КПК

Показати повну версію : Фотоперіодизм або Розподіл світлового дня

SUMNIX
08.07.2010, 22:40
Ситуація наступна:

Прокидаюсь я в 8:00 і в 9:00 йду на роботу - вертаюсь в 20:00.
Таймером звичайно можно встановити включення в 8:00 ти вимкнення в 20:00 (12-ти годинний світловий день як максимальний допустимий для моєї акви), але поспостерігати за тим, що живе в воді, получається, можу тільки в неділю *DASH* .
Почитавши трошки інфи в неті (наприклад тут (http://www.aquaforum.ua/showthread.php?t=13677&highlight=%EF%F0%E5%F0%E2%E0%ED%ED%FB%E9+%F1%E2%E5 %F2%EE%E2%EE%E9+%E4%E5%ED%FC) ), вирішив зробити освітлення таким чином: з 8:00 до 13:00 та з 17:00 до 22:00.
Тобто в сумі світловий день триває 10 годин, але з перервою на 4 години.

Думаю багато наших форумчан мають подібну проблему - такий фотоперіодизм допомагає. Нарікань, як таких, на цю методу нема, крім хіба що це "неприродньо", але хоч можна поспостерігати за життям в воді.
Що важливо: якихось серйозних досліджень я в нет-ресурсах не знайшов.
Якщо хтось з наших форумчан має якісь власні думки по цій темі - прошу "озвучити".

Терлецький Дмитро
08.07.2010, 22:51
простіше настроїти таймер з 10 до 22 , або з 12 до 22 якщо хочете 10 год.

SUMNIX
08.07.2010, 22:58
простіше настроїти таймер з 10 до 22 , або з 12 до 22 якщо хочете 10 год.

Можна, але я звичайно годую рибсов зранку та і маю бажання подивитись як там що зранку.

Терлецький Дмитро
08.07.2010, 23:12
можна поставити додаткову лампочку малої потужності включити її покормити рибок і залишити її увімкненою, а основне світло може включатись з 12 години таймером. Получиться схід соньця з 8 до 12 .)

МиКол@
08.07.2010, 23:47
Нарікань, як таких, на цю методу нема, крім хіба що це "неприродньо", але хоч можна поспостерігати за життям в воді.
Чому неприродньо , в природі теж хмарно буває:D , а якщо серйозно то на рослини це вплине лише позитивно тому що вимкнувши освітлення ви перериваєте цикл життєдіяльносьті водоростей і є багато шансів на те що зникнуть такі складні в виведенні водорості як нитчатка чи борода.*THUMBS UP*

Охват Марьян
09.07.2010, 00:31
SUMNIX, Про таке освітлення з переривом на обід вже дуже багато написано на форумі і частина учасників форуму ним користується (включаючи мене). Головне не замінювати інтенсивність освітлення продовженням світлового дня, рослинам більше 10 год. непотрібно.

ryuras
09.07.2010, 08:05
на який час оптимально вимикати світло протягом дня щоб не зашкодити рослинам і "насолити" водорослям?

Ye_Lviv
09.07.2010, 09:58
Десь вичитав з поважних джерел, що вимикання на обід не є дуже добре, бо в рослин в той час іде самий інтенсивний обмін речовин і зупиняти процес не варто, тому пропоную включити зранку на годину і відразу потому зробити переву.
Я особисто свічу по 12-13 годин, бо зранку треба дати добрива, а без світла вони не будуть поглинатися рослинами, вихід з моєї ситуації є тільки а автоматичній подачі добрив протягом дня.
Від такого світла йдуть зелені крапки, правда отоцинклюсам є що їсти, але зараз в мене пропали і крапки, вже хвилююся за ту рибу.

kostik05
09.07.2010, 10:20
Десь читав -можу і помилятись:(, шо для рослин потрібен пік освітлення з 10 години до 15.

