Показати повну версію : Допоможіть підібрати освітлення в акваріум !!!
Акваріум 800х400х600 (600-висота) допоможіть підібрати освітлення..Усім дякую...Фінансова сторона не хвилює, головне щоб якісно і надовго.Планую тримати рибок і побільше рослин.
Висота 60 см досить багато - став МГ
Tarik_Nikita
08.10.2008, 09:34
http://www.arowana-im.com.ua/index.php?cPath=45_125&sort=products_sort_order&page=2
Для доброї поради потрібно більше інфо.
Якщо це планується бути густо засаджений травник з СО2 то відповідно треба по мах підібрати .
Mіж МН і Т5 HO я б пішов з Т5 HO,можна робити самому або купувати на подобі
http://aquamir.kiev.ua/rubric38/item799/
розмір і потужність потрібно підібрати.
також важливо які рослини плануемо садити.
Mіж МН і Т5 я б пішов з Т5
Т5 60 см непроб"є, а нарощувати подужність кількістю ламп - невігідно бо збільшення лап це збільшення затрат на електроенергію.
PS:
Все що я пишу стосується травника, тобто СО2, добрива, вибагливі рослини. Якщо аква рівня "замок, пластикова рослина, кольоровий грунт" то ніякого МГ непотрібно - просто дві трубки Т8 щоб рибок видно було :)
:)
Тепер просвітить.
T5 i t5 HO різні речі, вибачайте за непорозуміння.
Vitalik_only
03.01.2009, 03:03
Всім привіт! Рішив обзавестися акваріумом! Розмір банки 80х30х45....реальних майже 100 літрів. В стандартній кришці стоїть одна лампа daylіght на 18Вт Т8. Що порадите ще доставити, щоб було оптимальне освітлення??? Рослини планую тримати невибагливі..., з рибок скалярії, барбуси, гупії...
Якщо є місце то достав ще одну лампу на 18 ват.
Vitalik_only
03.01.2009, 12:00
Проблема в тому, що там немає місця, хіба кришку розламувати! Може будуть якісь пропозиції на рахунок інших ламп!
Як зможете,то доставте по краях цоколі для маленьких економок.або тре робити нову кришку:D
Вирізати отой короб що в середені кришки, ЕПРА прикріпити ззовні, на задню частину кришки.
Охват Марьян
04.01.2009, 13:21
в цей світильник лампу не доставиш.......але можна вирізати короб з середини і в "епіцентрі/нова лінія" можна купити герметичні світильники по одній лампі - тоді можна туди поставити і дві і три лампи :)
Привіт всім!!!в мене акваріум 56д-28ш-47в, підкажіть будь-ласка які лампи краще?щоб рослинам добре було і рибки гарно виглядали!
звичайно багато всього написано з того приводу але цікавить саме такий випадок коли глибина 45 см. Я поставила одну лампу Т5 на 8W(6400K) і Т8 на 15W(незнаю скільки вона К має)
Tarik_Nikita
07.02.2009, 13:36
Мар"ян так гарно написав в сусідній темі http://www.aquaforum.lviv.ua/forum/showthread.php?t=726 :)
а ну ясно...в мене просто камінці почали вкриватися коричневим нальотом думаю що то світла маловато напевно...
Tarik_Nikita
07.02.2009, 17:31
...воду скільки і як часто підмінюєш? губку від фільтра коли чистиш?
Доброго вечора. Маю акваріум на 340 літрів реальних (габарити: 120 см ширина, 60 см висота, 55 см ширина). Хочу поставити 4 лампи Сільванія Гролюкс на 54 Вт, і 2 лампи Сільванія Гролюкс теж на 54 Вт. Плюс до них баласти 3 шт. ELT 2*54 щоб їх запалити.
Питання:
1. Чи правильно я підібрав набір, як буде нагріватися акваріум.
2. Чи поставити метал-галогенові лампи, як буде нагріватися акваріум.
60 см для Т5 трошки вже забагато, я би на таку висоту ставив МГ
До Остапа: Ви плануєте робити травник чи загальний акваріум?
Bil'we byde travnuk. Xo4a spo4atky dymav zrobutu zagal'nuu
Ну якщо з часом плануєте травник, то погоджуся з RVV - потрібно ставити МГ. Просто, коли спочатку буде загальний акваріум, МГ повістьте вище, десь тас 30-40см від поверхні води. Коли будете робити травник, тоді опустите світильник ближче до води, щоб збільшити освітленість дна.
Vovasambir
21.02.2009, 15:35
Як ви вважаєте люмінесцентна лампа 8W T5 на акваріум 80 літер це нормально для хорошого росту рослин?:??
При такій кількості світла на 80 літрів можна бачити що є в акваріумі, але не більше. Впринципі цього цілком достатньо для утримування риб.
8 / 80 = 0,1 ват на літр.
Для утримування рослин мінімально рекомендована потужність 0,3 ват на літр, нормальна потужність від 0,5 ват на літр, при чому ці рекомендації стосуються в основному стандартних акваріумів з висотою водяного стовпа до 45 см, якщо акваріум вищий то потрібно використовувати лампи МГ.
Vovasambir
21.02.2009, 17:09
А можна купити потужнішу лампу??Чи треба прикріпити ще 2??
Все буде залежати від того яка у Вас буде кришка,тоді щось будете міркувати.:)
Все можна якщо підійти творче із смикалкою ;-)
Маю наступну ситуацію:
Акваріум 90д-45в-45ш хочу зробити кришку порадьте які краще лампи поставити Т5 якої фірми і скільки W,і ЕПРУ.:confused:
P.S.Для рослин і рибок
Нічого не маю проти МГ(хочу також спробувати), але не потрібно з них починати. Для прикладу ця грядка(це просто грядка, а не впорядкований акваріум) росте під 4хТ5 по 36вт при висоті 65 см. Різниця між фото 5 тижнів.А починати з МГ це хіба що водорості вирощувати.
Купив лампи Slim Fluorescent Lamp T5 дві по 13W і дві по 14W аква на 120л. висота 50 см. і думаю чи вистарчить цього для освітлення? Підскажіть!!!
та по ідеї має бути нормально...хоча я недуже в даному питанні спец бо сама довго з світлом возилася...але якщо рахувати по 0,5 W на л то в вас мало бути 60 W а є 54 але я думаю в вас немає 120л води :)
PARTAGAS
05.05.2009, 22:14
питання просте але всеж....аквас 50л, чи можна встановити звичайну лампу розжарювання на 40в цього буде достатньо ?// дякую ..:)
Ви ж розумієте,що яке питання така відповідь.Можно відповісти ТАК і це буде достойна відповідь:)Виж не пояснили,для чого будете використовувати,данну акву.:D
PARTAGAS
05.05.2009, 22:31
:D:D ой затупив ттрохи :D..аквас плануеться маленький травник ось і все :D
Ну мені б було шкода грошей сорокаватну лампу ганяти я б поставив під стандартний патрон ватт на 15
PARTAGAS
05.05.2009, 22:33
так на 15 в буде маловато для рослин ...:D
Я б зробив комбіноване світло Т8(або аналог)+жарівка,або енергозберігалка.
Ну в мене стоїть дві лампи по 20 і дві по 11 ітого 62 ватти на 100 літрів і нормально .
PARTAGAS
06.05.2009, 09:58
Ну в мене стоїть дві лампи по 20 і дві по 11 ітого 62 ватти на 100 літрів і нормально .
так у мене не 100л а 50л :)
А кришка до акваса в Вас вже є, чи будете робити? Якщо є тоді треба дивитись що туди можна поставити, якщо ж будите робити тоді на мою думку є два варіанти:
1: Варіант пана navy.
2: Зробити освітлення з 1 або 2 енергозберігалок (дешевший варіант)
Я би поставив 2 енергозберігалки по 15-18 Ват з спектром 2700-4200
Vitalik_only
06.05.2009, 12:05
можу дати пораду, як зробити дешевий і гарний на вигляд світильник---купляєш каналізаційну трубу, розрізаєш її (не пополам, а шоб була менша частина) ставиш туди кріплення, патрони і лампу, зверху ззаду закріпляєш епру і обклеюєш ораклом (всередині дзеркальним) а зверху під колр меблів, чи який подобається! ось і весь рецепт
PARTAGAS
06.05.2009, 12:40
[QUOTE=Fadeev;12145]А кришка до акваса в Вас вже є, чи будете робити?
кришка е, аквас самоклей ,тому кришка звичайне скло обклеяне оракалом и приклеяний патрон від звичайної жарівки :)
Ну тоді поставте 1 енергозберігалку на 25 ват
PARTAGAS
06.05.2009, 13:06
[QUOTE=Fadeev;12148]Ну тоді поставте 1 енергозберігалку на 25 ват[/QUOT
гаразд ..дякую ..:D
Vitalik_only
06.05.2009, 16:05
А аквас довгий? Бо одна енергозберійка не зможе освітити, того що вона більш підходить для точкового освітлення. Доклейте собі ще один патрон, якщо є можливість.
