає їх псевдотрофеус Голд. Але, чомусь той псевдотрофеус у мене, вже треє покоління поспіль, час від часу дає в потомстві 3-5% Єллоу. А одного разу, десь роки два тому, було декілька мальків, схожих на Labidochromis сaeruleus “Ruarwe”. Тому, також думаю, що це гібрид лабідохромісів.
Ось він є тут:http://liveworld.biz/shop/fishes/ozero-malavi;8.
Охват Марьян
04.12.2010, 23:43
Діточки будуть такі ж діамантові, єдине, що в 10% буде пробиватись чорна полоска на верхньому плавнику
Вже придбав приміщення під ювелійний салон, розпочав підготовку персоналу до продажу діамантів, а їх все немає і немає :(
Ось що маємо:
http://aquaforum.lviv.ua/forum/photoplog/images/1/1_yelou.jpg
а так хочеться діамантів.... це напевне точно гібридний вид єлоу з чимось, а звідки коріння рибки ростуть ?
:D
тернеция
27.12.2010, 01:12
Поговорим о лабидохромисах...
Аникштейн С.
www.malawi.cichlids.ru
(опубликовано 06.11.2006 / dvan (vnd@mail.ru))
http://www.malawi.cichlids.ru/images/arts/art212/art212-003.jpgCамец дикарь L.caeruleus Mbowe Isl.
Фото Д. Ванюшкин
Род Labidochromis впервые был описан в 1935 известной исследовательницей Э. Тревавас. Представители рода Labidochromis были характеризованы как особи обладающие маленьким ртом, острыми верхнечелюстными зубами и внешним рядом тонких, загнутых в обратном направлении конических зубов, которые уменьшаются с увеличением глубины их расположения. Расположение зубов верхней и нижней челюсти такое, что позволяет рыбе использовать их как ряд пинцетов для выдергивания насекомых и личинок из водрослей покрывающих плотным слоем камни озера Малави, несомненно, что вместе с этими кормовыми объектами в кишечник рыбы попадают и обрастания(т.е. пища состоит и из растительных компонентов). Этот довольно специфичный аппарат потребления пищи независимо развился еще у двух представителей африканских озер: Таньганьика- танганьикодуса (Tanganicodus irsacae) занимающего там пищевую нишу Labidochromis(ов) и возможно возникшего еще в тритейских период загадочного паралабидохромиса (Paralabidochromis victoriae) из озера Виктория. Достаточно интересно, что на сегодняшний день незвестно больше ни одной озерной цихлиды в Старом или Новом Свете с таким типом дентальной специализации. В Африке, только речные биотопы (особенно в реках с очень быстрым течением) имеют вероятно условия подходящие для развитя подобной специаллизации по образу питания. Именно там был впервые обнаружен представитель рода хилогланисов (Chiloglanis)- сом "использующий" подобное расположение зубов для избирательного поедания личинок насекомых из водрослевых обрастаний на камнях. Кроме того их объединяет рудиментарный плавательный пузырь и уплощенно сверху и снизу тело, как последствие адаптации к жизни в сильном речном потоке. Подобные особенности очень полезны для уверенного удержания тела у места кормления. Скорее всего наличие таких более "оснащенных" соперников, объясняет отсутствие подобных Labidochromis(ам) представителей среди цихлид, которые успешно сосуществуют в таких биотопах.
http://www.malawi.cichlids.ru/images/arts/art212/art212-002.jpgПара +L.caeruleus Mbowe Isl.
Фото Д. Ванюшкин
Род Labidochromis стал монотипичным со времени когда Фриер (Fryer, 1956) описал еще один вид обитающий в заливе Нката Бэй (Nkhata Bay), на западной стороне озера Малави. С момента основания регулярного экспортного бизнеса на озерах, количество видов причисленных к роду сильно возросло. Известно, что многие жители государства Малави живут за счет лова рыбы в одноименном озере - это их основной доход, позволяющий прокормить и себя и свою семью. И в последние годы популяции промысловых малавийских видов резко сократились, в связи с чем государство создало специальную программу по уменьшению незаконного лова. Но не все жители Малави имеют чисто гастрономический интерес к рыбе. Есть рыбаки, специализирующиеся на сборе аквариумных видов, конечно аквариумными они становятся только попадая к нам- аквариумистам.
Labidochromisэто мелкая скрытная рыбка обычно обитающая в тесных расщелинах в нижней части камней. Учитывая то что эти цихлиды, к тому же, много времени проводят в неподвижном состоянии, заметить их нелегко, особенно в красткосрочных экспедициях, когда нехватает времени на тщательный отбор и поиск. Замечает Поль Луизель. Тем не менее день ото дня активность экспортеров приводит к обнаружению новых видов и географических разновидностей Labidochromis. Мелкий размер этих цихлид, их скрытные привычки и не самый активный образ жизни приводят к эволюциионированию существующих локальных популяций которые за короткое время могут добиться высокого уровня генетической изоляции. Как результат подобной оседлости, морфологические различия достаточные для опознания их как отдельных видов.
