КПК

Показати повну версію : Бжолопродукти в акваристиці

Терлецький Дмитро
14.01.2011, 23:53
http://i068.radikal.ru/1101/a9/39dc812f8d73.jpg
Прочитавши статтю про унікальний склад бджолиного обнніжжя вирішив використовувати його як підкормку для мальків, риб та креветок. При контакті з водою пилок швидко падає на дно і розмокає. Черікі після першого тижня годівлі пилком набрали більш насичений червоний окрас.

Хімічний склад Б.о. складний і залежить від часу й місця збору, погоди, виду рослин, умов і строків зберігання тощо. порівняно з пилком, що знаходиться у квітках чи збирається людиною вручну, Б.о. багатше на БАС, містить вуглеводи, повний набір амінокислот, близько 30% білків, що не поступаються білкам молока, яловичини, яєць. До складу Б.о. входять: коферменти, ферменти (каталаза, амілаза, інвертаза, АТФ тощо), вітаміни, нуклеїнові та органічні кислоти, нуклеопротеїди, дезоксирибоза, фолікулярні гормони (естрон), жирні кислоти (лінолева та ліноленова), ліпіди й ліпоїди (лецитин), тритерпенові, фенольні сполуки (фенолокислоти, флавоноли, лейкоантоціани, катехіни тощо), пектини, целюлоза, фітонциди, пігменти й багато інших БАР. Серед вітамінів, що входять до складу Б.о., превалюють вітаміни групи В, біотин, токофероли, аскорбінова і нікотинова кислоти, каротиноїди (в Б.о. жовтої акації каротину в 20 разів більше, ніж у моркві), вітамін Р (1,5 г Б.о. задовольняє добову дозу рутину, запобігає крововиливам у серце, мозок, сітківку ока). Б.о. багате на солі калію (400 мг на 100 г продукту) і фосфору (190–580 мг на 100 г), а всього містить 28 мінералів, з яких 22 аналогічні складовим сироватки крові.
http://www.pharmencyclopedia.com.ua/article/1865/bdzholine-obnizhzhya

zelenapantera
15.01.2011, 00:01
а де ж взяти це бджолине обніжжя?

Roman71
15.01.2011, 00:02
ще би підказали, де той пилок брати і скільки він коштує...

FENIX
15.01.2011, 00:05
ще би підказали, де той пилок брати і скільки він коштує...
у мене є пилок(в гранулах) но незнаю чи він підійде.міг би поділитися:)

zelenapantera
15.01.2011, 00:08
прочитавши оригінальну статтю і трохи знаючи ціни на продукти бджільництва, скажу вам колєгі, шо то реально "золота риба" виросте при годуванні такими продуктами!:D

Roman71
15.01.2011, 00:12
у мене є пилок(в гранулах) но незнаю чи він підійде.міг би поділитися

дякую, буду мати на увазі, але в мене зараз нема таких дрібних мальків, яким треба пилок давати... тим більше, що

скажу вам колєгі, шо то реально "золота риба" виросте при годуванні такими продуктами

FENIX
15.01.2011, 00:13
реально "золота риба" виросте при годуванні такими продуктами!
ну можна ж деколи побалувати своїх улюбленців:)

Терлецький Дмитро
15.01.2011, 00:15
Бджолине обніжжя можна придбати майже в кожного пасічника, є ше такий магазин на любінській (район кінотеатру) де продають продукти бжжільництва. Я купляв пакет вагою біля 150грам то заплатив 10грн.

zelenapantera
15.01.2011, 00:16
прочитавши оригінальну статтю і трохи знаючи ціни на продукти бджільництва, скажу вам колєгі, шо то реально "золота риба" виросте при годуванні такими продуктами!:D

але є вихід - ставите поруч з акваріумом вулик і повний порядок!:D

Александр11
15.01.2011, 00:19
і скільки він коштує
Коштує немало, а заказати можна у пасічників, та і на кожній ярмарці продають. Питання в тому, чи так воно вже необхідне?

