Показати повну версію : Про криптокорини. Вирощуємо та обговорюємо.
Доброго дня всім форумчанам!
Акваріум 70 л.Температура 27С. 3 лампи 13 Вт. Живуть скалярії, тернеції, неони, ампулярії, креветки. Рослини :ехінодорус амазонка, ехінодорус крапчатий, людвігії, анубіас бартера,валіснерія гіганська - ростуть чудово.:D
Проблеми з криптокоринами і папоротниками.Зовсім не ростуть і швидко скидають листя:'(
Порадьте , що робити.HELLP!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Дякую за майбутні відповіді.
Александр11
16.03.2010, 17:44
Коли запущений акваріум? Крипти любдять замулений грунт. Спробуйте підкореневі добрива.(є готові у продажі, а можна і самому зробити глиняні кульки)
Доречі для скалярій затісно в такому об ємі.
Акваріум запущений 1,5року тому.А щодо скалярій планую нову аквау на140 л.:cool:
Ще запитання , чи можуть в таких умовах рости апоногетон і німфеї?:confused:
Дуже дякую за відповідь!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Александр11
17.03.2010, 19:38
Думаю при достатньому світлі та живленні будуть буяти. :)
Воду підмінюю по 20% що тижня.
Поширена думка, що криптокарини і валіснерія - дві рослини антагоністи. Тобто вони разом вжитися не можуть, бо виділяють якісь речовини в воду, які не дають розвиватися сусідові. Можливо Ваш акваріум цьому доказ.
В моїх акваріумах завжди жили і крипти і валіснерія і завжди буйно росли. Валіснерія менш вибаглива, а крипти люблять замулений грунт і шарики з глини під корінь. Дійсно, крипти набагато вибалгливіші, але щоб відмовлялися рости, то таке рідко буває.
В вашому випадку думаю що справа в грунті. Таблетки під корінь криптокарин виправлять ситуацію на краще.
Німфеї взагалі як будяки ростуть. Якщо світал достатньо то виростають гарним розлогим корчем. Якщо світла мало, то витягуються догори. Німфеї теж люблять гарний поживний грунт, і теж будуть не проти таблеток під корінь!
Поширена думка, що криптокарини і валіснерія - дві рослини антагоністи. Тобто вони разом вжитися не можуть, бо виділяють якісь речовини в воду, які не дають розвиватися сусідові.
Я читав, що діло тут в жорсткості води: поки вода м'якша добре ростуть крипти, а валіснерія навпаки має властивість робити воду жорсткішою і відповідно потім краще росте сама. Зацікавила дана інформація мене тим, що в мене дійсно після перезапуску акви спочатку класно росте крипта, а потім розростається валіснерія, а крипта зупиняється. Через деякий час, якщо не зробити протягом тижня 2-і заміни води по 30-40% кожна - крипта починає "медленно, но уверенно" вмирати.:(
Так що щось в тому є.
Рослини в акві лише 0,5 року раніше ріс тільки анубіас.А всі вище перечислені 0,5 року.Після посадки крипти випустили 1 лист а старі почали скидати.
Кореневі підживки використовую а глину ще непробував.
Рослини в акві лише 0,5 року раніше ріс тільки анубіас.А всі вище перечислені 0,5 року.Після посадки крипти випустили 1 лист а старі почали скидати.
Кореневі підживки використовую а глину ще непробував.
В вас 0.5 ват/літр, може валіснерія гігантська закрила все світло для криптокорин? :D
І який світловий режим?
Відносно криптокарин, можу сказати наступне, з власного досвіду. Крипти добре ростуть, коли з"єднати три-чотири рослинки разом і в одну "ямку" посадити. Я свої крипти саджу тільки так. Тоді ніби спрацьовує біологічне виживання, коли сусіди тиснуть, крипти починають давати бокові відростки, ніби продовжуючи себе в потомстві. Ну і вигляд гарного корча з криптокарин досить привабливий.
Рослинки, які посаджені окремо, почуваються досить комфортно і не дуже спішать розмножуватися.
Я не можу похвалитися великою кількістю дослідів із різними криптокаринами, просто ділюся своїм досвідом. Тримав приблизно 5 видів різних криптокарин.