Петрович
09.07.2010, 10:32
Така сама ситуація. Поначитувався всякого. Серйозних заперечень в перериванні світлового дня немає.
В мене на таймері стоїть 7:30-12:30 (5 год),перерва, 17:30-22:30. Так можу спостерігати за рибками і зранку і ввечері.
Я проти включення на 1 год зранку. Уявив себе рослиною. Засвітило сонце, я потянувся, забулькотіло в животі, тільки почав жувати - а тут ніч. Якась лажа :D
Згадав анекдот:
Ніч. На кухні стоїть клітка з папугою.
Серед ночі чути шльопання капців по паркеті.
На кухню заходить мужик, включає світло, відкриває холодильник, достає пляшку горілки, наливає, випиває, ховає назад, виключає світло, виходить з кухні.
Навздогін папуга з сумом: "Нікуя собі довгий деньок видався!" :D

Охват Марьян
09.07.2010, 10:39
Десь читав -можу і помилятись, шо для рослин потрібен пік освітлення з 10 години до 15. В природі пік освітлення з 12.00 дор 16.00 год., а в акваріумі активну фазу ви створюєте самі, головне, щоб цей період був стабільним. Рослини привикають до типу освітлення і нового спектру за кілька днів, головне не змінювати часто період освітлення. Для прикладу http://aquaforum.lviv.ua/forum/showthread.php?t=1253 тут освітлення було таким методом і рослинам ж непогано при 0.65вт./л. :)

Початок 7.00 - 12.00 --- перерва --- 17.00 - 22.00 закінчення світлового дня. Такий світловий день дозволяє більше спостерігати за акваріумом коли ви вдома.

Ye_Lviv
09.07.2010, 11:06
Серйозних заперечень в перериванні світлового дня немає.
Так серйозних немає, але всеж оптимальніше без перерви, для себе вияснив а як там хто думає байдуже, шкода часу на вагомі аргументи. Доречі є відомості, що Амано світить 4-6 годин але інтенсивно.

П.С. а звідки ви впевнені, що у ваших рослин не бурчить в животі в обід:D, таж лажа тільки вид збоку:D

Петрович
09.07.2010, 11:30
На всіх форумах думки розходяться, кожен вибирає своє.*DRINK*

П.С.А я та рослина, що попри берег під пальмою росте. Зранку вийшло сонце і я радію, а стане в зеніті, то я в тєньочку, щоб не пекло, а ближче до вечора любуюсь заходом. :)

П.П.С. Дуже-дуже хочу в відпустку...

МиКол@
09.07.2010, 11:44
на який час оптимально вимикати світло протягом дня щоб не зашкодити рослинам і "насолити" водорослям?
Найкраще більше 1-2 годин бо меншого перериву вони просто непомітять.Мені доводилось таким методом боротись з бородою на анубіасів 2008 р .Вода в колодзі була з хімікатами через повінь і підміни неробив більше місяця.Перерив в освітленні був 3-4 години а освітлення 9 год і бороди як небуло.Зараз знову почала рости але їду завтра в "теплі краї":)*YAHOO**DANCE*хай ще пожеве.

KSENIA & RUSL@N
09.07.2010, 12:33
На мою думку,якщо переривається світловий день,то переривається процес фотосинтезу і це впливає негативно на рослини,хоч таким чином можна позбутись тяжкопозбуваємих водоростей.

У мене світловий день триває 12 годин в розігнаному травнику з 9.00 до 21.00-все росте чудово.
Кількість світла 0.5 ват на літр.
Починала з 8 годин,поступово на протязі 4-х місяців збільшила до 12.
Світло включається з допомогою таймера.
подача добрива з допомогою автодозатора.

Також прочитала що можна робити -схід-південь-захід-використовуючи лампи потрібного спектра,та необхідну їх потужність.(ще так не робила,але планую спробувати)

Ксенія

Охват Марьян
09.07.2010, 20:13
схід-південь-захід Такий метод називається ступеневий метод освітлення, широко використовується у країнах Сходу. Найкраще для цього підходять світильники LED але ціна в них поки кусається :)

