КПК

Показати повну версію : Глина в акваріумі.

Tarik_Nikita
21.05.2008, 17:42
... Поклади під криптокаринки шаріки з глини, бажано синьої...

"Глина
Глины имеют довольно высокий CEC, но создают полную анаэробность субстрата, делают воду мутной при пересадках растений и имеют ограничения на толщину верхних слоев грунта. Кроме того, большинство аквариумистов не имеет доступа или просто не знает глин нужного сорта и качества. Далеко не всякая глина обладает высоким CEC - нужно брать совершенно определенные виды глины, причем с довольно большой глубины. Даже при получении качественной глины она имеет очень неоднородные характеристики и без лабораторного контроля качества не обойтись. Глины также нужно проверять на наличие фосфатов, пестицидов и пр. ядохимикатов, а также не содержит ли она соединений кальция повышающих GH воды.
Пример коммерческой добавки в грунт из глины - Tropica® AQUACARE PLANT SUBSTRATE. Он значительно улучшает рост растений, но загнивания субстрата вам не избежать... Для нижнего слоя если не делать лучшую смесь из лавы и торфа, значительно лучше глины использовать смесь цеолит+торф или диатомит+торф. По своим свойствам лучше обычной глины - бентонит."
посилання з сайту - http://amania.110mb.com/Chapters/Tech/sub-main.html

накопади синьої глини не проблема, але враховуючи вище викладене, де можна взяти дійсно нормальну без всяких домішок?

RVV
21.05.2008, 17:57
народ вы в черговий раз фігньою страждаєте. На південному в Наталки є готові глиняні кульки - ціна питання помоєму 1 грн за кульку.

Tarik_Nikita
21.05.2008, 18:01
народ вы в черговий раз фігньою страждаєте. На південному в Наталки є готові глиняні кульки - ціна питання помоєму 1 грн за кульку.

Хто така Наталка і де вона сидить на південному?

Noe
21.05.2008, 22:12
1 грн за кульку? :) непоганий заробіток (але якби я продавав то тоже ціна б була не мешною).
А тепер моя крапка зору: якщо іти і все купувати, то нафіг та глина потрібна, бо є і аманівські грунти, і латеріт збагачений різним залізом, ну і т.д. Якщо ж грошей не дуже багато, а саме головне, хочеться самому дійти до якогось результату, то треба самому пробувати робити підкормку. І починати з глини. Таким чином здобувається досвід.
А як купувати, то є таблетки, також ціна в 1грн, які реально кращі за глину для переважної більшості рослин. Глина добра для криптокарин, ну ще ехінодоруси її люблять а також анубіаси. Поєднання глини і таблеток теж дає добрий результат.

RVV
22.05.2008, 08:39
Якщо все купувати - можна і замовити обслуговування. Що до амано - ти сам пробував використовувати грунт та хімію від амано ? Не пиши необгрунтованих порад.

Ціна 1 кульки 1 гривня цілком нормальна - враховуючи що потрібно лише кілька кульок. Пропозиція накопати тут трошки хибна - блакитна глина залягає на глибині біля 100 метрів, а жовта (ту що лопатою можна викопати) і акві крім мулу нічого не дасть.
Таблетки теж не вихід - це засіб підживлення вже нормально ростучих рослин а не засіб "реанімації". До тогож зараз ми обговорюємо банку в якій живуть дискуси тому якісь експеременти тут не дуже прийнятні - дискус - риба капризна.

RVV
22.05.2008, 08:42
Хто така Наталка і де вона сидить на південному?

Це продавець-консультант в магазині аквазоо шо на другому поверсі там де меблі.

Що до рослин:

який зараз шар грунту в см, який стовб води, яка потужність ламп.

Tarik_Nikita
22.05.2008, 09:18
який зараз шар грунту в см, який стовб води, яка потужність ламп.

1.шар приблизно 4 см. (ніколи не міряв:))

2.стовп до лампи приблизно 55, може і цілих 60 см.

