КПК

Показати повну версію : Цеоліт

Охват Марьян
25.11.2007, 18:51
Хімічна структура.
Цеоліти- алюмосилікати, кристалічна структура яких вироблена тетраедричними фрагментами SiO4 і AlO4, об”єднані спільними вершинами в трьохмірному каркасі, пронизана полостями і каналами.В останніх знаходяться молекули води і катіони металів, амонія та інших. Має властивість селективно виділяти і знову насичувати різні речовини, наприклад воду,а також обмінювати катіони. Зустрічаються в природі (головним чином низькотемпературні гідротермальні мінерали). Адсорбенти, іонообмінники.
В цеолітах є майже вся таблиця Менделєєва і такі необхідні живим організмам елементи, як цинк, фосфор, мідь, селен, барій, ніобій, магній тощо.
Цеоліт-природний мінерал клиноптилолітового типу.Найбільш ймовірна кристалохімічна формула клиноптилоліту (Na,K)4 Ca Al6 Si30 O72 * 24 H2O.
Хімічний склад:
SiO2 – 71,5% CaO – 3,44% F – 0,025%
Al2O3 – 13,1% MgO – 0,68% As – 0,0015%
Fe2O3 – 0,9% P2O5 – 0,014% Pb – 0,002%
TiO2 – 0,5% K2O+Na2O – 3,03% Cu – 0,02%
Вміст мікроелементів (у г/т) :
Mn-242 Th-12 Y-22
Ce-52 Zn-45 Ba-232
Zr-235 Ca-20 Rb-110
Nb-22
Пористість - 44% Вологість – до 7%
Густина - 2,370 кг/дм3 Стійкість до дії лугів рН-7-13
Термічна стійкість - до 700 0С Стійкість до дії кислот рН-0-7
Сфери застосування
АЕС
Очистка викидних вод АЕС від радіоактивних іонів 137Cs, 90Sr,U, 60Co,51Cr з послідуючим захороненням цеолітів
Очистка від амонійного азоту
Очистка від кольорових металів, неорганічних і органічних речовин
Концентрація Sr із викидних вод
Реабілітація забруднених радіонуклідами грунтів, територій
Дезактивація іонів Rb+, Cs+, Sr++ поверхні грунту біля АЕС
Очистка повітря від SO2,CO2,H2S,меркаптанів та ін. шкідливих газів
Газова і нафтопереробна промисловість:
Видалення та виловлювання SO2,CO2,H2S та ін. при спалюванні вугілля, нафти
Збір нафти, що розлилася на поверхні води
Осушка газу на різних стадіях видобування та переробки: при закачці в пласт після видалення конденсату для підтримки тиску
Транспортування по трубопроводам в холодну пору року
Згущення природного газу і видалення з нього гелію
Очистка парафіна
Каталіз гідроізомеризації газів
Розділення сумішей кисень-азот, кисень-аргон-азот, метан-вуглекислий газ
Для осушки фреона
Глибока осушка нафтового газу
Осушка рідких непитомих вуглеводнів, газів реформінга, сировини на установках алкілування
Осушка компресійного бензина, бензина з нафтостабілізаційних установок
Хімічна меліорація:
Зміна рН
Збільшення катіонного об”єму
Часткова нейтралізація кислотності
Зменшення втрати азотних добрив
Зміна водного режиму грунтів
Металургічна та хімічна промисловість:
Адсорбент для очистки та осушки газів і рідин від SO2, CO2, H2S, меркаптанів
Очистка стічних вод у цих промисловостях
Створення захисної атмосфери для металургічних процесів
”АЗОТ”:
У виробництві мінеральних добрив, органо-мінеральних сумішей добрив
Очистка грунтів, стічних вод, повітря на виробництві
У виробництві фунгіцидів, пестицидів, гербіцидів, інсектицидів (як носії)
Будівельна промисловість:
Виготовлення бетонів марок по міцності 100...400, важких бетонів класу В10...В15
Виготовлення сухих штукатурних сумішей
Виготовлення піноблоків
Виготовлення кислотостійких шлаколужних в”яжучих
Виготовлення керамічної цегли марки 125, 150, 175
Паперова промисловість:
Як наповнювач при виготовленні паперу, картону
Гумово-технічна промисловість:
як інгредієнт гумових сумішей
як вулканізуючий агент, прискорювач вулканізації, структуруючий агент
Тваринництво, птахівництво:
як кормова добавка
дезодоруюча підстилка на фермах
очистка стічних вод птахоферм та тваринницьких комплексів
наповнювач для „котячих туалетів”, акваріумів, тераріумів, для дрібних
домашніх тварин і птахів
Рибальство:
добавка до кормів для риб
очистка природних водойм
Лакофарбова промисловість:
як наповнювач