PARTAGAS
06.05.2009, 16:25
аква довжиною 50 см.. доклеїти можна але потрібно зрізати стару бо вона по середині приклеїна ..буду пробувати ...:)
PARTAGAS
07.05.2009, 18:53
продовжу правда вже про друге ,про лампу ,і так попала мені на халяву лампа Філіпс 30w 33/640 питання чи можна її поставита в аквас , чи буде подобатись моїм рослинкам такий спектр? о замутив ....:D:D:D:D:D:D:D:D ой там ще буковки ТL-D///
Ну ,якщо нахаляву то ставте:D,чого ввагаєтесь,а рослинки із часом Вам дякую скажуть.:)А то ми зараз розподіляємо,ще не знайдений скарб.:)
PARTAGAS
07.05.2009, 22:33
:Dну якщо рослини будуть вдячні то буду ставити ..спасибі за пораду ..,а халява вона така штука що може вилізти боком ,тому й питав щоб було надійно :D:D
Ця лампа дає світло яке колись було у старих ламп типу ЛД(сподіваюсь знаєте:)).Тому разом із енергозберігаючою лампою на 2700 К,буде саме то*THUMBS UP*.
Ця лампа дає світло яке колись було у старих ламп типу ЛД(сподіваюсь знаєте:)).Тому разом із енергозберігаючою лампою на 2700 К,буде саме то*THUMBS UP*.
Привіт Марян. До лампи Т8 Sylvania GroLux Що краще підібрати?
nazar001
07.07.2009, 10:27
в мене також каміння покриваються коричнивим нальотом !!! воду міняю 1 у тиждень 25% (також чищу губку від фільтра )!! аква на 50 л стоять дві лампи 18 Ват !! що може спричиняти це ??
в мене була така ж проблема...вирішила її зменшенням світлового дня...тобто раніше світилося 12 год був наліт, тепер стало 9 год наліт пропав :)
Tarik_Nikita
07.07.2009, 14:51
в мене в 40 літровому був теж страшний наліт (бурі водорослі)- запустив котушок і меланій і о чудо, акваріум просто "блищить" :) (при тому, що воду там підмінюю раз в місяць, а то і рідше)
PARTAGAS
07.07.2009, 17:50
в мене в 40 літровому був теж страшний наліт (бурі водорослі)- запустив котушок і меланій і о чудо, акваріум просто "блищить" :) (при тому, що воду там підмінюю раз в місяць, а то і рідше)
в мене виникає логічне питання як тоді боротися з меланіями і катушками ??.вони ж плодяться як скаженні :D:D , а світло повино підбиранися експерементальним шляхом .
Tarik_Nikita
07.07.2009, 18:42
в мене виникає логічне питання як тоді боротися з меланіями і катушками ??.вони ж плодяться як скаженні :D:D , а світло повино підбиранися експерементальним шляхом .
та як, руками і ще раз руками:D . Світла, до речі, 15 ватна енергозберігалка 2700к
PARTAGAS
07.07.2009, 18:46
:Dтаке щастя руками все не вигрибеш .......воно буде про про себе напоминати дуже довго ..:D:D
Tarik_Nikita
08.07.2009, 11:19
:Dтаке щастя руками все не вигрибеш .......воно буде про про себе напоминати дуже довго ..:D:D
для мене це дійсно щастя:D:D:D, оскільки саме воно встановило баланс в банці (інших причин просто не могло бути), де близько року справи були кепські.
PARTAGAS
08.07.2009, 18:37
ну якщо дійсно катушки допомогли вам ..*THUMBS UP*то я радий за вас*DRINK*,:D а власнику теми вирішувати самому .*DRINK*
Відносно МГ все правильно сказано, але якщо з часом захочеться від Т5 перйти до МГ то будуть зайві витрати. Але якшо почати з МГ то з водоростями допоможе таймер.
Я би порадив т5,оскільки можна "грати" спектром світла і послідовністю включення ламп.Обов"язково рефлекрори.Баласти кращі,рекомендую VS,вони краще розганяють лампи.
Я собі підібрав лампи Т5, а зараз шкодую бо вже хочеться МГ, знайшов GE MГ 250 вт по 160 грн 6200К ресурс 20000 годин 21000 люмен, але мені вже пізно бо на руках Т5. І тепер я непобачу як в мене в аквасі грають сонячні зайчики:(:)
Поставте МГ 70 або150 додатково до Т5 і будуть зайчики.
Як ви все гарно розказали вставлю своїх 5 копійок завтра, бо тіко приїхав та йду люляти.
Яб не проти але нема місця, тай МГ сильно гріються (до 500 гр.ц. колба) разом ставити конструктивно проблематично Т5 любить 35 градусів повітря, я й на комбіновані фірмові дивлюся скептично, хоча за ті ціни які за них просять можливо і все грамотно зроблено, але всеодно не віриться.
Запалена лампа з добрим баластом яка лежеть на столі,після 15ти хвилин є достатньо горяча,в ручі не втримаєш.
Саме так при 35 повітря цоколь буде мати пр. 45 а це вже важко втримати, в просунутих світильниках стоять кулери які і тримають на цоколі 45 гр.ц. при цьму маємо 35 повітря максимальну світлову віддачу і максимальний ресурс.
Охват Марьян
18.07.2009, 00:23
Хочу поставити 4 лампи Сільванія Гролюкс на 54 Вт, і 2 лампи Сільванія Гролюкс теж на 54 Вт я б радив ставити 6 ламп Т5 з наступним порядком:
гролюкс-965-гролюкс-830-965-гролюкс --- це для травника.
ступеневим методом включення гро-х-х-830-х-гро --- зранку до вечора і на обід (4год) вмикати все світло
Саме так при 35 повітря цоколь буде мати пр. 45 а це вже важко втримати, в просунутих світильниках стоять кулери які і тримають на цоколі 45 гр.ц. при цьму маємо 35 повітря максимальну світлову віддачу і максимальний ресурс.
Не цоколь а вся лампа.Вся справа в баласті.А температуру поміряю,щось раніше не задавався метою:confused:
Не цоколь а вся лампа... confused:
Я точно висловився, не хотів обтяжувати ефір деталями але не вийшло: згідно даташет на Т5 вказано, що при температері повітря біля лампи 35 маємо максимальну світлову віддачу і максимальний ресурс, далі вказано що при безпосередньому контакті з цокольом покази будуть 44-47 градусів, оскільки температура повітря може швидко мінятися то бажано на цоколі забезпечити 44-47 і там її і міряти. Якщо біля лампи слаба конвенція повітря то лампа буде перегріватися. Задана різниця температури буде забезпечена при умові коли температура в приміщенні 25 гр. по цельсію і лампа знаходиться в горизонтальному положенні і висить, а вологість теж в межах заданих гостами. Отже якщо баласт грамотно розрахований для конкретного типу лампи то вона не буде в заданих умовах перегріватися.
Оскільки умови експлуатації можуть відрізнятися, це різна вологість різна навколишня температура, різна натуральна конвенкція повітря то для збільшення ресурсу часом ставлять терморегулятори з кулерами. Якщо баласт не відповідає нормам ТУ виробника то жодна терморегуляція не допоможе.
Найпростіший спосіб перевірити якість баласту це поміряти температуру на цоколі лампи, має бути 44-47 гр.ц. Чому на цоколі? бо біля цоколя знаходиться нитка накалювання, а хлопці які займалися розробками баластів і ставили за мету збільшити ресурс і світлову віддачу експерементально визначили що достатньо проконтролювати температуру на металевому цоколі.
допоможіть підібрати оптимальні лампи або лампу для риб та рослин,вдячний
за будь-яку пораду.
Зараз в мене кришка Природа(я так підозрюю,бо ледве не проплавилась від
25вт лампи яка була вкомплекті:'(),лампа Maxus 11вт,але не зовсім добре ростуть рослини,хоча підживку даю регулярно,мені здається ,що проблема
у світлі,тож підкажіть якийсь варіант з люміністентних т8 або т5:confused:
Петрович
22.08.2009, 14:55
Ще напочатку року був собі такий акваріум 55л, світло одна люм. лампа Philips 18Вт/33. На фото гляньте. Постійно розростався анубіас нана, два види вальсинерії, криптокорини, вже мовчу про роголисник. Добрив не додавав. Ні бороди ні нитчатки в його 6 річному житті не було.
Веду до того, що якщо акваріум запущений тільки в червні, то майте терпіння, для невибагливих рослин однієї енергозберігайки на 20Вт (для рослин візьміть 2700К) вистачить поза вуха. Світло буде жовтувате, але мені особисто подобається.
Нахай щастить.:)
Ще напочатку року був собі такий акваріум 55л, світло одна люм. лампа Philips 18Вт/33. На фото гляньте. Постійно розростався анубіас нана, два види вальсинерії, криптокорини, вже мовчу про роголисник. Добрив не додавав. Ні бороди ні нитчатки в його 6 річному житті не було.
Веду до того, що якщо акваріум запущений тільки в червні, то майте терпіння, для невибагливих рослин однієї енергозберігайки на 20Вт (для рослин візьміть 2700К) вистачить поза вуха. Світло буде жовтувате, але мені особисто подобається.
Нахай щастить.:)
дякую,вже взяв сільванію аквастар 15w+візьму osram fluora 15w.
модератор закрийте тему,питання вирішене
У мене аква 35л. Скільки Ватт світла йому потрібно???Дякую.
