Показати повну версію : Гуру, допоможіть розібратись !!!
kostik05
15.12.2008, 13:52
Доброго дня!!!
Спробую описати детально проблему:
акваріум запушений приблизно 1,5 тижні назад(+5 днів без риби, зі всім обладнанням), після запуску риби було все нормально, без сильних помутнінь і т.п., 5 дні назад зауважив в поведінці Даніо таку річ- вони підняльсь до поверхні води, і весь час зноходильсь там, ні в поведінці ні в зовнішньому вигляді ні в апетиті змін не було. В поведінці інакших риб нічого незмінилось. 3 дні назад один з Даніо помер, симтоми- знаходився на поверхіні, пенредні плавці були весь час розпужені в боки, молорухливий, перевертався на спину. На тілі ніяких змін. Вчора -така сама історія ще з одним даніо-ті самі симтоми і смерть, + телескоп, але без усяких симптомів, з ранку під час годівлі незауважив нічого незвичного в поведінці, буквально через 30хв, телескоп почав якось важко плавати забився під водорослі і теж помер. Підміну води робив 2 дні назад приблизно 10%. В поведінці інакших риб ніякої зміни ніби непомітив. Хто знає в чому річ відпишіть будь-ласка.
Наперед вдячний.
привіт!ну в мене невеликий досвід з акваріумом...лише 3 місяці але вже навчилася на своїх помилках:)щодо даніо то в мене з ними теж трапилася прикрість їх покрутило:(плавають тепер такі зігнуті і дуже швидко змучуються і лягають на дно і так лежать якийсь час потім знову плавають, що цікаво що я навіть незнаю що то з ними таке сталося але апетит є...правда краще їм не стає...о так були вони спочатку нормальні а потім їх покрутило і живуть вони вже так десь півтора місяці(мені їх якось шкода викидати)...а щодо твоєї проблеми то я б радила міняти води побільше хоча б 30% і може фільтр мало бульок дає?на ніч невиключаєш фільтр?
А компресор у вас є, як часто годуєте, скільки корму? Першу підміну води потрібно робити місяць від запуску(для чого заливати свіжу, якщо у цій ще рівноваги нема). І ще порада, не докуповуйте нової риби(поки ситуація не владнається).
Jararaka
15.12.2008, 15:09
Доброго дня!!!
...Даніо помер...
...телескоп почав якось важко плавати забився під водорослі і теж помер...
Было бы неплохо в посте указывать сразу характеристики аквариума, чтобы не гадать... надеюсь, профиль заполнен правильно ? Хотя... "данио" - какой ? Рерио, малабарский, жемчужный или кто ? Их же 35 видов !
Предварительно... для телескопов, как и прочих "карасёвых", аквариум очень мал. Для подобных рыб обычно рекомендуют от сотни литров на особь, а ещё лучше - держать золотух там, где им и место - в прудах.
Данио, в зависимости от вида, переносят температуру воды от 15 до 32 градусов, тем не менее, их лучше не содержать в одной банке с карасями - лучшие соседи для золотух это сами золотухи (единственное вспомнившееся ограничение - нельзя содержать в одном объёме короткотелых рыб с длиннотелыми).
В данном случае, мне кажется, проблема в воде (если, конечно, рыбу кормили не ядохимикатами ;)). Вполне могли накопиться нитраты, рыбы либо траванулись ими, либо же, привыкнув к такой концентрации, не перенесли резкого их падения после подмены воды.
Кажется, отсюда же и проблемы у irenx :
...так були вони спочатку нормальні а потім їх покрутило і живуть вони вже так десь півтора місяці(мені їх якось шкода викидати)...
Для объёма 30 литров (а если учесть грунт и недолив, то и ещё меньше !) у неё жуткое перенаселение, и рыбы просто травятся собственными отходами.
irenx, а ты хоть что-то читала о своих питомцах ?
До какого размера растёт акулий бала (http://www.zooclub.ru/aqua/44/index.shtml) и какой объём нужен этой рыбе ?
Знаешь ли ты, что меченосцев желательно содержать в аквариуме объёмом минимум 100 литров ? Рыба стремительная, любит погонять, к тому растёт относительно немаленькая - до 12-15 см.
Какой грунт и почему любят акантофтальмусы ?
Какие именно у тебя "сомики" ?
Учитывая вышесказанное, боюсь, что потери себя *NONO* не заставят ждать...
