Показати повну версію : Грунт
підскажіть який грунт краще засипати???? Запускаю акву на 215 літрів не можу розібратися з грунтом мені пропонували базальт який підкажете ви????
Базальт не дорогий але гострий і не підходить сомам наприклад таракатому бо він все риє, також під ним часто загнивають рештки корму тому шо через нього мало проходить кисню і вода під ним застоюється.Краще брати гальку.Тут ще треба знати які рослини будуть і в якості чого буде використовуватися аква наприклад травник і так далі.:)
Ну я хочу робити травник...
Можна приэднатися до теми?
Я також запускаю акваріум. Грунт - річкова галька. Який калібр самий підходячий?
Акваріум буде з рибами, рослини також ще не підібрав.
Звичайно можна)))))))))))))))))))))))
А на скільки літрів аква????
Яких думаєте рибок????
Які рослини????
В понеділок, або вівторок куплю 190 літрів. Все інше устаткування уже куплено.
Риби будуть звичайні, прості, невибагливі.
Рослини також хочу прості.
Це все для початку, а потім виднобуде.
А я так розумію ви вирішили за грунт брати гальку?????
Запускаю акву на 215 літрів не можу розібратися з грунтом мені пропонували базальт
Спочатку бажано вирішити яких риб і які рослини Ви збираєтеся утримувати. Якщо це буде акваріум головне рослинного спрямування, то краще базальт, трішки гірше кварцевий пісок, найгірше річкова галька. Для рослинного ж акваріума найкраще якщо буде фракція грунту не більше ніж 1,5 - 2 мм (і не менше, бо буде злежуватися).
Базальт не дорогий але гострий
Маю у своїх акваріумах і обкатаний базальт і ні. Різниці не бачу жодної. До того ж риб, яким не підходить грунт з гострими гранями, можна перерахувати на пальцях однієї руки. При крайній необхідності, можна злегка притупити гострі грані базальту, використавши для цього бетонозмішувач.
Краще брати гальку.
Сумнівне твердження, бо річкова галька має у своєму складі частинки, які підвищують жорсткість води, отож для травника не годиться.
Я також запускаю акваріум. Грунт - річкова галька. Який калібр самий підходячий?
Акваріум буде з рибами, рослини також ще не підібрав.
Про розмір писав вище, додам лише, що при більших розмірах у грунт будуть провалюватися рештки їжі і продукти життєдіяльності риб та закисати у ньому.
Ну риби будуть У верхньому шарі даніо
по середині стайка неонів
і на дні сомики Анцитрус альбінос,крапчаті,таракатуми...
Які рослини покищо незнаю буду чекати ваших порад....
А я так розумію ви вирішили за грунт брати гальку????? Саме так. Уже і вимив сьогодні. Фракція різна, але в основному 4-5 мм. Але є і менші і більші (але останніх мало).
Риби планую приблизно такі як і Шева.
А рослини такі, що приживуться, також чекаю на поради знавців.
І ще одне питання: шар грунту який засипати? А то читав по-різному.
Шар грунту повинен бути приблизно 5 см
На рахунок рослин думаю для початку можна посадити декілька кущів воліснерії думаю ще роголистник не помішає ну і анубіас...
А фракція в 5 мм підійде?
Звчайно підійде але як зазначалося вище в ньому будуть залишатися рештки корму це не дуже добре((((((
У виборі грунту, думаю, потрібно звернути увагу на його однорідність. Не так: грунт 5 мм, а мінімально 1мм.Тоді всі ці міліметрові камінчики з часом, разом із намулом, будуть на самому дні.( в принципі так як у мене:D) Грунт із такої мішаної фракції,лягає дуже щільно і біда не за горами.
На рахунок 2мм для травника, то без сумніву, фракція хороша, но я б таку використовував тільки із нижньою підложкою крупної фракції лави, керамзиту чи просто щебня. Звичайно, в такий грунт не провалюються всякі залишки, але якщо його не тривожити. Но в акваріумі, крім тривоги грунту сифоном, потрібно щось посадити, якусь кульку запхати, а як меланії заведуться... То ті залашки всеодно будуть повзти до низу. І якщо знизу не має грубого грунта, де є простір, то все це буде киснути.
Груба підложка корисна в любому випадку, але якщо без неї, то я б радив трохи крупніший грунт (але знов ж таки однорідний) 3-4, 4-5мм. Трохи гірше буде для коріння рослин, але легше для системи в цілому. Більший зазор між камінчиками збільшить циркуляцію в грунті, і в боротьбі, між закисанням грунту від залишків їжі, і переробкою всього цього бактеріями в корисні елементи для рослин, думаю, переможуть остатні.
Розміщення грунт при не однорідності. От на фото в принципі видно, зверху більші камінчики, знизу менші.
