КПК

Показати повну версію : Які добрива використовуєте для рослин в акваріумі ?

Tarik_Nikita
13.05.2008, 13:05
Шановні колеги! Дивлюся на ваші акваріуми і соромно свій показувати. Вже 5-й місяць, а в ньому ніц не хоче нормально рости. Бачу ви всі лиєте певні добрива (фірмові чи саморобні). Вирішив під кожний корінчик підкласти по таблетці tetra cripto, що ще порадите чи цього достатньо.

Р.С. всі говорять що з великим акваріумом набагато менше проблем, але мені здається, що навпаки.:( З своїм 40літровиком в мене ніколи не було ніяких клопотів - все росло і росте, ніколи жодних водорослів.

navy
13.05.2008, 13:47
Tarik_Nikita 1)Пять місяців це ще малий строк для"міста саду"2)Ви вже впевнелись акваріумістика любить терплячих та наполегливих людей.3)Прислухайтесь до порад,але робіть висновки самі.4)Визначиться для себе,який Ви хочете мати аквас .5)Яке обладнання можете придбати для того щоб бавитись з рослинами та створювати відповідні умови для риб. І на останок в мене хоч і ростуть рослини ,але тільки такі яким підходять створенні в моїх аквах умови ,бо я більше бавлюсь рибою.Та колегі по форуму мене доповнять.

Руслан
13.05.2008, 13:51
Вирішив під кожний корінчик підкласти по таблетці tetra cripto, що ще порадите чи цього достатньо.
cripto спробував недавно сам, дуже "сильна" суміш, рекомендую так, як мені порекомендували - не більше половини табл. біля корінчика. Я взагалі дав по 3 част. - рослинам "вставило" супер. (ще додав правда кілька капель заліза)
Згоден з NAVY: все і зразу - так небуває.

Охват Марьян
18.05.2008, 17:27
З більшими акваріумами менше клопоту бо несильно скачуть параметри води :)
Не завжди справа в добривах і освітленні, потрібно підібрати умови в яких певні рослині буде добре. Одні рослини полюбляють чистий грунт а інші замулений (сифонити грунт біля таких рослин варто лише поверхнево).

Вже 5-й місяць, а в ньому ніц не хоче нормально рости
Ну грунт поміняли тільки близько 20 квітня :) , от звідси і починайте рахувати.

RVV
18.05.2008, 22:53
В акву рослини в якій не ростуть (нехочуть рости) лити добрива непотрібно. Тільки тим нашкодите - надлишок мікро та макро таксамо шкідливий як і нестача. Перестаньте страдати фігньою а розберіться чому не ростуть - перш за все світло та грунт.

Світло - 0,5-0,6 ват на літр при висоті води 40-45 см. Якщо стовп води вищий - то більше. Але не перебільшуйте - 0,8 ват і далі вже вимагає СО2 і добрив (тут подрібен досвід)
Грутн - товщина 5-7 см, фракція - 2-5 мм. Грунт потрібен нейтральний - кварц, граніт, базальт.

Сифонити грунт в акві яка щойно запущена (до року) треба поверхнево - тобто тільки збирати залишка корму і все. Якщо риб мало - взагалі не сифоньте. Важливим нюансом є наявність біофільтрації.

І ще - не женіться за дорогими та складними видами рослин - навідь у людей з досвідом та відповідними умовами утримання такі рослини не завжди добре ростуть, що вже казати про початківців. Починайте з таких рослин як валіснерія, сагітарія, прості види ехінодорусів та крипт. Враховуйте що такі з виду прості рослини як амбулії, перестолистники, бакопи вимагають вже певного досвіду та збалансованої системи - якщо нема умов то вони "тягнуться",скидають листя і стоять негарними патиками. Для початківця найкраще посадити 2 - 3 види рослин і починати з того що добитися їх стібільного росту.
Додавати добрива треба тоді коли маса рослин є значною. Якщо ж росте кілька кущиків трави то цілком достатньо робити підміни 10-15% кожні 2-3 дні.

Noe
21.05.2008, 23:02
100% згоден з RVV. (До речі, Марьян, зміни йому статус - RVV вже давно не "початківець")))).
Тепер моя порада початківцям.
Коли початківець вирішуює робити акваріум з живими рослинами, то іде на базар, де йому тулять все, що має листя і лежить в таці з водою. На базарі деколи продають і болотні рослини, які лише певний період можуть бути під водою. А деколи продають взагалі сухопутні рослини, просто кидають їх в кювету з водою і видають за акваріумні, бо такі рослини мають досить гарний вигляд. На нашому Краківському з рослинами ще гірше - там продають анубіаси нана, два-три види криптокарин, лимонник, валіснерію і... на тому гайка. Ще є Ігор, який продає закордонні рослини вирощені в палюдаріумі. Всьо!
Другий момент - початківець тратить гроші на акваріум і рибки, починає економити на фільтрі, не дуже хоче купувати правильний грунт, ще менше хоче купувати правильні лампи, і зовсім "нульовий" в рослинах. Тому, з рослин у початківця те що він зміг застати в даний момент на базарі.
Продавців винити не буду - крім моральних якостей, тре врахувати, що вони таким чином собі заробляють на життя. Вся відповідальність виключно на покупцеві. Зараз хмара інфи всюди. То колись, як я був малим, то книжку по акваріумістиці дьом з вогнем не можна було знайти.
Для початківців раджу (навіть дуже) купувати ті рослинки, які беруть поживні речовини для свого росту не через коріння, а через листочки з води - різні невибагливі людвігії, лимонник (так обзивають гігрофілу), валіснерію (вона живиться як через коріння так і через листя). І головне - швидкоростючками. Як правило, це довгостеблові рослини. І насадити треба багато - таким чином уникнете спалаху водорослів. Навіть якщо світла бракує, такі рослини витягнуться до нього. Правда листя внизу скинуть, але будуть рости. Ні в якому разі не купувати анубіаси - то шо їх неможливо знищити то правда, але вони ростуть надзвичайно повільно. Коли акваріум вже почав "працювати", можна докупити ехінодорусів, криптокарин. Але головну увагу приділяти і далі довгостебловим - постійно збільшувати їхню кількість за рахунок черенкування, пильнувати щоб почували себе добре.
І взагалі - притримуйтеся того правила, що довгостеблової швидкоростючки має бути більше половини всіх рослин в акві. Тоді не буде проблем з водорослями, або зведете їх до мінімуму. В такий акваріум можна вже лити рідкі добрива (початківець дуже хоче щось додати для рослин в воду): надлишок "з'їдять" довгостеблові, ну і решті шось перепаде.