http://www.youtube.com/watch?v=bikjQvrpAnI

vi_ki
09.07.2010, 21:59
Так серйозних немає, але всеж оптимальніше без перерви, для себе вияснив а як там хто думає байдуже, шкода часу на вагомі аргументи. Доречі є відомості, що Амано світить 4-6 годин але інтенсивно.
Це добре, що Вашим рослинам підходить такий режим освітлення:)ніхто Вас не буде переконувати змінити його.:)
Про режим світлового дня дуже добре було написано в статті: Светокультура аквариумных растений. Режим освещения в светокультуре аквариумов
Руководители иследовательского центра и питомника растений DENNERLE Dr.L.Dennerle, H.Lige высказываются в "System fur ein problemloses Aquarium" 1990 по режиму освещения " С утра аквариум освещают в течении 4-5 часов, затем следует темная пауза 2-4 часа, после вновь освещают 4-7 часов. Во время темной паузы аквариум не должен бить полностью затенен, а освещен рассеянным светом, например из окна. В противоположность общепринятому мнению мы установили, что темная пауза никакого отрицательного воздействия на рыб и растения не оказывает. В тропиках ведь часто происходит сильное ослабление освещения, например при дневных грозах. Водорослям эта пауза не нравится. То ли они менее приспособлены чем растения, то ли главную роль играет улучшение окислительно-восстановительного равновесия. На основании опыта установлено, что день должен длиться 10-12 часов, чтобы был обеспечен хороший рост растений..."
Позже в опытах Ковалевых, сайт "Живая вода", этот режим был назван "Ступенчатым методом освещения", а недавно Я. Иванишин, сайт "Amania", посчитал его своим.

МиКол@
09.07.2010, 22:40
Водорослям эта пауза не нравится. То ли они менее приспособлены чем растения, то ли главную роль играет улучшение окислительно-восстановительного равновесия.
Рослини мають властивість зберігати поживні речовини від 1-2 днів до декількох тижнів а для водоростей 2-3 годинний перерив є причиною для послаблення росту а 3-ох денне затемнення причиною гибелі.

Leo N
21.07.2010, 16:31
Рослини мають властивість зберігати поживні речовини від 1-2 днів до декількох тижнів а для водоростей 2-3 годинний перерив є причиною для послаблення росту а 3-ох денне затемнення причиною гибелі.

Як які водорості, бо якщо мова про в’єтнамку, то від браку світла вона гине тільки разом з анубіасом, на якому росте. Перевірено. Нещодавно виймав з акваріума корягу з прирощеними анубіасами, розміром приблизно 45 на 45 сантиметрів, які добряче заросли саме в’єтнамкою. Розмістив її на підлозі біля акваріума у підходящій ємності, світло тільки те що падає з акваріума і трохи непрямих сонячних променів вранці. Для сильнішого ефекту закинув у ємність біля двох сотень молодих ампулярій, яких під час експерименту не кормив, тільки легка аерація води. Після того як молоде листя анубіаса почало бліднути, експеримент був змушений перервати. В результаті, ті водорослі котрі молодші і ніжніші, ампулярії успішно з’їли, а старші - чорні, так і осталися на своєму місці.

Охват Марьян
21.07.2010, 16:46
МиКол@,
для послаблення росту а 3-ох денне затемнення причиною гибелі. Це відноситься до зелених водорослей, що містять у собі фотопігменти (хлорофіл), їм потрібне світло для росту та розмноження. Інші категорії водорослів, як відмітив Leo N , чудово обходяться без світла.

Ye_Lviv
21.07.2010, 19:55
Руководители иследовательского центра и питомника растений DENNERLE Dr.L.Dennerle, H.Lige высказываются в "System fur ein problemloses Aquarium" 1990 по режиму освещения "
Позже в опытах Ковалевых, сайт "Живая вода", этот режим был назван "Ступенчатым методом освещения", а недавно Я. Иванишин, сайт "Amania", посчитал его своим.
Чи ви звернули увагу, що це застарілі дані - 1990 , в нас зараз 2010, пройшло 20 років, з того часу багато змінилося і в акваристиці:D

І не потрібно бути вченим чи освідченим щоб знати, що в обід в природі найінтенсивніше освітлення, там лампочок ніхто не виключає окрім хіба випадкових моментів типу дощу, грози, але тим не менше середньостатистично в обід саме інтенсивне світло, до якого сотні мільйонів років достосувалися всі біохімічні реакції рослин, а ви пропонуєтте їм щось нове з реклами денерле:D
На початку своєї кар'єри Мічурін теж пробував тренінг для рослин, але з цього в нього нічого не вийшло, коли він відмовився від таких спроб та зайнявся генетикою, став самим відомим і успішним селекціонером з різними ефективними результатами. І як виявилося з часом, основна його проблема тільки в нестабільності нових культур, вони так чи інакше вироджуються і вертаються до початкової форми яка була в природі. Власне для цього зараз і роблять генетичні банки рослин, бо природні культури надзвичайно стабільні хоч і не такі ефективні як сучасні.

