Показати повну версію : Аерація питання
StarSamurai
14.03.2011, 12:36
Дорогі форумчани хочу почути вашу думку про таке
в пятницю мені подарували савдеповський 40л. аквас. Знайшов своє старе обладнання запустив все вийшло класно. в нього переїхали дві бірюзові акари. питання таке не мав лишнього компресора але в фільтрі аквель фан є своя аерація. ось мене завжди цікавило що краще компресор чи фільтр який також може нагнітати повітря.
Ваші думки.......
василько
14.03.2011, 12:55
компресор потрібен в першу чергу для перемішування води(в низу холодна в горі тепла багата киснем) На 40л. буде достатньо і фільтра , якщо він потужний , але я думаю що компресор не так вже і дорого коштує щоб економити
Іноді стаються такі казуси(особливо, коли нікого немає вдома), що губка фільтра забивається, потужність падає і перестає втягуватися повітря. І, коли приходиш додому - уже пізно:( У Вас такого не траплялось? У мене - так... Тому, я вважаю, що потрібен компресор, хоча б для перестраховки.
StarSamurai
14.03.2011, 13:47
дуже всім вдячний за відгук проблемка не в грошак купити можна на худий кінець віддали савдеповський компресор просто сильно гуде. Просто хотів дізнатись різницю в аерації води між цими двома приладами. нарахунок забивання гупки таке теж було. а от ідея перемішування слоїв води в цьому щось є, хоча на фільтрі стоїть розсіювач потоку води тому циркуляція в аквасі гарна було видно коли запускав його була сильна, муть з нового грунту базалту. 12 годин повнісю очистився хоча все виглядало як пралка. Всім дякую
компресор потрібен в першу чергу для перемішування води
А фільтр воду не премішує?!!
Мій перемішує і дуже вдало. течія біля дна солідна - навіть намул підіймає.
У мене є і компресор - але я ним не користуюсь.
StarSamurai
14.03.2011, 15:35
Я вважаю так, що ці два методи аерації рівноцінні; єдине оскільки акваси стоять в спальні то на ніч аерацію потрібно вимикати, ато не дасть спати. Компресор в цьому питанні зручніше витягнув резетку і все тиша, а в фільтрі на той шланжик я просто поставив краник, який на ніч перекриваю, але трохи незручно до нього лізти та і шланг може впасти нижче рівня води тоді вода може піти через нього, якщо не буде світла. можна поставити клапан зворотній. тому перевага за компресором який в мене до речі заганяє і при потребі повітря під фальш дно і тим самим там все прочищає :)
то на ніч аерацію потрібно вимикати, ато не дасть спати
до шуму можна за пару ночей звикнути - писав не раз і не два...
а от щодо іншого... не боїтесь через брак кисню поморити рибу? вона в Вас до верху не вспливає за "ковтком" повітря?
а в фільтрі на той шланжик я просто поставив краник, який на ніч перекриваю
а фільтр то і взагалі повинен постійно працювати
StarSamurai, якщо хочете обходитися тільки фільтром,то його треба буде частіше чистити.бо по мірі забивання буде падати сила аерації.фільтр і компресор мають бути включені цілодобово!!!!якщо риба не вистачає повітря,то вони завжди стоять під верхом.я б рекомендував купити компресор та й забути про то.а компресор сильно не шумить,якщо поставити на щось мягке(пінопласт,паралон)
Якби компресор був безшумним то так, а в спальні всетаки краще аератор на фільтрі. І бульбашки набагато дрібніші + з течією води краще проходить насичення води киснем.
maan007, до шуму дуже швидко звикаєш.в мене було таке що я без того шуму спати не міг))
подарували савдеповський 40л. аквас. Знайшов своє старе обладнання запустив все вийшло класно. в нього переїхали дві бірюзові акари.
