Показати повну версію : Мальки ляліусів та грибок...
Сихівчанин
11.12.2010, 23:22
Віднерестилися ляліуси. Ікра кілька днів була у відсаднику. Далі перекинув мальків у 10л аквас. Але мабуть переборщив з органікою (інфузорії на банановій шкурці і т.д.), бо з'явився т.зв. білий грибок - така прикра штука, що буває при невдалих запусках аквасів або на свіжовміщених в аквас корягах...
Вже зо 2 доби весь грунт (закинув дрібного базальту у малявочник) покритий грибком. Сифонка грунту та підміна води дала тимчасовий результат - під вечір знов все дно біле. Бачу, що ніби мальки від тої малоестетичної штуки не дохнуть. Плавають собі та скубуть інфузорій.
Маю два питання.
Чи бува не шкідливий грибок для тижневих мальків, зокрема, лабіринтових?
Як позбутися грибка у малявочнику?
Александр11
11.12.2010, 23:25
Думаю троха синьки + підміна дадуть бажанний результат.
Александр11
11.12.2010, 23:27
А взагалі для мальків краще стерильний акваріум без грунту - легше доглядати і проблем менше.*THUMBS UP*
Трохи не по питаннях, але наскільки я чув, то малявочники бажано мати без грунту - оскільки так легше чистити дно від недоїдків і какашок, яких буде дуже багато...
О, в нас з Олександром думки сходяться... Причому і час публікації однаковий... :D
Александр11
11.12.2010, 23:32
Roman71, То все Ромадан винен:D:D:D
Сихівчанин
11.12.2010, 23:33
Та шось так захотілося з грунтом спробувати...
Спробував :)
Але грунт вніс із діючого аквасу, то мабуть не в ньому причина.
Думаю це зумовлено внесенням води з інфузоріями, вирощенними на банановій шкурці. В 3-х літровій банці з інфузоріями вже плавало щось таке загадкове білосніжне - от воно й потрапило в малявочник...
Александр11
11.12.2010, 23:35
захотілося спробувати
Ну якщо з грунтом, то вже тоді і з рослинами, щоб риби самі інфузорії знаходили.
Сихівчанин
11.12.2010, 23:37
А в мене є позитивний досвід підняття мальків апістограми какаду та коридорасів панд саме в аквасах з грунтом...
Перших кілька днів, поки вникаю в систему регулярного годування дрібних мальків всілякими там наупліями артемії, мальки ухитряються щось там клювати на дні акваріума - ловлять циклопів, коловраток та інших мікро мешканців, які завжди заводяться практично у всіх збалансованих банках.
Александр11
11.12.2010, 23:44
заводяться практично у всіх збалансованих банках.
От і я про те ж саме говорю.
Сихівчанин, Так тут ти проха зробив зле,але воно не так суттєво при певному вирішенні питання.
А саме в акву з мальком попала "речовина" .яка є збудником бактерій .але якою харчуються інфузорії,от тепер мислемо логічно .молодь ляліуса харчується то*THUMBS UP*,але в подальшому ,поки в них не розвинеться лабіринт(за два тиждня) головне щоб вижили.Їм без різниці грунт,хоча він впливає на якість води,то правда. Тобто на разі .як що молодь не гине то все гаразд. Як почне вмирати то в такому випадку дуже складно ,щось порадити. Андрію ,ти вже маєш певний досвід.тому сам зробиш висновки.*DRINK*
Сихівчанин
11.12.2010, 23:51
Ну якщо з грунтом, то вже тоді і з рослинами, щоб риби самі інфузорії знаходили.
В моєму випадку таким аквасам з грунтом, рослинами та інфузоріями є креветочник з черіками.
І саме там експериментував з підняттям риб.
Але попередній приплід ляліусів, який був випущений в креветочник, успішно "канул в лету". Мабуть їх поїли сантиметрові мальки сомиків панд, або креветки задзьобали...
Тому наразі пробую піднімати мальків ляліусів в окремій банці.
Даю малькам крім інфузорій (чи правильно сказати жижі з банана, в якій теоретично має бути інфузорія :) ) також і Серу мікрон, ніби їдять, у всякому разі вже десь 3 дні як годую (мабуть пройшов тиждень після викльову з ікри) і здається не дохнуть.
