Назад   Львівський форум акваріумістів > Прісноводна акваріумістика > Освітлення
Правила форуму !!!
Громадські гурти Баня Галерея Нагороди ЧаПи Учасники Календар Позначити усі розділи як прочитані

Освітлення Види ламп, спектри, саморобне освітлення і т.п.

Відповідь

Параметри теми
Старий 21.03.2014, 22:35   #1
ysfox
Учасник

Львів, район В. Великого

Дописи: 166
Подякував(ла): 494
Подякували 297 разів в 101 дописах
Репутація: 310

Аквафото 

Ab Кришка на 450л

Привіт усім
Зробив кришку для свого нового акваріума, може комусь пригодиться

Щобуло потрібно:
1. Плита 3х2м 5мм вспіненого ПВХ
2. Канцелярський ніж
3. Різні лінійки
4. Струбцини
5. 2 тюбика клею для ПВХ
6. 13м дроту 2х0,75
7. Плівка самоклеюча 2х0,9м
8. Плівка самоклеюча дзеркальна 3х0,45м
9. Тримачі для люмінесцентних ламп
10. 3м термоусадочної трубки 8х4
11. Контакти від розємів компютерного блоку живлення ті що 4контактні
12. Напильники і натфілі
13. Головне запас здоровя і хорошого настрою

Тижні з три я робив ескіз кришки на папері, продумував дуже багато варіантів, що аж голова кипіла), всякі дрібнички які могли повилазити при закупівлі матеріалу і т.п. Але все одно всього не продумаєш, хоча старт було дано.
Взяв на Аверсі плиту 5мм ПВХ по 380грн, це середня якість. Коли зайшов до них то просив показати що є з обрізків. Були різні куски з матеріалу кращої якості, але коли взяв два куски в руки і попробував позгинати то на моє здивування матеріал гіршої якості виявився більш жорсткішим. А так як ціна що обрізків що листа булла однакова то взяв лист. Лише попросив розрізати його на 4 частини, щоб легшее було занести, заодно понабирав там з другом ще різних обрізків які валялись на вулиці і не були їм потрібні. Після виготовлення лишився у мене 1н з кусків ПВХ (тобто *********188; всього листа) але не біда, так як його з головою хватає на кришку для моєї старенької 150л, яку давно хотів переробити .
Принесли усе додому. Спочатку дуже боявся що 5мм буде надто гнучкою і так воно було як тримав лист у руках, але на мою радість у кришці він став жорсткою конструкцією…
Спочатку кожну плиту розкреслив, де що потрібно різати. Порізав усе на полоски. Потім кожну полоску розкреслив що і де має стояти, що має вирізатись і т.д. Можете сказати, що це все перебір, але це дуже мені потім допомогло при зклеюванні, також обрізків як таких у мене взагалі не лишилось, хіба якісь шматочки по 1-2см, які далі успішно використались).
Порізка проводилась по такій методиці. Взяв старі двері від шафи на них положив плиту. Тоді поклав на лінію різу металеву лінійку, яку закріпив за допомогою струбцин до дверей, а тоді різав канцелярським ножем.
За однин прохід усе не розріжете. Краще прорізати за 5-10 проходів, поступово заглиблюючись і рівно тримаючи ніж. Основне що зрозумів це те – що від перших проходів ножа буде видно чи плита поріжеться добре чи криво, якщо ви криво тримали ніж. Перша полоска у мене вийшла кривою, далі наловчився і різав більш впевненіше.

Дуже добре якщо у когось є старі куски (буде показано на фото далі) плит из ДВП які можна використати як тримачі ребер, поки ті висихають. Клей дійсно дуже хороший – за хвилину набирає міцність, так що відірвати важко. Так само треба памятати, що якщо наносити клей на лінію зрізу, то він дуже швидко впитується в матеріал… це був мій промах на перших пару полосках. Потім почав наносити клей на гладку поверхню плити, а тоді на клей клав потрібний сегмент, де треба то підпирав ДСП. Там де плита ПВХ не хотіла триматись і вигиналась. Тримав руками на протязі 30секунд, чого вистачало, щоб клей намертво зклеїв дві поверхні.
Спочатку зклеїв усі бокові частини кришки і дав їм висохнути до наступного дня.
Потім за допомогою стьяжок, кутників і ще двох пар рук зклеїв до купи коробку. До якої потім приклеїв окремо перед тим зклеєний відсік для ЕПРА.