"Желтый лабидохромис" - это, пожалуй, одна из самых популярных малавийских цихлид. Яркая окраска и миролюбивый нрав сделали эту разновидность крайне популярной среди аквариумистов еще 17 лет назад. Когда эти цихлиды впервые появились, то название их было довольно любопытно - Labidochromis "tanganicae" ( "танганьикский" лабидохромис).
В настоящее время разновидность "встречается" в десятках тысяч аквариумов во всем мире, но немногие аквариумисты знают, что почти все эти экземпляры - потомки одной пары ! Почему так назвали эту рыбу ?
http://www.malawi.cichlids.ru/images/arts/art212/art212-001.jpgCамец дикарь L.caeruleus Mbowe Isl.
Фото Д. Ванюшкин
Однажды экспортер малавийских цихлид Эрик Флит (Eric Fleet) выловил в оз.Малави два экземпляра, которые были включены в поставку в Стокгольм. Рыба в Стокгольме, направлялась Стигу Яансону (Stig Jansson), который получал поставки и от других Африканских экспортеров, включая Пьера Бришара (Pierre Brichard), станция которого находилась в Бурунди (на оз. Танганьика). Так случилось, что Бришар посещая Европу, оказался в гостях у Стига Янсона, и как раз в этот момент пришла поставка от Флита с двумя "желтыми рыбками". Скоре всего это произошло в 1980 или 81 году. Бришар мгновенно понял коммерческую ценность этих великолепных рыб (которые на счастье оказались самцом и самкой) и попросил Янсона продать ему эту пару. Чтобы вывезти ее к себе в Бурунди для искусственного размножения. Янсон подарил Бришару эту первую пару, которую последний успешно размножил, и когда количество экземпляров составило около 1000 штук, Бришар начал экспорт этих рыб своим клиентам (в 1986 году). Так как, вся рыба, которую он экспортировал, была с озера Танганьика, то он дал желтому Labidochromis(у) любопытное название - " Labidochromis Tanganicae ". Это, конечно, запутало большинство аквариумистов, поскольку разновидности рода Labidochromis естественно не встречается в озере Танганьика. Так утверждает Эд Конингс.
Много вопросов связано с "чистотой" окраски L . сaeruleus( а его синонимом по последним данным является Labidochromis fryeri), но Labidochromis "yellow" - это географический вариант L . caeruleus , который имеет широкое распределение с обеих сторон озера. Желтый цветовой вариант - довольно редкий "подарок" встречающийся между Charo и Kajizingi, в районе Mbowe Island (Острова Мбове). Разновидность L . caeruleus в северной части у Ruarwe, Nkhoso Point , является чистым белым и даже с металлическим отливом как в районе Kaiser Point . Приблизительно в 15 милях к северу от Nkhata Bay, имеются два различных поселения: по северной части - встречаются более желтые особи, по южной стороне, рыбы желтые лишь в верхней части тела, и белые в нижней. К югу от Kajizingi все лабидохромисы имеют чисто белый цвет тела.
А в районе Undu Point в Танзании (рядом с гараницей Мозамбика) L . сaeruleus вообще имеют цветовую гамму схожую с Labidochromis chisumulae, хотя и находятся на большом расстоянии от мест обитания последних.
Задаваясь вопросом почему же в одних случаях "еловые" обитающие в наших аквариумах имеют ярко желтую окраску, а в других лишь изредка имеют намек на желтую окраску(лишь в районе спины) ? Можно предположить несколько версий ответа.
Скорее всего мы имеем дело с гибридизацией "настоящих yellow" с их сородичами из других мест озера Малави, L . сaeruleus имееет большое разнообразие красок(читай выше). В прайсах различных западных импортеров рыбы, можно встретить различные версии указания на принадлежность к "чистоте" линии, но в целом эти коммерческие названия ( real yellow и др.) всегда преследуют одну цель, побольше продать рыбы. Не многие фирмы и частные импортеры точно имеют представление где находится реальное место вылова той или иной популяции лабидохромиса.
Тем более если рыба поступает в мальковом возрасте, возможна даже неумышленная путаница. Далее "по цепочке" в ход вступает компетентность покупателя в отношении содержания и кормления данных экземпляров. Не секрет, что окраска рыбы напрямую зависит от полноценного кормления. Не соблюдая "диету" мы также рискуем получить плохо окрашенные экземпляры и зачастую лишь отдаленно напоминающие природную окраску (вспомните как часто на рынках и в зоомагазинах вы видите чисто красные экземпляры например M . estherae "RR" или ярко-желтые того же L. сaeruleus ?). Рыбу надо стараться кормить максимально приближено к природной диете соответствующего ареала обитания, а поэтому рекомендую тщательно изучать литературу и интернет - источники серьезных авторов, подробно изучающих фауну озера.
