КПК

Показати повну версію : електропровідність води

avgust
07.05.2010, 00:42
Доброго дня ! Хочу почути думку фахівців на рахунок того ,чи важливою характеристикою є електропровідність води в прісноводних акваріумах ? Якою має бути електропровідність в травніках ? Яка взагалі електропровідність повинна бути в акваріумі з рибою ?
В інтернет -магазинах є кондуктометри. Ними можна звістно цю характеристику вирахувати . Прочитав що ця характеристика показує ефективність роботи фільтрів зворотнього осмосу . Адже електропровідність зумовлена саме металами і речовинами що проводять струм в воді . А це як правило солі . Якщо щось не то ,то прошу мене виправити . І дуже б хотілось почути відповіді на питання .

Noe
07.05.2010, 13:42
Привіт!
В інет магазинах є і пристрої, які безпосередньо вимірюють провідність в мікросіменсах. Дійсно, з допомогою цих пристроїв можна оцінити якість води з осмосної установки - чим менша провідність, тим краще працює осмос. Величина провідності чистої осмосної води має бути до 10мксм.
Відносно того, яка ж все таки має бути концентрація солей, чи провідність, то тут нема однозначної відповіді. Більшості риб ці характеристики майже "по барабану", маю на увазі прісноводну акваріумістику. Для рослин, то прочитав наприклад, на київському форумі допис від Ностальгія, що, цитую "...при ТДС 180 Эриокаулон растет плохо а вот при 120 почемуто хорошо растет". В мене ерікаулон росте і при 200, можливо не дуже добре, але і не загинається.
Купувати ТДСметри доцільно тільки тоді, коли вирощуються вибагливі рослини - ерікаулони, тоніни і т.п. Решта рослин добре буде рости при наявності СО2, світла і добрив.

Ye_Lviv
07.05.2010, 15:05
...Якою має бути електропровідність в травніках ? Яка взагалі електропровідність повинна бути в акваріумі з рибою ?....
Вимірювач провідності по суті показує загальну жорсткість. Звичайно точність буде залежати від цілого ряду факторів,на цю тему є маса дисертацій і уточнюючих формул, але її вистарчить для акваріумістики.
Хороший вимірювач провідності повинен мати встроєний калькулятор, який повинен перераховувати покази провідності в одиниці жосткості, це німецькі, американські, французькі, ррм, мг-екв/л. і питома провідність (МКСМ / см) Провідність залежить ще і від температури, тож прилад повинен її враховувати.
А маючи жорсткість вже можна діяти як описано в літературі.:)

Іржаве відро
07.05.2010, 22:33
Вимірювач провідності і показує провідність. і ніяку не твердіість (жорсткість). Провідність води зумовлена іонами (катіонами і аніонами). Тобто на значення провідності впливають не тільки кальцій і магній, але і гази розчинені у воді (СО2), органіка, іони інших металів і т д. При дуже низькій мінералізації перед вимірюванням провідності необхідно проаерувати водяну пробу аргоном, інакше СО2, розчинений у воді суттєво завищить значення провідності. Можна використовувати TDS-метри для посередньої оцінки твердості (попередньо його прокалібрувавши). Зважати треба на те, що похибка визначення твердості залежить від зміни відносного внеску кожного іона.

Noe
07.05.2010, 22:42
Цікаво! Я не знав що СО2 буде впливати. В мене є ТДСметр, і рН-метр. Первірю при різних значеннях насиченості СО2

Іржаве відро
08.05.2010, 23:42
http://uk.wikipedia.org/wiki/Карбонатна_кислота
читаємо і робимо висновки.
сам себе часто картаю, що хімію в школі не вчив.
зрештою для кожного сорту іона
провідність пропорційна рухливості і концентрації.
необхідно ще враховувати коеф дисоціації і памятати, що все залежить ще й від Т.