ІМХО 40 л для акар - малувато (нормально хіба що для мальків)
Акара бирюзовая (Aequidens)-одна из самых больших представителей рода акары.в благоприятных условиях может вырастать до 25-30 см.,отчего и требовательна к объемам своих жилищ(аквариумам).желательны просторные аквариумы от 1м длиной и объемом от 100 литров.как и прочие цихлиды,рыба территориальна,и для многих аквариумистов-очень не похожа на просто «рыпку» для аквариума.Своеобразное поведение,заставляет согласится с присуствием интелекта у особей этого вида,хотя и своеобразного. (http://tvoi-akvarium.ru/cixlidy/akara-biryuzovaya/kormlenie-ryb)
Для мальків рекомендував би компресор.
Воно то-так,але уявіть...ви пішли з дому,перед тим забувши подивитися чи чиста губка від фільтра....і тут бац!!!,під час вашої відсутності перестав фільтр ганяти повітря...і що в результаті???
Риби які ледве живі...це в кращому випадку.
а якщо вас не було дома день?Приходите,до рибок...а там...можете варити уху,і так рибки дохлі...
П.С,якщо добре пошукати...можна знайти безшумний компресор...хочете,можу подарити один..він маленький,але міцненький...
Тому моя думка,компресор має бути,хоч би на час вашої відсутності
StarSamurai
14.03.2011, 20:25
Ого не думав що моя тема викличе такий ажіотаж протягом всього кількох годин. Всім дякую за дописи. А тепер по порядку.
1. вимикаю на ніч компресор (дружина не змогла звикнути до шуму не самого компресору а бульбашок) за п'ять років існування мого акваріума жодна рибка не страждала і ніколи не сиділа зверху води і не здохла 6 цихлід в 90 літрах почувають себе супер з ранку як вмикаю світло ще всі сплять на ґрунті жабра в порядку тому я не стороник аерації на ніч маю ще кількох знайомих які теж вимикають на ніч компресори і все гуд. На рахунок 40 л. на акар тут пядисять на пядисять я згоден риби великі мої розміром десь по 10 см. але почувають себе на всі сто. моя перша акара жила 2 роки в 25 літрах померла від манки коли я був в відпусці і за рибою дивилась хресна мати кому цікавий цей аквас і чому акари в 40 літрах прошу сюди
http://www.aquaforum.lviv.ua/forum/showthread.php?t=6081
6 цихлід в 90 літрах
Тому і все впорядку - богато води і мало риби...
моя перша акара жила 2 роки в 25 літрах
Ви хвалитесь тим що мучите рибу?!
StarSamurai
15.03.2011, 10:08
о ні не хвалюсь тоді ще досвіду не мав та і з інтернетом тоді було туго. Вона почувала себе супер якби не та клята відпустка то і досі була б в мене.:-!:-!
моя перша акара жила 2 роки в 25 літрах померла від манки коли я був в відпусці
а не виникало питання, звідки взялася манка? Мож Ви ще когось підселяли до неї?, або вона виникла із за малого об'єму акви?
На мою думку аерація повинна бути завжди, тим паче якщо в акві є рослини, то вночі вода повинна насичуватись киснем. ІМХО.
Аерація у акваріумі повинна бути увімкнена постійно і КРАПКА! Це як два на два - чотири! Як аксіома.
Хоча і є певні винятки: аерація може бути вимкнена вдень, у акваріумі з невеликою кількістю риб, у який подається СО2, але вона обов’язково повинна вмикатися на ніч.
А те, що:
за п'ять років існування мого акваріума жодна рибка не страждала і ніколи не сиділа зверху води і не здохла 6 цихлід в 90 літрах почувають себе супер з ранку як вмикаю світло ще всі сплять на ґрунті жабра в порядку тому я не стороник аерації на ніч маю ще кількох знайомих які теж вимикають на ніч компресори і все гуд.
