Показати повну версію : Освітлення акваріума
Позднешев
27.11.2011, 01:34
Начитався на цьому форумі, як і на багатьох інших, всякого про освітлення. Ніхто толком нічого сказати не може. Повторюся ще раз. Раніше в мене стояла лампа 15 ват економка 4100 або 15 ват економка 2700. Рослини росли чудово. Задовбався щотижня прополювати. Особливо лимонник. Криптокорин за місяць покривав все дно акваріума. Німфея тигрова швидко тяглася до верху і закривала весь акваріум. Випускала по кілька пагонів молодняка які також швидко підростали. Не цвила ні разу. Ехінодорус також почував себе чудово і цвив маленькими білими квіточками над водою. Воліснерія цвила тільки під лампою накалювання в 60 ват. Амбулія також швидко тяглася до гори. Була пишна сегменти в середині стовпа до 8 см в діаметрі. Я шукав способу як зробити так щоб рослини росли трохи повільніше. Припустимо зроблю в акваріумі прополку якийсь більш менш дизайн за тиждень риби не плавають а лазать особливо коли був лимонник. Всі ці рослини росли не одночасно. А по черзі. Я хотів знайти рослини які будуть рости повільно. Росли підбирав так щоб був баланс. Так як деякі з них піднімають а деякі понижають жорсткість води. Водорослі також були ,але де-не-де. Скачок водорослів припадав на час коли я міняв рослини. Доки нові не пішли в ріст. Потім все ставало на свої місця. Або після сильної прополки, але коли рослини заростали водорослі відходили на задній план. Та ж сама картина у сусіда. Акваріум в мене на 140 літрів. Після того як начитався про освітлення почав його потроху добавляти, експериментувати. На даний момент в акваріумі 2 лампи економки по 32 вата і 2 лампи по 24 вата спектр 4100 додавав СО2 і УДО . Рослини лишилися на задньому плані, хоча і "пузиряють" зате водорослі "цвітуть і пахнуть" . Зараз почав зворотній процес. Відключив подачу СО2 , дружина каже що скачок розвитку водорослів почався саме після подачі вуглекислого газу. Подивлюся що буде дальше. Зате в сусіда який не проводив ніякі експерименти все в порядку. Я поцікавився в своїх знайомих в кого є акваріум на рахунок освітлення. Навіть половини освітлення такого як є в мене на даний момент немає ні в кого.Але все росте нормально. Тепер поясніть мені навіщо гнатися за ватами на літр і за СО2 , хіба що хочете торгувати рослинами. Експеремент тривав від початку осені. Світло нарощував плавно. СО подаю місяць. Хто підкаже що я робив не так.
Я так, загально, з точки зору початківця попробую...
Например, в аквариуме - темном царстве, вполне нитраты могут достигать 10-20 mg/l, а фосфаты - 1-2 mg/l, без того, чтобы начался рост водорослей, а в бурно растущем аквариуме проблемы могут начаться уже при 10 mg/l нитратов и 0.2-0.5 mg/l фосфатов.
Власне потужність освітлення, і є основним фактором, при якому ми спроможні, чи не спроможні, "зловити" чи створити баланс. При потужному освітленні і со2, повинно бути ВСЕ збалансовано, так би мовити під руками у рослин. Можна порівняти із сучасними потужними автомобілями, у яких все під рукою, доступне для водія. От колись, машина помало їхала, десь спереді заводилась, тормоза не працюють, вискочив із машини, знайшов камінь, під колесо... Нікуди вона не дінеться. Зараз на високих швидкостях, таке не получиться. Десь відвернувся, і пиши пропало.
Так і з рослинами в акваріумі. Якщо чогось не хватає, а повинно бути вже і зразу, потужність то велика, і рослини, так би мовити, розбиваються, травмуються.
Можливо, і при всіх в достатній кількості удо і со2 параметри води не підходять для форсажу. Бо хоч би яка не була потужна машина, а якщо по горбатій з ямами дорозі, то далеко не заїдеш, а в машини колеса повідпадають. Так і в акваріумі, все лиєш, все даєш, а якщо вода "горбата з ямами", то ті елементи просто не засвоюються, не дивлячись на те, що рослини пузиряють. Рослини просто під потужним освітленням, газують по горбатій дорозі, "гублячи свої колеса".
А потужне світло і со2 подають не тільки що б швидко росло все, а і гарно виглядало. Що б дивився на акваріум, а він виглядав як після фотошопу.
