КПК

Показати повну версію : Ресурс використання люмінісцентних ламп

Охват Марьян
16.02.2010, 00:58
На багатьох сайтах пишуть про ресурси використання люмінісцентних та інших ламп. Мене цікавить наступне питання:

Чому, доприкладу, лампа Т8 в одних виробників має ресурс 5000 год. в інших 9000 год, а ще в інших 15000 год. ?
Що впливає на цей ресурс і чи можна його збільшити ?

Noe
16.02.2010, 01:11
Дійсно, для травника ресурс лампи дуже важить. З власного досвіду використання Т5 ламп від Aqua Medic Plant Grow 54W. Під цими лампами, навіть такі виключно зелені рослинки як лимонник червоніли. Але після трьох з половиною місяців ситуація змінилася і Альтернатера Рейнекі, традиційно червона рослина, була вже не такого насичено червоного кольору. Поміняв на нову, знову все почало червоніти. На око різницю між БУ лампою і новою я не можу розрізнити. Лампи і досі справні, але думаю що прийдеться викидати, бо користі від них я не бачу.
Для підсвітки риб думаю великого значення не має. Просто інтенсивність зменшиться, і можливо не такі яскраві будуть кольори. А загалом ресурс буде визначатися ресурсом катода в першу чергу і на другому місці ресурсом люмінофора, який з часом міняє свої спектральні характеристики. Збільшити ресурс катода можна якщо використовувати ЕПРА з плавним нагрівом катодів.

Ye_Lviv
16.02.2010, 19:38
Ресурси різні навіть для одного виробника, наприклад GE з різних заводів, правда маркування незначно відрізняється. Знаю точно, що хороший електронний баласт збільшує ресурс на 30%. Але це не сосується китайського дешевого шмельцу. Електронний баласт повинен мати коректор потужності він же і стабілізатор при 85-375 вольт на вході на виході постійна напруга, плавне нагрівання лампи, запалювання лампи і перехід в робочий режим з захистом у всіх можливих режимах. Але і це не все, виробник гарантує задану тривалість лише при температурі навколо лампи 35 градусів по Цельсію. При більших і меньших температурах ресурс падає (для Т5).

Ye_Lviv
16.02.2010, 19:42
... Лампи і досі справні, але думаю що прийдеться викидати, бо користі від них я не бачу.
...

Будете викидати, то скажіть коли і в який смітник.:D:D:D
Думаю, що вони ще пригодяться.

Охват Марьян
16.02.2010, 20:01
Мене саме цікавить ресурс, наприклад:
аквагло 40 вт - 9000год
флорагло 40вт - 6000год

Чому така різниця 6000 і 9000 ?

Slavik
16.02.2010, 20:03
От, приводжу приклад:
Лампа T5, Dennerle Trocal de Luxe Amazon Day, 80 Вт, 145 см. 401.70 грн. - освещения аквариумных растений.
Dennerle Trocal T5 de Luxe Amazon Day, - люминесцентная Т5 лампа для освещения аквариума с растениями 80 Вт. длина 145 см. - чистейший дневной свет для пресноводных аквариумов. Со специальными "правильными" спектрально-цветовыми пиками которые позволяют передать под водой натуральные цвета. Покрыта UV-стоп защитной пленкой для предотвращения роста водорослей. Чистый живой свет, аналогичный свету в полдень в хороший солнечный день, создаёт теплую гармоничную атмосферу в аквариуме. Высокая степень цветопередачи - рыбы и растения освещаются в самых выигрышных тонах. Идеальна для освещения аквариумов с водой Malawi/Tanganjika, пронизываемой солнцем. Излучает превосходный свет для роста всех аквариумных растений.

Лампы рекомендуется менять раз в 6 месяцев, поскольку к концу срока службы у них сильно падает светоотдача. Все T5 лампы Dennerle Trocal изготовлены по новейшей технологии Longlife-Technik, что гарантирует свыше 10000 часов работы, а это в 3 раза дольше чем лампы других производителей.

