КПК

Показати повну версію : Садова земля як основний стартер для грунту!

МиКол@
09.06.2010, 23:38
Прочитавши статтю на Aquaria2.ru я вирішив написати це:

Більшість акваріумістів відмовляються від землі в акваріумі-часті "вспишки" водоростей, брудна вода ...Але це прекрасний стартер для грунту.
1.Землі повинно бути багато , близько 5 см і більше.Зверху вона покривається шаром звичайного грівію 2-4 см.Неварто використовувати малий шар гренту.Вньому неможуть утворитись бактерії для правильного розвитку рослин.
2.Основним ворогом акваріуму є закисання грунту.Тому потрібно використовувати жорстку воду.
3.Поспішати з запуском акваріуму неможна .Для встановлення біорівноваги потрібно 4-6 тижнів.
4.Засаджувати акваріум рослинами потрібно одразу.Бажано посадити зайвих(потім можна прибрати).
5.В такому акваріумі дуже стійка біорівновага і для успішного утримання непотрібно спеціального обладнання.

З власного досвіду можу скозати жо все це правда.Так я запустив 22л. креветочник.Рослини: німфея(тимчасово-заміню на кабомбу), хеміантус , сітняг живородящий, крипти, валіснерія спіральна.Обладнання: лампа накалу в саморобній кришці, компресор.Жителі: черіки і мальки гуппі.Рослини ростуть без добрив, німфея росте не по днях а по секундах:D.Випробовувати акву на стійкусть нехотів, нащо мучити риб перенаселення.

Ще один метод запуску (власні досліди): Запускав 70л. травник.на дно вимитої акви насипав шаром 1-2см торфу з глиною і присипав звичайним гравієм.Усе інше як книжка пише.Зараз я взахваті від акви.В першіж дні єхінодоруси випустили по 3-5 листків і усі рослини стали яскраво зеленими.Довгостебелька за тиждень виперла на 5-15см.

Хто що думає з цього приводу.КРИТИКУЙТЕ.:)

lar
09.06.2010, 23:42
Я теж маю акву з землею. Нічого поганого сказати не можу. Про німфею чиста правда. Добре вкорінюється і дає багато діток.

SUMNIX
09.06.2010, 23:42
Я свої досліди виклав тут http://www.aquaforum.lviv.ua/forum/showthread.php?t=1377

По сьогоднішній день в акві все добре.

МиКол@
09.06.2010, 23:50
А мій метод нікому нецікавий:(

lar
10.06.2010, 00:05
Для встановлення біорівноваги потрібно 4-6 тижнів.
Так довго не порпалася. Все в один день. Вода трохи днів з 10 мутилася, але і риби і рослини жили і далі живуть.

МиКол@
10.06.2010, 00:10
Так довго не порпалася. Все в один день. Вода трохи днів з 10 мутилася, але і риби і рослини жили і далі живуть.
Це залежить від обєму акви , кількості риб і рослин , і ще купи різних факторів-усе індивідульно.Я чесно кажучи креветочник теж за декілька годин зробив:)

Bobus
10.06.2010, 00:10
Основним ворогом акваріуму є закисання грунту.Тому потрібно використовувати жорстку воду
- і як жорстка вода усуне закисання грунту ?

Leo N
10.06.2010, 02:14
Садову землю не використовував, але пробував земляну суміш для кімнатних рослин (вазонів). Власне цей експеримент був випадковим, на початку в акваріум з дном 30 на 40 см, були висаджені анубіаси для оранжерейного вирощування (без води), тільки під кришкою. Росли фантастично!!! Повністю покрили все дно, землі не було видно взагалі. А потім, в один прекрасний день, виявилося що терміново потрібен акваріум... налив воду, запустив рибу і все чудово. Єдина проблема в тому, що у тій суміші є якийсь складник, який дуже підвищує жорсткість води. Акваріум у такому вигляді функціонував приблизно рік.

ryuras
10.06.2010, 09:34
Leo N можете більш детальніше описати як ви вирощували анубіаси в оранжереї, як вона була обладнана. В мене є дві ємності з напівпрозорого пластику 20х20х25, почав думати, щоб зробити з них "теплицю" для рослин, а саме анубіасів або ехів.
Я так думаю, що в оранжереї має бути досить висока вологість, як саме ви її підтримували? Грунт був заболочений, чи сухий з періодичним поливом ? Яке використовували освітлення?