Охват Марьян
19.08.2008, 18:04
http://www.ceolit.smila.com/index.htm

Vitalik_only
16.10.2009, 17:22
А хтось використовує цей матеріал в акваріумах?

avgust
16.10.2009, 17:42
Я використовую. Але чув що якщо невчасно змамінити на новий ,замість поглинання нітратів буде віддавати їх назад у воду. Хто що скаже ?

Vitalik_only
16.10.2009, 17:45
Я використовую. Але чув що якщо невчасно змамінити на новий ,замість поглинання нітратів буде віддавати їх назад у воду. Хто що скаже ?
Як зачасто його потрібно міняти?

avgust
16.10.2009, 17:52
люди радили раз в 2 тижні . Дехто радить раз в місяць ,але тоді росте ймовірність того , що якщо в акваріумі дуже багато нітратів, то вже за місяць вони будуть не поглинатись а виділятись з цеоліту .

Vitalik_only
16.10.2009, 17:56
Я так розмію, що в якості фільтруючого матеріалу для біофільтра він не придатний, якщо його потрібно міняти 2 раза на місяць?!

Ye_Lviv
16.10.2009, 19:17
Можна приблизно на пальцях порахувати:
Згідно http://zeolit.se-ua.net/page15 :
1кг вугря за день виділяє 0.5 гр амонію
1кг цеоліту поглинає 28.8 гр. амонію
Тоді коли у вас 1 кг риби 1 кг цеоліту буде працювати 28.8/0.5=57.6 днів:)
Але це не все, цеоліт можна відновлювати 10% розчином солі потім його промивають. http://zeolit.se-ua.net/page43
Окрім того коли цеоліт насичений то він віддає у воду не все, а тільки половину, тобто коли у вас регулярна підміна води то ви тим самим і промиваєте цеоліт. Коли увас є рослини то відповідно і вони будуть відбирати продукти розпаду аміака, викидаючи зайві рослини (швидко ростуть) ви також очищаєте акваріум і цеоліт.
Уточнення: "В среднем при расчетах способности обмениваться на ионы NH4+ рекомендуется
брать 2 мэкв на 1 грамм массы цеолита." (1кг - 20 грам амонію)

V.PooH
17.10.2009, 17:24
Використовував раніше. Прекрасно працює для нової акви. Зміна не раніш ніж за 1,5 - 2 місяці. Використовував від бренду Marinland.

Ye_Lviv
19.10.2009, 13:29
Відносно заміни цеоліту у фільтрі, то існує практика (на київському форумі) заміни тільки частини а не всього.

V.PooH
19.10.2009, 13:43
Відносно заміни цеоліту у фільтрі, то існує практика (на київському форумі) заміни тільки частини а не всього.
а сенс?

Ye_Lviv
19.10.2009, 19:14
а сенс?
При повній заміні, викидається жива культура бактерій.
і тут теж: http://zeolit.se-ua.net/page43

V.PooH
20.10.2009, 01:57
Не думаю що є доцільним використовувати абсорбенти в якості субстрату для бактерій, для таких цілей краще використовувати нейтральні медіа,як кераміку, лаву, керамзит.

