Назад   Львівський форум акваріумістів > Прісноводна акваріумістика > Прісноводні акваріуми учасників форуму
Правила форуму !!!
Громадські гурти Баня Галерея Нагороди ЧаПи Учасники Календар Позначити усі розділи як прочитані

Прісноводні акваріуми учасників форуму Обговорення, критика, фотографії, поради,рекомендації.

Відповідь

Параметри теми
Старий 20.05.2020, 16:17   #1
Хелена
Активний учасник

Львів

Дописи: 416
Подякував(ла): 1.078
Подякували 668 разів в 200 дописах
Репутація: 924

Акваріуміст року 

Типово Перша спроба травника, 200л

Це моя перша спроба травника, тому можливо тема буде більш схожа на розділ "людоньки,порадьте"

14.05.20 було запущено 200л банку.
Світло - 100вт світлодіодів з лінзами. Є можливість включати в пів сили.

Дно застелила 2х см куском пінополістиролу для перестраховки, бо спочатку думала, що буде багато велитенських каменюк.
Засипала 5л підложки Aquayer, вийшло десь 1,5см слой і свіжий чорний бальзат дрібної фракції.

Оскільки збоку маю функціонуючу велику акву з цихлідами, то залила біля 70% старої води і решту з під крану.

Рослинами затарилась у форумчан і тому аква в повній бойовій готовності
Але ж мало просто запустити акву. Зараз думаю, як би то все довести до ладу.

Фільтр внутрішній, китаєць 750л/год. Течію робить доволі сильну. Температура 25 градусів.

Також затарилась добривами ECOMIN і крапельними тестами.
І ось вже тут почався мій повний ступор.

Перші тести води (з основної акви) показали не самі комфортні для рослин результати:
ph - 8
kh - 7
Gh- 7
po4 - 0.25
no3 - 15

Ну, думаю, може не все так погано..? Змайструвала бражку.

Вроді дропчекер показує норму. Через два дні роботи браги повторила тест. Зі змін:
ph- 7.5
po4 - 0

Але оскільки аква на свіжій підложці, то по інструкції, перші два тижні треба робити інтенсивні підміни води. Мені здалось, що може буде ліпше зливати 80% води і доливати зі старої акви +трохи з під крану....(?)
Відповідно, розраховувати на пониження рh через брагу, на разі марно, бо воду через день міняю.
Чи правильно роблю?

2) читала, що калій треба вносити одразу. В інструкції сказано, що якщо калій вноситься перший раз, то його треба зразу і багато. Але ж я через день замінюю воду, як тоді робити?
На разі ще не вносила ніяких добрив.

3) не розумію, чому фосфати на нулі, а водоросля все одно потихеньку починає рости. На листочках місцями є нитчатка і зелений наліт, схожий на мох. Забагато нітратів? Чи може забагато світла? Я щось думала, що якщо є со2, то світло може хоч цілий день світити?

Деякі рослини потихеньку скидають листя.

4) на разі запустила в якву 2 молоді сайки водорослеїдів і замовила синіх неокардинок. Коли можна буде запускати риб? Планую 10шт нотропісів райдужних і 4шт неонових бичків (stiphodon semoni).

Наперед дякую за поради

Востаннє редагував Хелена: 20.05.2020 о 16:20..
Хелена зараз поза форумом   Відповісти з цитуванням
10 користувачів подякували Хелена:
biabuchja (22.05.2020), Bobus (20.05.2020), Gonduras (22.05.2020), Hasker (27.05.2020), mrn1731 (21.05.2020), SLIRA (24.05.2020), Володимир Романович (20.05.2020), Марта (22.05.2020), Нічна Лють (16.06.2020), Сихівчанин (24.05.2020)
Реклама
Старий 20.05.2020, 17:02   #2
Bobus
Живу на форумі

Львів

Дописи: 5.006
Подякував(ла): 3.634
Подякували 15.636 разів в 4.159 дописах
Репутація: 15825

Акваріуміст року Акваріуміст року Акваріуміст року Акваріуміст року Акваріуміст року Акваріуміст року Акваріуміст року Акваріуміст року Акваріуміст року Акваріуміст року 

Типово Відповідь: Перша спроба травника, 200л

Сенс підміни води: зливаємо воду з надлишком непотрібних а то й шкідливих речовин і заливаємо воду, в котрій їх менше (в ідеалі зовсім нема).
Вода з "рибного" акваріуму для травника - швидше зло, ніж користь. Заливають хіба літрів 5-10 на початку для швидшого запуску.
Підміни лише водопровідною, але якщо "пощастило" і вона надто тверда, то прийдеться бавитись з осмосом.
Або вирощувати те, що зможе рости у вашій воді, а не те, що хочеться.
Для початку напишіть які параметри води з крана і тривалість світлового дня.
Хелена (20.05.2020)
Старий 20.05.2020, 17:52   #3
Хелена
Активний учасник

Львів

Акваріуміст року 

Дякую за відповідь, пане Богдан.
Я заливала воду з старої акви, бо мені здавалось, що в свіжій акві нема де братись корисним бактеріям, адже там свіжий грунт і новий фільтр.
Хоча, все одно помічаю легеньку бактеріальну плівку (ну хочаб мутного вспалаху не було).

