КПК

Показати повну версію : Тести для аквариумной води

Pavlo
22.10.2008, 18:46
Часто задається питання : які параметри і якими тестами потрібно моніторити воду у акваріумі ?
Цю тему створю для того, щоб учасники форуму поділились свої досвідом застосування тестів.
На мою думку найчастіше вживані тести це :
тест на реакцію води рН ;
Твердість постійну і тимчасову кН і gН;
нітрати NO3;
фосфати РО4.
Хоча для початківців заморочуватись з тестами зайве , для початку потрібно навчитися стабілізувати аквасистему , а слідуючий крок ( за бажанням) , це вміння визначати параметри води і навчитися їх коригувати .
Перед тим хто став на вищий щабель акваріумістики :) стає проблема вибору , що купити ? Є цілий ряд виробників які пропонують свій товар і досвід акваріумістів які цей товар застосовують .
Тож тут я пропоную висловлюватись , який тест і якого виробника заслуговує на увагу і потрачені на нього кошти.
Я користуюсь тестами двох фірм Тетра і Сера .
Від Тетри замірюю параметри води -рН , кН і gН.
Серою - NO3 , РО4 .
Чому так , читав статейку ( зараз посилання знайти не можу ) де було порівняння тестів різних виробників. Серівські - NO3 , РО4 на рівнях до 20 мг\л давали непогані результати і ціна прийнятна.
Тетрівський - рН тест давав прийнятний результат в діапазоні від 6 до 8 (мені достатньо), а кН і gН куплені " паровозом":).

avgust
22.10.2008, 22:55
Похибка крапельних Тетровських тестів -нових приблизно 20 прцентів. Якщо їм більше роуку -то 40 процентів. Лакмусових папірців приблизно 60 процентів . Це я читав на Київському форумі вже давно . В лабораторії коли даєш індикатор і титруєш за фармакопеєю по всіх правилах -то от тоді точні результати .

ENERGY
23.10.2008, 20:20
Завтра йду за тестами!!!!!!!! Тре срочно, запустив акву 3 дні тому, а вода якась не така, помутніла трішки, а завтра рибок хтів запускати, от срочно треба провірити усі показники води...Навіть не знаю, може ще щось влити треба????

navy
23.10.2008, 22:00
Помутніння води це звичайне явище при запуску акваріуму т.я. дуже швидко розмножились інфузорії,та цей бактеріальний вибух пройде через 2-3 дні.Так що не теба хвилюватись*NONO* та думати що Ви щось не так зробили.А тести завжди стануть у пригоді,але при певному досвіді користуванням ними:D

Pavlo
24.10.2008, 12:52
Завтра йду за тестами!!!!!!!! Тре срочно, запустив акву 3 дні тому, а вода якась не така, помутніла трішки, а завтра рибок хтів запускати, от срочно треба провірити усі показники води...Навіть не знаю, може ще щось влити треба????
Не треба терміново бігти за , тестами , треба терміново сісти і перечитати "курс молодого акваріуміста" . Вас збентежила банальна бактеріалка , а що буде далі? Ви купу грошей кинете на дискусів (риба не з дешевих) , і можете отримати одне розчарування.

ENERGY
24.10.2008, 13:13
Та все одна потрібно знати, що в тебе за вода!!! Як в акві так і з під крану...

Охват Марьян
27.10.2008, 22:46
основна помилка початківця: налити всьго щоб вода була чиста.....(акутан, хторвек, аквасейв...)

Pavlo
28.10.2008, 10:17
основна помилка початківця- неуважно читають "азбуку авкваріуміста".

Ostap
07.03.2009, 21:12
А як Вам фірма Зоолек?????

navy
07.03.2009, 21:41
Я мав :),трохи побавився коли намагався деяку рибу розвести.Мене влаштовувало.Але я не настільки заморочувався.щоб на ці тести нарікати:)

Ostap
07.03.2009, 21:55
А нітрати і фосфати якими краще міряти, саморобними чи фірмовими.

K@SPER
03.04.2009, 15:31
Зоолек в мене були тести цієї фірми. Досить хороші, разом з ними була "тара" під тести!

K@SPER
03.04.2009, 15:35
А нітрати і фосфати якими краще міряти, саморобними чи фірмовими.
Моя думка краще фірмовими! Правда ціна там деколи просто фантастична!

Noe
03.04.2009, 21:13
Зоолек добре міряє нітрати, і дуже кепсько фосфати. Я користувався Зоолек, Сера і Тетра.
Серовські тести трошки дешевші від Тетра, але мають один недолік - треба чітко робити як в інструкції і чітко порівнювати кольори по закінченні визначеного часу, бо ці тести з плином часу постійно змінюють колір. Тому, якщо в тесті сказано порівняти кольори через 5хв то так і тре робити, бо через 10хв колір вже буде дуже відрізнятися. Але ціна теж грає роль, тому від Сери в мене тести на фосфати - там зміна кольору не така помітна як при вимірюванні нітратів.
А от Тетровські тести мені більше подобаються, бо колір там стабільніший. Тому надаю перевагу власне їм (зокрема NO3).

gory
18.06.2009, 23:49
Цікаво чи можна за допомогою акваріумних тестів виміряти рівень нітратів наприклад в овочах ? Чи це не ті нітрати що в акві ?

