|
|||||||
| Правила форуму !!! | Баня | Галерея | Нагороди | ЧаПи | Учасники | Календар | Позначити усі розділи як прочитані |
| Освітлення Види ламп, спектри, саморобне освітлення і т.п. |
![]() |
|
|
Параметри теми |
|
|
#31 | |||
|
Акваріуміст
Звідки Ви: Борислав Львівська обл.
Дописи: 139
Подякував(ла): 1.028
Подякували 407 разів в 120 дописах
Репутація: 523
![]() |
Цитата:
Ви запропонували свій метод освітлення, а я запропонувала свій, який Ви нещадно зкритикували. Хочу сказати, що метод, мною запропонований, я використовую вже 5 років, тобто задовго до того, як я підключилась до інтернету і дізналась, що вже хтось його видумав до мене Змушена була придумати цей спосіб не для кращого росту рослин, а для власних потреб і економії електроенергії...556Вт тільки світла в годину, не рахуючи підігрівачів, фільтрів і т.д. - це не мало.Система така: перший раз годую риби о 9-ій ранку, другий- о 18-ій(як приходжу з роботи) і третій о 21-ій. Дві години любуюсь акваріумами і о 23-ій таймери вимикаються,а перерву в освітленні роблю з 13-ої до 17-ої, тобто це було створено для зручності, при чому, ніяких аномалій, деградацій чи сповільнення в рості рослин, не зауважила. Тим більше, що в обідній період, кімната добре освітлюється з вікна, тобто повної темряви немає. Я згідна, що з теплолюбивих рослин неможливо зробити озимі, але змістити світловий день на декілька годин в одну чи іншу сторону - це не так страшно, так само, як і у тварин. Цитата:
Цитата:
![]() Востаннє редагував vi_ki: 23.07.2010 о 23:02.. |
|||
|
|
|
|
|
#32 |
|
Акваріуміст
Звідки Ви: м. Нововолинськ
Дописи: 206
Подякував(ла): 430
Подякували 608 разів в 162 дописах
Репутація: 618
![]() |
Ви мене трішки неправильно зрозуміли, це не один кущ, а кілька. Я в першому коментарі писав:
Насправді там біля семи - восьми рослин, але тепер побачити де кінчається одна, а починається інша вже неможливо. Цьому "конгломерату" приблизно біля п’яти років, до коряги прив’язувалися анубіаси теж більш - менш такого віку. Отож йому мінімум років з десять і виглядає він так: ![]() Зауважу, що висота акваріума 50 сантиметрів. В моїй практиці вдавалося вирощувати і значно більші анубіаси. Сама найдовша одиночна рослина мала у довжину біля 50 сантиметрів і мала чи не більше листків чим ця нинішня "збірна". Тепер по темі. Кілька днів уважно читаю всі пости, з чимось погоджуюсь, а з іншим - ні, і врешті - решт маю висловити свою точку зору. Вважаю що рослини, це такі ж самі наші улюбленці як і риби і інші мешканці акваріумів, тому ми повинні старатися створити їм умови, які максимально відповідають природнім. Так от вдень у природі вимкнення освітлення не відбувається ніколи (хіба затемнення сонця, чи виверження вулкану, але це буває не дуже часто) і навіть у найхмарнішу погоду, в бурю, в тропічну зливу, в тіні дерев є достатньо світла, для того, щоб відбувався фотосинтез. Тобто, в жодному випадку не можна допускати нічної темноти. Що , зрештою, vi_ki й написала:
Краще з розумним загубити, ніж з дурнем знайти. Востаннє редагував Leo N: 24.07.2010 о 03:33.. Причина: доповнення |
|
|
|
|
|
#33 | |
|
Учасник
Звідки Ви: Львів
Дописи: 202
Подякував(ла): 284
Подякували 343 разів в 152 дописах
Репутація: 553
|
vi_ki ви прекрасна в своїй емоційності ! До стилю дописів Ye_Lviv треба просто звикнути. До речі аргументовані заперечення його точки зору не прозвучали.
