КПК

Показати повну версію : Если после подмены начала дохнуть рыба.

тернеция
06.06.2010, 22:01
Друзья мои, за последние полгода очень часто звонят и пишут в личку на форумах - "После подмены дохнет рыба! Помогите!!!"

Выясняется, что водоканал запускает в воду неизвестно что, и вот такой результат.

Пишу для того, чтобы вы знали - как не допустить повальной гибели наших любимцев.

Первый признак отравления рыбы хим. веществами - очень яркая, даже неестественно яркая, окраска рыбы, судорожные движения и гибель с согнутом состоянии, с растопыренными до предела плавниками и жабрами.

Что надо делать: Обмеряйте банку - от грунта 15 см умножаем на длину и ширину, считаем обьём и умножаем на 2. Запомнив - сколько это литров, немедленно хватайте кошелёк - и бегом в ближайший магазин - за негазированной "Моршинской" в бутылях. Столько воды надо принести домой.

Далее наливаем в ванну теплую воду на 20 см, ставим туда бутыли воды, чтобы подогрелась, и - как можно быстрее сливаем воду из несчастной банки, оставив те 15 см воды от грунта, которые считали в обьёме.

Теперь компрессор - на всю катушку, отключаем и вытаскиваем фильтр, и наливаем подогретую воду из бутылей. Должно получиться 45 см от дна - при любом обьёме банки.

Гибель рыбы прекратится, которая не успела сильно отравиться - придет в себя. Через пару дней можно долить до нормального уровня из водопровода - долго такие выбросы не продолжаются.

Будут вопросы - с удовольствием отвечу.

Roman71
07.06.2010, 00:27
Не зустрічався з таким, але дякую з пораду *DRINK*
"Предупреждён - вооружён"...

Охват Марьян
06.07.2010, 15:16
и бегом в ближайший магазин - за негазированной "Моршинской" в бутылях. Столько воды надо принести домой. Осмос мінералізований значить також можна використовувати в такій ситуації.

тернеция
11.01.2011, 17:54
Охват Марьян, Главное - что осмосная вода очищена :)
Отличный вариант для тех, у кого есть установка.

Можно позвонить тем, у кого есть осмос и попросить чистой водички в случае такой аварии.

Ostap
11.01.2011, 19:23
І як тоді себе поведе рибка, якщо залити осмосну воду. Чи не буде в рибки ще один шок від настільки очищеної води.

Александр11
11.01.2011, 19:31
Ostap, Шок- не отруння, стрес від зміни параметрів води пройде, а отруєння закінчується завжди прикрим фіналом.

тернеция
11.01.2011, 20:00
Господа, а минерализаторы разве не устанавливаются? Давайте проясним этот момент, чтобы поставить все точки над i.

Охват Марьян
11.01.2011, 20:58
І як тоді себе поведе рибка, якщо залити осмосну воду. Чи не буде в рибки ще один шок від настільки очищеної води. Це просто ми тут привикли до грязної води з-під крана :)
Для прикладу з інструкції тестів (не памятаю фірми): якщо показник нітратів показує більше 25мг/л., то вам потрібно підмінити 1/3 води на свіжу, якщо більше 50мг/л. то потрібно змінити половину води. Скажіть от мені будь-ласка, яка користь підміни, коли в акваріумі 30мг./л. нітратів, а в крані 35мг./л. ? :)

Хороший мінералізатор забезпечує насичення післяосмосної води калієм, кальцієм, магнієм, залізом, цинком, селеном, стронцієм та нішими мінералами. Нітрати та фосфати всерівно частково залишаються в акваріумі.

Noe
11.01.2011, 22:08
І як тоді себе поведе рибка, якщо залити осмосну воду. Чи не буде в рибки ще один шок від настільки очищеної води.

В осмосну воду потрібно додати солі кальція і магнія. Я додаю 9 грам CaCl2 і 5 грам MgSO4*7H2O на 100літрів осмосу.

Bobus
11.01.2011, 23:00
потрібно додати солі кальція і магніяабсолютно правильно і логічно. Для харчових потреб мінералізатор має додати ще натрій і калій. Можу зрозуміти ще йод. Але цинк, селен і стронцій ??? Завжди було дивно, звідки той виробник знає що нам у воді того бракує :D

Ostap
12.01.2011, 00:11
Шок також може привести до летальних наслідків:'( + отруєння:mad:. І навіть не будеш знати що швидше погубило рибку:confused:

Мінералізатор ставиться для НАС а не для акваріума.

Я писав про чистий осмос, без мінералізаторного картриджа - оскільки він є тут зайвим (в травнику буде важкувато після нього підрахувати концентрацію добрив, за інших не знаю) та без солей для ремінералізації.

Також мінералізаційний картридж забирає специфічний запах самого осмосу.