Сихівчанин
11.12.2010, 23:58
Досвід переважно напрацьовується на своїх помилках.
Тішу себе думкою. що ще буде шанс попробувати ще раз.
Сьогодні, до прикладу, самці ляліусів (в мене 2 пари) навипередки робили гнізда та нерестили самок. Ікри було багацько, королівські тетри весело руйнували самцю ляліуса гніздо та їли ікру.
Але всі були задоволені: самки ляліуски від скидання ікри (тлусті були страшно), самці від процесу вижимання самок, тетри від додаткового вечірнього закуся:)
Тому й за пару тижнів, якщо загнеться попередній приплід (чим буде вкрай рада моя дружина, "бо третій аквас в хаті - то перебор"), буде шанс спробувати ще раз! :cool:
Сихівчанин, Тоді все гаразд! Саме ляліуси,та малі трихогастери з родини лабірінтових,а також колізи є самими вибагливими на рахунок першого корму,як вже пройде тиждень , то можеш почувати себе героєм:)*DRINK*.Тобто досяк свого,але підміна води то теж дуже суттєва річ в акві з молоддю.*DRINK*
Александр11
12.12.2010, 00:02
Сихівчанин, Я маю наувазі акваріум запущений, збалансований, але без інших жителів, бо маленьким лялькам навіть черріки-вороги.
Сихівчанин
12.12.2010, 00:03
Взагалі почав помічати, що в нормальних збалансованих умовах переважну більшість загальнопоширених риб складно стримати від нересту - нерестяться в загальному акваріумі "на ура".
От задумався, що з наявних в мене гідробонтів не бачив нересту лише неонів (бо жорстка вода) та отоцинклюсів (а біс їх знає, що їм тре для нересту), а все решта - нерестяться регулярно - тетри, кор. панди, ляліуси, апістограми какаду...
Тільки встигай здобувати досвід :)
Александр11
12.12.2010, 00:11
Сихівчанин, Саме тому такі акваріуми і називають збалансованими, бо все в них росте і множиться.
Александр11, Можу посперечатись,збалансованість то певно*THUMBS UP*,але риба не вся буде нереститись а такій акві*NONO*головне для різних риб то підготовка для нересту(вік ,здорові плідники,їх спроможність тощо),а головне склад води. Ніколи наприклад неон або мінор не віднереститься в воді .яка йому не підходить.*DRINK*
Александр11
12.12.2010, 00:21
Ніколи наприклад неон або мінор не віднереститься в воді .яка йому не підходить
Можливо для них то не є баланс??
Александр11
12.12.2010, 00:24
Я маю на увазі, що ми часом тримаємо різних риб в однакових умовах, тому що хочем бачити їх усіх, а для кожного виду окремий акваріум- розкіш, яку не можем собі дозволити.*DRINK*
Сихівчанин
12.12.2010, 00:37
Розпочав нову тему щодо нересту риби - прошу всіх туди http://www.aquaforum.lviv.ua/forum/showthread.php?t=5041
Тепер буде точно відомо до кого звертатися за порадами :)
Тепер буде точно відомо до кого звертатися за порадами
Андрій поради порадами, але... Тільки сьогодня говорив про нерест панд з Віталієм (Mavr) і Богданом (Aides) - в кожного різні поради... Причому деякі абсолютно протилежні... До речі, і твій досвід "підняття" панд теж відрізняється від їхніх...
От і будь тут мудрим...
Сихівчанин
12.12.2010, 00:48
Я ж кажу, що найкращий досвід - досвід, здобутий на власних помилках, бо як в тому прислів'ї про мудрого, який вчиться на чужих помилках, практично ніколи не буває. :)
Сихівчанин
12.12.2010, 01:03
Надибав цікаву статтю про нанорибку - Boraras brigittae http://www.tropica.ru/modules/ss/item.php?itemid=153
Але цікава ця стаття мені тим, що в ній пише про грибок чи слизь, який і ліг в основу мого першого повідомлення:
"Через несколько дней я забираю растения и поместил их в инкубатор. Воду беру из родительского аквариума, помешаю туда небольшой эрлифтный фильтр из губки. Еще я кладу туда покрытую слизью корягу из основного аквариума. Это очень важно для успешного выкармливания мальков."
