КПК

Показати повну версію : Питання LED освітлення морських акваріумів і не тільки

Rain
05.08.2011, 12:20
Оскільки інтерес до альтернативного світла росте, пропоную тут і обговорювати питання з ним пов"язані.

KELVIN
05.08.2011, 12:34
Добрый день, кто-то на форуме предлагал присоединиться к заказу на LED cree, не могу найти где...
тоже хочется пообщаться по этому вопросу с более технически продвинутыми людьми.

KELVIN
05.08.2011, 15:40
По поводу украинского LED светильника - не попробовав и не посмотрев воотчию, сказать ничего не мог, во всяком случае, думаю лучше чем Т-5 8 ватт непонятного спектра, а для того дабы убедиться - что и как - пришлось купить этот, теперь "верчу", чтобы совсем "кака" не думаю смотря с чем сравнивать, плюс не греет как МГ, компактность, не нужно менять лампы раз в 6-8 месяцев, экономичный - так что для небольших моряков рыбников с грибочками и "мягкотой" вполне, думаю, годится - не хуже AQUA EL PL 11 watt, а может и лучше. Попробовал то, что представлено у нас на украинском рынке от украинского производителя, допускаю, что за эти деньги можно собрать и лучше, но где... и кто...
Пока дельных предложений не последовало, те кто силён в технике - ноль в аквариумистике и наоборот...
Предлагайте... поле не пахано...просторы не меряны...
Что можете и сколько это будет стоить, пусть без "электронщины", как у PACIFIC SUN - просто спектр, светоотдача, цветовая температура, мощность...
Задача минимум - три аквариума площадь дна 1600х600 мм высота налива воды 600 мм собраны в одном уровне в "реку" на общий САМП С аналогичным нижним рядом...
итак 6 светильников на эти аквариумы по максимуму, желательно с диммируимым режимом (рассвет-закат, солнце в зените, лунный цикл, ночной свет) можно, а даже и нужно на общий блок питания, поскольку одна система и режим освещения должен быть аналогичный.
Что можете предложить ? Простор для полёта разума по-моему есть, заранее благодарен за любые дельные предложения (кроме "полазить" по Нету).
С глубочайшей признательностью KELVIN.

Rain
05.08.2011, 16:23
кто-то на форуме предлагал присоединиться к заказу на LED cree
Я :cool:
http://aquaforum.lviv.ua/forum/showthread.php?t=6858
Але ажіотажу нема :)

чтобы совсем "кака" не думаю смотря с чем сравнивать
Я думаю, Марьян бачив багато різного світла, порівнювати має з чим. І хоч з певною долею скепсису ставиться до СД, Пацифік його зачіпив, якщо я нічого не плутаю.

теперь "верчу"
Можливо, розкажете, на базі яких СД він зроблений, цікаво дуже.

Что можете
можу поділитися тим що бачив/чув/читав. Промислового виробництва :D як і просто виробництва не планується. У всякому разі поки що :) Але в міру знаннь/можливості на Ваші питання спробую відповісти

Rain
05.08.2011, 16:27
Вартує тут напевно згадати про
Оце цікаві леди знайшов, від ілюмітекс (www.illumitex.com) - Surexi AD44
Чотири різних спектри доступні, під рослини СД заточені.
http://aquaforum.lviv.ua/forum/photoplog/images/1898/large/1_ilum.JPG
Цікава оптика, що дає наближену до квадрату тінь, якраз квадратні акваріуми освітлювати :D

Вартість їх близько 15 американських гривень + доставка

Охват Марьян
05.08.2011, 16:31
годится - не хуже AQUA EL PL 11 wattЛЕД світильник Коллар - це важко назвати світильником. Привозив кілька таких, якщо порівняти з SunSun Т5 то потрібно три світильника ЛЕД-коллар, щоб дігнати по освітленню 2х24вт Т5, ідентичної довжини....

Чим відрізняється Пацифік Сан. Такий світильник у мене був тільки кілька днів, але й за той час його оцінив і вже такий хочу, тільки грошей підзбираю.

Доприкладу модель - Пітон : похвилинна можливість збільшувати % освітлення, роблячи світанок-захід; компютерне керування; можливість наставити 12500-22000К(якщо не помилився); можливість залишити нічне освітлення; налаштування потужності 10-100%(якщо багато світла не потрібно, то можна залишити на 30% від максимальної потужності); вмонтовані вентелятири на алюмінєвих пластинах; 160люм/ватт(хоча хтось мені казав, що ЛЕД має вимірюватись в люксах).... і ще там купа примочок, а бліки у воді просто шедевр *THUMBS UP**THUMBS UP**THUMBS UP*

KELVIN
05.08.2011, 16:37
Полностью согласен и с Вами и с Марьяном и по-поводу PACIFIC SUN (никто и не сравнивал Collar с ним, я американцев, которых выкладывал Марьян с ЮТуба видел реально, но вы к границе Польши ближе... )зацепил он не только его...Хотелось бы конкретики предложения в альтернативу PACIFIC SUN или всё-таки собирать деньги и заказывать его или можно попытаться "меньшей кровью" ?

Rain
05.08.2011, 17:43
или можно попытаться "меньшей кровью"
Я спробую. На першому тестовому не планується тих "смакот", що є у поляків, але новіші матриці і відповідно більша світловіддача. З функцій он і офф:D
Якщо результат мені сподобається - будем для майбутньої системи будувати з додатковими функціями.

P.s. Можливо, розкажете, на базі яких СД він зроблений, цікаво дуже. питання про коллар залишається відкритим.

Leo N
05.08.2011, 18:21
По поводу украинского LED светильника

У цьому світильнику встановлена герметична стрічка на базі світлодіодів 5050 подвійної щільності (60 світлодіодів на погонний метр). Спектр 6000 - 8000 К (кожна партія ледь помітно відрізняється від попередньої) потужність біля 15 Ват/погонний метр. Значно дешевше придбати окремо стрічку і, використавши блок живлення 12 Вольт (є і герметичні, які можна монтувати у кришку), зліпити світильник самому. Вийде удвічі дешевше.
Що до надійності цієї стічки, то поки що сказати нічого не можу. Для освітлення салону автомобіля годиться беззаперечно, а як поведе себе у режимі щоденної 12-годинної роботи не знаю.

KELVIN
05.08.2011, 18:58
К сожалению у меня не было возможности, как у уважаемого Представника інтернет - магазину "Арована" у м. Нововолинську просто посмотреть образец продукции фирмы GOLLAR поэтому пришлось приобрести за кровные денежки, дабы повертеть и если мой опыт поможет кому-либо съэкономить - очень рад...но всё равно не думаю, что уж настолько он плох...смотря с чем сравнивать ( два метра ленты никто отправлять не будет, да и чтобы понять, что нужно-нужно было увидеть этот светильник и увидеть в действии, а не на мониторе...на радиорынке у нас если компилировть и покупть по кускам экономия тоже децл, мне некогда заниматься "кулибничеством" работы по-хозяйству и так не переделать...посему и кинул клич ! предлагайте конструктивные решения...То что можно лучше и так понятно, предела совершенству нет-есть предел у желания достигнуть совершенства.
С глубочайшим ко всем уважением и вниманием KELVIN
PS По поводу продолжительности работы светорекламщики-оформители утверждают, что работает по продолжительности достойно и в помещениях, и на улице, и в бассейнах.

Rain
05.08.2011, 19:21
потужність біля 15 Ват/погонний метр
від 12,5 до 14, якщо не помиляюся.
використавши блок живлення 12 Вольт
трохи не по феншую. Від драйвера мають живитися СД. Хоча блок живлення теж згодиться, тільки з правильною силою струму обрати.

