Показати повну версію : Аварійні ситуації в акваріумістиці
Пропоную поділитись аварійними ситуаціями в акваріумі і методами боротьби з ними.
Почну перший вчора зранку позвонила сусідка знизу і сказало що затоплюю. Перевіряю і дійсно 30 % води як небувало. Думав тріснув аквас, але ні це просто відскочила трубочка компресора і впала під тумбу тобто нижче рівня акваса, а далі спрацювала фізика. Вся проблема в тому що трубочка відвалилась від зворотнього клапана, а не до нього. Проблему вирішив наступним способом, сховав трубку з клапаном на внутрішній бортик акваса + присоскою прикріпив, а частину шлангу що йде від клапана до компресора примотав до шнура фільтра. Буду надіятись що таке більше не повториться дотого ж невідомо скільки мені стане ремонтик у сусідів :'(
Проблема самовільного витіку води не нова .
Я зробив застережний загід- отвір Д 3мм, на забірній рурі каністри , нижче рівня води на 5мм - це приблизно 5-7л води завріума.
Scorpion
29.03.2009, 22:25
Дорого всім дня, або ночі. В мене також сталася біда. Купив акву на 220л, наповнив його водою, а він простоявши 12 годин взяв і тріснув. В результаті світить заміна ламінату в кімнаті. Тепер боюсь брати знову з таким великим об"ємом.
Можна тільки поспівчувати,то ше добре,що ремонт не тре робити сусідам знизу.А де купували акваріум,якої фірми,чи по замовленню робили?Причина якась мусить бути,мабуть від того ніхто не застрахований.:'(
Scorpion, якшо акваріум був встановлений правильно - тобто на спеціальну тумбу, поверхня для устанивки була горизонтальною і використали піддон або пінопласт як підстилку то предявляйте претензію продавцю акваріума. А якщо поставили аби як, або на першу ліпшу тумбочку що була в дома то самі винні.
Scorpion
30.03.2009, 10:20
Була куплена тумба(виставив під "васервагу"), піддон(пластикове корито), аква(Д120хВ50хШ40, шкло 8мм, 2 підсилювача) і накривка (пластикова, лампи 2х30Вт). З етичної точки зору не хочу розповідати де купував, оскільки вже домовився про обмін. Але хочу поміняти на трохи менший(щось мене такі розміри вже лякають).
Колись тримав акву на 40л років зо 5, ніяких проблем не було.
Хочь напишіть чи аква була заводська (і якої фірми) чи на замовлення.
Scorpion
30.03.2009, 10:54
Аква заводська фірми Wromak.
Може хтось мав подібні випадки? Тому хотілось би почути, як діяти, що в першу чергу робити? І ще запитання, можливо між тумбою і піддоном треба класти мяку пракладку для акваріумів, щоб зменшити натяги шкла. Чи не потрібно. Просто боюсь, щоб наступний не зробив так само.
Аква заводська фірми Wromak.
... І ще запитання, можливо між тумбою і піддоном треба класти мяку пракладку для акваріумів, щоб зменшити натяги шкла. Чи не потрібно. Просто боюсь, щоб наступний не зробив так само.
У мене також Wromak на 240 л, однак хочу зауважити, що між акваріумом та тумбою знаходиться прокладочка до 1 см товщиною - без неї я нерезикнув би наливати води, бо хоча рівень тумби з пустим акв був практично =0, то з наповненим трохи змістився (десь чуть просів паркет).
Scorpion
30.03.2009, 12:26
Ще підкажіть де її(м"яку прокладку) купували? І якщо я її покладу між тумбою і піддоном, це дасть ефект? Чи піддон всеж таки треба викинути, і поставити прокладку між тумбою і аквою?
Який піддон?. Якщо ви маєте піддон від акваса штатний тоді підкладка не потрібна. Підкладку використовують для того щоб скло не лягало на ДСП бо при такому контакті люба крупинка на ДСП може привести до тріщини
Ще підкажіть де її(м"яку прокладку) купували? І якщо я її покладу між тумбою і піддоном, це дасть ефект? Чи піддон всеж таки треба викинути, і поставити прокладку між тумбою і аквою?
