Показати повну версію : Скло vs Акрил
Наперед перепрошую якщо ця тема вже обговорювалась, але пошуком нічого не знайшов.
В даний момент обираю акваріум. Начитавшись відгуків про оргскло виділив для себе основні недоліки і переваги (мова йде про невеликі акви 200-300л).
Недоліки:
-ціна;
-простіше подряпати (і як висновок важче чистити);
-з часом мутніє (досить сумнівно враховуючи що це буде сучасне акрилове скло).
Переваги:
-ймовірність протікання близька нулю (наразі основний для мене);
-набагато легше переносить переїзди;
-можливіть створення панорамної передньої стінки.
Але вивчивши ринок прийшов до висновку що заводських акв з оргскла немає зовсім і на замовлення їх практично ніхто не виготовляє (за вийнятком "морських" міст типу Херсона, Одеси...).
Поясніть будь ласка чому така ситуація :confused:?
В першу чергу -собівартість акви з силіконового скла мін в 5 разів меньше ніж з плєкса,з клеєм теж проблем не має,не текут так само.І виробляють з силіконового скла так само будь які форми акваріумів.
Я маю велкий 400л акваріум з оргскла,але йому вже 20 років. Купуйте собі акву із звичайного шкла і буде вам щасття.
Наперед перепрошую якщо ця тема вже обговорювалась, але пошуком нічого не знайшов.
В даний момент обираю акваріум. Начитавшись відгуків про оргскло виділив для себе основні недоліки і переваги (мова йде про невеликі акви 200-300л).
Недоліки:
-ціна;
-простіше подряпати (і як висновок важче чистити);
-з часом мутніє (досить сумнівно враховуючи що це буде сучасне акрилове скло).
Переваги:
-ймовірність протікання близька нулю (наразі основний для мене);
-набагато легше переносить переїзди;
-можливіть створення панорамної передньої стінки.
Але вивчивши ринок прийшов до висновку що заводських акв з оргскла немає зовсім і на замовлення їх практично ніхто не виготовляє (за вийнятком "морських" міст типу Херсона, Одеси...).
Поясніть будь ласка чому така ситуація :confused:?
Усі мої акваріуми виготовлені з органічного скла. Найбільший 240 літрів (120 * 50 * 40), менші 180 літрів (120 * 30 * 50), 144 літри (120 * 30 * 40) і ще багато менших (90, 70, 35 і 12 літрів). Усі вони виготовлені з 1985 по 1990 рік, з часом дійсно трішки пожовтіли і ті котрі активно використовуються і переміщаються з місця на місце (нерестовики і для підрощування молоді) ще й подряпалися. І пожовтіння і подряпини видно лише тоді, коли акварум стоїть без води. Достатньо налити воду і жодних дефектів оргскла не видно. За весь цей час розбилося два акваріуми, один 12 літровий нерестовик впав зі сходів з висоти близько 2 метрів (розбився мимо швів, по живому, але я його склеїв і в такому вигляді використовую далі, інший 35 літровий, випадково попав у сарай і там сусід накидав на нього купу дров. Цей склався як картковий будиночок, але після склеювання служить і надалі, єдине чим відрізняється від інших, так це тим що має сірого кольору "шви" (все ж таки дався взнаки срок, який він відлежав під дровами). Великі акваріуми часом приходиться переміщати з місця на місце не розбираючи композиції, зливається дві третини води і вперед, однозначно що скляного так не перемістиш.
Звичайно що ціна оргскла на сьогоднішній день кусається, але я зараз роблю два нових акваріуми ємністю по 300 літрів, найбільша проблема це фрезерні роботи, ну і в цілях економії дно буде з білого пластику.
Доброго Всім дня чи ночі! Я теж неодноразова ставив за ціль змайструвати акву з акрила. Теж знаходив і статті та побажання конструкторів, але власне ціна мене і далі відлякує. Я хотів скласти на 450 літрів а це мінімум 4,5тис. Я маю ще питання до Leo N , які саме фрезерні роботи Ви мали на увазі? Оскільки я зустрічав прості методи складання таких невеликих акв з акрилу до 8мм. стінки яких не різались з листа, а ломались і далі просто зашліфовувались.
Syvyy, Фрезерні роботи -робиться паз на шклі і аква складається як конструктор та заливається клеєм.Так робилось переважно ,але ще в ті часи робились акви й на гвинтах саморезах.Власне в мене так зроблена,певна річ,що такі акви втрачають в зовнішньому вигдяді попередній конструкції.