Що до надійності цієї стічки, то поки що сказати нічого не можу. Для освітлення салону автомобіля годиться беззаперечно, а як поведе себе у режимі щоденної 12-годинної роботи не знаю.
Я можу. В мене в нано кілька місяців світить. Вроді все добре. Ще за кілька місяців відпишусь.
два метра ленты никто отправлять не будет
Можна і метр, якщо комусь це дійсно треба. Зараз маю метр зайвої холодної білої. Тільки чи вигідно буде відправляти?
на радиорынке у нас если компилировть и покупть по кускам экономия тоже децл, мне некогда заниматься "кулибничеством" работы по-хозяйству и так не переделать
В нас APload має досвід роботи з радіоринком. На жаль, не дуже позитивний. Продавці і самі не знають, що продають, або просто впарюють. Часу і в мене нема, тільки дуже вже цікаво :)

Rain
05.08.2011, 19:28
До речі, на рахунок лент 5050. Десь вже писав, але повторюся - вони мають право на життя (тільки 60/метр). Тільки я б не став використовувати у банках з висотою більше 30-35 см. Ну і їх кількість, як зрештою і будь-якого світла, треба правильно розрахувати. Зараз над 16,8л висить по півметра синьої і зимної білої лент. Згрубша 10W. Трохи мало, але поки не буду рухати, буде вільна хвиля - з наявних XR-E зліплю маленьке світло, побачу, в якому керунку рухатись далі. Одне можу сказати впевнено - бачу різницю між світлом 5050 і XR-E, розумію, чим Пацифік відрізняється від Коллара. :)

Bobus
05.08.2011, 23:18
хтось мені казав, що ЛЕД має вимірюватись в люксах
Не треба слухати "когось". Все одно, яке джерело світла - світловий потік в люменах. А от щодо
160люм/ватт
мабуть появилось щось революційно нове, а я пропустив. 120 люм\ват це був максимум для білого світлодіода рік тому. Світлодіода, не враховуючи втрат у блоці живлення, вентиляції і т. д. Тому, якщо порахувати люм\Вт, але потужність брати не LED, а ту, що споживає світильник в цілому, то хороша лампа Т5 була куди ефективнішою.

Leo N
06.08.2011, 02:52
від 12,5 до 14, якщо не помиляюся.

Помиляєтеся, бо якщо бути точним то 14,4 Вт.

трохи не по феншую. Від драйвера мають живитися СД. Хоча блок живлення теж згодиться, тільки з правильною силою струму обрати.

Та при чому тут феншуй? До світлодіодних стрічок існують спеціально розроблені імпульсні блоки живлення (як герметичні, так і звичайні). Важливо, щоб споживання струму стрічкою не перевищувало номінального струму, який може видати блок живлення. Навпаки можна, тобто блок живлення можна брати з запасом, з розрахунком на те, що стрічку можна буде добавити.

Можна і метр, якщо комусь це дійсно треба. Зараз маю метр зайвої холодної білої. Тільки чи вигідно буде відправляти?

Можна і 20 сантиметрів, холодний білий маю в наявності, тільки з відправкою у мене зараз проблеми. За місяць звертайтеся...

Rain
06.08.2011, 10:16
Помиляєтеся, бо якщо бути точним то 14,4 Вт
В більшості так, але зустрічав і інші заявлені характеристики.
Та при чому тут феншуй? До світлодіодних стрічок існують спеціально розроблені імпульсні блоки живлення (як герметичні, так і звичайні).
Феншуй тут при тому: чим відрізняється блок живлення від драйвера? (давайте згрубша) - Блок живлення видає стабільну напругу, драйвер видає стабільний струм. Для СД саме сила струму має основне значення, не напруга.
Важливо, щоб споживання струму стрічкою не перевищувало номінального струму, який може видати блок живлення. Навпаки можна, тобто блок живлення можна брати з запасом, з розрахунком на те, що стрічку можна буде добавити
в такому випадку ленти довго не прослужать.

Leo N
06.08.2011, 10:32
Феншуй тут при тому: чим відрізняється блок живлення від драйвера? (давайте згрубша) - Блок живлення видає стабільну напругу, драйвер видає стабільний струм. Для СД саме сила струму має основне значення, не напруга.

Не плутайте котлет з мухами, тобто окремих діодів, для яких потрібен якийсь конкретний струм і стрічки, яка вже розрохована на 12 Вольт (тобто обмежуючі цей струм резистори уже знаходяться у стрічці). Стрічку можна підключати до будь якого блоку живлення, який стабільно видає 12 Вольт. Не важливо, який струм може видати цей блок живлення, важливо щоб він був не меншим, чим споживає конкретний відрізок стрічки. Більшим же може бути хоч і в 1000 разів.

в такому випадку ленти довго не прослужать.

Головне використання подібних стрічок, це тюнінг автомобілів, де різної довжини відрізки стрічок (від 5 сантиметрів, до 5 метрів) підключаються до акумулятора напряму. Срок служби від цього не міняється.

Охват Марьян
06.08.2011, 10:33
мабуть появилось щось революційно нове, а я пропустив. 120 люм\ват це був максимум для білого світлодіода рік тому
Не знаю, мабуть, але ці світильники були ще кілька років назад, про них писав Максим(Anybias). In the past two years of experience our most popular lamp has been improved - offering even better performance - and
somewhat improved appearance. Housing has been slimmed - and in its entirety is made in Stainless steel (INOX).
Currently, housing has a height of 60mm (formerly - 72mm), fully digital (plug and play) digital driver - and most importantly -
has been built based on the latest Cree XM-L (offering performance up to 160lm / W @ 350mA - capable of operating with
power up to 10W!). Black Python XM offers higher than Black Python 160W amount of light (luminous flux is between 160W
and 200W model – about “180W” )- and at the same time consumes about 20% less power. Additionally, is built based on
three types of diodes (the previous version - 2 types - XPG Cool white / XP-E Royal Blue)
- Cree XM-L Cool White
- XP-E Royal Blue @ 500mW / W - bin D15 (D3 Wavelength)
- XP-E Blue
So that the average spectrum of light was even more improved - and filled.
LED panels have a 3 year manufacturer's warranty.
Lamps are available in colors: Pearl White and Antrazit. хто нерозуміє скористайтесь http://translate.google.com.ua/#

Rain
06.08.2011, 10:34
Leo N, На рахунок лент Ви таки праві, резистори - свого роду примітивний драйвер. З досвіду мого товариша і автомобілів - не горять лише 5050, решті таки драйвери потрібні.

Rain
06.08.2011, 10:37
Охват Марьян, якщо це про Пацифік, єдиним його недоліком залишається ціна.
XM-L на сьогодні є одними з кращих. Один діод здатем видавати до 1000 люменів.

Leo N
06.08.2011, 10:43
На рахунок лент Ви таки праві, резистори - свого роду примітивний драйвер. З досвіду мого товариша і автомобілів - не горять лише 5050, решті таки драйвери потрібні.

Не пишіть дурниць, бо усі стрічки, хоч 3528, хоч 5050, хоч так звані 3 на 96 влаштовані абсолютно одинаково і жодні драйвери їм не потрібні. Різниця є лише у якості і довговічності діодів. Торгую подібними виробами уже близько трьох років, тому усі їх недоліки і переваги відомі мені не з почутого від товариша, а з власного досвіду.

P.S. Не міняйте так кардинально своїх дописів, бо якби я не був присутній на цій сторінці, відповідь на Ваш допис № 18 була б абсолютно неадекватною.

Охват Марьян
06.08.2011, 10:44
Один діод здатем видавати до 1000 люменів.
Rain, Глупе питання незнаючого:
діод можна "розганяти" в над його можливостей ?
охолодження збільшує тривалість роботи ?