Далі взявся за склеювання верхньої нерухомої панелі кришки. Усі зовнішні ребра краще підпирати шматками ДСП, щоб отримати прямий кут, внутрішні ребра клеїв уже як виходило. Клеїти краще на балконі чи добре провітрювати приміщення, ато запах від клею дуже їдкий… хоча й за хвилин 5 по мірі застигання клею він практично вивітрюється.

Готову верхнюю нерухому панель приклеїв до кришки. Підставив під неї шматки ДСП, щоб не прогиналась і так дав висохнути день. Потім зклеїв так само рухому частину кришки. Нажаль фото цього процесу не маю. Далі фото, там просто нерухома частина кришки закрита частиною плити. Плита ще не приклеєна, до цього ще далеко).
Підставив шматки ДСП і встановив рухому частину кришки в средину, перевірив чи кришка нормально відкривається, потім проблемні місця зачистив нождаком.

Далі з внутрішньої сторонни кришки на рухомій і нерухомій панелях розмалював де мають стояти лампи, де будуть виходи кабелів. За допомогою сверла спочатку малого для центровки, потім грубого висверлив дири. Якщо просто сверлити, то з панелі навколо діри видираються шматки ПВХ. Тому я вставляв сверло в дрельку, потім прокручував сверло у зворотю сторону, щоб воно трохи заглибилось в ПВХ а тоді прокручував у прямому напрямку і висверлював рівну гладеньку діру.

Після того як просверлив дири, встановив усе в кришку і почав прокладати кабелі в рухомій панелі.
Прокладав так: на шматок кабелю який проходить крізь діру надівав шматок термоусадки десь 5см довжиною потім прокладав кабель по кришці, відрізав де потрібно. Коли проклав до кінця усі кабелі в рухомій панелі то зняв її з кришки, виніс на балкон і заклеїв її верхню частину. Дав висохнути день.

Коли рухома панель підсохла то повернув її на своє місце в кришці і далі провів кабелі в нерухомій частині кришки. Тоді заклеїв і нерухому частину кришки своєю панелькою, яку було видно раніше на фото.
Далі коли усе висохло, перевернув кришку і почав монтувати роз'єми на кабелях.
Робив все так: зачистив на 2см ізоляцію кабелю, давав термоусадку на кабель, потім припаяв до вільних кінців штирі з комп'ютерного роз'єму, які потім задув термоусадкою. І так по всіх кабелях.

Далі перевернув кришку, встановив рояльну петлю, щоб подивитись, чи все добре відкривається і ніде не задирає. Все що було не так зачистив за допомогою канцелярського ножа і нождака.

Забув додати. Як робив рухому і нерухому панелі то лишив на їхніх нижніх плитах відстань по 2мм для рояльної петлі. Вийшло так, що якщо кришка закривається то той нижній бардюрчик закриває петлю від надмірного попаданя на неї вологи. Цей бардюрчик видно на наступному фото.

Потім зробив одну помилку про яку дуже жалів – почав клеїти дзеркальну плівку))). Спитаєте чому помилку – бо поки клеїв то згадував всі лайливі слоа які тьльки знав)). Спробуйте плівку протягнути через усі змонтовані дроти і розгладити так, щоб акуратно і без бульбашок…. Приходилось з одного боку вирізати кружки де будуть розташовані кабелі а з другого по мірі того наскільки розтягнулась плівка під час наклеювання прорізати кружки по місцю.
Як будете клеїти то я б поклейку плівки робив перед монтуванням кабелів. Заклеїв плівкою тоді зробив дірки, провів кабеля і краса . Лише помітив одну особливість клею – коли він попадає на самоклеючу плівку якою обробляв верх кришки (під дерево) то він з неї зїдає візерунок іто за лічені секунди. А от що буде з дзеркальною плівкою, навіть незнаю. Так що будьте з цим дуже обережні!.

Ось така дзеркальна поверхня вийшла.

Потім зняв рояльну петлю і почав обклеювати кришку з верху плівкою під дерево. Фото всіх немає тому розкажу просто послідовність заклейки. Спочатку нерухома панель кришки, потім рухома панель кришки, потім довша задняя панель, потім довша передняя панель, потім бокові короткі панельки. І трішки фото.

Всю плівку після заклейки пропаяв монтажним феном, так вона краще пристала до поверхні. Хоча підійшов би і звичайний фен. Ось і все, надіюсь чимось зміг допомогти .