Из "личной жизни" лабидохромисов нам известно, что по сравнению с другой Мбуной, Labidochromis(ы) не очень плодовиты. Хотя встречаются сведения об исключительно большой производительности некоторых самок (до 60 мальков), выводок в 35 мальков можно считать удачей, обычно самка инкубирует 20-25 икринок. Поскольку икринки этих цихлид имеют размер около 3 мм, такая невысокая плодовитость неудивительна, так как у этих цихлид, рот и "защечное" пространство совсем небольшие. Мальки, как правило, появляются в течении третьей недели инкубации и с первых дней жизни без труда поедают науплии артемии, циклопа или сухие хлопьевидные корма мелкой фракции. При хорошем кормлении и адекватном гидрохимическом режиме(полном отсутствии NH3/NH4, NO2, NO3<10 мг\л) мальки будут иметь размеры 2-2.5 см уже через полтора-два месяца. Половая зрелость многих видов лабидохромисов в среднем наступает между шестым и восьмым месяцем жизни рыбы.
Желтый лабидохромис - безусловный фаворит аквариума среди малавийцев, не только из-за своей яркой окраски, но также и потому, что это относительно мирная цихлида. Самец и самка могут содержаться в аквариумах со многими другими видами рыб и едва ли, когда-нибудь будут вредить своим соседям, не говоря уже о соплеменниках. Labidochromis довольно редко дерутся и еще реже наносят друг другу какие-либо повреждения. Даже самки вынашивающие потомство могут долгое время находится в составе размножающейся колонии.
На данный момент существует 18 видов лабидохромисов.
Labidochromis vellicans
Labidochromis caeruleus (синоним Labidochromis fryeri)
Labidochromis chisumulae
Labidochromis flavigulis
Labidochromis freibergi
Labidochromis gigas
Labidochromis heterodon
Labidochromis ianthinus
Labidochromis lividus
Labidochromis maculicauda
Labidochromis mathotho
Labidochromis mbenjii
Labidochromis mylodon
Labidochromis pallidus
Labidochromis shiranus
Labidochromis strigatus
Labidochromis textilis
Labidochromis zebroides
Источник: http://www.malawi.cichlids.ru/articles/article.php?&art_id=303&cat=2&igen=1
DolceVita
27.12.2010, 21:19
Для тех, у кого трафик не имеет ограничений. Выкладываю свое собственное видео, на котором еллоу водят хоровод:)
http://www.youtube.com/watch?v=AyQu4wiCk4g
Доброї ночі.
2 тижні тому запустив перший акваріум, в якому живуть три, як я думаю Єллоу, але до кінця всетаки не можу зрозуміти, чи це вони, оскільки мої ідентичні з фото які я тут побачив. Але в них немає чорної полосочки, вони повністю жовті. Допоможіть визначити =)
у Вас ось такі?http://liveworld.biz/shop/fishes/ozero-malavi/labidochromis
А так виглядають мої:
http://aquaforum.lviv.ua/forum/photoplog/images/1367/large/6_1.jpg
Дякую! Такі, так це Єллоу всетаки?
Ще б розібратися де самці а де самки. Наскільки по ссилці яку Ви дали я побачив, що в самців голова більш видовжена і ніби з нахилом вниз =) А в самок більш акуратна і коротша. Я правий? Чи є ше якісь "разлічітільниє чєрти"?
І ще одне, дуже погано вони їдять в мене. В акві з ними ше ломбардо живуть так кидаю сухий корм для малавійців від тропікал, то ломбардо аж з води вискакують так його ловлять з поверхні, а тим хоч би що... Кропиву дрібненько нарізаю то Єлоу трошки дзьобають, але не з великим задоволенням. Зарядив вчора пакетик яєць артемії, ввечері мають попливти, може артемію їм буде цікавіше їсти?
dll, так воно і є, самці від самок відрізняються більшим наростом на чол, трошки довшими плавниками, ну і "нахабною" поведінкою:)
дуже погано вони їдять
Можливо, їм не підходять якісь умови, ще не окліматизувались. Придбайте блістер замороженого циклопу (краще, ніж артемію розводити), в крайньому випадку, дізнайтесь у колишнього власника риби, чим він її годував і слідкуйте за якістю води, апатія до їди - один з признаків невідповідних параметрів води.
p.s. Їх дуже часто називають Псевдотрофеус Голд, тому, не дивуйтесь, коли почуєте таку назву.:)
Оновлю темку цікавими відео*THUMBS UP*.
Випуск малечі в спец акві:
http://www.youtube.com/watch?v=X7RJo-X6DBs&feature=related
Нерест:
http://www.youtube.com/watch?v=fLlRbW02a5M&feature=related
Тряска (хоча застосування металевих предметів небезпечне):
http://www.youtube.com/watch?v=BV031KaZQFQ&feature=related
vBulletin версії 3.8.4, © 2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.
Переклад: © Віталій Стопчанський, 2004-2009