Показати повну версію : Відсадник для рибок своїми руками!
Терлецький Дмитро
02.12.2010, 17:35
Родильный бокс для мальков марки "Сделай сам"
Существует целый ряд методов разведения, преследующих цель оградить мальков сразу после рождения от прожорливых врагов и даже собственной матери. В качестве примера я хотел бы представить здесь "родильный" бокс для мальков собственного изготовления. Он сконструирован специально для аквариумистов, не имеющих отдельных выростных аквариумов, но желающих получить потомство. Из ПВХ-трубок (20мм), четырех ПВХ-уголков, мелкосетчатого сачка с отпиленной ручкой и нескольких стяжек, я конструирую боксы размерами 25x20 см (в зависимости от величины сачка).
http://www.aquariumhome.ru/images/content/articles/2010/01/box1.jpg
Детали для конструирования "родильного" отделения. Фото: В. Кохзик
http://www.aquariumhome.ru/images/content/articles/2010/01/box2.jpg
"Родильный" бокс для мальков марки "Сделай сам" в общем аквариуме
В общем аквариуме рамка из трубок плавает на поверхности, а сетка находится в воде. В бокс помещаю одну или несколько беременных самок. Имеющиеся в продаже специальные нерестовые садки, по моему мнению, очень малы. Яванский мох или пучок синтетических ниток будут служить дополнительной защитой от самки. После того, как самка вымечет 30-40 мальков, отсаживаю ее назад в аквариум. Теперь мальков можно целенаправленно кормить в садке.
Существуют другие методы разведения, как перегораживание аквариума и "платимат". Слово произошло из двух компонетов "платипецилия" + "автомат". Устройство представляет собой систему из трех отсеков: "родильного" отсека с крупной сеткой, через которую новорожденные мальки попадают в улавливающий отсек. Из него вода засасывается через отверстие, перегороженное мелкой сеткой, в фильтрующий отсек, а оттуда обратно в "родильный". Мальки же остаются в улавливающем отсеке.
Через две-три недели мальков можно подсадить к взрослым рыбам. В первые дни жизни мальков кормят два-три раза в день науплиями артемии и пылевидным сухим кормом. Через неделю рацион можно дополнить циклопом и дафнией.
При рождении длина мальков Xiphophorus helleri "Jalapa" составляет 10 мм. Через месяц в них уже 22 мм. В пять месяцев длина молодых самцов равняется 5,5 см, у них начинает развиваться гоноподий и отрастать меч. У этой морфы меченосца Геллера самцы приобретают окраску поздно. Может пройти целый год, прежде чем Вы сможете насладиться всем великолепием рыбок. Мне особенно нравится в этой морфе то, что все мальки развиваются очень равномерно, и среди самцов нет "акселератов" и "ретардантов".
Среди диких форм живородящих карпозубых существует много видов, которые заинтересуют благодаря своей окраске. Проблема заключается в их приобретении. Остается надеяться, что и в будущем среди аквариумистов будет достаточно энтузиастов, занимающихся содержанием и разведением диких форм живородок.
Вольфганг Кохзик
http://www.aquariumhome.ru/article99.htm
Терлецький Дмитро, То все добре,але ровер вже вигаданий .Так така конструкція має право на життя.але зараз існує стільки відсадників для народження молоді,а також для подальшого їх вигодовування,що ... Я розумію ,що можно тим скористатись.але чому не скористатись тим ,що є на разі в користуванні акваристів. Та випробувано десятиліттями.То моя думка і все.
Терлецький Дмитро
02.12.2010, 21:43
navy, саморобний відсадник такого плану, є ліпшим оскільки його можна зробити більного обєму ніж магазинний, також використовувати не тільки для народження і підрощення молоді, а й для селекції живородящих( не виділяти ж на пару риб , цілий акваріум).
Александр11
02.12.2010, 22:32
Думаю
для селекції живородящих
Навряд підійде. Бо в таких маленьких розмірах жити і розмножуватися вони навряд чи зможуть, та і гупаки такі любвеобільні, що сіточка може не допомогти.
Ну, робити відсадники чи ні - це справа індивідуальна. Колись робила, тепер купую готові.:)
для селекції живородящих( не виділяти ж на пару риб , цілий акваріум).