Освітлення акваріуму залежить від того що Ви збираєтесь утримувати там.Ось чому ніхто не відповідає.Треба визначитись з тим питанням.*DASH*:)
ну як на мене універсально 0.5 ватт на літр, а далі залежить від того, що росте
Криптокорина, валіснерія, яванський мох.
Дві лампи по 13W і дві по 14W,лампа T8 Osram L18W/77 FLUORA. Акваріум 100л. висота 40 см., кришка ось як виглядає
http://www.aquaforum.lviv.ua/forum/photoplog/images/518/3_______.jpg
зараз по середині ще є лампа Осрам. Які в кого думки на цю тему?
PARTAGAS
17.09.2009, 20:35
а що ви хочете почути ? ......:D якщо для травника лампи то буде достатньо. якщо для цихлідника то тим рибам все одно яке світло ..:D
Vitalik_only
17.09.2009, 22:44
Думаю, що лампи потрібно розставити у шахматному порядку, бо краї не освітлюються!
Поставив 25W думаю буде достатньо. Рослини ростуть нормально.
Поставив 25W думаю буде достатньо. Рослини ростуть нормально.
Напевно мається на увазі економка ?
Бо проста лампа більше гріє, ніж світить:).
Ні воду не гріє. тимбільше, що між водою і лампою є скло.
Для звичайної лампи скло не перепона... Все-одно буде гріти...
Бо проста лампа більше гріє, ніж світить.
Ні воду не гріє. тимбільше, що між водою і лампою є скло.
Ти не зрозумів, я мав на увазі, що ККД лампи накалювання 6-8%, тобто 94% електроенергії затрачається для нагрівання (накал) і тільки 6% йде на світіння. Правда єдиний плюс такої лампи це, можливо, ширший спектр світла, який вона випромінює. Але з власного досвіду скажу на 30л краще 18W економка на 4700К, ніж лампочка в 40W.
18W економка на 4700К
4700K це як? *DONT_KNOW* 2700К і 4000К знаю що за лампи, а от 4700К не знаю, ще з таким спектром економок не бачив.
4700K це як? *DONT_KNOW* 2700К і 4000К знаю що за лампи, а от 4700К не знаю, ще з таким спектром економок не бачив.
І я не бачив :D, соррі опечатка - звичайно, що 2700 К :).
... Але з власного досвіду скажу на 30л краще 18W економка на 2700К, ніж лампочка в 40W.
У мене аква 35л. Скільки Ватт світла йому потрібно???Дякую.
Ти на 2700К не купляйся, вони сильно жовтять, доки не поставиш 6400К або в гіршому випадку 4100К то різниці не відчуєш, але мусять бути з хорошою кольоропередачею , тобто типу 864, 964, 841, 941. Особисто я облюбував польські лампи фірми БРІЛЛЄ, сьогодні собі купив 9 ват 864 PL-S 2 ножкові (8грн.70коп) включив так: http://www.radioland.mrezha.ru/dopolnenia/ballast/ballast.htm і тут http://aquaforum.kiev.ua/showthread.php?t=43200
Лампа дає 750 люмен, це виходить 83люмен/ват проти 50 люмен/ват для економок. А потужність підбирають по принципу скільки треба скосити трави, чим більше трави, тим більша потужність, але не більше ніж у сонця. Решта то тільки справа техніки. :D:D:D
У сонця на екваторі в обід 120000 люкс в наших широтах влітку 100000 люкс взимку 10000. Жарити по 100000 можна тільки три місяця, бо рослина теж має біоцикли і мусить відпочивати. Так кактус не підливається з вересня до січня, бо він відпочиває і то йому йде на добре, часто квітне.:D:D:D:D:D:D:D
А порахувати можна приблизна так: якщо площа поверхні акваріума скажімо 30 см на 40 см, площа вийде 0.12 М кв. тоді, шоб отримати 100000 люкс потрібно 0.12*100000=12000 люмен
Скажімо в нас лампочка дає 1200 люмен тоді нам потрібно 12000/1200=10 штук.
Або навпаки в нас 15 лампочок по 750 люмен тоді маємо 750*15/0.12=93750 люкс.
Але все це буде правильно лише при умові якшо відблискувачі ідельні, інакше кількість світла треба збільшувати скажімо на 10-20%
таке світло в природі в водоймищах буває тільки в обід, тобто приблизно 2 години далі воно слабше за рахунок кута падіння.
Отже ми збільшуємо час освітлення скажімо в чотири рази, тоді світла нам потрібно буде в чотири рази меньше. Тобто 10 штук/4=2.5 штуки
Виходить 2 лампочки по 1200 люмен і одна на 600 люмен (2400 люмен)
Але сонце влітку попадає і в інший час тож виходить що світла трохи замало мінімум в 1.5 (2) рази. 2400*1.5=3600 люмен
Якщо взяти лампочки по 750 люмен то вийде приблизно 5 лампочок.
Для БРІЛЛЄ то вийде 9 ват*5= 45 ват 45 ват/35літрів = 1.3 ват на літр
8 годин.
Висновки:
1.лампочок повинно бути не більше 16 штук по 9ват і цілком достатньо 5 штук (9 ват 864 PL-S БРІЛЛЄ).
2.Регулювати точну дозу світла можна за допомогою таймера.
3.Відблискувачі не додають світла, а лише запопігають його втраті, йдеться про ту сторону лампочки яка світить догори, отже відблискувач не може збільшити яскравість більше 2.
:D:D:D:D:D:D:D
назар1215
25.01.2010, 19:24
Добрий вечір,шановні акваріумісти!Допопожіть з правельним підбором ламп.
Акваріум буде розмірами(Д130*Ш45*В50),лампи хочу замовити в "Аровані"
роблю ставку на рослини. Планую таке розташування ламп:
1.Лампа T5, Hagen Power-Glo, 54 Вт, 115 см.
2.Лампа Aqua Medic T5 Plant Grow 54W, 115 см.
3.Лампа Aqua Medic T5 Plant Grow 54W, 115 см.
Яку з ламп Hagen краще ставити на передній план:
( T5, Hagen Life-Glo, 54Вт, 115 см або T5, Hagen Power-Glo, 54 Вт, 115 см.)
Буду вдячний за ваші відгуки.
допоможіть правильно розрахувати освітлення в акваріумі.в мене аква на 60 літрів,і стоять дві лампи maxus е14 11вт 4100к.скажіть то мало чи забагато світла і чи добрий спектр для росту рослин?
У вас на даний момент ~0,37 Вт/л.
Рекомендую:
- збільшити до 0,7 Вт/л, тобто добавити ще 2 лампи;
- добавити лампи спектра 6500 К
але всештаки я не зрозумів для росту рослин який спектр потрібно ,ближче до синього(6500к), чи більшу довжину хвилі ближче червоного спектру(якшо я правильно зрозумів - на лампах тоді пишуть 500 - 3800к).
Ви tom0106, правильно мислите для рослин потрібен червоний та в меншій мірі синій спектр. Тому я добавив лампи с синім спектром, до існуючих ламп.
Рекомендую прочитати - Расшифровка маркировок на люминесцентных лампах (http://www.aquaforum.lviv.ua/forum/showthread.php?t=1573)
акваріум 78 л. я підібрав дві лампи по 15 Вт Akva GLO і Flora GLO в акваріумі є рослини є бажання щоб вони гарно розвивалися. Чи правильно я підібрав освітлення. Дякую
У Вас освітлення на данний момент трохи більше 0,38 Вт/л, рекомендую добавити мінімум одну, ліпше 2 лампи на 15 Вт. Лампи підібрані добре.
Doc-tor, Що краще можна поставити для креветочника з рослинами Aqua glo Power glo чи Sun glo або в якому поєднанні бо по розміру більше нічого не залізе:(
Aqua glo Power glo чи Sun glo
Тут різниця тільки в ціні, я б поклав першу.
Rybkaigor
30.01.2010, 22:29
Доброго вечора.В мене є таке питання,не давно в Епіцентрі купив лампу SYLVANIA AQUASTAR F18W/174 10000K,з якою типом ламп яйкраще поєднати,для кращого росту рослин.
Доброго вечора.В мене є таке питання,не давно в Епіцентрі купив лампу SYLVANIA AQUASTAR F18W/174 10000K,з якою типом ламп яйкраще поєднати,для кращого росту рослин.
Незнаю навіть що порадити, я таксамо купив дані лампи в епіцентрі, скажу тільки що пропрацювали вони в мене пару місяців і я їх замінив на оква гло, бо рослини зовсім зачахли
Rybkaigor, ваше питання дуже нагадує:
В мене автомобіль на бензиновому паливі але я залив соларку і він не їде. Що мені ще треба залити щоб поїхало.
10000К це лампа для моря, а не для травника.
Rybkaigor
31.01.2010, 00:47
Дякую за висновок,є ще пропзиції,відгуки.Чекаю.
Я не побачив у вас в профілі якихось складних рослин які б вимагали підбору світла по спектру. Купіть звичайні осрам або філіпс 830 та 840, цих ламп буде цілком достатньо для Вашої травички.
Rybkaigor
31.01.2010, 01:04
А лампа 18/77 забув як вона називається підійде.
Петрович
01.02.2010, 11:21
До аквастар найкраще пасує Sylvania Grolux. Саме її спектр підходить для рослин, ставиться ззаду, Aquastar спереді- для підсвітки риб. З дешевших варіантів:
Aquastar + Philips 830 - жовтий колір акваріума,
Aquastar + Philips 840 - зелений колір акваріума.