Хочу цим сказати, що якщо ви навіть генетично виведете нову рослину, яка буде вами навчена спати в обід, то без вашого нагляду через кілька поколінь та рослина всеодно вернеться до початкових біохімічних реакцій та почне в обід здійсньвати найінтенсивніший обмін для своїх потреб, бо все просто як двері, рослина в обід дістає найбільшу кількість енергії і старається максимально ту енергію використати і це так вірно, як вірно те, що кожного ранку сходить сонце а в обід в нього найвиша точка стояння:D
В природи не виграєш, бо в неї було сотні мільйонів років, а ви хочете щось змінити за кілька сеансів "он-офф" :D

По Аманівському ступінчвтий метод це копіювання природнього освітлення, тобто мало-більше-ще більше-і в зворотньому порядку. Якщо ступінчатий метод то вимкнути світло в обід то це справді напевно буде метод Я. Иванишина з шаманського сайту "Живая вода":D

А проблеми водоростей це не зовсім проблеми освітлення, їх можна мати при любому способі і інтенсиності та спектрах світла тощо, світло це тільки один з багатьох факторів.

Охват Марьян
21.07.2010, 22:17
Я всетаки вважаю, що рослина це живий організм і привикає вона так само до створених умов (згадав експеримент з brassica rapa у космосі першим українським космонавтом) як і тварина.

Кілька днів мене будить будильник о 6.00год. ранку, через 4-5 діб мій біологічний будильник заставляє організм прокинутись в цей самий час навіть без будильника (+-кілька хвилин), якщо я поїду в іншу країну з часовим поясом +3год. то я всерівно прокинусь о тій годині в якій налаштувався мій організм (а це буде в тій країні на 3 год. раніше) і мені потрібно буде кілька днів, щоб там переналаштувати свій організм під їх час - це називається період адаптації. Адаптації бувають не тільки часові, а й інші - темпиратура, вологість, їжа, тощо...

Рослина так само памятає і час фотосинтезу підлаштовує під себе за кілька днів. Якщо період освітлення поділяти на дві половини, то варто слідкувати за вечірнім періодом, коли рослина нафотосинтезувалась то починає закриватись і весь період освітлення після початку закривання їй непотрібен.

vi_ki
21.07.2010, 23:51
Ye_Lviv, не треба стільки агресії.....Ніхто ж не примушує Вас міняти світлову періодичність і Вашу думку, яка має право на існування так само, як і моя.........Я ж лише навела приклад одного з методів освітлення.На сьогоднішній день їх існує декілька. Наприклад, 6-8 годин інтенсивного освітлення; періодичність - схід сонця, обіднє сонцестояння і захід сонця(10год), а третій метод був описаний мною, точніше, я навела цитату...Читаючи відгуки, можна зробити висновок, що кожен з цих методів являється ефективним по- своєму, головне пристосуватись...