Прокладку купив за 50грн. в Аквазоо (казали ніби-то вона тоже польська завадська), але на піддоні я зекономив - не купляв, тому розмістив її між акв. та тумбою, тфу-тфу 5 років було всьо добре.
Scorpion
30.03.2009, 13:16
Який піддон?. Якщо ви маєте піддон від акваса штатний тоді підкладка не потрібна. Підкладку використовують для того щоб скло не лягало на ДСП бо при такому контакті люба крупинка на ДСП може привести до тріщини
Піддон штатний, від акваріума. На ньому він і простояв всього лиш 12 год і тріс.
Прокладку купив за 50грн. в Аквазоо (казали ніби-то вона тоже польська завадська), але на піддоні я зекономив - не купляв, тому розмістив її між акв. та тумбою, тфу-тфу 5 років було всьо добре.
Тепер напевне також буду ставити на м"яку прокладку.
Все рівно не здамся і заведу акву.
Це що ти не здашся це ти ДРУЖЕ молодець, в аквасах ще не такі гіркі моменти бувають, а то що він тріснув, зважаючи на то що ти зробив все згідно правил встановлення , мабуть саме скло на аквасі було вже в поверхневому натязі, а 12 годин - це свідчить про це що його ніхто не перевіряв це сумно!!!!!!!
Раджу всім хто буде читати даний пост , любу нову акву заводську чи виготовлену на замовлення , згідно правил встановлення заповнюють спершу на 1/3 пізніше через якийсь час 1/2 а потім до повного і чекають 2-3 дні якщо все гаразд можна помалу запускати аквас, так до речі написано у всіх книжках!!!!!
Scorpion
30.03.2009, 14:18
... а 12 годин - це свідчить про це що його ніхто не перевіряв це сумно!!!!!!!
99,9%, бо від води б залишились сліди напевне.
Раджу всім хто буде читати даний пост , любу нову акву заводську чи виготовлену на замовлення , згідно правил встановлення заповнюють спершу на 1/3 пізніше через якийсь час 1/2 а потім до повного і чекають 2-3 дні якщо все гаразд можна помалу запускати аквас, так до речі написано у всіх книжках!!!!!
А цього, я вже дійсно не знав. Тому також велике спасибі.
Scorpion
30.03.2009, 14:23
Ще виникло одне запитання. Я можу наприклад випробувати акву 2-3 дні в гаражі? Потім вже встановити в кімнаті і запускати потихеньку. Температура в гаражі така як на дворі. Все ж таки гараж легше топити ніж кімнату.
Та можете,напевно.Правда трохи мороки буде зайвої,його ж всерівно тре буде виставити на рівну поверхню по всіх правилах.До речі,м'яка прокладка з пінопласту(0,5см товщина,50-ширина,довжина-яку треба)продавалась в маг. Руслана,якщо ставити на рівну поверхню,то її вистарчає,в мене банка на такій стоїть,і дешевше виходить.Ше можна каріматку в спорттоварах купити,але то дорожче вийде.Успіхів!
Scorpion а де ти брав аквас я думаю що всім буде цікаво знати де продають невипробувані акваси ?
Цікаво а де продають випробовувані? Ви думаєте, що при такому конвеєрі хтось випробовує акваріуми. Я слідів випробувань не помічала, ні на "фірмрвих" аквах з Епіцентру ні на акваріумах з Краківського. Ну хто ж їх заливати буде при такому "серійному" виробництві. Тут тре вже самому дивитись (на шви, скло...) і перестрахуватися перед встановленням(пінопласт під тумбу і акваріум)
Scorpion
30.03.2009, 16:15
Scorpion а де ти брав аквас я думаю що всім буде цікаво знати де продають невипробувані акваси ?