Доброго Всім дня чи ночі! Я теж неодноразова ставив за ціль змайструвати акву з акрила. Теж знаходив і статті та побажання конструкторів, але власне ціна мене і далі відлякує. Я хотів скласти на 450 літрів а це мінімум 4,5тис. Я маю ще питання до Leo N , які саме фрезерні роботи Ви мали на увазі? Оскільки я зустрічав прості методи складання таких невеликих акв з акрилу до 8мм. стінки яких не різались з листа, а ломались і далі просто зашліфовувались.
Доброго дня!
Значно простіше склеювати акваріум з акрилу коли листи після різки різаком фрезеруються в розмір на станку, а не зашліфовуються вручну. А ще на станку нарізаються так звані штапики, для проклейки периметра, верхніх стяжок і по кутках акваріуму. Великої ємності акваріуми з оргскла товщиною 10 і більше міліметрів попередньо збираю на гвинтах з метричною різьбою і потайною голівкою і тільки після цього проливаю дихлоретаном. Раніше пробував також робити акваріуми і з фрезеруванням пазів, але це вже ду-у-уже складно і не варте тих затрат.
Звісно штапики треба фрезерувати. Але в тому всьому, що я бачив і читав то всі ставили стінки на самонарізи , а не на гвинти! Тоді ви повинні попередньо нарізати і різьбу в бокових стінках і днові? І ще два питання. 1.Який акрил (тип і фірма) Ви використовуєте? 2. Ви певно робити великі акви на заказ? Якщо так то скільки зараз вартує 150х50х60. Дякую!
Звісно штапики треба фрезерувати. Але в тому всьому, що я бачив і читав то всі ставили стінки на самонарізи , а не на гвинти! Тоді ви повинні попередньо нарізати і різьбу в бокових стінках і днові? І ще два питання. 1.Який акрил (тип і фірма) Ви використовуєте? 2. Ви певно робити великі акви на заказ? Якщо так то скільки зараз вартує 150х50х60. Дякую!
Думаю що можна й на самонарізи, один тільки нюанс, коли ця моя технологія "обкатувалася" самонарізи не були такими поширеними, як тепер. А ще тепер можна взяти гвинти чи самонарізи з нержавіючої сталі (ідея взята на замітку). Звичайно щоб зібрати акваріум на різьбу її приходилося нарізати, а нарізка робилася примітивною совковою електровикруткою, зараз за наявності акумуляторних шуруповертів процедура значно спростилася. Всю цю роботу зручніше робити удвох, але можна приспособитися і самому.
Використовується органічне скло марки ТОСП 10 - 12 мм. На замовлення зараз не роблю, основна причина брак часу. Аби вдалося за літо зібрати свої акваріуми. Ціна акрилу на Ваш акваріум буде приблизно 2000 - 2500 грн (це приблизно півтора стандартного листа 1,5 * 1,7 м). Десь у Києві є фірма яка продає органічне скло і навіть ріже його в розмір, якщо цікавить можу запитати у приятеля телефон.
Тобто це звичайне лите оргскло, бо зараз в моду ввійшло екструзоване, яке має кращі характеристики, але відповідно і дорожче. А фірми по продажу є і у Львові. Так що дякую за оферту. І прошу вибачення у Lorik , що трошки втрутився в його тему зі своїми питаннями.:)
Тобто це звичайне лите оргскло, бо зараз в моду ввійшло екструзоване, яке має кращі характеристики, але відповідно і дорожче.
Та ні, екструдоване дешевше. Ціни пластікса:
Plexiglas 10х3050х2030 мм литой, прозрачный 4,002.22 грн
Plexiglas 10х3050х2050 мм экструдированный, прозрачный 2,602.62 грн
Якщо я правильно зрозумів, основна відмінність між ними (для акваріума) це міцність.
І прошу вибачення у Lorik , що трошки втрутився в його тему зі своїми питаннями.:)
Нічого страшного, мені також цікаво *DRINK*
biabuchja
13.04.2010, 23:55
Тут хороша тема була http://aquaforum.kiev.ua/showthread.php?t=60095
Тут хороша тема була http://aquaforum.kiev.ua/showthread.php?t=60095
Читав цю тему раніше, загалом все правильно, але я би у себе вдома не поствив акваріума з висотою 50 см з оргскла товщиною 6 мм *NONO*. Мінімум 8, а ще краще 10 мм і тоді можна спати спокійно :)
vBulletin версії 3.8.4, © 2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.
Переклад: © Віталій Стопчанський, 2004-2009