Показати повну версію : Каркас для акваріумної тумби
Існує багато статей по виготовленню тумби під акву. Як правило такі тумби збирають на металевому каркасі, але жодного разу я не зустрічав, що б хтось привів мінімальний розрахунок металевих елементів каркасу. Саме тут я і спробую провести такий розрахунок.
Для прикладу розгляну 5 різновидів акв, довжиною 1, 1.5, 2, 2.5 і 3 метри довжиною. Всі акви мають ширину і висоту – 0,5 метра.
Самі відповідальні елементи каркасу знаходяться зверху тумби (під самою аквою), от їх і прорахуємо.
Я б радив ставити акву на 3 повздовжні елементи каркасу (в подальшому балки). Можна і використовувати 2, але для впевненості і довговічності рекомендую 3 – одну балку по центру інші по краях.
Схема розташування акви на повздовжніх балках:
http://i4.fastpic.ru/big/2011/0316/20/f29752d71ce8edf8a55a3b8a8d8cb520.jpg (http://fastpic.ru/)
Саме більше навантаження припадає на центральну балку, спробую пояснити чому. Дві крайні балки тримають рівно половину навантаження до центральної, а центральна дві половини навантаження до крайніх. На попередньому рисунку показав це дугами.
Збираємо навантаження на центральну опору, яка буде тримати більшу частину акви:
Вода – 0,5м*0,25м*1м (висота*ширина*1м/п)*1000кг (об’ємна вага води)=125 кг
Ґрунт – 0,005м*0,25м*1м (середня товщина*глибина*1м/п)*1800кг (об’ємна вага ґрунту)=22,5 кг. Домножуємо на коефіцієнт запасу 1.2 (ґрунт може піти і хвильками і більше на задній фон)=27 кг.
Додаємо непередбачуване навантаження (каміння, обладнання, і т.п.) – 50 кг + Вага самого скла – 30 кг.
В сумі отримуємо 125+27+50+30=232 кг. Це навантаження на 1 метер погонний. Для розрахунку приймаємо 240 кг.
Так виглядають результати мого обрахунку:
http://i4.fastpic.ru/big/2011/0316/b2/57778fb2b00cc4d566d05160a195a1b2.jpg (http://fastpic.ru/)
http://i4.fastpic.ru/big/2011/0316/11/2163c8eb93c05ce5b59b6fb7bd1c7211.jpg (http://fastpic.ru/)
http://i4.fastpic.ru/big/2011/0316/d7/9c27936ffe2ba145384dc15ebe8237d7.jpg (http://fastpic.ru/)
http://i4.fastpic.ru/big/2011/0316/8b/68601d84c386a8a5f9f0e60b1fa2358b.jpg (http://fastpic.ru/)
http://i4.fastpic.ru/big/2011/0316/c3/90a80b8a52a8afb71f4977daba0f3dc3.jpg (http://fastpic.ru/)
Після приведеного розрахунку я прийняв такі значення метало профілю:
http://i4.fastpic.ru/big/2011/0316/ab/5cb92a716e1bcddb20e002d4bdac72ab.jpg (http://fastpic.ru/)
Коротко про розрахунок: В залежності від моменту (зображений синьою дугою на схемах), а саме від його максимального значення, можна вибрати з сортаменту, за відповідним ГОСТом, той чи інший профіль.
Якщо не подобається якийсь з варіантів, завжди можна підібрати заміну.
Рекомендую з такого самого профілю і робити весь каркас, тоді в Вас не буде проблем з стикуванням елементів і пошуком різного прокату.
Успіхів в виготовлені тумби!
StarSamurai
16.03.2011, 11:51
Стаття вийшла дійсно чудова. Добре що хтось проробив таку роботу. Єдине доповнення - було б цікаво почитати, ще про доцільність використання металевого каркасу в тумбі; тобто з якого об'єму акваріуму слід використовувати металевий каркас адже метал недешева річ, тому рідко бачу його в тумбах які продають в зоомагазинах особливо під найпоширеніший акваріум на 250 літрів.