...З етичної точки зору не хочу розповідати де купував, оскільки вже домовився про обмін. ...
Плюс ще знайомий, плюс знижку дав...
Scorpion
30.03.2009, 16:18
... і перестрахуватися перед встановленням(пінопласт під тумбу і акваріум)
То ще і під тумбу тре? А то як?
То ще і під тумбу тре? А то як?
Можу розказати свою ситуацію: вирішили зробити тумбу і акваріум (дельта чистих 200л.) Поставили все те на парке, залили, оскільки маю заможних сусідів знизу то перестрахувалася і ребра жорсткості зробили на всіх стінках. так от коли ту всют красу залили, то помітили, що тумба торкається підлоги лише в кількох місцях(лінійка під нею вільно пересувалася) відовідно навантаження на тумбу розподілялося нерівномірно і тут основа під акваріум не дуже б врятувала. Була проблема, як то все вирівняти(бо горбатий паркет відшліфовувати складно) так зійшлись на плиті пінопласту, середньої жорткості та ставила на нього тумбу. Зара все ніби файно спресувалось(тьфу-тьфу):)
Так от можете перестрахуватись.
Vitalik_only
30.03.2009, 18:18
Правильно склеєний аквас може стояти двох бічних ребрах а середина провисати, хоча коли навантаження рівномірно(умовно) розподілене по всьому дні то значно раще. Якщо зразу налити воду тим самим тестуєш якість швів. Мій без проблем витримує таку нагрузку. Ви ж не хочете, щоб через кілька місяців вам шов розійшовся бо потрібно поміняти 50% чи більше води!!!
Scorpion
30.03.2009, 18:21
Можу розказати свою ситуацію: вирішили зробити тумбу і акваріум (дельта чистих 200л.) Поставили все те на парке, залили, оскільки маю заможних сусідів знизу то перестрахувалася і ребра жорсткості зробили на всіх стінках. так от коли ту всют красу залили, то помітили, що тумба торкається підлоги лише в кількох місцях(лінійка під нею вільно пересувалася) відовідно навантаження на тумбу розподілялося нерівномірно і тут основа під акваріум не дуже б врятувала. Була проблема, як то все вирівняти(бо горбатий паркет відшліфовувати складно) так зійшлись на плиті пінопласту, середньої жорткості та ставила на нього тумбу. Зара все ніби файно спресувалось(тьфу-тьфу):)
Так от можете перестрахуватись.
То у Вас тумба без ножок. Я буду брати таку, щоб з ножками і щоб регулювались по висоті. Але всеж Ваша порада комусь тай згодиться. Дякую.
В мене ще є питання до Scorpion на яку тумбу ви акваріум ставили(чи це була спец. виготовлена під нього), чи перевіряли її після встановлення на прогин(напр. натягом нитки чи лінійкою). І в якому місці у Вас тріснув акваріум?
Scorpion
31.03.2009, 22:50
1.Фото акви після аварії. Половина води на підлозі, а друга половина вже вичерпана з акви.
2.Фото тріщини. Це задній правий верхній кут.
Тумба заводська, 8 регульованих по висоті ножок.
Доречі все замінили. Тепер маю не панорамний, але вирішив ще раз спробувати на 200л (Д100хВ50хШ40. Тепер залию перший раз в гаражі. Не хочу знову ризикувати.
Да,картина не приємна,ну нічо,будем надіятись з новим Вам повезе більше,і в недалекому майбутньому ми побачимо фотки Вашого акваріума(правда,вже у іншому розділі),де все росте і буяє!:)
Чекаємо на фото в з буйною зеленню та класними рибасами !
