|
Правила форуму !!! |
Громадські гурти | Баня | Галерея | Нагороди | ЧаПи | Учасники | Календар | Позначити усі розділи як прочитані |
Прісноводні акваріуми учасників форуму Обговорення, критика, фотографії, поради,рекомендації. |
![]() |
|
Параметри теми |
![]() |
#111 |
Живу на форумі
Львів
Дописи: 4.959
Подякував(ла): 3.615
Подякували 15.486 разів в 4.120 дописах
Репутація: 15675
|
![]()
Про СО2.
Подача вуглекислоти навіть у нерозігнаний травник суттєво покращує ріст і зовнішній вигляд рослин. Усіх. Навіть таких як анубіас. В мене Anubias barteri var. nana 'Petite' росте з подачею СО2 ледь не вдвічі швидше. Якщо покопатись в літературі, то можна знайти дані по вмісту СО2 в природних тропічних водоймах. І там, де рослин росте багато, рівень розчиненої вуглекислоти у воді 10 мг\л є звичайним явищем. Найзручнішим джерелом СО2 звичайно є балон з вуглекислотою. Єдина незручність – потрібно заправляти кілька разів на рік. Якщо дотримуватись елементарних правил – балон більш безпечний від газових комунікацій в квартирі ![]() Просто купіть новий балон і редуктор а не іржаву фігню на базарі – і буде вам щастя. Бо брага не регулюється, та й на виході крім СО2 ще й купа ароматичних сполук (згадайте характерний запах ![]() А конструкції з PET пляшок з лимонною кислотою і содою в експлуатації незручні і ненадійні. Ну хіба що вас влаштовує цілодобова подача вуглекислоти ( а тоді більше 60% СО2 тратиться впусту ). Колись на цьому форумі я навів розрахунок, що заправка балона є дешевшою від вартості соди і лимонної кислоти. Ну але любителів викидати гроші на китайські прибамбаси з манометром не переконаєш. Мені найбільш ефективним видається включення подачі СО2 за годину перед ввімкненням світла і припинення подачі за годину-півтори перед вимкненням світла. Кажуть, що рослини найбільше споживають вуглекислоти в перші 3-4 години після ввімкнення світильника. Не знаю чи то так насправді. З розчиненням СО2 у воді справа складніша. Вважається, що найбільш ефективним є лабіринт – фліппер, на зразок Dennerle. Я таке не пробував, бо конструкція громіздка, в акваріумі не заховаєш. Та й чистити її, думаю, менінгітно. Пробував проточний атомайзер на виході каністри. Чистити його треба було не рідше ніж звичайний керамічний розпилювач. І коли з фільтра виходили бульбашки, то попробуй розбери: то повітря з фільтра, чи кераміка забита. Крім того паскудна китайська пластмаса через рік стала крихкою, а потоп в квартирі в мої плани ніяк не входив. Дрібний пил бульбашок СО2 у воді від звичайного керамічного дискового розпилювача мені подобається більше. Ну і Амано колись писав, що рослини такий пил ніби краще засвоюють. Чистка проста : поки роблю підміну води, дифузор мокне у «Білизні», і через півгодини – як новий. Останнє – контроль кількості розчиненого СО2 у воді. Я не знаю зручнішого способу ніж дропчекер. Коли чув від когось, що дропчекер міряє неправильно, то відразу питав : а чим ви поміряли правильно ? Бо відома таблиця pH KH CO2 – придатна лише за умови попередньої корекції для води у вашому акваріумі. Та й дешеві китайські pH-метри мають більшу похибку від якісного крапельного тесту. А добрий pH електрод для постійного контролю коштує не менше кількох тисяч гривень. Краще таку суму використати на більш потрібні речі.
Реклама |
|
![]() |
Закладки |
Тут присутні: 1 (учасників - 0 , гостей - 1) | |
Параметри теми | |
|
|