MSNc
20.10.2009, 02:06
Як на мене мудріше всього ставити двох/трьох компонентну систему. Наприклад лава/викопориста кераміка/"кінський волос" - цеоліти - активоване вугілля при потребі.
Цеоліт/вугілля є тимчасовий носій для бактерій, рано чи пізно проводиться заміна, як наслідок свіжий фільтр і місяць дурної роботи запуску біофільтра :).
При використанні кераміки і фільтрі лишається культура бактерій, яка за короткий проміжок часу займає і поверхню цеоліту і активованого вугілля. Я знаю людей, які використовують той же цеоліт як носій.

mavr
22.11.2009, 18:58
я використовую цеоліт в звичайном фільтре після губкі, вода даже в малих акваріумах до 20л ідеальна, также іспользую в креветочніке, але там інша схемаЮ вода воступает в крішку, де е камера с цеолітом, проходя через него та сінтепон самотеком стекає в акву.фільтрація отменная.

SUMNIX
23.12.2009, 02:15
Чи може хтось підказати де можна придбати цеоліт у Львові?

SUMNIX
23.06.2010, 20:05
На мій погляд цікава стаття у журналі Акваріум стосовно використання цеоліту:
Цеолит в аквариуме. Польза или вред? М.Спиридонов
(hhttp://depositfiles.com/ru/files/kp0w1cctm)
Виглядає ніби для рослинного акваріума цеоліт не дуже корисний - окрім амонія він ще може забирати іони міді, заліза, кальція, магнія та марганця, які так необхідні для рослин.
А в акваріумі суто "рибному" користь цеоліта безаперечна.

vi_ki
23.06.2010, 22:43
Так, на мою думку цеоліт доречно використовувати в першу чергу в цихлідниках, оскільки там нагромаджується велика кількість органіки, або для золотих рибок( по тій же причині).В таких акваріумах рослин або взагалі немає, або є в дуже невеликих кількостях. А для рослинного акваріума, де акцент поставлено на рослини, а не на рибу, та кількість органіки, яку виділяют риби, споживається самими рослинами, тому, цеоліт для таких акваріумів пуста трата грошей і часу.І, як ви підмітили, він ще й шкідливий, бо може нейтралізувати добрива для рослин.

МиКол@
23.06.2010, 23:29
А як вам цеhttp://www.vatawater.ru/aqua/papers.mscro.shtmlHb,риб багато і рослин теж

vi_ki
23.06.2010, 23:42
не відкривається ссилка(

МиКол@
23.06.2010, 23:55
Шото вмене з нетом:(http://www.vitawater.ru/aqua/papers/micro.shtml

vi_ki
24.06.2010, 00:07
а взагалі, що таке цеоліт?читаючи рекомендації виробника, цеоліт - це мінерал, з тими ж властивостями, що й активоване вугілля, тільки, з ширшим спектром діїі і ефективніший як абсорбент, ніж вугілля.Але, через 2 тижні и через 4, він втрачає свої властивості і, так само, як вугілл робиться шкідливим.Тому, вживати його як компонент для зовнішніх каністрових фільтрів, не практично.А використовувати його як субстрат для біобактерій, взагалі не логічно.Для тих цілей ефективнішими є кераміка або керамзіт. в такі каністри можна не заглядати і до року часу, а не, як у випадку з цеолітом, кожного місяця.
я використовую цеоліт в звичайном фільтре після губкі
Практичніше цеоліт використовувати як компонент для внутрішніх або навісних біофільтрів, які можна постійно без проблем контролювати.Хоча я уже два роки, як не використовую цеоліт.Зовнішній каністровий з біошарами і керамікою, плюс внутрішній тільки з губкою і саме головне- вчасна підміна води.І все з моїми рибами добре)))

vi_ki
24.06.2010, 00:16
Миколо, також люблю бавитись пластиковими баночками)))робила щось таке, зручно тим, що відразу видно, коли цеоліт стає непридатним.Хороший метод для маточників або виростних акваріумів з цихлами, але для видового акваріума...:eek:не зовсім естетично...

МиКол@
24.06.2010, 00:19
Аквас обговорювали на форумі(знайти неможу)-Власник 1 раз на тиждень промиває губку , 2 рази на рік замінює цеоліт.Аква перенаселена , а втрат майже нема*THUMBS UP*

vi_ki
24.06.2010, 00:32
можливо, з часом, цеоліт робиться шкідливим, але при великому об'ємі акви і регулярних підмінах води, 200-250 г цеоліту, не є вже такими смертельно шкідливими. Я, коли лінувалась, то також, після 4-5 місяців, цеоліт робився зеленим, а частина камінчиків настільки розмивались, що залишались лише коричневі шматочки, схожі на річковий гравій.Лежав він собі там, та й лежав, він був просто нейтральний...а от коли я 3 тижні не заглядала в контейнер з цеолітом в 40літровому виростковому(AQUAEL-біофільтр)- половина малька впала з признаками отруєння...Забрала контейнер з цеолітом, залишила лише губку... і більше такого не стається...