З крану заміри такі:
Gh- 7
ph- 8
kh- 8 (чи 9, не до кінця розумію. на 8 тест стає прозоро-жовтим, на 9- яскраво жовтим., не знаю як правильно)
no3 - 5
po4 - 0

В принципі, в мене стоїть в кухні фільтр води- там осмос і мінералізатор, але не хочеться ним користуватись, бо з нього можна отримати лише 5л раз в 4 години - замучусь набирати воду.

Із світловим днем поки що без таймера. Перші два дні включала по 8год. А потім подала со2 і вирішила, що напевно можна світити цілий день, тому на разі виключаю лише на ніч. Здається, що рослини вроді пузирять (чи це пузирьки со2 на них осідають, ще не зрозуміла. бо подаю з розпилювача+помпа над ним. Диффузор на днях приїде.) Можливо рослини так швидше адаптуються.. Чи так не правильно і треба ставити обмежений таймер?

Востаннє редагував Хелена: 20.05.2020 о 17:56..
Користувач подякував Хелена за цей допис:
Bobus (20.05.2020)
Старий 20.05.2020, 22:22   #4
Bobus
Живу на форумі

Львів

Акваріуміст року Акваріуміст року Акваріуміст року Акваріуміст року Акваріуміст року Акваріуміст року Акваріуміст року Акваріуміст року Акваріуміст року Акваріуміст року 

Вода, як для Львова, виглядає мені трохи дивною. То який район (вулиця)?
Здалося хоча б третину додавати осмосу, хоча купа рослин буде рости і в такій воді. Ставте дропчекер і орієнтуйтесь по ньому а не по pH.
Таймер - обов'язково.
Я після глобальних перетурбацій з рослинами взагалі починаю з 4 годин і потроху доводжу до 8. Більше не свічу, бо верхівки довгостебельки через 8 годин закриваються.
(А більше 10 годин - це тільки зайві проблеми,може в когось інший досвід - послухайте ще порад. Я не настоюю, що саме мій спосіб правильний.)
Хелена (20.05.2020)
Старий 21.05.2020, 00:00   #5
Хелена
Активний учасник

Львів

Акваріуміст року 

Цитата:
Допис від Bobus Переглянути допис
Вода, як для Львова, виглядає мені трохи дивною. То який район (вулиця)?
вул.Тролейбусна, біля стрийська-наукова.

Цитата:
Здалося хоча б третину додавати осмосу, хоча купа рослин буде рости і в такій воді. Ставте дропчекер і орієнтуйтесь по ньому а не по pH.
дропчекер маю, показує норму.

Цитата:
Таймер - обов'язково.
Я після глобальних перетурбацій з рослинами взагалі починаю з 4 годин і потроху доводжу до 8. Більше не свічу, бо верхівки довгостебельки через 8 годин закриваються.
(А більше 10 годин - це тільки зайві проблеми,може в когось інший досвід - послухайте ще порад. Я не настоюю, що саме мій спосіб правильний.)
спробую поставити два підходи по 4 години. Може водоросля як раз через світло лізе...

Порадьте ще будь ласка, коли можна запускати рибок? Там бички, яких я хотіла, по ідеї мають добре істи водорослі.
А креветки завтра приїзжають...
Старий 21.05.2020, 12:15   #6
Bobus
Живу на форумі

Львів

Нотропсис по описах невибагливий але швидше не для тропічного акваріума - можна запускати.
Стіфодони дуже чутливі до якості води - я би з ними не спішив.
Конкретніше - варто питати тих, котрі їх успішно утримують.
Я би спробував спочатку зробити стабільний травник з простою харацинкою, а потім пробував запускати іншу рибку.
Старий 21.05.2020, 13:00   #7
Хелена
Активний учасник

Львів

Акваріуміст року 

1) налаштувала світло в два підходи по чотири години.
Воду буду міняти ще протягом тижня через день-два по 20-30% (інструкція підложки) на водопровідну.