що я робив не так
Все так робили, просто, може добрив замало, а чогось і забагато, може і параметри води не підходящі для форсажу, грунт шось видає...
Холлєра, скільки того фсього треба знати! *DRINK*
Позднешев
27.11.2011, 19:57
Ну порівняння з машинами не підходить. Я також не можу зрозуміти навіщо легковому мерседесу 500 кінських сил, якщо для такої потужності навіть за кордоном немає відповідної дороги. Потужність двигуна танка 550 к.с. І він спроможний на швидкості 80 км.год нести 40 тон по пересіченій місцевості. А мерседес 600 з усіма своїми прибамбасами загубить там свої колеса. Так що вважаю що те СО2 і майже сонячне світло просто модний прибамбах. Не спорю : Людвігія під теперішнім світлом почервоніла на вигляд краща за те вся в водорослях. Попробую ще примінити в якості підкормки в грунт голубу глину або торф. Побачимо що з того вийде. СО2 додавати ще не буду. Кинув трохи роголистника аби позбутися водорослів. Підкажіть як вставити фото в повідомлення . Щось ніяк не виходить.Буду вдячний. Для чого на дорозі багато тормозити і газувати щоб з тебе текло 7 потів якщо можна їхати на розслабоні на помірній швидкості. І машина ціла і розхід палива не зашкалює.
Якщо так думати, то вже краще на Жигулю їздити - тоже колеса має, тоже котиться по дорозі і коштує копійки :D От Ваш акваріум і є "жигуль". А якщо вирішите зробити з нього "Мерседес" тоді буде потрібно і СО2, і правильне світло, і в хімії розібратися, і сайдекса прикупити:)
вважаю що те СО2 і майже сонячне світло просто модний прибамбах
не погоджуся. Хоча теж СО2 подавати не планую. Подача СО2 зробила можливим вирощування тих відносно нових видів рослин, котрі без того просто існують, але не особливо ростуть. Звичайно, є травичка, котра швидко, часами аж занадто, росте і без того. А от eleoharis parvula і hydrocotyla verticillata мені можливо прийдеться замінити, бо так видається, що *nic z tego" доброго не вийде. Тому прийдеться обмежувати себе в асортименті.
На потужній машині (якщо повною мірою використовувати ту потужність ) їздити важче :D
На потужній машині...їздити важче
Скажем, треба вміти :)
Ну порівняння з машинами не підходить.
Якраз в порівнянні із танком не підходить. Це як порівнювати лампи розжарювання із зберігайками чи лл. Лампа розжарювання потужна, але яскравості такої немає. Нам потрібна потужність, швидкість (яскравість) і красота.
А мерседес 600 з усіма своїми прибамбасами загубить там свої колеса.
Власне і писав про проблемну воду: якщо параметри води не підходять, то і не розженешся.
Фото виставляю
http://aquaforum.lviv.ua/forum/showpost.php?p=28756&postcount=5
Для чого на дорозі багато тормозити і газувати щоб з тебе текло 7 потів якщо можна їхати на розслабоні на помірній швидкості. І машина ціла і розхід палива не зашкалює.
Це яка для кого помірна швидкість. Колись на самокаті. людині здавалося, що взлетить, а зараз на літаку: шось помало рухаємось.
Так що вважаю що те СО2 і майже сонячне світло просто модний прибамбах.
Але
Не спорю : Людвігія під теперішнім світлом почервоніла на вигляд краща за те вся в водорослях.
Просто
На потужній машині (якщо повною мірою використовувати ту потужність ) їздити важче
І з першого разу не здавайтесь*DRINK*
Позднешев
27.11.2011, 23:06
Здаватися не збираюся. Почну все заново. Покладу підкормку в грунт , світло залишится таким як є 112 ват на акву 70*42*50 і доки рослин мало і не пішли нормально в ріст СО2 і УДО застосоувати не буду.Акваріум до експерементів.
Думаю , що у форсованому травнику треба час від часу тестувати воду - рослини як споживають так і виділяють різні речовини . Росту водоростей сприяє дисбаланс речовин в воді , що виникає після прополки . Коли рослини активно ростуть , вони "виїдають" практично всю органіку , а після підрізання на деякий час ріст припиняється (рослини стресують) і в воді різко піднімається кількість поживних речовин , а водорості цього і чекали - після підрізки рослин підмініть 20 % води і не давайте день-два добрив , зменшіть со2 - методом спроб і помилок вийдете на свій режим .
Щодо тестів : звичайні полоскові (від тетра) 6 в 1 хоч і не дають ідеальної точності , але дають поняття в якому напрямку працювати .