Ye_Lviv
12.05.2010, 18:53
Вимірювач провідності і показує провідність. і ніяку не твердіість (жорсткість). ...
Так показує провідність ніхто не заперечує, але більшість пристроїв вміють переводити її в загальну жорсткість можу навесту цілу купу девайсів, а от наскільки правдоподібно це вже зовсім інше питання і не потрібно вводити в оману. Ось наприклад такий девайс, читайте уважно інструкцію:

http://www.arowana-im.com.ua/product_info.php?cPath=72_78&products_id=2862:

"Dual TDS Monitor 1 - онлайн монитор эффективности очистки воды.
Область применения:
проверка эффективности работы бытовых очистительных систем, работающих по принципу обратного осмоса (RO). Прибор позволяет принимать решение о замене фильтрующей мембраны.
измерение уровня содержания солей в водопроводной воде, скважинах, колодцах, аквариумах и бассейнах.
оценка общей жесткости (dH, f, ммoль/литр, мг-экв/л) водопроводной воды в скважинах, колодцах, аквариумах и бассейнах.

Dual TDS Monitor 1 предназначен для измерения общей минерализации (солесодержания), т.е. количества частиц, растворенных в воде соединений (total dissolved solids) на один миллион частиц воды - ppm (parts per million) в магистрали очистительной системы воды - до ее очистки и после, что позволяят делать оценку эффективности работы очистительной системы.

Принцип действия Dual TDS Monitor 2 основан на прямой зависимости электроводности раствора (силы тока в постоянном электрическом поле, создаваемом электродами прибора) от количества растворенных в воде соединений (parts per million, ppm; 1 ppm=1мг/л). Устанавливается в магистраль очистительной системы за несколько минут."

Bobus
12.05.2010, 19:41
Нажаль, Іржаве відро абсолютно правий, прочитайте, що пише виробник http://www.tdsmeter.com/products/dm1.html. Про вимірювання ні слова, це просто індикатор того, що у вас зросла концентрація солей у воді (виробник калібрує в розчині NaCl). Арована видає бажане за дійсне. З таким же успіхом можна вимірювати звичайним омметром.

Ye_Lviv
12.05.2010, 20:41
Нажаль, Іржаве відро абсолютно правий, прочитайте, що пише виробник http://www.tdsmeter.com/products/dm1.html. Про вимірювання ні слова, це просто індикатор того, що у вас зросла концентрація солей у воді (виробник калібрує в розчині NaCl). Арована видає бажане за дійсне. З таким же успіхом можна вимірювати звичайним омметром.
*RTFM*
Я не хочу тут теоризувати, але нажаль не тільки Арована таке пише, це є міжнародний стандарт. Я не хочу сюди вставляти куски дисертацій з різними довжелезними формулами, але за допомогою TDS можна поміряти навіть склад морської води (азов різні формули в різні пори року), звичайно точність і достовірність буде не 100%.
На додаток скажу, що мій колега має такий пристрій і міряє ним загальну жорсткість, яка перевірялася не одноразово капельними тестами все працює достатньо точно.
Зрештою в інеті на цю тему є маса літератури, можна почитати а не опиратися на здогадки. Єдине у чому ви маєте рацію це те, що для повної достовірності повинен бути час від часу капельний контроль, але TDS метер дозволяє досить сильно економити капельні тести.
На додаток ви неуважно читали, і мушу ще раз наголосити, що прилад має шкалу в одиницях dH, f, ммoль/литр, мг-экв/л !!!!!!
На рахунок омметра то це зовсім недоречно, оскільки принцип вимірювання провідності води сильно відрізняється від нього, зрештою і цього повно в інеті.
Калібрується прилад розчином NaCl тому що для нього відомий питомий опір для різних концентрацій і температур, окрім того це доступно.

Для того щоб вичепати цю тему доводжу до вашого відома, що TDS не дає сто процентової гарантії точності, коли він показує провідність води в одиницях загальної жорсткості, але тим не менше ним можна успішно для цього користуватися якщо робити це грамотно. Наприклад, щоб зменьшити вплив СО2 на покази можна дати час тій пробі на вивітрювання газу.

Noe
12.05.2010, 21:00
Все правильно тут пишуть. Виміряти жорсткість ТDS метром не можна точно! Наприклад, якщо розчинити в воді нітрат калію, чи гідрофосфат калію, чи хлорид калію, то показники TDS метра зростуть, але жорсткість води при додаванні цих речовин не зросте.