3. дві по 30 ват (можливо ще причіплю т5 на 39 ват, 85 см)

RVV
22.05.2008, 09:45
грунту для рослин замало - нормальний шар - 5-7 см

стовп води - це стовп від грунту до поверхні води

Noe
22.05.2008, 18:05
До RVV: ну як слідувати твоїй логіці, тоді ти сам пишеш необгрунтовані речі - хочеш сказати що ти власноручно копав 100 метрів, і коли нарешті зустрів там синю глину, вирішив поділитися власним досвідом щодо її видобування? Є набагато простіший спосіб, навіть два, як дістати цю синю глину: перший - по берегах водойм, другий ще простіший - піти і купити в Фаберлік їхню косметичну глину. Про Фаберлік я прочитав на київському форумі (відразу себе застрахую щодо чергових звинувачень). Ціна в районі 25 грн (в мене знайома працює в Фаберлік, тому ціна абсолютно достовірна).
Щодо ціни на шаріки з глини то абсолютно погоджуюся з ціною (пишу про це вже в другий раз), бо продавець продає не шаріки з глини, а продавець продає задоволення потреб споживача - в даному випадку якусь надію, що рослини будуть рости краще.
А тепер щодо необгрунтованих порад. Пишу виключно з власного досвіду, який набутий або в реалі, або прочитаний з прайс-листів (це я про аманівський грунт). Сам я його не купував, бо надто дорого для мене. А відгуки про нього можна почитати в мережі і не треба нікого слухати.
А тепер до глини. Я з 9 років захоплений акваріумами і ЗАВЖДИ користувався тою звиклою червоною глиною і результат на криптокаринах і анубіасах був ЗАВЖДИ позитивний. Можливо на синій глині росте ще краще, куплю у Фаберлік, попробую і поділюся досвідом. А от те що ти написав що крім мулу жовта глина нічого не дасть отут це дурня - ти хоть сам пробував її юзати, що тут таке пишеш?

Tarik_Nikita
22.05.2008, 18:27
Можливо на синій глині росте ще краще, куплю у Фаберлік, попробую і поділюся досвідом.

ну і глиною думаю;)

а якщо серьозно, то на ті 25 грн скільки глини (маса), може скинемось.

RVV
22.05.2008, 18:57
Юзав:
жовту (поверхневу) глину - це дійсно мул, ефект є незначний
білу (рівень 3 - 5 метрів) легко знайти на місці де риють котлован або траншею - краще, кульки добре висушені не розпадаються в воді, рослини ростуть добре.
синю (а може то і та сама біла але колір був явно блакитнио-сірий) привозив з прикарпаття (Дрогобич) враження позитивні, мішав торфом, торф брав на торфовищі біля Рясного, рослини ростуть гарно.

А тепер розшглянемо іншу сторону.

Підживити рослини требі вже і негайно (то я образно кажу) є два варіанти:

їдемо в магазин, купляємо глиняні кульки - 5 кульок + маршрутка = десь 10 грн. Якшо їдемо машиною то десь 15 грн. (бензина дорога)

копаємо глину - тобто їдемо десь де відносно чисто від техногенного забруднення, копаємо, тягнемо додому. Це все винесе порядку 50 грн якщо на "собаках" іхати і близько 100 грн якщо машино. До цього додаємо те що ми випацькались і треба прати одяг.

Виконавши всі ці дії ми робимо з глини кульки і сушимо їх на сонці (біля батареї) чекаючи десь тиждень. Ще можна сушити в духовці - це швидко але не так добре.

тепер висновки.

Якщо є можливість накопати глину - треба її накопати. Так само і торф - є можливість накопати - то накопати. Але якщо нема можливості то краще купити глиняні кульки ніж купити хімічні таблетки.

Препарати для підживлення, стабілізації, спеціалізовані не нейтральні грунти тощо вимагають використання тестів, і просто так використовувати хімію неварта.

RVV
22.05.2008, 19:03
Можливо на синій глині росте ще краще, куплю у Фаберлік, попробую і поділюся досвідом

а якщо серьозно, то на ті 25 грн скільки глини (маса), може скинемось.

ця глина від фаберлік це чиста глина чи вже певним чином оброблена мастика для писка ?
Якщо чиста - приєднаюся.

тернеция
24.05.2008, 22:10
Под корни красной тигровой нимфеи я делала шарики из косметической голубой глины, купленной в аптеке. Пакетик стоит 1.7 грн. Высыпала порошок глины в чашку, добавляла жидкое удобрение для листовых комнатных растений "Изумруд" и густо замешивала чайной ложкой. Скатанные шарики выкладывала на стеклянную тарелку и на 10 мин - в микроволновку, где они прекрасно высыхали. Шарики лепились диаметром 2 см. Одного такого шарика, закопанного под корни, нимфее хватает на полгода. Расти начинает чудесно, листья- яркие и пышные.
Из 1 пакетика получается 8 - 10 шариков.