*ONE**ONE*
про доцільність використання металевого каркасу в тумбі;
Виклав матеріал з таким розрахунком, що задіяні тільки крайні стінки тумби, вередині маємо вільний простір. Якщо використовувати перегородки, то це кардинально змінює справу. В тумбі з перегородками потрібно все обдумати до дрібниць, місце розташування обладнання і т.п., в випадку без перегородок маємо вільне планування внутрішнього простору).
StarSamurai
16.03.2011, 12:24
Наскільки я розумію ви маєте досвід і навички таких розрахунків. Цікаво було б чи можете ви зробити такі розрахунки для плит ДСП я намагався щось знайти в інтернеті але там пусто. тобто цікавило б скільки потрібно несучих перегородок на погонний метр. тим паче ви знаєте що я маю намір написати статтю про тумби з ДСП. може ми б могли написати до спілки її.
Працюю проектантом, а саме виконую розрахунок і проект будівельних конструкцій. Спробую щось пошукати про плити ДСП (ніколи з таким не зустрічався)... Ще можна виконати розрахунок і в дереві.
StarSamurai
16.03.2011, 12:37
Тоді можемо зробити так по перше було б цікаво поспілкуватись вживу хоча б по скайпу. Я планую статтю тоді більше як дизайнерську (тобто де і як купити плити як їх замовити як спроектувати тумбу і так далі) а ви могли б навести технічні розрахунки, або викласти їх в окремій темі. а я б з вашого дозволу використав в своїй статті посилання на ваші.
Варта уваги стаття!
Всі мої стелажі виготовлені з прямокутної труби 25 х 28 і кутника 30 х 30 х 5 міліметрів, встелені сосновою дошкою, товщиною 25 міліметрів і обшиті по боках фанерою, товщиною 10 мм. Задня стінка теж з фанери, тільки товщиною 5 міліметрів. Виготовлені вони щоправда без жодних розрахунків, так сказати "на хлопський розум". Під підлогу (досить "живу", у приватному будинку) в точках опори, встановлені стальні ніжки - катушки з різьбою, які регулюються по висоті. Один з них вже служить років зо тридцять, два "молодших" - по двадцять. Щоправда зараз експлуатую лише один (довжина 1450, висота 2100 і глибина 550 мм), а два інших тимчасово "відпочивають", хоч маю надію, що ближчим часом буду їх використовувати.
Найбільше навантаження на той стелаж, що експлуатується нині, було таке: два акваріуми по 300 літрів (1200 х 500 х 500), один 180 літрів (1200 х 500 х 300 висота) і два по 70 літрів (600 х 400 х 300 висота). Плюс два зовнішніх фільтри ємністю 30 літрів і два 12 - 15 літрів. Використані всього дві несучі балки і, при погляді збоку, по довжині помітне їх незначне "провисання". Як на акваріуми з оргскла, то жодних проблем, але для скляних акваріумів ці стелажі не підійшли б стовідсотково.
Як правіло зараз використовується не кутник, а прямокутна труба, то перше, друге всі ноги працюють на с жаття, А зварка або болти на зріз. Хто охоть трохи знав сопромат вам скаже, що запасу порочності хватить з запасом. Скоріше якщо и розраховувати, то треба на устойчивость, щоб кутник не закрутився, і для того берут трубу.
по довжині помітне їх незначне "провисання"
Якщо прогин незначний, нічого страшного немає. Так званими підкладками під акву можна більш-менш рівномірно розподілити навантаження.
Використані всього дві несучі балки
Підготую сьогодні ще розрахунки з двома несучими елементами по краях.
Знайшов у своїх записах формулу для прогину ДСП під статичною нагрузкою. Якщо в результаті прогин виходить більше 1\30 ширини ДСП, то можливий дальший прогин ("текучість") при цій нагрузці. Краще, коли результат 1\100, або менше. Формула для плити, що опирається на бокові стінки тумби.
72 * q * L * L * L *L
1000000000*b*h*h*h
де q = m\b
m - маса в кг нагрузки плити
L - довжина в м
b - ширина в м
h - товщина в м
результат - прогин в м
(Не знаю як у тексті показати степінь, тому формула так :) виглядає. Звідки її взяв - не можу згадати, може хтось зустрічав ?)