А от для селекції живородящих(хоча б однієї лінії), потрібно 3-4 акваріуми:)
Терлецький Дмитро
02.12.2010, 22:39
vi_ki, тут мова не йде про акваріуми, щоб відсадити самця і самку для спарювання можна і обійтись таким відсадником.
Александр11, форму і розмір відсадника можна зробити різною.
Александр11
02.12.2010, 22:50
Терлецький Дмитро,
форму і розмір відсадника можна зробити різною.
А зміст робити великі відсадники, якщо краще зробити окремий акваріум( я маю наувазі для селективних робіт)
щоб відсадити самця і самку для спарювання можна і обійтись таким відсадником
А як угадати коли вони захочуть спарюватись, і сітка невбереже самку від інших самців. У мене через скло і то витанцьовують і труться об скло.
Терлецький Дмитро
02.12.2010, 22:54
А зміст робити великі відсадники, якщо краще зробити окремий акваріум( я маю наувазі для селективних робіт)
кому, як більше пообається, це не промисловий варіант, можливо у когось в хаті нема місця щоб ставити додатково 2-4 акваріуми. :)
А як угадати коли вони захочуть спарюватись
не потрібно нічого вгадувати.
Александр11
02.12.2010, 23:00
Терлецький Дмитро, Зрозумійте, відсадник хороший, і потрібний але не для селекції.
Для тимчасового розміщення мальків чи навіть ікри підійде чудово, а для селекції, навіть якщо в
хаті нема місця щоб ставити додатково 2-4 акваріуми
не підійде. Бо селекція і утримання риб це різні речі.*THUMBS UP*
Терлецький Дмитро
02.12.2010, 23:02
селекція і утримання риб це різні речі.
цілком з вами погоджуюсь. *DRINK*
Родильный бокс для мальков марки "Сделай сам"
"родильный" бокс для мальков собственного изготовления.
Як казав Штірліц "Завжди краще запам'ятовується остання фраза" так получилось і в мене :D якщо читати на одному диханні.
Яванский мох или пучок синтетических ниток будут служить дополнительной защитой от самки.
Тут можна використовувати любі рослини які є в наявності - роголисник, елодею, кладофору, риччию та навіть пістію з добре розвинутою кореневою системою, пострижені частини таких рослин як амбулія, людвігія і ін.
Такий тип відсадника хороший для живородок, ніколи не пробуйте використовувати відсадник в аквах де є більші ікрометальні риби, бо вони або перевернуть такий відсадник, маючи набагато більше сили або я раз був свідком як скаляри спочатку оглушили сильним ударом, а потім "втягували" через стінку 6-7 мм малька і за кілька прийомів з'їдали.
Також використовую відсадник такого типу,розміром 20Х20см,попробував з часом його трохи вдосконалити,зробивши дно з прозорої пластикової папки для файлів.Це зручніше,бо не дає корму проходити через сітчасте дно і затримує його.Одного разу запустив туди личинок анциструса,і на другий день не знайшов жодної,перевірив на відсутність дірок,їх не було..Тоді також зробив висновок,що личинок,які поприклеювались до стінок,просто засмоктали ззовні риби,які саме,важко сказати.Тому,Руслан має рацію в тому.
Терлецький Дмитро
03.12.2010, 11:34
Ще одна перевага такого відсадника - він плаває на поверхні, а магазинний потрібно закріплювати, не завжди це вдало получається, особливо коли на акваріумі є кришка (через один необачний рух вся конструкція може піти на дно)
я сделал отсадник из пластиковой коробки из под "салата морская капуста" прямоугольная форма, прозрачный. по кругу наделал дырочек нагретой разогнутой скрепкой - кинул туда немного растений и плавают там, растут не жалуются :)
http://s56.radikal.ru/i154/1101/15/6284a5d3a808t.jpg (http://radikal.ru/F/s56.radikal.ru/i154/1101/15/6284a5d3a808.jpg.html)
http://s58.radikal.ru/i160/1101/6c/a729ca1e31c3t.jpg (http://radikal.ru/F/s58.radikal.ru/i160/1101/6c/a729ca1e31c3.jpg.html)
общий вид - ссори ещё не придумал какой фон приклеить
http://s41.radikal.ru/i093/1101/f2/42b8cb8569d1t.jpg (http://radikal.ru/F/s41.radikal.ru/i093/1101/f2/42b8cb8569d1.jpg.html)
TAPAKAH, я також робив приблизно таке ж, тільки використав нижню частину пластикової 2л. пляшки з-під мінералки. Але... Через зроблені дирки вода з акви внаслідок створюваного відсадником тиску практично за декілька секунд затоплювала його. Як ви підтримуєте плавучість відсадника?