Noe
24.05.2008, 22:30
Я трошки взнав про глину від Фаберлік. Насправді, то не зовсім глина, а власне "мазюка" з багатьма складовими. Мазюка називається "Сапропель" і на київському форумі є відгуки про її використання. Складники: "биогенный кальций (біда знає що то таке), углерод органический, азотосодержащие вещества, жирные кислоты, соединения кремния, железа, магния, аминокислоты..." ну і ще там всього, яке вплив на акваріум немає. Якщо проаналізувати, то перелічені складові досить поживні для рослин. Хіба кальцій може змінити трошки жорсткість, якщо об"єм акваріума маленький і тої Сапропелі накидати багато.
В мене є маленький ехінодорус (є новий вусик), я його прикопаю і положу тої фігні. Потім розкажу.

Охват Марьян
24.05.2008, 22:55
Невже у всіх хто підкладав глину набагато краще почали рости рослини:confused:

Доречі за глиною можна їхати у Любінь Великий, в санаторій.

Tarik_Nikita
28.05.2008, 18:11
Скатанные шарики выкладывала на стеклянную тарелку и на 10 мин - в микроволновку, где они прекрасно высыхали.

а якщо в електричну духовку то на скільки градусів виставляти?:)

і ще - в яких пропорціях давали "глина-добриво "Изумруд"?

тернеция
27.06.2008, 16:02
Tarik Nikita
Выставляйте 200 градусов, чтобы хорошенько высохло. "Изумруд" добавляю на глазок, чтобы получилась густая глина для скатывания шариков.
Охват Марьян
Глина хороша для растений, любящих питательный грунт, для быстрорастючки от нее толка нет, не тот формат )))

Santjaga
07.07.2008, 21:41
Нікуди не треба їхати за глиною - найближча аптека + пакетик білої косметичної глини = 1,50 гр. А шариків можна накачати - мама не горюй)))))))))))))))

Ye_Lviv
25.12.2008, 19:40
Вставлю своїх 5 копійок, на Шацьких озерах якраз добувають "Сапропель" (для якоїсь косметичної французскої фірми, інформація від їхнього працівника), озеро десь біля білоруської границі, але на Світязі теж є трохи синювата глина хто там відпочиває влітку може того добра набрати. Я трошки привіз, але попробувати ще не довелося.

Noe
25.12.2008, 20:51
Обіцяв розказати про свій дослід і ... забув. Ну згрубша не вийшло позитивного результату - в моєму акваріумі від таблеток рослини ростуть краще ніж від сапропелі. Допускаю, що щось зробив не так, ну але висновок поки такий що таблетки кращі.
На київському форумі теж піднімалося питання про глину, зараз не хочу шукати посилання, але мені сподобався один висновок. Глина сама по собі не додає нічого рослинам. Вона сприяє утворенню певної "атмосфери" довкола коренів і таким чином покращує живлення рослин з того, що є в грунті. Тобто, коли грунт в акваріумі чистий, тоді глина нічим не поможе.

thomas85
27.08.2009, 19:32
Набрав я сьогодні трохи жовтої глини попри дорогу і що з нею далі робити? Розмочити і накатати кульок ? чи якось продезинфікувати ,може зварити, обробити чимось ? а якщо при замочуванні додати добрива наприклад флорастім то дасть якийсь результат?, воно буде там утримуватись і давати підживлення, чи розчинеться в акваріумі в воді?

