Показати повну версію : Чи потрібне покривне скло ?
Tarik_Nikita
14.10.2008, 16:54
Шановне панство!!!в мене акваріум має звичайну накладну кришку (можете побачити в розділі "Акви учасників форуму"). Літом коли була температура кімнати і води в акві приблизно однакові, вода через кришку по стінкам не текла, зараз трохи ситуація змінилася, тобто є потьоки через кришку. В кого, які міркування на рахунок даної проблеми? (В мене є стікло, але накриваючи ним ріст рослин суттево зупиняється, а поставити кришку на силікон теж не хочу)
Не зрозумів, яким чином скло заважає рости акваріумним рослинам. У вашого акваріума є кришка , а вона не заважає рости рослинам :) і
Сихівчанин
14.10.2008, 18:46
В мене теж така проблема була до моменту, поки не почав залишати кришку трішки привідкритою в малому аквасі (35л), а у більшому (126л, польський) - ніколи не закриваю кришку, яка передбачена для годівлі рибсів (така собі дрібна кришка, наявна на усіх заводських аквасах), тому конденсат не утворюється і не стікає куди не тра... :)
Tarik_Nikita
14.10.2008, 18:51
Не зрозумів, яким чином скло заважає рости акваріумним рослинам. У вашого акваріума є кришка , а вона не заважає рости рослинам :) і
ви мене не зрозуміли. Акваріум накривається стіклом, а зверху кришка, тобто лампи світять на стікло, яке потіє, покривається водою, білим нальотом - хіба від того світло не заломлюється і не втрачається ККД?
Охват Марьян
14.10.2008, 19:20
Це називається покривне скло, яке розміщене між поверхнею води і світильником.
Воно спроектоване спеціально для того, щоб вночі коли лампи не гріють, не збирався конденсат на лампах. Але.. такі акваріуми більше розраховані на штучні рослини, чи рибні об"єми. Від конденсату, який стікає по стінках акваріума розбухає ДСП плита, з якої зроблена тумба ( в більшості випадків) - для того і придумано було ставити покривне скло. Поляки знайшли інший вихід, вони під акваріум ставлять піддон :)
Щоб небуло конденсату потрібно зняти кришку ручки, яка розміщена на передній частині кришки світильника.
Назар М.І
27.12.2008, 23:39
Якщо я правильно зрозумів. Кондинсат що утворюється з нижньої сторони шкла скапує назовні. 1. Вирівняти акваріум, ( каплі що утворяться падатимуть вниз)
2. По периметру акваріума, або шкла наклеїти ущільнювач (віконний)
А нащо там того скла? У мене ні на одному аквасі нема і нічого.
В свому акваріумі використовую покривне скло.Воно кладається з двох частин і лежить на пластикових направляючих.Скло легко зсувається вправо- вліво для годівлі або чистки.Конденсат стікає в акваріум.http://s44.radikal.ru/i105/1002/93/bfa1935fcd63.jpg (http://www.radikal.ru)
На мою думку скла абсолютно не потрібно, хіба що Ви наливаєте води під самі краї і тримаєте риб - стрибунів, тоді безперечно воно потрібне, а у решти випадках на мій погляд, лишнє, скло покривається сіллю тим затримує велику кількість світла.
Ага,тільки без скла в вас в аквасі з нормальним фільтром за ніч не стане 5-10л води(ужасно випаровується)в мене так було перше що я подумала так те що риби випили
Накриваю щоб конденсат неосідав на лампах і нестікав по стінках.Скло легко виймається щоб помити.
скло покривається сіллю тим затримує велику кількість світла Скло можна почистити, багато часу це не забере, а на рахунок потрібне скло чи ні цілком згідний з ЕММА
Навіть ідеально почищене скло заломлює велику кількість світла, ну але для рибних акваріумів це не страшно, хто хоче виростити гарний підводний сад, скло під час роботи світильника нехай знімає відразу,а на ніч, якщо хтось має бажання, може накривати, підходити потрібно індивідуально до кожного акваріума, до його особливостей.:)
підходити потрібно індивідуально до кожного акваріума
тут повністю згідний
Руслан23
08.02.2010, 23:46
Я навіть не знаю шо тут сказати, якшо є можливість то можна скло поставити, але я наприклад не маю ребер жорсткості в акві тому до тепер голову ламаю над цим питанням,тому думаю шоби було хоть якось то зробив просто, від лампи за 40 грн зняв захисну пласмасу і закріпив її на ламмпі, а точніше прикріпив її до кришки...