Pavlo
19.06.2009, 18:03
Цікаво чи можна за допомогою акваріумних тестів виміряти рівень нітратів наприклад в овочах ? Чи це не ті нітрати що в акві ?
Нітрат він і в африці нітрат. Теоретично можна , а прктично на пробував , хоча подібна думка теж була. Міряв рівень кислотності грунту , а до нітратів руки не дойшли.

Охват Марьян
18.07.2009, 00:12
ні, так як шкала тестів акваріумних в основному 0-12.5-25-50-100, кількість нітратів в овочах вимірюється спеціальними тестами з цифровим електродом - там грає роль кожен 1мг/кг.

krolyk
19.07.2009, 01:32
як провести різноманітні тести води (твердість загальну і змінну, наявність азоту і таке інше є на сайті http://rybky.ucoz.ua/index/0-9.... правда треба буде докупити деякі реактиви, але вийде в загальному набагато дешевше ніж купляти все в магазині

Pavlo
27.07.2009, 12:45
ні, так як шкала тестів акваріумних в основному 0-12.5-25-50-100, кількість нітратів в овочах вимірюється спеціальними тестами з цифровим електродом - там грає роль кожен 1мг/кг.
Все можна , якщо астарожна.

Мар'ян, звідки ви взяли , що вміст нітратів у продуктах грає роль кожен 1мг/кг?
те ,що лабораторії працюють з електронними приладами я згідний - швидко і надійго.
Шкала акваріумних тестів дозволяє приблизно (наближено) визначити
вміст нітратів у продуктах .

Охват Марьян
27.07.2009, 17:38
Мар'ян, звідки ви взяли , що вміст нітратів у продуктах грає роль кожен 1мг/кг?
наприклад:
норма (макс. конц) для деяких овочів 35мг, а ви купили на ринку з перевищеним вмістом нітратів (нехай 40мг).
питання:
як акваріумними тестами виміряти цю різницю :)

можна звичайно приблизно виміряти тестами JBL, але чи варто купувати дорогі тести для такої забавки :)

Pavlo
27.07.2009, 18:00
норма (макс. конц) для деяких овочів 35мг - для яких ?
Я знайшов мін дозу 10мг\кг -для молока , для вісх решта продуктів 60 і більше, а є конячі норми 1500 - салат , шпинат, щавель, кріп, 1400 мг\кг-буряк .
Я вважаю , що теоретично для себе, авква тестами , можна визначити , що канає для ідзення , а що нє :)
Але є одна проблема , при ідентифікаціїї кольорової гами значно впливає , а то і взагалі унеможливлює , колір (соку , вижимки) продукту .

Noe
27.07.2009, 18:54
Щось я не розумію, чого ви сперечаєтеся? Акваріумні тести вимірють концентрації не міліграм на кілограм а міліграм на літр. Це по-перше. По-друге, як сказав Марьян, точність акваріумних тестів плюс-мінус кілометр. По-третє, коли ви робите тест акваріумної водички, то наливаєте достатньо прозору воду яка потім в залежності від концентрації нітратів змінює колір. Ну націдіть мені прозорого молока, або прозорого соку кропу 10мл, чи прозорого соку кавуна. Не вийде, бо ті речовини вже мають колір. То як будете міряти?

Pavlo
28.07.2009, 10:35
Кільки важить 1літр води ? 1кг (в нормальних умовах) :)
Це не суперечка- це обмін думками , це діалог , це спілкування ... для цього і створюються форуми.
...прозору воду яка потім в залежності від концентрації нітратів змінює колір. Ну націдіть мені прозорого молока, або прозорого соку кропу 10мл, чи прозорого соку кавуна. Не вийде, бо ті речовини вже мають колір.
А я про що писав -Але є одна проблема , при ідентифікаціїї кольорової гами значно впливає , а то і взагалі унеможливлює , колір (соку , вижимки) продукту . неуважно читаєте дятьку Роман:)

Pavlo
28.07.2009, 14:26
Тю... за що дякувати? :) Це ж обговорення, роздуми .
В продовження даного питання - рідинні тести обмежені в користуванні , це зазначалось вище , а пірові смужкові тести в деякій мірі більш підходять ( вимірював кислотність грунту лакмусовими смужками) , але їхня похибка , ще збільшує кілометраж точності.
Це все теорія , потрібна практика. Буду мати час і натхнення , щось спробую протестувати . Будуть результати , напишу .

Охват Марьян
28.07.2009, 15:06
http://shuvar.com/index.php?mod=news&cmd=details&id=140

Ye_Lviv
28.07.2009, 19:20
Прикольно буде з тістечками, добра половина печеться з розрихлювачами на вуглекислому амонію, після випічки маємо воду со2 і NH3 який дуже добре розчиняється у воді. НЕ їжте печива:-!:)

Юран
09.05.2010, 22:31
доброго вечора...тут я стикався з такими словами щ:(:(о при запуску акви вода має потемніти...вот я запустив.третій тиждень вода дуже чиста.це погано.?я купив тести PH8-думав понизити три дня лив хімію.і без змін...тоді я махнув рукою,риби себе добре почувають..рослини також...для чого ці заморочки...яж нерозводитись збираюсь.а просто люблю любуватись.красою підводного світу...тай якщо міняти ph вверх вниз це ще гірше буде..для риб...хто погоджується.?

