Показати повну версію : Біофільтр в кришці акваріума
Планую зробити кришку для 140л акваріума з горизонтальним розміщенням фільтра біля задньої стінки. Здається щось таке виготовляє JEBO. Може хтось з форумчан має інформацію про таку конструкцію ? Чи ідея "бредова" ?
Ось як я зробив - Мой проточный внешний фильтр (http://www.aquaforum.lviv.ua/forum/showthread.php?t=1576&highlight=%E1%E8%EE%F4%E8%EB%FC%F2%F0), або як це зробив docasus - Биофильтр. (http://www.aquafanat.com.ua/forum/index.php?showtopic=4111&hl=%D0%A0%C2%B1%D0%A0%D1%91%D0%A0%D1%95%D0%A1%E2%8 0%9E%D0%A0%D1%91%D0%A0%C2%BB%D0%A1%D0%8A%D0%A1%E2% 80%9A%D0%A1%D0%82)
Bobus, или купить готовий фильтр Atman HF-750 (http://www.arowana-im.com.ua/product_info.php?cPath=27_29&products_id=170), HF-850 (http://www.arowana-im.com.ua/product_info.php?cPath=27_29&products_id=77), HF- (http://www.arowana-im.com.ua/product_info.php?cPath=27_29&products_id=78)950 (http://www.arowana-im.com.ua/product_info.php?cPath=27_29&products_id=78) c внешним орошаемым биобоксом.
http://www.arowana-im.com.ua/images/HF-750.jpg http://www.arowana-im.com.ua/images/HF-950.jpg
... горизонтальним розміщенням фільтра біля задньої стінки. ...Чи ідея "бредова" ?
Ідея має один сильний позитив, коли потече фільтр, то прямо в акваріум.
Але займе місце для світла. У одного знайомого такий стоїть в 800 л, але деталей не знаю.
Особисто я відмовився від конструктиву світильник як кришка, ще у (зроблено було в 85 році світлий горіх, висота 8 см) 92 році, сильно драдує з часом масивність конструкції. Схиляюся до відкритих, але ті мають свої мінуси, не кожна площа квартири дозволить, бо буде завищена вологість.
Vitalik_only
05.05.2010, 14:15
Ідея має один сильний позитив, коли потече фільтр, то прямо в акваріум.
І одразу мінус, якщо акваріум не вмістить тої води то потече на підлогу лишніх кілька літер! Ідея цікава, але не практична, як писав Ye_Lviv, громіздка конструкція!
Спробую трошки конкретніше пояснити свої наміри. Принцип роботи як у фільтра Doc-torа. Обєм фільтра 6 літрів ( воно б мало вистачити, як приклад: зовнішній tetratec E700 чи внутрішній Juwel bioflow 6.0 ). Місце для майбутнього світильника звичайно зменшиться, але не особливо, бо на довжині 90см площа поперечного перерізу такого фільтра не більше 80-100 кв.см і переріз не обовязково квадратний, та й частково фільтр може бути в воді. Переповнення акваріуму при аварії взагалі нереальне - 6 літрів - це підвищення рівня на 1,5 см. ryuras, а чому фільтр в кришці JEBO не ефективний ? Маєте досвід його використання?
Bobus, я не казав що він не ефективним, я казав, що він не дуже ефективний. Я мав на увазі у порівнянні з фітофільтром.
Досвіду роботи із Джебовским акваріумом не маю, але бачив його в живу і чув відгуки від людей які ним користуються. В принципі Джебовскому фільтру до фітофільтра рукою подати. На скільки я пам'ятаю він зверху прикритий зємною кришкою. Якщо цю кришку забрати, а саму корзину заповнити, наприклад, керамзитом і посадити рослини, він стане фітофільтром і буде набагато ефективнішим.
Фітофільтр добрий для цихлідника, або перенаселеного рибами акваріума, для рослинного акваріума фітофільтр зайвий. Навіщо рослинам додаткова конкуренція?
Починалася тема з біофільтра, фітофільтр мені дійсно не потрібен, плануються рослини.
Попався мені досі невідомий на нашому форумі "Дифузійний фільтр" (http://www.aquaristik-hilfe.de/frames.htm)
В нього зовсім іншший принцип фільтрації на відміну від типових, зокрема основна відмінність, це фільтрована вода проходить не через фільтрувальний матеріал, а повздовж, як в основному відбувається в природі.
Такий фільтр може довго працювати без обслуговування.
При 32.5 літрах фільтруючого матеріалу можна забезпечити 350-700 літрів акваріума.
Ye_Lviv, щось на першій фотці мочалки дивно розміщені, не можу уловити логіки їх розташування, посуті вода спокійно повз них буде проходити
Bobus, тоді треба робити щось на зразок Джебовського або купляти готовий від Атмана
ryuras, Логіка така, що за рахунон утворення вихрів води фільтруючий матеріал омивається і вода частково очищується, дифузія.