Rain
06.08.2011, 10:50
резистор це найстабільніший способ обмеження струму
Не було би змісту з драйверами бавитися.
Не про ленти: обов"язковим джерелом живлення для діодів є драйвер, який видає певну силу струму.

діод можна "розганяти" в над його можливостей ?
охолодження збільшує тривалість роботи ?
В даному випадку це не перевищує його можливостей. На XM-L можна до 1500mA подавати, якщо добре пам"ятаю. Розгін вище заявлених цифр має певну межу, де збільшення струму буде давати приріст світла. Однозначно сильно збільшиться тепловіддача і зменшиться тривалість життя діода.

Leo N
06.08.2011, 11:46
Не було би змісту з драйверами бавитися.

Знову ж таки не плутайте понятть, драйвер - це електронне управління, яке дозволяє оперативно змінювати (або утримувати на якомусь необхідному рівні) силу струму, який проходить через діод. Для потужних діодів річ необхідна і ефективна.

Резистор - стабільно обмежує струм через світлодіод, на одному рівні. Для потужних діодів не підходить, тому, що і сам розсіюватиме значний струм, перетворюючи його в тепло і знижуючи ККД системи. Для малих діодів 3528, 5050 і інших подібних - якраз те що треба. Використовувати для них якісь спеціальні драйвери не доцільно і надто дорого.

зменшиться тривалість життя діода

В десятки, а навіть і в сотні разів, залежно від прикладеного струму. Не рекомендую перевищувати паспортні можливості будь якого світлодіода, бо і збільшення струму всього на п'ять - десять відсотків понад допустимий для конкретного діода струм, зменшує строк його служби удвічі. Дешевше буде поставити додаткові діоди і живити їх у номінальному режимі.

Rain
06.08.2011, 12:25
Leo N, Мені здається, що у Вас зранку поганий настрій.
Стрічку можна підключати до будь якого блоку живлення, який стабільно видає 12 Вольт
Торгую подібними виробами уже близько трьох років
Головне використання подібних стрічок, це тюнінг автомобілів, де різної довжини відрізки стрічок (від 5 сантиметрів, до 5 метрів) підключаються до акумулятора напряму. Срок служби від цього не міняється.
Можливо, Ви скажете, яка напруга в електросистемі автомобіля? Невже це 12 вольт?
Тому я скорше буду вірити словам мого товариша-електрика з досвідом, а не Вашим, як продавця.
Що до надійності цієї стічки, то поки що сказати нічого не можу. Для освітлення салону автомобіля годиться беззаперечно, а як поведе себе у режимі щоденної 12-годинної роботи не знаю

KELVIN
06.08.2011, 12:37
Добрый день, уважаемые господа, что-то мне кажется (хотя в вашей полемике почерпнул для себя многое) что Вы решили пообщаться ради спора, а как конкретно по светильнику? Мы конструктивно вперёд двигаться будем ? Полезного узнал- что на "нанике" стоит лента 5050, так она и на моём заводском, всеми обруганном, стоит, и самое главное полезное - ответ на вопрос Марьяна по поводу "разгона" LEDов.
Давайте не будем так рьяно спорить, а будем решать всех, надеюсь, интересующий вопрос- возможно ли создать что-либо удобоваримое и полезное за меньшие деньги, чем предложения "фирмачей"?

С глубочайшим уважением к Вашему опыту и профессионализму KELVIN.

Охват Марьян
06.08.2011, 12:37
Не рекомендую перевищувати паспортні можливості будь якого світлодіода
А де можна прочитати про паспортні дані діода, бо на радіоринку всі дані про діод, то колір його світла і потужність ?

поставити додаткові діодискільки не збільшуй кількість діодів, більшу глибину вони не просвітять, а цікавить саме "розгон" діода, щоб можна було збільшити глибину пробивання. Лампи Т5 та МГ ж дімують, от цікавить чи таке можна зробити з діодом, можливо охолодження допоможе збільшити довговічність при "розгоні" ?

Rain
06.08.2011, 13:08
скільки не збільшуй кількість діодів, більшу глибину вони не просвітять, а цікавить саме "розгон" діода, щоб можна було збільшити глибину пробивання
Для Cree на офсайті є документи зі всіми даними. Я думаю, і у кожного поважного виробника. Для Китаю нонейм мабуть доведеть вірити словам продавця, що не завжди близько від істини. Розгон понад паспортні я б теж розглядав, як варіант, якщо не лякає зменшення тривалості служби. Охолодження і при номінальних струмах має величезне значення. Ну і повторюсь, є певна точка, де збільшення струму не дасть приросту світла, є якась межа.
Мар"яне, а про які глибини ми говоримо? Я думаю, пацифік нормально пробиває :)

Leo N
06.08.2011, 14:39
Мені здається, що у Вас зранку поганий настрій.

З чого Ви це взяли? Я що Вам нагрубіянив? Якщо так, то перепрошую. Однак Ваші наївні твердження про якісь спеціальні драйвери для живлення і так 12 Вольтової стрічки будь якого електрика, з досвідом їх використання, поставлять у ступор.

Можливо, Ви скажете, яка напруга в електросистемі автомобіля? Невже це 12 вольт?
Тому я скорше буду вірити словам мого товариша-електрика з досвідом, а не Вашим, як продавця

Ніхто і не стверджував, що стрічка в автомобілі експлуатується у номінальному режимі, однак вона там не працюватиме день у день по 12 годин на добу. Чи не так?

Вірте кому забажаєте, але я електрик (електронік) не лише з досвідом роботи понад 20 років, а ще й з відповідною освітою. Перші свої світлодіоди я запалив у далекому 1980, так що певний досвід їх експлуатації у мене є.

Відносно цього мого допису:

Що до надійності цієї стрічки, то поки що сказати нічого не можу.

Йшлося лише про стрічку 5050, бо вона у продажу трошки більше року і практики її тривалого використання просто немає. Не лише у мене, а і Вашого "товариша-електрика з досвідом". До того ж, якщо Ви цього не знаєте, кожен окремий світлодіод 5050, це три світлодіоди 3528, у одному корпусі.

Я закінчив дискусію. Це мій останній допис на тему стрічок і їх живлення.

Охват Марьян
06.08.2011, 15:33
Друзі, повертаємось до теми: "LED в акваріумістиці" про діоди на машинах чи повідках для собак не пишемо у даній темі. Тему почищу згодом від зайвонаписаного....

Bobus
07.08.2011, 00:05
ці світильники були ще кілька років
Мар'яне вірю виключно цифрам, котрі нпведені виробником :
http://www.cree.com/products/pdf/XLampXM-L.pdf
Якщо в когось немає бажання ритися в цьому, то коротко:
максимально 280 люмен при струмі 0,7 А , при цьому на діоді напруга 3 В.
0,7А х 3 В = 2,1 Вт
280\2,1 = 130,3 Лм\Вт
Зауважте, при цьому температура світлодіода має бути 25 градусів. Реально, навіть при охолодженні, температура в кращому випадку біля 50 град, тому - мінус 10%. Якісний драйвер має к.к.д 80 %. Отже 100 Лм\Вт - масимум, чого можна досягти.
Це при 2 Вт на один діод. Зауважте, що виробник рекомендує максимальний струм 1,5 А. (4,65 Вт ) При ньому ефективність буде ще нижчою, приблизно на 15 %.
Ну і ще. Кут випромінювання світлодіода 120 град. Додайте втрати додаткової лінзи, хочеться ж градусів 30-40.

Rain
07.08.2011, 00:25
хочеться ж градусів 30-40
це якщо хочеться високо світильника повісити. Але загалом Ви праві, лінза потрібна, і втрата світла на ній буде. А яка втрата на рефлекторі для ЛЛ?
виробник рекомендує максимальний струм 1,5 А
я чомусь думав, що при цьому струмі буде 1000 люмен, а це би було~220люмен/ват. Максимальний допустимий струм - 3000 mA, 1000 люменів мабуть буде при ньому. Виробник заявляє про 100 люменів/ват.