Іржаве відро
12.05.2010, 21:44
Якщо попередньо прокалібрувати прилад по крапельних тестах і не змінювати відносний вміст солей у воді, то його з успіхом можна використовувати для визначення твердості.
Однак теза "Вимірювач провідності по суті показує загальну жорсткість." -- є помилковою.
Вплив Со2 на ТДС сутєвий лише при дуже низькій мінералізації (акваристам не грозить) і вивітрювання не допоможе. Треба витісняти його аргоном (який вплине на залишкову провідність).

Bobus
12.05.2010, 22:25
Теж не приводжу теорії і формул. Я не казав, що прилад погано міряє провідність, стверджую лише те що він не вимірює більше нічого. Принцип вимірювання провідності води нічим не відрізняється від вимірювання опору - це обернені величини. Тільки вимірювати треба на змінному струмі, щоб не було електролізу. Ідеальна хімічно чиста вода має провідність 0 мксим\см. Вода з певною кількістю СаСОз має провідність, наприклад, 1000мксим\см. Можна отримати таку саму провідність розчинивши в дистиляті чи HCl, чи NaOH, чи щось інше. Ви не зможете відрізнити зміну Ph від зміни жорсткості, не зможете оцінити водопровідну воду. Але якість роботи системи зворотнього осмосу оціните однозначно.
P.S. Вибачте допис Noe прочитав після публікації свого

Ye_Lviv
13.05.2010, 19:04
Однак теза "Вимірювач провідності по суті показує загальну жорсткість." -- є помилковою...
.
Взагалі це вирвані слова з тексту і не теза, а було так: "Вимірювач провідності по суті показує загальну жорсткість. Звичайно точність буде залежати від цілого ряду факторів..." про ці фактори і не хотілося говорити оскільки це знають майже всі, хоч вам і захотілотя це підкреслити, що вважаю як корисну інформацію.
А мова йшла в основному про інше, зокрема про те, що хороший прилад має можливість міряти в одиницях жорсткості, про що ви майже заперечили. Тут просто я хотів звернути увагу для того щоб покупець міг орієнтуватися при покупці на додаткові опції приладу зокрема, що хороший прилад має можливість показувати виміри в одиницях dH, f, ммoль/литр, мг-экв/л ррм тощо
Зрештою міряти жорсткість теж можна, при певних обставинах.
Я бачив і заміри приладу до акваріумного фільтра і після фітра, де було видно незначне зменшення провідності на виході, також прилад показував зміну провідності під час годівлі тварин. За допомогою ТДС з двома давачами можна міряти дифузію солей через фільтруючі матеріали, грунт тощо, швидка зміна провідності може вказувати на різкі зміни в середовищі, можна слідкувати за накопиченням добрив, можна регулювати подачу озону, контролювати доцільність підміни води тощо... Вважаю ТДС корисною штуковиною, особливо у випадку коли його ціна є незначною.

Bobus, якраз вимірюванням жорсткості водопровідної води я і займався за допомогою ТДС метра при жорсткості 10-12 нім.гр покази ТДС і капельних тестів співпадала, а при 20-25 була різниця в 1 подекуди 2 нім.гр. з рештою вашого допису я згідний.

avgust, на цьому сайті (http://www.aquariumvoegeli.ch/aquarium/infos/wasserwechsel.html) рекомендують такі значення для найшвидшого росту рослин: 300 - 400 µS/cm.
Для південно американського акв. від 100 до 300 µS/cm, для моря від 48 до 52 mS/cm (http://www.geiv-aquarium-ratgeber.de/news/54/leitwerte-fuer-das-aquarium.html)
Є кіллька відомостей, що при 520 µS/cm згикають водорості.
Тут є багато про ТДС: http://www.deters-ing.de/Gastbeitraege/Leitf-1.htm
http://www.wasserchemie.ch/index.php/Alles-uber-die-Leitfahigkeit-und-deren-Messung/Leitwert-wichtig.html
але на німецькій мові.