Удачі.
До аквастар найкраще пасує Sylvania Grolux. Саме її спектр підходить для рослин, ставиться ззаду, Aquastar спереді- для підсвітки риб. З дешевших варіантів:
Aquastar + Philips 830 - жовтий колір акваріума,
Aquastar + Philips 840 - зелений колір акваріума.
Удачі.
скільки коштують ці лампи?вони є в епіцентрі?
Rybkaigor
14.02.2010, 19:35
Лампа SYLVANIA AQUASTAR F18W/174 10000K, Germany, T8-коштує 40 грн., за інші не не пам'ятаю. Брав 2 тижні тому.
Охват Марьян
16.02.2010, 00:39
Лампа SYLVANIA AQUASTAR Вам вартує перечитати тему Лампа ......к? (http://aquaforum.lviv.ua/forum/showthread.php?t=726)
Добрий вечір,шановні акваріумісти!Допопожіть з правельним підбором ламп.
Акваріум буде розмірами(Д130*Ш45*В50),лампи хочу замовити в "Аровані"
роблю ставку на рослини. Планую таке розташування ламп:
1.Лампа T5, Hagen Power-Glo, 54 Вт, 115 см.
2.Лампа Aqua Medic T5 Plant Grow 54W, 115 см.
3.Лампа Aqua Medic T5 Plant Grow 54W, 115 см.
Яку з ламп Hagen краще ставити на передній план:
( T5, Hagen Life-Glo, 54Вт, 115 см або T5, Hagen Power-Glo, 54 Вт, 115 см.)
Буду вдячний за ваші відгуки
Можливо варто поставити всі лампи Лампа Aqua Medic T5 Plant Grow 54W ?
MotaMota
20.02.2010, 22:21
Сьогодні забрав готову банку 1000х450х470 висота. Маю питання.
Між ребрами жорсткості "чистими" 310мм. Відповідно постає питання як прикріпити в кришці балки з лампами.
Хочу втулити 4 лампи Т8. Ширина однієї балки з двома лампами приблизно 160 мм. Якщо поставити їх як у варіанті А - то чи не буде все світло зосереджено на центрі, а перід і зад будуть темні? Якщо поставити їх як у варіанті Б, то чи не буде через "кальцієвий наліт" на ребрах жорсткості втрачатися і так не дуже сильне освітлення?
http://s005.radikal.ru/i211/1002/31/4c85312aad44t.jpg (http://s005.radikal.ru/i211/1002/31/4c85312aad44.jpg)
Люди порадили змонтувати 4 балки окремо на кожну лампу, і змінити схему монтажу самих балок наступним чином: кришка -->балка--> лампа (все по вертикалі до низу). Що скажете?
Охват Марьян
20.02.2010, 22:43
В обох варіантах буде досить важко годувати риб та обслуговувати акваріум. Я вибрав перший варіант для своїх акваріумів, так як в мене таж ситуація :)
Через те зараз буду збирати балки по схемі Aquamedic T5 Sunbeam 2 X 54 W своїми руками (http://aquaforum.lviv.ua/forum/showthread.php?t=2063) , де балки будуть під кутом
http://www.aqua-medic.de/freshwater/shared/24/imgs/T5%20sunbeam%201.jpg
це зменшує ширину світильника і більш рівномірно розсіює світло.
що маємо: аква - 50 л, кришка з 2 філіпсами 830 18Вт, ще є лампи ЛБ та ЛД (старі)
проблема: при ЛБ все заростало бурими, вирішив поставити 830, купив, поставив, тепер одна з кріпт чорніє (наліт чорного кольору, без ворсинок на всіх, як мінімум тижневих, листках), інші рослини в нормі, єдине зелені поперли (робота для анциструсів)
питання до шановної авдиторії: що то за біда? я думаю проблема або в спектрі або в потужності, що варто змінити, можливо лампи зкомбінувати різних типів (ЛБ - ЛД - 830)?.. чекаю Ваших відгуків та порад, з повагою Дмитро
Тимон почитайте тут (http://aquaforum.lviv.ua/forum/showthread.php?t=133) і найдете відповідь на ваші запитання.
Шановний Тимон назвіть тему нормально. І дайте більш точну характеристику свого акваріуму (які рослини, риба, скільки % підміни води, як часто, коли запущений) і тоді легше буде вам допомогти.
акваріум: ~50л, 60х23х35, скло
світло: 2xPhilips 830/18Вт + є ЛБ і ЛД лампи
Фільтр: Atman at-f303 12Вт 600л/год
Населення: 3 восьмиполоски підлітки ~3-4см, 2 платидораса ~10см, 2 анциструса ~2,5-3,5см, коридорас ~4-5см
Рослини: малесенькі валіснерії, пара гілок роголисника, 1 кріптокорина з довгим вузьким листом, друга з більш ширшим (по теорії, але росте теж вузький і деформований)
Годівля: Морожений корм «Акварія», чергую мотиль, артемія, дафнія, цихлід дієт
Обслуговування: заміна води (30%) разом із сифонкою грунту щотижнева
ПРОБЛЕМА з кріптою з ширшим листом, лист росте вузький, деформований і дуже швидко покривається чорним нальотом який змивається губкою але знову швидко розповсюджується.
Питання: підозрюю що дані симптоми «паціента» свідчать про надмір світла? що за наліт? чи допоможе комбінування ламп 830-ЛБ вирішенню проблеми?
П.С. наразі для зменшення надміру світло фільтрується через кольоровий картон(160г/м)
Нічого картоном затіняти не треба, для початку виставте освітлення на 5-6 год, потім через 2-3 тижня додавайте по 1 год, поки не доведете до 10-11 год. Якщо виникнуть якісь проблеми, то знову зменшіть час освітлення.
Таймером користуєтесь? Якщо ні то дуже рекомендую його вам купити. Він вам забезпечить дотримання точної тривалості світлового дня і стабільності. Акваріумні рослини не люблять коли світло включається і виключається кожний раз в різний час, навіть якщо на одинаковий проміжок часу.
Доброго здоров'я шановні форумчани. Планую запустити акваріум 100*40*40. Розмір підбирав по довжині для ламп 30 вт. Хотів поставити китайські пластмасові світильники ( просто рейка з вбудованим епра) , але таких не знайшов через не стандартний розмір ламп. Є тільки на 18вт. і на 36. Тепер думаю ,що краще поставити: окремо китайський баласт , і винести його за межі кришки (трохи заморочка з дротами, але подалі від вологості), чи такого плану http://www.nl.ua/ua/eilektrotovary/osveshchenie/svetilnik_ULTRALIGHT_TL_3016_18_W.html світильник, тільки на 30 вт.? (без заморочок, але вологість і вага на кришку). Та й і продаються вони разом з лампами, які мені,напевно, не будуть потрібні. Кришку буду робити сам, з вагонки. Планую поставити три лампи по 30 вт. Дві 830 і одна 840. Акваріум буде без цихлід і без золотих рибок (таких перших ворогів рослин) , але і без со2. Такий собі набір початківця з невибагливими рослинами (хоч невибагливі, але щоб багато) і рибами. Підкажіть на рахунок баласту і може шось в виборі комбінації ламп (рослини+риби), но не дорогих. А може можна ті пластмасові рейки-світильники, що на 36вт, вкоротити під розмір 30вт?...
Петрович
22.03.2010, 19:09
рейки на 30 Вт також є.
якщо робити самому кришку то можна замовити відбивачі, поставити лампи на тримачі, для невибагливих 2 шт вистачить, 840 наперед, 830 назад і вистачить.
ну то що рейки 30 вт. в природі існують. то я десь догадувався, біда, що їх в магазині не має. був в новій лінії, електромайстрі, світлофорі. а три трубки планую щоб підтягнути під загально прийняті норми 0,5 вт./л. буде забагато то виключиться, гірше коли не хватає.
Петрович
22.03.2010, 20:25
тут 0,3 Вт/л.
Але 0,5 буде краще *THUMBS UP*
Фантастично. А лампи які стоять?
Петрович
22.03.2010, 20:41
Спереді- Philips Aqvarell 30Вт
Ззаду - Sylvaniya Grolux 30Вт.
хоча використання 840 і 830 теж виглядає добре.
Знайшов зображення яке правдиво передає освітлення:
перше мені більше сподобалось.за Grolux я телефонував на http://lampochka.lviv.ua/index.php?firm=syl&caps=g13&watt=30, но там 30вт. взагалі ніяких ламп не має. зупинився на 830 840, так як прочитав на форумі, що цілком збалансоване світло. тільки от на шо чіпати ті лампи
Петрович
22.03.2010, 21:00
http://aquaforum.lviv.ua/forum/showthread.php?t=2122
цю тему прочитай.
якщо замовити в Fishmana відбивачі, вони йдуть зразу з тримачами під лампи. На лампи- накидні патрони по 3-4 грн, або паяти, або ....
Використовував в своєму акваріумі лампи 30ват довжиною 90см.Кріплення пластикове приклеєне просто до кришки.Баласти винесені в тумбу заодно і підігрів дна.http://s52.radikal.ru/i135/1003/6e/919f6ec87f8f.jpg (http://www.radikal.ru)
і ще, що б не купляти три баласта, напевно куплю один на дві лампи, а один одинарний. лампи з-заду дві 830 спереді 840. двойний баласт ставити на саму задню 830 і на передню 840, а середня буде на одинарному? чи як?