FENIX
11.05.2010, 11:31
ну як для яких риб!!!!Для гурамі або анцитрусів чи скалярів всеодно!!!А от для дискусів!!!!!!:'(:'(

Юран
11.05.2010, 11:59
ну як для яких риб!!!!Для гурамі або анцитрусів чи скалярів всеодно!!!А от для дискусів!!!!!!:'(:'(

доброго дня...от хочу неонів.ph СИЛЬНА ПРОБЛЕМА для них ЧИ НІ..?:(

FENIX
11.05.2010, 12:26
я думаю що буде!!!!Вони теж вибагливі риби!!1

Артур
02.09.2010, 14:23
Добрий день.
Я новенький в справі акваріумістики, але вважаю, що тести води періодично треба проводити. Хоча б основні. Я думаю, що більшість акваріумістів погодиться зі мною. Вирішив придбати реактиви для тестів основних параметрів води, обійшов не один зоомагазин у Львові (от тільки ще на Краківському не був), ні в одному магазині не побачив цих тестів.
Підкажіть, будь-ласка, де можна придбати цю всю хімію?

b88
02.09.2010, 14:42
Артур, тести птеро точно є в бульці на сихові...

Gonduras
15.11.2010, 18:05
От і я дозрів до того що маю потребу знати що саме і з якими параметрами хлюпає в моїх баночках. Хочу купити собі тести для вимірювання жорсткості і кислотності.

Чи хтось користувався такими тестами?
http://www.arowana-im.com.ua/product_info.php?products_id=4780
http://www.arowana-im.com.ua/product_info.php?products_id=4781
http://www.arowana-im.com.ua/product_info.php?products_id=4779

Чи варто їх купувати чи можливо хтось порадить якісь альтернативні варіанти?

Doc-tor
15.11.2010, 20:57
Можете взяти ось ці - Тест, API 5 in 1 Aquarium Test Strips. (http://www.arowana-im.com.ua/product_info.php?cPath=72_78&products_id=5271)
Определяет значение pH, карбонатную жесткость, общую жесткость, нитраты и нитриты в вашем аквариуме одним измерением.А якщо ще розріжете навпіл по довжині, то отримаєте в 2 рази більше. :)

Gonduras
15.11.2010, 22:16
Можете взяти ось ці - Тест, API 5 in 1 Aquarium Test Strips. (http://www.arowana-im.com.ua/product_info.php?cPath=72_78&products_id=5271)
А якщо ще розріжете навпіл по довжині, то отримаєте в 2 рази більше. :)

Читав що тести з смужками мають набагато більшу похибку ніж ті що з крапельками (хоча їх і потрібно попередньо калібрувати).
Але той факт що за пару хвилин ви можете зробити тест по 5-ти параметрам (навіть з меншою точністю) є вагомим аргументом.
Дякую за пораду, напевне візьму собі такий як ви порадили.

Olena
16.11.2010, 00:16
Чи варто їх купувати чи можливо хтось порадить якісь альтернативні варіанти?

Мені не віриться, що бувають такі дешеві тести. Це не якийсь застарілий прайс? З одного боку, варто було б спробувати їх замовити. Що втрачати? Інше питання - коли вони приїдуть... Днями я робила тести з червонокачанної капусти - тут на форумі і в інтернеті є рецепт: кинути в окроп нарізану капусту і виварити 2 години, той відвар буде тестова рідина. То все рівно по ним нічого незрозуміло, бо кольори дуже відрізняються від шкали, запропонованої в тому сайті саморобок. І по-друге - пояснення по перевірці незрозумілі. Наприклад: сода 8,2 - яка концентрація соди?

Olena
16.11.2010, 01:11
виварити 2 години
тобто, 1/2 години...

Охват Марьян
16.11.2010, 01:20
навпіл по довжині, то отримаєте в 2 рази більше. Дві полоски це інколи погано... :eek: залетів... :D

Колись користувався тестами 5 в одному, польськими, то вони досить таки не точні були, незнаю, як АРІ... може й кращі *DONT_KNOW*

pim
28.01.2011, 10:37
Особисто вважаю, що основними є рН, КН і рівень нітратів, решта менше важливі. А тому бажано ці три взяти окремо, "тетровські", хоча це відносно недешево.

airo
28.01.2011, 10:44
і рівень нітратів

фосфати більш важливі ніж нітрати, так як провокують ріст водоростів.

pim
31.01.2011, 10:24
фосфати більш важливі ніж нітрати, так як провокують ріст водоростів.
Абсолютно згідний, якось за них забув.

ROMANO
08.11.2011, 18:54
Доброго дня і вечора!Можливо не тут пишу,але хто може підсказати де можна зробити тест води у Львові?