Очень рекомендовал бы воспользоваться сайтом http://www.google.com.ua - на нём можно узнать про любых рыб...
kostik05
15.12.2008, 15:21
Дякую за поради. Уточняю:
-акваріум на 70л, є фільтр і компресор і той і інакший працюють круглодобово, годую рибу 1 раз в день.А щодо риби то Даніо Реріо.
В данном случае, мне кажется, проблема в воде (если, конечно, рыбу кормили не ядохимикатами ;)). Вполне могли накопиться нитраты, рыбы либо траванулись ими, либо же, привыкнув к такой концентрации, не перенесли резкого их падения после подмены воды.
Я не спеціаліс, але хіба за 1тиждень часу могла в акваріумі накопичитися така кількість нітратів тай ще, щоб до їх рівня привикла риба, і тим більше що все почалось до підміни води.
Jararaka
15.12.2008, 15:51
За первую неделю ? ЗАПРОСТО !!!
Ведь в аквариуме ещё не налажена система "самоочистки" (то самое "биоравновесие"), нет бактерий, разлагающих отходы - а откуда они возьмутся, если нет собственно отходов ?
Поэтому и предлагается всегда предварительно заселять аквариум НЕБОЛЬШИМ количеством рыб (одной-двумя), чтобы в аквариуме успели развиться колонии бактерий, и в последующем добавлять рыб понемногу.
А так получилось у тебя - свежий, можно сказать, :) стерильный аквариум, в него одномоментно сажается большая группа рыб, которые едят, какают, и вообще как могут, так и засоряют окружающую среду - а убрать мусор НЕКОМУ.
Одними подменами в столь малом объёме (это касается и тебя, и irenx) не обойдёшься - рыбы выделяют гораздо больше, чем удаляется при подменах, и вынуждены жить, извините, в собственном дерьме в ожидании того времени, пока в губке фильтра и, главное, в грунте накопится достаточное количество микроорганизмов-ассенизаторов. Вот только, как мы видим из темы, не всем рыбам удаётся дожить до этого момента...
kostik05
15.12.2008, 16:00
тобто, з цього виходить що требе просто чекати????
Jararaka
15.12.2008, 16:05
Не просто чекати, а робити підміни води частіше та поки що годувати риб раз на день невеличкими порціями.
звичайно що читала про рибок, але нажаль після того як вони вже з*явилися і гуглом я вмію користуватися...нетреба так критично...я знаю що умови неідеальні але знання зразу неприходять треба всього вчитися:)а з втрат то в мене лише 1 молінезія пішла спати і то в неї кишковик випав...а то що даніо потравилися то я теж так думаю...тому і міняю акваріум на більший:)
Jararaka
15.12.2008, 16:16
звичайно що читала про рибок, але нажаль після того як вони вже з*явилисяЭто основная ошибка большинства новичков и причина моих претензий к ним :D.
то в мене лише 1 молінезія пішла спати і то в неї кишковик випав...а то що даніо потравилися то я теж так думаю...тому і міняю акваріум на більшийХа... а у меня ещё ни одна рыба не "ушла" - ну, не считая нескольких сотен скормленных мальков :(.
kostik05
15.12.2008, 17:52
Не просто чекати, а робити підміни води частіше та поки що годувати риб раз на день невеличкими порціями.
як часто потрібно в данній ситуації робити підміну?
Jararaka
15.12.2008, 18:00
Я бы посоветовал через день, процентов по 40.
та я думаю що добре що є форуми на яких можна поділитися досвідом і допомогти один одному...*THUMBS UP*
kostik05
15.12.2008, 18:33
Дякую за поради, буду пробувати
та я думаю що добре що є форуми на яких можна поділитися досвідом і допомогти один одному...
Інтернет- стоїть на ряду з винаходами які найбільш вплинули на розвиток людства:
-"приручення" вогню
- винахід заліза
- приборкання атому...
Я бы посоветовал через день, процентов по 40.
На мою думку, від такої надто частої підміни води риба домре остаточно, а рівновага не встановиться(звідки взятися бактерії в свіжій воді). Варто залишити все як є, з часом все налагодиться, частіше мити фільтр(в воді з акваріума) та нової риби не брати.
П.С. Напишіть будь-ласка назву і к-сть риби.