Я ставив 3 окремих баласти по 30 ват.Правда іх було важко знайти.Купляв на Сихові магазин по моєму називається ,,Все для реклами,,.
По ідеї можна зробити "Схід" та "Захід" використовуючи 3 баласти та 3 таймери. Питання тільки в цінні цієї "заморочки"
Схід-Захід на таймерах пока не треба. Цікавить, як краще підключити два баласта на три дані лампи. Ну чи може інші якісь співвідношення ламп в таких самих цінових рамках.
Та підключити то нема проблеми. Вразі чого можна місцями лампи міняти. По кельвінах яка температура ламп буде ті які дістанеш.
всім доброго дня!
у мене акваріум параметрам 60х30х40(глибина) буду сам робити кришки, відповідно сам ставити освітлення... хочу зробити на основі звичайних цокольних ламп (економічних) планується вирощування різних рослинок... скільки потрібно буде ламп. і які лампи брати? виробник, марка? а то в темі стільки маркувань що важко розібратись не розбираючись в лампах)
всім доброго дня!
... планується вирощування різних рослинок...
Різні рослинки вимагають різне світло???
Ye_Lviv, ну скажімо я в акварумістиці новачок. того рослини буду підбирати невибагливі, але все ж кришку буду робити на виріст, тому потірбно знати оптимальне розміщення ламп... самі ламплочки звичайно при "виростанні" мого акваріуму з них можна замінити ;)
Якщо невибагливі то 0.3-0.5 ват/літер, вибагливі трохи більше. Мені подобаються виробники Максус і Брілле (4200К -6000К)
Ye_Lviv, http://www.brille.ua/catalog/lamp/luminis/1/245780.html одним словом двох таких ламп достатньо? чи краще взяти 4ри в пів-потужності від цих?
Петрович
27.04.2010, 12:27
Я б зробив на 3 патрони. Спочатку поставив би 15-17Вт поступово збільшуючи до 20Вт. По спектру по боках 2700К, посередині 6500Вт.
Шось таке в мене.
Ye_Lviv, http://www.brille.ua/catalog/lamp/luminis/1/245780.html одним словом двох таких ламп достатньо? чи краще взяти 4ри в пів-потужності від цих?
Лампа чудова по Ra, більше 80%, але спектр нікудишній 2700К буде сильно жовтити, крім того буде важко фотографувати, навіть при 4200К все зелене на фото виглядає жовтуватим.
Для рослин потрібно 4000-6500К. Дві лампи такої потужності, це нормально, кількість світла точно можна регулювати по стану акваріума часом (таймером).
В плані перспективи, я б поставив 4 патрони по 24 ВА так, щоб пізніше не переробляти у випадку коли захочеться розігнати рослини, але це вирішувати тільки вам, незнаю чого там боятися.
Петрович
27.04.2010, 13:50
В мене зараз одна 2700К, друга 6500К.
Виглядає так як на фото з САЕ.
+ ще приклади як змінюється акваріум під різними лампами.
Мені 4000К не подобається дуже вже зеленим заливає.
Пропоную
b88, купіть на 2700К, 4000К, 6500К і попробуйте в комбінаціях. Лишнє не пропаде в домашньому господарстві.
В мене зараз одна 2700К, друга 6500К.
З яким Ra ці лампи?
З люмінесцентними є такий ефект як ви кажете. Наприклад маю капельні тести по рН, то при лампах розжарювання і металогенних та сонці по тесту виходить приблизно рН7 (зелений), а при люмінесцентних таж баночка чітких 8 - 8.5 (темнозелений трохи навіть до синього) і це при Ra80. Не знаю як буде при Ra90.
Але свілозелений при 4200К стає майже жовтим, хоч на сонці виглядає нормально.
У вас біле коріння чомусь жовте на середньому фото, власне про це і мова.
1 фото трохи балансоване вручну, але всерівно утрікулярія жовтить, на 3 фото біле коріння жовте.
1.4200К 2.3200К 3.3200К
а що таке Ra? це типу ККД?
що таке темпаратура лампи розумію... зараз освіщую одніє економкою філіпс 2700л 20в + однією довгою (не знаю як цей тип називається, в мене з термінологією в цій сфері погано...) теж філіпс 18в але світло більш холдне, нажлаь на дамі не вказано чи 4000к чи 6000к...
отже нарпевне буду робити на 3 цоколі, 4 напевне буде загусто... 3 лампи по 17-18 я так думаю буде всамий раз? з темпаратурю буду експерементувати...
Ra це коефіцієнт кольропередачі у процентах, 100% без спотворень кольрів, всі лампи що мають 865, 837 і тд мають Ra 80% і більше - перша цифра (65 це 6500К, 37 це 3700К), 965 то буде Ra 90% і вище іт.д.
Відносно тестів рН то кольри такі для одного тесту під різними лампами:
7 - л. розжарювання, сонце, металогалоген
8 - люмінесцентна з Ra 80, причому температура ламп від 6400К до 2700К
Ye_Lviv, тепер все стало зрозуміло! думаю на форумі варто створити окрему тему з маркуванням ламп і основними рекомендаціями... так би мовити міні faq
бо ось цього розшифрування ніде не бачив(
Петрович
27.04.2010, 19:09
Є в розділі "Освітлення"
http://www.aquaforum.lviv.ua/forum/showthread.php?t=1573
Мощность. Энергосберегающие лампы бывают различной мощности: от 3 до 85 Вт. Учитывая то, что световая отдача энергосберегающих ламп выше, чем у обычных приблизительно в 5 раз, выбирать необходимую мощность люминесцентной лампы нужно, исходя из соответствующей пропорции - там, где вы использовали лампочку накаливания мощностью 100 Вт хватит энергосберегающей лампы мощностью 20 Вт.
я запутався... так які вати на літр нам потрібно рахувати - економні чи ламп розжарювання?
Петрович
28.04.2010, 11:57
Рахують вати люмінісцентних ламп (ЛЛ), в енергозберігайок вати такі самі.
Рахують вати люмінісцентних ламп (ЛЛ), в енергозберігайок вати такі самі.
Не завжди, різниця є, економи мають ефективність 45-55 Люмен/ВАт, дуже рідко 80, Т5 мають 90-104. Тож різниця може бути 2 рази і це без врахування спектру. (розжарювання 12-14 Люмен/ВАт).
Петрович
28.04.2010, 13:06
Ye_Lviv, так точно, я просто хочу попростіше відповідати b88, щоб він незаплутався. Наразі йому треба почати...
Всем доброго дня! Аква 35 выс.х42х20 для растений, есть лампа Maxus люмен. тёплого тона 15 Вт (эквив. 75 Вт), 2700 К. Подойдёт или надо "полегче" мощностью. Включал в пустой банке без воды с чёрным грунтом - вроде бы ярковато. А может быть и не очень.
Подскажите, пож-ста, кто знает.
Охват Марьян
16.05.2010, 12:55
Maxus люмен. тёплого тона 15 Вт (эквив. 75 Вт), 2700 К
в пустой банке без воды Вода заломлює світло, тому буде темніше. Теоретично виходить 0.55вт./л. - це не є забагато.
Рыбоед, освітлення вираховується кількість ватт ділене на об"єм. Тобто 15 ватт ділемо на 29 л = 0,5 Вт/л. У Вас достатньо світла для рослин.
Порошу шановне панство допомогти підібрати приблизне освітлення щоб досягти наступних результатів:
http://s60.radikal.ru/i169/1005/27/abe180c50e69.jpg (http://www.radikal.ru)
Параметри банки: 1000х600х40
Кришка: 2 х 30w T8
Рослини не плануються перевага надається яскравому освіленню з підкресленням кольорів риб.
Був би вдячний за поради у недорогому ціновому діапазоні(аля Філіпс, максимум Hagen)
п.с. Статті по освітленню прочитав - але як то кажуть одна голова добре - дві краще, а цілий форум взагалі супер))
Мені дуже сподобалося як світить лампа Aqua Medic Ocean Wite, або Ocean blue - дуже красиві кольори риб! Щось на зразок як на фото в Вашому пості.
Але на скільки я зрозумів це лампи T5 а мені підходять тільки T8
Ніхто більше не хоче поділитись міркуваннями???
Vitalik_only
18.05.2010, 12:22
Ну взагалі то ви не освітите 2-ма т8 лампами так акваріум!
І що це за акваріум такий довжиною 10м і висотою чи то шириною 6м?