Bobus
07.08.2011, 00:51
1000 люменів мабуть буде при ньому
на жаль, ні. Подивіться на графік на 5 стор. по тому посиланню. Збільшення струму з 0,7А до 3А, тобто у 4,3 раза, збільшує світловий потік лише у 3,25 раза (325% на графіку). Буде максимум до 900 люмен.
Але мова не про те. Просто не треба говорити, що це ефективний світильник.
Велика перевага - легко управляти яскравістю. Низька напруга - тому безпечний. Термін служби в 5-8 разів вищий від Т5 при такому ж падінні світлового потоку (на 10 %.)
Може я десь помилився, але заперечення давйте, будь-ласка, посилаючись лише на паспортні дані світлодіодів (DATASHEET).

Rain
07.08.2011, 08:36
Bobus, я того даташита (і не тільки того) вже передивився неодноразово. Can deliver 1000 lumens with 100 lumen per Watt efficacy на першій сторінці написано.

Rain
07.08.2011, 08:53
О, знайшов, щоб не бути голослівним - в Вашому даташиті нема U2 біну, самого яскравого.
А тут є http://www.cree.com/products/pdf/XLampXM_B&L.pdf
На другій сторінці. 300-320 люмен при 700mA. Відповідно до 1040 люмен при 3000mA.
Деякі виробники ліхтариків умудряються обіцяти до 1600 люменів з XM-L, але ми про це не будемо :)

Rain
07.08.2011, 09:29
Цікавий японський світильник, http://mame-design.jp/aqua/goods/aqua-goods-elt.shtml
http://mame-design.jp/aqua/img/elt_mainbody_r.jpg
ніби як всі спектри перекриває:
http://mame-design.jp/aqua/img/elt-spectrum_graph_m.jpg

Bobus
07.08.2011, 10:56
А тут є http://www.cree.com/products/pdf/XLampXM_B&L.pdf
На другій сторінці. 300-320 люмен при 700mA.
а я не знаходив параметрів U2. Зверніть увагу, що написано внизу кожної сторінки, звідки ви взяли цю інформацію This document is provided for informational purposes only and is not a warranty or a specification. For product specifications, please see the data sheets

Цікавий японський світильник
а то вже куди цікавіше. Чотирма діодами різного кольору дійсно можна створити дуже гнучке освітлення. Але революцій в ефективності не чекайте :)
Колись про то писав http://aquaforum.lviv.ua/forum/showpost.php?p=35371&postcount=53

Noe
07.08.2011, 12:28
http://open-house.com.ua/catalogue/category/progektory

питання, ці прожектори як на вашу думку?
І ще одне. Я бачу максимальна світлова температура 7000К, для моря то трошки жовтувато. Чи помиляюся?

Охват Марьян
07.08.2011, 15:16
Реально, навіть при охолодженні, температура в кращому випадку біля 50 градПацифік Сан Пітон має компютерне керування кулерами (при збільшені темпиратури крутяться швидше), які охолоджують алюмінєві радіатори світильника. Я мав 160 ватний світильник, там максимум було 34.2С на моніторі. *DONT_KNOW*

Bobus
07.08.2011, 16:10
максимум було 34.2С на моніторі
цифри на індикаторі, та ще знаки після коми, чомусь магічно діють на людей. На питання : який термометр з тих, що продаються в аптеці, є точнішим, ртутний чи цифровий, - 90% відповідей буде, що цифровий :D

А число 34,2 мало про що говорить, бо то температура радіатора. Якщо навіть допустити, що нема теплового опору між діодом і радіатором (чого не буває), то світлодіоди мають тепловий опір. Для Cree то 2,5 град\Вт.
Тобто при 4 Вт - на 10 град більше (в ідеальному випадку).
Отже маємо температуру переходу (це то місце, котре випромінює) явно більше 44 град., а оптимально 25 :(
Тому міряти температуру радіатора з такою точністю - то всеодно, що міряти довжину акваріуму штангенциркулем - толку ніякого. Це просто трюк - ось дивіться, який крутий апарат.
А насправді акваристу до одного місця той індикатор. Що я маю робити коли 34 град, а коли 40 град ? Світильник має бути зроблений так, щоб оптимально працювати і крапка. А от з цим, на разі, ще проблеми.
Я то пишу не для того, щоб ніхто не пробував LED. Лише хочу, щоб кожен зрозумів, що на разі то не є аж такий ефективний світильник, як про то говорять, коли хочуть продати це чудо техніки за неслабі гроші.
Якщо, ще й поставити вимогу високого CRI, то тоді у LED 80Лм\Вт буде взагалі вершиною. Це сьогодні, бо розвиток йде стрімкими темпами.

Noe, дійсно, колірна температура білого світлодіода низькувата. Та ще й розкид від екземпляра до екземпляра досить великий. Тому, щоб виправити ту ситуацію у світильнику білі світлодіоди комбінують з голубими. На око тоді виглядає холоднішим. А які вимоги до спектру світла для моря є насправді ? Я не маю достовірної інформації. Можливо з того треба було би почати цю тему.

Rain
07.08.2011, 20:50
Охват Марьян, читав чиїсь досліди, при потребі скептикам до поту буду шукати :), що досить великого вентилятора (бажано по ширині радіатора, мені уявляється 120-140мм) на мінімальній напрузі (скажем, 5V), щоб ефективно охолоджувати радіатор.

Rain
07.08.2011, 20:51
Noe, як на мене, там стоять звиклі 10-ватні китайські нонейм матриці, які по відгуках дуже швидко гублять спектр. На старті, думаю, жовтувато не буде, але як воно себе з часом поведе - невідомо.
p.s. плюс ціни на цьому сайті веселі. Є значно дешевше при потребі.

Rain
07.08.2011, 20:56
Якщо, ще й поставити вимогу високого CRI, то тоді у LED 80Лм\Вт буде взагалі вершиною. Це сьогодні, бо розвиток йде стрімкими темпами.
Я таки думав, що ми зійшлися на сотці *DRINK*

Bobus
07.08.2011, 21:35
при потребі скептикам до поту буду шукати
якщо це про мене, то шукати не варто. Радіатор рахується досить просто.
Хотів наголосити лише на тому, що надзвичайно висока ефективність світлодіодів часто висмоктана із пальця.
Як приклад : дуже популярна стаття
http://www.minres.ru/led/41-info/61-led-effect
берем данных лучших производителей викликає довіру, правда ? Тільки для LED беруться дійсно кращі виробники, а для люмінісцентних хіба кращі російські. До речі, вибачте, що не в тему, але вбило наповал :Среди Российских производителей источников света стоит отметить Заводы “Лисма”, “Кадошкинский светотехнический завод”, “Полтавский завод газорязрядных ламп”, “Калашниковский электроламповый завод”. Взято з http://electrotrade.biz/catalog/99/

А 100лм\Вт це дійсно для LED є реальна цифра при певних умовах.

Bobus
07.08.2011, 22:01
Приклад: параметри лампи Т5.
OSRAM Lumilux FQ 24W/865 HO
ефективність не менше 86 люм\Вт
через 12 тис годин падіння світлового потоку не більше 1%
через 16 тис годин - не більше 5%
18 тис год - типовий час експлуатації

Власне звідси і критичне ставлення до переваг LED. Поки що.

Rain
07.08.2011, 22:12
якщо це про мене,
повірте, для Вас заморочився би *DRINK*
Радіатор рахується досить просто
ага, 6 см квадратних площі розсіювання на ват.
Зі статтею, Вами наведеною, ознайомився лише бігло, не сподобалась вона мені, вже не гнівайтесь. А на рахунок русскіх праізвадітєлєй моє обурення цілком поділяє Ваше.