Мої 450л стоять на пінопласті,350л на двошарові мікропорці,200л на пінопласті.Ніяких піддонів.Думаю,що у Вас зіграла основа.Піддон то для збирання вологи,на мою думку,якщо кришка(підсвітка) зроблена добре-піддон це викинуті гроші.Купіть пінопласт або мікропорку і проблем не повинно бути. Моя порада-не міняти на меншу акву!*NONO*
Моя підставка я сам зпректував свою металеву підставку під акваріум на 140 л , більше боявся ставити
проблема була тому що місце для акви було тільки над комодом, сам комод укріпити ребрами жосткості немжоливо ,комод в+Д+Ш 120+100+40
підставка стоїть на 2 ножкахз профільних трубах 40+40 і кріпиться 4 дюбілями до стіни
Площина зварена з кутників прямокутником 50+50 і 30+30
і один подвійним кутник30+30
На площину під ДСП підклав пінопласт 2мм і на ДСП акваріум (під акву я пічого не ложив , мене переконав спеціаліст з краківського той що клеїв мені акву )
коли я набрав воду підставка чучуть присіла, майже небул видно пролазив листок бумаги під дно акви десь 25 - 30 см по довжині , мене висадило хоч той спеціаліст казав що це нормально
я злив воду підложив ще один шар пінопласту 2 мм - положив ще одне ДСП під розмір дна акви - і підстилив теплоїзолюючу мягу пенку (по структурі як карімат) 5мм
стоїть 4 місяць
Можливо це комусь поможе
1 площина
2 підстилки під акву
3 до ( я ще підкріплював площину фото 1 )
4 після
Традиционно , взял в руки кружку, которой переливаю кипяченную воду из одной емкости в аквариум.
Кружка , внешне была чистая, после того как перелил воду через мелкое сито, чтоб отсеять накипь , плавающую по поверхтности, влил вместе с водой и достаточное количество какого то масла??? - на воде образовались большие жирные пятна*DASH*
Все домашние , после допроса с пристрастием, отмазались от употребления данной посуды
Вот тебе и аварийная ситуация Чем удалить??? На перезапуск времени нет...
!!на воде образовались большие жирные пятна!!!!
На Жирні плями накинути серветку паперову і вона частково абсорбує, процедуру проробити до уникнення плям.
(але думаю - це Вам і без мене відомо))
Андрій К, спасибо помогло,все салфетки и бумажные полотенца ушли, слил уж 60% воды а пленочка остается, промываю все что плавало по поверзтности....рыбы рады:D водопадам:D
Скажіть будь ласка чи надовго вистачає силіконовог клєя. Бо у мене кажеться десь вода проттікає. Думаю шо через силікон. раніше такого не було.:'(
вовчик, я вкому сенсі сказано ?
чи надовго вистачає силіконовог клєя.
можливо ви хотілт сказати, як довго тримаються силіконові шви !
якщо так, то вони років 100 можуть тримати, а якщо погано склеєно, чи неякісний силікон, тоді може 2 дні а може і 2 роки.
Якщо протікає - вартувало б знайти місце течі заклеїти тим ж силіконом, попередньо обробивши поверхню !
вовчик, це залежить від того наскільки велика і якого типу "пробоїна" в шві
якщо маленька дірочка біля скла, втворена в результаті попадання повітня, то можна обезжирити і голочкою легенько напхати туди силікону і дати висохнути.
Звичайно, що прийдеться зливати воду і висушувати місце де протікає !
Якщо бульбашок багато в самому шві, або дірка досить велика, тоді потрібно розшивати стінку акви і приклеювати поновій з якісно залитими і промазаними швами. :)
під великі акваріуми фірмові пластикові піддони ставити вкрай небезпечно *NONO*,в більшості випадках в акваріумах тріскає скло. Зайдіть в Епіцентр (будівельний гіпермаркет) у відділ акваріумістики і не побачите ні одного пластикового піддона ні під одним акваріумом. Висновок: фірмі ця проблема з трісканням акваріумів на пластикових піддонах добре відома.
Зайдіть в Епіцентр (будівельний гіпермаркет) у відділ акваріумістики і не побачите ні одного пластикового піддона ні під одним акваріумом
це тільки тому Ви такий висновок зробили?