То це ж тільки Ваша суб’єктивна оцінка, а як насправді себе почувають вранці риби відомо лише Богу і їм (рибам). Цікаво було б поміряти вранці рівень аміачних сполук (нітратів) у цьому акваріумі. Хоча ні, навіть не цікаво, бо наперед знаю результат і Ваші риби щодня почувають себе як з сильного перепою. Не знущайтесь над ними... ІМХО
StarSamurai
15.03.2011, 12:19
Скажіть будь ласка а в біотопах де живуть риби теж присутні компресори? І звідки взятись такій кількості нітратів якщо риби годуються не відпуза і восновному зранку
Досить сміливе порівняння *THUMBS UP*
Ваші нещасні 40 літрів і, наприклад, Амазонка, з її мільйонами літрів (хто пам’ятає точну цифру, нехай мене виправить).
Що до:
риби годуються не відпуза і восновному зранку
то випорожнюються ж вони цілий день, а мінімальний об’єм акваріума абсолютно не сприяє якісній переробці продуктів їх життєдіяльності.
StarSamurai
15.03.2011, 12:57
то випорожнюються ж вони цілий день, а мінімальний об’єм акваріума абсолютно не сприяє якісній переробці продуктів їх життєдіяльності.
Згоден.
але трохи відійшли ми всі від питання яке було на початку що краще і яка різниця
трохи відійшли ми всі від питання яке було на початку що краще і яка різниця
Аерація у акваріумі повинна бути увімкнена постійно і КРАПКА!
Доповню, коли здається, що виразився неточно: краще, коли це аерація від компресора, тоді можна уникнути неприємних ситуацій з мешканцями акваріума, якщо фільтр заб’ється і аерація припиниться (послабиться).
Вам таку відповідь дали відразу:
Іноді стаються такі казуси(особливо, коли нікого немає вдома), що губка фільтра забивається, потужність падає і перестає втягуватися повітря. І, коли приходиш додому - уже пізно У Вас такого не траплялось? У мене - так... Тому, я вважаю, що потрібен компресор, хоча б для перестраховки.
StarSamurai
15.03.2011, 14:50
Доповню, коли здається, що виразився неточно: краще, коли це аерація від компресора, тоді можна уникнути неприємних ситуацій з мешканцями акваріума, якщо фільтр заб’ється і аерація припиниться (послабиться).
Вам таку відповідь дали відразу:
Дякую але я схильний не вірити вислову однієї людини, а прислухатись до думки і досвіду багатьох. (мова іде не конкретно про Вас) адже для цього і є форум. Всім дуже вдячний.
Думаю, що досвіду у Leo N, навіть забагато для консультації в такому питанні як аерація.
Дякую але я схильний не вірити вислову однієї людини, а прислухатись до думки і досвіду багатьох.
Можливо це виглядатиме не надто скромно, але "одна людина" (vi_ki), яка першою відповіла на Ваше запитання, до того як стати модератором мала на цьому форумі статус Акваріуміст (http://aquaforum.lviv.ua/forum/showpost.php?p=32713&postcount=1). Коли Вам вдасться набути такого статусу, то я буду слухати всі Ваші поради. Удачі!
я схильний не вірити вислову однієї людини
Тоді навіщо ви створили цю тему?Щоб почути одну думку від багатьох людей,чи критикувати когось?
Чи можливо ця тема створена для того щоб похвалитися тим як ви мучите рибу?
Повірте,чути як в вас два роки акара жила в 25 літрах,доволі дивно,чи навіть страшно,адже всі кругом говорять що їм теба від 100 літрів!!!
вам немає чим хвалитися...
це моє ІМХО...
василько
15.03.2011, 15:19
аерація від компресора...........якщо фільтр заб’ється Так само і компресор може вийти з ладу , чи пропасти напруга , коли Вас нема дома і...
В ідеалі кількість мешканців , що споживають кисень повинна бути пропорційна до площі поверхні акви і не залежати від зовнішньої подачі кисню.Десь навіть маю книжку , в якій приведені точні розрахунки мінімальної поверхні води до маси риб. Але всі ми , на початках , хочемо напхати якнайбільше риби:D
Так само і компресор може вийти з ладу , чи пропасти напруга , коли Вас нема дома і...
