Показати повну версію : Бжолопродукти в акваристиці
Терлецький Дмитро
14.01.2011, 23:53
http://i068.radikal.ru/1101/a9/39dc812f8d73.jpg
Прочитавши статтю про унікальний склад бджолиного обнніжжя вирішив використовувати його як підкормку для мальків, риб та креветок. При контакті з водою пилок швидко падає на дно і розмокає. Черікі після першого тижня годівлі пилком набрали більш насичений червоний окрас.
Хімічний склад Б.о. складний і залежить від часу й місця збору, погоди, виду рослин, умов і строків зберігання тощо. порівняно з пилком, що знаходиться у квітках чи збирається людиною вручну, Б.о. багатше на БАС, містить вуглеводи, повний набір амінокислот, близько 30% білків, що не поступаються білкам молока, яловичини, яєць. До складу Б.о. входять: коферменти, ферменти (каталаза, амілаза, інвертаза, АТФ тощо), вітаміни, нуклеїнові та органічні кислоти, нуклеопротеїди, дезоксирибоза, фолікулярні гормони (естрон), жирні кислоти (лінолева та ліноленова), ліпіди й ліпоїди (лецитин), тритерпенові, фенольні сполуки (фенолокислоти, флавоноли, лейкоантоціани, катехіни тощо), пектини, целюлоза, фітонциди, пігменти й багато інших БАР. Серед вітамінів, що входять до складу Б.о., превалюють вітаміни групи В, біотин, токофероли, аскорбінова і нікотинова кислоти, каротиноїди (в Б.о. жовтої акації каротину в 20 разів більше, ніж у моркві), вітамін Р (1,5 г Б.о. задовольняє добову дозу рутину, запобігає крововиливам у серце, мозок, сітківку ока). Б.о. багате на солі калію (400 мг на 100 г продукту) і фосфору (190–580 мг на 100 г), а всього містить 28 мінералів, з яких 22 аналогічні складовим сироватки крові.
http://www.pharmencyclopedia.com.ua/article/1865/bdzholine-obnizhzhya
zelenapantera
15.01.2011, 00:01
а де ж взяти це бджолине обніжжя?
ще би підказали, де той пилок брати і скільки він коштує...
ще би підказали, де той пилок брати і скільки він коштує...
у мене є пилок(в гранулах) но незнаю чи він підійде.міг би поділитися:)
zelenapantera
15.01.2011, 00:08
прочитавши оригінальну статтю і трохи знаючи ціни на продукти бджільництва, скажу вам колєгі, шо то реально "золота риба" виросте при годуванні такими продуктами!:D
у мене є пилок(в гранулах) но незнаю чи він підійде.міг би поділитися
дякую, буду мати на увазі, але в мене зараз нема таких дрібних мальків, яким треба пилок давати... тим більше, що
скажу вам колєгі, шо то реально "золота риба" виросте при годуванні такими продуктами
реально "золота риба" виросте при годуванні такими продуктами!
ну можна ж деколи побалувати своїх улюбленців:)
Терлецький Дмитро
15.01.2011, 00:15
Бджолине обніжжя можна придбати майже в кожного пасічника, є ше такий магазин на любінській (район кінотеатру) де продають продукти бжжільництва. Я купляв пакет вагою біля 150грам то заплатив 10грн.
zelenapantera
15.01.2011, 00:16
прочитавши оригінальну статтю і трохи знаючи ціни на продукти бджільництва, скажу вам колєгі, шо то реально "золота риба" виросте при годуванні такими продуктами!:D
але є вихід - ставите поруч з акваріумом вулик і повний порядок!:D
Александр11
15.01.2011, 00:19
і скільки він коштує
Коштує немало, а заказати можна у пасічників, та і на кожній ярмарці продають. Питання в тому, чи так воно вже необхідне?