StarSamurai
16.03.2011, 13:57
1\30 ширини ДСП може товщини плити
щось я заплутався спробувавши підставити дані в цю формулу виходить що акваріум в 250 літрів можна поставити просто на тумбу с ДСП без жодних перегородок всередині. Може я щось не так зрозумів ану попробуйте порахувати аквас 100*50*50 стоїть на такій же плиті 100*50*50 18 товщина плити плита з 3 боків лежить на ребрах бокових стінок теж по 18 мм. ну звичайна тумба
Для прикладу взяв акву 500х500х1000 мм
72*(240кг/0,5м)*1м*1м*1м*1м
1000000000*0,5м*0,018м*0,018м*0,018м
ніби так
34560
2916
дорівнює 11,851 м прогин :confused:.. тут щось не то
може пам'ятаєте що за число 72?? яка його розмірність? Бо по результатам в мене виходить значення кг/м
pozhar, StarSamurai, прошу вибачення, в знаменнику має бути 10 в 11 степені. Не дописав два нулі *DASH*. Ввечері подивлюся чорновики записів, звідки взялося число 72. Бо під руками маю тільки файл в компютері.
StarSamurai
16.03.2011, 15:19
О було б супер тоді чекаю більш детальнішу інформацію. і якщо десь в чорновиках записано звідки взагалі ця інформація то було б теж дуже доцільно. Але ось що ще цікаво (пригадуючи уроки фізики) про який вид деформації іде мова якщо про точковий тобто давимо на плиту ребром акваріума по центру плити, чи все таки мова іде про всю площу плити і акваріума який на неї поставлений:confused:
мова іде про всю площу плити і акваріума який на неї поставлений
саме про це навантаження і йдеться, так зване рівномірно розприділене навантаження
StarSamurai
16.03.2011, 15:31
о дякую те що треба тепер чекаємо і чухаємо:cool::cool: ручки
То стосувалося плити, котра рівномірно навантажена по всій довжині і опирається лише по ширині. (Як рівномірно навантажена полиця)
Дякую pozhar випередив.
На жаль, звідки та формула знайти не можу :(. Щось подібне тут http://www.mastercity.ru/showthread.php?t=41543&p=526226&viewfull=1#post526226 , однак чому саме так - незрозуміло.
StarSamurai
17.03.2011, 07:59
Супер! Прочитавши той пост по ссилочці. Все стало зрозуміло людина сама його розраховувала, хоча шукавши вчора таку ж інформацію натикався теж десь на таку формулу. Маю лише ось такі питання які не можу збагнути (може просто ще сплю) в Вас число 72 там 50 і ще 1/30 або 1/100 чого саме товщини плити чи ширини. Було б дуже супер якщо б Pozhar (оскільки ви інженер) змогли б якось провірити цю інформацію. по ссилці людина дала відправний пункт вона взяла за основу формулу для дерева і стандарти для ДСП тобто десь це є Прошу вашої допомоги не для себе а для статті про тубочку
StarSamurai
17.03.2011, 08:07
ось знайшов но нічого там не розумію http://wood-construct.ru/derevjannye-elementy4.html а стандарти для ДСП десь теж бачив в неті
Посилання на розрахунок дерев'яних конструкцій. По дереву проблем немає, існує СНиП ІІ-25-80.
По ДСП знайшов ГОСТ 10632-89. На даний момент його вивчаю.
StarSamurai
17.03.2011, 10:27
О супер! буду чекати ато хотілось би в статі дати ссилочку на Вашу темку про дсп або вставити матеріал підготовлений Вами. До речі звідки саме ви з левандівки.
PREDATOR
20.03.2011, 19:06
з власного досвіду можу дати пораду, або навіть прийняти замовлення на виготовлення тумб під акву(і не тільки),оскільки працюю з ДСП,деревом та іншими метеріалами(адреса "праці" в профілі).є досвід виготовлення(проект,дизайн) вже кількох тумб(пізніше викладу фото)...