Валіснерії крипт не притіняють , тому що ростуть в різних кутах акви . Доречі , стан рослин покращився , крипти припинили скидати листя і випустили 1 новий лист яскраво зеленого кольору.:D:D:D
Світловий день 12-13 год.
thomas85
21.09.2010, 15:30
Постараюсь якомога детальніше описати свій акваріум. 65 л був запущений 2 місяці тому на 1 см шарі біогумусу разом з білою та голубою глиною (дві пачки). Світла 53 вати 2700 та 4300. В акваріум подається со2 небагато. Серед рослин ехінодоруси, криптокорини, лімнофіли, гігрофіли та ін. Одразу після запуску прийнялися і пішли в ріст. І тут три дні тому наблюдаю таку картину, криптокорина родственная почала відшаровувати з листків свою блискучу плівку, на наступний день листкі скручувались та обвисали таке саме було з жовтою криптокориною (точної назви незнаю). Є ще криптокорина понтедереволистна вона вкрилася цяткамиі з часом листки робляться напів прозорі. В той час інші рослини продовжують свій буйний ріст і жодних ознак недуги яка є у криптокорин.
Останнім часом в акваріумі нічого суттєвого не змінював. Що правда був один момент коли витягував великий кущ апоногетону з довгим корінням піднялася муть з глини яка швиденько відфільтрувалась но деякі крупинки впали на рослини, яких також до кінця дня нестало. Але мені щось не хочеться вірити що це могло нашкодити криптокоринам оскільки таке відбувалося неодноразово і чому постраждади тільки криптокорини? Хто може дати відповідь на це питання, що з моїми криптами?
thomas85, это называется "криптокариновая болезнь".
Одна из возможных причин, возможно, когда Вы меняли воду то вода не той температуры, что в аквариуме, попала на растение.
KSENIA & RUSL@N
21.09.2010, 16:05
thomas85, Я би сказала що це ознаки криптокоринової хвороби-вражає в основному тільки криптокорини.
Це могло якраз статись через муть що піднялась з дна(глина+біогумус),у мене теж таке було-вдалось врятувати половину кріптокорин і то відгнили майже всі листки але відросли нові.
Я би спробувала підмінити 30-50% води.
Листки видалити ті що вже майже розчинились і ті що почали розчинятись,але аккуратно,щоб вони не розлітались по акваріумі.
thomas85
21.09.2010, 16:11
Тобто вони не переносять різкої зміни температури? Зазвичай при піднімі води температура в мене падає до 24 по мірі заповнення десь за 5 хв і потім поступово від обігрівача до ходить до 27. Але таке дійство відбувається завжди а відреагували аж тепер? І що мені далі з ними робити ? По їхньому зовнішньому вигляді я бачу, що вони вже не відновляться((( вони скижають не тільки старі листки а й свіжовипущені(((
KSENIA & RUSL@N
21.09.2010, 16:17
thomas85, А навіщо взагалі тримати таку високу температуру в акві?
Вистачить 24,якщо є скалярії то максімум 26.
У мене при підмінах(лию холодну воду зразу з крана) падає температура з 26(була би менше,бо немає обігрівачів,але в квартирі жарко) до 22 і все нормально.
thomas85
21.09.2010, 16:25
В акві плавають рамірези. До тепер ведуться спори при якій температурі вони можуть повноцінно жити. Хтось каже що при 24 нормально живуть а хтось каже що треба мінімум 26 , а я вирішив перестрахуватись і тримаю при 27 причьому така температура від початку запуску акваріума нерахуючи літа коли було 30-31. незнаю що сталося завжди вважав криптокорину сильною рослиною яка живе в мене роками а тут така халепа.
KSENIA & RUSL@N
21.09.2010, 16:32
thomas85, зроби так як я кажу(пост 3),може ще врятуєш!
Зріж всі ушкоджені листки.
thomas85
21.09.2010, 16:40
ок пропробую шось зробити але думаю що вже запізно, 95 відсотків листків вже вражені. Я занадто довго зволікав((
thomas85
21.09.2010, 16:54
KSENIA & RUSL@N, їх краще може витягнути з грунту чи так постригтит? просто боюсь що щось пропущу і лишу гнилий листок там живого не багато лекше все витягнути може а потім знов посадити?
KSENIA & RUSL@N
21.09.2010, 17:41
thomas85, не пересажуй,бо можуть тоді взагалі загинути.
Можеш видалити тількі ті кущі що повність вже розчинились.
thomas85
21.09.2010, 17:45
Підстриг під нуль, рослини лишив в грунті, замінив 50 відсотків води, просифонив дно від залишків. Будем бачити, що з цього вийде. Хоча прогнози оптимістичні, всюди пишуть що після такого крипти не скоро но відновлюються.