є статті про освітлення теплиць, а саме про досвічування в умовах короткого світлового дня. Наголошується, що досвічування треба вмикати не допускаючи перерви в освітленні. В тепличному господарстві затрати на освітлення суттєві, тому світло намагаються використовувати якомога ефективніше. Врешті цю перерву в освітленні ви робите лише для своєї зручності, тому робіть як вам зручно. Варіант: 5год - пауза 4год - 5год - пауза 10 год не кращий ніж 4 - 3 - 6 - 11 чи якийсь інший. На мою думку будь-який періодизм є гірший від нормального світлового дня в силу наступного: процес фотосинтезу це сукупність біохімічних процесів, які не вмикаються і не вимикаються миттєво. Десь читав, шо після ввімкнення освітлення максимуму ці процеси досягають через приблизно 3 год (буду вдячний,якщо хтось це підтвердить або заперечить) і через кілька годин інтенсивність починає падати.Тобто ви перериваєте процес коли він максимально ефективний. Врешті, якщо метою не є отримання максимальної кількості біомаси рослин, то чому б не робити перерву. Цитата:
змістити можна як завгодно без ходних проблем, хоч день на ніч міняйте,це не пауза в світловому дні, а от знову ж таки паралелі з тваринами абсолютно не коректні. Для тварин наявність сильного освітлення не є конечно необхідною,бо для біохімічних процесів в тваринних клітинах світло не потрібне. |
|
|
|
|
|
|
#34 |
|
Учасник
|
Доречі, набагато шкідливішим від вимикання освітлення вдень є навіть короткочасне його ввімкнення посеред ночі. Експеримент проводили з рослинами "короткого дня", котрі зацвітають при тривалості освітлення менше 10 год на добу. Виявилось, що важливою є довга ніч, а не короткий день. Рослини, котрим посеред ночі ненадовго вмикали освітлення, не зацвітали.
|
|
|
|
|
|
#35 | |
|
Адміністратор
|
Цитата:
![]() Взагалі акваріум - це штучно створений куточок людиною, яка завжди, щось добавляє, змінює, підстроює під себе. Додаткове освітлення, додаткова подача Со2.......... В природі немає такого. Сонце сходить і у воду спочатку попадають (заломлюються) жовто-червоні спектри, в середині дня у воді є так званий "повний спектр". Але слід памятати про різні кліматичні зони, різну замуленість води водойми, різну швидкість течії. Як приклад, ось цей чоловік - http://aquaforum.lviv.ua/forum/showthread.php?t=3676 використовує перерви освітлення в обід і це некаже про поганий стан його рослин в акваріумі ![]()
|
|
|
|
#36 | |
|
Учасник
|
Цитата:
6CO2 + 6H2O = C6H12O6 + 6O2 - загальна формула хімічного балансу фотосинтезу. В першій (світловій) фазі фотосинтезу вода розкладається на водень і кисень. Цей кисень - це побочний продукт фотосинтезу, він власне і виділяється. Утворюються нікотинаденіндинуклеотидфосфати і аденозинтрифосфати. Далі ще складніше, і світло вже ніби не потрібне, а до C6H12O6 ще далеко... А ще транспортування сполук до стебла і т.д. Процес дослідив Калвін, за що отримав Нобеля (цикл Калвіна). Власне, цей процес ще не повністю досліджений і нині. Скільки треба часу на цей цикл і коли він досягає максимуму? Де знайти достовірну відповідь ? P.S. "Зелена" зона спектру для фотосинтезу теж потрібна, дарма, що погано поглинається хлоропластами ! В рослинках ще є купа всього іншого. |
|
|
|
|
![]() |
| Тут присутні: 1 (учасників - 0 , гостей - 1) | |
| Параметри теми | |
|
|