у мене є пилок(в гранулах) но незнаю чи він підійде.міг би поділитися
Залежить скільки часу він вже зберігається у Вас, бо вся справа у тому що через рік - два пилок вже не придатний до вживання :(
в мене зараз нема таких дрібних мальків, яким треба пилок давати
Зате його можна домішувати у комбікорми і різноманітні "фарші" :) Не знаю як іншим рибам а фітофагам напевно б сподобалося.
Іван Михайлович
15.01.2011, 12:24
"пилок" або ще називають бджолине обніжжя -висококонцентрований приробній пробіотик в якому дуже багато активних біологічних речовин, мікроелементів та мінералів. Описувати не буду все є інеті.
Використовувати можна при приготуванні фаршу, провірено, всілякі ундевіти заховаються, додавати не більше 1% .
Чистий пилок виводить з ладу печінку!жодним разом не можна згодовувати рибам натуральний пилок шляхом дачі замість корму, тим більше малькам.
P.S.дискуси які одержували фарш з пилком мають кращий імунітет і швидше набирають окрас, перевірено!
"пилок"
Використовувати можна при приготуванні фаршу, провірено, всілякі ундевіти заховаються, додавати не більше 1% .
Чистий пилок виводить з ладу печінку!
P.S.дискуси які одержували фарш з пилком мають кращий імунітет і швидше набирають окрас, перевірено!
Можна докладніше про рецепт фаршу із пилком.
Іван Михайлович
15.01.2011, 13:31
я замінив додаток вітамінів (ундевіт) пилком.
Фарш такий ( серце волове -50%,кальмар-20%, креветки в панцирі-20%(самі дрібні які продаються),тетра корм для дискусів краще в пластівцях -5%, часник,петрушка,морква ,приблизно однаково-4% і пилок сушений 1%.
Якщо у вас повсякденно викоистовується корм не Тетра , то необхідно додавати той корм яким годуєте( Тропік,Сера і т.д. але для дискусів).
А можна пилок розтерти в муку і додати до дискусного чи печінки, перемішати і зберігати "збагачений корм" поки рибки не з'їдять.
В принципі можна, але бажано не великими порціями готуватийтакий корм.
Тобто на тиждень можна зробити, а через тиждень новий.
СТОП. Якщо будете давати сухий корм, то ефекту буде нуль. Пилок просто розійдеться по воді, і буде муть падати зверху, а не корм. Якщо це буде мальок то ще він зможе зібрати розтертий корм.
Але коли розтерти пилок у борошно, то так можна робити коли ви готуєте самі корм. Кожен шар поступово посипати пилком, і це все гарненько вимішати руцями. Тоді небуде передозу по кількості пилку в порції для годівлі. ЦЕ ВСЕ ІМХО. Успіхів.
Терлецький Дмитро
02.02.2011, 12:37
K@SPER, Голевне не пе переборщити з пилком , паро разів покормив черіків чистим пилком, то один черік здох. Тепер додаю бджолине обніжжя тільки у кормові суміші. Малькам анциструса домішув у стартовий корм біля 1- 2% пилку , мальки задоволені.*THUMBS UP*
K@SPER, Голевне не пе переборщити з пилком , паро разів покормив черіків чистим пилком, то один черік здох. Тепер додаю бджолине обніжжя тільки у кормові суміші. Малькам анциструса домішув у стартовий корм біля 1- 2% пилку , мальки задоволені.*THUMBS UP*
Як робив і до якого корму додав, розкажи детальніше, а то я запутався.
Терлецький Дмитро
02.02.2011, 19:31
Рецепт суміші з бджолиним пилком , якою я піднімав мальок анциструса (http://www.aquaforum.lviv.ua/forum/showthread.php?t=5306) (з першого дня коли розсмоктався жовточний мішок) :
1)Варений жовток з перепелиного яйця. - 84%
2)Розтерті в порошок таблетки з спіруліною для сомів - 15%
3)Бджолиний пилок -1%
Ця суміш давалася 3-4 рази на день, і робилась кожного разу свіжа порція на одну годівлю.Це все приблизні відсоткові відношення компонентів- усі компонетти додавались "на око" , ніяке зважування не проводилось.