Bobus
07.08.2011, 22:28
не сподобалась вона мені, вже не гнівайтесь
так і чудово, що не сподобалась. Я чомусь не наголосив, що це приклад поганої статті. В мене зависав нет, тому допис вийщов сумбурний. Якщо цікаво, то тема доьре і з реальними цифрами описана тут http://www.osram.com/osram_com/LED/index.html

Rain
15.08.2011, 00:17
Cree випустили новіші Royal Blue матриці - XTE Royal Blue.
http://www.cree.com/products/pdf/XLampXT-E_ROY.pdf
Теоретично, в порівнянні з попередником ХР-Е, буде трошки більше світла і трошки менше тепла. І значно вища ціна. У всякому разі, поки що.

Rain
27.08.2011, 19:17
повернуся до smd лент. І скажу з власного досвіду: холодна біла лента, яка світила від блоку живлення, майже мертва. При цьому неозброєним оком помітне нерівномірне "згасання" кристалів. Лента, яка світить від драйвера - без особливих змін, політ нормальний. Не виключено, що проблема у якості ленти, хоча малоймовірно. Для чистоти експерименту повісив на блок живлення нову, час покаже.

Rain
13.09.2011, 19:47
Відома всім, або, принаймні, багатьом компанія Ecotech Marine випустила СД світильничок Radion XR30w
http://www.advancedaquarist.com/blog/wradion4.jpg
хоть на іноземній, але зрозуміло:
http://www.youtube.com/watch?v=_-bnoLvdiYI&feature=player_embedded
Помпи подібні обговорювали. Мастхев :)

Охват Марьян
11.10.2011, 12:55
Характеристики EcoTech Marine представляет LED светильник Radion XR30w http://aquaforum.lviv.ua/images/M_images/pdf_button.png (http://aquaforum.lviv.ua/pdf/novosti/ecotech-marine-predstavlyaet-led-svetilnik-radion-xr30w.pdf) http://aquaforum.lviv.ua/images/M_images/printButton.png (http://aquaforum.lviv.ua/novosti/ecotech-marine-predstavlyaet-led-svetilnik-radion-xr30w/pechat.html) http://aquaforum.lviv.ua/images/M_images/emailButton.png (http://aquaforum.lviv.ua/component/option,com_mailto/link,aHR0cDovL2lyZWVmLmtpZXYudWEvbm92b3N0aS9lY290Z WNoLW1hcmluZS1wcmVkc3Rhdmx5YWV0LWxlZC1zdmV0aWxuaWs tcmFkaW9uLXhyMzB3Lmh0bWw%3D/tmpl,component/) http://ecotechmarine.com/wp-content/uploads/2011/08/radionunderside.png

EcoTech Marine с гордостью представляет свой новейший продукт- LED светильник Radion XR30w
Соответствуя дизайнерским стандартам EcoTech Marine, функциональность светильника Radion соответствует его эстетической привлекательности. Созданный для самых изысканных аквариумистов, Radion включает в себя высококачественные светодиоды Cree и Osram и имеет полностью регулируемые цвет и интенсивность.

"Radion представляет собой то, что мы верим будет следующим шагом в аквариумом освещении: более умной, простой в эксплуатации и энергоэффективной альтернативе существующей осветительной продукции. Мы надеемся, что покупатели оценят дизайн, функциональность и внешний вид светильника Radion."
Тим Маркс, президент EcoTech Marine.

Radion был специально создан с возможностью обновления своего модульного драйвера и LED кластера, модульной оптики, а так же прошивки USB.

"Нашей целью было создание продукта с возможностью развития и усовершенствования с течением времени. С развитием технологии, Radion будет усовершенствоваться новыми функциями в дополнение к тем, которые есть сейчас." Тим Маркс

Radion представляет собой инновационное дополнение к линейке EcoTech Marine, состоящей из помп VorTech и других аквариумных изделий.
Светильник Radion будет доступен в ноябре 2011г.

Спецификация изделия:

Размеры светильника Radion XR30w
Длина: 30см
Ширина: 18см
Высота: 3.9см
Характеристики
* 5-канальное управление цветом и интенсивностью, возможность 6-канального управления
* 8х5w Cree XP-G Cool White светодиодов
* 8x3w Cree XP-E Blue светодиодов
* 10x3w Cree XP-E Royal Blue светодиодов
* 4x3w Cree XP-E Green светодиодов
* 4x3w Osram Oslon SSL Hyper Red светодиодов
* RGB LED конфигурация позволяющая бесконечные цветовые возможности
* Беспроводная интеграция с помпами VorTech и другими светильниками Radion
* Подключение по USB
* Расширенные настройки через компьютер
* Совместимость с резервной батареей EcoTech Marine
Правила эксплуатации
* Один светильник Radion сравним с 250W MH лампой
* В среднем, один светильник Radion следует использовать на 150л аквариумной воды
* Примерное покрытие поверхности: 60х60см

Noe
04.11.2011, 21:26
http://www.ebay.com/itm/Aquarium-LED-300w-Reef-Live-Coral-Hydroponic-Light-Hood-/150578877335?_trksid=e17001.m7&_trkparms=algo%3DLVI%26itu%3DUCI%26otn%3D3%26ps%3D 63%26clkid%3D3963156654609065502

тут мені рекламка прийшла з е-bay. Там світильничок за 469$ на 300Вт. І чи варто такий купувати?

Rain
04.11.2011, 22:17
за 469$
+ 70 доставка ;)
Романе, не думаю, що хтось користував 6 Watt Bridgelux and Epistar, тому щось конкретне сказати важко. Спробую завтра знайти час і засвітити 1ватних китайців, якщо флуресценція коралів буде хоча б схожа, як від cree (як у пацифіку) - думаю, можна думати і про цей.
Ну і мабуть вартує по всяких рифцентралах подивитися за відгуки.

Bobus
04.11.2011, 22:21
Варто чи не варто, вирішувати вам. Але я особисто, коли б розглядав для себе таке питання, вже скорше б схилився до Pacific sun ніж до цього продукту.
Якщо коротко:
-той опис писав, на мій погляд не американець і не англієць, занадто багато помилок, та й побудова фраз трохи азіатська, хоча телефон в штатах
- Світлодіоди Bridgelux and Epistar - це Гонконг і Тайвань, можна було б написати прямо. Натомість "Розроблено в Німеччині". Важко повірити, що це краще від Osram і Cree. Та й фраза лед шостого покоління - асолютна мильна бульбашка.
- написано, що то надзвичайно ефективний світильник, а з наведених значень у специфікації виходить 8500 лм\ 300Вт = 28,3 лм\Вт :(
Про нестиковки у специфікації можна писати ще багато але шкода часу.

Noe
04.11.2011, 22:22
Доставка може бути трошки меншою - в мене колєга з Канади якраз під новий рік приїде. Діоди ніби пише що з Німеччини... А ще питаннячко - яку максимальну площу подібний світильник міг би освітити? Я так розумію, 30 дюймів в довжину, це десь 76см?
Пасифік коштує в два рази більше)

Rain
05.11.2011, 00:52
Діоди ніби пише що з Німеччини
ось відповідь:
Світлодіоди Bridgelux and Epistar - це Гонконг і Тайвань, можна було б написати прямо. Натомість "Розроблено в Німеччині"

А ще питаннячко - яку максимальну площу подібний світильник міг би освітити?
ось ця фраза мабуть і має пролити світло:
30" spread of coverage for 18" height that has hard coral, 32" spread of coverage for 24" height soft coral aquarium, 36" spread of coverage for 30" height fish only aquarium

Rain
05.11.2011, 09:49
виходить 8500 лм\ 300Вт = 28,3 лм\Вт
Я думаю, для всіх, хто бачив "Синє Світло" в Назара, проблема енегроефективності перестала мати значення. :D

Охват Марьян
07.11.2011, 19:25
проблема енегроефективності перестала мати значення
Поясни, для мене темного *DASH* Тобто можна світловий потік замінити потужністю ? Просто у характеристиках пацифік 160люм/вт, а тут 30люм/вт - це різниця у пять разів :confused: і також цікавить чи світильник з 30люм/вт пробиває нормально рівномірно глибину, наприклад 80см.