Рибкам не потрібні рослини, схованки, великі об'єми води і т.д. Зайдіть в будь-який зоомагазин - всі вони в невеличких акваріумах - не побачите жодного великого.
Це жарт. А якщо серйозно, то є два типи дна. Перший - з рамкою кругом дна (приклад - JUWEL). В цьому випадку піддон чи прокладка можуть принести лише шкоду. ( По пам'яті, в інструкції JUWEL є пряма заборона то робити).
Другий тип - без рамки (приклад - Природа). Піддон або підкладка з пористого матеріалу є обов'язковою. Нерівномірне навантаження на дно чи навіть наявність піщинки можуть викликати руйнування скла. Звичайно, в Епіцентрі Природа стоїть без піддонів, але ж і вода не залита :)
Можна обійтися без піддона,а от прокладку або пінопласт (краще м'якший) обов'язково потрібно поставити!*THUMBS UP*
@@вова@@
17.06.2011, 18:20
В мене під акваріум 130л ПРИРОДА
є піддон пластмасовий))) ніякої підстилки не давав
і нічо )))
@@вова@@, з піддоном раніше була в комплекті тоненька прокладка, щоб покласти між піддоном і склом. Чи тепер вже нема ?
@@вова@@, з піддоном раніше була в комплекті тоненька прокладка, щоб покласти між піддоном і склом. Чи тепер вже нема
в мене не було... купував приблизно два роки назад
@@вова@@
19.06.2011, 09:06
Bobus, в наших магазин нема((((
можливо і має бути а наші бізнесмени витягають і продають:(
можливо і має бути а наші бізнесмени витягають і продають
От і я купляв польський аквас "Wromak" в аквазоо і за прокладку-підкладку :) взяли окремо гроші, хоча сказали що то з того самого заводу і він її , нібито, рекомендує для максимальної безпеки, а лише потім я взнав, що вона йде в комплекті з аквою і кришкою :mad: - так сказати по системі "все включено".
сьогодні прийшов додому і мяко кажучи прозрів . з моєї 200 літрової баночки кудись витекла третина води. добре що недавно був куплений новий ворсистий килим на якому стояла тумба от він і всмоктав водичку. а причина проста в крутому польськом акваріумі розійшовся боковий шов причому по всій висоті . тепер треба комусь давати на термінову переклейку всю банку
сьогодні прийшов додому і мяко кажучи прозрів . з моєї 200 літрової баночки кудись витекла третина води. добре що недавно був куплений новий ворсистий килим на якому стояла тумба от він і всмоктав водичку. а причина проста в крутому польськом акваріумі розійшовся боковий шов причому по всій висоті . тепер треба комусь давати на термінову переклейку всю банку
банка переклеїна і служить хоча ігор з бульки казав що я щасливчик бо всі старі шви розійшлися і диво що всі стінки не відвалились. ДЯКУЮ ВАМ ДРУЗІ ПОЛЯКИ ЗА ЯКІСНІ БАНКИ ЯКІ ВИ НАМ ТУЛИТЕ:mad:
Петрович
26.09.2011, 11:26
в крутому польськом акваріумі
Є точніша назва фірми виробника?
Який вік акваріуму?
В самого WROMAK на 180 л., вік 2,5р., почав переживати: Замешательстве:
В мене аква на 120л склеєна в "Бульці"*THUMBS UP* , стоїть на спеціально виготовленій тумбі з ребрами жорсткості і 6 регульованих ніжок.Між тумбою і аквою підложка з коремату.Ніби все добре.
Є точніша назва фірми виробника?
Який вік акваріуму?
В самого WROMAK на 180 л., вік 2,5р., почав переживати: Замешательстве:
Точно не памятаю вроді AQUA SZUT. Ви не переживайте а просто гляньте на якість швів, якщо в них видно повітряні прослойки між селіконом і склом тоді варто починати бити алярму, а якщо ні то мабуть нема чого переживати
vBulletin версії 3.8.4, © 2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.
Переклад: © Віталій Стопчанський, 2004-2009