Вибачте ,що міняю тему. Але от всі говорять ,що мраморна крихта дуже піднімає жорсткість води і це погано впливає на рослин і рибок. Спеціально щоб це перевірити я засипав цю крихту у 50 літрів і там вона вже лежить близько пів року, тримаю я там правда гуппі і меченосців ,з рослин криптокорну. Так скажу що не помітив різниці між галькою і мраморною крихтою (а це вона 100 %). Тестами не користуюсь правда , але якщо друзі живуть і розмножаються , рослинки розростаються значить все окей. Хто ще користується мрамором?
мабуть ніхто))))))
ще забув скільки потрібно грунту на 1 л води????
Не так: грунт 5 мм, а мінімально 1мм. У мене сама менша фракція 1-2 мм лежить окремо, я її просто, тодіне покладу до акваріуму. А залишиться грунт фракцією від 3 до 5 мм. Це основна маса. Є невелика частина більшой фракції. Але, якщо, ви радите що її не потрібно, то можу відібрати.
Що скажете?
От на фото в принципі видно, зверху більші камінчики, знизу менші.
А яка товщина грунту тут?
На фото товщина грунту до 5см. На рахунок мармурової крихти не скажу, але у мене колись росли криптокорини в грунті, який складався із всякого різного каменю. В добавок до всього (ще був у школі), щоб збільшити товщину грунту *DASH* , досипав морських ракушок. Грунту, звичайно не добавилось, ті ракушки подрібнилися чуть не на порох, і в такому грунті росли крипти, досить не погано.
Можливо, що при регулярній заміні води, на жорсткість впливає не дуже, і сприяє не закисанню грунта.:confused:
ще забув скільки потрібно грунту на 1 л води????
Грунт не на літр води, а на об'єм: площа дна на висоту грунту. Для рослин, це як правило 5 см.
Але от всі говорять ,що мраморна крихта дуже піднімає жорсткість води і це погано впливає на рослин і рибок.
тримаю я там правда гуппі і меченосців ,з рослин криптокорну.
Професійні розводчики, що займаються селекцією Гуппі, взагалі утримують їх у підсоленій воді, тобто підвищеної жорсткості. Те ж саме відноситься і до Меченосців і до Моллі, які у природі мешкають у тому числі в напівсолоноводних лиманах. Практично така ж сама ситуація з Криптокоринами, бо це в основному болотні рослини, які легко переносять "стару" воду з підвищеною кислотністю і жорсткістю (підвищена кислотність, до речі, шкодить Гуппі і у такій воді у них січуться хвости). Коли б Ви спробували у цьому грунті (мармуровій крихті) розмножувати Ехінодоруси, чи якісь більш вибагливіші рослини, то відразу б побачили результат.
Грунт не на літр води, а на об'єм: площа дна на висоту грунту. Для рослин, це як правило 5 см.
ну на 200 літрів скільки потрібно кг
Ну Шева, ви з нову за своє. Залежить не від об'єму акваріума, а від площі дна. Вкажіть розмір: довжина і ширина (висоти акви не потрібно), тоді порахуєм, ну а можете самі.
Наприклад: довжина акви 100см, ширина 40см, висота грунту 5 см ( як у мене)100*40*5/1000=20л грунту.
konon, У мене також такі розміри акваріума. Тому дуже дякую. А об'єм грунту не залежить від фракції?
А об'єм грунту не залежить від фракції?
Не залежить
Коли б Ви спробували у цьому грунті (мармуровій крихті) розмножувати Ехінодоруси, чи якісь більш вибагливіші рослини, то відразу б побачили результат.
Слава Богу з хвостами у гупаків все окей. А от скалярії , анциструси чи барбуси можуть жити у таких умовах (грунт - мармурова крихта) ? Чи краше не експерементувати?
ну думаю якщо сказали то краще не експерементувати!:)
А от скалярії , анциструси чи барбуси можуть жити у таких умовах
Якось животіти будуть... :'( :'( :'(
Проте вважаю, що наше головне завдання створити для них умови, максимально наближені до природних. Так от, загальна жорсткість води у Амазонці (звідки походять Скалярії і Анциструси) коливається від 0,2 до 1,5 dGH. Звісно, що за роки акліматизації до акварумних умов, ці риби звикли і до вищої жорсткості, та все ж штучно підвищувати її за допомогою мармуру не варто.
stochanyn
25.02.2011, 13:01
Саме так. Уже і вимив сьогодні. Фракція різна, але в основному 4-5 мм. Але є і менші і більші (але останніх мало).
Риби планую приблизно такі як і Шева.
А рослини такі, що приживуться, також чекаю на поради знавців.
І ще одне питання: шар грунту який засипати? А то читав по-різному.
Якщо несикрет де намивали грунт:)
vBulletin версії 3.8.4, © 2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.
Переклад: © Віталій Стопчанський, 2004-2009