МиКол@
10.06.2010, 14:28
і як жорстка вода усуне закисання грунту
Чесно кажучи незнаю:o(в статті писало)-в креветочнику вода недуже жорстка, якщо пересаджувати рослини то вспливають бульбашки , але рибам і креветкам нешкодить-ростуть нормально , регулярно розмножуються.

ryuras
10.06.2010, 15:05
МиКол@, якщо бульбашки або вода пахне сірководнем (тухлими яйцями), то це значить, що грунт почав закисати, а це дуже не добре, скоро будуть проблеми. Принаймі в мене спочатку все було дуже добре, а потім дуже швидко все загнулося через те, що закис біогумус, прийшлося перезапускати акваріум. Щоб земля не закисала треба понизити кіслотність грунту, для цього додають кусочки вапняної штукатурки або крейди більш-менш рівномірно її розподіливши по поверхні землі. Далі кладуть шар керамзиту, цеоліту,..... потім шар гравію. На аквафорумах рецептів таких "бутербродів" є багато.

Ye_Lviv
10.06.2010, 15:41
Прочитавши статтю на Aquaria2.ru я вирішив написати це:
Більшість акваріумістів відмовляються від землі в акваріумі-часті "вспишки" водоростей, брудна вода ...Але це прекрасний стартер для грунту.

Взагалі про це є маса негативних відгуків.
Користуюся біогумусом, спосіб закладання є тут :http://amania.110mb.com/Chapters/Tech/sub-earthworm.html
По цій методиці в мене акваріум запущений рік назад, все чудово без проблем, ростуть практично всі рослини. Не парюся ні вапном ні крейдою.

Leo N
10.06.2010, 18:05
Leo N можете більш детальніше описати як ви вирощували анубіаси в оранжереї, як вона була обладнана. В мене є дві ємності з напівпрозорого пластику 20х20х25, почав думати, щоб зробити з них "теплицю" для рослин, а саме анубіасів або ехів.
Я так думаю, що в оранжереї має бути досить висока вологість, як саме ви її підтримували? Грунт був заболочений, чи сухий з періодичним поливом ? Яке використовували освітлення?

Ніяких складнощів немає. Я брав звичайну земляну суміш для кімнатних рослин, трішки зволожував і висаджував анубіаси, а потім доливав води до рівня близько одного сантиметра над рівнем грунту. До речі років з -надцять тому я таким самим методом вирощував ехінодорус горизонтальний і ніжненький (він випускає цікаве овальне листя і цвіте!). Акваріум, чи ємність яка у Вас є треба дуже щільно прикрити зверху склом, а ще краще затягнути поліетиленовою плівкою і по контуру обв’язати рибальською гумкою (в такому випадку буде дуже зручно обслуговувати "оранжерею").

Якщо Ви дійсно збираєтеся вирощувати ехінодоруси, то після їх висаджування, треба акуратненько налити води, до повного занурення рослин у воду, а далі, днів з десять, по сантиметру - два зменшувати її рівень, щоб вони поступово акліматизувалися до нових умов. Анубіаси можна з першого дня тримати "на суху", в них листя не таке ніжне, тільки у перші дні частіше (два - три рази на день) оприскувати звичайним оприскувачем для вазонних рослин (вода максимально м’яка, з осмосу, чи відстояна дощова). За пару неділь оприскування робиться значно рідше, достатньо раз чи два рази на тиждень.

Додаткового підвічування я не робив, навіть взимку на підвіконні цілком вистачає денного світла. Треба тільки уважно слідкувати за тим щоб "оранжерея" була щільно закрита і на ніжне листя Ваших рослин не потрапляли прямі сонячні промені. Температура теж не має великого значення, траплялося що я такі "вазони" виносив на літо на двір, а забирав лише тоді коли нічна температура опускалася десь до п’яти градусів.