Охват Марьян
30.06.2011, 23:08
Сьогодні й у мене сталась прикрість :'( Після 20% підміни води у 500л акваріумі загинула уся риба ("єлоу" та "васильки"). Риба повспливала та задихнулась на протязі 10хв. Такого різкого падіння риби у мене ще не було за усю практику. У цьому акваріумі раніш робив підміни і по 40-70% і нічого, а тут таке... :'(:'(:'(

f.orest
30.06.2011, 23:16
Мар'яне,а тести ніякі не робив(по чому перекос),чи ситуація "трафила"?
p.s.шкода твоїх улюбленців:(

Руслан
01.07.2011, 09:31
Сьогодні й у мене сталась прикрість Після 20% підміни води у 500л акваріумі загинула уся риба ("єлоу" та "васильки"). Риба повспливала та задихнулась на протязі 10хв. Такого різкого падіння риби у мене ще не було за усю практику. У цьому акваріумі раніш робив підміни і по 40-70% і нічого, а тут таке...

Підміна проводилась водопровідною водою?

Охват Марьян
01.07.2011, 13:00
f.orest, Та які там тести....
Руслан, Звичайно. Сьогодні її взагалі немає в крані.

anri
01.08.2011, 16:49
Вже півроку а може й більше завжди купляв воду з машини Моршинська і все було добре (в криниці вода ДУЖЕ тверда, а куплена мяка і нейтральна по кислотності) але позавчора поміняв 20% води, а в ночі почув що риба почала кидатися (дискуси великі, тому хлюпання відчутне) включив світло, а вода помутніла і вся риба зверху задихається. Дискуси встиг врятувати (виловив у відро), а 3 неона, креветка, 3 родостомуса пішли:-! через 5 год все вирівнялось і ніби нічого не сталося. Виловив тільки дискусів, вся інша риба залишилася в акві (вижило 9 неонів 1родостомус, анцитруси ). Я пісилив аерацію і вкл. світло.
Висновок Вилетів біофільтр - недостача кисню - летальний результат.
Рекомендую міняти часто невеликими порціями. Без тестів лиєш невідомо що:-!
Бажано це робити зранку вдень -все під контролем (можна відразу відреагувати) та й рослини дають якийсь кисень (у травниках це відчутно).

Leo N
01.08.2011, 17:59
anri, якось не зовсім зрозуміло, то у чому ж причина загибелі риб? Спочатку Ви грішите на воду, а потім пишете що "вилетів біофільтр" :confused:

Не знаю скільки у Вас зараз риб в акваріумі (судячи по фотографіях в альбомі не багато), але при такому об'ємі, не надто перенаселеному акваріумі і достатній аерації, риби, без особливих проблем, можуть кілька днів - тижнів жити без фільтрації взагалі.

Що до підмін, то я вже десь писав (лінь шукати, тому повторюсь), що підміни бажано робити вдень, щоб можна було якийсь час після підміни спостерігати за поведінкою мешканців своїх акваріумів.

тернеция
01.08.2011, 17:59
Вилетів біофільтр - недостача кисню - летальний результат. При постоянно работающем компрессоре такого не случится...

anri
01.08.2011, 20:16
Грішу на воду, бо після заміни (десь через 5-6год) пішов процес помутніння. Можливо я не правильно зробив висновки, бо я думаю що відбувалося все так.
Я замінив воду і через 3 год викл світло аерація була дуже слаба, бо як Ви вірно підмітили риби досить мало, а рослин середня густина. Не знаю що було у воді, але видно що вся мікрофлора вимерла (тому кажу що вилетів біофільтр) що призвело до зниження кисню і задухи. Я вкл. світло і СИЛЬНО збільшив аерацію
При постоянно работающем компрессоре такого не случится... абсолютно правильно, але в мене вона була слаба (хоча ранішне завжди хватало) і більше нічого не робив. Все стабілізувалося.

Leo N
01.08.2011, 20:58
вся мікрофлора вимерла

Можливо дезинфікували ємність, у якій перевозять воду, чи додавали якісь антибіотики для знезараження самої води :confused:

Це могло б так вплинути на біологічний фільтр і спричинити помутніння води, особливо у тому випадку, якщо у акваріумі (грунті, фільтрі) було багато органічних відходів.

mavr
01.08.2011, 22:08
Вже півроку а може й більше завжди купляв воду з машини Моршинська і все було добре (в криниці вода ДУЖЕ тверда, а куплена мяка і нейтральна по кислотності)
я сильно сомневаюсь в порядочности владельцев водоподвоза, и вероятность довоза воды с Моршина и вообще с Карпат нереальна.А то что она мягкая, то скорее всего ее пропустили через ионнообменные смолы, Куда экономичнее в перспективе приобрести Осмосный фильтр. Хотя я в своей практике широко использую воду с природных источников( Давыдов- около 10-12грд., брал и с Пидзамча-неплохо но жеще, погулянка- самая жесткая., самую мягкую привозил с Карпат, прямо у дороги около Сколе-близко 6грд) никаких проблем. Часто использую дождевую и талую воду.Тоже без проблем.А доверять грязной бочке-немогу.Осмос у меня тоже есть.С наших кранов бежит довольно неплохая по качеству вода и самое большое загрязнение она получает от труб, а не от водозаборов. Вся вода во Львов приходит из артезианских скважин, но грунты имеют много известника.В первом посте темы предлагается вода из банок пластиковых- которая имет хоть какойто контроль и юридический адрес производителя.Решайте сами.