Велике дякую усім авторам статтей по акваріумним кришкам з яких почерпнув ідеї для своєї, вас настільки багато що й навіть не знаю як поіменно перечислити. Також нехай пробачать мене адміністратори хочу показати силку на один сайт, просто показано як гарно обрізати, клеїти і збирати кришку, звідти багато почерпнув ідей і для своєї.
http://www.forum.aquastatus.ru/viewt...hp?f=33&t=4609

І на остаток мої промахи, щоб не робили таких помилок:
1.Будьте обережні з клеєм і самоклеючою плівкою – він її розїдає!
2.Клейте внутрішню дзеркальну плівку до встановлення кабелів.
3.Чим меньше згинів на які потрібно клеїти плівку, тим її легше заклеїти.
4.Якщо пару раз плівку переклеювати тай щей після запайки феном то вона розтягується). Але клеїться все одно так, що практично не замітно))).

Усім дякую за увагу.
П.С.: головне перед тим як починати робити кришку, подумайте чи воно вам справді треба)), я поки свою робив пару раз думав що зробив дурницю, бо справді дуже багато потратив часу сил і нервів тай не надто дешевшою вона вийшла. Але тепер як дивлюсь на усе - то б на готову не проміняв)).

Востаннє редагував ysfox: 21.03.2014 о 22:38..
ysfox зараз поза форумом   Відповісти з цитуванням
27 користувачів подякували ysfox:
ancytrus (23.03.2014), Burij (22.03.2014), dido-pido (06.04.2014), GarpeL (23.04.2015), kremor (18.02.2016), ksw1 (21.03.2014), LWOW (22.03.2014), Mlevo (20.07.2016), mrn1731 (21.07.2016), Myroslav (26.04.2014), Rain (23.04.2015), Rom (22.03.2014), Romar (23.04.2015), RuslanKravets (06.04.2014), Sasha@ (06.04.2014), SNAKEY41 (31.07.2016), Staff (21.05.2014), Steyns (14.08.2015), taras_kr (06.04.2014), Vitalik_07 (21.03.2014), vlysov (22.03.2014), YuraIF (21.03.2014), Володя К. (21.03.2014), ІЙВ (20.07.2016), Марта (20.07.2016), Петрович (22.03.2014), Роман 94 (01.08.2016)
Реклама
Старий 21.03.2014, 22:49   #2
ysfox
Учасник

Львів, район В. Великого

Аквафото 

Типово Відповідь: Кришка на 450л

Хвилювався і не той сайт в кінці виклав, вибачте.
http://aquaritm.com.ua/kryshka-na-ak...t-chetvertaya/
Старий 06.04.2014, 18:12   #3
ysfox
Учасник

Львів, район В. Великого

Аквафото 

Трохи кришки на новому акваріумі:

Покищо встановлені:
1 фото - 2 лампи 36Вт т8
2 фото - 3 лампи 36Вт т8
далі буде 5 ламп, поки рослини не прижились не вмикаю на повну потужність. Але до чого це я вів - дзеркальна поверхня вроді добре працює. Світло проникає у грунт на 3см і досить направлено, так як сидячи біля акваріума в притул не бачиш бліків від ламп і засвітки.
6 користувачів подякували ysfox:
altum (06.04.2014), birbir (06.04.2014), colinmcrae (06.04.2014), Rom (06.04.2014), SNAKEY41 (31.07.2016), taras_kr (06.04.2014)
Старий 06.04.2014, 21:18   #4
Bobus
Живу на форумі

Львів

Дописи: 5.006
Подякував(ла): 3.634
Подякували 15.636 разів в 4.159 дописах
Репутація: 15825

Акваріуміст року Акваріуміст року Акваріуміст року Акваріуміст року Акваріуміст року Акваріуміст року Акваріуміст року Акваріуміст року Акваріуміст року Акваріуміст року 

Цитата:
Допис від ysfox Переглянути допис
Світло проникає у грунт на 3см і досить направлено, так як сидячи біля акваріума в притул не бачиш бліків від ламп і засвітки.
Та не проникає світло в грунт зовсім. Ту світлу смугу спереду на грунті видно у будь-якому акваріум. Це явище виникає із-за відбиття і заломлення променів світла на границі "вода-скло" переднього скла і ні про що не свідчить.
birbir (06.04.2014), colinmcrae (06.04.2014), dido-pido (06.04.2014), ysfox (06.04.2014)
Старий 20.07.2016, 19:11   #5
Rostuslav
Користувач
Дрогобич

