КПК

Показати повну версію : карантин рослин

Tarik_Nikita
26.05.2008, 16:21
В цій темі приймаються до обговорення питання проведення карантину нових рослин для посадки в акваріум.
Хотілося б дізнатися наступне:
1. Ваші способи карантину і дезенфекції рослинок
2. Наскільки той чи інший спосіб ефективний

Тепер про себе ---
я всі рослини дезенфікую в розчині марганцовки наступним чином, розбавляю у воді до світло розового кольору, проводжу огляд рослини, механічно очищаю руками від всяких різних наростів, потім занурюю у цей розчин, промиваю в ньому акуратно кожен листочок і залишаю на 5-10 хв., полочу і все готово. (час витримування в розчині та саму дозу марганцовки для розбавлення даю на на "око:)" взалежності від рослини. Якщо це ех чи анубіас - то можна посильніший і довше і навпаки).

Тепер мене хвилює питання - чи вбиває марганцовка чорну бороду (її спори) та інші пакосні водорослі. Іншими словами - для чого вона ефективна, а до чого безрезультатна.

Всім дякую. З повагою!!!

Охват Марьян
28.05.2008, 10:13
Ніколи не проводив карантин для рослин, завжди дивлюсь в магазині на рослину і вирішуюю купувати її чи неварто.
Перед посадкою просто промиваю рослину у відрі з акваріумною водою.

Anybias
29.05.2008, 17:25
Mojna provestu protsedyry z 5% rozchunom ridkoi hlorku(prostou bez niakuh domishok dlia pokraschennia zapahy i take inshe,ne v poroshky chu v geli.) symish 19chastun vodu na 1chastuny hlorki.Vumochyemo 2-3 hvulunu v zalejnosti vid veluchunu i delikatnosti roslunu(menshi i delikatnishi 2 hv,bilshi 3 hv)Hlorka dyje sulnui preparat ,tomy spalutu roslunky ne vajko,dlia bilsh delikatnuh roslunok iak kabomba i t d rekomendyu 1:40 rozchun,pislia tsiogo shydenko,dobre vumochyemo y chustiy vodi,dehto lubut vumochyvatu y chustiy vodi kilka ras miniauchu vody,mojna pid vodou z krany.
Iakscho lustia trishku obgorut -tse nichogo,stare vidpade i tse byde poshtovhom do novun lustochkiv.Naibilsh nebezpechna hlorka dlia korinnia i pochatkiv,tomy tsu chastuny roslunu iab ne vumochyvav,ia personalno prosto pered zakinchenniam shvudenko zanyruv korinnia y rozchun na kilka sekynd(hocha inshi ne rekomendyut) i pislia tsiogo promuv vse(slumaku pooblitalu ,roslunka juva -zdorova).Dlia pochatkivtsiv ia b raduv pochunatu z 1:40 dlia pershogo razy abo 1:19 ale ne vumochyvatu a prosto zanyrutu na kilka sekynd ,vje z dosvidom bydute znatu iaki roslunki skilki mojna.
Hlorka vbuvae vodorosti dyje dobre,vkluchauchu borody a takoj bakterii ,slumakiv,ikru i parazutiv.
Margantsovka chyt slabkisha ale mensh nebezpechnisha i ne vbuvae borody(po krainiy miri ia ne chyv takogo)
Pislia rozchuny dyje vajluvo dobre promutu y chustiy vodi,dovgo i bagato nikolu ne zashkodut,plus vu ne hochute prunosutu hlorky chu margantsovky nazad v aquarium.Iakscho e mojluvis mojna obrobutu antuchlorinom.
Sche vid moluskiv mojna obrobliatu Alumom ( Aluminum sulfate).
I na zakinchennia!Nikolu ne zmishyite rozchun hlorki ni z chum inshum!napruklad iakscho proide reaktsia z amoniem to paru mojyt vas vurybutu i neznatu chum tse moje zakinchutus.

colinmcrae
18.02.2012, 11:25
Ого бачу шо тема дуже стара, але все таки скажіть чи можна ще в якихось розчинах проводити дезінфекцію рослин і декорацій. Хочу з часом робити перезапуск акви зі зміною грунту на базальт. Потрібно продезинфікувати всі рослини і знищити всю ікру слимаків на рослинах. Декорації(кокос і корягу) можна прокип'ятити так??

тернеция
20.02.2012, 12:35
colinmcrae, У Вас свои растения, от чего именно Вы их хотите дезинфицировать? В аквасе планарии или мешают улитки?
Кокос и корягу прокипятить можно.

colinmcrae
20.02.2012, 22:51
хочу повністю винищити слимаків і водорослі(бороду і нитчатку)

тернеция
21.02.2012, 00:09
colinmcrae, от улиток помогут избавиться боции - любят они их лопать, а водоросли - это вопрос другой. Мойкой, кипячением и прочими подобными мерами от них не избавиться, т.к. их споры в воде есть всегда. Если они начали бушевать - значит, уход неправильный, в нем и надо искать причину.