anri
01.08.2011, 22:31
Згідний на 99%.
Можливо дезинфікували ємність, у якій перевозять воду, чи додавали якісь антибіотики для знезараження самої води
Це могло б так вплинути на біологічний фільтр і спричинити помутніння води, особливо у тому випадку, якщо у акваріумі (грунті, фільтрі) було багато органічних відходів.
Я приїхав з моря і 2 тижні неміняли воду. Органіки може і не дуже багато, бо мало риби, але все-таки назбиралось та й фільтр вже досить попрацював (зараз промиваю). Тепер воду з машини:mad:*NONO*

Питання. Зараз роздивився одно дискуса а внього рогівка ока помутніла і хвіст обтріпаний (ніби після бактеріалки) не ховається але почуває хижо. Інші нормально. Щось робити чи відживе?

anri
01.08.2011, 22:38
Куда экономичнее в перспективе приобрести Осмосный фильтр.
Взяв на замітку*RTFM*Скоріше так і буде.
А так все вірно mavr. Не добавити не відняти*RTFM*

Bobus
01.08.2011, 23:19
додавали якісь антибіотики для знезараження самої води
навряд, бо задорого. Скорше всього використовують хлорамін для періодичного обеззараження цистерн. Тому такий результат. Кілька разів влітку попадав на водичку з цистерни з легким хлорним запахом. Тому перейщов на осмос. Здоров'я дорожче. І своє, і рибок.

Охват Марьян
02.08.2011, 19:45
anri, Така вода ж мінералізована - гідрокарбонатно натрієва. ІМХО у вас відбувся скачок кН і рН. Та сама проблема, як у романа (Noe) коли він кидав соду в акваріум :(

Краще б ви лили свою воду в акваріум, перед тим обробивши її Sera Aquatan або Tetra AquaSafe .... у вас все таки дискус.

Bobus
02.08.2011, 20:14
Така вода ж мінералізована - гідрокарбонатно натрієва.
Жартуєте ? "Моршинська" і все інше з цистерн - звикла майже мяка вода.

василько
02.08.2011, 20:28
дискуса а внього рогівка ока помутніла і хвіст обтріпаний
Очевидно зависока кислотність(Інколи спостерігаю це в своїх на нересті коли переборщу в нерестовнику з ортофосфорною кислотою). В першу чергу необхідно поступорво (5-10% не більше) міняти воду - краще доливати тверду , щоб швидше привести параметри в норму. Більше нічого робити не треба. В норм. воді око виправиться

Охват Марьян
02.08.2011, 20:40
і все інше з цистернНіхто воду не везе з м.Моршин/Трускавець/Солуки, все це є звичайна Львівська очищена вода з додаванням концентрованої мінеральної ропи. На машину потрібно всього кілька літрів такої ропи, але і її найчастіше замінюють звичайною содою.

Bobus
02.08.2011, 22:34
звичайна Львівська очищена вода
власне то і мав на увазі під звиклою мякою водою. А навіщо додавати соду ? Смак ніби не поліпшить.

aides
02.08.2011, 22:57
Моршинська бутильована вода -- мяка природня вода без "замутів". Колись цю воду возили і цистернами з Моршина (на цистернах було написано моршинська). На ній успішно утримував червоних кристалів. Потім з певних міркувань відмовилися від цієї води і розвозять фільтровану воду ("Природа"). Вода взята з сертифікованих свердловин, після мех. очистки, пропущена через натрій-катіоніт і оброблена УФ. Накипу вона не дає, але для акваріуму цю воду не варто використувувати. Цю воду постійно моніторив до минулого року. Інші продавці мене не цікавили.

Охват Марьян
02.08.2011, 23:34
А навіщо додавати соду ?Консервант, щоб вода в бутлях не засмерділась.

anri
03.08.2011, 01:15
anri, Така вода ж мінералізована - гідрокарбонатно натрієва. ІМХО у вас відбувся скачок кН і рН. Та сама проблема, як у романа (Noe) коли він кидав соду в акваріум
Тут воно щось не сходиться...
Я ж кажу що пів року чи більше кожний тиждень купував таку воду (20л-40л) завжди міняв і все було добре. А тільки цієї суботи таке сталося:mad:
Я не думаю що тоді додавали а тепер не додають чи навпаки, або раніше завжди щастило а тут не вийшло:confused:
Скоріше всього я погодився б з
Скорше всього використовують хлорамін для періодичного обеззараження цистерн.
або щось подібне на таку версію і в суботу я попав на:-!. Зараз одні здогатки...
Зрозуміло одне. Я більше так не ризикую*RTFM* і іншим не раджу.
Можливо і нічого не сталося б якби:
1. Обєм заміни води був би менший, а не 55л.
2. Міняти потрібно було б зранку чи вдень.
3. Збільшити аерацію.