В акваріумі , особливо форсованому , варто вимірювати нітрати і фосфати щотижня .
Позднешев
04.12.2011, 12:35
Дякую за пораду. Я пробую всякі методи. Рослини дуде тупо ростуть окрім яванського моху. Якщо знаєте скажіть коли почати вносити добриво? Коли рослини активно підуть у ріст. Нитчанта обросла на всій корязі рівномірним зеленим густим ковриком. Получилося дуже гарно. Нехочеться її знищувати.:D
З часом нитчатка буде навкруги , і на склі і на гарних листках анубіаса . З нею треба боротися . З додаванням різних альгіцидів почекайте , спробуйте боротись підмінами - хоча справа марудна і довга , але нитка поступово хійде. Решту почистять равлики , анциструси , САЕ та ін.
Коли матимете результати тестів дайте знати .
спробуйте боротись підмінами
нитчатку частими підмінами не побориш, вона навпаки любить свіжу воду
Акваріум до експерементів.
Зважаючи на кількість і наявні види рослин у Вашому акваріумі, яскраве освітлення і СО2 і не було потрібне.
Нитчанта обросла на всій корязі рівномірним зеленим густим ковриком. Получилося дуже гарно. Нехочеться її знищувати.
Не знищуйте. Всього лиш зменшіть кількість поживних речовин (головне фосфатів і нітратів) і вона пропаде сама по собі.
нитчатку частими підмінами не побориш, вона навпаки любить свіжу воду
Залежно які параметри у свіжої води, бо якщо м'якої і кислої, то нитчатка пропаде після кількох стандартних підмін. Звичайно, що це ще залежить від кількості населення у конкретному акваріумі, освітлення, контролю параметрів води і т.п.
Залежно які параметри у свіжої води
з цим погоджуюся
Всього лиш зменшіть кількість поживних речовин (головне фосфатів і нітратів)
ну а тут спірне запитання, нитчатка навпаки може бути спровокована нестачею цих елементів (див тут (http://amania.110mb.com/Chapters/Tech/algae-jamesc.html))
Позднешев
05.02.2012, 13:31
Всім привіт! Дякую за коментарії і підказки. Я вже сам зрозумів що СО2 і світло велике не потрібно. На рахунок нітратів і фосфатів : акваріум перезапущений їх там поки що немає в критичному рівні скоріше нестача. Від частих підмін води зникає борода а нитчатка буяє. Ще один єксперимент зі світлом: на 130 літрів води приблизно з висотою водного стовпа 45 см світило 2 *32 вата Максус 4100 к і 2*24 вата Осрам 4000 к. Забрав 2*24Осрам залишились Максус рослини наче завмерли в рості, почали чахнути. Замінив Максус на Осрам рослини знову пішли в ріст. Виходить що різні виробники виготовляють лампи різного спектра хоча температура на обидвох заявлена практично одинакова 4000 - 4100 к. Отже зараз в мене стоять 2 *24 вата Осрам 4000 к. Акваріум просвічують до самого дна. Цей висновок я роблю по Людвігії. Біля самого дна листочни з низу рожеві з верху зелені. А біля поверхні води листочки з двох боків темно рожеві у роголисника молоді пагони і стебло коричневе. Приблизно в 4-5 годні рослини починають покриватися бульбашками. Чаті підміни води припинив. 1раз в тиждень 25 %. Нитчатка стала меншою. Але не пропала. Місцями повністю побіліла. Рідкі добрива даю Тетра Планта Мін доза набагато менша ніж на інструкції. І вношу їх коли Зменшується кількість бульбашок повітря на рослинах. СО2 не користуюся. Фільтр стоїть внутрішній Атман 1100 літрів. Замість штатного поролону в корпусі поставив мілкопористу губку 8*16 см результа значно кращий і зручніше обслуговувати. Зробив флейту 65 см довжини. Так що течії в акваріумі практично нема. Головка фільтра працює на повну потужність. Промивав мочалку через 2 тижні роботи, практично не загрязнена. Попробую протримати місяць. Що буде. Із рибного населення в мене 5 рибок малавійські цихліди по 6 см і одна 16 см(поліптерус) 3 ампулярії і меланіїї в грунті не знаю скільки. Риб годую 1 раз в день, Цихліди активно пасуть нитчатку і бороду хоча їдять тільки нитчатку бороду випльовують.
vBulletin версії 3.8.4, © 2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.
Переклад: © Віталій Стопчанський, 2004-2009