Vitalik_only, якщо розмір вказаний в мм то 1м х 0,6м х 0,4 м Нормальний розмір. Цілком реально зробити освітлення на бюджетних лампах Т8
aton_ra, гляньте тут в принципі ціни на лампи не дуже кусаються і вибір є http://aquaria.net.ua/x85
Т5 при великому бажанні можна поставити. Я поставив, але нічим запалити*DASH*
Vitalik_only
18.05.2010, 16:59
Vitalik_only, якщо розмір вказаний в мм то 1м х 0,6м х 0,4 м Нормальний розмір. Цілком реально зробити освітлення на бюджетних лампах Т8
Так як на 2-й картинці то дуже важко, ну і розмір не правильний бо якщо в мм, то 1м х 0,6м х 0,04 м
Охват Марьян
18.05.2010, 17:03
підібрати приблизне освітлення щоб досягти наступних результатів: Як видно на фото, що грунт білий, риби підкреслені синім насиченим кольором, тому вважаю що лампи в цьому акваріумі холодні (8000-10000 К), або акваріум освітлюється LED. Слід памятати, що при таких лампах акваріум швидко буде заростати водорослями. Я б радив ставити Hagen Aqua-glo. Філіпс і осрам на 30вт. зараз важко знайти і вони не дешевші.
Досягти яскравості забарвлення можна лише коли в акваріумі завжди чиста вода.
Акваріум розміром 100 см х 60 см х 40 см, а в першому дописі цифри були в мм тільки в кінці нулика хтось зїв)))
Дякую за підказки, сам схилявся до 10000 К. Про водорослі я вже зрозумів, але можна буде з ними якось боротись? (анцитруси, наповнювачі в фільтр, акваріумна хімія і т.д.)
І ще чи можна буде Hagen Aqua-glo поєднати з Hagen Power-glo ??? Якщо так - то в якій послідовності.
Наперед вдячний!
Охват Марьян
18.05.2010, 17:17
Hagen Aqua-glo поєднати з Hagen Power-glo ??? Hagen Power-glo має більше синього спектру і стимулює ріст рослин (як нема рослин то водорослів :)). Різниці на око практично нема між цими двома лампами тому чи варто переплачувати. Лампу Hagen Power-glo варто ставити зпереді в акваріум .
Apes, глянь сюди
http://www.aquaforum.ua/showthread.php?t=43200
http://www.aquaforum.ua/showthread.php?p=679886#post679886
Охват Марьян
18.05.2010, 18:16
І ще чи можна буде Hagen Aqua-glo поєднати з Hagen Power-glo ??? Якщо так - то в якій послідовності. Наперед вдячний! Освітлення акваріума лампами різних виробників. (http://aquaforum.lviv.ua/forum/showthread.php?t=27)
Підкажіть, можливо питання таке..., но, якщо пише потрібно освітлення 0,5вт/л і тривалість припустим 10 год, то це означає, що 10 год. повинно світити таке світло? Бо я шось подумую над ступеневим освітленням. У мене три лампи ( 2*830 і 1*77 флора) по 30вт. на 160л. загального об'єму. Можливо моє світло можна ( чи навіть потрібно ) розділити?
Петрович
22.05.2010, 12:26
Зустрічне питання: "А скільки Ви вдома?"
Можна бавитись в "світанок-захід", включаючи зранку одну лампу, а через деякий час ще дві, імітуючи природні процеси.
Рахую це при 0,56 Вт/л непотрібним.
Для трави треба в ранкові 3-4 год багато світла, оскільки в цей час найактивніше відбувається фотосинтез, засвоєння добрив, коротше ріст рослин.
Багато власників акваріумів роблять довгим світловий день, оскільки охота і вечором поспостерігати за улюбленцями.
Для цього існують ТАЙМЕРИ. електронні чи механічні- байдуже. Я зранку і до вечора на роботі, тому освітлення зробив з перервою. По таймеру 8.00-12.30, перерва, 17.30-22,30. В перерві денне розсіяне сонячне світло (акваріум стоїть біля вікна). При моїх 0,3 станом рослин станом ну майже задоволений.
При моїх 0,3 станом рослин станом ну майже задоволений
Я бачив фото вашого акваріума *THUMBS UP*, так що "ну майже", то досить самокритично.
А на рахунок освітлення то я зрозумів, що чи постійно, чи з перервою, но тих положених 10-12 год лампи повинні відпрацювати всі разом? І зранку можна сміло включати зразу 3 шт
Охват Марьян
23.05.2010, 00:31
І зранку можна сміло включати зразу 3 шт Так можна, разом не більше 10 годин. Збільшення тривалості світлового дня не додасть потужності освітлення.
Думаю чи не варто знайти альтернативу спеціальним фіто-лампам (принаймі для себе).
Причина проста - економія.
З люм. ламп для травника кращі звичайно Т5.
Ось твердження зі сторіночки http://amania.110mb.com/Chapters/Tech/light-t5.html :
"Самые лучше обычные лампы T5 HO для аквариума с растениями: T5 HO Philips TL5 HO De Luxe Pro 6500K (без смешивания), Osram Lumilux SKYWHITE 880 8000K (холодноваты, смешать с 840), Osram 965 Lumilux De Luxe Pro (желтоваты)."
Можливо саме ця ідея вже обговорювалась.. але дуже хочу почути думку спеціалістів (дослідників) присутніх на нашому форумі.
Охват Марьян
23.05.2010, 23:29
але дуже хочу почути думку спеціалістів (дослідників) присутніх на нашому форумі. Що саме ви хочете почути ? Чи лампи T5 HO Philips TL5 HO De Luxe Pro 6500K, SKYWHITE 880 8000K кращі за Hagen, Sylvania, Denerle ? Так кращі, але чи можна філіпс Т5 965 та скайвайт купити в Україні ? Напевне хіба ящиками, а там 40шт. :)
Та от і я дивлюсь що ними ніхто не поспішає торгувати *DASH*
Хоча вони ніби дешевші ніж той самий Grolux
Охват Марьян
24.05.2010, 00:04
Та от і я дивлюсь що ними ніхто не поспішає торгувати Вони не користуються великим попитом, а через кризу з прилавків зникли навіть Т8 лампи покращеної передачі. Ціна в них з гролюксом та флуорою однакова, дорожчі лише DAYLIGHTSTAR.
чого нема пропоную по боках спереду прикріпити звичайні патрони 2 шт так я робив з своєю кришкою природа а на короб готову люмінісцентну в новій лінії 36грн
1) Фото в студію *DRINK*;)
2) Не забувай про знаки пунктуації - коми, крапки, знаки питання та оклику *NONO**RTFM*
а то деякі твої сьогодняшні дописи важко читати... *DASH*
Ярік -9-
28.05.2010, 19:45
http://aquaria.net.ua/catalog/%D0%9B%D0%B0%D0%BC%D0%BF%D1%8B/osram?82=%D0%A25 - будуть до кінця червня ! А GROLUX - це, можна сказати, "РАЗВОД":eek: , от металгалідна AQUAARC - це саме те що треба !!!
Sylvania HSI-TD AquaArc® 10000K 150W 9000lm аквариумная лампа, под цоколь Rx7s ($58), и 250W 14000lm под цоколь Fc2. Они уникальны тем, что при своей высокой цветовой температуре имеют пик в желто-зеленой части спектра (490-540nm), как у ADA NA Lamp MH HQI 8000K и уменьшенный пик в голубой. То есть это лампы ориентированные на правильную цветопередачу в аквариуме с растениями, морском и пресноводном. Этим они отличаются от всех остальных ламп 10000K, которые из-за малой зеленой части спектра и слишком большой синей применимы только для морского аквариума. Хорошая цветопередача и очень высокая стабильность цветовой температуры на протяжении всего срока службы.
http://amania.110mb.com/Chapters/Tech/light-hqi.html:D
Допоможіть розібратись з освітленням! Аква-120л,Д-80см, Ш-25 см, в-45 см, рибки+рослини, тепер більше цікавлять рослини. Стоять лампи Flora Glo 20W T-8 2800K i Sun Glo 20W T-8 4200K. Розумію, що світла мало. Є думка поставити і якось прикріпити ще одну Flora Glo 20W T-8 2800K. Чи правильно це:( Допоможіть!
Охват Марьян
31.05.2010, 09:53
Стоять лампи Flora Glo 20W T-8 2800K i Sun Glo 20W T-8 4200K Це досить слабі лампи, сама фірма Хаген пише, що дані лампи можуть використовуватись, як додаткові. Раджу, з такої серії, доставити третьою Лайф-Гло, або іншого воробника з маркуваннями 865, 965.
Це досить слабі лампи, сама фірма Хаген пише, що дані лампи можуть використовуватись, як додаткові. Раджу, з такої серії, доставити третьою Лайф-Гло, або іншого воробника з маркуваннями 865, 965.
Вже купив третю лампу Аква-Гло і чекаю на баласт і вологозахисні патрони. Замавив в Світлофорі, обіцяли через тиждень підвезти! Думаю після цього рослинам стане набагато комфортніше:)
@@вова@@
03.06.2010, 21:55
[QUOTE=roman71;38904]1) Фото в студію *DRINK*;)
2) Не забувай про знаки пунктуації - коми, крапки, знаки питання та оклику *NONO**RTFM*
а то деякі твої сьогодняшні дописи важко читати... *DASH*[/QU
Спеціально для вас Роман! виставляю фотографію*DRINK*
@@вова@@
03.06.2010, 21:56
http://aquaforum.lviv.ua/forum/picture.php?pictureid=722&albumid=81&dl=1275587584&thumb=1
@@вова@@, то не спеціально для мене, а для всіх... бо якщо сказав "А", то і кажи "Б"...