Ostap
27.08.2009, 20:42
Я думаю що та глина що була при дорозі негодиться в ній і так вже купа всяких домішок. Прочитай гілку там все доступно написано я робив так як казала Тернеція, тільки давав: Флорастим, Флорену та Кактусові добрива робив три різнеі групи кульок.

ryuras
30.08.2009, 19:04
Я набрав на "бідних селах" жовтої екологічно-чистої глини. Пішов на квітковий ринок купив добриво для вазонків, де саме менший вміст Азоту та Фосфору і замішував шаріки (глина+добриво, без води). Ростом рослн задоволений. Під корені треба підставляти десь 1 раз в 2 місяці, бо при пополці рослин бачив, що з коріннями піднімалося на поверхню дуже мало глини.
На днях заклав акваріум з біогумосом, глиною жовтою та піском річковим для експеременту. Опис з фотками підготую пізніше.

ryuras
31.08.2009, 13:32
Те що вчора обіцяв написати про запуск акви з біогумусом, глиною і піском написав тут:
http://aquaforum.lviv.ua/forum/showthread.php?p=17020#post17020

konon
12.03.2010, 22:36
блакитна глина залягає на глибині біля 100 метрів
У Новому Роздолі біля цегельного заводу лежить на поверхні пару КРАЗів голубої глини... Трохи сніг зійде, і сам поїду трохи наберу. Там знайомий працює, був би мені приніс, але так як зараз цегельня не працює то він на роботу не ходить...

Lavina
13.03.2010, 00:42
Я теж завжди купляла глину в аптеці, але крім синьої, білої є ще рожева, не знаю правда чи то природна, чи то вже "косметичний викрутас", не ризикувала купувати. В свою найменшу(40л) акву з криптокоринами, я просто перед запуском намазувала тонким шаром глину, приблизно в тих районах, де планувались рослини, зверху грунт і результат - відмінний! В 300л акві колись теж так робила, результат супер, особливо німфея була в захваті. Єдиний "мінус" від використання глини, на мою думку, це при пересадці рослин - здіймання мулу. Але якщо акуратно, то це не проблема.
ПС: колись був досвід з викопуванням самої звичайної жовтої глини з кар’єру (правда я ще її кип’ятила, морока - капець:D) і теж клала практично на все дно, в районі росту рослин, та ніякої мутності у воді не було, і результат був не поганий.

Lavina
13.03.2010, 00:44
я робив так як казала Тернеція, тільки давав: Флорастим, Флорену та Кактусові добрива робив три різні групи кульок.
а що можна давати Кактусові добрива? Ніколи не чула такого...:confused:

львів25
13.03.2010, 22:14
я під рослини теж заклав шаріки з білої глини з аптеки перемішаної з вітамінами.кріптокоріни листя стали більш насиченими.німфея швидше листя нове випускає.ехінодорус не зреагував якось помітно.після закладки глини вода десь один була чуть мутна та очистилась сама собою.тому в принципі можна ще закладати.

konon
13.03.2010, 22:53
Я також закладав білу глину, хоча купляв в аптеці синю, але після замісу на кімнатних добривах, вона побіліла. Якась фарбована попалася. Криптокоринам сподобалось. Зараз хочу попробувати таки природню синю. Очікую хороший результат, так як після білої рослини пішли в ріст, то після синьої, яку саме більше хвалять, думаю ефект буде ще кращий

Ostap
13.03.2010, 23:02
а що можна давати Кактусові добрива? Ніколи не чула такого...:confused:

Звичайно що можна. Тай ціна в порівнянні з іншими добривами дрібязкова.

Lavina
15.03.2010, 18:59
Звичайно що можна. Тай ціна в порівнянні з іншими добривами дрібязкова.
В яких кількостях, якщо змішувати з глиною? І якщо просто у воду, яка пропорція:confused:

львів25
15.03.2010, 22:28
добрива для кактусів у воду не лиють.глину розмішіють водою з додаванням добрива-тоді сушать.

Ostap
16.03.2010, 01:42
Можна і нерозмішувати. Кіклькість рідини на око, бо якщо більше дасте то довше будете бавитись із формуванням кульок. Краще замісити порцію глини на меншій кількості рідини, і при умові переливу можня додати ще глини. Щоб була така собі туга ковбаска з якої потім формуєте майбутні шарики.

Silvan
15.12.2011, 15:30
Народ, а де взяти ту глину в кульках зимою? Чи саму глину, щоб кульок наліпити? Чи таке десь продають? Я в Єврозоо бачив якийсь типу як щебінь дрібний в зіперах по 10 грн за упаковку, пояснили, що то поживний грунт. його можна підсипати точково під кожну рослинку?

Rom
15.12.2011, 15:43
Привіт ! Практично у кожній аптеці глина продається !

Silvan
15.12.2011, 15:50
Точно :) Ще пошукаю технологію,як то правильно робити.