МиКол@
24.06.2010, 00:42
Але в 20 л. аквасі з 30-ма рибами пів року і нічого.
Шото в них цеоліт неправильний.:D

ryuras
24.06.2010, 09:25
Я от теж не розумію. Якщо цеоліт треба міняти періодично, то чого його рекомендують в грунт додавати. Багато хто його додає в грунт, особливо коли використовуються складні багатошарові грунти (наприклад із землею). Цеоліт там роками стоїть.
Колись давно і я теж додавав його в грунт (хотів розбавити темний грунт світлим), але я не знав, що то цеоліт, бо продали мені його в магазині як білий грунт. Вже пізніше коли, прийшов докупити ще трохи білого грунту, то вже мені сказали, що то цеоліт і що він має купу корисних властивостей. І нічого все в акваріумі було добре, спалаху водослів не мав, рослини більш-менш собі росли, риби не хворіли, почували себе добре. Цьому грунту вже більше 5 років. Десь рік тому я його віддав знайомим, де він далі знаходиться в акваріумі.
Грунт час від часу промивали під проточною водою, ніякої термічної обробки та інших "танців з бубном" над ним не проводили.

mavr
24.06.2010, 17:25
Цеолит использую больше года практически во всех аквариумах, в виде наполнителя одной из корзин внешнего фильтра, в бульбуляторах( вынутренних эрлифтных фильтрах) попадает и в грунт.Никаких негативных впечатлений, в даже небольших перенаселенных аквариумах не бывает впышек водорослей.Извесная байка о том что целит начинает отдавать азот не замечана Наоборот там поселяються полезные бактерии которые работают на население.Да и растениям хватает , для примера в 200 л аквариуме с корзиной из цеолита в Атмане без СО2 замена через 1-2месяца все растет и имеет такой вид.

vi_ki
24.06.2010, 18:24
я не мала на увазі негативний вплив цеоліту, а, навпаки, у виростковому 40л акваріумі, я піднімаю малька малавійця (після витрушування) перші два тижні.Там його легше годувати.Іноді у мене там назбирується 80-100шт і воду доводилось мені підмінювати 50% щодня.При використанні цеоліту, зміни пішли в кращу сторону:вода не мутніла, запах- зник. І підмінювати воду можна було раз в 3-4 дні, але це тривало недовго.Моєю помилкою було те, що я покладалась на цеоліт, а він, як виявляється, при такій кількості риби і корму, через декілька тижнів перестав працювати.Тому я прийшла до висновку, що воду треба підмінювати щодня, як і раніше.і якщо при таких підмінах води без цеоліту риба себе почуває добре, то навіщо щось видумувати, додавати цеоліт.

mavr
24.06.2010, 23:29
і якщо при таких підмінах води без цеоліту риба себе почуває добре, то навіщо щось видумувати, додавати цеоліт.
Чесно говоря, у наблюдательного аквариумиста любое нежелательное явление в аквариуме очень быстро блокируеться и методов по его искореннению есть множество, а отрицательный результат тоже работает на опыт.Это как в опыте отрицательный результат тоже о чем-то говорит.Я во всем полагаюсь на себя, чужой опыт изучаю но сомневаюсь и стараюсь проверить сам.

gydin
29.06.2010, 09:22
кроме цеолита можно использовать керамзит, который продается в цветочных магазинах. Только его надо проварить, чтоб он тонул, то есть напитать водой. Через него отличная фильтрация, и в нем создается анаэробная флора.

Охват Марьян
29.06.2010, 09:52
Я, коли лінувалась, то також, після 4-5 місяців, цеоліт робився зеленим, а частина камінчиків настільки розмивались А де берете його (цеоліт) ?
У мене за весь час використання (взагальному почав користуватись півтори року назад) ненаблюдав розмивання камінчиків.