Rain
07.11.2011, 20:09
Мар"яне, я також далеко не гуру у цьому питанні. Але 160 люмен/ват це мабуть показник завищений, ми з п. Богданом кілька сторінок тому дискутували на цю тему. 100 на ват на сьогодні більше менше межа за розумні гроші.
Не засвітив китайців, бо в мене їх не виявилося синіх, але глянув по паперах, обіцяють 90 л/ват на білі і 30л/ват на сині для одноватних нонеймових. Думаю, ці цифри завищені.
Думаю, світловий потік можна збільшити за рахунок потужності, але не без лінз. Бажано якісних. Лінз різних замовив для експериментів, спробую - відпишуся. Або покажу вживу.
Думаю, завтра Володя АПлоад буде мати драйвери і перший спробує китайців у ділі.

Bobus, цікаво, чи є у Вас якісь думки на рахунок програмованого контролера?

Rain
17.11.2011, 00:23
:confused: вражений. при чому приємно.:)
засвітив кетайців синіх одноватних з заявленою довжиною хвилі 465-475nm - флуоресценція присутня! Світло досить приємне. Зразу зазначу, що Cree світить потужніше, і від рояла кольори приємніші. Хоча дружині в порівнянні більше сподобався китай :D
Думаю, для невеликих банок сміло можна і на китайцях світло робити.

Noe
27.11.2011, 13:32
Знайшов, на мій погляд, цікаві світильники LED, ось тут (http://www.aquaristikshop.com/cgi-bin/neu/webshop.pl?f=NR&c=158380+*+158381+*+158382+*+158383+*+158384+*+158 385&t=temartic_e&userid=kWllit9dOTzDAGJXP52Js5t8EqlhpIrdCRx) Розміром як Т8 лампи. Потужність ніби також не маленька. Хто що думає про ці світильники? Не розумію, чому 32W LED еквівалентно 36W люмінісцентної лампи? Мало б бути раза в два сильніше світло...

Rain
27.11.2011, 13:52
Мало б бути раза в два сильніше світло
Мабуть тому, що слабенькі емітери використані. Як на мене, не вартує воно.
Це скоріш лент аналог.

Bobus
27.11.2011, 13:52
Noe, то (еквівалентність) стосується тільки однакової довжини 32W LED і 36W. При однаковій довжині LED, згідно тій інформації, на 40 відсотків економніша. Про світловий потік інформація відсутня.

Rain
27.11.2011, 14:16
Про світловий потік інформація відсутня
Там взагалі мало інформації. На офіційному (http://www.arcadia-uk.info/product.php?pid=92&mid=10&lan=en) сайті теж. Але є кілька фото, які дозволяють думати про ленту в тубі.

петя77
27.11.2011, 14:25
Такі лампи бачив у Назара.Світлодіоди там на ленті.Світить вона гарно,але рівняти іі з ЛЕД світильником на мою думку не варта.Світлодіодів в тій лампі багато,але якість напевно....

Rain
27.11.2011, 14:34
Світить вона гарно
Дозволю собі зауважити, що більшість таких виробів не світять, а світяться. Набавився :D

Bobus
09.02.2012, 19:21
Виключно заради цікавості періодично переглядаю, що діється на ринку LED світильників для моря ( серйозні виробники такого світла для прісноводної трави просто відсутні ). І щось воно не рухається такими семимильними кроками як хотілося б. Далі той же aquamedic з гарантією на вироби лише 1 рік і, ну хіба що Arcadia. Про параметри всі мовчать як партизани :)
Аquamedic, якщо хтось не бачив :
120 Вт світильник http://www.aqua-medic.de/index.php?r=catalog/product&id=252
лампи 7 Вт і 12 Вт http://www.aqua-medic.de/index.php?r=catalog/product&id=255
Ну і ціни на такі забавки на туманному Альбіоні
http://rockncritters.co.uk/index.php?main_page=index&cPath=20_41_173 :)

Rain
09.02.2012, 20:00
Bobus, я б в бік того аквамедіка навіть не дивився. Такий (http://www.pacific-sun.eu/index.php?option=com_content&view=article&id=66&Itemid=73) пацифік майже в два рази дешевший, і, як на мене, в рази кращий. І не соромляться розповісти, з чого зроблений.
А такий (http://www.pacific-sun.eu/index.php?option=com_content&view=article&id=79:metis-hyperion-8-channel-led-lamp) - крок вперед :)

sonokam
09.02.2012, 20:53
А такий - крок вперед
оце він в день і вночі

Bobus
09.02.2012, 21:40
я б в бік того аквамедіка навіть не дивився а я дивився і не зразу зрозумів, чого це вони "такі тупі", що діоди в них включені в одноватному режимі ( 350 мА ). Воно звичайно простіше було би поставити 5 Вт, бо діодів буде не 120 шт. а лише 24 шт. І буде дешевше.
Але є одне "але". Найвища ефективність світлодіода при температурі переходу 25 град (для червоних ефективність з підвищенням температури падає взагалі катастрофічно) і графіки залежності потоку від температури виробник світлодіодів надає лише для струму 350 мА, тому маю підозру, що при 1,4 А справи виглядають ще гірше. Кращі з діодів мають тепловий опір 4 град\Вт. Тобто при 5Вт температура переходу на 20 град вища від температури підложки. А якщо ще додати тепловий опір підложка - радіатор ? Виявиться, що для оптимального режиму треба не вентилятор, а холодильник.
Тому режим 350 мА ефективніший і надійніший.
А на рахунок кроку вперед Metis Hyperion ... Світломузика в акваріумі річ дуже потрібна, бо понти - велика сила :D

Rain
09.02.2012, 21:51
що діоди в них включені в одноватному режимі
в першу чергу, тому б і не дивився, що
Про параметри всі мовчать як партизани не відомо, з чого він зроблений. Не думаю, що з 1-но ватних китайців нонеймових, але ж і не виключено.
все ж вважаю, що для повноцінного існування рифу як мінімум ще роялів треба би було.
Ну і про ціну сказав вже.
За температуру і гіперіон: XT-E значно веселіше ставляться до спеки, ніж попередники. І кроком вперед я саме їх і мав на увазі. А так, ага, світломузика*DANCE*

Bobus
09.02.2012, 22:25
XT-E значно веселіше ставляться до спеки правильніше буде ставиться, бо це по суті один вид структури - ройял блю, коли додали люмінофор, то світимо білим. Але ж той "крок вперед" від Pacific використовує XP-E Green, XP-E Red, XP-E Orange, а з їхніми температурами переходу все куди гірше.

P.S. десь би ще побачити залежність спектральної характеристики білого світлодіода від температури. Як у виробника світлодіодів така з'явиться, то це буде сигналом того, що якість вже дійсно на серйозному рівні.