або навіть прийняти замовлення на виготовлення тумб під акву
Цікавить наступне??? Чи робите каркас тумби (ця тема якраз про каркас)? Якщо робите з ДСП, то як проводите розрахунки на міцність і прогин? Чи просто накидуєте в тумбі купу перегородок?
PREDATOR
22.03.2011, 09:36
зі своєї сторони можу запропонувати матеріали для каркасу тільки ДСП,дерево,МДФ,фанера.металеві та пластикові конструкції не до мене.насправді під час розрахунків не використовуєтся ніяких графіків і т.д. є заздалегідь відома міцність матеріалів і досвід роботи з ними,а купа перегородок визначаєть власником акви ну і дизайнерським рішенням...
ось кілька фото(поки ті що є)
в першому варіанті тумба зроблена на перспективу.для кришки тумби використаний постформінг(стільниця для кухонь),каркас з потовщеної ЛДСП
в другому все зроблено з ЛДСП
StarSamurai
22.03.2011, 11:30
На першій фотці, або ви вибрали невдалий ракурс для фотографування, або видно як прогнувся постформінг, а це трошки зле оскільки цей матеріал як і ДСП при постійному прогибі за певний (невідомий час) може і зламатись.
Для pozhar. Ми ще до речі не обсудили з вами такий момент що дсп яке згинається до певної межі при перевищені навантаження, не може далі згинатись оскільки скло, яке на нього давить не може також прогибатись. тобто в цьому моменті сила що діє на ДСП зникає наскільки я розумію.
Петрович
22.03.2011, 11:33
Перша тумба невдала, між кришкою не має опори посередині, прогин неминучий (чи то вже видно:)), кришка не захищає фасади шухляд, не уникнути попадання води на торці фасадів, як наслідок розбухання.
Для pozhar. Ми ще до речі не обсудили з вами такий момент що дсп яке згинається до певної межі при перевищені навантаження, не може далі згинатись оскільки скло, яке на нього давить не може також прогибатись. тобто в цьому моменті сила що діє на ДСП зникає наскільки я розумію.
))) звичайно що зникає, але нам бажано що б вона не зникала, тоді навіщо нам взагалі ставити якусь поверхню? Просто ставимо дві чи три стінки на які влаштовуємо акву. Ми хочемо що б прогин був мінімальний, тоді влаштовуємо якусь пружню підстилку під акву (плита пінопласту чи паралону) яка і розприділяє рівномірно навантаження.
StarSamurai
22.03.2011, 11:55
На рахунок першого фото, я вважаю що акваріум повинен стояти обов'язково хоча б на двох поперечинах а не лежати на поверхні, це зменшить шанси прогнутись їй. та і взагалі цю тему пан pozhar створив про метало каркас а про тумби с ДСП це прошу в мою тему http://www.aquaforum.lviv.ua/forum/showthread.php?t=6124. на рахунок води на постформінгу, тут ситуація така плита розбухне лише тоді якщо вода проникне в плиту з торців. а зверху вона покрита плівкою повністю водо непроникною.
PREDATOR
22.03.2011, 12:33
повторюсь:перша тумба зроблена на перспективу...на даний момент прогин становить 1,5мм(виміряно)при довжині кришки 850мм і об"ємом 85 л + решта вага),а при акві на всю довжину тумби прогин становитиме 0,0мм.та й перемичка під кришкою є, стоїть вона вздовж...Петрович тумба стоїть десь рік-ще нічого не розбухло
про переваги металу над ДСП навіть не варто сперечатись,але скільки людей можуть дозволити собі металеві каркаси та ще щоб не зіпсувати естетичний вигляд? а мій комент в цій темі - лише пропозиція*DRINK*
є заздалегідь відома міцність матеріалів і досвід роботи з ними,а купа перегородок визначаєть власником акви
прошу уточнити: яка заздалегідь відома міцність ?
А досвід роботи говорить про те, що на кожні 0,5-0,6м має бути вертикальна перегородка, а під нею опора на підлогу. Це згрубша. Подивіться, наприклад, як робить тумби ADA.
