КПК

Показати повну версію : Підвищення до PH-9

Oleh_kkk
19.07.2011, 23:04
Акваріум 20л.
Грунт базальт (нейтральний, провіряв на оцет, камні також), біогумус, лава, торф(флювал).
Фільтр внутрішній, мочалка.
Вода з крану PH- 7.6
Вода відстояна(в пластиковому баці) PH-8???
PH підвищується до 9.0( міряв рН-метр рН 009(І)).
Яка причина такого підвищення рН.???

Bobus
24.07.2011, 14:25
Oleh_kkk, а мій базальт виявився не таким вже нейтральним. Нуль реакції на оцет, але реагують з розведеною соляною ( ~10%) окремі частинки грунту.

Oleh_kkk
24.07.2011, 16:27
Bobus, я воду з крана PH-7.6 налив в літрову скляну банку, заміряв через добу PH-8.5???

Ruslaxa
24.07.2011, 21:45
В мене така проблема була в 220 л. В акваріумі багато рослин, гарне світло.
Саме вони підвищують РН, поглинаючи майже весь СО2.
А щодо води в банці, можливо дуже велика кН води і 8,5 це її нормальний рН.

anri
01.08.2011, 16:16
А щодо води в банці, можливо дуже велика кН води і 8,5 це її нормальний рН.
Повністю згідний так як це повязані показники. І скоріше всього це твердувата вода.
А якщо прислухатись до Ruslaxa, навіть, якщо вода просто постоїть, то СО2 всеодно вивітрються і відповідно рН збільшується.

Leo N
01.08.2011, 18:38
мій базальт виявився не таким вже нейтральним. Нуль реакції на оцет, але реагують з розведеною соляною ( ~10%) окремі частинки грунту.

Базальт можна назвати лише більш менш нейтральним, бо він містить залізо у досить великій кількості. Тому й реагує...
До речі, завжди вважалося, що у акваріумному грунті з базальту дуже гарно ростуть рослини. Так і є, ростуть. А можливо це саме через те залізо, яке містить базальт? До того ж така властивість базальту (виділяти необхідні для росту рослин елементи) зберігається всього лиш кілька років (зрозуміло, що це стосується акваріумів у які не додається добриво і кореневі підживки для рослин). Тому через якийсь час його треба міняти на новий або "покалатати" кілька годин у бетонозмішувачі, тоді знову відновлює свої властивості.

Нейтральним грунтом, тобто таким, що зовсім не реагує на соляну кислоту, є кварцевий пісок, чи кварцевий гравій. Майже нейтральним можна вважати граніт.

можливо дуже велика кН води і 8,5 це її нормальний рН.

Однозначно, що при таких умовах рослини добре рости не будуть. Тому шукайте способи щоб пом'якшити воду і довести рН до 6,5 - 7,5. До того ж при високому кН і подача СО2 втрачає будь який сенс, тому що при великій жорсткості вуглекислий газ не засвоюється рослинами.
Дуже хорошим засобом для зменшення рН/кН є препарат TetraAqua PH/KH Minus (http://www.arowana-im.com.ua/product_info.php?cPath=72_77&products_id=614). В маленьких акваріумах використовую його досить успішно, а от у великі лити рука не підіймається. Дорого!!!