Tarik_Nikita
09.02.2010, 12:10
в мене так було перше що я подумала так те що риби випили
Емма, ну Ви і насмішили*ROFL**ROFL**ROFL*, а то як риби можуть випити?*ROFL**ROFL**ROFL*
Охват Марьян
09.02.2010, 15:02
а то як риби можуть випити?
Випили і забули сходити в туалет :)
Навіть ідеально почищене скло заломлює велику кількість світла
Повністю підтримую дану думку.
Емма, ну Ви і насмішили*ROFL**ROFL**ROFL*, а то як риби можуть випити?*ROFL**ROFL**ROFL*
Просто звечора міняла воду,лягала спати в 11год все було в нормі,коли в 7год проснулася, за привичкою стала включати світло в акваріумах.І тут-бац!В одному акваріумі висотою 45см не було 10!!!!!!!см води.Перше що я подумала так це те що риби випили,потім подумала що то дурна думка і пішла до школи.
Ага,тільки без скла в вас в аквасі з нормальним фільтром за ніч не стане 5-10л води
+1
Навіть з нещільним склом в тиждень 5% води випаровується.
Андрій К
09.02.2010, 17:50
Покривне скло має як свій позитив нак і негатив. Щоб не розводити філософію то при накриванні бажано щоб скло було не близько біля ламп і дивитись на товщину скла, оскільки ще враховувати коефіцієнт заломлення світла. А щодо того щоб сіль не збиралась думаю якщо шановані мої колеги акваріумісти то ви його просто промивайте і дивіться за гігієною Ваших Аквасів.) Випаровування води якщо у когось у квартирі сухо - це позитивне явище - це рекомендують усі лікарі.
Tarik_Nikita
11.02.2010, 14:32
Для акваріума без покривного скла є один "-":має бути привідкрита кришка (щоб не було потьоків по стінках).
За то "+":
1. Ріст акваріумних рослин
2. Підвищення вологості у кімнаті, що в свою чергу, у зимовий період, позитивно впливає на:
2.1. Ваше здоров"я.
2.2. Ваші кімнатні рослини.
2.3. Ваш паркет.
все ж таки вважаю що скло повинно бути якщо нема кришки як такої при навісному освітленні як тепер модно робити типу ламп мг.
2. Підвищення вологості у кімнаті, що в свою чергу, у зимовий період, позитивно впливає на:
еге, згідний, ше й дуже добре стіни чорніють*RTFM*
Tarik_Nikita
15.03.2010, 16:15
еге, згідний, ше й дуже добре стіни чорніють
Звичайно, якщо вологість у вашій кімнаті зашкалює, то і позеленіють ;), але тут не буде причина у привідкритому акваріумі, а в самій квартирі.
alcanpasha
17.04.2010, 00:45
я все думав що це нормально що так вода випаровується і просто доливав її... тепереподумаю про встановлення покривного скла.
Дякую!
cc.alexx
19.06.2010, 21:39
Багато продавців не рекомендують ставити піддон... з часом поганий запах.
У зоомагазинах на аквах стоїть таке шкло. На мою думку лампи з ним прослужать довше.
Скажіть чи можна для цього використовувати оргшкло і де його у Львові можна купити.
чи можна для цього використовувати оргшкло
Якраз органічне скло і є найкращим для кришки акваріума, хоча і з ним є свої проблеми, а саме: воно досить сильно реагує на температуру і коробиться, з часом тьм’яніє і досить дороге. Але однозначно що це кращий варіант ніж силікатне скло, у нього менший коефіцієнт заломлення (це стосується тільки литого оргскла). Я використовую оргскло товщиною 5 мм і воно вже за 20 з "хвостиком" років стало зовсім матовим. Ще кращий матеріал для кришки акваріума це... поліетиленова плівка. Такі кришки давно використовує один мій приятель, а я все ніяк не зберуся зробити каркаси для плівки. Тобто під розмір акваріума виготовляється рамка з будь-якого матеріалу, на нього натягується поліетиленова плівка і закріпляється скотчем. При пошкодженні поліетилен просто знімається і замінюється на новий.
frontoza
22.06.2010, 03:10
Оргшкло можна знайти на базарі(Торпедо)Автостанція №2 шкло не нове,але на покрівне може підійти.В мене одна аква накрита а дві ні.Там де ненакрита, процес випаровування проходить скорше.А на рахунок вологості я не парюсь зовсім не відчутно хоча стоять три великі акви.