Звичайно, якщо акваріум допускає установку з опорами по периметру ( приклад - JUWEL), то ситуація дещо інша.
PREDATOR
22.03.2011, 13:11
прошу уточнити: яка заздалегідь відома міцність ?
все простіше ні ж ви думаєте:коли працюєш довго працюєш з матеріалами то знаєш їхню міцність і т.д
"Эталонные по дизайну и функциональности тумбы ADA стоят очень дорого ($400-800). Вместе с дороговизной доставки это серьезно ограничивает их сбыт по миру, поэтому купить такую тумбу за пределами Японии практически невозможно. К счастью простая конструкция и материалы позволяют сделать довольно точную копию..."(взято з http://amania.110mb.com/Chapters/Tech/diy-stand.html)я думаю це багато що пояснює...
коли працюєш довго працюєш з матеріалами то знаєш їхню міцність
далеко не факт. Тумба на котрій стоїть кілька центнерів води і просто меблева тумба речі трохи різні.
ADA - це бренд, тому і такі ціни, мова про конструкцію - а вона добре в них продумана.
StarSamurai
22.03.2011, 14:05
Тумба на котрій стоїть кілька центнерів води і просто меблева тумба речі трохи різні.
чим це вони відрізняються (якщо обидві тумби без метало каркасу) а ADA так це бренд але чим вони кращі від наших тумб, та нічим все залежить лише від якості матеріалу. в японців він кращий. Хоча як подумати я сумніваюсь що японці вирубують свої ліса, скорі ж за все експортують. це так в сторону від теми.
чим це вони відрізняються
для початку тим, що у меблевих тумб задня стінка тонка, звичайно картон, ніжки мають малу площу опори. Коротше кажучи не розраховані на велику нагрузку. Коли зверху 60л - то звичайно терпимо. ADA не із ДСП а з МДФ і має додаткову раму жорсткості, хоч і деревяну, тобто підхід не зовсім меблевий.
StarSamurai
22.03.2011, 14:57
для початку тим, що у меблевих тумб задня стінка тонка, звичайно картон, ніжки мають малу площу опори. Коротше кажучи не розраховані на велику нагрузку. Коли зверху 60л - то звичайно терпимо. ADA не із ДСП а з МДФ і має додаткову раму жорсткості, хоч і деревяну, тобто підхід не зовсім меблевий.
а не звернув якось увагу на це, хоч це не зовсім правильно, ви маєте на увазі звичайну кухонну тумбу (мало того вона на ножках), є ряд меблевих тумб в яких присутня задня стінка з ДСП.
Та і тумба під акваріум це просто спеціалізована Меблева конструкція. тому, що вона, що тумба чи шафа це все те саме. А задню стінку роблять тонку для економії матеріалу. Хоча, якщо передбачається встановлення ну скажем духової шафи а на неї ще мікрохвильову, то в такої тумби задня стінка також з цільної плити.
Те що тумба ADA з МДФ а наші з ДСП зумовлено леше ціною кінцевого виробу, але при бажанні можна робити і з мдф.
PREDATOR
22.03.2011, 15:04
далеко не факт.
сюдячи зі сказаного можна зробити висновок що ви сумніваєтесь в моїй компетенції...нехай - це ваше право...але дам пораду:нехай кожен займається своєю справою - так користі більше буде,оскільки бачу знання про виробництво меблів у вас туманне.чому? тому що МДФ - це пресований папір(тому і ADA додає раму жорсткості),та й ніжки різні бувають...
мова про конструкцію - а вона добре в них продумана
ось насправді ключ нашої теми,тому нема різниці меблева це тумба чи не меблева...
Та власне хотілося б знати параметри ДСП.
МДФ буває вологостійкою і параметри її можна знайти - питома вага 730кг/м3, модуль пружності E=2100-3062 N/мм, утримання шурупа в торець min.1000/750N, міцність на злам 18-32,7 N/мм.
А ДСП - загадка.
PREDATOR, цифірок хочеться.
Та і тумба під акваріум це просто спеціалізована Меблева конструкція. тому, що вона, що тумба чи шафа це все те саме. А задню стінку роблять тонку для економії матеріалу. Хоча, якщо передбачається встановлення ну скажем духової шафи а на неї ще мікрохвильову, то в такої тумби задня стінка також з цільної плити.
