КПК

Показати повну версію : Ксенон - як підсвітка для акваріума

Роман
29.01.2010, 19:55
Довгий час валявся в мене баласт від авто ксенона сьогодні купив до нього ксенонову лампу 35 ват 6000к включив на столі досить яскраво хоча і непогано гріється треба придумати якийсь захист ,думаю запхати цю штукенцію в свій новий креветочник на 35л.В кого які думки, ідеї чи пропозиції? Чи варто крім неї ставити ще якісь лампи??

Ye_Lviv
31.01.2010, 18:06
Мікроскопом цвяхи теж можна забивати.:)

ryuras
02.02.2010, 18:05
Роман, А який ресурс лампи ксенонової? На скільки я орієнтуюся у ціні на лампи, то за одну лампу ксенонову можна взяти купу банальних економок, які її пересвітять по часу в десятки разів довше. Тай спектр ксенонової лампи здається від 5000К починається і в сторону збільшення.
p.s. Ксенон для машин добре і то якщо з розумом його встановити і фари налаштувати, щоб зустрічний транспорт не сліпити. *NONO*

Ye_Lviv
02.02.2010, 19:10
Наскільки мені відомо у ксенона ресурс 1000 годин, у супер лонг лайф 2000 годин, правде у супер рекорсменів 4000 годин. По світлопередачі переважнно від 20 люмен/ват до супер класних 50 люмен/ват. Спектр мають досконалий. Продавці пишуть світло у люксах, але при цьому кут випромінювання від 1 до 3 градусів. Для автомобілів і ліхтарів коли тра далеко світити то є супер. І нитки накалювання вони не мають, відповідно вони не бояться ні падіння ні вібрацій.
Але на сьгодні для акваріума то не є раціонально. Краще взяти МГ, у сучасних ресурс в межаж 19000 годин.
Доречі баласт від ксенона повинен підійти і для МГ, але відповідноі потужності, теоретично можна ставити, але тра пробувати. Єдина різниця між баластами для МГ і ксенона то є напрура запалювання. Для ксенона вона в межах 20000 вольт, для МГ до 4000 вольт. Але наприклад коли МГ виключилася то її можна включити лише через 2-15 хвилин, але при напрузі запалювання 20000 вольт її можна включити повторно відразу.
Особисто я б попробував до ксенонового баласту причепити МГ, але вам не раджу, хіба під вашу відповідальність.
У конкретному випадку йдеться про акваріум 35 літрів, відповідно можна використати лампи фірми БРІЛЛЄ, скажімо 2 - 4 штуки спектр 6400, кольоропередача 80-89%, 9 ват, ціна 9-12грн за штуку, ресурс 12000 годин, і десь 80 люмен/ват. Наприклад ксенон 1050 люмен одна лампа 35 ват і БРІЛЛЄ буде мати 1440 люмен для двох ламп при потужності 18 ват.
Або одну МГ 35 ват, наприклаж ДЖ.Електрік, ці мають ресупс 12000 годин і спектр 4200К, приблизно 3000 люмен.
Тож робіть висновки собі самі.

Роман
02.02.2010, 22:18
Ресурс тої лампи 3000-4000 годин. Ціна 60у.о./пару. Спектр починається від 3000 до 15000к Початкова напруга для запуску 23000 в
http://mlux.com.ua/ksenon/ksenon.pdf
Будемо шукати МГ І пробувати бо конче хочу той баласт десь запхати було б 2 поставив би на машину. Ше хотів би знати де їх шукати або якусь ссилочку щоб почитати ??

Ye_Lviv
03.02.2010, 19:29
Ресурс тої лампи 3000-4000 годин. Ціна 60у.о./пару. Спектр починається від 3000 до 15000к Початкова напруга для запуску 23000 в
http://mlux.com.ua/ksenon/ksenon.pdf
Будемо шукати МГ І пробувати бо конче хочу той баласт десь запхати було б 2 поставив би на машину. Ше хотів би знати де їх шукати або якусь ссилочку щоб почитати ??
35 ват МГ важко знайти, хіба під замовлення, 75 ват простіше.
Відносно баласту ксенона до МГ то є застереження, а саме: є баласти які стійкі до резонансу, це по сучасних технологіях, а є прості баласти які можуть ввести МГ в резонанс, і відповідно можна пошкодити лампу. Тож моя ідея не є дуже хороша для всіх випадків. Особисто я в цьому розберуся, за інших не знаю, тому не відомо чим це може скінчитися.
Ваша ксенонова лампа по всіх даних є хороша, але шкода її. Краще спробуйте продати або докупити ще один баласт і поставити на автомобіль.
Ціна виходить близько долар за ват, стільки коштує сучасний діод, але він має ресурс від 20000 годин до 50000 годин.

Роман
03.02.2010, 21:29
Справа не в ціні Та лампа мені вийшла 100 гр Баласт лежить без діла чому б і ні??
Питання в тому чи та лампа не зашкодить вусатим улюбленцям і чи треба ще доставляти якісь інші лампи з іншим спектром??

V.PooH
03.02.2010, 22:14
Краща відповідь на Ваше запитання -експеремент. Будучи на Вашому місці, я б спробував, цікаво ж. Рибі точно не зашкодить, а по рослинам будете дивитись і відмічати усі зміни, чи відкрились, чи вчасно закриваються, зміни у кольорі і рості, лише уважно слідкуйте кожен день.

Apes
13.01.2011, 02:34
стосовно ксенона. Хтось уже пробував? ато є 3 баласта і 2 лампи. Цікаво як він впливає на рослини. Доречі надіюсь модератори вибачать за невеличке порушення правил, ато валяються вже пів року, задні ліхтарі(тюнінг) від джетта 3 (Бора), може кумусь треба майже задурно.
дайте відповідь по ксенонам.