Використовую лише у зовнішніх фільтрах (фракція 5мм.), в акваріумах з великою щільністю риб. У фільтри засипаю по 3-5л. цеоліту, який служить до пів року. Риба почуває себе набагато краще.

Завжди путають процес адсорбування і каталізації. Перший (цеоліт, вугілля) вбирає в себе все з чим може реагувати і накопичує запаси цих речовин завдяви вільним звязкам. Це добре для "заряджування" грунту для травників чи адсорбування шкідливих речовин у перенаселених акваріумах. Другий (хлорвек, акутан, аквасейф) є каталізаторами з додатковим вмістом віт.В, вони слугують для того щоб викидати певні речовини в осад (нерозчинний).

Ye_Lviv
29.06.2010, 11:48
І підмінювати воду можна було раз в 3-4 дні, але це тривало недовго....через декілька тижнів перестав працювати.
Тому я прийшла до висновку, що воду треба підмінювати щодня, як і раніше.і якщо при таких підмінах води без цеоліту риба себе почуває добре, то навіщо щось видумувати, додавати цеоліт.
Просто цеоліт слід сприймати як буферну ємність яка вам дозволить на ряд неточностей і таким чинои збільшить стабільність і надійність системи, але цеоліт в жодному разі не відмінить підмін води.
При використанні цеоліту як ґрунту регулярні підміни є обов'язкові інакше відбудеться накопичення мікро та макро яке буде завжди наявне у воді, а з іншого боку трохи насичений цеоліт дозволяє довший час обходитися без добрив, бо являється буферним накопичувачем. Тож наявність цеоліту дозволяє на деякі вільності відносно регулярних заходів, підмін води та внесень добрив, але не відміняє їх.
У випадку використання целіту у фільтрі, його можна відновлювати замочуванням на добу і промиванням у 10% розчині солі, та використовувати далі.

ryuras
29.06.2010, 14:08
Таке питання: На добривах пишуть, що при використанні добрив, треба забрати з фільтра активоване вугілля. А це правило розповсюджується на цеоліт?

Ye_Lviv
29.06.2010, 14:31
А це правило розповсюджується на цеоліт?
Ні, але якщо доза завищена, тобто коли рослини поглинають меньше ніж вливається, тоді буде накопичення. Але на це є простий спосіб, рослини булькають добре - добрив меньше, або взагалі не даємо, коли не булькають тоді добавляємо добрива.
На київському форумі попалося кілька зауважень, що криптокорини не ростуть з цеолітом після старту, лише через якийсь час почали рости, тобто після певного накопичення цього цеоліту. В мене такого явища не спостерігалося в акваріумі з ґрунту з суцільного цеоліту, так як завжди вносив добрива, лише зараз можу місяцями не вносити, але рослини всерівно ростуть і булькають.

ryuras
29.06.2010, 14:41
Я так розумію, що цеоліт виступає в якості акумулятора, тобто його добре використовувати коли акваріум свіжий, мало рослин, а риб чи добрив, чи того і того забагато, тоді він поглинає зайве, а через деякий час починає віддавати, але тоді і рослини розростуться і баланс в акві буде кращим ніж на початку.

Ye_Lviv
29.06.2010, 16:59
а через деякий час починає віддавати
Десь так, але там міцні валентні зв'язки які можуть рослини при допомозі кореневої хімії відєднати. І є інформація, що цеоліт може деякі сполуки просто так виділяти у воду де мало солей, але інформації на цю тему мало. Тоді при частих підмінах води теж можна частково оновлювати цеоліт. Але думаю, що його просто потрібно сприймати як звичайний грунт з великою інертністю.

Охват Марьян
29.06.2010, 17:24
Я так розумію, що цеоліт виступає в якості акумулятора Заряжений цеоліт має такі властивості як кульки з глини, що підкладають під корінь. Найкраще цеоліт використовувати, як нижній шар грунту, а верхній шар насипати звичайним грунтом.

vi_ki
29.06.2010, 18:00
А де берете його (цеоліт) ?
Беру його (цеоліт) в зоомагазинах, але не фірмовий в картонних упаковках, в кульочках, таких, як продається грунт(схоже на розвісний)

Bobus
29.06.2010, 23:09
Завжди путають процес адсорбування і каталізації
може кондиціювання ? Про каталізатори для води чую вперше.
Щодо цеоліту, то це просто природний абсорбент :
цеоліт слід сприймати як буферну ємність яка вам дозволить на ряд неточностей і таким чинои збільшить стабільність і надійність системи, але цеоліт в жодному разі не відмінить підмін води
це, мабуть, все, на що цеоліт здатен в акваріумі і не варто чекати більшого.