Ще одне зауваження, при саморобних розробках часто виходить так, що потужність водяної помпи є завелика і тоді вода починає переливатися через край, це у випадку коли воду пропускають через фільтруючий матеріал, і розміри самого фільтра невеликі.
У випадку дифузійного фільтра пропускна спроможність при малих розмірах є значно більша.
Ye_Lviv, Можливо я погано зрозумів (трохи важко з німецькою ), але виглядає, що обєм фільтрувального матеріалу має бути мінімум 5% від обєму акваріуму, тобто сам фільтр повинен бути хоча б 10%. Тоді це або окрема конструкція десь збоку акваріума, або в задній його частині. Можна звичайно відгородити вертикальним склом задню частину акваріума, але як тоді таку кишеню обслуговувати? А ідея цікава, адже можна промивати по одній губці в тиждень і не псувати баланс в системі.
Ye_Lviv, Можливо я погано зрозумів (трохи важко з німецькою ), але виглядає, що обєм фільтрувального матеріалу має бути мінімум 5% від обєму акваріуму, тобто сам фільтр повинен бути хоча б 10%. ...
Так як ви зрозуміли, хоча в одному реченні пише інакше, але якщо рахувати то виходить так як ви зауважили. "Filtervolumen (об'єм фільтра) von 5-10% des Beckenvolumens (об'єм акваріума)."
Якраз автор отримав масу рекламацій за великий об'єм фільтра, тому він рекомендує його інтегрувати в банку.
Автор рекомендує використовувати поролон з великими порами.
Фільтр має певний позитивний момент, він не дуже залежить від швидкості помпи.
Думаю що при 5% матеріалу можна обійтися і 7% фільтра, але тут потрібно буде трохи обмежити швидкість помпи.
Автор рекомендує кріпити поролон в якісь шахти, для реалізації можливості промивання, але сам кріпив їх крапельками силіконового клею, каже в разі потреби він легко відривається.
Взагалі цікавий варіант фільтра, не традиційний. Автор хотів за допомогою такої системи позбутися піновиділюючої колонки для моря, але не вдалося, хоч такий фільтр виявився корисний для моря.
Для прісноводного дифузійний теж показав хороші результати. На матах селилися різні мікроорганізми, хробаки, слимаки, грибки тощо, що призводить до високої ефективності фільтрації.
Цікава система фільтрації, хоча не надто ефективна у випадку сильного забруднення води (наприклад підміна води з сифонкою), але якщо на насосі, що помпує воду у сам фільтр поставити додаткову поролонову мочалку то може вийти щось непогане. По крайній мірі його біологічні властивості повинні бути на висоті *THUMBS UP*
Автор клеїв поролон силіконом тому, що система не потребує промивання фільтруючого матеріалу, як мінімум, рік. Колись у якомусь старому журналі по акваріумістиці (може навіть і совковому "Рибоводство і риболовство") була схема подібного фільтра, тільки замість поролону там була використана нейлонова нитка-плутанка. Так от там вона була прсто прив'язана до стінок рибальською жилкою.
...
Автор клеїв поролон силіконом тому, що система не потребує промивання фільтруючого матеріалу, як мінімум, рік.
Автор якраз рекомендує промивати раз в рік всі мочалки, тобто якщо їх 6 штук то промивається 1 мочалка раз в 2 місяця, якщо мочалок 3 штуки то промивається 1 штука раз в 4 місяця. Виходить парадокс чим більша площа тим більше роботи.
Є думка між мочалками там де омиває вода поставити дуже грубої структури штуку, так щоб неможливо було забитися, тоді не потрібно приклеювати. Щось на зразок жорсткої тримаючої форму об'ємної сітки.
Є думка між мочалками там де омиває вода поставити дуже грубої структури штуку, так щоб неможливо було забитися, тоді не потрібно приклеювати. Щось на зразок жорсткої тримаючої форму об'ємної сітки.
Можна використати пластикову решітку з акумуляторів, сформувавши з неї підходящий каркас, вона кислотостійка і не буде взаємодіяти з водою. Одна проблема, останнім часом вона стала дефіцитом. Гірший варіант це жорстка пластикова сітка під штукатурку, не знаю як вона відноситься до води, але у Луцьку в мене є колега, який використовує її як сітку для нерестовика. Говорить що все нормально, ну і я по його рибі бачу що проблем немає.
Попався мені досі невідомий на нашому форумі "Дифузійний фільтр"
Трішки задумувався над цією конструкцією і зробив для себе висновок, що при повторенні цієї конструкції я б її вдосконалив. А саме: суцільних перегородок не робив би взагалі і замість них зробив би каркаси (пази), у які вставлялися б губки. Таким чином, вода омиватиме рівно в два рази більшу площу губок і, частково проходитиме крізь самі губки (по типу Гамбургського фільтра). До того ж у такому випадку їх буде легко міняти (промивати), просто витягнув з пазів, промив і поставив назад.