раджу почитати пост №4 з теми http://aquaforum.lviv.ua/forum/showthread.php?t=222 , рекомендую використовувати другий варіант... тоді фото буде повноцінне, а не таке мале, як в попередньому дописі, що нічого і не роздивитись....*DRINK*
@@вова@@
03.06.2010, 22:31
Фото, велике в мене в альбомі,
кому цікаво дивіться:).
буду радий якшо чимось поміг*DRINK*
http://aquaforum.lviv.ua/forum/picture.php?albumid=81&pictureid=722
вовчик18
08.06.2010, 18:34
акваріум кутовий з вигнутим переднім склом -бокові стінки 57см,висота-45см
лампи-1.GLO Sun-Glo 38cm 14w t8 4200k- доставляв
2.Jeuci6500K day light 14/16w T8 -була в комплекті
http://aquaforum.lviv.ua/forum/album.php?albumid=59&pictureid=748
http://aquaforum.lviv.ua/forum/album.php?albumid=59&pictureid=747
чекаю вашої поради
@@вова@@
08.06.2010, 18:39
Привіт! світла в тебе критично мало якшо хоч вирощувати рослини!!!!!!!!!! .
наприклад можеш доставити ше на короб одну лампу!!!, я так робив і ще по боках по можливості достав дві енергозберігаючі а в тебе можливість є!!. так як зараз дуже великий асортимент різного розміру енергозберігаючих ламп.
вовчик18
08.06.2010, 19:09
Дякую тобі за відгук! Якщо доставити енергозберігаючі то які мають бути параметри?
Дякую тобі за відгук! Якщо доставити енергозберігаючі то які мають бути параметри?
Якщо енергозберігючі то 2700Kтепле світло.
Спробуй, яко є така можливість, поставити відбивачі.
@@вова@@
08.06.2010, 21:06
Став ліпше білі бо 2700 жовтять треба 4100, а на рахунок відбивачів купи в будівельному магазині фольгу самоклеючу ціна 5-10грн так як багато не треба!!!!, фольга має бути така як чіпляють за батареї якшо хоч кину фотку??????
Став ліпше білі бо 2700 жовтять треба 4100, а на рахунок відбивачів купи в будівельному магазині фольгу самоклеючу ціна 5-10грн так як багато не треба!!!!, фольга має бути така як чіпляють за батареї якшо хоч кину фотку??????
1. Від білих будуть рости водорослі.
2. Фотку скинь, цікаво.
@@вова@@
08.06.2010, 21:32
http://aquaforum.lviv.ua/forum/picture.php?albumid=81&pictureid=753
http://aquaforum.lviv.ua/forum/picture.php?albumid=81&pictureid=754
@@вова@@
08.06.2010, 21:36
Водорості рости не будуть !!!!!!!!!!!!! якщо є багато рослин і подача со2.
вовчик18, якшо хоч поділюсь файлом де описано як можна зробити со2 в акваріум не бражка!!!!!!!
Охват Марьян
08.06.2010, 22:07
@@вова@@, перестань давати безглузді поради, краще займись акваріумом, та приведи його до нормального стану.
вовчик18, що ви хочете почути ?
Двох ламп вам буде достатньо 30вт на ~ 80л.
Сан-гло є звичайною лампою, додаткового освітлення.
Я б радив аква-гло (як є гроші то краще повер-гло), а другою залишити 6500К
@@вова@@
09.06.2010, 11:12
В мене акваріум в нармальному стані!!!!:'(
вовчик18
09.06.2010, 17:54
Дякую усім за поради!!!!Вирішив доставити 2 енергозберігалки.Але які і як їх туда доставити незнаю,бо патрони круглі,а кришка пряма і зєднати трохи ускладнює ситуацію.Підкажіть ідеями,фотками,схемками,надіюсь на вашу допомогу.
http://aquaforum.lviv.ua/forum/picture.php?albumid=59&pictureid=760
бо патрони круглі,а кришка пряма і зєднати трохи ускладнює ситуацію
Я використовував хомут для труб. Кріпив до кришки болтом.
Охват Марьян
09.06.2010, 18:26
Вирішив доставити 2 енергозберігалки Для чого, якщо не секрет?
Модернізація природівської кришки по Сихівськи ))) (http://aquaforum.lviv.ua/forum/showthread.php?t=1005)
Переробка "Природівської" кришки від Fadeev (http://aquaforum.lviv.ua/forum/showthread.php?t=758)
Існують спеціальні патрони з металевою скобою під гвинти з різьбою М3 http://www.brille.ua/catalog/eltehnika/patron/38269.html, можна купити у будь якому пристойному магазині з електротоварами.
Підскажіть будь ласка які підібрати лампи акваріум шир 270
вис 430,дов 780, Рослини живі і багато.В мене в акваріумі лампа Т5-13 Кришка заводськак Хочу переробити кришку
вис 430,дов 780, Рослини живі і багато.В мене в акваріумі лампа Т5-13 Кришка заводськак Хочу переробити кришку
@@вова@@
10.06.2010, 18:42
Фото кришки в студію *DRINK*.
Лампи Т5 24 ВАт мають довжину до 60 см, підійдуть.
Охват Марьян
11.06.2010, 09:22
Olga, якого заводу ваш світильник і на що хочете переробити ?
Там лампа вміщена взаді (не зверху .а так би мовити збоку)І світла получається замало В магазині сказали що з Одесси.А переробити хочу .щоб рослини росли добре .
Любитель
15.06.2010, 00:11
Надіюсь що не переб'ю тему Ольги.
Потрібна допомога мені і моїм рослинам. Підозрюю, що проблема в освітленні... Розмір аква 120*40*55см (55 - висота, причому чиста висота води - 48см). В ньому зараз 2 лампи
- передній план - SERA PlantColor, 4900, 30W, 90см
- задній план - SUN-GLO, 4200, 30W, Т-8
Підкажіть як краще зробити, щоб рослини не загинались. Освітлення - 2 год зранку і 6-7 год вечером (розумію що можливо й замало тому буду вдячний якщо підкажете де взяти таймер світла + ціна приблизно). Стосовно СО2 - то планую якийсь саморобний реактор в майбутньому. якщо потрібно назви рослин - знайду.
Наперед вдячний
Ну на мою думку в вас мало світла. Тобто на 240 літрів і з висотою стовпа в 48 см., світла маловато навіть для невибагливих. Повторюсь "навіть для невибагливих", потужність світла треба збільшити, а наскільки то вже справа експерименту:) думаю ще 60 Вт. як мінімум:)
Любитель
15.06.2010, 01:14
я правильно розумію? 60W/230л.=0,25 - що і є в 2 рази менше норми....?
я правильно розумію? 60W/230л.=0,25 - що і є в 2 рази менше норми....?
Приблизно так, але норм на мою думку тут немає. В кожного своя норма:) і з осітлом теж:) Експериментуйте:)
Приходьте на зустрічі форумчан, там можна поспілкуватись і більше дізнатись:)
Любитель
15.06.2010, 02:32
ок!
Можливо ще хтось зможе щось підказати...
Охват Марьян
15.06.2010, 09:13
Любитель, у вас світильник якої фірми, чи просто стоїть балка на дві лампи ?
Я б порадив поставити такий
http://www.arowana-im.com.ua/product_info.php?cPath=45_125&products_id=1945
Любитель
16.06.2010, 01:27
Охват Марьян,
Оце моя кришка з освітленням.... чесно кажу - міняти її не хочу. обираючи акваріум, ще з самого початку, я, можна сказати, наполягав на цій кришці. з нею він і дивиться інакше... та й придбати - щоб через 2 місяці викинути...? Чи можна в даній ситуації якісь альтернативи знайти???
Охват Марьян
16.06.2010, 20:26
Любитель, у даному випадку можу порадити доставити відбивачі світла http://www.krevetka.org/index.php?option=com_virtuemart&page=shop.browse&category_id=12&Itemid=81 (там на саті вам підкажуть що краще обрати для даного світильника). Доставляти лампи і різати його нераджу - небуде прочності. Зніміть покривне скло, воно непотрібне (якщо збирається конденсату багато то наніч знімайте кришки від отворів для годування). Світити потрібно 8-10 год., можна з перервою на обід (4-5год. зранку і 4-5год. ввечері)
Любитель
17.06.2010, 00:12
Охват Марьян,
Дякую, обовязково скористаюсь!:)
Допоможіть будьласка в мене аква д.120см в.70см. ш.40см 330л. Саморобна кришка в кришці 2 лампи по 36 ват іх достатньо на такий акваріум???:confused:
дивлячись що плануєте там тримати... для цихлід то нормально - там рослин практично немає, а от якщо плануєте травник - то буде малувато
аскількі ше треба буде доставити???
fux911, перш ніж задавати такі питання чітко сформулюйте, що Ви хочете мати. Ну і почитати подібні теми на форумі вартувало б
Допоможіть будьласка в мене аква д.120см в.70см. ш.40см 330л
Якщо це рослинний то раджу відрізати мінімум 10 см висоти, оскільки довжина руки меньша і ви не достанете рукою до дна.
Один мій знайомий мав таке чудо, після обслуговування в нього завжди були синяки і потертості під пахвами, поки терпець йому врешті не ввірвався і він не відрізав тих 10см.
