Показати повну версію : кусаються скалярії
Доброго дня всім!
Ще в жовтні купила 2 скалярії розмір був десь як 5 копійок, все було чудово, росли спокійно, незвертали одна на іншу жодної уваги...до вчорашнього дня...
Вчора як почали кусатись, полосата вже помітно втратила трохи луски і ховається в рослинах, а зелена як її побачить зразу пливе кусати.
Що мені робити?Залишити так, покусаються і перестануть?
Відсадити немаю куди бо риба досить таки вже велика.
Ось фото, може хто підкаже хто з них хто? *DONT_KNOW*
ніхто не підкаже стать рибок?
може якісь ідеї є хто з них хлопчик, хто дівчинка?
здається мені, що в Вас два хлопця :), тому і деруться між собою, ділять територію.
що цікаво сьогодні вони знову плавають мирно :)
irenx, Ніхто не підкаже стать скаляра на 100%.Це можуть зробити тільки самі риби.А тримати всього двох скалярів то ,так би легко сказати - дивно".Вони паруються самостійно коли досягають певного віку (до року) і так проводять парою решта життя. Тому бажано придбати ще приблизно такого розміру рибу й дати їм самостійно визначитись із партнером.
Я ще мабуть зачекаю трошки з докуплянням, бо щось мені підказує, що полосата то дівчинка, а зелене то хлопець (може і помиляюся).
Спостерігаючи за їхньою поведінкою можу сказати, що на сьогоднішній день вже ніхто нікого не кусає, плавають разом, покусують листочки при тому зелений трясе головою і відганяє інших риб від полосатої.
Я раніше ніколи нетримала скаляр тому нічого в них нерозбираюся, але читала багато, як відрізнити стать...і ясно, що нічого неясно :)
Вечером зроблю відео може тоді картина проясниться.
irenx, Така поведінка риб дуже нагадує підготовку на нерест. Але одразу попереджаю не всі пари можуть доглядати на ікрою й молоддю.Та перши нерести у скалярів(до4-х) не ефективні.
Ось відео моїх риб. Полосата помітно обкусана, але покусались тепер мирно плавають...поки що :)
І що ви мені скажете про їх поведінку? Це пара чи суперники(-ці)?
http://www.youtube.com/watch?v=s6XrBXlmgyo
У таких молодих скалярій ніхто не визначить стать стовідсотково. У старших самців часом стає покатим (випуклим) лобова частина голови. Відносно цих двох, то у мене таке враження, що це дві самки. Якщо у загальному акваріумі утримується п’ять - сім особин, то з сформованої пари досить легко визначити самця - він, як правило, значно агресивніший від самки. До речі, при утриманні у одному акваріумі виключно самок, досить часто трапляються ситуації, що вони, на перший погляд, "вдало" формують пару, відкладають ікру, доглядають її кілька годин, а потім так само дружно її поїдають.
Так що у Вашому випадку усе покаже час, але якщо є тверде рішення зайнятися розведенням, то я все ж рекомендував би придбати ще штук зо п’ять. З такої кількості риб буде більша імовірність формування повноцінної, здатної до розмноження пари і до того ж, це значно понизить рівень агресії.
Дякую, я напевно так і зроблю підшукаю приблизно такого розміру ще декілька штук і нехай сформується пара, тоді решту повіддаю, бо то що вони кусаються мені зовсім неподобається, немаю за мету їх розводити але дуже хочу щоб невоювали :)
я напевно так і зроблю підшукаю приблизно такого розміру ще декілька штук і нехай сформується пара
Цікаво лише куди можна впхати тих декількох великих скалярів :( коли як на 160 л там і так нема де яблуку впасти :D - меченосці 5,молінезії 3,анциструс 2,пецилії 3,неон 4,апістограма рамірезі 3,боції мармурові 2,боції клоун 2,королівська тетра 7, гурамі Trichogaster trichopterus "Cosby" 2,гурамі золоті 2,скалярії 2 - і того 38 риб!.
ну а що робити? визначити стать нереально, лишається хіба що забути про скалярій взагалі :( Ну і ще і тих нема куди діти, тай тепер таких покусаних навряд хтось захоче. Я розумію що буде тяжко але якщо міняти воду часто то може нічого страшного нестанеться? І що справді нереально продати скалярій, яким ще немає року? Треба якось знайти вихід з ситуації *DASH*
Треба якось знайти вихід з ситуації
Вихід є завжди, залишається лише його знайти без втрат риби.
Спробуйте для початку знайти когось в кого є схожої вікової категорії самці і самки та для початку обміняйтесь: йому Вашу рибу, а Вам його. Візьміть самку і спостерігайте за поведінкою, якщо далі б'ються то поміняйте на самця і чекайте на утворення пари.
Або кращий варіант - віддайте комусь своїх рибасів в гарем до утворення в нього пари - яку потім і заберете*DRINK*. Чому так раджу, бо коли кинути ще з 5 скалярій то при такому тісному співіснуванні рано чи пізно якусь рибу втратите, плюс підуть постійні потасовки між кількома скалярами аж до знищення найслабших, короче ризики збільшуються в рази.
лишається хіба що забути про скалярій взагалі
Дорослим скаляріям потрібно від 100л на пару - а тепер засуньте всю дріботу, що залишилась в 30-40 л чистого об'єму, які лишаються (а може й менше бо рослинність дивлюсь добре буяє:D). Невже не шкода своїх риб...
Не хочу надокучати :D, але якщо моїх доводів мало, то ось що пише по поводу перенаселення відомий московський акваріуміст И. Ванюшин (http://aquahobbi-spb.sitecity.ru/ltext_3008013809.phtml?p_ident=ltext_3008013809.p_ 0509024413):
"Продолжительная «теснота» действует на рыб угнетающе, препятствует их нормальному развитию. Перенаселенность сосуда делает крайне шатким биологическое равновесие (если его вообще удается добиться) в водоеме, в любой момент можно ожидать превышения содержания ядовитых окисей азота выше нормы. Следует помнить общее правило, действующее в подводном мире: чем просторнее водоем, в котором живет водный организм, тем больше у последнего шансов достичь максимальных размеров, генетически предопределенных этому конкретному виду. От крупных, ярко окрашенных, с правильным телосложением рыб и потомство получается крепкое и многочисленное."
vBulletin версії 3.8.4, © 2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.
Переклад: © Віталій Стопчанський, 2004-2009