На малюнку вплив тижневих підмін води на провідність для різних часток зміни:

Bobus
13.05.2010, 21:23
хороший прилад має можливість показувати виміри в одиницях dH, f, ммoль/литр, мг-экв/л ррм
це все одиниці жорсткості. Ммоль/літр в системі СІ, dH -німецький градус , ppm - американський і т.д. одна в другу перераховується множенням на певний коефіцієнт. Це все одно, що ознакою хорошої рулетки є наявність поділок в метрах, дюймах та аршинах.

Ye_Lviv
14.05.2010, 11:39
... Це все одно, що ознакою хорошої рулетки є наявність поділок в метрах, дюймах та аршинах.
Якщо хтось дуже любить калькулятор і шпортатися в паперах то для нього такий прилад буде поганим :D

Bobus
14.05.2010, 12:49
Порівняно з переважною кількістю форумчан мій досвід в акваріумістиці є майже нульовий. Однак електронними вимірювальними пристроями займався професійно (розробкою), тому зрозумійте, звідки в мене певна скептичність. На мою думку ТДС метер може успішно служити індикатором того, що в воді виникли зміни і тоді крапельними тестами потрібно визначити що робити далі. Не варто думати, що користуючись одним -двома цифровими девайсами (навіть найдорожчими) можна виключити повністю традиційні тести.

Noe
14.05.2010, 12:52
Про традиційні тести на київському форумі теж йшла мова, що, виявляється, не все то правда що вони міряють.

Ye_Lviv
14.05.2010, 14:46
Bobus, Як на мене це речі які навіть коню зрозумілі, чому тут топтатися, нам потрібна практика застосування тощо. :)

Mykhaylo
16.05.2010, 13:03
Про традиційні тести на київському форумі теж йшла мова, що, виявляється, не все то правда що вони міряють.
Звісно це так, наприклад "тести на кН" не є тестом на КН, адже додавши питної соди в дистиллят ми отримаємо величезний кН, хоча а ні гідрокарбонатів магнія, а ні кальція в розчині немає. А ось крапельні тести на gH вже міряють те, що мають міряти, хоча і там можна отримати невірні значення наприклад, якщо тест не забезпечить необхідного (високого) рН при аналізі проби.

Однак, як вже вірно зазначив Bobus, головне призначення ТДС метрів відносно до акваріумістики - контроль роботи осмотичної системи, але не більше. Можна ще прикинути інернтість грунту (особливо у поєднанні з контролем рН).

TEO
25.07.2011, 12:43
Отже, TDS годиться для підготовки води для травника, адже на електропровідність, яка приладом автоматично перераховується в ррм, суттєво змінюється при додаванні у воду мікро- макроелементів, добрив іхто там що ще додає.
навпаки, якщо у Вас цихліди та рослин немає (або ж для декору використовуються штучні рослини), то TDS девайс семе та потрібна штука.
Так виходить?

aides
25.07.2011, 18:17
Прилад прекрасний і поекспериментувавши з ним ви обовязково оціните його зручнімть. Просто перед використанням треба хімію нагадати і подумати головою.

rulini
04.12.2011, 01:11
Шкала якості води після фільтрації, питна вода. Можливо комусь пригодиться...

rulini
04.12.2011, 01:37
У моїх двох акваріумах TDS HM Digital показує:
аква 50L = 124 ppm
аква 120L = 78 ppm
(Зараз в обох біля 100 ppm)
Вода після фільтра зворотньоосмосового = 9 ppm (=13ppm яка постояла певний час у тарі пластиковій харчовій)
Вода з крану холодна = 179 ppm
Вода з крану гарячої води = 207 ppm
Прилад не калібрував, інструкція пише калібрувався на заводі по NaCl.
Є автоматична корекція даних відносно температури води.
Купив на радіо-ринку у Львові за 250 грн. (перед тим довго шукав)

ruslikt
05.12.2011, 23:49
Панове.Десь читав про існування певної таблиці яка показує граничні показники ТДС для певних солей.МОЖЛИВО ХТОСЬ ЗОРІНТУЄ на таку таблицю.Буду вельми вдячний.