Leo N
15.01.2011, 00:35
у мене є пилок(в гранулах) но незнаю чи він підійде.міг би поділитися

Залежить скільки часу він вже зберігається у Вас, бо вся справа у тому що через рік - два пилок вже не придатний до вживання :(

в мене зараз нема таких дрібних мальків, яким треба пилок давати

Зате його можна домішувати у комбікорми і різноманітні "фарші" :) Не знаю як іншим рибам а фітофагам напевно б сподобалося.

Іван Михайлович
15.01.2011, 12:24
"пилок" або ще називають бджолине обніжжя -висококонцентрований приробній пробіотик в якому дуже багато активних біологічних речовин, мікроелементів та мінералів. Описувати не буду все є інеті.
Використовувати можна при приготуванні фаршу, провірено, всілякі ундевіти заховаються, додавати не більше 1% .
Чистий пилок виводить з ладу печінку!жодним разом не можна згодовувати рибам натуральний пилок шляхом дачі замість корму, тим більше малькам.

P.S.дискуси які одержували фарш з пилком мають кращий імунітет і швидше набирають окрас, перевірено!

K@SPER
15.01.2011, 12:35
"пилок"
Використовувати можна при приготуванні фаршу, провірено, всілякі ундевіти заховаються, додавати не більше 1% .
Чистий пилок виводить з ладу печінку!
P.S.дискуси які одержували фарш з пилком мають кращий імунітет і швидше набирають окрас, перевірено!
Можна докладніше про рецепт фаршу із пилком.

Іван Михайлович
15.01.2011, 13:31
я замінив додаток вітамінів (ундевіт) пилком.
Фарш такий ( серце волове -50%,кальмар-20%, креветки в панцирі-20%(самі дрібні які продаються),тетра корм для дискусів краще в пластівцях -5%, часник,петрушка,морква ,приблизно однаково-4% і пилок сушений 1%.
Якщо у вас повсякденно викоистовується корм не Тетра , то необхідно додавати той корм яким годуєте( Тропік,Сера і т.д. але для дискусів).

K@SPER
02.02.2011, 11:58
А можна пилок розтерти в муку і додати до дискусного чи печінки, перемішати і зберігати "збагачений корм" поки рибки не з'їдять.

Ostap
02.02.2011, 11:59
В принципі можна, але бажано не великими порціями готуватийтакий корм.

K@SPER
02.02.2011, 12:03
Тобто на тиждень можна зробити, а через тиждень новий.

Ostap
02.02.2011, 12:14
СТОП. Якщо будете давати сухий корм, то ефекту буде нуль. Пилок просто розійдеться по воді, і буде муть падати зверху, а не корм. Якщо це буде мальок то ще він зможе зібрати розтертий корм.

Але коли розтерти пилок у борошно, то так можна робити коли ви готуєте самі корм. Кожен шар поступово посипати пилком, і це все гарненько вимішати руцями. Тоді небуде передозу по кількості пилку в порції для годівлі. ЦЕ ВСЕ ІМХО. Успіхів.

Терлецький Дмитро
02.02.2011, 12:37
K@SPER, Голевне не пе переборщити з пилком , паро разів покормив черіків чистим пилком, то один черік здох. Тепер додаю бджолине обніжжя тільки у кормові суміші. Малькам анциструса домішув у стартовий корм біля 1- 2% пилку , мальки задоволені.*THUMBS UP*

K@SPER
02.02.2011, 17:58
K@SPER, Голевне не пе переборщити з пилком , паро разів покормив черіків чистим пилком, то один черік здох. Тепер додаю бджолине обніжжя тільки у кормові суміші. Малькам анциструса домішув у стартовий корм біля 1- 2% пилку , мальки задоволені.*THUMBS UP*
Як робив і до якого корму додав, розкажи детальніше, а то я запутався.