на жаль до серії Hydor pico evolution префільтр під'єднати нереально без зміни конструкції помпи.
Що до приводу Hydor pico evolution для цього конкретного фільтра, то якщо на нього не можна поставити префільтр, то він мені не підійде. Справа у тому, що в усіх моїх акваріумах час від часу все ж відбуваються спонтанні нерести Анциструсів і я впевнений що мальок обов’язково попадатиме у помпу.
А саме: суцільних перегородок не робив би взагалі і замість них зробив би каркаси (пази), у які вставлялися б губки. Таким чином, вода омиватиме рівно в два рази більшу площу губок і, частково проходитиме крізь самі губки (по типу Гамбургського фільтра). До того ж у такому випадку їх буде легко міняти (промивати), просто витягнув з пазів, промив і поставив назад.
Хороша думка, але пропоную вертикальну конструкцію, тобто вода пертікає зверху знизу, так легше буде робити пази (по стінках).
Хороша думка, але пропоную вертикальну конструкцію, тобто вода пертікає зверху знизу, так легше буде робити пази (по стінках).
Теж так думаю, тому що ця конструкція у мене має бути досить вузькою і високою ( приблизні розміри Д 400 - 500 мм, Ш 100 - 150 мм, В 350 мм). При вертикальному розташуванні ефективніше буде омиватися фільтруючий матеріал, простіше буде зробити пази (можливо касети з крупнопористими губками) і обслуговувати фільтр.
можливо касети з крупнопористими губками
Де купляєте і який поролон збираєтесь використовувати? Ті губки зараз занадто дорогі, мебельні хоч і працюють розсипаються за рік. Можливо хтось з хіміків пробував чимось обробляти? Колись обробляли парашути так щоб ті не пропускали воду для палаток і курточок.
На фірмі ПОРОЛОН, що на Базах такий поролон можна придбати. Я там нарізав спеціальний листовий поролон для фільтрації води і поцікавився їхньою продукцією. Мене запевнили, що є аодостійкі марки
Де купляєте і який поролон збираєтесь використовувати? Ті губки зараз занадто дорогі, мебельні хоч і працюють розсипаються за рік.
Власне ще не маю досвіду з використання листових поролонів (крім меблевих, давним - давно). Пробував замовляти у Польщі - немає, в силу деяких обставин у поляків взагалі значно простіший (менший) вибір товарів для акваристики. Тому збираюся використовувати ось таку: губка крупнопориста, Jebo 50х50х2.5 см (http://www.arowana-im.com.ua/product_info.php?cPath=26_55&products_id=4631) Хоч і в "Аровані" на сьогоднішній день саме такої немає. Поки що не вирішив чи буду використовувати поролон товщиною 25 міліметрів, чи 50. Варіант з меблевим поролоном навіть не розглядаю, бо всі вони містять феноли і просочуються антибактеріальними розчинами, а фільтр, швидше за все буде працювати у акваріумі для вирощування молоді риб.
Власне Jebo 50х50х2.5 см купив восени для такого застосування. Руки не доходять до конструкції, але раніше зупинився на вертикальному омиванні з перегородками, бо власне ця губка дуже пориста. Так виглядає, що без суцільних перегородок не буде потоку вверх-вниз, а просто потік через губку. Можливо при товщині 5см можна без перегородок, але такої губки в руках не тримав, тому важко оцінити
ця губка дуже пориста. Так виглядає, що без суцільних перегородок не буде потоку вверх-вниз, а просто потік через губку
Дякую за інформацію, буду мати на увазі при виборі. Уточніть лише, вона просвічується, якщо дивитися через неї на світло, чи просто має великі пори?
Губка хорошої якості, вона незначно просвічується, але ступінь того описати важко. Якщо вдома вдасться зробити фото, щоб передавало ту картину, то ввечері викладу.
Терлецький Дмитро
02.03.2011, 14:49
http://s011.radikal.ru/i316/1103/a7/527aa0413644.jpg
Дмитре, ці всі конструкції з минулого сторіччя мені (і, думаю, всім зацікавленим) давно відомі і як на сьогоднішні потреби, мало ефективні. До того ж займають дуже багато корисного простору всередині акваріума і не надто зручні у обслуговуванні.
Цю Вашу статтю радше треба помістити в тему "Музей", пам’ятаю що Док щось подібне започатковував.
Терлецький Дмитро, Почитайте Wulf Rother "Hundert Tips den Aquarienbastler", і не потрібно буде геніальнних винаходів в акваріумістиці.
Губка крупнопориста, Jebo 50х50х2.5 см на просвіт виглядає так
http://aquaforum.lviv.ua/forum/attachment.php?attachmentid=8858&stc=1&d=1299083480
вона насправді синя, але на ч\б краще видно просвічування
vBulletin версії 3.8.4, © 2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.
Переклад: © Віталій Стопчанський, 2004-2009