Отож, всі умови для успішного вигодовування мальків ляліусів я нехотячи створив, бо слизь в малявочнику наявний - значить все йде по доброму сценарію... :)
Отож, всі умови для успішного вигодовування мальків ляліусів я нехотячи створив, бо слизь в малявочнику наявний - значить все йде по доброму сценарію...
ну що ж, будемо чекати нових повідомлень "з поля бою", успіху ! *DRINK*
ПіСі: "... свято наближається, свято наближається"... ;) (вже менше 23 годин лишилось)
тернеция
12.12.2010, 01:49
Сихівчанин, А где же фотосессия? :)
Дайте и нам возможность полюбоваться растущими малышами! :)
Сихівчанин
12.12.2010, 12:31
Фотосесії наразі немає, бо дрібні ще - фотик не витягує належної якості... :)
Але станом на ранок живі-здорові і навіть з повними пузами...
Вкотре просифонив грунт від грибка та нарахував точно 30 шт. мальків (ті, що виловлені при сифонці та запущені назад).
Залив синьки.
Надалі інформуватиму про успіхи/невдачі...
Сихівчанин
19.12.2010, 23:54
Кілька фраз про поточну ситуацію з мальками ляліусів.
Отож, як-мінімум, 20-30 штук мальків живі-здорові, підросли, шустро плавають в тому ж 10-літровому аквасі, де закинув тиждень-півтора тому.
Вкотре переконався, що наявність ґрунту в аквасі (і можливо залишків слизі-грибку) дає певні переваги малькам. В минулу п'ятницю під обід поїхав з родиною до тещі в Закарпаття. Ясна річ, що в п'ятницю ввечері, всю суботу та пів неділі ніхто мальків не годував.
Правда перед виїздом залив їм десь 200мл рідини з інфузоріями (тішу себе думкою, що в тій банановій жижі дійсно множаться інфузорії :)) та підмінив 1/2 води на воду з креветочника...
Приїхавши сьогодні в обід додому, був приємно здивований тим, що мальки живі та ситі (пуза набиті чимось білим), підросли, і активно літають по аквасу.
Інших пояснень окрім того, що щось там їли на ґрунті, не маю.
Тому, роблю висновок, що запущений акваріум з грунтом, навіть якщо він запущений невдало (а грибок це підтверджує), все ж дає певні переваги малькам на старті, з т.з. наявності інфузорій та інших найпростіших, які дозволяють малькам успішно пережити розлуку з малодосвідченим та безтурботним акваріумістом. :cool:
тернеция
20.12.2010, 00:11
Сихівчанин, Таже вынужденно приходилось оставлять на 3 дня 60л банку со шпаной Седжиков вместе с родителями, в возрасте 3 недели. Перед отъездом не сифонила 3 дня, обычно подмену 1/2-1/3 делала через день, т.к. несъеденного планктона оставалось много и грязь в грунте накапливалась быстро.
Шпана между кормежками постоянно перекусывала чем-то невидимым глазу, клевала что-то мелкое и вкусное.
Перед отъездом включила посильнее компрессор и уехала, переживая за кучу чужих детей.
По приезде все были живы и довольны.
Сихівчанин
20.12.2010, 17:35
Дослідив, що саме їдять мальки ляліусів - найімовірніше науплій циклопів (білі дрібні плаваючі цятки :) ) та якихось дрібних хробачків (ніби не планарії), що розплодились у малявочнику.
Думав зробити бульбулятор для виведення науплій артемії, але бачу, що наразі немає потреби - мальки пузаті та ситі від наявної живності.
Далі продовжую спостерігати, мабуть за кілька днів все-таки треба буде братися за науплій артемії...
До речі, це фото батьків згаданих у даній темі мальків ляліусів
Нехай ростуть гарними та здоровими!*ONE*
Р.С,я в черзі на 10 мальочків!:cool:
Сихівчанин
20.12.2010, 17:59
Emma, дякую. Щодо мальочків, то циплят, тьху, мальків, по осені рахують :)
Тому наразі це просто здобуття досвіду, без жодної комерційної складової... А як щось виросте до підліткового віку, тоді побачимо, що з тим всім далі робити.