Терлецький Дмитро
02.02.2011, 19:31
Рецепт суміші з бджолиним пилком , якою я піднімав мальок анциструса (http://www.aquaforum.lviv.ua/forum/showthread.php?t=5306) (з першого дня коли розсмоктався жовточний мішок) :
1)Варений жовток з перепелиного яйця. - 84%
2)Розтерті в порошок таблетки з спіруліною для сомів - 15%
3)Бджолиний пилок -1%
Ця суміш давалася 3-4 рази на день, і робилась кожного разу свіжа порція на одну годівлю.Це все приблизні відсоткові відношення компонентів- усі компонетти додавались "на око" , ніяке зважування не проводилось.
Фотографії процесу приготування однієї порції цього корму:
Берем варений жовток з перепелиного яйця.
http://s53.radikal.ru/i142/1102/84/270a62ab20d8.jpg
Добавляєм розтерту таблетку із спіруліною
http://s58.radikal.ru/i161/1102/c9/157bf1a28b25.jpg
Добавляєм одне зернятко бджолиного пилку
http://s53.radikal.ru/i140/1102/bd/7ca17f2161d9.jpg
Розтираєм корм пальцем протягом 30 секунд для получення однорідної маси.
http://i078.radikal.ru/1102/37/346456dd8dbb.jpg
Все суміш готова.( получається трохи зеленою, мабуть виробник додав забагато барвника до цих таблеток, або спіруліна дає такий колір:confused:)

Терлецький Дмитро
02.02.2011, 19:54
Ще хочу добавити, що цей рецепт не є ідеальним, на мою думку малькам лорікарієвих потрібно давати в суміші більше рослинних компонентів з високим вмістом білка,наприклад: свіжу спіруліну і пасту з хлорелли. ( в мене просто їх не було в наявності)

vi_ki
02.02.2011, 20:50
Розкажіть нам детальніше про цей корм. А саме: як його їдять анциструси?Чи помічали Ви якісь переваги цього корму над іншими? Скільки часу займає приготування такого корму?Чи не підмучує воду? Чи не підкисає вода в разі, якщо його не з'їдять(для малька анциструса- це дуже важливо)?Ну і так, як я не знаю, скільки коштують складники, і собівартість 100г такого продукту. Хочу порівняти по ціні, наприклад, з такими кормами, як JBL Spirulina 40% або Tropical superspirulina 36%.

свіжу спіруліну і пасту з хлорелли. ( в мене просто їх не було в наявності)
Не підкажете, де можна придбати свіжу спіруліну? Ніколи не зустрічала її в продажі. Дякую

Bobus
02.02.2011, 22:00
vi_ki, направду не знаю навіщо то вам :). Ось тут http://www.spirulina.kh.ua/

Roman71
02.02.2011, 22:21
Bobus, думаю питання про спіруліну було другорядне... Мене наприклад також цікавить не загальні фрази типу
Малькам анциструса домішув у стартовий корм біля 1- 2% пилку , мальки задоволені
а хоча б якась порівняльна характеристика... Наприклад як виросли за певний часовий проміжок 10 анциків яких кормили кормом з добавкою пилку, і як виросли інші 10 анциків, яких кормили допустим вареними гарбузом і капустою + таблетками... тоді можна би було щось казати вже конкретніше...

Рецепт суміші з бджолиним пилком , якою я піднімав мальок анциструса (з першого дня коли розсмоктався жовточний мішок) : 1)Варений жовток з перепелиного яйця. - 84% 2)Розтерті в порошок таблетки з спіруліною для сомів - 15% 3)Бджолиний пилок -1% Ця суміш давалася 3-4 рази на день, і робилась кожного разу свіжа порція на одну годівлю.Це все приблизні відсоткові відношення компонентів- усі компонетти додавались "на око" , ніяке зважування не проводилось.

То меже там було 82%+17%+1%? чи 86%+13%+1%?
І чому саме жовток перепелиного жовтка?
Так це все таки рецепт чи так, написане "на око"?!?
Я кулінарією не займаюсь, але щось мені підсказує, якщо щось пробувати спекти, добавляючи компоненти "на око", то в більшості випадків воно тека ж буде і "на смак".
Цікаво б було, якби і в аптеках робили лікарства по принципу "на око", без дотримання пропорцій...

vi_ki
02.02.2011, 22:30
Я вважаю, за спробу зробити щось нове, не карається. Спочатку написано поверхнево, думаю, автор роз'яснить нам детальніше, на все потрібен час і на експерименти також:)
а хоча б якась порівняльна характеристика
терпіння....тема тільки почалася, я думаю, автор її продовжить:)

Іван Михайлович
02.02.2011, 22:41
якщо вдаватися в розяснення то на це витрачаэться багато часу. тим паче робити порівняння одного корму з іншим.
тепер мої особисті висновки, пояснень давати не буду,немаю часу.(можете зателефонувати і задати питання,відповідаю і пояснюю)
1. Давати пилок в чистому виді у воду акваріума НЕМОЖНА!.
2. В корм додавати не більше 3% від маси .
3. Систематично годувати рибу(дискусів) кормом з пилком не рекомендую.
Я вже писав раніше, пилок є природнім концентрованим комплексом міклоелементів,вітамінів та біоактивних речовин.