Все лампы Dennerle Trocal изготавливаются на самых современных автоматических производственных линиях, покрыты UV-стоп защитной пленкой для предотвращения роста водорослей. В процессе производства осуществляется непрерывный контроль с помощью специальных тестовых автоматов. Благодаря этому лампы надёжны в эксплуатации и доступны по стоимости. Освещения аквариумных растений

Освещения аквариумных растений Dennerle Lamp Trocal T5 de Luxe Amazon-Day предоставляет всем аквариумным растениям идеальный свет для роста и одновременно тормозит развитие водорослей.
Тип лампы: Т5.
Длина лампы: 145 см.
Мощность лампы.: 80 Вт.
Джерело: http://www.arowana-im.com.ua/product_info.php?cPath=45_46&products_id=3783
То, що получається:
Гарантійний термін служби: 10000год, тобто якщо освітлювати акваріум 12 год на день, то їх вистачить, майже, на 3 роки, але рекомендують міняти їх що 6 місяців. Виходить, що для травника лампи Т5 служитимуть у 6 разів менше ніж по гарантії. Та дорогеньке задоволення.:D:D:D

Ye_Lviv
16.02.2010, 22:49
аквагло 40 вт - 9000год
флорагло 40вт - 6000год

Це тільки виробник знає, але...(дані з інету)

Лампа Aqua Glo 40Вт 104.7см
Спектральная флуоресцентная лампа для аквариума Aqua Glo 40 Ватт, 960 Люмен, 120 Люкс, 18000 Кельвин, 9000 часов работы (або дурять на сайті http://www.opt-aqualogo.ru ).
FloraGlo 40 ват
Спектральная флуоресцентная лампа для аквариума Flora-Glo 40Ватт, 1610 Люмен, 200 Люкс, 2800 Кельвин, 9000 часов работы. 40люмен/ват

Я бачив такі лампи і з ресурсом в 20000 годин при довжені 120 см., виходить, що різні заводи і можливо різні технології.
Схоже що 6000 годин лампа старого зразка.

І ще одна версія це Aqua Glo має ефективність 960/40=24 люмен/ват, тобто вона меньшу енергію випромінює, що означає вона може сильніше грітися, хоч і необов'язково.

Охват Марьян
17.02.2010, 00:23
(або дурять на сайті http://www.opt-aqualogo.ru На упаковках ламп пишуть інше :(

Нові лампи Т8 "Лайф Гло ІІ" мають напис 20000 годин. Тому цікавить питання цих різниць, бо логічно припустити, що лампи з різним ресурсом будуть по різному служити для травника. Хоча я всетаки залишаюсь поки при думці, що це просто піар.

Вадім
17.02.2010, 00:47
аквагло 40 вт - 9000год
флорагло 40вт - 6000год

Усі спеціалізовані фіто лампи мають малий ресурс іза особливостей люмінофора,він в них швидко вигорае -флорагло,гролюкс і тд.

Ye_Lviv
18.02.2010, 20:26
Всеж сучасні технології дозволяють робити такі "20000г" лампи, але на фітолампи я взагалі ніде не міг знайти значення ресурсу і ефективності, навіть на офіційних сайтах . Маю думку, що виробник з маркетингових міркувань замовчує ці дані.
І розумію чому у фітоламп малий ресурс, а все банально просто, фітолампи мають від 5 до 6 шарів люмінофору. Тобто там немає якоїсь особливої спіралі, а стоїть така як і в звичайній побутовій, і ви отримуєте свою спектральну характеристику лише за рахунок додаткових фільтрів, а коли якіть фільтра падає то її ефективність пропадає. У сучасних фітоламп ефектиність в межах 70лм/ват у простих 100 лм/ват приблизно 30 % різниці, якраз за рахунок лишніх шарів люмінофору. І чудес не буває, якщо в ламп однакові нитки накалу то вона не стане світити краще від кількох додаткових шарів люмінофору, і закон збереження енергії каже що 30% пропало на фільтрі. Зате будете мати любу оку характеристику, яка нагадує спектр поглинання рослин. І як відомо коли в системі більше елементів то надійніть такої системи меньша, тут мова про кількість шарів люмінофору.

Беріть прості лінійні з Ra80 6400К 100 лм/ват і буде вам щастя. :)

Ostap
18.02.2010, 23:54
Беріть прості лінійні з Ra80 6400К 100 лм/ват і буде вам щастя. :)

Ррозшифруйте будь-ласка???????

Ye_Lviv
19.02.2010, 00:01
кольропередача 80 і вище, тобто серія 865, 965 з високою ефективністю в районі 100 люмен/ват