Охват Марьян
03.07.2010, 19:06
Bobus, може й кондиціювання, але кондиціювання це модне слово фільтрації води і доведеня її до потрібних параметрів, а каталізація то процес придшвидшення проходження реакції.

unclebo
31.07.2011, 05:09
Добрі люди, допоможіть будь-ласка розібратись. Що це за грунт.

http://pikucha.ru/i5Ppe

Мені казали, що це цеоліт-хоча у мене підозри, що це не так. Буду вдячний.

Охват Марьян
31.07.2011, 12:45
unclebo, на 99% схоже на цеоліт.

p.s. Я противник використання цеоліту, як грунту. Колись прийде такий момент, коли цеоліт все що увібрав в себе віддасть у воду, тоді усьому живому буде непереливки там .

mavr
31.07.2011, 13:56

p.s. Я противник використання цеоліту, як грунту. Колись прийде такий момент, коли цеоліт все що увібрав в себе віддасть у воду, тоді усьому живому буде непереливки там .

Марьян.Когда нибудьу вас самих такой случай был, мне кажется это один из долгоходячих мифов в аквариумистике.У меня как-то на отработанном в фильтрах цеолите растения росли отлично..Хотя на фото грунт не совсем похож на цеолит

Neon4ik
31.07.2011, 15:28
В загальному я так думаю що заміною для цеоліту може бути кремінь...
Колись була пропозиція що би очищати воду в чорнобилі кременем...
Але те що кремінь як що роздробити стає дуже гострим на зломах і тому його в акваріум буде недуже добре класти, хіба, тільки в фільтр

mavr
31.07.2011, 17:55
В загальному я так думаю що заміною для цеоліту може бути кремінь...
Кремний не является адсорбентом, и ничего не впитывает.Его свойства по некоторым данным можно сравнить с серебром.

Leo N
31.07.2011, 22:07
Кремний не является адсорбентом, и ничего не впитывает.Его свойства по некоторым данным можно сравнить с серебром.

Саме так! Коротко властивості кременю можна описати так:

Власне кремінь (лат. Silicon) - це камінь, різновид мінералів - кварцу, халцедону, опалу та ін, до складу яких входить елемент кремній (лат. Silicium) у вигляді його оксиду - діоксиду кремнію SiO2.

Саме завдяки кремнію і його здатності утворювати з водою позитивно заряджені колоїди (SiO2 x H20) активована вода діє згубно на мікроорганізми, пригнічує бактерії, що викликають гниття і бродіння, в ній відбувається активне осадження сполук важких металів, вода стає чистою на вигляд і приємною на смак , вона довгий час не псується і набуває багато інших цілющих властивостей.

Джерело. (http://www.o8ode.ru/article/oleg2/silicon/krem.htm)

Цілющі властивості більшої частини чудодійних і зцілюючих природних джерел найчастіше і є результатом проходження артезіанської води через пласти (породи) які містять сполуки кремнію. А значну частину земної кори (близько 30 %) становлять неорганічні сполуки кремнію.

Для систем фільтрації акваріумної води майже не годиться, хіба що щоденно його витягувати і якісно промивати, щоб уникнути поселення бактерій на його поверхні.

Ye_Lviv
01.08.2011, 19:03
Марьян.Когда нибудьу вас самих такой случай был, мне кажется это один из долгоходячих мифов в аквариумистике.
Так то чиста теорія, згідно практики маю вже 3 роки ґрунт з самого цеоліту, нічого такого, що народ вигадує не спостерігається.
Зокрема в екоцентрі комбінований з цеолітом там теж нема проблем, правда хтось постійно труїв повітря, бо працівники і керівництво регулярно задавали питання-притензії чому йдуть бульки з ґрунту і стверджували, що то він гниє бо там є біоґумус, пояснював десятки разів, що то кисень, так як явище виникало практично відразу після включення світла - меньше 10 хвилин і так само зникало при виключенні світла, окрім всього візуально ґрунт лишався чистим, але якийсь "фахівець" робив так, що втомлювався пояснювати протилежне.