Любитель
22.06.2010, 13:05
В мене стояло покривне скло. Поставив його одразу - при купівлі аква, продавці порекомендували. Обгрунтування доволі просте - вода буде конденсуватись на лампах і підвищуються шанси того, що освітлювальна система вийде з ладу (заводська кришка)*RTFM*. Діло звісно не пропаще, відремонтувати можна(не знаю правда як), а по ціні називали суму в районі 100-200 грн..:(
На разі скло зняв, оскільки світла для рослин і без скла замало:'(
На разі скло зняв, оскільки світла для рослин і без скла замало:'(
Я покривне скло ставлю тільки на ніч,вдень,коли світильники включені,я його забираю,щоб не затримувало світла.В мене також зроблено з рамки і плівки,як описує Leo N.Тут (http://aquaforum.lviv.ua/forum/showthread.php?t=990) також про це трохи говорилось.
в мене заводська кришка зроблена таким чином, що має два борти ! один загходить на стінки акви, а другий в акву і конденсат стікає в середину акваріума (сухо і вода не так швидко випаровується ) :)
Особисто я прихильник покривного скла. Для мене так на багато зручніше і практичніше. Мені легше 1 раз в 1-2 тижня промити покрівельні скла, ніж знімати і протирати лампи. Крім того Менше вологи попадає в простір під кришкою і рослини які плавають під поверхнею води та ті що вилазять з води не так спікаються від тепла, що виділяють лампи. Скло все ж таки частину тепла не пропускає. Вода менше нагрівається.
Клімат в Івано-Франківську і так вологий, зайвої вологості в квартирі не потрібно.
Проте скло затримує та розсіює частину світлового потоку, особливо коли забруднине, але це для мене поки що не катастрофічно.
Доброго здров"я! Хочу трохи освіжити тему. Роблю сам кришку на свій аквас (Жувель Ріо 180). Бо на штатній померла лампочка, друга вже по дорозі до... Хочу трохи добавити світла: поставити 4 лампки по 30Вт. Стала ділема: монтувати покривне скло , чи ні?!? Так звичайно є свої плюси і мінуси. Хочу повернутись до ідеї Leo N використати орг скло. В Епіцентрі побачив таку штуку. (фото чіпляю). Товщина 2,5мм ,повністтю прозорий, легкий. Хочу почути думку громади на предмет використання. Може хтось вже має досвід.
А в моєму акваріумі покривне скло встановити неможливо - нема ребра на передній стінці - воно овальне.
В Епіцентрі побачив таку штуку. (фото чіпляю). Товщина 2,5мм ,повністтю прозорий, легкий.
Швидше за все це екструдоване оргскло, подібне до того, що використовується у рекламних цілях, а воно досить пористе (не на вигляд, а по суті), м’яке (тобто буде провисати), швидко старіє і, відповідно, тьм’яніє. Так, що пишучи про використання оргскла для акваріумних потреб я писав:
це стосується тільки литого оргскла
Марка такого плексу російського виробництва називається ТОСП. Можливо, що є і його імпортні аналоги, але я до цього часу з такими не мав справи. По крайній мірі, оргскло польського виробництва, що доступне мені в нинішній час, все без виключення екструдоване.
Хоча... На нашому форумі є тема, де людина пропонує виготовлені з екструдованого оргскла відсадки, кришка, фільтри і т.п. Можливо варто з ним проконсультуватися на предмет його експлуатації
Швидше за все це екструдоване оргскло а хіба полістирол і оргскло не різні матеріали ?
Не додивився :o звісно, що різні.
Про полістирол: Має відносну слабкість до перепадів температури і вологості. Але інші дуже хороші властивості й низька ціна забезпечують полістиролу популярність. Білий полістирол - економічна альтернатива пластику ПВХ, а прозорий - оргсклу. Основний спосіб виготовлення - екструзія.
... На нашому форумі є тема, де людина пропонує виготовлені з екструдованого оргскла відсадки, кришка, фільтри і т.п. Можливо варто з ним проконсультуватися на предмет його експлуатації
Ця людина часом не "red1157" ?
vBulletin версії 3.8.4, © 2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.
Переклад: © Віталій Стопчанський, 2004-2009