Tarik_Nikita
17.12.2008, 11:15
На мою думку, від такої надто частої підміни води риба домре остаточно, а рівновага не встановиться(звідки взятися бактерії в свіжій воді). Варто залишити все як є, з часом все налагодиться, частіше мити фільтр(в воді з акваріума) та нової риби не брати.
а хіба рибі потрібно бактерії?:confused:, їй потрібна чиста вода. Ви кажете лишити як є? Тоді точно риба задуситься від токсинів
Бактерї потрібні для біологінної очистки води(вони оселяються в фільтрі). А 40% через день, то проста кристально чиста вода в якій риба помре. Тільки уявіть, що буде, якщо Ви так різко зміните середовище існування риби. Також невідомо чи це токсини(!), що за токсини і від чого? Зрештою фільтр має зробити свою роботу.
Цікаво почути ще чиїсь думку на цю тему.;)
Tarik_Nikita
17.12.2008, 11:50
воду потрібно відстоювати 4 години, за цей час виходить хлорка. Ви ж не міняєте 100%, а просто розбавляєте.
В мене баланс встановився як раз від підмін води через день (до цього, акваріум був "зелений")
Так, що irenx, слухайте Jararaka.
воду потрібно відстоювати 4 години, за цей час виходить хлорка. Ви ж не міняєте 100%, а просто розбавляєте.
В мене баланс встановився як раз від підмін води через день (до цього, акваріум був "зелений")
Так, що irenx, слухайте Jararaka.
Це Ви, мабуть, мали наувазі за 4 дні(за які виходить хлорка). За кілька днів такої підміни це буде практично повна заміна води, а період "зеленості" акви треба просто перечекати.
Потрібно дати акві трохи часу, для встановлення рівноваги, ато після підміни все почнеться знову.
я особисто міняю раз в тиждень відро води зливаю і відро заливаю(перед тим відстоюю 3 доби)або якщо невідстоювати то можна додати акватан від сера...біобаланс важко встановити в маленькому акваріумі ще й перенаселеному але живі рослини значно допомогли, вони живляться відходами(яких більш ніж достатньо) і очищують воду...і ще я десь читала, що рослини з дрібним листям краще очищують воду чим лапухи :)але для рослин потрібно світла побільше мінімум годин 8 в день...
kostik05
17.12.2008, 13:44
Дякую всім за проради.
Підміни не робив після описаного випадку, на даний момент ніби все добре, поведінка риб нормальна і апетит також, правда зменшив кількісь корму. Незнаю чи робити підміни як рекомендує Jararaka, чи залишити як є і робити підміну раз в тиждень, скоріше за все лишу як є.
кількість риби:
5шт-неонів
1шт-даніо Реріо
1шт-Акантофтальмус
2шт-Анциструс Звичайний
2шт-Сом Крапчатий
1шт-Комета
1шт-Золота рибка
Tarik_Nikita
17.12.2008, 13:44
irenx, tarni. Не живіть міфами літератури 70-х років. Краще почитайте собі оце - http://aquaforum.kiev.ua/showthread.php?t=19526&page=14 з початку до кінця.
Хотів тільки процитувати 2-й допис з цієї теми людини яку всі поважають як спеціаліста в цій області
Serpentarius:"Об этом говорено - переговорено.
Отстаивание воды боле суток приносит больше вреда, чем пользы. Связано это с неконтролируемым развитием микрофлоры. В том числе и патогенной. Потому, если отстаивание так необходимо - достаточно нескольких часов для выравнивания температуры и удаления лишних газов."
А там робіть як знаєте, я вам нічого не нав"язую.
kostik05, а Вам шо скажу -
"хто стукає - тому відкривають".
Сидіти і чекати - тоже варіант ;), але...
kostik05
17.12.2008, 14:26
Вислухав лекцію знайомого хіміка про нітрати нітрини і тд. і тп.
Tarik_Nikita
Сидіти і чекати - тоже варіант , але......але тепер думаю робити підміни через день так як радять Jararaka та Tarik_Nikita. Шо зцього вийде відпишу (сподіваюсь на краще).
От ще питання:- "рівновага", як знати, що рівновага встановилась в данному випадку?
Jararaka
17.12.2008, 15:41
На мою думку, від такої надто частої підміни води риба домре остаточно, а рівновага не встановиться(звідки взятися бактерії в свіжій воді).Как раз тот случай, когда это не "думаю", а "недодум", уж простите на неологизм.