Власне, так і є: і то , і то конструкція. Але, з чого і почали, що конструкцію потрібно розрахувати, яку нагрузку вона витримає. І те, що кухонна шафа має ззаді цільну плиту, не робить її придатною до використання під акваріум. Бо з переді дверки, взагалі пусто, навіть нема картону. Значить перед прогнеться, і задня плита не спасе.
Тому тумбу під акваріум, потрібно розглядати, як каркас, на який положена плита, або як пише Bobus,
на кожні 0,5-0,6м має бути вертикальна перегородка, а під нею опора на підлогу.
Інакше ДСП не потягне. Якщо взяти ДСП 1*0,5м, яке буде триматися тільки за краї вужчої сторони (типу тумби) і поставити на нього вазу із квітами, то з часом вона прогнеться, а під акваріумом, так і мови нема.
StarSamurai
22.03.2011, 15:26
тому що МДФ - це пресований папір(тому і ADA додає раму жорсткості),
Це твердження не зовсім правильне це наш меблевий МДФ виглядає як папір
а так
Древесноволокнистая плита средней плотности (МДФ; англ. Medium Density Fiberboard) — плитный материал, изготавливаемый методом сухого прессования мелкодисперсной древесной стружки при высоком давлении и температуре. В качестве связующего используются карбамидные смолы, модифицированные меламином. Это обеспечивает очень низкую эмиссию формальдегида, сравнимую с эмиссией натуральной древесины (класс эмиссии формальдегида — Е1). http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D1%80%D0%B5%D0%B2%D0%B5%D1%81%D0%BD%D0%BE%D 0%B2%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%BA%D0%BD%D0%B8%D1%81%D1% 82%D0%B0%D1%8F_%D0%BF%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B0_%D1% 81%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%B5%D0%B9_%D0%BF%D0%B B%D0%BE%D1%82%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B8
Древесно-стружечная плита (ДСП, ДСтП[1]) — композиционный материал, который получают путём смешивания высушенной технологической щепы с мочевино- или феноло-формальдегидной смолой (6—18 % от массы стружек) с последующим прессованием на одно- и многоэтажных периодических прессах (0,2—5 МПа, 100—140 °С) или в непрерывных ленточных, гусеничных либо экструзионных агрегатах.
МДФ по всім параметрам кращий
МДФ буває вологостійкою і параметри її можна знайти - питома вага 730кг/м3, модуль пружності E=2100-3062 N/мм, утримання шурупа в торець min.1000/750N, міцність на злам 18-32,7 N/мм. А ДСП - загадка.
Саме цих цифр і хочеться почути *DRINK*.
Поки що мої пошуки привели лише до "ДСП ГОСТ 10632-89", але самого важливого показника, для визначення прогину, я не знайшов :(.
PREDATOR сумніву в виготовлені Вами тумб під акви я не бачу, але це тумби які містять ті ж самі перегородки, і Ваші розрахунки - це тільки посилання на Ваш досвід. Отже треба звертатися до Вас за порадою, або замовляти в Вас тумбу.
Каркасний метод дозволяє: як і зробити тумбу, з вільним планування всередині (відсутні перегородки), так і використати це в якості елементів під акваріумну стійку.
Я вважаю, що виконана тумба на металевому каркасі своїм дизайном не чим не гірша від некаркасної, але надійність в неї переважає, це ж все-таки спеціалізований меблевий виріб.
Що до вартості металу (чув що це занадто дорого):
Підрахував витрати металу на тумбу, в мене вийшло 25 кг. Весь металопрофіль продається на вагу (ну принаймні на металобазах) ціна коливаться від 80000 до 10000 грн. за тонну. Беремо гірший варіант 0,025*10000 грн. = 250 гривень. Ніби для тумби і не так багато (на акву 300 літрів фільтр буде в рази дорожчий) враховуючи можливість виконання ремонту сусідам внизу, в разі поломки тумби і витіканням води з акви.