Я не думаю що буде проблемою продаж малька,навіть в великих кількостях-в вас дуже гарні плідники
Сихівчанин
20.12.2010, 18:11
Хе-хе, щиро кажучи той, що на знимці це не тато, тата знимки під рукою немаю, а справжній тато мальків виглядає от-так:
Дуже гарний!*DRINK**THUMBS UP*
Сихівчанин
20.12.2010, 18:19
Придбав собі в Бульці 2 пари ляліусів.
Тепер маю в аквасі постійні війни за краще місце під сонцем та криптокориною апоногенолисною - кладуть ікру наввипередки.
Але найсумлінішим батьком є саме той червоний, бо класична форма - трохи халявщик... :)
В ідеалі, звичайно, було б добре придбати ляліусів неонового окрасу, де навіть самка шикарно виглядає, от типу нижчеподаної знимки (фотку десь згуглив), бо самки простих (класичних) ляліусів - сірі та умовно нецікаві для естетичного ока.
Сихівчанин
20.12.2010, 18:24
Ще бачив в продажу от такий різновид ніби ляліусів, чому "ніби", бо дуже мені схожий формою тіла на гурамі. Але самки ідентифікувати не вдалося, тому відмовився від придбання цієї рибки:
Десь читала про цих риб,іх здається називають коліоза...але не скажу чи це правда,бо читала давно,та і уваги не звернула
Сихівчанин, Андрію на світлині показана Coliza chuna в 80-х вони називались "медові гурамі".Зараз багато морф розвелось кольорових. То моя думка.
Сихівчанин
20.12.2010, 23:45
А ось і реальна знимка мого плідника-самця.
Доглядає за пінним гніздом...
Сихівчанин
03.01.2011, 00:00
Особливо немає чим хвалитися, але обіцявся інформувати щодо моїх успіхів у виведенні ляліусів, тому...
На даний час залишилося живими 3 (!) малька :) ляліусів, які й далі перебувають у 10-л акваріумі.
Основними причинами масового мору мальків бачу моє нехлюйське відношення до того діла, передноворічні корпоративи і, як наслідок, відсутність змоги і бажання підмінювати малькам воду та приділяти їм належну хоча б мінімальну увагу і т.д.
Ще станом на тиждень-півтора тому вивів науплій артемії, однак мальки їх ігнорували (мабуть корм їм здавався завеликим).
Вчора взагалі ухитрився випадково виключити обігрів акваса, що призвело до зниження температури води до 12 градусів по цельсію.
Як наслідок, 25% виводку змерзло (здохло). Проте, зважаючи на те, що тими 25% був лише один мальок (один з чотирьох :D), тому почав трактувати ляліусів як майже невмирущу витривалу рибу.
На даний час бачу трьох живеньких товстеньких мальків, тому досі не кинув цієї повчальної затії по виведенню хоча б цієї кумедної кількості риб, бо врешті мав би отримати й досвід, який, як відомо, на жодних корпоративах не проп'єш... :)
Вчора взагалі ухитрився випадково виключити обігрів акваса, що призвело до зниження температури води до 12 градусів по цельсію
Де це той аквас стоїть? На балконі чи що?!? Бо в мене і без обігріву температура в акваріумах нижче 25 градусів не падає...
тернеция
03.01.2011, 00:29
Сихівчанин, Лялиусы еще нанерестят! :) И Вы нас порадуете рассказом об удачном поднятии выводка этих прекрасных рыбок.
Ваш труд очень нужен - практически нет разводных лялиусов, все приезжие с кучей болячек, и быстренько отдают концы...
Так что ждем хороших вестей с фронта! :)
Сихівчанин
03.01.2011, 11:01
Де це той аквас стоїть? На балконі чи що?!? Бо в мене і без обігріву температура в акваріумах нижче 25 градусів не падає...
Ну, майже на балконі :)
Насправді аквас стоїть поблизу вікна, яке в той день було кілька годин відкрите (провітрювали кухню), тому температура була в тому місці невисокою.
А в акваріумах, що розташовані в кімнаті, дійсно, температура води навіть без обігріву нижче 23-25 не падає.
vBulletin версії 3.8.4, © 2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.
Переклад: © Віталій Стопчанський, 2004-2009