Не скоро але відновлюються*RTFM*
Така хвороба часто буває спонтанно і без причини.Вмене таке було з венда браун тропіка червона всього через те що дав на 1 каплю більше макро.Доречі мої крипти родственні теж нещодавно почали розчинятьсь , але вже відновлюються без бедь якого втручання.
Мушу сказати, що в твердженні про ускладнене співіснування криптокорин і валіснерій є частина правди. В мене така ж ситуація. Поруч вони не ростуть.
Ruslaxaподивіться коли була створена тема:mad:*RTFM*.
Мушу сказати, що в твердженні про ускладнене співіснування криптокорин і валіснерій є частина правди. В мене така ж ситуація. Поруч вони не ростуть.
Як намене немає тут нічого правдивого , вмене в 20л росте 40 кущів валіснерії і близько 10 кущів крипт 2-ох різновидів і все гарагд.
Александр11
16.10.2010, 10:32
Ruslaxaподивіться коли була створена тема
А час створення теми впливає на актуальність питання? Людина дала коментар, висказала свою думку, а ви:mad:.
У мене в колекції 10 видів криптокорин, і 3 види валіснерії.
Ті крипти що ростуть біля валіснерії значно поступаються тим, що ростуть поодаль. Причина скоріш за усе в тому, що валіснерія дуже швидко росте, і поглинає дуже багато поживних речовин, в результаті крипти трохи голодають. Підкоріневе підживлення значно покращує ситуацію.
На актуальність питання це звичайно невпливає , але коли я лише зареєструвався на форумає мені таке теж багато розумників писало от я і наслідую:D.Вибачайте , нікого образити нехотів:(.
Повність погоджуюсь з вами , погіршити ріст крипт валіснерія може лише "виївши" усе кореневе підживлення.Але (як подають деякі примірники)ніяких шкідливих речовин вона вводу не виділяє.Таке можуть тільки деякі дуже рідкісні рослини наприклад барклаї і то лише окремі різновиди.
Александр11
17.10.2010, 11:47
ніяких шкідливих речовин вона вводу не виділяє
Згоден............ *THUMBS UP*
Та взагалі-то пмтання ніби не повинно викликати суперечок. Не чув , щоб хтось заперечив ось це:
Рассмотрим классический пример «несовместимой» пары — валлиснерия и криптокорина. Считается, что эти растения не уживаются в одном аквариуме. В чем причина? Валлиснерия — одно из самых неприхотливых аквариумных растений. Она хорошо развивается в условиях слабого освещения при низкой концентрации углекислого газа в воде и значениях рН=6,5—8. Многие криптокорины можно содержать при рН=6,5—7,5, то есть нейтральная реакция рН=7 подходит обоим растениям. Однако криптокорины предпочитают примерно вдвое большую освещенность, чем валлиснерия, которая в этих условиях сильно страдает от обрастания листьев водорослями. Согласно имеющимся данным, криптокорины нуждаются в постоянном присутствии в воде ионов двухвалентного железа, высокие концентрации которого валлис-нерия плохо переносит. Но самое главное состоит в том, что для нормального развития криптокорин концентрация углекислого газа в воде должна быть в семь с лишним раз выше, чем для валлиснерии.
Проанализировав все вышеизложенное, нетрудно убедиться, что возможен компромисс, если валлиснерию размещать по боковым стенкам аквариума, где наблюдается недостаток освещения, связанный с тем, что цоколи люминесцентных ламп не излучают света. Кроме того, нужно обеспечить минимально необходимое поступление железа в воду для криптокорин (не угнетающее развитие валлиснерии) и оптимальное количество углекислого газа (около 15 мг/л) при рН~7. Криптокорины же следует сажать в местах с подходящей для них освещенностью, то есть вблизи центра аквариума. Решить проблему с освещением можно и другим путем, осветив весь аквариум слабым источником, например одной флюоресцентной трубкой, при высоте водоема 35—40 см. Этого света вполне достаточно для валлиснерии, а заросли криптокорин можно дополнительно подсветить небольшими лампами накаливания с рефлекторами. Таким образом, и валлиснерия, и криптокорины в одном и том же аквариуме будут расти и размножаться, не мешая друг другу, так как основные гидрохимические параметры будут находиться в допустимых пределах для всех растений, а избыток углекислого газа, предназначенный криптокоринам, не повредит и валлиснерии, потому что определяющим фактором для них явится освещение.