З.І. Переважно на маталобазах обрізки до двох метрів ще й мають скидку, бо вважаються відходом обрізання.
PREDATOR
22.03.2011, 16:00
250 гривень. Ніби для тумби і не так багато
врахуйте сюди також витрату не з"єднання метал.профілів(скоріше за все що зварювання,а це робота майстра)ну і фарбу також треба...
StarSamurai
22.03.2011, 16:06
konon, все це я описав тут http://www.aquaforum.lviv.ua/forum/showthread.php?t=6124 і показав в відео. тому ще раз кажу цю статтю пан pozhar веде про МЕТАЛО КАРКАС тому спори на рахунок дсп тут недоцільні, нічого засоряти гілку, а те що метал виграє перед ДСП і МДФ думаю всі згодні. Друге питання якщо б мова ішла про доцільність використання ДСП перед металом в тумбах під акваріум до певного об'єму.
врахуйте сюди також витрату не з"єднання метал.профілів(скоріше за все що зварювання,а це робота майстра)ну і фарбу також треба...
але надійність яка висока? тим паче я б (по Вашим дописам) сам мав скористатися майстром по виготовленню тумби, того, що майстерно їх робить.
Ви мене не переконаєте в тому, що чисте ДСП є кращим ніж тумба на металевому каркасі. Для прикладу: поставив свою акву на 150 л. (40х45х85см) на комод довжиною 90 см. за день прогин складав 1,3 см :confused:, це при товщині верхньої плити десь 2 см., при вокористанні 2 прямокутних труб 40х30х2 мм. прогин складає 1 мм.і дружина має свій комод, з широкими шухлядами і я маю тумбу під акву.
Поторюсь ще раз.
поставив свою акву на 150 л. (40х45х85см) на комод довжиною 90 см. за день прогин складав 1,3 см
Власне цікавить, як хоча б приблизно прорахувати цей прогин. Тоді, відповідно, можна зрозуміти чи потрібен металевий каркас, чи можна без нього обійтись. Від того і "танцювати" далі.
StarSamurai
22.03.2011, 19:44
Поторюсь ще раз.
Власне цікавить, як хоча б приблизно прорахувати цей прогин. Тоді, відповідно, можна зрозуміти чи потрібен металевий каркас, чи можна без нього обійтись. Від того і "танцювати" далі.
Про єдину можливу формулу, писалось в перших постах. На просторах нету я її теж зустрічав, але підтвердити її на 100% не можемо
Знайшов в літературі графіки залежності прогину ДСП від довжини і нагрузки.
http://mebel.townevolution.ru/books/item/f00/s00/z0000000/st021.shtml
Може в чомусь поможе ? Взагалі стандарт EN 312 на відміну від ГОСТу ті параметри обумовлює, але не знаю де цей стандарт знайти.
StarSamurai
28.03.2011, 10:10
Почитаємо, цікаво. Але ось в чому прикол, Всі гости і стандарти ще з часів СРСР. (хоча не впевнений, виправте якщо що) і якраз вчора тримав в руках ДСП савдеповське і сучасне, далі думаю можна не писати..........
Бла бла бла бла бла.... Нічого конкретного, я к у школі але набагато примітивніше. Питання на засипку, де мають бути найоптимальніше точки опори тумби і скільки їх має бути? Просто чекав чи хтось вродить щось подібне на розрахунки і викладе пояснення чому так а не інакше? Я за це не брався, але якщо хтось сказав "а" то треба сказати і "б"
Тут має бути все до копійки. Кількість точок опори на ту чи іншу довжину акви і з якого матеріалу і якої товщини при тій чи іншій висоті і товщині скла.
Просто якщо не вмієте то не мутіть воду!!! Доречі є матеріали на цю тему вже викладені в інеті, а то виходить тень на плетень.
П.С. взялся за грудь то скажи что небуть! :mad:
Просто якщо не вмієте то не мутіть воду!!!
Я так зрозумів це в мою сторону?
Питання на засипку, де мають бути найоптимальніше точки опори тумби і скільки їх має бути?