Так само може статися землетрус, чи виверження вулкану і відключиться енергопостачання, опалення і хмари пилу закриють небо...
Ми говоримо про реальні речі, а не про версії, що і коли може статися. Що до фільтра, який використовується для підпомповування повітря, то йому може бути достатньо кілька широких листків, що відірвалися від Ехінодоруса, щоб продуктивність впала і аерація припинилась.
В ідеалі кількість мешканців , що споживають кисень повинна бути пропорційна до площі поверхні акви
василько, про який ще ідеал може вестись мова, коли у ініціатора теми в 40 літрах загальної ємності мешкають дві Акари :confused: Їм же на двох, враховуючи специфіку функціонування органів травлення, по найскромніших нормах треба літрів 100 чистого об’єму :mad:
StarSamurai
15.03.2011, 15:43
Тоді навіщо ви створили цю тему?Щоб почути одну думку від багатьох людей,чи критикувати когось?
Наразі я бачу дві думки і за і проти ось для чого я створював цю тему.
Та і маю наглядний приклад існування акваріумів майже без аерації. В яких рибки НЕРЕСТИЛИСЬ!!!! а це акраз свідчить про зовсім протилежні твердження вашим.
А якщо глибше копнути, то тоді треба розглянути процес розчинення кисню в поверхневих водах під час стоячої води і під час рухомої. Процес фотосинтезу ну і так далі. а ось тоді говорити про насиченість кисню в воді і його достатності для риб.
Процес фотосинтезу ну і так далі. а ось тоді говорити про насиченість кисню в воді і його достатності для риб.
Я не сперечаюся,що вдень рослини ВИРОБЛЯЮТЬ кисень,а що вони роблять вночі?
Так,так,вони його споживають...
В яких рибки НЕРЕСТИЛИСЬ!!!!
ви хочите сказати що доб"єтеся нересту дискусів без аерації?(наприклад)існують риби,яким для нересту не треба створювати чудових умов,наприклад даніо...їх в 3 літрових банках нерестять...
василько
15.03.2011, 15:50
у ініціатора теми в 40 літрах загальної ємності мешкають дві Акари
Я так розумію що в темі обговорюється принципове питання: чи для утримування простих , не складних риб , достатньо аерації від одного лише фільтра , чи все таки необхідний компресор(який по ночах будить дружину , а ще тещу...)
Про Акари нема взагалі про що говорити - живі організми адаптовуються до екстремальних умов і якийсь час зможуть в них проіснувати - не жити а існувати.StarSamurai мудра людина і невдовзі запустить більшу банку(але це до теми Аерація питання безпосередньо не відноситься)
Та і маю наглядний приклад існування акваріумів майже без аерації. В яких рибки НЕРЕСТИЛИСЬ!!!! а це акраз свідчить про зовсім протилежні твердження вашим.
Нерест риб, не є свідченням ідеальних умов утримання, тому, що це може бути й своєрідний зойк душі, як спроба продовження свого роду. Так що це, якраз, ні про що й не свідчить :(
Природний інстинкт конкретної особини диктує їй, що після життя у цьому смердючому, застійному болоті, має початися сезон дощів і ти маєш розмножуватися, щоб продовжити свій рід. В природі, про яку Ви любите згадувати, приблизно все так і відбувається. Після засухи (під час якої риби можуть потрапити у тимчасові, ізольовані водойми), настає сезон дощів, спалах розвитку харчових мікроорганізмів і, відповідно, сприятливі умови для розвитку молоді. У Вас цього бути не може, але рибки інстинктовно сподіваються на чудо.
чи все таки необхідний компресор(який по ночах будить дружину , а ще тещу...)