2)Додам калій напевно. Правда думаю чи лити потрохи щодня/раз в тиждень/після підміни?
В інструції пише, шо треба перший раз дати багато, а потім потрохи раз в тиждень. Але ж мене активні підміни...

3) замовила фосфати, щоб підняти до 1мг/л, можливо якщо вирівняється співвідношення фосфатів до нітратів, то водоросля відступить?..

4) замовила ph/kh мінус. Думаю при щоденному внесенні + брага зможу опустити ph до 6,5.
Але теж як бути із підмінами? Нехай навіть не зараз з активними, а потім, коли будуть звичайні підміни раз в тиждень. Тобто я капаю хімію, ph падає, а потім я заливаю воду з під крану і ph знову росте.
А лию воду я не відерками, де можна було б у відро капати, а шлангом в акву...
Хіба капати розчин прям під час підміни в струю води?..
Старий 21.05.2020, 18:47   #8
Bobus
Живу на форумі

Львів

Олено, насправді в царині акваріумної хімії вже давно все змішалось .
Щодо калію на старті - це вірно для водопровідної води і субстратів на зразок Амазонії. Що видає у воду ваша підкладка від Єрмолаєва - питати треба у нього.
Я довгий час користувався лише його мікро, поки не натрапив на його статтю про те, що справжній тільки його альгіцид, а все інше - підробки і наведені фото баночок (котрі продаються і на цьому форумі теж). Із-за таких способів боротьби з конкурентами його продукція для мене не існує. Тому ніц мудрого не скажу.

pH/Kh мінус ? це просто додавання кислоти. В залежності від того яка кислота (то є страшний секрет виробника ) в результаті утворюється нова сіль, котра випадає в осад або додаються у воду хлориди чи нітрати і виділяється СО2.
Я проти таких змін іонного балансу у воді, однак заборонити вам експериментувати не можу.
Цитата:
Допис від Хелена Переглянути допис
я капаю хімію, ph падає
падає КН, зниження рН є наслідком зменшення КН.
Тема переросла в діалог, чекаю, що скажуть інші форумчани.
sergiy (22.05.2020), Марк (22.05.2020), тешнер (21.05.2020), Хелена (21.05.2020)
Старий 23.05.2020, 14:28   #9
TYMUR
Початківець
Нововолинськ

Дописи: 2
Подякував(ла): 2
Подякували 2 разів в 2 дописах
Репутація: 12

А ось мій травник без СО2 . При підміні калій, через день мікро (розчин сам "бадяжу"). Нічого, помаленьку ростемо))) Тільки зі світлом потрібно бути уважним (у мене 7 год. )
Долучені зображення
Тип файлу: jpg DSC_0254.jpg (288,3 КБ, 50 переглядів)
TYMUR зараз поза форумом   Відповісти з цитуванням
Користувач подякував TYMUR за цей допис:
Хелена (23.05.2020)
Старий 23.05.2020, 17:17   #10
Хелена
Активний учасник

Львів

Акваріуміст року 

Цитата:
Тема переросла в діалог, чекаю, що скажуть інші форумчани.
опублікувала цю ж саму тему і на київському форумі. так, на моє здивування, тут навіть переглядів більше і хоч хтось ще відписує)) (там 0)

Тому дуже дякую за діалог))

В продовження теми, після вчорашньої підміни 30% пішла сильніша бактеріальна плівка. Направила сопло фільтра вверх, може трохи поможе..
Також камінь потрохи обростає буро-зеленим кольором..
4 користувачів подякували Хелена:
biabuchja (25.05.2020), SLIRA (24.05.2020), TYMUR (25.05.2020), Нічна Лють (16.06.2020)
Відповідь

Закладки

Тут присутні: 1 (учасників - 0 , гостей - 1)

Параметри теми

Ваші права у розділі
Ви не можете створювати теми
Ви не можете писати дописи
Ви не можете долучати файли
Ви не можете редагувати дописи

BB-код є Увімк.
Усмішки Увімк.
[IMG] код Увімк.
HTML код Вимк.

Швидкий перехід

Схожі теми
Тема Автор Розділ Відповідей Останній допис
Нова спроба травника, 240л. vlysov Прісноводні акваріуми учасників форуму 47 09.01.2019 16:23
50 літрів - перша спроба рифу Pitbul Акваріуми до 50л. 51 17.05.2017 23:03
Допомога з дизайном травника kremor Аквадизайн 8 28.03.2015 00:26
Трубочник домашній перша спроба Сомбра Корм і годівля 20 11.07.2014 17:27
Перша спроба або "Small Green Tree" colinmcrae Прісноводні акваріуми учасників форуму 28 19.03.2013 11:46

Часовий пояс GMT +3. Поточний час: 11:48.

All rights reserved