КПК

Показати повну версію : Наше, рідне! :)

3cX
29.12.2008, 00:03
Доброго дня!
В мене появилась думка прикрасити свій акваріум, так сказати, вітчизняними рослинками.
В наших річках та озерах теж, як на мене, трапляються досить непогані екземпляри, які можуть гарно дивитись разом з іншими, зарубіжними, рослинками.
Відповідно появилось кілька запитань.
А саме:

Чи можливий взагалі варіант посадки наших рослинок в акваріум (чи підійдуть їм такі умови).

Якщо так:

1. Чи зживуться вони з іншими рослинками (закордонними).
2. Чи не почнуть вони «домінувати» в акваріумі, заважаючи росту інших рослин.
3. Як «продезінфікувати» цю травичку.
4. Як провести карантин.
5. І все, все, все, що може знадобитись у цій справі.

Під «закордонними» мав на усі акваріумні рослини, що не ростуть в водоймах нашої широти.

Вроді усе. Спасибі за увагу! :)

Jararaka
29.12.2008, 06:42
Одна-единственная проблема - как обеззаразить растения из естественных водоёмов? Т.е. обезвредить от микроорганизмом, простейших, рачков и т.д. и т.п.
Даже после недельного карантина в марганцовке на корнях и листьях начинает развиваться и жить ТАКОЕ... проще растючку сразу прокипятить.

RVV
29.12.2008, 08:40
Вирощувати наші рослини можна але є нюанси - в місцевих рослин є період "зимової сплячки", оптимальна температура для утримування 18-22 градуси а більшість тропічних рослин вимагають вищої температури. Найкраще брати рослини ранньою весною, коли поченається цикл росту.

Карантин найкраще проводити наступним чином:
- обробити рослини розчином марганцовки і промити
- обробити розчином мідного купоросу і промити
- розмістити рослини в плоску посудину з шаром води 10-15 см і зробити яскраве освітлення не менше 10-12 годин, для прискорення росту молодих пагонів в воду можна додавати рідкі добрива для підживлення кімнатних квітів, краще такі в яких є і макро і мікро.
- молоді пагони які утворяться за тиждень відрізати та тільки їх переносити в акваріум

3cX
29.12.2008, 08:47
А можна докладміше, як саме обробляти марганцовкою і купоросом?

Jararaka
29.12.2008, 09:12
Карантин найкраще проводити наступним чином:
.............
- молоді пагони які утворяться за тиждень відрізати та тільки їх переносити в ОТДЕЛЬНЫЙ акваріум......с живородками - даже если на ветках и останется что-то из живности, рыбы подъедят. Ну и если рыбы останутся живы-здоровы в течении ещё пары недель, тогда только пересаживать растючку в общак.

А теперь сидим и думаем - а нафиг эта замороченная радость, если можно просто купить безопасные растения ? :D

RVV
29.12.2008, 09:22
А теперь сидим и думаем - а нафиг эта замороченная радость, если можно просто купить безопасные растения ? :D

Jararaka, а навіщо ти бавишся з розведенням складної риби ? Купи отаких жовтеньких і синеньких рибок в найближчому магазині, насип камінчиків які назбирав на морі, постав замок та радій ;)

RVV
29.12.2008, 09:33
А можна докладміше, як саме обробляти марганцовкою і купоросом?

марганцовка - розчин довести до рожевого кольору

мідний купорос - 1-2 грама на 10 літрів води

Jararaka
29.12.2008, 09:33
Вот именно потому, что я НЕ ХОЧУ причинить вреда своим рыбам, я и не заморачиваюсь с "дикими" растениями - хотя мой приятель вполне удачно подселял в аквариум выкопанные на берегу Днепра эхинодорусы. Это во-первых.
Во-вторых, ты сам сказал - "сложная рыба" (хотя так называть цихлид некошерно :). Редкая - это да, бывает). А "местные" растения к сложным как раз вряд ли относятся - сложным будет только процесс их дезинфекции. Это во-вторых.
И в третьих - если бы я держал "жовтеньких і синеньких рибок з найближчого магазину", то, наверное, рискнул бы и дикую растючку к ним присоседить :), а так... "звиняйте, але бананів в мене нема". :)
В четвёртых, грунт будет как раз морской - валуны ракушечняка и песчаника, привезённые из Одессы, мелкая морская галька из Крыма... увы, как ни хотелось бы крупный песок, но негде и не на что. :(

RVV
29.12.2008, 09:44
В нас різний підхід до акваріума, я цікавлюся рослинами, а ти рибами. Як на мене нема нічого страшного якщо здохне кілька плаваючих декорацій, а от якщо здохне якийсь вид рослини то для мене то втрата, а для тебе напевно навпаки важливіші риби так що давай небудемо міряти все тільки під себе. Наварта давати поради типу "нафіг треба, забий і купи готове", бо як кажуть "цікавість це шлях у майбутнє"

Noe
29.12.2008, 09:44
Бачив раз на Краківському чоловік продавав дуже симпатичний мох. Я такого ще не бачив, то й почав розпитувати. Виявляється, цей мох він зрізав десь в Карпатській річці і пробував його "прижити" в акваріумі. Вигляд моху був просто шикарний (акваскейпери б оцінили). Яка подальша доля я не знаю, але факт є - люди пробують прижити наші місцеві рослинки.

Jararaka
29.12.2008, 09:49
RVV (http://aquaforum.lviv.ua/forum/member.php?u=114), я растениями интересуюсь только как декорациями и укрытиями для рыб, не более того. Если же в твоих травниках рыб нет, то подселяй "дикарей" - кому они навредят ? Все свои мысли я озвучивал только исходя из безопасности для рыб, и никому не запрещал использовать "дикую флору" в аквариумах без оных.

Olik
29.12.2008, 11:16
Я колись використовував рослини з наших водойм:
збирав їх весною або початок літа... дизинфікував їх тільки марганцовкою так як інших способів незнав. 1 тиждень з промивками в марганцовці а потім в каратинний акваріум на 1 - 2тижні. проблема в тому що в літній період вони дуже буйно ростуть (невстигаєш вкорочувати або розсаджувати), а зимою нетошо призупиняють ріст - часто відгнивають.
Бавився з такими рослинами біля двох років і за цей період склалось таке враження що рослони привикають до клімату в якому перебувають і нормально ростуть... тобто деякі з них привикають до життя в акваріумі цілком нормально...
Два тижні назад гуляв з собакою в лісі біля дикого озера яке існує на джерельній воді і замітив два види рослин які досить буйно ростуть на даний момент, хочу весною сходити знов туди і глянути чи нема спаду в ростіз з потеплінням... якшо все ок то попробувати посадити в акві...

Ye_Lviv
29.12.2008, 23:04
На рахунок моху, то в наших потічках є пару різновидів фонтіналісу, як вони себе почувають в аквасах можна запитати в Ервіна з кракваського базару.