Цеоліт чудово працює як ґрунт! Єдиний недолік він є легким по відношенню до інших, але дещо важчий від польського фільтуса тому важко садити рослини.
Пісок чи галька теж має певний СЕК пр. 2-3 тобто він взагалі відразу входить в насичення і далі навантаження лягає на екосистему на відміну від цеоліту з СЕК пр. 150. Тобто при однакових умовах будемо мати ту саму картину, що і з піском чи галькою лише через час в 50 разів довший.
Зараз при загальній жорсткості 6 гр.нім. 4 карбонатної ростуть всі рослини і аманія в тому числі яка мала радикуліт і лише кальцій їй допомагав, зараз при рівних умовах все працює без кальцію. Думаю термін використання 3 роки цеоліту це вже статистика поважна.

unclebo
02.08.2011, 01:58

Наскільки мені відомо,цеоліт це мінерал, який має пористу структуру і завдяки тому є адсорбентом. А цей грунт має щільну структуру. Тому я і сумніваюся в його сорбуючих властивостях. Поправте мене, якщо я не правий.

Elira
02.08.2011, 12:40

я також про це думала,але от вже 2 роки в одному з аквариумів замість звичайного грунту - цеоліт,по параметрам практично не відрізняється від інших(з нормальним грунтом,поглибленний аналіз не проводила ),але вода просто кристал,рослини і тваринки більш активні і ріст швидший ...
багато хто говорить про те,що цеоліт потім віддає "все погане,що ввібрав",але чітких доказів не надавали(аналізи і т.д) ...і можливо не такий той цеоліт і страшний ...та і підвищити температуру до такої,щоб виварити його в акваріумі... думаю не можливо :)

Охват Марьян
02.08.2011, 18:48
Когда нибудьу вас самих такой случай был, мне кажется это один из долгоходячих мифов в аквариумистике.
У мене було багато таких випадків, коли цеоліт віддавав, але він не використовувався як грунт, а як наповнювач фільтра. Проблема була, фільтр не був "забитим". Дай Бог, щоб у вас та ваших акваріумах ніколи не було таких проблем, просто той хто "попікся" один раз вдруге вже буде перестраховуватись :)

p.s. Доречі, цеоліти також різні бувають.

Охват Марьян
29.08.2011, 21:29
Зокрема в екоцентрі комбінований з цеолітом там теж нема проблемМабуть Ви там давно не були, бо минулого тижня там був просто жах в акваріумі, одні водорослі і валлиха... :'(

Ye_Lviv
30.08.2011, 12:55
Мабуть Ви там давно не були, бо минулого тижня там був просто жах в акваріумі, одні водорослі і валлиха... :'(

Дійсно давно там не був, але на момент коли писався цей допис все було в порядку.
Про проблеми всерівно знаю, зараз там маса роботи повязані проблеми з балоном СО2, щурі погризли шланг в багатьох місцях як результат за час відсутності догляду і СО2 протягом двох тижнів посипалася вся грунтопокривна рослинність, особливо шкода було утрикулярію яка за два тижня до катастрофи мала чудовий і розкішний вигляд, що є ти пово для розігнаного акваріума, пропала маса рослин і вкладеного в них часу та праці. Особливо шкода що тепер важко буде підготовити цей акваріум до належного стану для приїзду гостей, але ніби часу ще вистарчає надіюсь що помилки встигнемо виправити.
Тепер нам потрібно закупити нормалььний шланг для СО2, замовлення вже в дорозі. Без під'єднання СО2 нема сенсу щось робити тому поки нічого не робиться бо праця піде нанівець.
І якщо ви про грунт, а не про мій допис в темі зауважень до адміністрації то проблеми аж ніяк не пов'язані з грунтом, проблеми повязані з тим що ми перебували у відпустках.
А так дуже дякую за вашу турботу.