|
Правила форуму !!! |
Громадські гурти | Баня | Галерея | Нагороди | ЧаПи | Учасники | Календар | Позначити усі розділи як прочитані |
Прісноводні акваріуми учасників форуму Обговорення, критика, фотографії, поради,рекомендації. |
![]() |
|
Параметри теми |
![]() |
#1 |
Активний учасник
Львів
Дописи: 416
Подякував(ла): 1.078
Подякували 668 разів в 200 дописах
Репутація: 924
|
![]()
Це моя перша спроба травника, тому можливо тема буде більш схожа на розділ "людоньки,порадьте"
![]() ![]() ![]() 14.05.20 було запущено 200л банку. Світло - 100вт світлодіодів з лінзами. Є можливість включати в пів сили. Дно застелила 2х см куском пінополістиролу для перестраховки, бо спочатку думала, що буде багато велитенських каменюк. Засипала 5л підложки Aquayer, вийшло десь 1,5см слой і свіжий чорний бальзат дрібної фракції. ![]() ![]() Оскільки збоку маю функціонуючу велику акву з цихлідами, то залила біля 70% старої води і решту з під крану. Рослинами затарилась у форумчан і тому аква в повній бойовій готовності ![]() Але ж мало просто запустити акву. Зараз думаю, як би то все довести до ладу. Фільтр внутрішній, китаєць 750л/год. Течію робить доволі сильну. Температура 25 градусів. Також затарилась добривами ECOMIN і крапельними тестами. І ось вже тут почався мій повний ступор. Перші тести води (з основної акви) показали не самі комфортні для рослин результати: ph - 8 kh - 7 Gh- 7 po4 - 0.25 no3 - 15 Ну, думаю, може не все так погано..? Змайструвала бражку. Вроді дропчекер показує норму. Через два дні роботи браги повторила тест. Зі змін: ph- 7.5 po4 - 0 Але оскільки аква на свіжій підложці, то по інструкції, перші два тижні треба робити інтенсивні підміни води. Мені здалось, що може буде ліпше зливати 80% води і доливати зі старої акви +трохи з під крану....(?) Відповідно, розраховувати на пониження рh через брагу, на разі марно, бо воду через день міняю. Чи правильно роблю? 2) читала, що калій треба вносити одразу. В інструкції сказано, що якщо калій вноситься перший раз, то його треба зразу і багато. Але ж я через день замінюю воду, як тоді робити? На разі ще не вносила ніяких добрив. 3) не розумію, чому фосфати на нулі, а водоросля все одно потихеньку починає рости. На листочках місцями є нитчатка і зелений наліт, схожий на мох. Забагато нітратів? Чи може забагато світла? Я щось думала, що якщо є со2, то світло може хоч цілий день світити? Деякі рослини потихеньку скидають листя. 4) на разі запустила в якву 2 молоді сайки водорослеїдів і замовила синіх неокардинок. Коли можна буде запускати риб? Планую 10шт нотропісів райдужних і 4шт неонових бичків (stiphodon semoni). Наперед дякую за поради ![]() Востаннє редагував Хелена: 20.05.2020 о 16:20.. |
![]() |
![]() |
10 користувачів подякували Хелена: | biabuchja (22.05.2020), Bobus (20.05.2020), Gonduras (22.05.2020), Hasker (27.05.2020), mrn1731 (21.05.2020), SLIRA (24.05.2020), Володимир Романович (20.05.2020), Марта (22.05.2020), Нічна Лють (16.06.2020), Сихівчанин (24.05.2020) |
Реклама |
|
![]() |
#2 |
Живу на форумі
Львів
Дописи: 5.006
Подякував(ла): 3.634
Подякували 15.636 разів в 4.159 дописах
Репутація: 15825
|
![]()
Сенс підміни води: зливаємо воду з надлишком непотрібних а то й шкідливих речовин і заливаємо воду, в котрій їх менше (в ідеалі зовсім нема).
Вода з "рибного" акваріуму для травника - швидше зло, ніж користь. Заливають хіба літрів 5-10 на початку для швидшого запуску. Підміни лише водопровідною, але якщо "пощастило" і вона надто тверда, то прийдеться бавитись з осмосом. Або вирощувати те, що зможе рости у вашій воді, а не те, що хочеться. Для початку напишіть які параметри води з крана і тривалість світлового дня.
Користувач подякував Bobus за цей допис: | Хелена (20.05.2020) |
![]() |
#3 |
Активний учасник
Львів
|
![]()
Дякую за відповідь, пане Богдан.
Я заливала воду з старої акви, бо мені здавалось, що в свіжій акві нема де братись корисним бактеріям, адже там свіжий грунт і новий фільтр. Хоча, все одно помічаю легеньку бактеріальну плівку (ну хочаб мутного вспалаху не було). З крану заміри такі: Gh- 7 ph- 8 kh- 8 (чи 9, не до кінця розумію. на 8 тест стає прозоро-жовтим, на 9- яскраво жовтим., не знаю як правильно) no3 - 5 po4 - 0 В принципі, в мене стоїть в кухні фільтр води- там осмос і мінералізатор, але не хочеться ним користуватись, бо з нього можна отримати лише 5л раз в 4 години - замучусь набирати воду. Із світловим днем поки що без таймера. Перші два дні включала по 8год. А потім подала со2 і вирішила, що напевно можна світити цілий день, тому на разі виключаю лише на ніч. Здається, що рослини вроді пузирять (чи це пузирьки со2 на них осідають, ще не зрозуміла. бо подаю з розпилювача+помпа над ним. Диффузор на днях приїде.) Можливо рослини так швидше адаптуються.. Чи так не правильно і треба ставити обмежений таймер? Востаннє редагував Хелена: 20.05.2020 о 17:56.. |
![]() |
![]() |
Користувач подякував Хелена за цей допис: | Bobus (20.05.2020) |
![]() |
#4 |
Живу на форумі
Львів
|
![]()
Вода, як для Львова, виглядає мені трохи дивною. То який район (вулиця)?