Чи ви звернули увагу, що це застарілі дані - 1990 , в нас зараз 2010, пройшло 20 років, з того часу багато змінилося і в акваристиці
А рослини як росли, так і ростуть по тому ж принципу:D:D:D
Так, звернула увагу, що пройшло 20 років, а на сайтах "Аманія" та "Жива вода" - цей метод актуальний і сьогодні...Може моя помилка в тому, що я читаю шаманські сайти???
І не потрібно бути вченим чи освідченим щоб знати, що в обід в природі найінтенсивніше освітлення, там лампочок ніхто не виключає окрім хіба випадкових моментів типу дощу, грози, але тим не менше середньостатистично в обід саме інтенсивне світло, до якого сотні мільйонів років достосувалися всі біохімічні реакції рослин, а ви пропонуєтте їм щось нове з реклами денерле
Все ж таки в Денерле працюють люди вчені та освідчені, які знають про те, що в природі лампочок ніхто не включає і не виключає.
очу цим сказати, що якщо ви навіть генетично виведете нову рослину, яка буде вами навчена спати в обід, то без вашого нагляду через кілька поколінь та рослина всеодно вернеться до початкових біохімічних реакцій та почне в обід здійсньвати найінтенсивніший обмін для своїх потреб, бо все просто як двері, рослина в обід дістає найбільшу кількість енергії і старається максимально ту енергію використати і це так вірно, як вірно те, що кожного ранку сходить сонце а в обід в нього найвиша точка стояння
Ви хочете цим сказати, що якщо в акві освітлення включати з 24-ої до 12-ту год, а з 12-ої до 24-ту робити повну темноту, то о 15-ій годині все одно рослини будуть рости (в повній темноті), а о 3-ій ночі при освітленні - спати, бо в них така генетика???Ви забули, що малі діти міняють день на ніч і нічого...А на птахофермах, 24 год ділять на 2 дні і дві ночі (штучно), вже понад 30 років, а то і більше, щоб кури неслись 2 рази в сутки - дуже старий метод, але й досі ефективний...
Все-таки це акваріум, а не природа і ми свідомо створюємо рослинам штучні умови для росту: ставимо балони СО2 і лиємо хімію (добрива), в природі цього я не зустрічала:)

Охват Марьян
22.07.2010, 09:45
щоб кури неслись 2 рази в сутки *THUMBS UP*

vi_ki, рослинки вночі не фотосинтезують, але процес росту не припиняється.

vi_ki
22.07.2010, 11:36
Дякую за поправку, в принципі це і мала на увазі, але в пориві пристрастей про це не написала:D

МиКол@
22.07.2010, 11:56
Як які водорості, бо якщо мова про в’єтнамку, то від браку світла вона гине тільки разом з анубіасом, на якому росте. Перевірено. Нещодавно виймав з акваріума корягу з прирощеними анубіасами, розміром приблизно 45 на 45 сантиметрів, які добряче заросли саме в’єтнамкою. Розмістив її на підлозі біля акваріума у підходящій ємності, світло тільки те що падає з акваріума і трохи непрямих сонячних променів вранці. Для сильнішого ефекту закинув у ємність біля двох сотень молодих ампулярій, яких під час експерименту не кормив, тільки легка аерація води. Після того як молоде листя анубіаса почало бліднути, експеримент був змушений перервати. В результаті, ті водорослі котрі молодші і ніжніші, ампулярії успішно з’їли, а старші - чорні, так і осталися на своєму місці.
Це вже з власного досвіду.Колись теж мав проблеми з вєтнамкою на анубіасі (знову зявилась*DASH*:'(:mad:)Інформацію потрохи настягував з різних сайтів і книг:
Анубіас прикріпив до невеликого каменя ,щоб неплавав, і помістив в 15 л. акваріум без грунту,воду розбавив дистилятом і акву поставив в темне місце(в шафу:)).Запустив більше 200 котушок і 1 дорослу ампулярію яких попередньо негодував 5 днів.Через 3 дні молоді відорості молюски зїли а старі плавали на дні.Кущ анубіаса скинув 1 лист.Пройшло 2 роки , на анубіасі зараз більше 20 листків , весною випустив боковий кущик і зацвів *ONE**YAHOO*.

Мова йшла про анубіас бартера.

Leo N
22.07.2010, 17:16
Анубіас прикріпив до невеликого каменя ,щоб неплавав, і помістив в 15 л. акваріум без грунту,воду розбавив дистилятом і акву поставив в темне місце(в шафу).Запустив більше 200 котушок і 1 дорослу ампулярію яких попередньо негодував 5 днів.Через 3 дні молоді відорості молюски зїли а старі плавали на дні.Кущ анубіаса скинув 1 лист.Пройшло 2 роки , на анубіасі зараз більше 20 листків , весною випустив боковий кущик і зацвів. Мова йшла про анубіас бартера.