вовчик18
13.09.2010, 23:07
Допис від fux911 Переглянути допис
Допоможіть будьласка в мене аква д.120см в.70см. ш.40см 330л
Привіт землляк! А кришка в тебе яка і чи щось можна там доставити.Та й взагалі виклади свої фотки акваріума ,а то 330л все ж таки цікаво глянути
@@вова@@
22.09.2010, 19:37
Форумчани підкажіть маю акварум 13л
планую там тримати мох яванський і річію :)
купив світильник з люмінісцентою лампою на 6вт чи цього достатньо?
Буде трохи менше 0,5 Вт/л.Для яванця нормально(шикарних заростей небуде але рости буде) , а от для річії дуже мало.Хоча якщо нічим не буде затінятись і поставите хороші рефлектори то можливо щось і вдасться.А відеалі було б таких 2 лампи.:)
6вт чи цього достатньо
6 Вт це може бути сила світла від 200 люмен і 450 люмен. Який тип лампи у світильнику ? Інакше питання не зовсім коректне.
@@вова@@
23.09.2010, 15:05
Bobus, маркіровка Т5D6 шось таке:)
сьогодні доставив ше один патрон тепер
6вт люмінісцентна і 11вт 2700к іскра тепер досить для гарних рослинок?:)
@@вова@@, схоже на якогось китайця.. Гляньте тут http://www.brille.ua/catalog/lamp/luminis/31023/244124.html
Розміри такі ?
@@вова@@
23.09.2010, 15:43
Та така сама:confused:
Одинокий Вовк
26.09.2010, 20:30
Вітання!!!
Допоможіть зорієнтуватися...
Аква звичайна(для початку) - рибки та рослини:
240л 1200х400х500(висота). Думаю поставити для освітлення 4хТ5 по 54Вт.
Я собі підібрав лампи Т5, а зараз шкодую бо вже хочеться МГ, знайшов GE MГ 250 вт по 160 грн 6200К ресурс 20000 годин 21000 люмен, але мені вже пізно бо на руках Т5. І тепер я непобачу як в мене в аквасі грають сонячні зайчики:(:)
Чим кращі МГ? Яка різниця в ціні при однаковому освітлені?
Чим кращі МГ? Яка різниця в ціні при однаковому освітлені?
у конкретному випадку мова про 8 ламп Т5 проти 2х-3х МГ, меньше відблискувачів, меньші розміри світильника, краща якість світла, спектр, краща кольропередача тощо майже при однаковій ціні і однаковому ресурсі, але деталі потрібно проробляти самому і читати матчастину.
Одинокий Вовк
27.09.2010, 21:54
у конкретному випадку мова про 8 ламп Т5 проти 2х-3х МГ, меньше відблискувачів, меньші розміри світильника, краща якість світла, спектр, краща кольропередача тощо майже при однаковій ціні і однаковому ресурсі, але деталі потрібно проробляти самому і читати матчастину.
Я так зрозумів, що МГ ефективніші, сучасніші, але складніші по влаштуванню у світильник.
А як нарахунок енергозбереження? Вони мабуть сильніше гріються?
А як нарахунок енергозбереження? Вони мабуть сильніше гріються?
Є такий параметр як ефективність лампи в Люмен/ВАт, у МГ він від 80 до 110 Лм/ВА, це так само як в люмінесцентних, але потужність на розмір лампи в них набагато більша, тому точково там буде і більша теемпература, але загалом виділення тепла, що в МГ і що в люмінесцентних однакове.
Одинокий Вовк
29.09.2010, 04:19
аква 1200х400х500(в) - рибки та водорослі
планую поставити дві МГ по 70 вт.
Що скажете?
@@вова@@
29.09.2010, 12:19
Шановні форумчани
потрібна ваша допомога*DASH*
потрібно заживити дві лампи по 6ват для нано
є якісь епра на 12ват :confused:
дві лампи по 6ват для нано
марку лампи, будь-ласка.
@@вова@@
29.09.2010, 13:33
F6WT5D
дякую вам за відгук:)
@@вова@@, окремо Епра менше ніж 14 Вт не випускають. Лампи Т5 6Вт використовуються для підсвітки вітрин, реклам і т.д. Найпростіший вихід - купити 2 світильники на одну лампу, наприклад DELUX WL 026 T5 6W. Це максимум 2 х 40 грн. А далі - виколупати з них епра і зробити те, що хочеться.
@@вова@@
29.09.2010, 14:24
такого робити я не хочу*DASH*
а якшо взяти епра від енергзберігаючої лампи там 13ват:)
і підєднати 2лампи?
епра від енергзберігаючої лампи там 13ват
і підєднати 2лампи так просто не вийде. При деяких доробках можливо, але є складності : http://aquaforum.lviv.ua/forum/showpost.php?p=37972&postcount=42 На мою думку : максимум за 80 грн отримуєте два баласти і патрони для двох ламп, а далі робите за власним смаком. Звісно, вирішуйте самі :)
@@вова@@
30.09.2010, 19:06
шо більше ніхто не може нічого порадити?:eek:
прохання кинути силку кришки для акваріумів 10-20л
в якому ростуть рослини*ONE*
Vitalik_only
30.09.2010, 22:32
Акваріума правда вже в мене немає....
Кришка зроблена з вагонки, лампа 2700к здається що на 13Вт. Акваріум 25л, жителі кревтки неокардини.
@@вова@@
30.09.2010, 22:34
дякую*DRINK*
я думаю мені одної іскри 2700k висачить на 13літрів??
і ше одне шо за відбивачі видно на фото??????
шо більше ніхто не може нічого порадити?
т5 6ВА і 8ВА самі нікудишні лампи, причому любого виробника вони мають 200-310 Люмен, таких виробів не раджу брати навіть в руки:D
Візьміть цю лампу вона має 750 Люмен при 9 ВА (так пише на упаковці при кольропередачі 1А), це більше ніж дві по 8 Т5, 750 Лм проти 620 (2х8=16 ВА):
http://www.brille.ua/catalog/lamp/luminis/69000/244221.html
і приєднайте її як радили тут (Вобус теж на це звертав вашу увагу):
http://www.aquaforum.ua/showthread.php?p=679886#post679886
Тобто Євгене Ви маєте наувазі що 6 та 8 Вт Т5 лампочки неварто використовуввати для освітлення акваріума.
Так, неварто, колись мав такі і вирішив докупити філіповські (40грн ра80), але виявилося що вони по яскравості і ціні зовсім нікудишні.
Те що в моєму дописі вище має ціну в межах 10 грн і кольропередачу 80%, правда там на сайті помилка, має бути 750 Люмен, так на упаковці, є подібна лампа за 5 грн та має 600 люмен
На мою думку ціна якість це ідеальний варіант і пасує для нано, буду робити баласт на 6 таких ламп.
makar070707
21.11.2010, 18:53
Підкажіть,які і скільки ламп краще поставити на 46л акву
makar070707, трохи мало даних, щоб порадити. Треба розміри акваріума і знати, що ви плануєте там з рослин. Якщо багато світлолюбивих рослин - одне освітлення, якщо мінімум невибагливих рослин, то зовсім інше.
makar070707
21.11.2010, 22:18
РОЗМІРИ :висота 38 довжина 48 ширина 25
makar070707, якось дивно ! Ви задали питання і не хочете уточнити, що буде в тому акваріумі. Виходячи з його розмірів вибір невеликий - 2 х 15 Вт Т8. Вони мають довжину 43 см. Дивитись тут http://www.arowana-im.com.ua/index.php?cPath=45_64¶m_18=136. Успіхів :)
makar070707
24.11.2010, 19:18
Ви задали питання і не хочете уточнити, що буде в тому акваріумі.
з рослин ньому буде Валіснерія.кландофора шаровидна,анубіас,яванський мох та людвігія.
Тоді 2х15 без сумніву вистачить
makar070707
24.11.2010, 19:24
Тоді дякую буду брати іх :D
Привіт.
Потрібна допомога місцевого товариства з підбором ламп.
Банка ~90ш*30д*40в=100л
Схема: 3 енергозберігалки + 1 люмінесцентна (60см)
http://img337.imageshack.us/img337/7723/lampsx.jpg
1,3 - енергозберігалки Maxus 15W 4100К Е27
2 - пока пусто
4 - ЛБ-20W (Кришка менша за габарити акви, тому люмінесцентна лампа більше 60см не влізе)
Планую в №2 вкрутити 9w 2700K (в теорії- для урізноманітнення спектру) а ЛЛ №4 замінити якимось максимально холодним білим світлом.
Так нормально буде? правильно?
І основне - порадьте, яку ЛЛ краще взяти, щоб максимально перебивало жовтий колір енергозберігалок
Якщо ви плануєте висаджувати багато рослин,то на мою думку краще підібрати ЛЛ Т5 і не морочитись із зберігалками, сам пройшов це все.
Я б радив такі варіанти :передній план
Osram Lumilux Skywhite T5 HO 24 W/880 або 865
і на задній план Sylvania Grolux FHO24W/T5/G5
Кришку наразі мучити бажання нема - якшо буду переходити на ЛЛ, то поступово..
Думаю, на даний момент, Ваш варіант або подібний на ~8000К для переднього плану мені підійде.
Спасибі!
Я думаю, Вам підійде Silvania Aquastar 18W/T8/10000K, і ціна помірна, і якість хороша.
vBulletin версії 3.8.4, © 2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.
Переклад: © Віталій Стопчанський, 2004-2009