При подменах воды удаляются НЕ бактерии (они живут не в толще воды, а в грунте и губке фильтра), а ТОКСИНЫ, растворённые в воде.
А 40% через день, то проста кристально чиста вода в якій риба помре. Тільки уявіть, що буде, якщо Ви так різко зміните середовище існування риби.А что с ней будет ?
Меняется-то НЕ ВСЯ вода, а лишь её часть :).
У известного московского разводчика крупных цихлид Kontra ЕЖЕДНЕВНО подменивается от 50 до 90% воды в аквариумах (а совокупно около 10 тонн), у мариупольского разводчика дискусов Игоря Ш., который в 100 литрах выращивает 10 дискусов до размеров блюдца, протока... кстати, слово протока знакомо ? Виталик (Мариуполь) тоже использует протоку... и его дискусы ну никак не страдают. Или кто-то думает, что в Амазонке вода чище водопроводной ?
Лично я при 40-50% подменах лью в аквариум воду из крана без всякого отстаивания - что мне, держать в квартире 60-литровую бочку ? А на днях буду заливать 440 литров - где мне отстаивать сотню-другую литров ?
Т.н. "аквариумной химией" не пользуюсь принципиально.
Також невідомо чи це токсини(!), що за токсини і від чого? Зрештою фільтр має зробити свою роботу.Понятно. "Смотрим в книгу - видим фигу".
Токсины - от разлагающейся органики (несъеденный корм, экскременты рыб и т.п.), более подробные разъяснения можешь получить у уже упоминавшейся Serpentarius - если она решит сделать для тебя исключение и заново стереть себе пальцы, в очередной раз перепечатывая статьи, размещённые на киевском форуме.
И фильтр не поглощает токсины - он всего-навсего "подгоняет" еду бактериям и немного берёт на себя механическую взвесь.
P.S. А вообще "интеллектуализЬм" оппонента уже оценен :). Боюсь, "Пипец..." будет расти и дальше *THUMBS UP*
Моя відповідь - це мій варіант розвязку ситуації.
Нема бажання і сенсу спростовувати твої Jararaka дописи, бо судячи з твоїх тем та повідомлень єдиний хто тут завжди правий та самий інтелектуальний акваріуміст це ТИ.
Jararaka
17.12.2008, 22:35
Дякую всім за проради.
кількість риби:
5шт-неонів
1шт-даніо Реріо
1шт-Акантофтальмус
2шт-Анциструс Звичайний
2шт-Сом Крапчатий
1шт-Комета
1шт-Золота рибка
Не заметил сначала... Объём уточни.
Прежде всего - караси холодноводные (до 24 градусов), остальные - тепловодные (26-29).
Неоны и данио - стайные. Стая - от от 5-6 рыбок, лучше больше.
Караси рано или поздно зачавкают и неонов, и данио.
Карасям рекомендуется объём от 100 литров на особь.
...выводы сам сделаешь ? ;)
kostik05
18.12.2008, 13:44
Прежде всего - караси холодноводные (до 24 градусов), остальные - тепловодные (26-29).
Неоны и данио - стайные. Стая - от от 5-6 рыбок, лучше больше.
Караси рано или поздно зачавкают и неонов, и данио.
Карасям рекомендуется объём от 100 литров на особь.
...выводы сам сделаешь ?
За карасів я вкурсі. В мене склалась ситуація, що карасі жили на подвірї в ставку, мали там і зимувати, але я не встиг зробити підігрів. Прийшлось забирати в хату відповідно і запускати акваріум (який до того багато років стояв в підвалі)-перші морози стали стимулом. З першими весняними променями карасі підуть назад на подвіря в ставочок.
Jararaka
Не заметил сначала... Объём уточни.
Обєм 70л, і що підібрані риби неправильно-визнаю вину. При запуску акваріуму планувались тільки карасі, які жили в ставку, що вони перезимують а після того як карасі підуть назад в ставок акваріум перезапуститься з інакщими рибами. І от в один прекрасний день:-( дружина :-( вирішила зробити подарунок-пішла і накупила- "гарних рибок".
Разом з карасями в акваріум могла потрапити і якась хвороба, яка перекинулась на більш делікатних риб.
vBulletin версії 3.8.4, © 2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.
Переклад: © Віталій Стопчанський, 2004-2009