На моєму напевно листків з 500. Він не плаває, бо прирощений до важкої коряги. Та ємність, у якій я його тримав має 40 літрів. Такої кількості катушок наразі немаю. Ампулярії теж за тиждень не справилися. Довше тримати не було можливості і сенсу. Отже живе він і надалі з бородою - в’єтнамкою, тільки трохи коротшою. Цвіте кілька разів на рік. Вибачаюсь, що не уточнив, мова йшла про Anubias nana. Хоча для в’єтнамки немає жодної різниці.

МиКол@
23.07.2010, 15:04
Вмене форма широколистна, росте дуже повільно(це не через умови бо інші рослини ростуть чудово)але займає 1/3 акви,квітконіжку випускав більше 3-ох місяців(за цей час невипустив жодного листка)а розпустився за 1 ніч.:)Наразі знову зявляється щось схоже на квітконіжку , можливо цвисти беде декілька разів нарік.

Leo N-за скільки років кущ виріс до такого розміру? Я минулого тижня теж купив 2 кущі нана 5-6 листків і вони вже встигли випустити по 1 листку:).

Вибачайте що в цій темі пішла мова про анубіаси -пропоную створити окрему тему:):"Анубіаси" чи "обмін Анубіасами":D де можна обговорити види ,досвід по вирощуванню і розведенню таких цікавих рослин.

Bobus
23.07.2010, 16:29
на птахофермах, 24 год ділять на 2 дні і дві ночі (штучно),
вибачте, що не в тему, але приклад поганий, бо в результаті ми отримали несмачні курячі яйця і бройлери :)

Ye_Lviv
23.07.2010, 16:55
Ye_Lviv, не треба стільки агресії...
Зовсім це не агресія, навіть про таке не думав, просто трохи піджартував, нетреба так серйозно це сприймати.

всетаки вважаю, що рослина це живий організм і привикає вона так само до створених умов (згадав експеримент з brassica rapa у космосі першим українським космонавтом) як і тварина.
Ви забули, що малі діти міняють день на ніч і нічого...А на птахофермах, 24 год ділять на 2 дні і дві ночі (штучно), вже понад 30 років, а то і більше, щоб кури неслись 2 рази в сутки - дуже старий метод, але й досі ефективний...
А тут змушений зробити зауваження, в цих двох дописах повна нісенітниця, як можна порівнювати рослини з тваринами, мені особисто булоб соромно.
Тут взагалі речі абсолютно несумісні, власне на початку своєї карvєри такої помилки припустився Мічурін, в нього була помилкова теорія, що рослини можна тренувати і були спроби з неозимих культур зробити озимі, він відбирав рослин які перезимували і з року в рік отримував однаковий мізерний процент вцілілих, такий як завжди. Вже вдруге наголошую, результати можуть бути тільки коли використовуються генетичні ознаки.

Зовсім інша справа в тварин, таксу як породу виводили під шафою за кілька поколінь вже були результати.

Рослину на відміну від тварин неможливо до чогось привчити, якщо в своєму арсеналі в рослини є комплекс біомеханізмів та вона їх використає в разі потреби, а не буде, то нічому не навчиться і не привикне до нових умов, хіба що умови будуть змінюватися дуже повільно.
І звичайно кожна рослина по своєму пристосована до несонячних і непогодних днів, але в межах біотопу. Тому нема чого тут сперечатися, можна вимкнути світло і на обід, якщо дуже кортить, якоїсь шкоди як і користі від того небуде.
П.С.
І всеж підкажіть, де ви бачили зимові парники в яких на обід вимикають світло :D