Здалося хоча б третину додавати осмосу, хоча купа рослин буде рости і в такій воді. Ставте дропчекер і орієнтуйтесь по ньому а не по pH. Таймер - обов'язково. Я після глобальних перетурбацій з рослинами взагалі починаю з 4 годин і потроху доводжу до 8. Більше не свічу, бо верхівки довгостебельки через 8 годин закриваються. (А більше 10 годин - це тільки зайві проблеми,може в когось інший досвід - послухайте ще порад. Я не настоюю, що саме мій спосіб правильний.)
Користувач подякував Bobus за цей допис: | Хелена (20.05.2020) |
![]() |
#5 | ||
Активний учасник
Львів
|
![]()
вул.Тролейбусна, біля стрийська-наукова.
Цитата:
Цитата:
Порадьте ще будь ласка, коли можна запускати рибок? Там бички, яких я хотіла, по ідеї мають добре істи водорослі. А креветки завтра приїзжають... |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Живу на форумі
Львів
|
![]()
Нотропсис по описах невибагливий але швидше не для тропічного акваріума - можна запускати.
Стіфодони дуже чутливі до якості води - я би з ними не спішив. Конкретніше - варто питати тих, котрі їх успішно утримують. Я би спробував спочатку зробити стабільний травник з простою харацинкою, а потім пробував запускати іншу рибку.
2 користувачів подякували Bobus: | Володимир Романович (21.05.2020), Хелена (21.05.2020) |
![]() |
#7 |
Активний учасник
Львів
|
![]()
1) налаштувала світло в два підходи по чотири години.
Воду буду міняти ще протягом тижня через день-два по 20-30% (інструкція підложки) на водопровідну. 2)Додам калій напевно. Правда думаю чи лити потрохи щодня/раз в тиждень/після підміни? В інструції пише, шо треба перший раз дати багато, а потім потрохи раз в тиждень. Але ж мене активні підміни... 3) замовила фосфати, щоб підняти до 1мг/л, можливо якщо вирівняється співвідношення фосфатів до нітратів, то водоросля відступить?.. 4) замовила ph/kh мінус. Думаю при щоденному внесенні + брага зможу опустити ph до 6,5. Але теж як бути із підмінами? Нехай навіть не зараз з активними, а потім, коли будуть звичайні підміни раз в тиждень. Тобто я капаю хімію, ph падає, а потім я заливаю воду з під крану і ph знову росте. А лию воду я не відерками, де можна було б у відро капати, а шлангом в акву... Хіба капати розчин прям під час підміни в струю води?.. |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Живу на форумі
Львів
|
![]()
Олено, насправді в царині акваріумної хімії вже давно все змішалось
![]() Щодо калію на старті - це вірно для водопровідної води і субстратів на зразок Амазонії. Що видає у воду ваша підкладка від Єрмолаєва - питати треба у нього. Я довгий час користувався лише його мікро, поки не натрапив на його статтю про те, що справжній тільки його альгіцид, а все інше - підробки і наведені фото баночок (котрі продаються і на цьому форумі теж). Із-за таких способів боротьби з конкурентами його продукція для мене не існує. Тому ніц мудрого не скажу. pH/Kh мінус ? це просто додавання кислоти. В залежності від того яка кислота (то є страшний секрет виробника ![]() Я проти таких змін іонного балансу у воді, однак заборонити вам експериментувати не можу. падає КН, зниження рН є наслідком зменшення КН. Тема переросла в діалог, чекаю, що скажуть інші форумчани.
![]() |
#9 |
Початківець
Нововолинськ
Дописи: 2
Подякував(ла): 2
Подякували 2 разів в 2 дописах
Репутація: 12
|
![]()
А ось мій травник без СО2 . При підміні калій, через день мікро (розчин сам "бадяжу"). Нічого, помаленьку ростемо))) Тільки зі світлом потрібно бути уважним (у мене 7 год. )
|
![]() |
![]() |
Користувач подякував TYMUR за цей допис: | Хелена (23.05.2020) |
![]() |
#10 |
Активний учасник
Львів
|
![]()
опублікувала цю ж саму тему і на київському форумі. так, на моє здивування, тут навіть переглядів більше і хоч хтось ще відписує)) (там 0)
Тому дуже дякую за діалог)) ![]() ![]() В продовження теми, після вчорашньої підміни 30% пішла сильніша бактеріальна плівка. Направила сопло фільтра вверх, може трохи поможе.. Також камінь потрохи обростає буро-зеленим кольором.. ![]() |
![]() |
![]() |
4 користувачів подякували Хелена: |
![]() |
Закладки |
Тут присутні: 1 (учасників - 0 , гостей - 1) | |
Параметри теми | |
|
|
![]() |
||||
Тема | Автор | Розділ | Відповідей | Останній допис |
Нова спроба травника, 240л. | vlysov | Прісноводні акваріуми учасників форуму | 47 | 09.01.2019 16:23 |
50 літрів - перша спроба рифу | Pitbul | Акваріуми до 50л. | 51 | 17.05.2017 23:03 |
Допомога з дизайном травника | kremor | Аквадизайн | 8 | 28.03.2015 00:26 |
Трубочник домашній перша спроба | Сомбра | Корм і годівля | 20 | 11.07.2014 17:27 |
Перша спроба або "Small Green Tree" | colinmcrae | Прісноводні акваріуми учасників форуму | 28 | 19.03.2013 11:46 |