Якщо тумба на металевому каркасі, то 4 точки, по краях. В залежності від покриття підлоги потрібно вибрати діаметр опор. Якщо плитка, то діаметр мінімальний, якщо паркет, то потрібно збільшити, можливе продавлювання. Це залежить і від розміру самої акви.
Тут має бути все до копійки. Кількість точок опори на ту чи іншу довжину акви і з якого матеріалу і якої товщини при тій чи іншій висоті і товщині скла.
Тут варіантів може бути купа!!! Невже їх всіх описувати???
А не простіше просто запитати в цій темі, під конкретну акву? Можна зробити любий розрахунок (металевого каркасу), любий може, в цій темі, звернутися за порадою.
Доречі є матеріали на цю тему вже викладені в інеті, а то виходить тень на плетень.
Дайте хоч одне посилання.... Саме більше цікавить фізико-механічні характеристики ДСП, а саме модуть пружності.
характеристики ДСП, а саме модуть пружності
pozhar, не допоможе ? http://kronospan.info/index.php?categoryID=78
Выдержка из страницы о ДСП http://www.master-m.com/art8017.htm
Достоинства:
Невысокая цена
Водостойкость
Прочность
Легкость в обработке
Недостатки:
Формальдегидные смолы опасны для здоровья
Не допускает тонкой обработки
Со временем "течет"
Плохой внешний вид
Небольшой выбор толщин
Здесь следует расшифровать термин "текучесть" - пояснить можно на примере - если сделать длинную полку из ДСП и подвесить ее только за концы, то через некоторое время она провиснет посередине.
Вот это главное что нужно учитывать при изготовлении тумбочек из ДСП, они не долговечны, особенно при нагрузке. Прочности хватает с запасом, а для большей устойчивости на большие емкости делают каркас металический или дерево.Чем больше совпадение свойсв по устойчивости стекла и материалов тумбочки, тем симбиоз долговечнее, а эти поиски расчетов абстрактные ни о чем не говорят.
а эти поиски расчетов абстрактные ни о чем не говорят.
Я також неможу знайти нормативних документів по ДСП, тому і в розрахунок навіть його і не включав. Мабуть такий матеріал, немає нормативних вимог по міцності і прогину, є тільки окремі рекомендації від різних виробників.
Вся розмова велася до того, що б хоч якось використати роботу ДСП, але я нічого конкретного незнайшов. Тому і надалі рекомендую роботу ДСП не включати, а використовувати лише металеві елементи.
Тумбочки до 200-250л можно спокойно делать с ДСП, единственное на верх я ставлю ПОСТФОРМИНГ 28-38мм.Он почти не подвержен прогибу на длине 1-1,2м.Просто стойки должны идти с шагом не более 40-50см и опираться на ровную твердою поверхность.Для этой цели ставят и внизу плиту, под которую ставят мягкую подложку, которая принимает необходимые формы
Я так зрозумів це в мою сторону?
Ні просто бачу навіть ескіза для розрахунків нема, що є тема що її нема.
Напевно фізичні параметри матеріалів не є проблемою.
http://spoky.com.ua/pr/plates-mdf/specifications/
Про безліч варантів не треба, напевно треба показати самий простий, наприклад десь такий бачив в інеті коли цікавися тим питанням:
допис №1 http://www.aquaforum.lviv.ua/forum/showpost.php?p=70247&postcount=1
хіба схеми і розрахунків немає?
http://spoky.com.ua/pr/plates-mdf/specifications/
а де модуль пружності Е? Як взнати прогин конструкції без модуля пружності? Для визначення прогину нам потрібно навантаження, проліт, модуть пружності і момент інерції елемента. Якийсь модуль там є, але його розмірнісь для мене незрозуміла... Модуть пружності визначається на площу, якої там немає.
площу, якої там немає
просто та табличка про МДФ тупо копіюється різними сайтами з одною і тою ж помилкою :). Має бути Н\мм2, а числові значення в ній правильні.
хіба схеми і розрахунків немає?
немає формул, які прогини?
vBulletin версії 3.8.4, © 2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.
Переклад: © Віталій Стопчанський, 2004-2009