Фотографії процесу приготування однієї порції цього корму:
Берем варений жовток з перепелиного яйця.
http://s53.radikal.ru/i142/1102/84/270a62ab20d8.jpg
Добавляєм розтерту таблетку із спіруліною
http://s58.radikal.ru/i161/1102/c9/157bf1a28b25.jpg
Добавляєм одне зернятко бджолиного пилку
http://s53.radikal.ru/i140/1102/bd/7ca17f2161d9.jpg
Розтираєм корм пальцем протягом 30 секунд для получення однорідної маси.
http://i078.radikal.ru/1102/37/346456dd8dbb.jpg
Все суміш готова.( получається трохи зеленою, мабуть виробник додав забагато барвника до цих таблеток, або спіруліна дає такий колір:confused:)
Терлецький Дмитро
02.02.2011, 19:54
Ще хочу добавити, що цей рецепт не є ідеальним, на мою думку малькам лорікарієвих потрібно давати в суміші більше рослинних компонентів з високим вмістом білка,наприклад: свіжу спіруліну і пасту з хлорелли. ( в мене просто їх не було в наявності)
Розкажіть нам детальніше про цей корм. А саме: як його їдять анциструси?Чи помічали Ви якісь переваги цього корму над іншими? Скільки часу займає приготування такого корму?Чи не підмучує воду? Чи не підкисає вода в разі, якщо його не з'їдять(для малька анциструса- це дуже важливо)?Ну і так, як я не знаю, скільки коштують складники, і собівартість 100г такого продукту. Хочу порівняти по ціні, наприклад, з такими кормами, як JBL Spirulina 40% або Tropical superspirulina 36%.
свіжу спіруліну і пасту з хлорелли. ( в мене просто їх не було в наявності)
Не підкажете, де можна придбати свіжу спіруліну? Ніколи не зустрічала її в продажі. Дякую
vi_ki, направду не знаю навіщо то вам :). Ось тут http://www.spirulina.kh.ua/
Bobus, думаю питання про спіруліну було другорядне... Мене наприклад також цікавить не загальні фрази типу
Малькам анциструса домішув у стартовий корм біля 1- 2% пилку , мальки задоволені
а хоча б якась порівняльна характеристика... Наприклад як виросли за певний часовий проміжок 10 анциків яких кормили кормом з добавкою пилку, і як виросли інші 10 анциків, яких кормили допустим вареними гарбузом і капустою + таблетками... тоді можна би було щось казати вже конкретніше...
Рецепт суміші з бджолиним пилком , якою я піднімав мальок анциструса (з першого дня коли розсмоктався жовточний мішок) : 1)Варений жовток з перепелиного яйця. - 84% 2)Розтерті в порошок таблетки з спіруліною для сомів - 15% 3)Бджолиний пилок -1% Ця суміш давалася 3-4 рази на день, і робилась кожного разу свіжа порція на одну годівлю.Це все приблизні відсоткові відношення компонентів- усі компонетти додавались "на око" , ніяке зважування не проводилось.
То меже там було 82%+17%+1%? чи 86%+13%+1%?
І чому саме жовток перепелиного жовтка?
Так це все таки рецепт чи так, написане "на око"?!?
Я кулінарією не займаюсь, але щось мені підсказує, якщо щось пробувати спекти, добавляючи компоненти "на око", то в більшості випадків воно тека ж буде і "на смак".
Цікаво б було, якби і в аптеках робили лікарства по принципу "на око", без дотримання пропорцій...
Я вважаю, за спробу зробити щось нове, не карається. Спочатку написано поверхнево, думаю, автор роз'яснить нам детальніше, на все потрібен час і на експерименти також:)
а хоча б якась порівняльна характеристика
терпіння....тема тільки почалася, я думаю, автор її продовжить:)
Іван Михайлович
02.02.2011, 22:41
якщо вдаватися в розяснення то на це витрачаэться багато часу. тим паче робити порівняння одного корму з іншим.