TAPAKAH Як ви підтримуєте плавучість відсадника?
сделал из скрепок крючки - скрепки нержавейки, и просто прицепил его на стенки аквариума - даже при поднятии крышки он абсолютно нормально держится, можно и пенопласт но мне не нравится когда он плавает по всей акве:)
Терлецький Дмитро
18.02.2011, 01:30
Сьогодні нарешті зробив плаваючий відсадник, обємом близько 20л.(получився чуть завеликий*JOKINGLY*) Використовую його в якості родильного боксу для живородки.
http://i075.radikal.ru/1102/51/339c5c709350.jpg
http://s39.radikal.ru/i086/1102/23/c817bb76505d.jpg
http://s59.radikal.ru/i166/1102/bd/85587f565819.jpg
Собівартість такого відсадника меньша ніж 10грн.
Собівартість такого відсадника меньша ніж 10грн.
Маючи порожні 6л баклажки з-під води і мінімум часу на виготовлення за 15-20 хв виготовляється найпримітивніший відсадник на перші 2-3 тижні життя малька, який чіпляється s-подібним гачком за край акви. Корисна ємніть десь до 5л.При цьому точно ніхто не буде "засмоктаний" чи "оглушений", що можливо при використанні матеріалу.
http://www.aquaforum.lviv.ua/forum/attachment.php?attachmentid=8587&stc=1&d=1298028669
http://www.aquaforum.lviv.ua/forum/attachment.php?attachmentid=8585&d=1298028669
Розміщаю його навпроти викидної течії від компрессора, тим самим покращуючи аерацію в середині відсадника. Сифонка залежить від кількості малька, в мене при 14 шт.: 2-3 рази в перший тиждень, а далі через день і кожен день. Більше трьох тижнів тримати там малька не рекомендую (хіба що там 1-2 шт).
thomas85
10.08.2011, 12:10
Хочу зробити подібний відсадник http://www.arowana-im.com.ua/images/otsadnik_setka_trixie_xl.jpg з алюмінієвого дроту 0,5 см та сітки. Дріт не ізольований. Алюміній багато біди натворить в акві? (креветок нема)
Терлецький Дмитрo
14.08.2011, 13:05
thomas85, краше купити ізольвагий, метр коштує гривень з копійками.
Якшо в акві є ребра жорсткості, то краже робити квадратний відсадни і ставити його на ребра, тоді дріт не буде мати контакту з водою і взагалі це найкращий варіант, бо відсадник не потрібно закріплювати, а просто його поставити на ребра жорсткості.
thomas85
14.08.2011, 14:52
Терлецький Дмитрo, Я думав дріт набагато дорощий. але якщо так тоді куплю. Думав на гачки за бокову стінку зачепити, можливо і на ребра покладу за ідею дякую.
Пропоную Вашій увазі, мій бюджетний відсадник. Його можна використовувати, наприклад, для народження мальків гуппі.
Для його виготовлення не потрібно витрачати зайвих коштів,лише купити банку морозива і з'їсти його із задоволенням (не викидаючи банки*NONO*, і при тому не забруднюючи навколишнє середовище:-!)
Підручні засоби: банка:), викрутка, самонаріз, канцелярський ніж(або бритвене лезо).
Самонаріз всверлюємо в банку, завдяки чому утворюються одинакові отвори.
Канцелярський ніж(або бритвене лезо), потрібні для обрізки гострих внутрішніх виступів, утворених від всверлення*RTFM*
Ну ось-готовий виріб, вже в робочому вигляді:cool:
16494
Доречі, відсадник, завдяки своїм боковим відступам, дуже добре тримається на плаву*THUMBS UP*
Александр11
01.02.2012, 20:51
Самонаріз всверлюємо в банку, завдяки чому утворюються одинакові отвори.
А не краще горячою голкою, чи шилом?:)
А не краще горячою голкою, чи шилом?