Тоді, можливо, варто розглядати варіант заміни дружини і тещі, на молодших і з нерозхитаними нервами :D
В принципі все можна вирішити комплексно. Можна на день вмикати компресор, а вночі використовувати тільки аератор з фільтра. Але ще багато залежить від самого акваріуму, якщо він густо засаджений рослинами які всю ніч будуть споживати кисень, то дійсно можуть бути проблеми. А якщо там лише каміння і цихліди то тут можливі варіанти.
А ще в літературі стикався з протилежним явищем, що можна перенасичити воду киснем, і це теж не на користь рибам.
StarSamurai
15.03.2011, 16:16
оді, можливо, варто розглядати варіант заміни дружини і тещі, на молодших і з нерозхитаними нервами
:):):):):):)
Е це ні дякую дружина в мене молода а теща далеко. щоб заспокоїти моїх явних критиків розкрию всі карти.
Мало того що я писав про переїзд акар в більший акваріум то ще планується переїзд всіх акваріумів з спальні на кухню де буде зроблена стійка під видові акваріуми 2*120л. 90л. і горезвісна 40л. банка. дуже всім вдячний за критику якщо щось не так не ображайтесь. Я дуже вдячний що ви є і небайдужі до діяльності та бездіяльності тих чи інших акваріумістів про що не боїтесь висловлюватись та відстоювати свою думку.
StarSamurai
15.03.2011, 16:25
А ще в літературі стикався з протилежним явищем, що можна перенасичити воду киснем, і це теж не на користь рибам.
А от про це було б цікаво послухати. Спостерігаю таке явище постійно. в мому 90 літровому аквасі. Ситуація така в ньому сидить 2 більші десь 10 см цихліди і 4 маленькі 3 см. аерацію включаю в 6 -7 ранку і до 20-23 години під вечір коли вертаюсь з роботи риби різко "метаютса" (не можу підібрати Українського варіанту слова щоб чітко передати стан) по акваріуму. якщо вимкнути компресор вони заспокоюються і починають спокійно вести себе.
можна перенасичити воду киснем
тоді і лише тоді, коли в воду подавати чистий кисень. При аерації повітрям то неможливе. Насичення киснем в акваріумних умовах то орієнтовно 5мг\л, далі при фотосинтезі рослини "булькають", тобто кисень вже не розчиняється. Я не зустрічав інформації, щоб при цьому було зле рибам. Прочитайте Касельман , наприклад.
Але щодо аерації. Компресор з хорошим розпилювачем (мінімальний розмір бульбашок) є набагато ефективнішим від подачі повітря в вихідний патрубок фільтра. Від такої подачі навіть дощувалка є ефективнішою.
Взагалі то в літературі це все давно розставлено на свої місця.
Аерація повинна бути на мою думку 16-18 год в добу, не менше.
Ситуація така в ньому сидить 2 більші десь 10 см цихліди і 4 маленькі 3 см
Ви що незнаєте назв своїх риб:confused:, бо згодом вони можуть вирости до 15 см і місця їм відповідно може бути замало, неговорячи про визначення їх статі.
моя перша акара жила 2 роки в 25 літрах
Напевно і виросла не багато, затянулась...шкода рибу.:'(
Аерація повинна бути на мою думку 16-18 год в добу, не менше. *RTFM* *DASH*
Аерація повинна бути 24 години на добу. Можна менше... секунд так на 30 :D
Якщо хтось вважає, що можна менше, нехай відповідну кількість годин на добу походить у протигазі. Чи попробує у ньому виспатися... Я думаю, що за кілька днів йому проясниться в голові і він погодиться зі мною.
StarSamurai
16.03.2011, 16:02
Так, я думаю тема вже повністю розкрита. Тому писати нові дописи з хаяням помилок автора скоєних на початках, недоцільно, тим паче, що вище це все вже описано не раз. Тому тему закриваємо.
vBulletin версії 3.8.4, © 2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.
Переклад: © Віталій Стопчанський, 2004-2009