тепер мої особисті висновки, пояснень давати не буду,немаю часу.(можете зателефонувати і задати питання,відповідаю і пояснюю)
1. Давати пилок в чистому виді у воду акваріума НЕМОЖНА!.
2. В корм додавати не більше 3% від маси .
3. Систематично годувати рибу(дискусів) кормом з пилком не рекомендую.
Я вже писав раніше, пилок є природнім концентрованим комплексом міклоелементів,вітамінів та біоактивних речовин.
Не підкажете, де можна придбати свіжу спіруліну? Ніколи не зустрічала її в продажі.
Для Анциструсів краще застосовувати суху спіруліну, у мороженій відсоток спіруліни дуже малий. Я часом використовую таблетки Стірол, а ще краще суха спіруліна: http://ostanovis.com/spirulina-v-poroshke-227-g/
Трохи дорого, але ми з колегою брали у минулому році на двох приблизно таку кількість. Воно того не варте, краще купити готовий корм, тим більше для звичайних Анциструсів. Зоряного ж без спіруліни не піднімеш, там до двох тижнів не помагають ні готові корми, ні перепелині яйця.
Воно того не варте, краще купити готовий корм
Якраз це мене і цікавило, так, як для своїх частенько купую спірулінові корма.
Терлецький Дмитро
03.02.2011, 16:51
постараюсь відповісти на поставлені мені запитання - стосовно бджолиного пилку :
Розкажіть нам детальніше про цей корм. А саме: як його їдять анциструси?
мальок анциструса поїдає корм з добавкою пилку, так само, як і інші корма без додавання пилку.
Чи помічали Ви якісь переваги цього корму над іншими?
можу лише сказати що анциструси мають хороший імунітет і не хворіють, можливо це і не від пилку, у відсаднику з мальком знаходиться сухе листя (http://www.aquaforum.lviv.ua/forum/showpost.php?p=64213&postcount=8) , коряга, а у акваріріум місяць тому кинув добру жменю дубової кори.
Скільки часу займає приготування такого корму?
приготування такого корму займає 30 секунд.
Чи не підмучує воду?Пилок воду не підмучує, і корм по рецепту в пості #21 також воду не підмучує, жовток не потрібно навіть промивати.
Чи не підкисає вода в разі, якщо його не з'їдять(для малька анциструса- це дуже важливо)?
Такого я не спостерігав, кормлю маленькими порціями, які соми зїдають до 30хв. за цей час вода не підкисала, також у відсаднику є равлики-катушки.Якщо і залишилось паро міліграм корму десь під карягою, чи листям, то його вимиває течія від фільтра, потік з якого направлений у відсадник, під час згодовування корму я відключаю помпу.
http://i16.fastpic.ru/thumb/2011/0203/ff/944b9b3f73fbd7dd5ae1b2026be5bdff.jpeg (http://fastpic.ru/view/16/2011/0203/944b9b3f73fbd7dd5ae1b2026be5bdff.jpg.html)
Ну і так, як я не знаю, скільки коштують складники, і собівартість 100г такого продукту. Хочу порівняти по ціні, наприклад, з такими кормами, як JBL Spirulina 40% або Tropical superspirulina 36%.
Складники цього корму є в рази дешевшими ніж "готові корма" Лоток перепелиних яєщь 20шт. в Рукавичці коштує біля 8- 10грн. а бджолиного пилка на 5грн. хватить щоб підняти біля 1000 шт. мальків анциструса.
Я нікому не рекомендував цей рецепт, і навів його, як приклад використання пилку на прохання учасника, пізніше ще й зазначив:
Ще хочу добавити, що цей рецепт не є ідеальним, на мою думку малькам лорікарієвих потрібно давати в суміші більше рослинних компонентів з високим вмістом білка,наприклад: свіжу спіруліну і пасту з хлорелли. ( в мене просто їх не було в наявності)
Охват Марьян
03.02.2011, 21:07
Тему почистив, продовжуємо лише в руслі тематики!
vBulletin версії 3.8.4, © 2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.
Переклад: © Віталій Стопчанський, 2004-2009