МиКол@
10.06.2010, 23:42
Щоб земля не закисала треба понизити кіслотність грунту, для цього додають кусочки вапняної штукатурки або крейди більш-менш рівномірно її розподіливши по поверхні землі. Далі кладуть шар керамзиту, цеоліту,..... потім шар гравію. На аквафорумах рецептів таких "бутербродів" є багато.
З бутербродом не мудрував, насипав зверху на землю шар1см подрібнених ракушок морських мольсків і прикрив гравієм.
Газ сірководнем непахне-без запаху.

У травнику єксперемент вдалий-крипти почали випускати молоді паростки,анубіас випустив молодий паросток і кореневище випустило нову точку росту, на кущі вже 23 листки, він під поверхнею води- чекаю цвітіння:)Риби почуваються чудово-тернеції нерестяться над рослинами, скаляри вродь готуються.І УСЕ ЦЕ ЗА 3 ТИЖНІ ПІСЛЯ ЗАПУСКУ.*ONE*

ryuras
11.06.2010, 10:48
Leo N, Ви все робите на максимально м'якій воді, чи тільки нею оприскуєте листки? Як часто треба замінювати воду, бо через те що ємність щільно закрита, вода буде по мало випаровуватися?
А глосостігму так вирощувати можна? Хочеться виростити готову полянку, а потім акуратно її пересадити в акваріум.

Bobus
11.06.2010, 12:57
Leo N, колись пробував з анубіасом нана у невеличкій ємності 32х20х10. Невдало, бо позеленіння стінок і покривної кришки замучило. Проблема була в малому обємі, чи в тому, що стояло за 1 метр від вікна на південь, влітку притінене білою тканиною ?

Ye_Lviv
11.06.2010, 13:26
Не зрозуміло для чого мучитися з землею, проводити експеременти, сипати щось таке як крейда, якщо з біогумусом все йде без проблем і побочних ефектів, для любої кількості світла, хоч з вікна хоч від ламп. В мене минулого літа було 3 ВАт/л 13 годин плюс сонце з вікна 1 М росте і глоска і хеміантус куба і утрикулярія і то так, що нема куди її дівати?:D
Біогумус не такий дорогий як ви думаєте.:D

http://amania.110mb.com/Chapters/Tech/sub-earthworm.html

ryuras
11.06.2010, 14:00
Ye_Lviv, Згідний, біогумус не є дорогий і його треба не багато в порівнянні із землею. Треба трошки присипати дно біогумусом, можна попередньо змішати його з крупним піском або дрібною фракцією грунту, щоб він не так злежувався.
Я робив так: шар біогумусу , зверху присипав глиною і піском, кожний шар я утрамбовув, і все це закисло. Це було моєю помилкою. Зараз я його виварив просушив на сонечку хочу теплицю закласти для анубіасів.

Ye_Lviv
11.06.2010, 14:08
Я проти садової землі теж нічого проти не маю, але знаю, що не буде повторюваності, бо буде залежати де від того де її взяли і ще є фактор невідомого, хімічний аналіз ніхто робити не буде.

K@SPER
11.06.2010, 15:06
Не зрозуміло для чого мучитися з землею, проводити експеременти, сипати щось таке як крейда, якщо з біогумусом все йде без проблем і побочних ефектів, для любої кількості світла, хоч з вікна хоч від ламп. В мене минулого літа було 3 ВАт/л 13 годин плюс сонце з вікна 1 М росте і глоска і хеміантус куба і утрикулярія і то так, що нема куди її дівати?:D
Біогумус не такий дорогий як ви думаєте.:D

http://amania.110mb.com/Chapters/Tech/sub-earthworm.html
Де біогумус можна купити та яка орієнтована ціна?

K@SPER
11.06.2010, 15:08
Чи можна в акві тримати анцитрусів та інших риб, якщо використовуввати біогумус?