Забув дописати : у Aquamedic кожен діод має свій прямокутний рефлектор і відсутні вентилятори !

sonokam
10.02.2012, 09:20
А на рахунок кроку вперед Metis Hyperion ... Світломузика в акваріумі річ дуже потрібна, бо понти - велика сила

Це не світломузика-це десяток років наробок теорії і практики,це тестування в робочих акваріумах з наглядними результатами,це як мінімум потрібний спектр світла коралам.Ви хоть не полініться пар подивитися і якщо в цьому розумієтесь то побачите там різниця мінімум між тим що створив Бозя

Bobus
10.02.2012, 14:00
якщо в цьому розумієтесь то побачите там різниця мінімум між тим що створив Бозя
взагалі не розумію змісту цієї фрази.
Чому я маю маю бути в захваті від розподілу по площі освітленості під тими світильниками ? Це доводить тільки те, що хлопці мають люксометр :).

Rain
10.02.2012, 16:40
PAR для Black Python:
http://aqua-digital.com/site/wp-content/uploads/2011/02/bp_par1.jpg
http://aqua-digital.com/site/wp-content/uploads/2011/02/bp_par2.jpg
Для Metis XM:
http://reefbuilders.com/files/2011/03/metis-xm-par-values.jpg

Rain
07.03.2012, 16:04
Знущаюся зараз з CREE XP-E HEW, який працює на 700мА беж жодного охолодження. Подивлюся, скільки протягне, відпишуся. Два тижні вже смажить.

Rain
10.03.2012, 20:03
За термоклей всі подумали? Чи всі шурупами крутять?
Найдешевше з якісного, що я знайшов - Arctic Alumina (http://www.ebay.com/itm/ARCTIC-ALUMINA-THERMAL-ADHESIVE-TWO-PART-ADHESIVE-/120701070344?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item1c1a582c08), ніби 105 грн виходить.
Бажаючим замовлю.
Напевне у вівторок оформлю замовлення.

Ярослав_Л
10.03.2012, 21:17
off
А температура радіатору моніториться?

Rain
10.03.2012, 21:26
Ярослав_Л, якщо це про мій експеримент, то там нема радіатора :)
Лише PCB. І тепловіддача від кристала в другий бік ускладнена, стоїть лінза.
Температура не моніториться.

Bobus
10.03.2012, 21:37
Воно, звичайно, приклеїть. Але теплопередача буде паскудна. Це скорше теплопровідний ремонтний епоксидний клей. Чим зле самонарізи і щось на зразок http://www.arcticsilver.com/as5.htm. Принаймні обумовлений тепловий опір.

Охват Марьян
10.03.2012, 21:50
Купив сьогодні термопасту для процесорів 1мл-5грн і буду крутити на болтики, все таки боюсь на клей я ліпити. *DRINK*

Rain
10.03.2012, 22:02
Чим зле самонарізи
зле тим, що при різних зусиллях з різних боків можемо отримати перекос і відповідно перегрів кристала.
Плюс треба бавитися, дірки сверлити :)
З клеїв позитивні відгуки бачив лише про цей і про в два рази дорожчий арктик сільвер.

Bobus
10.03.2012, 22:08
перекос і відповідно перегрів кристала не зрозумів. Яким чином ?

Rain
10.03.2012, 22:19
Яким чином ?
Вигинанням підложки, нерівномірним приляганням до радіатора. Хоч цей простір і буде заповнений термопастою.

Bobus
10.03.2012, 22:25
нерівномірним приляганням до радіатора власне, щоб то не впливало, термопаста має бути невисихаючою і вязкою. Інакше всі процесори і потужні транзистори вже б давно клеїли до радіаторів.

Rain
10.03.2012, 23:08
Ну, з процесорів доводиться і знімати радіатор. Але ми зайшли в глибокий офтоп.
Так як я чув про цей клей хороші відгуки, собі вже замовив. Хто хоче і має натхнення - прикручує з термопастою.
На завершення офтопу:
Але теплопередача буде паскудна.
Все ж звик від Вас в цифрах аргументи бачити. (До речі, на більшості термопаст, які я бачив, коефіцієнту телопередачі не вказувалося:))

Rain
10.03.2012, 23:38
Знайшов таке значення теплопровідності для алюміни - 7,5 Вт/м*К. Наскільки я орієнтуюсь, це зовсім непогано. Чи помиляюся?

Bobus
11.03.2012, 00:05
Це звичайно майже на порядок краще, ніж у старих совдепівських паст (там було 1 Вт\М х К http://www.almodi.org/ochlazhdenie-protsessorov/sravnitelnoe-testirovanie-desyati-termopast/uchastniki-testirovaniya-charakteristiki-termopast) . Якщо це значення стосується власне тої епоксидки, то це супер. Бо я читав ось тут (http://www.candlepowerforums.com/vb/showthread.php?266861-Thermal-Epoxy&p=3326527&viewfull=1#post3326527) , з чого зробив висновок, що клеїти недобре.

Охват Марьян
11.03.2012, 11:35
Вигинанням підложки, нерівномірним приляганням до радіатора. Хоч цей простір і буде заповнений термопастою.
Для того, щоб не передавити, планую використовувати силіконові шайби, ось такі

http://burma-as.com/up_product/1302858465.jpg

Які думки будуть?

петя77
17.03.2012, 18:35
Давно мене мучить питання ЛЕД освітлення акваріума.Але щоб повністю освітити акваріум пристойного обему Ледами виходить трохи дорогувато,тому це питання в мене рухалось в напрямку "досвітити" ледами,тільки актиніками.Така собі як говориться підсвітка для гостей:D,ЛЛ такоі краси добитись неможливо.
Тому був куплений радіатор,леди,блок живлення,дімер (на дистанційному пульті керування:D*ROFL*),планував також леди до радіатора прикручувати(справа також не проста і повинна бути точною),бракувало мені термопасти,тому сьогодні відвідав радіо ринок.
Пасту я купив швидко,збирався вже йти як в павільйончику де торгують ледами на очі мені попалась вроді би звичайна лампа,але як виявилось ні.
Лампа 12вольт 3 вати,3 леда по 1вату,вмонтований драйвер на 3 вати,корпус алюміневий,три лінзи.І все це чудо китайського виробництва коштувало 25гр.Поговоривши з продавцем скільки то чудо пропрацюе,мені обіцяли що довго:D купив 5 таких ламп.
Тепер до справи:Лампа білого спектру мені потрібен синій,тому лампу розбираем (доречі всі зеднання на шурупах*THUMBS UP*) леди випаюем,нові садимо на термоклей і припаюем,збираемо до купи і маемо актинік*DRINK*
Цей варіант мені сподобався своею компактністю,і можливістю виставити освітлення на будь який участок акви,чи підсвітити якийсь окремий корал, з радіатором такого не зробиш.
Звичайно це не вершина інжинерноі думки,але все просто,дешиво,компактно,з можливістю модернізаціі.
Можливо комусь згодиться.

петя77
17.03.2012, 18:37
продовження фото звіту:D

петя77
17.03.2012, 18:38
Фото моря під моіми "актиніками" сфотографую вечором,самому цікаво що вийде:)

Bobus
17.03.2012, 19:07
петя77, а чому не зачекали 24 години після приклеювання ?

петя77
17.03.2012, 19:15
петя77, а чому не зачекали 24 години після приклеювання ?

Чесно кажучи не знав що треба чикати:( інструкцію не штудірував.буду знати,хотів проводити тест драйв сьогодні,переносим на завтра.
Лампи вмикав на 10 сек.максимум для провірки.(відчуття спрацювало:D)

ROMANO
17.03.2012, 19:20
Все геніальне просте*THUMBS UP*

І ще цікаво чи дуже гріються?:)

Rain
17.03.2012, 21:26
вроді би звичайна лампа
до речі, такі лампи є з різними цоколями. В мене проходить випробування на довговічність холодна біла. На 220 вольт.

p.s. є з роялями китайськими, по 3 і 4 шт в лампі.