Думав і про голку, і про шило:D але є один недолік, навіть два:
перший-получаються трохи не однакові отвори і жовто-чорно-коричневі сліди біля них (спотворюється вигляд);
другий-неприємний запах по квартирі:D:-!
miuller75
01.02.2012, 22:09
Для гарних отворів у пластику можна використати голку від шприца 20 мл. Холодна голка легко проколює пластик.
Для гарних отворів у пластику можна використати голку від шприца 20 мл. Холодна голка легко проколює пластик.
Діаметр отвору (від такої голки) не дає можливості для нормальної циркуляції води всередині посудини.
Діаметр отвору (від такої голки) не дає можливості для нормальної циркуляції води всередині посудини.
Через отвори від саморізу новонароджний мальок живородки, випливе назовні. Який сенс такого відсадника? Тому, отвори робляться або голкою від шприца, або розкаленою швейною голкою(чим більше дірок, тим краще). Для кращої циркуляції, закріпляється навпроти вихідної трубки фільтра, або просто киньте в нього розпилювач.
miuller75
02.02.2012, 07:27
Перепрошую, але в мене вода циркулює нормально, я перевірив і вже два роки використовую цей відсадник.
Через отвори від саморізу новонароджний мальок живородки, випливе назовні. Який сенс такого відсадника?
Я перепрошую, але самонарізи є різної товщини:p Те, що на фото отвори виглядають великі, так це тому, що фотографував з близької відстані:cool: Тому так різко заявляти,що нема сенсу у такому відсаднику, не варто*NONO*
p.s.А на рахунок-"пропалки", я вже писав вище...*RTFM*
Перепрошую, але в мене вода циркулює нормально, я перевірив і вже два роки використовую цей відсадник.
Я запропонував свій варіант, а використовувати його Вам чи ні, то це вже Ваша справа;)
miuller75
02.02.2012, 14:43
А крім запропонованого варіанту ви стверджуєте, що вода не циркулює. А це не так.
b_andriy
02.02.2012, 15:15
Я також робив з 6л пластикової посудини, правда кріпиться в мене на присосках, дирки шилом
А крім запропонованого варіанту ви стверджуєте, що вода не циркулює. А це не так.
Я не казав і категорично не стверджував, що вода ВЗАГАЛІ НЕ ЦИРКУЛЮЄ*NONO**RTFM*
І взагалі, тут можна придертися до будь-якого слова чи фрази,якщо Вам щось категорично не подобається.
Звертання до всіх!
В темі був представлений даний відсадник як варіант, і все конкретно пояснено щодо його виготовлення. Кожен при власному бажанні може його виготовляти по своїх принципах-це ж не є "запатентований виріб", що його не можна корегувати, видозмінювати і т.п..
Подобається- використовуйне, не подобається-не використовуйте*DRINK*
З повагою-SLIRA
b_andriy
Присоски теж не поганий варіант-треба попробувати*THUMBS UP*
b_andriy
02.02.2012, 16:08
b_andriy
Присоски теж не поганий варіант-треба попробувати*THUMBS UP*
Спочатку думав не надійно , але шоб відірвати їх від скла треба добре постаратись + по висоті регулюю і можна вцепити на ту стінку де є ребро жорсткості, гак там не піде
Спочатку думав не надійно , але шоб відірвати їх від скла треба добре постаратись + по висоті регулюю і можна вцепити на ту стінку де є ребро жорсткості, гак там не піде
Тут ще плюс в тому, що посудину не носить по акваріуму від течії*THUMBS UP*
Я перепрошую, але самонарізи є різної товщини
Меньше одного міліметра?:p
Дуже часто трапляється,що мальки гуппі, мечоносця, пецилії,зі свистом пролітають через сітку в сачку, навіть мальки деяких видів малавійців, якимось чином опинялись назовні відсадника, дірки якого були пропалені шилом, тому доводилось відсадники переробляти, пропалюючи тонкою голкою.
p.s. І не нервуйте - це не критика, а лише порада - не наступайте на чужі граблі :)
Кійко Микола
17.04.2012, 08:16
SLIRA, Я робив такий самий відсадник тільки як на мене краще робити дірки нагрітою голкою*DRINK*
Кійко Микола, це все вже обговорювалось у попередніх постах:)
І ще одне, при написанні допису-треба дивитись на дату останнього*RTFM*
vBulletin версії 3.8.4, © 2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.
Переклад: © Віталій Стопчанський, 2004-2009