МиКол@
11.06.2010, 15:17
Думаю можна, садова земля нешкодить і біогумус теж*THUMBS UP*.Тільки перед запуском риб потрібно перевірити кислотність і твердість.Біогумус може сеттево змінити кислотність*RTFM*.У моєму травнику торф змінив кислотність з 7.0 до 6.4.

Ye_Lviv
11.06.2010, 15:43
Де біогумус можна купити та яка орієнтована ціна?
Бачив в новій лінії і в епіцентрі, але вже кілька місяців назад, ціна орієнтовно 4 грн за 2л чого хватить на 250 л

ryuras
11.06.2010, 16:23
K@SPER, я тримав анциків, коридоросів, гуппі, меченосців, піцилій, нічого не жалілися, живородки періодично родили, навіть деякі мальки в загальній банці умудрялися вижити і вирости. Також черіки нормально себе почували, з 10 шт за пів року розмножилися десь до доброї сотні.

Ye_Lviv
11.06.2010, 16:47
Думаю можна, садова земля нешкодить і біогумус теж*THUMBS UP*.Тільки перед запуском риб потрібно перевірити кислотність і твердість.Біогумус може сеттево змінити кислотність*RTFM*.У моєму травнику торф змінив кислотність з 7.0 до 6.4.
Не путати торф і біогумус, торф звичайно збільшує кислотність, але всерівно в малих межах.

Leo N
11.06.2010, 20:52
Leo N, Ви все робите на максимально м'якій воді, чи тільки нею оприскуєте листки? Як часто треба замінювати воду, бо через те що ємність щільно закрита, вода буде по мало випаровуватися?
А глосостігму так вирощувати можна? Хочеться виростити готову полянку, а потім акуратно її пересадити в акваріум.

Для заповнення цієї імпровізованої оранжереї брав звичайну воду з акваріума, де ці рослини росли до цього, а оприскував тільки м’якою. Воду взагалі не змінював і вона не повинна випаровуватися, навпаки час від часу, по мірі наповнення приходилося ще й зливати. Глостігму ще взагалі не вирощував, але бажання є, десь здається на Аквафанаті читав досить цікаву технологію вирощування на аквапоніці, взагалі без грунту.

Leo N, колись пробував з анубіасом нана у невеличкій ємності 32х20х10. Невдало, бо позеленіння стінок і покривної кришки замучило. Проблема була в малому обємі, чи в тому, що стояло за 1 метр від вікна на південь, влітку притінене білою тканиною ?

В мене ця банка стояла біля вікна що виходило на захід, позеленіння стінок було зовсім незначним і легко знімалося магнітним скребком приблизно один раз на місяць. На покривному склі взагалі нічого не було. Може Ви оприскували свій анубіас водою з акваріума і зеленіло тому що в ній завжди є якась кількість органіки? Якщо вікно виходить на південь, то бажано обмежувати світловий день до 10 - 12 годин, просто в установлений час, припустимо о 18 годині, закривати ємність темною тканиною чи папером.

МиКол@
12.06.2010, 12:06
Я неплутаю*NONO*, але органіка вона і в торфі і в біогумусі-органіка:)

ryuras
14.06.2010, 08:56
МиКол@, в оранжиреї листя анубіаса будуть над водою, поливаються чистою водою, тому вони не мають зеленіти, хіба що з самого початку вони були заражені, звідси і позеленіння.
Я свої анубіаси вимочую в хлорці 1/30-1/40 (1 ковпачок хлорки - 30 ковпачків води). Занурюю в розчин хлорки тільки листки на 1-2 хв, деколи більше. Коріння ні в якому разі занурювати в хлорку не можна. Далі промиваю під проточно водою 10-15 хв і назад в акву. Через 1-2 тижня позеленіння пропадає. Після цієї процедури, анубіас починає нові листки набагато швидше випускати.
Ще читав що добре його 1-2 тижня в банку з катушками поставити, вони листки до "блиску" відчистять, головне не перетримати.