vi_ki
23.07.2010, 23:01
Ситуація наступна:
Таймером звичайно можно встановити включення в 8:00 ти вимкнення в 20:00 (12-ти годинний світловий день як максимальний допустимий для моєї акви), але поспостерігати за тим, що живе в воді, получається, можу тільки в неділю .
Почитавши трошки інфи в неті (наприклад тут ), вирішив зробити освітлення таким чином: з 8:00 до 13:00 та з 17:00 до 22:00.
Тобто в сумі світловий день триває 10 годин, але з перервою на 4 години.
Давайте разом уважно почитаємо, з чого почалась тема*RTFM*Ви запропонували свій метод освітлення, а я запропонувала свій, який Ви нещадно зкритикували. Хочу сказати, що метод, мною запропонований, я використовую вже 5 років, тобто задовго до того, як я підключилась до інтернету і дізналась, що вже хтось його видумав до мене:) Змушена була придумати цей спосіб не для кращого росту рослин, а для власних потреб і економії електроенергії...556Вт тільки світла в годину, не рахуючи підігрівачів, фільтрів і т.д. - це не мало.Система така: перший раз годую риби о 9-ій ранку, другий- о 18-ій(як приходжу з роботи) і третій о 21-ій. Дві години любуюсь акваріумами і о 23-ій таймери вимикаються,а перерву в освітленні роблю з 13-ої до 17-ої, тобто це було створено для зручності, при чому, ніяких аномалій, деградацій чи сповільнення в рості рослин, не зауважила. Тим більше, що в обідній період, кімната добре освітлюється з вікна, тобто повної темряви немає. Я згідна, що з теплолюбивих рослин неможливо зробити озимі, але змістити світловий день на декілька годин в одну чи іншу сторону - це не так страшно, так само, як і у тварин.
помилки припустився Мічурін, в нього була помилкова теорія, що рослини можна тренувати
Так само ми з Вами пробуємо навчити болотяні рослини, мохи і папороті існувати під водою - це також помилка, але без неї акваріум був би бідний:)
вибачте, що не в тему, але приклад поганий, бо в результаті ми отримали несмачні курячі яйця і бройлери
Мова велася про періодизм освітлення, а не смакові якості анубіаса:D

Leo N
24.07.2010, 03:23
за скільки років кущ виріс до такого розміру?

Ви мене трішки неправильно зрозуміли, це не один кущ, а кілька. Я в першому коментарі писав:

Нещодавно виймав з акваріума корягу з прирощеними анубіасами

Насправді там біля семи - восьми рослин, але тепер побачити де кінчається одна, а починається інша вже неможливо. Цьому "конгломерату" приблизно біля п’яти років, до коряги прив’язувалися анубіаси теж більш - менш такого віку. Отож йому мінімум років з десять і виглядає він так:

http://s49.radikal.ru/i123/1007/9c/29737279e2ed.jpg (http://www.radikal.ru)

Зауважу, що висота акваріума 50 сантиметрів. В моїй практиці вдавалося вирощувати і значно більші анубіаси. Сама найдовша одиночна рослина мала у довжину біля 50 сантиметрів і мала чи не більше листків чим ця нинішня "збірна".

Тепер по темі. Кілька днів уважно читаю всі пости, з чимось погоджуюсь, а з іншим - ні, і врешті - решт маю висловити свою точку зору. Вважаю що рослини, це такі ж самі наші улюбленці як і риби і інші мешканці акваріумів, тому ми повинні старатися створити їм умови, які максимально відповідають природнім. Так от вдень у природі вимкнення освітлення не відбувається ніколи (хіба затемнення сонця, чи виверження вулкану, але це буває не дуже часто) і навіть у найхмарнішу погоду, в бурю, в тропічну зливу, в тіні дерев є достатньо світла, для того, щоб відбувався фотосинтез. Тобто, в жодному випадку не можна допускати нічної темноти.

Що , зрештою, vi_ki й написала: в обідній період, кімната добре освітлюється з вікна, тобто повної темряви немає.