Rom
15.12.2011, 16:03
Я робив так 50%води і 50%Флористіму і усе.

Silvan
15.12.2011, 16:21
Супер! Дякую за допомогу.

Роо
15.12.2011, 16:39
Народ, а де взяти ту глину в кульках зимою? Чи саму глину, щоб кульок наліпити? Чи таке десь продають? Я в Єврозоо бачив якийсь типу як щебінь дрібний в зіперах по 10 грн за упаковку, пояснили, що то поживний грунт. його можна підсипати точково під кожну рослинку?

Надіюсь маєте на увазі синю глину, а не просту жовту.

Silvan
15.12.2011, 16:45
Так, а яку глину треба мішати з добривами?

Роо
15.12.2011, 16:49
Так, а яку глину треба мішати з добривами?
Ну я так з форуму зрозумів що синю, яка для масок для лиця використовується. Чи я щось не так зрозумів:confused:.

Leo N
15.12.2011, 20:14
Ви все вірно зрозуміли. Найкращою буде аптечна блакитна глина. Головне уточнити при купівлі, щоб вона була без ароматичних додатків.

Хоча я змішую жовту глину з блакитною (50х50), додаю висушений сапропель з акваріума і все це замішую на базовому флорастимі. Без додавання води.

vlysov
15.12.2011, 20:22
додаю висушений сапропель з акваріума
будь-ласка, уточніть що це таке? :o

Leo N
15.12.2011, 21:03
Це те, що залишається наступного дня на дні відра, у яке зливалася вода при сифонці грунту. Вода акуратно зливається, а той мул, що залишився, висушується і потім використовується для виготовлення вище описаних підживок. Звісно, що таку процедуру найкраще робити влітку, у найбільш спекотну погоду, коли залишки води випаровуються за лічені дні. Замість сапропелю також використовують біогумус, який можна придбати у квіткових магазинах.

Silvan
16.12.2011, 10:42
Leo N, щиро дякую, знято всі питаня ) Крім останнього :) Бажаний діаметр кульок? :)

PeterZ
17.12.2011, 01:32
Є можливість брати блакитно-сіру глину із цегельного кар’єру. Можна її використовувати чи ліпше буде аптечна блакитна?

Leo N
17.12.2011, 13:31
Є можливість брати блакитно-сіру глину із цегельного кар’єру. Можна її використовувати чи ліпше буде аптечна блакитна?

Можете сміливо її використовувати. Взагалі можна використовувати будь яку глину, з якої роблять керамічні вироби, у тому числі і ту, з якої роблять цеглу. Просто глина, яка має сіро-блакитне забарвлення, містить максимум мікроелементів, які необхідні рослинам, жовта - менше, а чисто біла може мати у свому складі вапняки, чи крейду, тому підвищуватиме жорсткість води і зміщувати рН в лужну сторону. Однак і серед білих сортів глини є виключення, бо наприклад та, з якої роблять фарфор, теж годиться для таких цілей.

Leo N
18.12.2011, 12:29
Бажаний діаметр кульок?

Перепрошую, попереднього разу не побачив цього запитання.
Власне я роблю їх не у вигляді кульок, а формую конуси, подібні до шоколадних цукерок-трюфелів. Розмір основи конусів у залежності від розміру самих рослин, які будуть підживлюватися, від 20 до 30 міліметрів, вистота 15 - 20 міліметрів. Загалом зовсім не важлива ні форма, ні розмір. Важливо відчувати коли рослина потребує чергової "дози" і вчасно підкласти її під корінчики. Роблю ж у формі конусів тільки тому, що підсушую готовий продукт на акваріумному світильнику, а кульки завжди норовлять покотитися та завалитися у найнедоступніший і найдальший закапелок.

Silvan
19.12.2011, 10:40
Дуже дякую! Нині ж побіжу й наліплю кульок! :D

Silvan
20.12.2011, 12:04
Наліпив вчора кульок (купив Флорастим, змішав навпіл з водою), акву запустив, але добрива ще не лию, бо не маю поки що нормального освітлення (за два дні повинно бути). Дякую за консультацію ще раз. :)

Тарас_Дрогобич
02.01.2012, 13:14
ось сам попробував підкласти синю глину (у селі сусіди копали криницю 15 бетонів) ефект дуже добрий
*THUMBS UP*