Дописи: 69
Подякував(ла): 77
Подякували 21 разів в 13 дописах
Репутація: 31

На яких віддалях розмістити лампи (від переду і далі між ними до заду) ? моя кришка розміром 120х55. є 4 лампи Т5 осрам (дві теплі і дві холодні). Кришка суцільна, без заломів, поверхня клеїться дзеркальною плівкою.
Rostuslav зараз поза форумом   Відповісти з цитуванням
Старий 20.07.2016, 19:57   #6
Bobus
Живу на форумі

Львів

Дописи: 5.006
Подякував(ла): 3.634
Подякували 15.636 разів в 4.159 дописах
Репутація: 15825

Акваріуміст року Акваріуміст року Акваріуміст року Акваріуміст року Акваріуміст року Акваріуміст року Акваріуміст року Акваріуміст року Акваріуміст року Акваріуміст року 

Перша - на відстані 6см, наступні - через 14 см.
(відстані між осями ламп)
Rostuslav (20.07.2016)
Старий 20.07.2016, 20:23   #7
Rostuslav
Користувач
Дрогобич

Дописи: 69
Подякував(ла): 77
Подякували 21 разів в 13 дописах
Репутація: 31

Цитата:
Допис від Bobus Переглянути допис
Перша - на відстані 6см, наступні - через 14 см.
(відстані між осями ламп)
Дякую!!!!!
Rostuslav зараз поза форумом   Відповісти з цитуванням
Старий 31.07.2016, 16:17   #8
SNAKEY41
Початківець
Львів

Дописи: 4
Подякував(ла): 40
Подякували 1 раз в 1 дописі
Репутація: 11

роботу ви зробили велику і класну! але потрібно все ж таки було поставити відбивачі з нержавійки, тому що дзеркальна плівка через певний час вигорить,та від температури поплавится! переконавля на власному досвіді
SNAKEY41 зараз поза форумом   Відповісти з цитуванням
Старий 31.07.2016, 17:46   #9
ysfox
Учасник

Львів, район В. Великого

Аквафото 

Цитата:
Допис від SNAKEY41 Переглянути допис
тому що дзеркальна плівка через певний час вигорить,та від температури поплавится!
Наразі можу сказати лише по свому досвіду. Пройшло вже 2,5 роки з створення кришки і вона інтенсивно використовуэться. Поки що плівка посвітліла трішки лише на невеликому шматочку + ніде не бачив плавлення. Якщо ще стільки ж прослужить то я буду задоволеним.
Не буду навіть сперечатись що відбивачі кращі. Але коли тоді постав вибір між відбивачами і плівкою то вибрав плівку лиш за те, що вона на всю кришку мені обійшлась як 1н відбивач, навіть трішки дешевше.
Якщо з часом стреться то піду і поміняю на нову . А може і відбивачі поставлю.

Може просто плівки у нас різні з Вами, від виробника теж багато чого залежить.

Востаннє редагував ysfox: 31.07.2016 о 17:47..
Користувач подякував ysfox за цей допис:
SNAKEY41 (01.08.2016)
Старий 01.08.2016, 18:56   #10
SNAKEY41
Початківець
Львів

Дописи: 4
Подякував(ла): 40
Подякували 1 раз в 1 дописі
Репутація: 11

я купував на ринку біля нового цуму! може дійсно різні виробники(може поплавилась через те що лампа була за близько до плівки),але поплавилась десь через 8 місяців після того замінив на відбивачі ваша робота з кришкою до акви мені дуже сподобалась!ЧУДОВА РОБОТА

Востаннє редагував SNAKEY41: 01.08.2016 о 18:59..
SNAKEY41 зараз поза форумом   Відповісти з цитуванням
Користувач подякував SNAKEY41 за цей допис:
ysfox (02.08.2016)
Відповідь

Закладки

Тут присутні: 1 (учасників - 0 , гостей - 1)

Параметри теми

Ваші права у розділі
Ви не можете створювати теми
Ви не можете писати дописи
Ви не можете долучати файли
Ви не можете редагувати дописи

BB-код є Увімк.
Усмішки Увімк.
[IMG] код Увімк.
HTML код Вимк.

Швидкий перехід

Схожі теми
Тема Автор Розділ Відповідей Останній допис
450л Африки в офісі biabuchja Прісноводні акваріуми учасників форуму 52 22.09.2015 07:08
Циклідник 450л Oleh_kkk Прісноводні акваріуми учасників форуму 69 04.12.2012 19:41
Дискусятник 450л. Apes Прісноводні акваріуми учасників форуму 32 19.09.2012 23:10

Часовий пояс GMT +3. Поточний час: 16:31.

All rights reserved