С.М. Кочетов Мир водных растений
Я непогожусь лише з тим що валіснерії нелюблять яскраве освітлення і при ньому обростають водорослями.
Наведу 2 приклади:
1.Аква 20л , тимчасово поставив лампу накалу 30 Вт бо економка перегоріла .Отак вона там вже 2 місяці стоїть і все гаразд.В акві пучок валіснерії (30-40 шт) , крита родственна(7-8 шт) і крипта понтидерієва(7-8 шт)папороть індійська (1 шт).Валіснерія розташована під самою лампою і водоростей немає зовсім , а кількість її збільшується просто на очах.
2.Аква 70 л травник.Рослин навалом близько 20 різновидів.Світло 0,7 Вт/л.Подача СО2 з бражки.Під лампою росте валіснерія нана.Водоростей і близько нема, по рослині видно що умови її повністю задовільняють (3 дні після покупки кущ випустив стрілку).
Я звичайно неоспорюю наведену вище статтю , а лише навожу приклад з власної практики.
Я звичайно неоспорюю наведену вище статтю
чому би й ні. Ви, на мою думку, цілком слушно звернули на це увагу. Я навів цю цитату лише тому, що не зустрічав аргументів, щодо принципової несумісності криптокорин та валіснерій.
Тема старенька, але, щоб не плодити інших...
Таке питання по криптах.
Маю декілька видів (всі прописані в профілі). В основному посадженні 2,5 тижні тому. Роственна в акваріумі уже більше місяця - листочки випускає.
Так ось і питання: як вона повинна рости? у мене стелиться по грунту. На фото, які бачив в інтернеті вона росте кущиком, а моя по грунту. В чому може бути причина? Чи так і повинна рости? Понтедериеволистна росте така як на фотографіях.
p.s. Світло 0,6 вт/л. СО2 нема
В природі вони так і ростуть, намагаються захопити якомога більшу площу. Буде тісно будуть інакше рости.
тимчасово поставив лампу накалу 30 Вт
А хто Вам сказав, що під лампою розжарювання мають масово плодитися водорослі? На мій погляд, лампи розжарювання - це найкращий спосіб освітлення, проте, на сьогоднішній день, надто дорогий.
Нині ні у кого не зустрічаю таких гарних лобелій (які і цвіли неодноразово) та людвігій, які колись росли у мене саме під лампами розжарювання, хоч у багатьох є і супер - пупер освітлення з лампами МГ, Т5 і подачею СО2.
Так ось і питання: як вона повинна рости? у мене стелиться по грунту. На фото, які бачив в інтернеті вона росте кущиком, а моя по грунту. В чому може бути причина? Чи так і повинна рости? Понтедериеволистна росте така як на фотографіях.
Місця багато, освітлення вистачає, рослин мало - росте як у Вас, стелячись біля поверхні грунту. Буде більше рослин, стануть заважати одна другій, закриваючи доступ до світла - будуть рости вверх, так як Ви бачили на фотографіях. Взагалі більшість криптокорин відносно невибагливі до освітлення та стану грунту і не переносять лише різких змін параметрів води.
А хто Вам сказав, що під лампою розжарювання мають масово плодитися водорослі?
Я саме заперечував це
Валіснерія розташована під самою лампою і водоростей немає зовсім
А от щодо цього заперечу
таких гарних лобелій (які і цвіли неодноразово) та людвігій, які колись росли у мене саме під лампами розжарювання
Лампи розжарювання мають спектр з великою долею чероних променів.Якщо їх комбінувати з економками чи Т5-Т8 з К 6000 і більше то звичайно рослини ростуть чудово.Креще ніж при використанні ламп одного типу з тим самим спектром.Але при освітленні акви тільки лампами розжарювання спектр сильно впливає на зовнішній вигляд рослин.З власної практики:
-В людвігій видовжуються міжвузля і лиски зменшуються і набувають ланцетної форми.
-Ехінодорус крапчатий має червонуватий колір листя і випускає стрілку значно пізніше кущів під нормальним освітленнм.
-Валіснерія цвіте:D.
-Х.мікрантемойдес починає стелитись по грунту і випускати коріння по стеблу.
vBulletin версії 3.8.4, © 2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.
Переклад: © Віталій Стопчанський, 2004-2009