Охват Марьян
20.03.2012, 16:22
сфотографую вечором,самому цікаво що вийде
А нам як цікаво... :)
В мене проходить випробування на довговічність холодна біла. На 220 вольтВідпишешся згодом про результат *DRINK*

Отже вчора вчора і я мучив свої леди :D Просверлив отвори в радіаторі

http://aquaforum.lviv.ua/forum/photoplog/images/1/3_111.jpg

Намазав термопастою діоди

http://aquaforum.lviv.ua/forum/photoplog/images/1/3_222.jpg

Прикріпив болтами до радіатора, ось і весь процес :)

http://aquaforum.lviv.ua/forum/photoplog/images/1/2_333.jpg

Запаяв то все до купи і ось результат

http://aquaforum.lviv.ua/forum/photoplog/images/1/1_555.jpg

Світить 9 з 10, один виявився бракованим :'(

Провів тест-драйв на акваріумі. Світить гарно лише ввечері, вдень мої Т5 перебивають лед-освітлення повністю. Температура на радіаторі біля 35-40С. Термопаста реально проводить все тепло на радіатор бо сама плашка ЛЕДа(чи як там її правильно)ледве тепла, не більше 40С.

:)

Bobus
20.03.2012, 18:15
Мар'яне, а не важко було би при нагоді зробити ще два фото: плями світла на білий листок, коли світлодіод на висоті над ним 10см і 20см. Цікаво було би оцінити розсіювання.

Охват Марьян
20.03.2012, 18:30
Фото важкувато зробити бо то не білі діоди :)
Отже, направив радіатор на стіну і на відстані 10см освітлює овал(бо світять всі) ~ 40см, а на відстані 20см ~63-65см, рахуйте *DRINK*
Якщо цікаво, то можна прийти і помацати вживу.

петя77
21.03.2012, 22:52
На рахунок вище описаних мною діодних ламп:
1.використовувати такі лампи на рівні 5-15см. від рівня води не варта,за рахунок лінз получаеться дуже направлений пучок світла.Розсіювання (ширший пучок ) світла отримуемо з висоти не меньше 50см.Що не дуже радуе в плані організаціі освітлення.
2. Без лінз зовсім друга справа :D світить як треба,зайчикі бігають дуже гарно.
3.Единою перевагою е те що можна освітити недоступний радіаторові участок акви (так як маемо драйвер з радіатором та леди в одному корпусі)
Можна використовувати на малих обемах,затрати мінімальні.
Решту своіх діодів буду ставити на радіатор.
Експеримент з ЛЕД лампами завершений:D
p.s.Пробував зробити фото,добротного не вийшло,але виглядае аква під ЛЕД актиніками суперово!:)

петя77
22.03.2012, 16:37
Експеримент з ЛЕД лампами закінчений,приступаю до роботи над "НОРМАЛЬНИМ":D актинічним світлом.
Все майже аналогічно як в Марьяна,так само діоди буду садити на пасту і прижимати шурупами (сьогодні було метод заннятя по свердлінню отворів,і нарізанню різьби:D)
Використовую один радіатор,115см на 12см. Леди 1Ват та 3Ват. Одноватні будуть на плащі по три,трьх ватні діоди кожен окремо.

sonokam
15.04.2012, 15:50
Доставляв в ледсвітильник для сампа ще роялі і білі діоди-виявив вчасно неприємну річ,виявляється надіятися на термоклей дуже опасно-треть діодів мало бракувало щоб повідвалювалися і це за чотири місяці,переконливо настоюю діоди через термопасту прикручувати болтами до радіатора,що і я переробив! :)

Rain
15.04.2012, 15:58
sonokam, перше, червоним малюють тільки модератори, друге, але не останнє - а що Ви хотіли від клею за 35 грн невідомого виробництва з радіобазару, на якому навіть теплопровідність не вказана? Чи я помиляюся і Ви використали якісний термоклей? ;)

sonokam
15.04.2012, 16:12
АлСил-5 Теплопровідність 1.4 Вт/м*К;міцність 15 кг/м.кв
Може треба було таки з базару радіала взяти:D
Ps.це важливо-діоди не з дешевих - народ має знати

Rain
15.04.2012, 16:31
АлСил-5
не дуже про нього відгукуються позитивно...

Ps.це важливо-діоди не з дешевих - народ має знати
безперечно.

З часом відпишуся про двокомпонентну алюміну.

p.s. з огляду на те, що вибір термопасти значно більший, ніж термоклею (хто знає, де можна купити щось якісне, діліться), прикручування напевне набуде більшого поширення.

Rain
15.04.2012, 16:35
Знайшов таке значення теплопровідності для алюміни - 7,5 Вт/м*К
плюс один до алюміни ;)

петя77
15.04.2012, 16:41
Підтримую на всі 100!
Який би небув клей,але прикрутити потрібно.
Ненадійність зеднання як мені здаеться залежить на пряму від площі охолодження...... Працювало у мене чотири леди на термо клею на радіаторі 10см на 5см відклеілись через чотири дні.....Клей дорогий,марки не памятаю але такий факт мав місце.
На тому самому клею було встановлено таких самих 10 ледів на радіатор 40см на 12см підошва радіатора 5мм. і проблем ніяких.... Коли переставляв леди на другий радіатор,то була проблема відірвати:D
Можна робити висновки,якщо просто на клей то розмір радіатора мае бути в запасі....
Якщо прикручувати то головне теплопровідність клею чи пасти.....
p.s.Можливо помиляюсь,але це з власного досвіду.

Bobus
15.04.2012, 16:47
АлСил-5
ну не ведіться на однокомпонентне невідомо що і невідомо де коли і ким випущене. Чому не насторожує хоча б упаковка, точніше її відсутність ? Крім того при якій температурі той клей зберігався ?
Паста завжди матиме кращі параметри від клею. Та й є рекомендації виробника по установці LED, чому б їх не дотримуватися ?

sonokam
16.04.2012, 17:56
Крім того при якій температурі той клей зберігався ?
Таки грішу на вище написане

Noe
28.04.2012, 22:33
Який би небув клей,але прикрутити потрібно.
Я приклеїв :) Подивимося наскільки якісно буде працювати. Тема про переробку світильника і додаванням ледів ось тут (http://aquaforum.lviv.ua/forum/showpost.php?p=111146&postcount=201)

Охват Марьян
15.05.2012, 15:17
Відео канал компанії Pacific Sun - http://vimeo.com/pacificsun

Програма для Mac OS - http://apogon.com.ua/forum/showthread.php?p=79579#post79579

Bobus
15.05.2012, 19:32
Питання, на котре не зустрічав відповіді:
Чому для білих світлодіодів Cree дає гладенький ( не дискретний ) спектр ?

Використовується люмінофор, як і в люмінесцентних лампах. А спектр без піків \ впадин. "Синій" пік до уваги не беремо - це власне світлодіод, котрий "світить" на люмінофор.

colinmcrae
20.05.2012, 19:30
потрібно допомогти вибрати СД для нано в 20 л (Шімпсет 20) придивляюся до таких http://e-voron.dp.ua/catalog/011762, підкажіть які вибрати і як їх підключити( БЖ чи драйвер) а то я профан повний в тій справі

Bobus
20.05.2012, 22:07
colinmcrae, без різниці, чи для моря, чи для прісного акваріума - немає жодного сенсу використовувати китайські світлодіоди.
Не буду розповідати чому, а тим більше доводити правильність своєї точки зору. Врешті кожен має право думати інакше.
Китайські "технології" дозволяють випускати світлодіоди, котрі мають ефективність і термін експлуатації не вище люмінесцентної лампи.
Тому це пуста трата грошей.
Затрати на світильник з якісними діодами будуть практично такими ж : 1 хороший світлодіод заміняє 3-4 "китайці".
як їх підключити
це сусідня тема http://aquaforum.lviv.ua/forum/showthread.php?t=8190