Leo N
02.02.2011, 23:26
Не підкажете, де можна придбати свіжу спіруліну? Ніколи не зустрічала її в продажі.

Для Анциструсів краще застосовувати суху спіруліну, у мороженій відсоток спіруліни дуже малий. Я часом використовую таблетки Стірол, а ще краще суха спіруліна: http://ostanovis.com/spirulina-v-poroshke-227-g/

Трохи дорого, але ми з колегою брали у минулому році на двох приблизно таку кількість. Воно того не варте, краще купити готовий корм, тим більше для звичайних Анциструсів. Зоряного ж без спіруліни не піднімеш, там до двох тижнів не помагають ні готові корми, ні перепелині яйця.

vi_ki
02.02.2011, 23:55
Воно того не варте, краще купити готовий корм
Якраз це мене і цікавило, так, як для своїх частенько купую спірулінові корма.

Терлецький Дмитро
03.02.2011, 16:51
постараюсь відповісти на поставлені мені запитання - стосовно бджолиного пилку :

Розкажіть нам детальніше про цей корм. А саме: як його їдять анциструси?
мальок анциструса поїдає корм з добавкою пилку, так само, як і інші корма без додавання пилку.

Чи помічали Ви якісь переваги цього корму над іншими?
можу лише сказати що анциструси мають хороший імунітет і не хворіють, можливо це і не від пилку, у відсаднику з мальком знаходиться сухе листя (http://www.aquaforum.lviv.ua/forum/showpost.php?p=64213&postcount=8) , коряга, а у акваріріум місяць тому кинув добру жменю дубової кори.

Скільки часу займає приготування такого корму?
приготування такого корму займає 30 секунд.

Чи не підмучує воду?Пилок воду не підмучує, і корм по рецепту в пості #21 також воду не підмучує, жовток не потрібно навіть промивати.

Чи не підкисає вода в разі, якщо його не з'їдять(для малька анциструса- це дуже важливо)?
Такого я не спостерігав, кормлю маленькими порціями, які соми зїдають до 30хв. за цей час вода не підкисала, також у відсаднику є равлики-катушки.Якщо і залишилось паро міліграм корму десь під карягою, чи листям, то його вимиває течія від фільтра, потік з якого направлений у відсадник, під час згодовування корму я відключаю помпу.
http://i16.fastpic.ru/thumb/2011/0203/ff/944b9b3f73fbd7dd5ae1b2026be5bdff.jpeg (http://fastpic.ru/view/16/2011/0203/944b9b3f73fbd7dd5ae1b2026be5bdff.jpg.html)

Ну і так, як я не знаю, скільки коштують складники, і собівартість 100г такого продукту. Хочу порівняти по ціні, наприклад, з такими кормами, як JBL Spirulina 40% або Tropical superspirulina 36%.
Складники цього корму є в рази дешевшими ніж "готові корма" Лоток перепелиних яєщь 20шт. в Рукавичці коштує біля 8- 10грн. а бджолиного пилка на 5грн. хватить щоб підняти біля 1000 шт. мальків анциструса.
Я нікому не рекомендував цей рецепт, і навів його, як приклад використання пилку на прохання учасника, пізніше ще й зазначив:

Ще хочу добавити, що цей рецепт не є ідеальним, на мою думку малькам лорікарієвих потрібно давати в суміші більше рослинних компонентів з високим вмістом білка,наприклад: свіжу спіруліну і пасту з хлорелли. ( в мене просто їх не було в наявності)

Охват Марьян
03.02.2011, 21:07
Тему почистив, продовжуємо лише в руслі тематики!