Bobus
24.07.2010, 12:39
vi_ki ви прекрасна в своїй емоційності ! До стилю дописів Ye_Lviv треба просто звикнути. До речі аргументовані заперечення його точки зору не прозвучали.
серйозних досліджень я в нет-ресурсах не знайшов
є статті про освітлення теплиць, а саме про досвічування в умовах короткого світлового дня. Наголошується, що досвічування треба вмикати не допускаючи перерви в освітленні. В тепличному господарстві затрати на освітлення суттєві, тому світло намагаються використовувати якомога ефективніше.
Врешті цю перерву в освітленні ви робите лише для своєї зручності, тому робіть як вам зручно. Варіант: 5год - пауза 4год - 5год - пауза 10 год не кращий ніж 4 - 3 - 6 - 11 чи якийсь інший.
На мою думку будь-який періодизм є гірший від нормального світлового дня в силу наступного:
процес фотосинтезу це сукупність біохімічних процесів, які не вмикаються і не вимикаються миттєво. Десь читав, шо після ввімкнення освітлення максимуму ці процеси досягають через приблизно 3 год (буду вдячний,якщо хтось це підтвердить або заперечить) і через кілька годин інтенсивність починає падати.Тобто ви перериваєте процес коли він максимально ефективний.
Врешті, якщо метою не є отримання максимальної кількості біомаси рослин, то чому б не робити перерву. В тропиках ведь часто происходит сильное ослабление освещения, например при дневных грозах. ослаблення звичайно сильне разів так в 100, тільки зауважте, що це все одно біля 1000 лк, а в світлій кімнаті біля вікна це звичайно десь біля 100 лк (коли з цього місця напряму не видно неба), різниця більш ніж суттєва. Навіть невибагливим до світла рослинам треба мінімум 400 лк для нормального розвитку. Зрештою на відстані 5м від вікна через рік півтора загинаються майже всі вазонкові рослини.
змістити світловий день на декілька годин в одну чи іншу сторону
змістити можна як завгодно без ходних проблем, хоч день на ніч міняйте,це не пауза в світловому дні, а от знову ж таки паралелі з тваринами абсолютно не коректні. Для тварин наявність сильного освітлення не є конечно необхідною,бо для біохімічних процесів в тваринних клітинах світло не потрібне.

Bobus
26.07.2010, 19:54
Доречі, набагато шкідливішим від вимикання освітлення вдень є навіть короткочасне його ввімкнення посеред ночі. Експеримент проводили з рослинами "короткого дня", котрі зацвітають при тривалості освітлення менше 10 год на добу. Виявилось, що важливою є довга ніч, а не короткий день. Рослини, котрим посеред ночі ненадовго вмикали освітлення, не зацвітали.

Охват Марьян
05.08.2010, 22:24
Десь читав, шо після ввімкнення освітлення максимуму ці процеси досягають через приблизно 3 год Якщо після ввімкнення світла, рослини "пузиряють" за 20хв. то проходить процес фотосинтезу чи ні ? :)

Взагалі акваріум - це штучно створений куточок людиною, яка завжди, щось добавляє, змінює, підстроює під себе.
Додаткове освітлення, додаткова подача Со2..........

В природі немає такого. Сонце сходить і у воду спочатку попадають (заломлюються) жовто-червоні спектри, в середині дня у воді є так званий "повний спектр". Але слід памятати про різні кліматичні зони, різну замуленість води водойми, різну швидкість течії.

Як приклад, ось цей чоловік - http://aquaforum.lviv.ua/forum/showthread.php?t=3676 використовує перерви освітлення в обід і це некаже про поганий стан його рослин в акваріумі :)

Bobus
06.08.2010, 22:47
після ввімкнення світла, рослини "пузиряють" за 20хв. то проходить процес фотосинтезу чи ні ?
процес, без сумніву, почався зразу. Бульбашки з'являються тоді, коли у воді вже достатньо розчиненого кисню. Чи можна після ночі за 20 хв. наситити воду ? Не знаю.
6CO2 + 6H2O = C6H12O6 + 6O2 - загальна формула хімічного балансу фотосинтезу. В першій (світловій) фазі фотосинтезу вода розкладається на водень і кисень. Цей кисень - це побочний продукт фотосинтезу, він власне і виділяється. Утворюються нікотинаденіндинуклеотидфосфати і аденозинтрифосфати. Далі ще складніше, і світло вже ніби не потрібне, а до C6H12O6 ще далеко... А ще транспортування сполук до стебла і т.д. Процес дослідив Калвін, за що отримав Нобеля (цикл Калвіна). Власне, цей процес ще не повністю досліджений і нині.
Скільки треба часу на цей цикл і коли він досягає максимуму? Де знайти достовірну відповідь ?
P.S. "Зелена" зона спектру для фотосинтезу теж потрібна, дарма, що погано поглинається хлоропластами ! В рослинках ще є купа всього іншого.